Ezek szépek, mentem is lefele. Amit nálunk gyűrtek, annak csak 1-1 ablaka volt és a létra mokányabb és kettéhajthatóan lógott, vagy aláhajtották? Már nem emléxek. De szinte biztos, hogy ebből gányolták, mert az ablakok pont ilyenek voltak. Talán a második verzió volt és a bal első ablak le volt takarva, de oldalajtó (használatban) tuti nem volt rajta, mert belül körben "komód"/pult volt beépítve. Lehet a 2. típus volt megmókolva, két szárnyas ajtó jobban rémlik, mert ott pakolták fel a gázpalackokat hegesztéshez, meg a PB-t.
Bordák sincsenek rajta, igen, a 2. verzió 3. változata, vagy átalakítása volt.
A MACIVA-nak ilyen fajta felépítménnyel volt, szürke színben. Mint látod, az egyszárnyú hátsó ajtón is van ablak. A doboznak bal oldalon három, jobb oldalon két ablaka volt. Frappáns megoldás volt a bal oldalra felhajtott lépcső, melyet a küszöb alatt levő csövön elhúzva lehetett lehajtott állapotban az ajtóhoz igazítani. Mikor odamentem 83-ban dolgozni már ott volt egy ideje.
De a képek szerint gyáriban volt ilyen is. Ez egy módosított újabb fajta felépítmény lehet. (Vagy más felszereltségű?)
Nálam máshol van (más böngésző, más beállítások). Lejjebb is van egy merevítőbordás.
Akkor az általam ismert ilyen ungarische gánying bódés, mert, azon csak oldalanként egy ablak volt (talán rövidebb is), semmi csicsa, hátsó ajtón ablakra nem vennék mérget, a létra pedig valahová az ajtó alá volt bekotorva. A Robur "műhelykocsi" pedig úgy nézett ki, hogy a "tripla" fülkés, bordázott rakterűbe behányták az anyagot és a szerszámokat...
" IFA W50 műhelykocsija gyári volt, vagy Made in hungarian Sufni, mint az FKFV Liaz, Kraz, Zil hókotrói?
Jó lenne ezekről jellegrajz, akár a hazai, gányolt példányokról is. "
Amikor a MACIVA-nál dolgoztam, ott volt egy gyári IFA műhelykocsi. Ennek a teljes felszereltsége is NDK volt.
Itt megtalálod az IFA különböző változatainak jellegrajzát, köztük a műhelykocsiét is. Abban a részben, ahol a sok rajz van, a 021. kép (a bal oldali oszlopban, felülről lefelé a tizenegyedik sorban levő) a műhelykocsi jellegrajza.
Egy ékszer. Elől, hátul, főleg a motorháztető. Na igen, ezt a zárt Zukot várná mindenki, nem a 3/4 körablakost orrba-szájba. Az FGM-nél, meg kb. mindenhol ilyen volt, Barkasból is a zárt drapp és babakék, bilikék verzió, nem a busz. Boy, FGM, stb.
Roburból létezett gyári billencs és műhelykocsi, mint Pragából? Én csak tákolmányokról találtam képet.
IFA W50 műhelykocsija gyári volt, vagy Made in hungarian Sufni, mint az FKFV Liaz, Kraz, Zil hókotrói?
Jó lenne ezekről jellegrajz, akár a hazai, gányolt példányokról is.
Már szinte teljes a céges flotta, csak egy ugyanilyen zöld-sárga Nysa kellene melléjük.
Sajnos azt valamiért nem készítette el a Hachette ebbe a sorozatba és már nagyon kicsi az esély, hogy a kiegészített lengyel sor utolsó öt ismeretlen modelljei közé bekerüljön.
Ismét régi munkahelyem flottájából született egy modell, az első szériás dobozos IZS képében. Talán ez a legköltségesebb darabom, mert három modellből lett összeállítva. Sajnos a Hachette kihagyta ezt az olcsó ziccert(is), mert csak a modell alapját adó későbbi kereklámpás verziót készítette el, noha minden szükséges kiegészítő a rendelkezésükre állt volna a raktáraikban, de hát ők már csak ilyenek.
Ezért vásároltam egy olcsó Whitebox Moszkvics 412-est, ebből jött a homlokfal a gépháztető közepével( itt eltért a domborítás formája az alapmodelltől), a hűtőrács keret a fényszórókkal-indexekkel, a régiesebb ülések, az elefántfüles oldalablakok, a megfelelő ajtókilincsek, az eltérő kiosztású hátsó lámpák és a hátsó indexek a fém házukkal. A dísztárcsás Moszkvics kerekek, meg a babákkal ellátott első lökhárító a 427-es kombiról került át. Kárenyhítés, hogy csak a piros 412-es semmisült meg, a kombival még vannak ígéretes terveim.
A legtöbb munkát a modell elkészítésében a megfelelő frontrészek kifűrészelése és pontos összeillesztése adta, szerencsére a vonalak mindkét modellen ugyanott futottak, némi kittelés és alapozás után, a csavarozással és epoxy ragasztással rögzített részek szépen egybeforrtak. A dobozon a felesleges ablakokat megfelelő lemezek beragasztásával zártam le, itt is epokittes kitöltéssel képeztem ki a szükséges bordákat.
Az utastérbe bekerültek a régiesebb barna Moszkvics ülések, a teliüveg helyett az elefántfüles oldalablakok és a műszerfal fotónyomtatott képe. Az oldalajtókon el kellett kittelni a modernebb kilincsek helyét és felkerültek a Moszkvics nyomógombosai.
A hátfalra a 412-es kivágott fecskefarok végződéseiből lettek kireszelve a háromszög indexlámpák házai, bennük a Moszkvics indexeivel, felkerültek a régebbi hátsólámpák, illetve kis drótdaraból a hiányzó kábelátvezetés a rendszám mellett, a rendszámvilágításhoz és a hátsó lökhárítócsőből is ki kellett venni a felhágó lépcsőt.
A Moszkvics hűtőrácsa helyett bekerült a megfelelő méretre reszelt IZS rács, a Barkas tükrök vörösréz lemezből és drótból lettek forrasztva, elkészültek a megfelelő rendszámok, a céges logók vizesmatricák, Tonycars olvtárs kiváló munkái.
Keménykötésű, külső borítóval is, 180 oldal, fekete-fehér és színes képekkel, történeti leírással, magyar/angol nyelven.
2010.-ben a karácsonyi bónusz és az ünnepi ebéd mellé (a Gundel-ből hozatták) a cég (BA Zrt.) minden dolgozója megkapta ezt a könyvet is. A könyv kereskedelmi forgalomba nem került, azóta antikváriumokban fel szokott bukkanni.
Igen. Kimmeria adta ki. Az ukrán jófogáson találtam, és gondoltam annyira csúnya, hogy már szép. Nem volt nagyon olcsó, de szerintem megérte, mert kis különlegesség.
Az ORWO-s IFA-ból van fent jelenleg egy eladó példány a hirdetős oldalon, erőteljesen túlárazva, 47 000 Ft-ért. (Én még a covid előtti KMO-s börzén 10-ért vettem, origin csomagolásban.)
Valóban kiadja az SSM-is ezt a típust, az egyik modellbolt kínálatában (Pesten) már fent van, mint hamarosan érkező, 44 900 Ft-ért. Nem csúnya az IXO sem, de azért az SSM szebb kidolgozású.
Íme pár kép róla:
A lengyel sorban hamarosan megjelenő változat (a kis kép alapján, eredeti példányról készült nagyobb fotók híján) valószínű, hogy az IXO szerszámával készülhetett, de majd ha kézben fogva is megnézhető lesz, akkor kiderül, hogy így van-e. Mindenesetre annyiba nem fog kerülni mint az SSM változat és ha valóban IXO-ból van, akkor nem is lesz olyan csúnya (és annyira drága).
"1961 végén a Honvédelmi Minisztérium követelményeket dolgozott ki a 3 tengelyes, 8 tonnás összkerékhajtású teherautók vadonatúj sorozatára. 1962-ben a KrAZ gyár ambiciózus fiatal mérnökeiből álló csapat kifejlesztette az első generációs teherautók első prototípusait 240 LE-s YaMZ 238 V8 dízelmotorral - egy 8 tonnás KrAZ-253B teherautó, teljesen fém platós platformmal és traktorral + aktív pótkocsi-kombináció 259B. Kaptak egy kabint a motor fölé, ami lehetővé teszi a rögzítőkeret hosszának növelését, a járművek tömegének csökkentését és a mozgékonyság javítását. A fejlesztés felgyorsítása érdekében a Kraz mérnökei kölcsönöztek egy fülkét a MAZ-500 teherautóktól. A prototípusok innovatív, hidromechanikus, 4 sebességes sebességváltót és független felfüggesztést kaptak lengőkaros hosszirányú torziós rudakkal. A gumiabroncsok hasonlóak voltak a KrAZ-255B kerekeihez. 1962-ben a prototípusok átmentek a gyári teszteken. A KrAZ-253B hasmagassága 420 mm, saját tömege 12,3 tonna, pótkocsi tömege 10-30 tonna, maximális sebessége 76 km/h. Az első generáció prototípusai túl ambiciózusnak és nehéznek bizonyultak a hazai autóipar számára, költségesnek és ugyanolyan megbízhatatlannak. "
Ez egy jó kis oldal, van itt mindenféle típus, sokféle változatából, több korszakból:
A kis méretű kép alapján az IXO változat (ORWO-s) volt az alapja. Ez látszik az első irányjelzőkből, a fülke és a plató közötti távolságból (az EdA-nál teljesen össze volt szorítva a kettő), ill, a homlokfal és a szélvédő közötti távolságból.
Így valóban nem drága, csak én keresek keveset. 15 ezerért ott fog megszáradni ahol van. Elengedem ennyiért. Mondjuk tény, hogy a rubel nagyon megerősödött. Ha esetleg később Odesszába meg lehet rendelni közvetlenül a kiadótól, akkor elgondolkozik az előfizetéses.
Az orosz előfizetői ár 900 rubel, ami várhatóan tovább nő, újságosnál meg 1000, de ez is megy fel 1200-ra. Unión belül az aktuális számok 30 eurós szállítás nélküli ára szerintem teljesen reális, a régebbi számok olcsóbbak voltak, de gyakorlatilag már nem kaphatóak, így a postával együtt 15 ezer forintot nem érzem horror árnak.
Nem feltétlenül. A D 346 a D 344-től a beépített mellékhajtóművel tér el. EZF-esből vannak mellékhajtás nélküli kivitelek. Szóval ott lehet 344 és 346 is, a műszaki tartalomtól függően.
Tájékoztatjuk, hogy a vezetőfülke ajtajának problémájával kapcsolatban újabb információkat kaptunk: a kiadó megrendelte a korábbi csomagban lévő alkatrészek újragyártását.
Az előzetes tájékoztatásoknak megfelelő, nyitható ajtókat a 89. számot tartalmazó előfizetői csomaggal fogjuk elküldeni Önnek.
A Welly kisautók általában inkább játékok, mint gyűjtői modellek, de a Capri a retrókor formai ikonja, itthon is futott jó pár és a modell a fotók alapján egész nívósnak tűnt, lényegében a valóságban is az lett.
Alább nemrég ekéztem a Hachette Opelt a bazári ajtónyitási megoldásáért és íme, a tömegáru Welly is sokkal komolyabban oldotta meg ezt a kérdést.
Hachette 1:24 Opel Rekord C - németországi Opel sorból.
Maga az autó szép és arányos, ahogy a hasonló keleti retrósorok tagjai is, de a részleteken látszik, azért Németországban ennél nagyobbat akartak, vagy kell dobni a sikerhez.
Legfőbb különbség a nyitható első ajtók, amiért sok gyűjtő lelkesedik, én személy szerint nem szeretem. Eleve gyerekkoromban volt jó ilyesmivel játszani, ma mi a nátháért nyitogatnám, de mindegy.
Egyébként szépen oldották meg, olyan precíz illesztéssel, hogy szerencsére nem csúfítják el túlságosan a modellt növelt ajtóhézagok, ellenben elég olcsó a nyitómechanika, pont az a béna vastag félkörív, amit a hatvanas évek matchboxaiban ismertünk meg, ennél azért ma már vannak profibb zsanérozások is.
Ugyanígy extra a belső is, már gyárilag elvégezték az ülések és az ajtókárpitok színezését, kifestve a kilincseket, díszléceket, a műszerfalon is és van látható kilométeróra egység.
A kocsit vélhetőleg egy szokásosan túlrestaurált darabról mintázhatták, ezért lettek fehérbetétesek a gumik, amiket én nem kedvelek, mert azokban az időkben ez inkább Amerikában ment, európai középkategóriás autókon nem nagyon volt ilyesmi, pláne nem a hazai importokon, így egy higítós vattával elköszöntem tőlük és jöhetett a korabeli állami rendszám rá, oszt jónapot! :-P
Volt itthon is egy gyári. A rendszámos fórumban fent van róla a fotó, a Csepel autógyár bejáratánál van lefotózva. Persze annak a fülkéje , alváza a normál D705 méretű.
Ja, majdnem elfelejtettem, a hátsó márkafeliratok vizesmatricák, ezek szokás szerint Tonycars olvtárs kiváló munkái.
Volt még pár sima Hachette 1:24 "forgalomba helyezés" is.
Eredetileg a kék M21-es Volgát, meg a bordó Warszawa M20-ast át akartam fényezni, de végül kézben tartva őket jobban néztek ki, mint az eddig látott fotókon, így maradtak gyári kivitelben.
A Fiat 127-es a portugál sorból keveredett valahogy egy hazai webáruházba, úgy tűnik, nem kellett szegény senkinek, mert éppen leárazva bukkantam rá, én pedig nagyon kedvelem a 70-80-as évek Fiatjait.
A klasszik Daciák közül a piros ős-1300-as már régebbi kiadás, de most tavasszal, a lengyel-román sorok végére betették a korai 1310 kombit és a második szériás 1304 kisteherautót is.
Mivel nekem volt egy fehér 1310 TX-em anno, nekiálltam a pirosból elkészíteni és ebből jó nagy alkatrész-mix lett a végére.
Tulajdonképpen csak a hűtőrács miatt meg kellett vennem a nálunk elég ritka 1304-est is, a lökhárítók a sárga kombiról jöttek, a többi hiányzó alkatrészt, a hátsó lámpákat és a spoilert meg az oldalszellőző rácsokat el kellett készíteni. Az alapmodellről le kellett reszelni a C-oszlop eredeti szellőzőrácsait, a más hűtőrács is kívánt némi tűreszelést a homlokfalon,a hátfalon ki kellett alakítani a nagyobb lámpák helyeit és meg kellett változtatni a tető élén futó ereszcsatornát is, mert a TX-eken már egyenesen fut ki a végéig. A felesleges furatok epokittel tűntek el és fel kellett fúrni újakat a másfajta lökhárítók fogadására.
A hátsó lámpák CD-tok plexijéből készültek, üvegfestékkel színezve és ezüstös, sűrű raszteres gyógyszeres fóliásdobozból lett kivágva alá a "betét". A spoiler két lemezcsíkból lett kialakítva, epokittel kitöltve közöttük a rést, az oldalszellőzők pedig tűzőgépbe való kapocssorból lettek kivágva és szaténfeketére fújva.
A piros maradék alkatrészeit használva készítettem el a sárga TX kombiból egy korai sima 1300-as kombit. Itt különösebb csodákra nem volt szükség, csak a két hátsó tolatólámpa-egységet kellett újragyártani, mert az eredetieket - talán most először így járva -, nem lehetett roncsolásmentesen kiszedni a kasztniból, illetve a lökhárítóknak kellettek itt is új furatok.
Végül a kombiból megmaradt első szériás 1310 hűtőrács került az 1304-es elejére, ehhez kicsit kellet javítani a keret helyének a formáján, a hátfalon meg beljebb kellett helyezni a magyar rendszámtábla méreteihez igazodva a két megvilágítólámpát, anno ezt az igaziakon is így oldotta meg a magyar forgalmazó.
2.4. A Termék vételárát jelen ÁSZF 1. számú melléklete tartalmazza.
9.1. Szállító jogosult a jelen ÁSZF rendelkezéseit a Megrendelők weboldalon történő előzetes tájékoztatása mellett, a jövőre nézve egyoldalúan módosítani. A módosított rendelkezések
a) eseti megrendelések esetén a szerződésmódosítás hatálybalépését követő naptól számított első megrendelés benyújtásával, b) előfizetési szerződések esetén a szerződésmódosítás hatálybalépését követő naptól számított első lapszám átvételével válnak hatályossá a Megrendelővel szemben.
Árgaranciáról nincs szó az ASZF-ben. Szerintem számolj egy esetleges plusz 20%-al és akkor nem fog meglepetés éri.
Elnézést kérsz azért, mert ember létedre érzéseid és véleményed van? Legközelebb azért kérsz elnézést mert lélegzel? Hátha valakit az is zavar.
Az önbecsülésed helyett inkább a Wartburgot engedd el. Bizonytalan az alapanyagellátás, a gyártás, a szállítás, és a költségek. Sőt, amilyen világ jön, lehet hogy kenyérre kell majd az ára. Sajnos jelenleg semmilyen hosszútávű kiadást nem szabad bevállalni ha nem muszáj. Arról senki nem fog tudni hitelesen informálni hogy a kiadó mikor és mennyit emel majd az áron.
Engedjük el. Én kérek elnézést, hogy picit felbasztam a maradék káposztalevet a fejemben. Igyekszem odafigyelni, hogy ne tegyem legközelebb. Ha valakinek a lelki világába tapostam volna, sűrű elnézését kérem.
Viszont ami húsba vágóbb történet tipródom az 1:8 összerakós Wartburg megrendelésén. Kérdés az árazás. Jó lenne tudni terveznek-e menet közben áremelést. Tartok tőle, hogy igen. A kérdés mennyi lesz az annyi. Ha valaki rendelkezik valami használható infoval erről ne fogja vissza magát. Köszönöm.
Tekintve hogy ezek a politikai döntések nagy mértékben befolyásolják a topic témáját adó modellek beszerzését, elég nehéz lesz hosszú távon szőnyeg alá söpörni a témát. Két nagy modellpiaci ellátó ország ugrott össze.
Lassan arról beszélgethetünk majd hogy emlékeztek, amikor még lehetett modelleket vásárolni? Az olvtársnak igaza van, mert mindezt feleslegesen tesszük.
Természetesen nem kell politikai topicot csinálni ebből a topicból, de elkerülhetetlen hogy ez a téma felvetődjön.
Ezt hol nézted? Mert én a modelluxon láttam pont 1139 Grivenyért. Az a mai árfolyamon 15700- forint. Megvettem, sajna többire nem nagyon van gempa, de talán fizukor beruházok meg két ilyen különlegességbe. Bár tartom magam továbbra is, hogy kicsit drága. Remélem nemsokára lehet rendelni az oroszoktól is. Ez így agyhalál. Teljesen feleslegesnek tartom a szankciókat ebben a formában. Idáig csak a kisemberek szopnak vele. Putyin meg előre megy nem hátra. A Rubel meg felfelé, nem lefelé.
Bár ezt a gyártóval még én se ismertem, de a modellnek utánanéztem a neten. Ez a GAZ-24 változat már újonnan sehol sincs készleten, csak a GAZ-21-es változat, ami 1139 rubelbe (kb. 8000 Ft) kerül. Nem tudom ezt itthonról, vagy külföldről szereznéd be, de az ilyen modellek díleres ára jócskán felment itthon többek között a járulékos költségek miatt is, így egy ilyen kisszériás modellhez nem hiszem, hogy később olcsóbban hozzájuthatnál.
Kis segítséget szeretnék kérni egy modell itthoni árazásban. Bevallom én meg a gyártót sem ismertem idáig. Ez egy Alnyik43, 1:43-as GAZ-24 lakóautó.
Ha valakinek lenne ilyen modellje, megköszönném ha segítene, mondana pár jó, vagy kritikus mondatot róla. Kb. olyan 15500- forint körül lehetne beszerezni. Nekem kicsit soknak tűnik, de nem tudom eldönteni, mert nem ismerem ezt a gyártót.
- Igény esetén ingyen adok mellé még egy, első szám alkatrész készletet pl. dupla fényszóró, szélesebb "hűtőrács" átalakitáshoz és/vagy plusz egy műszerfal szettet (ez kibontott, festéshibás). (Képek a linken.)
- Kérésre a csomag mellé 5-ezer forintért vihető egy második elektromos rendszer (3 bontatlan lapszám: vezérlőpanel, kábelek, kapcsolók, ledek, hangszóró) pl. dupla fényszóró, fékpedál alá(is) féklámpa kapcsoló, stb.
Pedig ehhez ez illik. Amúgy semmi politikai, harci eszme nincs egyik zenében sem. Az első az autómobilokról szól, a másik pedig konkrétan a GAZ-21 Volgáról. Majd a román autókhoz keresek valami román zenét. A lengyelekhez meg valami lengyel zenét.
Mivel a Kamaz amúgy is tervezte elektromos autók gyártását, és eleddig személyautót nem gyártott, ez a lépés a háború nélkül is megtörténhetett volna. No és senki sem fogott pisztolyt Putyin fejéhez, hogy neked márpedig háborút KELL indítanod, tehát alapvetően neki köszönd, ha már mégis.
Én nem rendelkezem airbrush készlettel, csak ecsettel dolgozom, erre is biztosan van sokféle jó megoldás, nekem a Revell enamel festék vált be. A csak szappanos vízzel zsírtalanított műanyagokat is szépen, egyenletesen fedi, hamar szárad és a színei jól keverhetők egymással.
Szépen megcsináltad. Milyen festékkel érdemes a belsejét festeni? Lehet megpróbálkozom vele. Ha a műszerfalat fotópapírra nyomtatod, és nem vizesmatricára az is jó lehet?
Itt a nemrég elkészült kombihoz képest alig volt vele munka. A karosszériáról csak az eredeti rendszámok ragasztómaradványait kellett eltüntetni és a belsőt is félig elkészítette a gyár. Ők matricázták a műszerfalat és a fekete alapon már barna ülésekkel és oldalelemekkel jött a modell, csak az ajtópanelekre kellett felvinni a megfelelő helyekre a gyári lemez színét, illetve a kilincseket, karokat lehetett kifesteni.
Hachette 1: 24 Latvija RAF 2203 - mi ez, talán pre-facelift, avagy visszaöregítés?
Az 1976-ban bemutatott RAF 2203 szerintem egy kifejezetten csinos minibusz volt, Volga alapokon. A hosszú gyártási időszaka alatt a formájával végig igyekezett követni a modernebb trendeket és ez nem tett jót neki. Először csak vastagabb, szögletes lökhárítót kapott, kicsit variálgatták a homlokfalát is, majd jött a kegyelemdöfés, a teljesen műanyagelejű, szögletes verzió a gyártás végéig. A Hachette valamiért ezt a típust mintázta meg és adta ki az orosz sorban. Nekem az első kivitel tetszett, ezért rászántam magam, hogy megpróbálom azt megalkotni a kredencarcú modellből, ez lett belőle.
Amit el kellett hozzá készíteni:
új homlokfal, új hűtőrács, új tükrök, kerek tető- és oldalsó pozíciólámpák, módosított oldalablakok hátul, kórcsavarból esztergált és polírozott dísztárcsák, új első és hátsó lökhárítók, módosított hátsó lámpák és prizmák, új rendszámvilágítás.
Utoljára szerintem ennyit 1979-ben reszeltem, amikor elsősként vasanyagból kalapácsot meg fűrészkeretet kellett készítenünk a suliban. :-P
A színes emblémák a rendszámhoz hasonlóan fotónyomtatással készültek, a szélvédő előtt márkajelzés vizesmatrica, ez Tonycars olvtárs szokásosan kifogástalan munkája.
Több "hogyan készült" kép a Flickr galériám 1:24 mappájában látható.
Én nem vagyok Trabant expert, ezért megnéztem a guglis Trabant belsőket, a legtöbben úgy van, ahogy sejted: fekete vas gázpedál, a nyomópontján krómfényesre taposva.
Szokás szerint szép munka. Egyedül a gázpedál tűnt fel, hogy nem lett fémszín, maradt fekete műanyag pukli. Vagy én emlékszem rosszul? Párszor még vezettem is a szomszéd Trabiját, fém gázpedálra emlékszem. Esetleg gyárilag festett volt, csak az évek alatt lekopott?
Nem úgy érzed, ez így van (Banglades környékén valószínűleg ritka a Trabi). Más termékeknél is látszik, hogy a kivitelező meg sem nézte az eredetit, mozgó részek nem úgy működnek, ahogy kellene, ahol nyílik valami nincs mögötte semmi, vagy fiktív elem, stb.
Nézd meg a DeLoreant, a Welly fényezett, a Jada szálhúzott, a DeAgostini, meg úgy néz ki, elöl hátul fényezett, közte szálhúzott lesz. Én azt hittem telibe szálhúzott volt, de a fene tudja.
>136354 Fekete/fehér felvételen, akár sötét szürke is lehetne én sötét zöldre tippeltem volna.
Nálam a Passat lámpáit, emberesen ragacsos kézzel tapogatták be, elöl hátul. Mindegy a T3 félék
Érthetetlen, hogy tudták így elrontani az első lámpákat. Néha úgy érzem, olyanok gyártják ezeket az Ixo/DeAgostini/Whitebox/Hachette/Altaya stb. stb. modelleket, akik életükben nem láttak még semmilyen autót.
Amikor megvettem, azt hittem, egy szimpla rendszámozás lesz és kész, de kézbe véve elégé zavart az eddig csak fotókon látott két, - szerintem - hibája. Az első tengelynél furcsán magasra állították a kocsit, illetve a fényszórói nem voltak besüllyesztve a keretbe, ahogy az igazin, hanem még kicsit ki is álltak belőle, ettől olyan "dülledtszemű" lett szegény. Érdekes, hogy ugyanebben a sorozatban a 601 Limousine-on nincsenek ilyen furcsaságok.
Ezért ki kellett venni a fényszórókat, egyrészt a kereten belül kellett tűreszelővel kicsit bővíteni és magán a kasztni öntvényen is fúróval tovább kellett süllyeszteni a foncsor helyét, hogy minden a helyére kerülhessen.
Az első tengelynél érdekes megoldással, egy külön felcsavarozott segédkerettel imitálta a gyártó a Trabi hattyúnyakát a trapézokkal, itt csiszolással, illetve a tengely helyének mélyebbre reszelésével javult az autó állása. Ha meg már úgyis szét kellet szedni, akkor színt kapott a gyászfekete belső is.
Nálunk kisebb számban Carpati néven futottak ezek, platós kivitelben. A visszaemlékezések szerint csapnivaló minőségű autók voltak, de a modell szép, egy magyar retrósorban most hiánypótló műnek számít.
Talán, de minek? Pont, azért álltam le, mert ugyanaz volt kitéve, csak egyre drágábban.
Ami érdekelt volna, azt nem, vagy csak limitáltan, előrendelésben hozták, ha sikerült.
Utolsó börzéimről üres kézzel ballagtam el.
Van, amit, azóta már webshopból megszereztem, nem drágábban, mint börzén lett volna.
A szerzeményeid is, amihez gratulálok, mind kötelező db. (alsó hangon egy 70-esnek tűnik, bár nem tudom miféle kiadások, a lengyel teher és cseh Skoda sort pedig nem követem, akkor lehet egy 30-asból kijött), előre lezsírozott biznisznek tűnnek, nem a "csak úgy ki volt téve" kategória.
Persze, tudom a hangulat, de egyrészt azt sem tudom él/hal-e, aki annak idején kijárt, másfelől van elég bajom, a most divatos kórságok esetleges beszedésén kívül is (van egyáltalán maszkolás, mert vasúti börzén állítólag van, oda sem járok). Harmadrészt én sem leszek már
egészségesebb, mire kaptam időpontot, addigra lehet felfordulok magamtól is (ha nem ebben a majomparádéban), nekem nem, annyi, hogy bepattanok a kocsiba és oda kanyarodok. Csak azért, hogy megnézzem a potenciális semmit, de drágán a 33 fokban km-eket caplatni a pótlóbuszig (6 éve nem látszik egy világszinten nem túl hosszú metrófelújítás vége, máshol ennyi idő alatt 3 teljes vonal épül, no pol) meg, hogy a webáruházak kínálatából mit sikerült kicipelni OFF LINE-ba.
Legyen bármi is ... én is elővettem a promó videót és valami egészen más terméket láttam ott, mint ami az utóbbi lapszámok alapján készül nálam.
A fülke fala, ajtaja, a rajta (nem) lévő kapaszkodó, stb mintha a videóhoz képest, csak egy sima fénymásolatnak tűnnek.
Az ülések egy 1:72-es méretarányú modellbe is csak jóindulattal lennének elfogadhatók: azon túl, hogy silány fröccsöntött ülés alakú idom, nem lehet őket stabilan rögzíteni az amúgy szintén igénytelen konzolokra. Olcsó műanyaghatású az egész
Eddig is voltak hibás elemek. Főleg öntési problémák, megfolyások, de azokat egyből újra küldtek nekem, de már az is olyan volt, hogy nem lehetne meg sem próbálni elsózni az üvöltően selejt darabokat????
Szóval most b@sztam fel az agyam és már neki is álltam a levelemnek.... Ha nem sikerül érdemben az ígért elemekre cserélni őket, akkor fogyasztóvédelem lesz belőle... Nem én képzeltem el magamnak egy buszt, hanem ők mutatták és ígérték meg nekem. Elég ha az ahhoz való elemeket küldözgetik el
Na, akkor még 10-20 negatívért, ha már ennyire bejön mindenkinek a lapos odaköpött kapaszkodó, szellőző, meg az ülések. "Ha lennének ilyen öntőformák, azzal csinálták volna a sorozatgyártást is." Vagy nem, mint másfél évtizede (pl. Star Gate és Aliens figuráknál) x-tak megvenni a színészek pofázmányi jogait és a prototípusokhoz képest felismerhetetlen izéket nyomtak ki. Ott van a Jada "DeLorean"-ja, csak épp a DMC logó hiányzik (hogy mennyire nyominger, azt hagyjuk), vajon miért? Meglehet, hogy az csak demo verzió volt, ezt írtam is. Nem mindent gyártanak le, ami fénylik. Viszont, aki másra számított az nem rakta össze a P126-ost, vagy egyéb makettet (pl, mikor egy 5x20x30 cm-s dobozból egy alig tenyérnyi kis bisz-bax elkészül...). SzanaszétOFFként (bár van Marvel sor), volt pár éve Amerika Kapitány figura pajzzsal és Vasember gázcsóvákkal, promóban, aztán a késztermék lefosztva. Valahogy mégis kikerült az öntőforma (nem hasonló, ua.), amit később készletben dobáltak AliExpressen. Haver valami Transformert is szerzett így, amit töröltek megjelenésből, kiadatlan, "kilopott" SW cuccok is voltak, erősen limitáltan.
Nekem a karnis, ami elég hiányos, még jelképesen sincs. Kíváncsi leszek a napellenzőkre. "Ha nyithatóra akarják csinálni az ajtót, akkor kell egy öntőszerszám a válaszfalnak, és egy plusz szerszám az ajtónak." Katasztrófa lenne, eddig is szanaszét bontottak, egyben is kiadható részeket, csak, hogy több felé lehessen szedni. Pont egy fülkeajtó lenne akadály, mikor némelyik számban, alig hánykódik pár kis frinc-franc darabka. Az alsó, senki által nem nézett részekről nem beszélve. És bármennyire is úgy tűnik, mintha a kiadóra köpködnék (lehetne, pl. a kavarások, terítés miatt), más cég sem különb. Nemrég veszkődtem egy gépséggel, aminek van két sorozat rakétavető gondolája. "Nyitható" vetőcső fedéllel. Papíron. Valójában nemhogy nem nyílik (3 helyzetben lenne oda pattintható, 2 helyett, amit tudnia kellene, zsanér semmi), de odarakom leesik. >:( Na most nem idézem. Polskin is volt ilyen, említették, hogy a Wartburg sem különb, valami gumibakkal. De már írtam, ezeknél a szopás élményét kell megfizetni, amit az összeszerelés jelent. Jobbaknál a tuningolás: nincs kapaszkodó, faragok. Ocsmány lesz, de úgysem látszik.
>136342 Elég vékony az anyag, csavarozósban érdekes lenne (alig ütne át), rápattintósban, meg sanszos, hogy végül ragasztót is igényelne. Nem vagyok szakértő, de az N126 is lapos ablakokkal jött ki, ahhoz képest, hogy én csak dülledtet láttam élőben. Biztos 260-as is volt síküveges. Az ülések "háttámlája" ami nagyon trafikáru. Polcon, szemmagasságban, a beltérből a korlátokon, meg a kabin válaszfalon kívül kb. semmi nem látszik majd. Nálam még mindig a felfüggesztések, meg az egy db. önbehajtó csavar fogta kerék és ajtók a legalja. Az üléseket nem macerálom, aki akarja, az meg majd kormányozza ablakon keresztül.
Tök érdekesek az apunapi börze beszámolók a szerzeményekkel...
A nyithatósághoz zsanér is kellene, két (vagy három?) helyen. A fülkeajtó zárját is célszerű lenne valahogy működőképesen ráépíteni, és ilyen méretű és részletességű modellnél a fülkefal hátsó részén (a "bal egy" ülés előtt), és az első ajtó melletti kapaszkodó is "kissé" nevetséges így, hogy csak oda van rajzolva. Aztán a szellőzőrostélyok, a hátsó rész tetején, és a fülkeajtó alján. A fülke hátsó "üvegezése" nem buborékos volt? Meg aztán hány számmal később tudna megjelenni a sorozatban, és addig mennyi mindent kellene beépíteni, majd visszabontani a fülkefal cseréjéhez. Szóval én alapvetően optimista vagyok, de ez a módosítás korántsem olyan egyszerű...
Nagy erőfeszítés lenne részükről előkotorni a promo videóban behúzott öntőformákat (ha nem zúzták be) és újraönteni a "problémás" olcsósított elemeket.
Ha lennének ilyen öntöformák, azzal csinálták volna a sorozatgyártást is. Ezt az ajtót egyedileg készítették nyithatóra. Ha nyithatóra akarják csinálni az ajtót, akkor kell egy öntöszerszám a válaszfalnak, és egy plusz szerszám az ajtónak.
Nagy erőfeszítés lenne részükről előkotorni a promo videóban behúzott öntőformákat (ha nem zúzták be) és újraönteni a "problémás" olcsósított elemeket.
Pusztán a hazai kiadó befolyásában, annyira nem bíznék, talán, ha orosz sor lenne, vagy kapcsolat magával a gyártóval. Más gyártók is játsszák ezzel az eszüket. Kijön a beetető anyag a makettről, mindennel is, aztán kidobnak egy nyers, lepusztított valamit. Hol vannak a fegyók? Nekeresden. Külön árusítjuk, vagy sehol. Hol vannak az effektek, részecskesugarak, gázcsóvák? Ebből a készletből kispóroltuk a sugarakat, gázcsóvák limitált kiadásban külön voltak kaphatók, előfoglalásban, semeddig, effekteket meg le sem gyártottuk sorozatban, csak demó volt hülyéknek. Milyen király volt a keddi Polski megjelenés is a kombi Ladával...
Bevallom, engem is meglepett a kiadó pozitív hozzáállása. Remélem végig is viszik, amit a levélben ígértek. Ha új infóm lesz ezügyben, mindenképpen megosztom veletek.
Eddig csak csendes szemlélődőként voltam jelen, de most történt valami, ami miatt aktivizálnom kell magam. Előre is elnézéseteket kérem, ha hosszúra nyúlik, de talán megéri.
A történet: A DeAgostini 1:12-es Ikarus 260 47-48-49-50. számainál tapasztalt minőségi kifogásaim arra sarkalltak (mert igen dühös lettem), hogy levelet írjak az ügyfélszolgálatnak, miszerint nem ez volt az ígéret (tételesen felsoroltam), aggályaimat fejeztem ki a későbbi számokkal kapcsolatban, stb. Levelem nem volt támadó hangvételű, inkább építő kritikának szántam, s lám az ügyfélszolgálat korrektül válaszolt, miszerint köszönik és továbbítják észrevételeimet a kiadó felé.
S most jön a lényeg, amit ma kaptam, ezt már idézem:
Kedves Előfizetőnk!
Levelünkkel szeretnénk tájékoztatni, hogy a kiadótól visszajelzés érkezett a vezetőfülke ajtajával és a székek kialakításával kapcsolatban. A tájékoztatás alapján a kiadó úgy döntött, hogy a vezetőfülke ajtaját újra gyártatja és nyithatóvá teszi jelenleg a gyártó képviselőivel közösen azon folyik a munka, hogy miként tudják ezt megvalósítani. Az ehhez szükséges új alkatrészek egy későbbi lapszámban jelennek majd meg (még nem tudjuk, melyikben), a kiadó arra törekszik, hogy a csere minél egyszerűbben végrehajtható legyen. Ehhez hasonlóan a székek élethűbbé tételének módján is elkezdődött a munka, a részleteket még itt sem ismerjük, a különböző megoldások modellezése folyik.
Természetesen amint további, konkrét információt kapunk, azonnal tájékoztatni fogjuk Önt.
További szíves türelmét megköszönve.
Ha a kiadó beváltja az ígéretét, van remény, hogy jobb minőségűre sikeredik a modell, mint amit az utóbbi számok sejtetnek. Én mindenesetre félbehagyom az építést és megvárom, hogy alakul a dolog.
Mivel a fórumon láttam, hogy többen hozzám hasonlóan reagáltatok a minőségcsökkenésre, lehet, hogy érdemes lenne egy levelet írni az ügyfélszolgálatnak, miszerint ti is tudtok az esetről és örültök, hogy a kiadó újragondolja a gyártást és pozitívan fogadja az ügyfelek kérését. Hadd lássák, hogy nem csak egy nagypofájú ugrabugrál. Hátha tényleg egy jobb modellt kaphatunk a pénzünkért.
Közületeknél, állami szerveknél bármi lehetett. Ha az ember nem is látott olyan képet. Az egész ország autóállományát nem látta senki. Akár elő is fordulhatott ilyen. Attól, hogy Pesten nem raktak olyat, ki tudja, hogy másvárosokban mi is előfordulhatott? Magyar veterános körökbe annyi "szabályt" látott már az embet, amikről kiderült, hogy rendre akadtak kivételek alóluk bármilyen téren.
Pl. nem teljesen egzakt párhuzam, de az első retrósor mentő Nysájára Esztergomban meg volt rökönyödve egy emberke, aki vette a retrósort. Miért Nysa a mentő? A mentők ZUK-ok voltak. A városban az volt a mentő, neki a Nysa " tájidegen" volt mentőben, mégha tv-ben látnia is kellett olyat. Én mondtam, hogy csak Nysa mentőket láttam, max. néha UAZ-t. Neki az fura volt.
Nekem pl. a vizuális memóriámnak nem idegen Lada kombin a négyzetes rendszám. Mintha láttam volna olyat anno személyautón, de így most nem merem biztosra állítani.
Jelentem a Zsiguli autó MHK. Át vagyon rendszámozva. Egyik fórum társ küldött jó rendszámot, ezúton is hála és köszönet érte. Tudom az eleje nem így volt megoldva, de az alapanyag az ilyen, és még ez tűnt a legértelmesebb megoldásnak. A tehetségemből sajna ennyire futja, de hát mint a mondás tartja, szegény ember kézzel nőz. 😁
Azt én is tudom, hogy volt saját sorozatuk a tűzoltóknak, de csak a teherautóikon.
Itt személygépkocsiról van szó. A TU itt egy, az ellenkezőjét bizonyító kép nélkül nem jó, a négyzetes teherautós formátumú hátsó rendszámot meg eleve nem kapta meg személyautó.
Nem tudod lehet valahonnan letölteni Excel, vagy Word táblázatot, megfelelő karakter készlettel, amiben különböző méretben meg vannak szerkesztve ezek a rendszám típusok? A radiátor oldalán van egy online felület ahová beírod a betűket számokat és elkészíti A4 pdf formátumban a rendszámot. Annyi a hátránya, hogy csak orosz, és ukrán rendszámokkal működik. Jó lenne valami hasonló régi, és új magyar rendszámokra is.
Nincs róla fotóm. Ezt csinálta nekem Papp Szabi. Én elhittem, hogy volt ilyen. Legfeljebb majd kicserélem rajta a rendszámot. Nekem tetszik így is. Egyenlőre így marad.
Van fotód ilyen rendszámú autóról? A betűk, meg a hátsó táblaformátum is ismeretlen számomra Zsigulin.
A policecars . hu fotóján pont ilyen kombi szerepel és nekem is van egy MTI fotórészletem Volga parancsnoki kocsiról, mindkettőn a személyautós formátumú állami rendszám van elől és hátul is.
Úgy tűnik, hogy tényleg vége van az 1:24-es Felejthetetlen autók sorozatnak. Bevallom nem erre számítottam, a korábbi tapasztalatok alapján. De hát ez van.
Néztem én is, hogy kicsit el van cseszerintve. Ami viszont tetszik, hogy fényképek is vannak a modellekhez. Ha van rá igény akkor a szlovák sorban megjelent példányokat fel tudom rakni.
Kaptam ma egy levelet a DeAgostiniéktől, hogy a Régi idők legendás autói sorozat 130 részesre bővül. Ha így folytatják lehet megkapjuk a teljes csehszlovák sort?
Rákerestem erre a csoda Ifára jelenleg 5000 RUB az ára. Az olyan 31000- HUF. Hát, számomra erősen kérdőjeles a beszerzés. I love EU szankciók! Tényleg muszáj volt a rubelt ennyire megerősíteni?
Én örülök (meg örüljek, hogy egyáltalán van valami, HDR TV, hangszóró nélküli monitor, "olcsó", belépő VGA, az is csak pénz kérdés) bármi újdonságnak (felőlem Avtolegendi is jöhetne, 1:12-es hullás Skoda, meg minden), amit kiadnak, de a legfrankóbb időkben egyszerre mindent?
Ha igazán offolni akarnék, azt költői kérdezném mit pofáznak nekünk a lengyelek olaj embargóról, miközben maketteket importálnak a ruszkiktól, meg futtatják náluk a "saját" "ladás" soraikat, de mind1... Azt sem bánom, hogy mennek ezek a bizniszek, virágozzék, minden virág, csak, akkor az arcból vissza kellene venni, szerintem, lehet én látom rosszul.
Ez nemcsak keret, hanem idő, energia, meg járvány kérdése is. 2008 óta el lehetett volna osztani ezeket a sorokat egyenletesen, nem mindet rázúdítani a piacra. Persze, tudom, 2012-ben még nem volt összerakós Skoda (talán csak Abrex és KDN), de a VW és az Ásványok pl. már elég poros darabok.
Igen elő lehet fizetni, ha van pénz lóvéra akár 20 sorra. De ennyi idő is van ezek után kajtatni a postán, szerelgetni, elpakolni (nálam már itt fogja a port és a helyet jó néhány "majd valamikor ezt is megcsinálom" tervezet). Igaz, akinek ennyire telik az nem melóból él, van ideje egész nap otthon várni heti 5 napot a futárra gondolom.
OFF
Mint szemét ember, reggel rendeltem (nincs még elég szemét, nem vagyok normális). Napközben figyeltem, hogy emelik fel az árát.
Nem nagyon, néhány 10 pár 100 Ft-tal, csak van, amit már hetek óta sasolok és laza 10-15%-ot dobtak rá egy hét alatt.
Azt meg sem pendítem, hogy a horvátokhoz, vélhetőleg az ÁFA miatt kapásból 2000-rel kedvezőbb.
Nekem nincs vele bajom. Ugyanúgy ahogy a régi sorban a GAZ-24, GAZ-24-95, vagy Moszkvics 407, Moszkvics 410 párosítással sem volt. Én megvettem mind a két fajtát. Megpróbálok erre a sorra is előfizetni. Baromira nem fog zavarni, ha lesz a száz szamból 8-10 darab hasonló ismétlés. Annál is inkább mert ez a sorozat egy hiánypótlás. Nem sok modell került kiadásra más gyártóktól az Orosz autógyártás ezen korszakából.
Gyugyo oldalát megnézve minimum 2 nyugati kocsi megy, de csak előfizuban.
Igen, valóban kettő megy, de abból az Elanor az angol előfizetés, német raktárból. Tehát akkor marad a Dodge ami itthoni. Erre tolták rá a most induló összerakóst.
Amúgy meg, hogy mennyi lesz a benzin, meg a kenyér, meg az étolaj, az szerintem nem ennek a fórumnak a témája. Akinek nincs rá kerete az úgysem vesz meg semmit, akinek meg van az eldönti, hogy megéri-e neki előfizetni. Nekem van sok ismerősöm aki várja a Skoda 100-at. Én sem bánnám, ha megjelenne. Mondjuk én kicsit elfogult vagyok a keleti blokk autói iránt, mert ezen nőttem fel. 1200-es Zsiguli volt az első autóm, utána meg egy 1500-ös. Wartburg 353-ast, Trabant 601-et, Skoda 105-öt, meg Moszkvics 2140-et volt szerencsém vezetni.
Aha, hát én majd feltuningolom az 1:24-es Welly szemeteimet, ebből meg megveszem az első számot a csavarnyúzóval körömcsipesszel. Jól néz ki különben. A fluxuskondenzátort látom, kérdés villog-e. A pántok világítása elég érdekes, mi lehet uLED, optikai szál? Ebben, azért van, annyi LED, mert nem kellett elrejteni a vezetékeket >:)
Menjen csak, meg a Pontiac Firebird, vagy Polonez. Ezerkettyós kenyér, olaj, majomparádé ocsmányság mellé pont Trabik, és Skodák hiányoznak, UAZ meg Zuk, pláne Zil MMZ555 (első ajándék egy nyálteszt, második egy kísérleti gyógyszer, harmadikban teszt vakcina, negyedikben bónusz élet). Majd, ha az ezerkecsó és a Warnyú lefutott és, aki átvészelte a nyüszét gutát, meg az ork hibbanást (ami rohadás, kórság, dögvész épp fut aktuálisan), az majd Trabizhat (amíg fel nem üti fejét a piréz üszök!). Ha nem Opel, Merci, Naruto, vagy hasonló jóság indul.
Mondjuk, ha Alien járművek (az is Disney, meg a Terminator, ajjaj), akkor megszívom... jó, hogy olyan nincs, csak figurák, az is "lefutott" sunyiban az EM-nál.
Gyugyo oldalát megnézve minimum 2 nyugati kocsi megy, de csak előfizuban.
Sajnos ez van. De lássuk be így is tovább húzták mint indokolt lett volna.
Szerintetek az Автолегенды СССР новая эпоха sor végig megy? 100 szám a tervezett. Az még kb két év mire vége lesz. Idáig úgy tűnik töretlen a lendület.
Ezt jó tudni! Köszi az infót :) Egyébként fel is merült bennem, hogy ez lehetséges-e, mármint a többi verzió, de így egy igazi kuriózum lehet, aki végig csinálja!
Az "alap" 130 rész, úgy néz ki. Ezzel kész lesz az első két filmben szereplő jármű. Utána egy 28 részes "átalakító készlet" jön, a harmadik film átalakításaival: elektroncsöves időáramkörök a csomagtérfedélen, fehér szélű, nagyobb kerekek, meg a vasúti kerekek, egy rövid vasúti pályával... :-)
...és még extra készletek is léteznek hozzá, ínyenceknek. Ez már valószínűleg a magyar verzióban nem lesz...
GY.I.K. - > Általános kérdések -> Milyen gyakorisággal és a hét melyik napján jelennek meg a "DeLorean - a legendás időgép a fimből" sorozat számai?
"Az első szám 2022. augusztus 16-tól kapható az újságárusoknál, a 2. szám 2022. augusztus 30-tól, ezt követően pedig a sorozat újabb lapszámai hetente jelennek meg, mindig keddi napokon."
Megjelent a Legendás Buszok 70. száma, a Karosa SD 11. Nagyon szép lett, érdemes megvenni. Érdekes, hogy a bevált lelőhelyemen, ahol még az Ikarus 250-ből is lehetett válogatni, ebből csak egy volt, pedig korán mentem érte. Lehet hogy csökken a darabszám?
A következő számban a Hino BH15 nevezetű 1966-os japán (?) busz lesz. A honlapot még nem frissítették, nem tudni mik lesznek a következőek.
A Karosa jól sikerült, részletes a kidolgozása, bár a gyártási minőség továbbra sem tökéletes, festési hibák előfordulnak. Érdekes még, hogy az interneten fellelhető képeken és az újság ábráin is a beltér fekete, amit vettem azon viszont barna.
Tartok tőle, hogy a Trabi helyett ez lesz, mert szoci autóból most kettő is megy, az ámerikásból meg csak egy. Így most kettő kettő. Ez van. Talán a Zsiguli után lesz Trabi, vagy Skoda. Esetleg Tátra 603, vagy Polski 125. Halkan mondom, esetleg UAZ 469.
Pontos indulási időpont még nincs, de ha abból indulok ki, hogy "aki augusztus 31-ig előfizet", akkor talán nyáron. Vagy csak megfuttatják, hányan szeretnék (mint a Trabantot), aztán nem lesz belőle semmi.
Igen, ott találtam. Én sem veszem ezt szentírásnak. Már azt furcsának tartom, hogy náluk egyáltalán beleírnak az újságba ilyen adatot (mégha kamu is), mert más országoknál ez nem jellemző.
Az ilyen sorozatoknál az a jó, hogy ami valamelyik országban nem kel el, annak a melléklete átcsomagolás után mehet másik országba. Egyedül talán a könyvsorozatokkal nem lehet ezt eljátszani.
Gondolom a Nakomice oldalon találtad meg ezeket az adatokat.
Szerintem érdemes fenntartással kezelni.
1. A kínai/indiai nem fogja ennyiért bekapcsolni a gyártósort.
2. Amikor én megkérdeztem a Suvetet, hogy a magyar 1:43 sor hány példányban jelent meg, akkor azt mondták, ez akkora titok, ha elmondanak meg kellene hogy öljenek. Nem hiszem, hogy pont egy ilyen beszélgetős fórumon találnánk erről hiteles információkat.
Ez semmi más csak reklám. Vegyél gyorsan mert elfogy. Nem baj ha kicsit drágább. Szerintem érdemes olyan 5-7 szeres szorzóval kezelni ezt a mennyiséget.
Köszönöm az infót. Akkor ötöt tévedtem. Mondjuk idáig csak a kék 2102-re mozdult meg a rudi, de ha nem jön össze nem szaladok a Dunába. Ha ott 83-nál abba hagyják akkor sem lennénk egy centivel sem hátrébb. Bár lehet becsületből beszerzem a végét, de sajnos úgy néz ki egyenlőre megdöglött a kereskedelmi vonal. Ha szerencsénk lesz akkor kitolják hulladékba az olasz nagykerbe. Vagy egy pár darabot elsütnek még ebbe a keleti blokkos sorozatban. Én már nem keresek értelmrt ezeknek a kiadási stratégiájukban
Azért 84-ig VAZ 21011, 21013 az külsőre csak színben tért el, a Moszkvics 407-ből rendőr, is ,meg taxi is lett, a 2107-esből is kettő jött ki, ZIL-111 is duplán volt benne, UAZ 469 tűzoltó, LUAZ 969 sárga, stb. Bezzeg egy 24-es kombi volgát azt a mai napig nem bírták bele tenni a kínálatba. (Morcos arc.)
Sajnos ez már csak nyüglődés. Ugyanazt csinálják mint a szovjet 1:43-as retro sorral abban is kb. 200-as szám után már csak újra festéseket adtak ki nagy részben. Aztán olyan 280 magasságában végleg megdöglött. Kíváncsi leszek az 1:24-es meddig húzza náluk. Szerintem jó ha a 100-as számot megéri. Szerintem ez a keleti sor kap egy rakat Citroen, meg Opel, meg Spanyol soros szart még, meg pár átfestest, azt olyan 90 magassága környékén kimerül. Szerintem. Szubjektív vélemény.
Még várunk, júniusban kiderül, amikor kijön a két utolsó számuk a 60-ból.
Eredetileg az oroszoknak is 60 darabot ígértek, aztán csak eljutottak a 100-ig úgy, hogy a 84.-ig érdekes is volt a kínálat, utána jöttek a keleti retrómárkák, most meg valóban átfestésekkel rongálják az idegeiket. :-P
A Wartburg kombinak nyugodtan neki foghatsz, mert ha lesz is hosszabbítás az 1:24 sorban, akkor is csak átfestések lesznek. Legalábbis az eddigi tapasztalatok alapján. Lásd szovjet 1:24-es sorozat.
Én úgy tudom a lengyelek tervezik a további számok kiadását, a románok meg nem, vagy legalábbis nincs hír róla. Mondjuk elég furmány lenne, ha csak a lengyelek folytatnák.
Alapvetően donornak vásároltam, egy kombi elkészítéséhez, de mivel még nem tudható, hogy véget ér-e a lengyel-román sor, vagy folytatják és esetleg lesz gyári Hachette kombi, így ezzel várok.
Addig is kapott egy, később is használható "faceliftet", a cél a 67-es ősmodellből egy korai 353W előállítása lett. A dísztárcsás kerekek helyett egy Welly Trabant lemezfelnijeit kapta meg a saját gumijaival, egy-két krómozott rész fekete lett, viszont a gyászos fekete belső meg színes, elkészült a régi tégla helyett a két kerekórás műszerfal, fotónyomtatott órákkal és az ülésekre drótból forrasztott fejtámlák kerültek.
Ha Tonycars olvtárs elkészíti nekem, még megy majd a hátfalra a megfelelő márkajelzéses matrica is.
Én úgy látom, hogy a legtöbb modellt jelenleg csak árulják. Külföldön is, itthon meg föleg. Itt most nem pár ezer forintos bliszteres modellekröl beszélek, hanem a 20000Ft-ot meghaladó értékü modellekröl.
Tudom sajnos. Azért lőttem egy tizessel az eBay ár alá. De lehet ott is csak árulják. Vagy a másik lehetőség, felrakom 125-re és lehet alkudni. Mondjuk egy százast. 😁
Erre a kérdésre csak a piac tud választ adni. Fel kell rakni amennyiért gondolod, ha elviszik árában van, ha nem, akkor túl van árazva. Sajnos a külföldi árak nem mérvadóak, mert a magyar pénztárca lehetöségei korlátozottabbak.
Van egy Solido VW Karmann Ghia 1:18, hibátlan, dobozos autó, amit szeretnék piacra dobni. Az új ára 15 körül lenne. Ami eladókat találtam azok 32-38 között voltak. Nálunk nem kapható, vagy legalábbis én nem találtam. Olyan 20-25 közé tenném reálisan az árát. Mondjuk legyen 23 első körben.
Az a baj, hogy sokan elvesztik a realitásérzéküket. Egy modell akármilyen szép, akármilyen ritka, az egy repeodukálható tárgy. Holnap úgy dönthet aki kiadta hogy kinyom belőle még 10000db-ot, és telefossa vele a piacot. Néhányan azt hiszik hogy a szent grált árulják. Én a magam részéről inkább lenondok valamiről, minthogy irreális áron megvegyem.
Addigra pont elviselhető értékre csökken a sugárzás mértéke, és elő lehet jönni a bunkerekből. 🤣
Amúgy vissza térve az árazás kérdésére. Nem értem az ilyen gondolkodást. Aki gyűjtő, már pedig szerintem a vásárlók 99%-a gyűjt is nem csak kereskedik, az utána néz legalább 4-8 helyen az áraknak. Megkeresi a legolcsóbb beszerzési forrást. Egyből ki lóg a lóláb. Nem tudom, hogy esetleg 10-15 évet érdemes-e várni egy verébre, aki elviszi ennyiért. Mondjuk az eBay az világpiac, ott lehet 5-7 év alatt meg lesz. De hát hajrá!
Csak úgy mellékesen Ennek a hivatalos kereskedelmi ára 1-1,5 éve 3500 Grn volt a radiátoron. Kb. 38 ezer forint. Sajnos amíg lehetett kapni addig nem volt rá keret, mire lett addigra meg csak a rendőrségi verziója volt elérhető. Az meg nem tetszett. Gondoltam olyan 45-48 között lenne a reális ára.
De a VAZ 2101 (hivatalosan VVM) zöld, 36 körül van jelenleg, az emberünk 65-ért árulja a fehéret. Mondjuk 2 üveg vodkával elviselhető történet.
Eladó 1/43-as autók, lehetőleg budapesti átvétellel (küldés esetén plusz postaköltség). Érdeklődés a publikus email címemen (a gmail-t preferálom).
Bburago 2017 Nissan GT-R - 2500 Ft (nincs doboza, de adok hozzá) Atlas IFA Horch H 3 A SW 2 - 5000 Ft (eredeti dobozzal) Wartburg 353 Tourist - 3000 Ft
eBay-en, már jóval a háború előtt csillagászati árakon voltak fenn az 1:18-as IST Volgák. Emlékeim szerint 340.000 Ft körül... Ha végül "csak" 200-240 E HUF körül cseréltek gazdát (nem figyeltem), akkor is "szép".
A linkelt, eladó példány viszont nem IST, hanem VVM, ami gyak. majdnem ugyanaz,... de mégsem. Azok kicsit olcsóbbak voltak 1/2-1 éve; Mondjuk 1-200E között valahol.
Például a Dacia motortér belső kerete nem volt kompatibilis a jobb első sárvédő elemmel. A csere darab már igen. A kis Polski karosszériába beszakadt egy csavar. A kasztni csere miatt vagy 10 számot újra küldettem, mert nem voltam biztos benne hogy sikerül sérülés nélkül visszabontani. Meg nem árt, ha van tartalék tükör, antenna, ablaktörlő, szélvédő, meg ami sérülhet. Meg szóltam minden szarért, ami karcos, vagy fényezés hibás volt. Most van egy kulturáltan összerakott Dacia, Polski a birtokomban rengeteg tartalék alkatrésszel. Ha el akarom adni akkor meg lehet hirdetni, hogy nem dohányzó tulajdonostól, lakásban tartott, kevés kilométerrel, rengeteg tartalék alkatrésszel eladó. ,😂
Én egyelöre nem tudok reklamálni, mert az én elöfizetésem nem tart még annál a számnál. Természetesen fogok reklamálni, nyilván én is azt fogom kapni mint a többiek.
Csak kérdezném. Mihez kezdtél ugyanazzal a "rossz" alkatrésszel amit újra küldtek? Mert azt nem hiszem hogy ugyanazon a gyártósoron kétféle minőséget gyártanak.
Az Ikarus-os FB-csoportokból többen is írtak nekik, de szerintem ez nem változtat semmin.
Ne felejtsük, hogy a Dodge motorháztető megoldása sem olyan, mint a hirdetésben volt, és a Vasembernél is gyengébb megoldást kaptunk pl. a tenyérvilágítás bekötésénél, mint a japánok.
Megírhatnád nekik pár mondatban. Kíváncsi lennék mit válaszolnak rá. Szerintem úgy vannak vele, amíg ennyi pénzért el tudják adni a szart is, miért csináljanak minőséget. Én a Dacia alkatrészek 15%-át, a kis Polskinak kb. 25%-át újra küldettem velük. Egyetlen pozitív dolog ami mellettük szól, hogy küldtek szó nélkül minden reklamált számot. Attól félek a szlovák ügyfélszolgálat nem biztos, hogy ennyire segítőkész lenne.
A minöséggel gondok vannak az Ikarus 260 DeA összerakósnál is. Mást adnak mint amit a bemutatóvideóban mutattak. Nem látható apró részleteket csavarozgathat az ember, de vezetöfülke ajtaja a videóban bemutatott modellel ellentétben nem nyitható. Gyengén imitált ajtókilincs, és kapaszkodók, az üléseknek nincs hátfala. Ebben a méretarányban ennyi pénzért ez így elég gagyi. :-(
Így is több sor fut párhuzamban, mint, amennyit a piac elbír, ilyen élelmiszerárak mellett.
Nekem már bőven jó, hogy Marvel figurákat SW sisakokat, meg hasonló pénztárca kímélő marhaságokat indítanak, még pont egy összerakós Skoda, Trabi, ne adj Isten a T-65B hiányozna.
Így is parázok, hogy a legendás dolgok után mit találnak ki (1:24-esek, Skoda, teherautók).
Remélem valami dűzni hercegnőket én pedig hátradőlök és kérek egy KV-t.
Ha úgy lehet a frekventáltabbakat beszerezni, mint az Ikarusokat, akkor sok pénzembe nem fog kerülni, mert én már nem kajtatok utólag semmit, azok az idők elmúltak.
Mivel a minőség a Warnyúnál sem jobb (hiányzó, kieső alkatrészek, hitvány felfüggesztés, túl és mellé fúrt furatok, rövid csavarok), így nyilván ez is hasonló betegségekkel küzd(het).
Ez van. Volt már szó róla, hogy ezeknél a szívást kell megfizetni, amíg szerelsz.
Engem jobban aggaszt a modellek utóélete, hogy dobja le magáról a festést, mikor, melyik része kezd lebomlani, mert esetleg szemétből öntötték, stb.
Havernál az ezerkecske alváza elkezdett a belső élek mentén "kifehéredni" (másnál meg nem), jó kezdet...
Ennyi a mérleg egyik serpenyőjében.
A másikban pedig:
Idő kérdése, hogy itt is megjelenjen, csak ki tudja mennyi. És időből van a legkevesebb (kinek mennyi Tik-Tak), addigra az a 9€ (ha még lesz €) akárhány Ft is lehet (ha lesz még Ft).
Te látod mennyi időd, pénzed, energiád, helyed van ezzel foglalkozni.
Nekem itt áll egy rahedli tervezett, félkész romhalmaz, amit valószínűleg vagy velem temetnek, vagy megy a szemétbe, mint rokon gyűjteménye. Egyik ismi betárolt egy rakat könyvet, ideje nincs rá, a másik maketteket, de már nem lát így össze sem tudja rakni. Ez ilyen.
Egyrészről nagyon szép darab, viszont másrészről a Dacia, és kispók tapasztalataiból kiindulva a minőség erősen kérdéses. A reklamáció innen Budapestről nem tudom mennyire gördülékenyen megoldható. Inkább ez ami vissza tart a megrendeléstől.
Hachette Volga M21B. Nagyon tetszett a kétszínű festése, de azt hittem, ez csak kiállításokon, sajtófotókon szerepelhetett, így majdnem átfestettem, mert magyar verziót akartam. Legnagyobb meglepetésemre az MTI Fotótár képei között találtam ilyen autókat a korabeli fotók között, így megmenekült a színe.
Hachette Volga 3102
Hachette GAZ 69A
Néhány Whitebox újdonság, szerintem ezeknek a Skodáknak jobbak a színeik, mint az eredeti retrósoros narancs kupénak meg libaf.szöld 105-nek.
Az alapot egy olcsó, jófogásos, összeragasztózott ablakú, hiányos ARO 240 modell adta.
A fülkén kialakítottam a kereklámpás homlokfalat, meg lett hosszabbítva és le lett a végén zárva, a teteje némi Epokitt feltöltéssel a ponyvatető négyfelé vágott darabjaiból állt össze.
Az alváz több helyen meg lett hosszabbítva, a plató anyaga fémlemez, a bordázás 2x1-es fenyőlécekből készült.
A kerekeknél a felnikbe a dísztárcsák helyére bele kellett esztergálni a süllyesztett középrészt, az első hajtás agynál kúposra esztergált középrészre ragasztott vörösréz drótdarabok imitálják a bordázatot, a végére a diffizár állítója az eredeti dísztárcsából lett kicsiszolva.
A hátsólámpák háza műanyagból lett kiesztergálva, a lámpa maga CD-tok plexijéből készült és izzólakkokkal lett kiszínezve.
Ami hír viszont, hogy idáig úgy néz ki, sajnos 60. számmal véget ér a Felejthetetlen autók sorozat.
Egyrészt szomorú, mert 1:24 keleti blokk autóiból még volna pár ikonikus darab ami hiányzik a polcról (GAZ 24-02, Nysa 521, Trabant kombi, Wartburg 353 kombi, stb ), másrészt viszont pénztárca kímélő megoldás. Ez van. Döntse el mindenki ízlésének megfelelően, hova teszi ezt az információt.
Azért nem müködik a kísérleted, mert a célközönség nem érzi magát betalálva.
Ha mondjuk LMBTQ közösség tagja helyett "seggfej neppert" írtál volna, lett volna dilemma. Mert a seggfej neppereket zavarja hogy seggfejnek tartod öket, így kényszert éreznének a mínuszt nyomkodni, viszont gátolja öket hogy a mínusz lenyomásával elisemerik magukról hogy seggfej nepperek. ;-)
Ha valakit érdekel, főleg ha magyar jellegű modellt akar csinálni, annak tájékoztatás, hogy a lengyel teherautó sor következő darabja (a Csepel D710 utáni) a ZIL-157 hómaró, teljes egészében "kommunál" sárga színben.
Kis matricázás után lehet belőle Közútkezelő-s járművet csinálni, ahol még -éltes kora ellenére- van készenlétben telente pár darab.
A megjelenési listában és a D710 újságjának hátulján (fényképpel) is ez van, a listában 05. 18-i megjelenéssel (bár a Csepel kicsit korábban jött).
Egy másik előjegyezhető katonai Premium ClassiXXs újdonság (repülőtéri reflektoros ZIL-130) pedig jelenleg is kapható -igaz NVA matrica nélkül- egy pesti modellboltban 10 900 Ft-ért (gyári modell ez is), 25 599 Ft helyett :)
Számomra eddig ez az év meglepetése, nőni fog a 710es Csepel flotta :)
Igazán elindulhatna lengyel mintára ez a sorozat nálunk is. A néhány Jelcz és Star donortól már nincsnen messze egy jó kis Csepel sorozat fűszerezve pár Rába és egyéb szoci teherautóval :P Azt sem bánnám, ha egy fülkét kiadnak több felépítménnyel is. Kukás, konténeres, tűzoltó, platós, nyerges, tartályos, katonai, műhelyes, bármi. A 344est is lehet variálni más típusokká, ahogyan már volt itt róla korábban szó. Ha még egy 450es is kijön akkor az már nagyon magas labda :)
Már csak egy szett van 120-ért, a vitrines darabok elkeltek. Nem te mondtad hogy 300.000-et ér, de bizony egy éve egy teljes szettet ilyen áron lehetett megszerezni.
Kettő gyűjtemény is van fent 120 ezerért, egy, amit nem rég raktak fel, és egy, amit március elején. Mindkettőben 16 modell van, előbbiben kevesebb (311 például 2x van), utóbbiban pedig sok modell hiányos vagy törött.
Pláne, hogy a kiadó(k) 15 évig, alig csorgattak valamit, most meg háborúra, pandémiára kiborították még a 10 éve porosodó VW, Ásványok (mondjuk nem is árulják és az az egy db, ami esetleg érkezik, mindig el is megy, előre eltéve) sorokat. Járműsorból csak vagy 10 fut egyszerre (erre kellett még ráhúzni a Wartburgot, köszi, a Trabit, meg a Skodrit még ráindíthatnák plíz! miért nem lehetett ezeket az előző 8-10 évben lezavarni?) most Marvel hősök indul (hány is megy? legalább 3).
Ahogy látom, itt Magyarországon fut párhuzamban a legtöbb sor, de minek? Nemcsak lóvé nincs, hely sem.
A vasutas topicban nem látom az őrületes áresést, főleg alig létező magyar témában, sőt.
Jaaa, hát, igen, frissítetlen, évek óta álló, frekventálatlan termékeket baromi nehéz eladni, ezért hagytam fel még bőven járvány előtt a börzékre/bolhákra járással is: ugyanazok a termékek, egyre drágábban, mindig pont az a típus hiányzik, ami kellene...
De, ez csak nálunk van.
OFF
SF témában, tavalyi árfolyamon is horror, még le sem gyártott, előrendelhető makettek úgy fogytak el, mint Ikarus az újságosnál. A még nem rendelhetőből egyből a már nem elérhetőbe (meg a fel sem került a kínálatba)
kifutottba csapták. És lesz, ami még ősszel valósul meg fizikailag. EU-s áruházakba 70% el sem jut, jenkik, latin-amerikaiak mutogatják a szerzeményeiket YT-on.
Jah, hát nem árat emelgetni nehéz, hanem eladni. ;-)
Jurijnak van olyan modellje amit legalább egy éve hirdet, és az alacsonyabb áron sem vitték el. Nem vagyok benne biztos hogy a magasabb áron vonzóbb lesz az ajánlata... Szóval szerintem Jurij áremelései nem mérvadóak a piacon. Akkor lenne mérvadó, ha emelt áron is pörögnének az eladásai.
Persze mindennek emelkedik az ára, gondolhatnánk hogy logikus hogy a modellpiac árai is emelkednek. Viszont van egy olyan tény, hogy ez egy olyan szegmense az életnek, amiröl könnyen lemondanak az emberek. Söt, sokaknak le is kell mondaniuk róla, mert ki kell fizetniük az élet drágulásának a költségeit.
Néha ki lehet fogni jó áron teljes gyűjteményeket, de ez volt mindig is.
Te mikor láttál utoljára 95.000-ért vagy 120.000Ft-ért teljes Atlas Ikarus sort? Én az utóbbi héten, az elött évekig olyan 300.000Ft-os összegekért láttam. Mikor láttál Atlas Ikarus 415T-t 13000-ért? Most három hete van fent, és a kutya rá nem csapott a korábban már 25000Ft-ba kerülö ritkaságra. A DeA 260-as elöfizetést is sorra mondják le az emberek, pedog csak havi egy tízezres. Sorolhatnám...
Ha el akarod adni az Atlas teharautó sorodat add el, amíg van rá vevö.
Nem tudom, ugyanarra gondolunk-e, de a 120 ezres gyűjteményben a jófogáson, amit tegnap raktak fel, abban nem csak a 280-as hiányzik, hanem a platós Csepel, a 250, 415, 630 is.
Ezt nem mondanám általános tendenciának. Például a Juruij most emelt árat. Az Atlasz teherautó sorért 250-et kínálnak, pár éve csak 120 ezerért vitték volna el. Néha ki lehet fogni jó áron teljes gyűjteményeket, de ez volt mindig is. Szerintem ne temessük még a modell piacot.
Akit még Atlas Ikarus sor érdekel, van egy majdnem teljes szett (-Ikarus 280) 120.000Ft-ért a jofogáson.
Furcsa dolog látni, hogy a mostani gazdasági helyzet mennyire kirúgta a modellgyűjtés alól a talajt. A korábbi árak töredékéért lehet csak a modelleket eladni.
Az szerintem biztosnak tűnik, hogy nem az Atlas által kiadott modellt adják ki újra. Annál is inkább, mert az Atlas 1:72, a lengyel teherautók pedig 1:43 méretarányú sorozat.
Ezért is van esély (főleg mivel a Csepel-D710 még nem lett sehol kiadva 1:43-ban), hogy bármilyen más kialakítás jöhet a típusból.
Főleg mivel a lengyel teherautó sorozatban eddig is elég sok formaújdonság volt, többek között például a Jelcz (és Star) betonmixer, Star autódaru, Star szippantós, Lublin-51 mentőautó, stb.
De bármilyen formátumba jön is ki, kötelező darab lesz!
A Csepel-D710 tervezett megjelenési ideje (Lengyelországban) május 04.
Nem a kákán csomót keresés, de erről az új kiadásról az üa. tankon kívül az első vonófej is lemaradt. Első vonófejet a három kiadás közül csak az EditionsAtlas változatra tettek, viszont ott meg a típusjelzés maradt le az ajtóról.
Ez az új szerintem is tényleg jól néz ki és valószínűleg be fogom szerezni (a másik kettő mellé) én is.
Egyik cimborám szólt, hogy lehagyták az üzemanyag tartályát a vezetőfülke alól. De ettől függetlenül tetszik a színe is, meg a kidolgozotsága is. Ár-érték arányban verhetetlen.
Teszek fel pár képet összehasonlítás végett, hátha érdekel valakit.
Jön egy Saurer troli, egy Jelcz midibusz és egy szép Karosa távolsági busz.
A legutóbb megjelent Jelcz jól sikerült, szép a színe, jó a kidolgozása, érdemes megvenni. Válogatni nem árt, ahol vettem kettő volt a polcon, az egyik "maszatos", a másik hibátlan.
Szerintem senkinek nem lesz új infó, mert YT-on már fent van: VW sor: 17 (ha nem néztem be a számozást) Volkswagen T1 Samba 1951 (részben festett belsővel) 18 Volkswagen K 70 1970 sárga (én elég hitványat fogtam ki, kapott elöl-hátul) 19 Golf I Cabriolet 1979 skék? bukókerettel A keddi Roburhoz sok szerót! Már két helyről jelezték, hogy 8-10 db. van félretéve és, jó, ha egy jön, legutóbb Ikarust sem tudott szerezni magának az árus, mert 0 db érkezett.
Megvételre keresem a teljes Atlas-teherautó sort, eredeti dobozaikban, pormentes állapotban. Ajánlatokat emailben várok. Kérlek ne kínáljatok 1-1 darabot, (sem retróautókat) , ugyanis Framót, Horchot, Krazt stb. tudok venni külön is (sajnos tapasztalatból írom, mert más fórumokon már rengeteg ajánlat jött 1-1 keletnémet csodára). Csak teljes sort veszek Barkas autómentővel, Csepellel, Tatrával és a többi finomsággal, kb. 250.000 ft-ot szánok a komplett gyűjteményre. Köszi ha végigolvastad!
És belseje honnan lesz az emeletesnek, ha a 180-asba lesz beépítve? 🤔 Egyébként enek a megépítése is tervben van, mint Ikarus különlegesség. Csak egyszer lenne már időm ilyesmivel foglalkozni.
Szerintem jól teszed. Az ára sem lesz vészes a CB-hez képest, meg könnyebb faragni is mert müanyag. Én arra gondoltam hogy a Modimio alapra tenném rá a meglévö Vector kasztnit.
Ki tudja? Az MCG szerényen próbálkozott eddig a szocrállal. Ha jól emlékszem, Barkast, Volga M24-et, Zaporozsecet meg Nivát adtak a Wartburgokon kívül.
Ha valakit érdekel, elvileg idén még lesznek Triple9 Skoda 105-ösök, Dacia 1310-esek meg Tatra 613-asok, természetesen mind 1:18.
A Garde eléggé résmodell volt, a közeli megjelenésére nem számítanék.
A CB modellek árszinvonala bőven túllépett már a magyar pénztárca lehetőségein. Meghirdetsz egy Atlas 280-ast 30000Ft-ért, kivárod a vevődet, és el fogják vinni. Nem kell évekig hirdetni. Felteszel egy CB 280-ast 46000-ért, és rádrohad. Lehet hivatkozni a magas Euro árfolyamra, meg az aszályos időjárásra, de attól a magyarnak nem lesz ennyi pénze egy modellre. Nem tudom Fb csoportokban benne vagy-e, de van egy srác akinek tetemes mennyiségű CB modelljei vannak. Most elad egy 250.58-ast. 250€-ért hirdeti. Az még a 380-as árfolyamon is 95000Ft. Meg sem próbálta a magyar oldalom hirdetni. Valószinüleg azért, mert látja hogy valaki hónapok óta nem tudja eladni 65000-ért sem a 250.58-asait.
Mi nem CB modellről beszéltünk, hanem Atlasról. Az most egy külön szerencse hogy valaki ritkítja a gyűjteményét, de erre modellgyűjtést alapozni nem lehet. Tehát aki arra vár, hogy majd minden modellt megkap piaci ár alatt, annak sosem készül el a gyűjteménye. Ezen felül ha van is CB 280-as akkor sem a piaci ár egyharmadáért lehet megvenni. Az Atlas 280-ért ha jól emlékszem 12000Ft-ot akart kínálni a vevő.
Nekem még Vladtól vannak CB modelleim (kivéve a Ziu-5), az első szériásak, amikor még SOVA árban mentek, a többi SOVA, Atlas, DeA. Ezek már nekem jók lesznek, ha nem indulnak bomlásnak. Feladtam, hogy normális 180-asom, vagy MTB-m legyen valaha. Pedig már 1:72-ben is elégedett lettem volna.
Chaussonom és Renault-m (MÁVAUT) meg Hachette sorból lett, faroson kívül más érdemit nem is nagyon adtak ki benne. Talán 1-2 Mercit.
Én azért még nem temetném a Classicbus modelleket. Azok a szerszámok léteznek, abból valaki még pénzt akar majd csinálni. Persze 20000Ft-ért már senki nem tud majd CB modellt venni, de a 49000Ft meg a másik véglet. Valahol a kettő között ott az arany közép út. Az is hozzá tartozik a kő kemény kapitalizmushoz, hogy mindent csak annyiért lehet eladni amennyiért meg is veszik. Valóban nincs jelenleg CB a piacon, de a szóban forgó modellt amióta hirdetik már sokan elengedhették a 46000-es áron is. Én úgy látom, hogy az emberek megelégszenek az olcsó bliszteres modellekkel, és igen ritka madár aki nepper áron CB modellt vesz.
Ráírtam a srácra akitől pár hónapja 35000-ért vettem egy CB 280-ast donornak. Akkoriban beszélt róla hogy ritkítaná az Ikarus gyűjteményét, mást szeretne gyűjteni. Nem nepper az illető, így az árai sem olyanok. Nem tudom hogy van-e még CB 280-asa. P Szólok ha válaszolt.
Köszi, azt már régen hirdetik ennyiért, de nem raboltatnám ki magam. Legalább egy éve van fent 46000-ért, most felemelte az eladó 49000-re. Így biztosan jobban elviszik majd. ;-)
Ezek szerint nem olyan kemény fémből van? Majd megkapargatom valami eldugottabb részen...
A klubban van a vágáshoz gép, korongok is. A reszelőket nem tudom, talán van valakinek.
Tudom, milyen a rács, de azt nem tudom, nem lenne-e feltűnő, hogy egy külön lemez van rátéve. A rács alatt-fölött gondolom látszódna.
@TLBY: tudom, hogy az ilyen szellőzőket a maratás nem jól adja vissza, de nem sok lehetőség van. A 3D nyomtatás talán jobb lehet, de annak nagyobb a vastagsága.
Ja, én is hasonlókat használok, gyémántporos, meg tűreszelők. Hozzátenném, létezik (létezett) tűreszelő méretben, normál közeli durvaságú, nagyoló reszelő, illetve BNV-n árultak (~15 rongy/db... nem vettem)
szó szerint tűreszelőt, 2xtized mm keresztmetszetben. Makett hűtőrácshoz pl.
Én nem látom ezt a fajta rácsot, hogy tudná fotomaratás visszaadni. Modellvasútnál sem sikerült megoldani, sima, kiálló csíkok képében jelenik meg. De, ha úgyis ráragasztja (forrasztható a modellek anyaga?, még nem próbáltam) és a külső lemez lefedi, akkor, akár ki is vághatja, fúrhatja az egészet.
2006 körül láttam fémporos nyomtatót, az produkált olyan minőséget, mint a nyers AVD kasznik. Mivel "cseppekből" dolgozott, nem volt lépcsős, csíkos, nem repedt a rétegek mentén, kézzel nem tudtam megtörni. Réz
színű volt, így még talán forrasztható is és lágyabb anyag, mint a modelleké, Vektor szerű. Na, ilyen nyomtató nem hozzáférhető, ha lenne sem a mi pénztárcánkhoz, még a nyomtatás sem.
Ezzel nem mentünk előbbre. :DDD Reszelővel nem hinném, hogy szépen és maradéktalanul le lehetne szedni. Na és milyen reszelő kellene? Mondjuk nem tudom, mennyire kemény anyagból van a kasznti... Én valami fúróban marófejre (na de ez is milyen?) gondoltam, de az is lehet, hogy szakemberre kéne bízni.
a szellőzőket, hűtőrácsot, lámparácsot stb., fotómatatásból kéne megcsinálni
Az oldalsó szellőző elég egyértelmű (vagy mégsem?), csak az a gond, hogyha csak a szellőzőt maratod, akkor rátéve látszik az alaplemez vastagsága. Ha meg az egész oldal maratás, akkor a motorház tetőhöz képest látszik ugyanez. Szerintem, így előzetesen belegondolva.
A hűtőrács, lámparács majd, egyelőre tűnjenek el a díszlécek. :D
Jó, hogy a T1 tetejét nem fehér-krém színben hozzák, mert már van kettő.
Érdekesebb, hogy a cég(ek) bojkottálnak-e majd, vagy a hazai sorozatok sorsa, mert a Ft is szárnyal. Nyártól egy Mátyás az étolaj és nem látszik a vége. Nagyobb gondom most, hogy nem szeretnék gombafelhőt látni az ablakból, a Kajla útlevelembe Záhony Ungvár Mariupol Kijev Pripjáty Harkiv Dnyepropetrovszk Petropavlovszk (fogolytáborok) Novoszibirszk (gulág) pecséteket összeszedni, vagy WW3 frontkórházban megförmedni sugárfertőzésben, az aktuális covid mutánstól, esetleg neocovban, tífuszban, kolerában, tetanuszban, amit dob a gép.
Ha már kudarcélmény. Közben bepróbálkoztam néhány fóliával (lehet ám kapni, főleg 300-as színest, meg nem 100 darabost), hát lehet, hogy ezek Vektor, 1:43, akár 1:6 buszablakhoz elegek, de mivel nálam nem tartja körben keret, kókad, mint a lónak egy bizonyos része. Esetleg még neon öntapadós (papírhoz tervezték) + műanyag fólia. Talán férfi tusfürdő palackkal próbálkozom majd, mert a PET üveg simítás teljes kudarc. Nem hengeres a dolog, hanem aszimmetrikus, forgáshiperboloid, egy irányba még talán lehetne simítani, de két és fél felé nem. Hogy ne hullámos borzadály legyen, ahhoz komolyabb feszítő felszerelés kellene.
Még dossziéval próbálkozok, ha kapok... Viszont, ha jól rémlik nem teljesen átlátszó, hanem matt, rücskös, mintás.
És, akkor az OFF után, Dákó 1310 1:18 jön ki, elvileg (november óta 6 általam kinézett motyót elővételben felszippantottak, töröltek, el sem jutott a piacig), erről a modellről valakinek véleménye?
Csinált már valaki - vagy legalábbis próbálkozott vele - Atlas 1/43-as Csepel D-344-ből D-350/352-öt csinálni? Itt most csak a motorburkolatról a díszlécek lemarásáról és az oldalsó szellőző ráapplikálásra gondolok, azaz a fém részeken való mókolásra.
Gondoltam, hogy hasonlóan csinálod, így készítik húzótüskén a repcsi makettek kabintetejét, illetve nagyban, profi felszereléssel rá is vákuumozzák. (Igazából hasonlót két, belülről fűtött teflon "tükör" közt szokták. Minden háztartásban megtalálható...) Tapasztaltam, hogy marha gyorsan kell dolgozni és villám gyorsan el is lehet b... fuserálni. Van, amit formázás után kapásból bele is kell nyomni hideg vízbe, mert visszaalakul, nem tartja meg a formáját. Van olyan anyag, ami zsugorodik, ezek sajnos nem azok. Ha az lenne, abban sincs köszönet, mert tuti nem egyenletesen, beráncosodva végezné. Egyelőre anyagom sincs, nem lesz időm elmenni érte, ha árulják, ahol gondolom (Office Depot pl. irodaszer, hobbi dekor, papír írószer?), pedig már kipróbálnám.
Nekem pont az a gondom, hogy a palack görbe (+ kicsi a használható felület), nekem meg sík kellene (igazából lenne a dolognak valami görbülete, de azt már elengedtem). Formázás, annyi lesz, hogy papírra felvázolom, körbe vágom, ha stimmel, átrajzolom, ha lesz A4 fóliára és körbe vágom a 2-4 szegmenst, esetleg törés is lesz benne. OFF, SF téma, "erőtér effekt" lenne belőle, amit a kedves gyártó megspórolt. 2x2 PS csap tartaná, ráadásul 1:12 (fogjuk rá), így nem busz szélvédő méret, azért kell, hogy megtartsa a saját súlyát, de vékony is legyen Ilyen pl a termékek buborék csomagolása, ami általában szintén karcos, színtelen és még alakzatok, merevítő bordák is tarkíthatják. Létezik (csak nem árulják) irizáló felületű (mint a CD lemez) fólia, ami, azon túl, hogy nincs még irányfüggően is lenne vágható a "hornyolás" miatt. De látszik, hogy jó lesz nekem a zöld is, ha lesz. Volt egy olyan elmebajom, hogy színtelen lesz, aztán élvilágítom, de vannak határok és a teszt sem volt meggyőző. Azért a módszered érdekelne. Én, arra gondoltam, hogy sík felületre (acél munkaasztal... ja nincs műhelyem) leszorítom, ha le lehet és hőlégfúvóval neki megyek. (A minap próbáltam csóvát húzni öntőkeretből zéró eredménnyel. Nem ott és nem úgy nyúlik, ahogy szeretném, viszont hajlik, olvad.) Csomagtartóhoz már nem is próbálkozok ilyennel, marad a réz drót + forrasztás, reszelés, ónozás, ha sikerül kiegyengetni.
Köszönet a tippekért, kipróbálom, hajszárító, forralt víz nekem eddig kevés volt bármi érdemi formázásához, nyílt láng meg sok, bár nincs is hozzá való tisztességes formázó égőm.
Én 0,3 mm-es Klöckner fóliából csinálom (Pantonban veszem).
Sablonra ráfektetem és hajszárítóval melegítve felveszi az ívet. Utána hidegen még alakítható toll vagy ecset szárára rácsavargatva. Csak egyirányban görbült felületet tudok így létrehozni, de az itt pont elég.
Nálam áll minden tervezet, ami nem idő, az anyag, vagy technológia hiány miatt. Nem ártana egy műszerész eszterga, egy mini asztali maró, egy 3D nyomató...
Az első szélvédők milyen fóliából készülnek ezeknél? Én most lefűző, előlap fóliával fogok szenvedni egy projecthez, ha sikerül szerezni és megtartja a saját súlyát. Ráadásul neon kékeszöld kellene, de csak sötétkék és zöld létezik, utóbbival próbálkoznék majd. PET palackkal is próbáltam, csúnya, karcos, kráteres, mintás. Talán hőlégfúvóval lehetne kiegyenesíteni, de már ilyen hevítős dolgokkal nem próbálkozok, mert korábban sem jött be.
Értettelek én téged eddig is, csak valahogy a 300€-s modellek úgy tűnnek el a német apróhirdető oldalon mintha 30€-ért osztogatnák. A méretarány itt mindegy.
Szerintem ne túrkáljunk mások pénztárcájában, lenne anyagi lehetőségem is megvenni, de nem fogom. Ennyit nem ér egy kis modell. Egyébként itt az alapárhoz viszonyítottam a "drágulást", és így igenis sokkal drágább a 38 ezres a 20 ezer forintosnál. %-ban nem akkora a növekedés mint mondjuk 500 ezer és 518 ezer között. Remélem így már érted, hogy miről beszélek.
Azt értem hogy minimális a vágási hulladék, de amikor arrébb teszed az oszlopot, ott alul fut egyenesen a kédergumi az oszlop alatt, a vágás miatt meg hiányzik egy darab a kéderböl az íves részen.
Az ár, hogy sok-e vagy sem szerintem ilyen "kevés" pénznél sok. Több százezres tétel vásárlásakor kevés, szerintem ilyen 1-2, max 3 tízezres szegmensben a legtöbb embernek sok. Az árkülönbözetért már akár két másik, nem feltétlenül túl gyakori darabot is lehet venni ebből a sorozatból.
Most éppen Atlas kiadású 1/72 modelleket nézünk, nem 1/43, itthon eredetileg is alig (egyáltalán forgalmazott?) kapható modellekről, és nem évtizedek óta nem gyártott Ikarus emblémáról. Kicsi, sok gyűjtő szemében nem is érdekes méretarányú, pár éve kiadott modellekről, amik előfizetésben jöttek. Nem tudok sajnos mutatni neked hirdetéseket, mert amik 20 ezerért lettek hirdetve órákon belül lekerültek, még a 37500-as is csak napokig bírta, de szerintem nem is kell bizonygatnom.
Atlas újra kiadni már nem nagyon fog, mert tudomásom szerint a Deagostini megszerezte. A Classicbus pedig méretarányban és kidolgozottságban is hiánypótló modelleket gyártott, bár én még élőben nem láttam egyet sem, de sokkal szebbnek tűnnek képeken is, mint bármelyik másik 1/43 Ikarus.
Gondolom akkor többek közt a 630-as is hiánycikk, mégis több hónapja fent van egy hirdetés 24 ezer forintért, senkinek sem kell ennyiért. Miért is kéne? Én idén januárban vettem 10 ezerért, egyszerűen kivártam. Igaz, a talpa sajnos nem járt hozzá.
Ahogy 2 hónapja, decemberben is vettem 7 ezerért 280T modellt. Szóval ki lehet fogni jókat, persze ha valaki tűz-víz most és azonnal kell módjára vásárol, az megveszi 37500-ért.
Nem jól látod. Rengeteg mindenre rá lehet mondani hogy hülye aki annyiért megveszi. Egy Ikarus szárny embléma 5-10dkg alu lemez, és 70000Ft-ért úgy adod el hogy összetörik érte egymást a vevök. Akinek ez a modell kell, és van rá pénze, megveszi addig amíg el nem viszi más elöle.
Annyira nem hiánycikk? Mutatnál néhány hirdetést ahol jelenleg kapható Atlas IK280? Ugyan ez a helyzet a CB modellekkel is. A kereslet növekedett, a legyártott darabszám meg nem. Következmény: Olyan árak vannak hogy az emberben megáll az ütö. Nem ritka már a 250-400€-s ár egy olyan modellért amit 4 éve 80€-ért vettem szállítással együtt. Egy dolog tudná letörni az árakat. Ha az ATLAS és a Classicbus újra piacra dobna kellö darabszámot a hiányzó modellekböl. Jelenleg erre nem sok esély van.
Jó mondás az, hogy mindent annyiért lehet eladni amennyiért meg is veszik, de ez csak olyan dologra vonatkozik amiböl van kínálat a piacon. Attól kezdve hogy valami hiánycikk az eladó diktálja az árakat, nem a vevö.
Persze hogy nem létszükséglet. Az evésen és az iváson kívül semmi sem az...
Persze hogy nagy türelem játék a modellgyüjtés. Lehet várni hogy valaki olcsón eladjon egy modellt, csak semmi sem garantálja hogy ez valaha megtörténik. 18000Ft különbség pedig van akinek nem kevés, van akinek semmi.
Az első, jobban sikerült kiadásokból sajnos nem vásároltam, később kívántam rá a régebbi verzióra, az itt már bemutatott előlhűtős mellé. Idén újra elővette a cég a modellt, de elég fura színben és sok apró hibával adta ki, így nem volt kétséges, hogy ebből műtét lesz.
Elsőre a bugyikék színt akartam megváltoztatni, illetve a merev első tengelyt kormányozhatóvá alakítani a sárgán már bevált recept szerint, meg persze kötelező a korrekt magyar rendszám.
Aztán nézegettem az itt már kitárgyalt hibákat, a 353W kormánykereket és hátsó lámpákat, így lett elég tennivaló.
Az alvázra elkészült a megfelelő első híd, a telibekrómozott felniken a csirkeitatós díszkarika réseit szürke Tamiya panelozó festékkel emeltem ki. A tömör kipufogóba hátul belefúrtam a hiányzó lyukat.
A tető fúrás-reszelés után nyitott lett, a hátratolt schiebedach vörösréz lemezből készült, a sínjei meg szardíniásdobozból lettek kivágva és Bare Metal fóliát kaptak. hH már tolótetős lett, nagyon szerettem volna rá a korabeli színes plexi légterelőt, ami rendesen feladta a leckét. Végül vicces módon az 1:8 Wartburg első számának a műanyag dobozában találtam egy olyan fakkot, amiből méretpontosan kiollózható volt az idom, az áttetsző, fehér műanyag sárga izzólakkal lett befestve.
A beltérben szintén vörösrézből készült egy "banánkormány", a szürke belsőt alapjaiban meghagytam, mert tetszett és ment a tervezett kék kasztnihoz, de az ajtókárpitokon azért festéssel, krómfilccel kicsit alakítottam.
A hátsó lámpákról nitróval lemostam a helytelenül kiosztott színeket és izzólakkal festettem fel a megfelelőt.
A karosszériánál, a tető nyitása után még a hátfalról le kellett reszelni az otromba rendszámtartós felöntést, majd RAL 5009-es színnel, spay-vel fújtam le. A tetőbe ragasztással rögzültek a schiebedach elemei, meg a légterelő acéldrótból hajlított konzolja.
A bal A oszlopra antenna került, a visszapillantó meg fel lett fúrva a korrekt helyére, a bal első oldalüveg keretére.
A kész modell korabeli feliratozását én szerkesztettem ki és ezekből Tonycars olvtársunk valósította meg a megfelelő vizesmatricákat, a tőle megszokott kifogástalan minőségben.
Szerintem - bocsi - hülye az, aki 50 ezerért megvenne egy 1/72-es Ikarust, azért annyira nem hiánycikk és nem is létszükséglet. Nagy türelemjáték ez a modellgyűjtés, nem rég 37500 forintért kelt el egy 280-as, azelőtt pedig két darab is 20 ezerért cserélt gazdát. Azért az a közel 18 ezer forint különbség nem kevés!
Nem, ez egy Vector modell kasztnija. Korábban viszont sikerült a CB-től kb 5000Ft/db áron 2db 556-ost rendelnem, (állítólag festési hibások ) Azok is a BKV-s 180-as modell lehetséges jelöltjei. A SoVA 180-as kasztnija szerintem használhatatlan a vastagsága miatt. A legszebb 180-ast eddig egy Vectorból csinálták, na attól el vagyok ájulva.
Sajna az én 266-osom hosszú ideje (idő hiányában) még csak itt tart:
Minden megvan hozzá, donor CB280-as (ajtó, ülések) kerekek, anyag az ablakokhoz, stb csak csinálni kellene. Milyen szerszámmal csinálod a vágásokat? Elég szívós egy ötvözet ez. Az ablakok kéder gumijait hogy fogod megoldani?
DeA: Nem kell 4 izért rendelni, egyet is lehet. Annyit írnak, hogy egy postaköltségbe max 2 modell fér be.
(Én négy különbözőt rendeltem két postaköltséggel, egyikük a 280-as volt.)
Ha az előzők ellenére mégis többet rendelsz, akkor miért felesleges?
Ha ennyire van piacuj az ismert horror árakon is, akkor rendelj kettőt és add el az egyiket. (Bevallom, én sem rendeltem többet, csak ami kellett. :-) )
Amúgy nem emlékszem, egyesével nem rendelhető? Ha csak egy 280 kellene, mert a sorozatból amúgy a nekem kellő ikarusok meglettek eddig, akkor feleslegesen rendeljek mellé még három izét? Sajna az akkor bár összegileg kevesebb, de mégis drága, hogy "olcsón" van három izém.
Az adu mindig az eladó kezében van, mert nála van az amit a vásárló meg szeretne venni.
Valóban vannak hosszú ideje hirdetett modellek, de ha valakinek kell, majd megadja érte az árát. Ez abban az esetben hiúsulhat meg, ha ugyan az a modell nagy darabszámban van olcsóbban a piacon. Na az meg nem nagyon van... A hiányzó modelleket viszont sokan keresik, tehát 1db olcsó modell nem töri le az árat. Ha megnézünk egy Atlas 280-ast, hetekig hirdetheted 35000-ért, de mivel nincs a piacon, valaki rászánja magát, és meg fogja venni. Akkor is ha piszok drága. Most adtam el egy 415T modellt. Én 18000Ft-ra tartottam, volt aki a 10000Ft-ot is sokallta érte. Persze hogy nem adtam oda, nekem nem sürgös az eladás. Mivel nincs a piacon, valaki rászánta a 18000Ft-ot, és elvitte. Én ráérek megvárni a vevöt.
Az eladási árat csak a kereslet/kínálat viszonya határozza meg, számszerüen nincs felsö plafon. Lényegtelen hogy 35000-ért, vagy 50000-ért hirdetsz egy modellt. Ha nincs a piacon, elöbb/utóbb el fogják vinni. Ha nem te, majd más. Ilyen ez.
Az, hogy mennyiért hirdetik, egy dolog. Minden annyit ér, amennyit meg is adnak érte, különben lehetne 50 ezerért is hirdetni darabját, attól még nem fog annyit érni. Látok nem egy Atlas Ikarus hirdetést, ami már hetek-hónapok óta ott van, senki sem viszi el, nyilván nem azért, mert a kutya sem keresi ezeket!
Ugyanitt: Atlas sorozatból 280, 250 és 60-as érdekelne engem is! :)
A normális 180-as nehéz ügy, eddig a legjobb alternatíva a Vectror karosszériája, vagy 2db Classicbus 556-ból házasítani. Én még nem döntöttem el melyik megoldást választom.
Az Atlas Ikarus sor még futott, amikor a 280, És a 280 T már hiánycikk volt. Többen panaszolták akkoriban, hogy nem kapták meg a modelt a kiadótól. A DeA modelt még van esély után
gyártani, de az Atlas annyi van, amennyi van
Gondolkodtam rajta hogy eladom az Atlas modelljeimet (nem ezt a méretarányt gyűjtöm) de a piaci áruk bő 300.000Ft lenne. Annyit meg ritkán köhög ki az ember. Tisztelettel megkérek mindenkit, hogy ne írjon hogy megvenné x-y modellt, külön egyik sem eladó!!!
Eddig tudomásom szerint két alkalommal történt meg, hogy a DeA kifogyott a készletből, ez pedig a 260-as és a 280-as modell esetében volt. Mind a kettőből gyártottak még, és ma már utánrendelhető, igaz, akkoriban hónapokat kellett erre várni. Ebből következtetve szerintem a 60T és a 250 is elérhető lesz, a sorozat végéig még van egy pár hónap.
Az utánrendelhetőség is csak a sorozat futásának idejére lehetőség. Addig, ameddig tart a DeA által (a párhuzamosan futó lengyel sorozathoz is) legyártatott készlet. Mert az egészen biztos, hogy a gyártónak, és a kiadónak pár utánrendelés miatt nem éri meg újra gyártásba venni a hiányolt modelleket, pláne nem későbbi időpontban.
Tehát a DeA (újságos sorozat) esetében is érdemes "időben ébredni"!
Hasonló eset anno az Atlas-nál is volt. Talán nem közismert, de egy ideig ott is volt lehetőség a sorozaton belüli egyes példányok utánrendelésére. Például a teherautó sorozatban én így vásároltam meg a kék Tatra T148 billencsből még egy példányt (ajándékba valakinek). Aztán ez a lehetőség megszűnt, hivatkozva a legyártott mennyiség végességére, ill. a még várható előfizetésekhez félretett szükséges darabszámokra. A sárga IFA daruból már nem sikerült utólag még egyet rendelnem (és később sem), mert elfogyott a szabad mennyiség a legyártott/félretett készletből. Aztán meg is szűnt ez az utánrendelési lehetőség (a többi sorozatánál is).
Sajnos a gyártás abbahagyásával a darabszám nem növekszik, de a kereslet konstans maradt. Ez egyértelműen felhajtja a piaci árat. Egy Atlas 280-as olyan 35000Ft körül beszerezhető, ha éppen van eladó a piacon. Sajnos ez a szegmens is egyre inkább nem a szegényember hobbija.
Igen, de ahogy Te is írod, az annak idején volt. Ma meg ma van. Az ár az meg mindig első sorban piaci, ha szerencséd van akkor a piaci ár véletlenül emberi is. Az általad keresett modell piaci ára háromszorosa a felvázolt emberi árnak. Szerintem is az álom kategória.
A DeA meg ugye nem Atlas Pont ezért nem csökkent az Atlas modellek ára a DeA modellek megjelenésével.
Talán 250 és 60T nincs jelenleg nekik, de ha jól tudom, hamarosan azokból is lesz utánrendelhető, érdemes kicsit várni. Már csak elvből is, hogy ne gazdagítsuk a neppereket. :)
"Ennyiért talán sikerül az újságos sorozatban megjelentet megvenned, ha szerencséd van" - Nehogy megvegye bárki is nepperektől az újságos sorozat darabjait jóval ár felett! Eredeti ár + 800 forintért utánrendelhetőek a lapok!
Hát annak idején 7500.- volt darabjuk. Láttam korábban fórumokon 20 ezerért, na az már nem az. 12 ezer körüli ár még azt mondom oké érte, mert mégiscsak "gyűűűűűűjtő darabok". :D
Ja, hát 1:24-est már nem is várom annyira (azért csak legyen), mert úgyis a lengyel fog kijönni, nekem meg a román és orosz sorosból kellett volna pár. Mikrobuszokat megvenném, de, azokkal tuti az lesz, mint az Ikarusokkal: reggel 5-re már meg se jött, meg nem is volt... Egyelőre ott tartunk, hogy a VW sort sem írták ki, valami megint csúszik, elmarad. Ha nem lesz világháború, walking dead, aszteroida becsapódás, idegen invázió, vagy valami, idő kérdése és kiadják, kérdés, hogy, addigra ki rohad a földben. Minden xa.. vackot kiadnak. Csak rendelhető a Robotzsaru, vannak, ezek a japán, horgolható mikkamakka babák. (Megnézném a fejedet, ha ilyenben jönne ki Ikarus, vagy Transformer akció figura Ikarus sor :) 211 tuti nem BKV-s jönne ki, hanem melós, távolsági, vagy valami sosem látott, szovjet távol keleti iránytaxi öszvér izé. 180-ast, 400-asokat meg fujj, vissza is rugdosnám, nehogy kiadják, mert lehányom, még az hiányzik, szó szerint. Én kb. mindig úgy járok, hogy megveszem drágábban, aztán kijön olcsóbban, amit kihagyok az meg nem lesz, vagy nagyon limitáltan, horror áron. Most szívok pár modell "átalakítással" inkább kiegészítéssel. Amióta kitalálták ezt a letiltjuk a műanyagokat mizériát anyagom sincs, de, ami az egyikhez kellene, az már korábban sem volt beszerezhető.
Az 1:24-es sorozatnak meg egyre kisebb az esélye itthon.
Azért még várjuk meg, hogy kifusson a románoknál, meg a lengyeleknél. Ha utána sem indul el nálunk, akkor tényleg felejtős. Annyi logika van a kiadások sorrendjében, hogy nálunk tudja a legalacsonyabb áron értékesíteni. Így aki beszerezte kintről az biztos magasabb áron kapta meg, mintha itthon fizetne rá elő. És most a posta, és nepper költséget nem számoltam.
Lehet megvárják vele az 1:72 buszos sor véget, de ha nem akkor mondjuk december környékén reális lenne elindítani. Főleg úgy, hogy már egy csomó szerszám megvan a gyártáshoz. Szerintem az ára, a magyar árszínvonalat figyelembe véve, 10 ezer környékén lenne. Esetleg ha sok csuklós lenne benne, akkor max. 12. Ezt a tippet a Modimio buszainál egy kicsit részletesebb kidolgozású modellek kiadása esetén gondoltam. Szerintem olyan 40 max. 50 darabos sorozat lenne, 3 heti megjelenéssel.
De mint írtam pletyka szinten kell kezelni az információt.
Sikeres lenne egy ilyen sorozat, de szerintem ha lesz is, az még odébb lesz. A Legendás buszok sorozatot 80 számosnak tervezték (legalábbis a honlapon ez áll), most járunk a 63-asnál. Nézve a csehek és a lengyelek sorozatát, ugyanazok jelennek meg. Túl sok újdonság már nem lesz szerintem. Az persze előfordulhat, hogy mégsem lesz 80 szám, leállítják előbb, és látva, mekkora az igény az Ikarusra, kihozzák 1:43-ban. Kérdés az ára. A lengyel teherautó sor kb. 5-6e Ft, kérdés hogy ennyiért ki lehet-e hozni jó minőségben 1/43-as buszt. A jelenlegi "bolti" buszok 20-50e Ft-ba kerülnek. A Legendás buszok bomba-áron ment, nagyon jó vétel. Főleg a minőségéhez képest. 1/72-ben ha az arányok rendben vannak és jó a festés, akkor szép a modell. Az Ikarusok szerintem mind jól sikerültek. 1/43-ban jobban látszik ha valamit elrontanak.
Mindenesetre ha jól lövik be az ár-minőség arányt, vevő leszek rá.
Az újságos modellekre mindig úgy tekintettem, hogy ezek csak kiváló alapok, amiket szinte bármilyen minőségre fel lehet javítani festéssel, fotómaratásokkal. Remélem, hogy lesz 1:43 Ikarus sorozat, már csak a sok eddig ki nem adott modell miatt is, 30, 60,
311 de jó lenne.
Az elkezdett 280 bolygóajtóst folytatni fogom, ahhoz csak egy normális ajtót kell csinálni, a 211 is folytatható, kicsi az esélye, hogy pont olyan ajtóst adnak ki, mint ami nekem tetszik.
Egyedül a 266 lesz félretéve, rengeteg munka van még vele és nem biztos, hogy megéri. Bár a terv az volt, hogy az összes 200-as buszom a Classicbus kasztniját felhasználva készüljön.
Nem érdemes ezen túl sokat lamentálni. Az 1:24 2018-as indulásakor én is elgondolkodtam azon, hogy lesz ez még olcsóbb, meg mi lesz, ha kiadják itthon is, de nem vagyunk jövőbe látók.
Csak azt néztem, hogy a kínált modell ára reális-e a minőségét és a beszerzés körülményeit figyelembe véve, illetve, hogy megér-e nekem akkor ennyit. Ha igen volt a válasz, akkor megvettem és nem bántam/bánom meg akkor sem, ha majd egyszer itthon is kaphatóak lesznek akár fél, vagy harmadáron, mert én már két-három éve gyönyörködöm bennük.
Nem biztos hogy kár volt neki állni farigcsálni akármit is Classicbus alapanyagokból, mert egy újságos sorozat minőségben köszönő viszonyban sincs egy ilyen modellel. Ha magadnak csinálod, akkor biztos hogy értékes, és egyedi példányai lesznek a gyűjteményednek. Az már más kérdés, hogy eladni nem fogod tudni olyan értéken, hogy az fedezze az anyag-, és munkaköltséget.
Úgy gondolom ezzel a sorozattal azok szívnak nagyot, akik a hiánygazdálkodásra építve, egy 20-22 ezer forintos SovA 280-ast átfestve, felmatricázva 50 ezer környékén szeretnének értékesíteni. Minősége egy ilyen újságos sorozat modelljének hasonló lesz, de az ára a negyede.
Pletyka szinten hallottam a kollégámtól, hogy állítólag lesz 1:43 Ikarus sor. Azt mondta, hogy attól az embertől van az info, akitől anno az 1:12 Ikarus híre is.
Ami mellette szól, hogy igény volna rá, illetve a Prémium Classixxs nem véletlenül dob ennyi Ikarus buszt piacra.
Ez hivatalos helyről nem megerősített információ, de azért bízom benne hogy van igazság tartalma.
Most csináltam egy képet természetes fényben, szűrők nélkül. Hát a jó ég tudja melyik kékre hasonlít :D Ahány kijelző annyi árnyalat. De szerintem a Tiple9 kombi féle kék, csak néha szeretek szűrőket használni, főleg a vitrines képeknél.
Nem győztél meg. Az első képed az határeset, a mérete és az árnyék miatt nehezen azonosítható a szín, a másodikon meg egyértelműen az a 483-as óceánkék van, amit én használtam, illetve amilyen a nagy Triple9 kombi.
"ha az indexeket sötétnarancs filccel besárgítanád, úgy már stimmelne a szögletes tükör." ezen a modellen alapból sárga indexek voltak, de fehéret tettem rá. Ugyanis én nem találtam olyan 2101-est, amin sárga indexek voltak és ilyen sötét kék színt kapott volna. Így inkább elengedtem a tükör dolgot és az indexet cseréltem, ami nem jár roncsolással. (arról nem is beszélve, hogy a sárga indexbúrákat úgy is le kellett szedni, mert mindegyiken fejjel lefelé tették fel gyárilag, ez főleg a whiteboxosokra igaz)
Amúgy a csúnya dísztárcsákból egész jót lehet csinálni némi 1000-es csiszolópapírral és alufóliával.
Én összevariáltam a kombi dolgaival, mert arra meg narancs indexxel körtükröt raktak az ajtóra!! De nekem könnyebb volt, mert a limuzint mindenféleképpen óceánkékre akartam festeni.
Neked egyszerűbb megoldás lenne, ha az indexeket sötétnarancs filccel besárgítanád, úgy már stimmelne a szögletes tükör.
de, az illene. Viszont ha leszedem az ajtóról , egy nagy kráter van a helyén. Így ez marad. Ezt már az orosz sorozatos 2101-esen is elszúrták, ott is fehér index téglalap tükör volt.
Bár azért az 1:24-es Ladákon is van mit reszelni, hogy kinézzenek valahogy. Mondjuk itt főleg csak az 1200-ek bénák, a többinél csak nyomtáv gondok vannak. Ezt a kék whiteboxos 2101-est több ponton kellett feljavítani, mire a mostani (jobb oldali kép) állapotot elértem.
ez az első Lada 1:18- ban, ami egy márkát töviről hegyire ismerő fanatikus számára úgy igazán értékelhető. Ennél csak a dísztárcsát szúrták el, de a 2106,2103,2101 elég gyerekjátékra sikeredett... Niváról nem is beszélve.
Szia! 10+éve ide raktuk-rakjuk fel a legtöbben a retróautós és szoci modellek hirdetéseit, mára eléggé le is apadt az újdonságok száma, tényleg annyira zavaró lenne az a havi néhány hirdetés? Sokan a régi gyűjtők közül csak ezt a topicot nézik és követik.
A napokban elkészültek a rendelt matricák. Úgy gondolom, mindenkit értesítettem, de ha lenne még olyan, aki rendelt valamit és nem értesítettem, kérem jelentkezzen.
Mindenki abban hisz, amiben akar. Még akár az is lehet, hogy igazad van.
De én az alábbi képeket látva mégis inkább úgy gondolom, hogy igaz lehet a cikkben említett korai botváltós verzió. És ezek ráadásul jobbkormányosok is.
Viszont abban egyetértünk, hogy egy kész modellbe elég egy váltókar :))
Maradjunk annyiban, hogy ezt egy retrómobilos cikkből én erős fenntartásokkal kezelném, illetve amíg nem látok ilyet korabeli katalógus fotón, inkább nem hiszem el.
Sajnos abban a lapban Huber Úr rengeteg szamárságot szokott összeírni konkrétan olyan autókról, amiket nagyon jól ismerek, gyakorlatilag amit olvas bárhol a neten, azt nem fél leírni. :-P
"Sok helyen leírták azt is, hogy az 1984-es fekete maszk bevezetésével jött a padlóváltó, de ez nem igaz.
Már 1966-tól kínálták ezt a lehetőséget, a belga piacon például a kezdetektől így árulták az autókat, nálunk azonban valóban csak a nyolcvanas évek közepétől jelent meg a kínálatban a hamar elkopó, elég pontatlanul kapcsolható, de elvileg modernebb szerkezet. Ám a Standard alapváltozatoknál továbbra is megmaradt a precízebb és könnyebben javítható kormányváltó, ahogy az itt kipróbált autóban is."
A friss, 1967-esnek titulált 1:18 MCG Wartburg 353-nál az olvtárs joggal tette szóvá, hogy mit keres benne a 353W habosított, vastag kormánykereke, de van máááááááásik is. :-)
A kormányoszlopon helyesen ott a váltó karja, de a biztonság kedvéért a padlóra is tettek még egyet a kedves gyártók.
Én nem félek, hogy hamar elfogy, ha meg igen, akkor nem sokára jön ki másik színekben, ugyanúgy, ahogy a 2106 is. Amúgy az Észteknél most akciós. 56 EUR.
Nemrég végre megjelent a Triple9 régen beígért Lada 2102 modellje, 1:18 méretarányban.
Ha nagyon kukacoskodni akarok, akkor a dísztárcsa nem tökéletes, illetve bosszantó, hogy egy irdatlan felöntést raktak az első lökhárítóra (én eltávolítottam) a márkázott rendszámtábla rögzítésére, de egyébként egy jól sikerült, minden ízében arányos modell lett, nagyon szép fényezéssel és kulturált összeszereléssel.
Aki szeretne ilyet, ne sokat hezitáljon, mert szépen fogynak, egyre több webshop írja, hogy sold out.
Nagyobb képek róla, meg a másik Triple9 1600-asomról itt: Klikk!
Igen, kb. annyi lesz a vége. Az "ennyiért már igazit kapni" hozzászólások pedig már nagyon unalmasak amikor kijön egy újabb építhető modell. Ki a fenét érdekel? Ha neked vagy valaki másnak nem ér ennyit (nekem sem) akkor nagyon egyszerű: nem kell megvenni! Más, akinek pedig megér ennyit, hadd építse nyugodtan, biztosan nem a kenyér helyett veszi az újságokat! :)
Jól gondolom hogy ennek a mostani DeAgostini Warbinak a végleges ára 355 ezer Ft körül lesz előfizetés nélkül??? Nem követem a retró autók árait, de ennyiért már egy igazit is lehetne kapni.
Eladó a fényképen látható Atlas Ikarus sor 6db modellje. Csak egyben eladó, nem bontom meg. A 6db modell ára 60.000Ft. A tüzoltóhoz, és a 260-ashoz adom a füzetet is.
Jövő hónapban rendelek a kiadótól pár számot, ha gondolod bedobom ezt is a kosárba, és felezzük a postát. Ha jó így akkor keress meg. Vagy küldj egy számot. 70 362 0040.
Üdv! Eladnám az Atlas DDR Auto Kollektion sorozatomat. Az Atlas felszámolása miatt az utolsó darab hiányzik. 29 db modell füzetkékkel, gyűjtőmappával, álvánnyal. Kizárólag egyeben adnám el. 50.000 Ft.
Nekem is meghozta a posta az utánrendelt 280-ast (köszönet Zeti02-nek a tippért!!!), így már megvan a teljes Ikarus sor. Kíváncsi vagyok lesz-e még Ikarus a sorban. A lengyelek előrébb járnak, ott nem jelent meg más, de állítólag a 266-ost ki fogják hozni, legalábbis a youtube-on valamelyik beszélgetésben ez elhangzott.
A Kiadó frissítette a honlapját, lesz egy-két kapós darab (Skoda, Merci, meg egy amerikai négytengelyes borzalom), de reggeli tülekedés nem lesz.
A legutóbbi szám volt szerintem a rekord. Nyitáskor elfogyott a készlet nagy része, nem kell a visszáruval bajlódni... Nem hiszem hogy lesz egyhamar belőle utánrendelhető, talán ha a csehek is kihozzák, akkor majd gyártatnak belőle. Amúgy nagyon szép lett a modell, szerintem hibátlan.
Tegnap, szerdán munka után az esélytelenek nyugamával kezdtem boltokat keresni, ahol esetleg/véletlenl/netalán/hátha van még egy 250-es, mert kedden nem voltam boltközelben.
Batthyány tér, kaptak, de elfogyott. Na jó, következő a Móricz, szép forgalmas csomópont, miért is lenne bárhol, de útba esik.
Bementem a honalpon jelzett ábécébe - és lőn a csoda egyetlen egy még ott volt a pénztárnál a polcon az újságok között.
Tanulság: amikor már feladtad, lehet még remény. :-)