Keresés

Részletes keresés

unsc Creative Commons License 2004.12.12 0 0 167

Krzysztof:

Foldbe asott csovek kapcsan meg nem neztem utana az araknak. Annyira draga csak nem lehet metere...ambar igazad van, nem mindegy milyen muanyag.

Az 50 m eleg kevesnek tunik, idealis esetben a futeni-huteni kivant alapterulet 1-1.5x -ose kellene legyen, es ez parhuzamos bekotesu 15-20 m-es szakaszokbol alljon - legalabbis egy nemet utmutato alapjan (az egyeduli amit erre talaltam). Szoval erdemes minel nagyobb alapteruletnyit becsovezni.

Krzysztof Creative Commons License 2004.12.11 0 0 166

Majd megkeresem a Sz.fvári cég prospektusát, otthon van összerakva a többihez.

sikerült megtalálni?

Előzmény: Jesu (142)
Krzysztof Creative Commons License 2004.12.10 0 0 165

Az egyenáramú ventillátormoci nem zajos.

Tudsz valakit, aki jó hatásfokkal mükődő szabályazható tápegységet tudna megcsinálni? Legtöbb tápegységnek az a baja, hogy a hatásfokuk elég gyéngék alacsonyabb feszültség tartományban.

Valami impulzus (trafó nélküli) tápegység kellene, gondolam én.

Előzmény: Jesu (160)
Krzysztof Creative Commons License 2004.12.10 0 0 164

Megprobalom a bemeno levegot elobb a kert foldjeben keringtetni, es ezt az elomelegitett (nyaron elohutott) levegot vinni be a lakasba. 

Én is keresem erre nem túl drága 200-250 mm átmérőjű PE csővet. Van egy jó beszerzési forrásad (kb. 50 m kellene, és néhány idom).

Előzmény: unsc (161)
Krzysztof Creative Commons License 2004.12.10 0 0 163

Es az elektorszmog szuro micsoda?

Itt egy infó róla.
Előzmény: unsc (159)
Krzysztof Creative Commons License 2004.12.10 0 0 162

Krzysztof: mi az az EPS ? valami uveggyapot?

Nem, ez hungarocell (vagy mondhatunk akár polanocell, ha már Lengyelországban gyártják).

unsc Creative Commons License 2004.12.09 0 0 161

Direkt venti nelkul kertem, hogy a vegleges terheles alapjan legyen majd kivalasztva a megfelelo. Megprobalom a bemeno levegot elobb a kert foldjeben keringtetni, es ezt az elomelegitett (nyaron elohutott) levegot vinni be a lakasba.  Igaz, hogy csak kb a haz alapteruletenek felere futja a csovezes, nincs tobb hely a kertben, de valamennyire ez is szamit. Olyan 20-30 w/m teljesitmenyt lehet kiaknazni a fold tipusatol fuggoen. A medence egy kis 4x2 m -es belteri, a viz fedett a hasznalatok kozt, tehat nagy parolgas nem lesz, a levego 2 fokkal melegebb lesz a viznel. A futese pontosan nem volt kiszamolva meg, de kb. olyan 15-25 kw/nap hoveszteseg lesz, ez pellettel szamolva 100-150 ft/nap.  Igen, ez csak a viz hovesztesege. Majd kiderul... Es egy konnyuszerkezetes hazban jo egy ilyen puffertartaly, ha sokaig nincs futes temperalja a hazat, az elszoko meleg nagyresze pedig a hazat futi.

Igen, te nagyon szereted a fat, mas hozzaszolasaidbol is olvastam :-)  A gaz szerintem egyreszt jobban fog dragulni a kozeljovoben, masreszt hamarabb fog elfogyni a tavoli jovoben mint a fa. Fa es fa kozott is van kulonbseg, leteznek mar gyorsannovo, kifejezetten egyeves ciklusra kifejlesztett fatipusok amikbol evente lehet tuzelo, es teljesen megujulo ugyebar... Az erdoket en is sajnalom.

A heat pipe rendszerek nagyon jok atlag esetre, de esetemben ez csak kiegeszito rendszer lehetne, gaz nem elerheto, a pellet kandallo pedig egymaga jo futesre, melegvizre, es idojarasfuggetlen. A napelem draga, de elettartama tobbszorose a napkollektorenak. Igen, egyik eloallitasa soran sem friss levego termelodik, sajnos...

Előzmény: Jesu (160)
Jesu Creative Commons License 2004.12.09 0 0 160
Ventillátor nincs benne a hőcserélőben? Miért kell neked +venti? Olyan nincs, hogy nagyobb teljesítmény kisebb fordulaton. Az egyenáramú ventillátormoci nem zajos. Ha meg keresztmetszetet növelsz a nagyobb ventilátorátmérők miatt, az nagyon macerás. Szerintem. 1.4 milla irreálisan drága szerintem egy kandallóért, még ha pellett adagolós is. Huhh. Medencefűtés egész évben??? Ez nem lesz egy környezetkímélő megoldás akkor. Hacsak nem beltéri és elszigetelt a medence, mert akkor puffertárolóként használhatod. Viszont akkor a szigetelés miatt a pára hatalmas probléma lesz. Szellőztetés ide vagy oda. KICSIT MÁS, DE VÉGÜLIS FONTOS: A fa árával sajnos nem lennék és nem vagyok ilyen optimista. Igen is megy feljebb, nem is kevéssel. Főleg mióta az erőművek zabálják be a fát. Semmi nem elég nekik, és ezzel már le is foglalták a belföldi erdészetek / mezőgazdasági hulladék nagy részét (legalábbis a körzetünkben ez van). A garantált állami átvételi zöldáram ár miatt nincs az a mennyiség, amit be ne nyelnének, ez már keményen profit orientált dolog. És mivel az erdészetek kitermelhető készletei is végessek, ezért hiány fog kialakulni, ami automatikusan áremelkedést hoz magával. Félek, hogy eljön az az idő, amikor annyira kell majd nekik a fa, hogy mindenkitől átveszik, csak legyen. Nah akkor lesz az, amikor stikában kivágják a ki nem vágható erdőket az ügyeskedők. A nagybani illegális fakitermelés ma is komoly gond. Bárki bármi mást állít, az hazudik. Féltem a fákat :-( Szükség lenne vérre menő, rendkívül komoly ellenőrzésre ezen erőművek beszerzéseinél. A napkollektor nagyon jó dolog melegvízkészítésre. Elkezdik nálunk is forgalmazni a Heat-pipe-os rendszereket, amik nagyon jó hatásfokkal termelnek, és teljesen passzivak. 1db 2nm-es 2-4 személyes melegvízkészítésre ajánlott egybeszerelt 100-120 literes hátoldali tartályal már 220-250E nettó, ami nagyon jó teljesítmény/ár arány, beleszámolva azt, hogy semmi más nem kell hozzá, és akár a vízvezetéket is rákötheted simán. Meggondolandó. Kemény téli üzemben pedig sorbakötve akár előmelegíthet. Napelem még nagyon nem gazdaságos és rendkívül környezettszennyező az előállítása. :( A szagérzékelő érdekes és elgondolkodtató. Jó lenne ha meg lehetne oldani.
unsc Creative Commons License 2004.12.08 0 0 159

Uj topik a porgos topik :-)

Nalam meg beepitesre var egy 300 m3/h teljesitmenyu bartoszos hocserelo. Szoval megvanni megvan, de muxeni nem tudom hogy muxik :-) , tavasszal kiderul, akkor lesz beepitve.

Csovek , ventillatorok, stb. ugyeben meg keresek, lehet hogy olcsobb lenne behozni a lengyelektol. Szvsz kelletenel nagyobb teljesitmenyu ventillator kisebb fordulatszamon kisebb zajjal jarna.

Krzysztof: mi az az EPS ? valami uveggyapot? Nekem is fog kelleni ez is, hatha be tudnek tarsulni a kontenered felebe?

Es az elektorszmog szuro micsoda?

A hazam vegulis konnyuszerkezetes lesz, a futese pedig pellet kandallo kombinalva a bartoszos hocserelovel. A gepesz most szamolgatja. Pellet kandallos futesre esetleg van valakinek tapasztalata? Eleg draga a kandallo, kb. 1.4 millio, de ebben a vizesblokk es keringteto is benne van, tehat csak a vizcsoveket kell radugni, es tolteni bele az apro pelletet. 1 kg. pellet kb. 30 ft, es 4-5 kw energiat ad. Mivel egy kisebb medence is lesz amit egesz evben kell futeni, egesz eves uzemre tervezzuk hasznalni. Kandalloban a Calimax Twist 80/20 tipust neztem ki ( www.calimax.com) ott errol a fajta futesrol is van kisebb leiras, ha erdekel valakit. Kb 2-3 naponta kell beleonteni egy adag pelletet, azt automatikusan adagolja es ki-be kapcsolja magat. Tehat ha nem kell, akkor megall az eges, ha szukseg van ra, akkor magatol beizzitja a pelletet es beinditja a futest! Hogy miert nem kazan? Mert a kandallo esetemben olcsobb :-)

A gazfutessel valahogy ugy vagyok, hogy idovel a 2-3szorosara kell emeljek, a fa pedig csak nem fog ilyen utemben dragulni.

Napkollektoros megoldasokat is korbejartam, vakuumosat is talaltam egesz jo aron ha erdekel valakit, de a pelletben tobb fantaziat lattam, raadasul az 500ezer ft-os tamogatast erre is meg lehet igenyelni. Ha mar "nap"os dolog, akkor inkabb napelem ami hajtja a ventillatorokat es tolti az aksit ami pedig ejszaka hajtja oket... De sajnos ez is mint minden nappal kapcsolatos befektetes meg innen-onnan behozott alkatreszekkel is 8-10 ev vagy e feletti megterulesi ratat jelent...

A legfutesrol eszembe jutott, hogy ha kint pl. a szomszed avart eget, vagy valami budos erkezik a telkemre, azt a legcserelo bszivja a hazba, ami nem tul jo dolog. Budossegerzekelot kulon nem talaltam, egyelore ott tartok, hogy uj Lagunaban van beepitve, ezt kellene valahogy a szelloztetovel osszehozni.

Bocsi ha hosszu voltam...

Istvan

jbercike Creative Commons License 2004.12.08 0 0 158
Szia! nekem volt sima cirkos vegyes megoldású (radiátor a hálókban, padlófűtés másutt) most egy kombi kazánnal megy ugyanez. Kell hőcserélő ami kb 15/e és egy szivattyú kb 25/e és az átkötéshez egy speciális szelep kb 15/e. Ez több is kevesebb is lehet. Nyilván jobb a hatékonysága és egyenletesebb a müködés, ha van puffer tartály.
Előzmény: cszoli (157)
cszoli Creative Commons License 2004.12.08 0 0 157

CFS, valahol azt írtad, a padlófűtés szinte bármilyen forrással megjajtható, ezek szerint szimpla kombicirkóval is? Nem tudom ugyan, hol van egy ilyennek a munkapontja, de szvsz a normál (radiátoros) üzem mellett szokásos 50-70 fokos vízre tervezhetik. Vagy tévedek? Mi van, ha vegyes üzemet szeretnék, azaz a szobákban padlófűtés, máshol radiátor? Kell valami hőcserélő is, nem, a padlófűtés sokkal langyosabb vízzel megy. Az vajh mennyibe kerül?

Nem cseszegetésből kérdezem, tényleg érdekel.

Köszi

Előzmény: Törölt nick (127)
Jesu Creative Commons License 2004.12.03 0 0 156
jahjah. túl szép lett vna! :)
Előzmény: mmuller (154)
Krzysztof Creative Commons License 2004.12.02 0 0 155

A beépített hőcserélő hatásfoka 90 %, a szűrők könnyen tisztíthatók, az egyenáramú ventilátorok nagyon halkak, és forulatszámuk szabályozható, ezáltal a szellőzés mértéke egyszerűen beállítható. Beépítésével a hűtési vagy fűtési időszakban a fellépő szellőztetési veszteség a tizedére csökken, ami megfelelő ventilátor fordulatszám beállításokkal még kevesebb lehet."

LW 160 225 m3/h 293.310.-

60x67x47 cm-be nem fér bele egy ellenáramú hőcserélő, két ventillátor és két szűrő. Ez csak keresztáramú hőcserélővel tudták megvalósítani, aminek a hatás foka max. 50-60%.

A német szellőztető cégek, ha tényleg 90%-os hatásfokkal dolgoznak, akkor a Passiv Haus Intézet által minősített rendszerek között szerepelnek (nézd még itt). Ha egy német cég nincs ott, akkor biztos, hogy jó a marketing stabja. Kérd meg őket, hogy küldjenek neked egy olyan minősítést és azt hogy garanciálisan kijavítják-e neked a gépek, ha a hatásfoka nem éri el 90%?

Egy jó minőségű 200-300 m3/h keresztáramú hőcserélővel ellátott gépet Lengyelországban kb. feleannyiért kapsz (de egy ócska már akár 100 eFt-ért is lehet a tiéd).

Előzmény: mmuller (153)
mmuller Creative Commons License 2004.12.02 0 0 154
Bocsánat, kicsit fals a kopipaste. Szóval az 293 ezer ft.
Előzmény: mmuller (153)
mmuller Creative Commons License 2004.12.02 0 0 153

A fagyáshoz:
Ha a beszívott külső levegőt egy valamelyest temperált alagsoron végigfutó csőben eresztem, az segít valamelyest a fagyást megelőzni? Vagy esetleg olyan mértékű az áramlás, hogy nincs ideje enyhülni?

Más.

A Stiebel készüléke, állítólag 90% hatásfokú, elvileg itthon elérhető. Naon drága?

(Csak az összehasonlíthatóság kedvéért.)

"A beépített hőcserélő hatásfoka 90 %, a szűrők könnyen tisztíthatók, az egyenáramú ventilátorok nagyon halkak, és forulatszámuk szabályozható, ezáltal a szellőzés mértéke egyszerűen beállítható. Beépítésével a hűtési vagy fűtési időszakban a fellépő szellőztetési veszteség a tizedére csökken, ami megfelelő ventilátor fordulatszám beállításokkal még kevesebb lehet."

LW 160 225 m3/h 93.310.-

Miki

Előzmény: JTD24 (152)
JTD24 Creative Commons License 2004.12.02 0 0 152
A krakkói Bartosz sem válaszolt ! Sokadszorra sem. A barátom szerzett egy nevet tel. számmal. Majd lehet, hogy felhívom. A 96% az valójában max. 96% (up to 96%) ezt lehet sokféleképpen értelmezni. Lehet hogy közben a légáram sebessége erősen közelíti a 0-át. Mindenesetre írtam, hogy csak a nagy hatásfokú érdekel. Ez az infó a fagyvédelmi rendszerről csak most jutott el hozzám tölük is. Lehet, hogy mégis Bartosz... Igaz, hogy csak -10 foktól kell. Üdv, JTD24
Előzmény: Krzysztof (151)
Krzysztof Creative Commons License 2004.12.01 0 0 151

A Krakkói Bartosz sem válaszol?

Bár azt mondják, hogy a Kossnak ez a "96%"-os szellőztető gépe sem rossz (de vigyázz, mert Kossnak van sima keresztáramú is - ezek vannak többségben, és ezeknek hatásfokúk csak kb. 50-60%).

Ami viszont biztos, Kossnál kell fagyelleni rendszer (Bartosznál ez nem kellett).

Ezeket az elektrosztatikus szűrőket nem néztem pontosan. Én egyelőre csak helyett hagyom, majd ha kell akkor berakom. Addig viszont mezei EU3 vagy EU4 és jó lesz.

Előzmény: JTD24 (150)
JTD24 Creative Commons License 2004.12.01 0 0 150

Köszi a segítséget !

A Bartosz még mindig nem (kb. 8 mail és 2 telefonhívás) reagált, a Koss-tól viszont kaptam egy elég részletes kérdéssort, valamint ajánlatot a Budapesti kiszállításra is.

Így a kérdés kezd eldőlni.

Állítólag kétféle szűrőjük is van :

- single stage, low absorption

- 2 stage high absorption of airborne particles

Most várom a válaszukat, és jelzek felétek is !

A csővezetéket egy helyi vállalkozó csinálta.

A felhasznált anyagok nagyon jók, szigetelt alu cső, hangszigetelt befúvó dobozok, stb.

Viszont a szerelés, illetve a csőelvezetés hagy némi utómunkára teret...

(Pl. pár helyen kivette a 20 centis gyapotot, hogy elférjen a cső)

Most épp alapjaiban szereli át a rendszert, de most már itt tudok lenni mögötte.

Üdv,

JTD24

Előzmény: Krzysztof (148)
mmuller Creative Commons License 2004.11.30 0 0 149

Szép ...

schüco_8

Krzysztof Creative Commons License 2004.11.29 0 0 148

A Koss típusnak lehet tudni a hatásfokát ?

Lehet, hogy jobb lenne hozzájuk mennem, mert úgyis akartam kiegészítő elektrosztatikus szűrőt is venni.

Sajnos nem derült ki számomra az sem, hogy hol van a legközelebbi telephelyük.

(Varsóba azért nem szándékozom elautózni, ha nem muszály...)

A Koss azt mondja, hogy 96%-os ez a hőcserőlő. De szerintem, igy kb. 80-85% kellene venni tervez;sn;l, hogy biztosra mennjen az ember.

Ez az elektrosztatikus szűrő elég drága (kb. 180 eFt), de azt mondják hogy jó.

A Kossnak tudtam szerint nincs telephelye máshol (csak Varsó környekén), de van egy viszonteladói/szerviz hálózata egész Lengyelországban. Írjál nekik egy levelet, talán megmondják ki a legközelebbi.

Előzmény: JTD24 (140)
Krzysztof Creative Commons License 2004.11.29 0 0 147

Belinkeltétek multkor ezt az austrotherm 30 cm-s tömör szigetelést, amire "ráteszik" az egész házat (+60cm túlnyúlás). Hogy megy ez? Nekem nagyon abszurdnak tűnik. Még a németeknél is üvegszigetelő van a falak alatt. Vagy félreértettem valamit?

Ez EPS a lemezalap (nem sáv alap) alatt van, így jobban szétoszlik a teher. Skandináv országokban már több tiz éve az egyik elfogadott alapozási módszer, de Lengyelországban is.

Bövebben it található az infó: Legalett.

De Magyarországban is vannak házak, ami EPS-re vannak alapozva. Majd egy-két fényképet bedobom, ha lesz időm.

Előzmény: Jesu (143)
Krzysztof Creative Commons License 2004.11.29 0 0 146

EPS nekem is aktuális lesz, egyeztethetnénk. Az időzítés, ami fontos.

Én úgy saccolom, hogy kb. februárban megrendelnem egy kammiont, ha ez megfelel.

Előzmény: Jesu (142)
Krzysztof Creative Commons License 2004.11.29 0 0 145

Felhívom őket (Bartoszt) hétfőn, de angolul beszélő emberke nehéz lesz náluk találni, azt hiszem.

Felhivtam. Krakkói kirendeltségen van egy emberke (Jacek Kopacz), akivel lehet angolul kommunikálni. Szóban (telefonban) lehet, hogy nem annyira, de e-mailben igen. Meg is igérte, hogy megválaszol minden e-mailre. Tehát lehet küldeni:

krakow@bartosz.com.pl

Ha nem válaszol, akkor szóljátok, kicsit rugdosni fogom őt.

Előzmény: Krzysztof (139)
Jesu Creative Commons License 2004.11.29 0 0 144
Ez a szűrő valóban nagyon fontos. Ekkora légáramoknál már oda kell figyelni, mert komoly problémát okozhat. Viszont a visszapárásítás is kényes, mert az meg a berendezésen bellül magában hordozza a penészesedést is. Én nem vagyok híve a fertőtlenítőknek. Jó lenne, ha létezne erre is használható valamilyen természetes antibakteriális anyag. Gondolkodom a propoliszon , vagy az almaeceten. Nálam ez probléma most is. A lakáspárásító szűrőjét a megkötött por elpenészesedése miatt kell állandóan kidobni idő előtt, pedig át van állítólag itatva antibakterális anyaggal, és befont fém szálakat is tartalmaz. Mégis...
Jesu Creative Commons License 2004.11.29 0 0 143
Kandallót Én is külső légbeömlővel (hőhídmentes) gondoltam, és lehetőség szerint a kandalló túloldalán elhelyezett pellett adagolóra. Ez jóval komfortosabb. Távollétemben remélhetőleg a jó szigetelés extra fűtés nélkül sem engedi "jégbe" fagyni a lakást, a gyors felfűtés, komfortérzet pedig a (remélhetőleg) megfelelően méretezett sugárzó (fal?) fűtés dolga lesz. Szóval jó lenne! :) Azért gondolkodom szélgenerátorban, mert meglehetősen szeles ilyenkor nálunk, és mert abszolút letettem a napkollektoros rendszerről, annak ára miatt, és azért, mert alkalmatlan ebben az időszakban még megbízható melegvízkészítésre is. Házilagosan szeretném megcsinálni, nem lesz nagy összeg, ami energiát ad, az pedig ajándék. Már ha a hőlégcserélő ventilátorait képes ellátni, én azzal is elégedett leszek, de úgy néz ki, sokkal többet is ki lehet belőle hozni. Utánanéztem a légkondis kompresszoroknak. Sajnos vacak a hatásfokuk, nagyon kicsi a hőleadó felület. El kell felejteni. De ez hoszabb távú terv, már ha minden más meglesz korrektül, mondhatni csak a magam örömére. Viszont igyekszem úgy tervezni most, hogy illeszthető legyen. Nem ragaszkodom a passzivházhoz Én sem, de azért igyekszünk. Belinkeltétek multkor ezt az austrotherm 30 cm-s tömör szigetelést, amire "ráteszik" az egész házat (+60cm túlnyúlás). Hogy megy ez? Nekem nagyon abszurdnak tűnik. Még a németeknél is üvegszigetelő van a falak alatt. Vagy félreértettem valamit?
Jesu Creative Commons License 2004.11.29 0 0 142
JTD24, Krzysztof, dejó látni benenteket is! :) Meg még jobb, hogy legalább van akinek megvalósult a terve. Nekem sajnos más helyszín után kellett néznem, mindez már elkészült tervek után. Ez az év sehogy sem sikerült, nem csak ez miatt... :-( JTD24: végre valaki aki felvállalja a falfűtést! Nagyon kíváncsi vagyok a tapasztalatokra, a méretezésre, a kialakításra. Én sem komálom a hidegpadlót. Nincs az a gyerek, akinek könyen a fülébe lehet rágni, hogy papucs! Az a pluszenergia, amit jelenleg erre fordítok, sokminden másban már csodákra lenne képes. ;) Ha tudsz, esetleg megoszthatnál képeket is, még vakolás előttit, bár ha egy topiktalálkozó keretében menne, az is jó, csak egy kicsit messze vagytok. Mindenki csak el akar rettenteni a falfűtéstől, egyértelmű pozitív ajánlást még sehonnét sem kaptam, nemhogy referenciát, ahol valóban tapasztalatokat lehetne begyűjteni, szóval, mint a messiást, úgy várom a müködés közbeni tapasztalatokat a témában! Krzysztof: EPS nekem is aktuális lesz, egyeztethetnénk. Az időzítés, ami fontos. Anyagilag nagyon be vagyok jelenleg határolva, próbálom pontos szervezéssel tartani a lépést. Remélhetőleg azért ez a pozitív irányba változik. Majd megkeresem a Sz.fvári cég prospektusát, otthon van összerakva a többihez. Nem ugrik be a nevük, még tavaszi gyűjtés.
Előzmény: JTD24 (128)
mmuller Creative Commons License 2004.11.29 0 0 141
JTD24 Creative Commons License 2004.11.28 0 0 140

A Koss típusnak lehet tudni a hatásfokát ?

Lehet, hogy jobb lenne hozzájuk mennem, mert úgyis akartam kiegészítő elektrosztatikus szűrőt is venni.

Sajnos nem derült ki számomra az sem, hogy hol van a legközelebbi telephelyük.

(Varsóba azért nem szándékozom elautózni, ha nem muszály...)

Köszi :  JTD24

Előzmény: Krzysztof (139)
Krzysztof Creative Commons License 2004.11.28 0 0 139

Felhívom őket (Bartoszt) hétfőn, de angolul beszélő emberke nehéz lesz náluk találni, azt hiszem.

De a beépítés/betervezés viszonylag egyszerű. A nyomásesesi adatok meg vannak adva a magyar doksiban. Ennek alapján a tervező ki tudja választani megefelelú ventillátor a rendszerhez, ami a rendszerben keletkező nyomásesést tudja előállítani.

Még egy dologra kell figyelni a tervezésnél: a hőcserelőt nem szabad pontos vizszintes helyzetben beszerelni, kell egy esés (min 5%) vagy lehet függőleges. A meleg oldal (tehát a lakás befuvás és lakás elszivás) lenti végére kell rácsatlakozni, miközben a hideg oldal (kinti levegő be és levegő kifuvás kintre) felső oldalra kell ratenni. Ha nem, akkor télen befogy (mivel a hőcserelőben lecsopadik a viz, ami természetesen lefele folyik - ha lenti oldal hideg, akkor befogy).

Megredendeléskor meg kell tehát adni, melyik oldal a "meleg" oldal ha hőcserelő tipusa nem szimmetrikus (pl. BB-BC) - oda teszik a kondenzviz kivezetést.

Azon kivül opcióként lehet megrendelni revizós nyilások (+ 100 PLN, kb. 6000 HUF), hogy könnyen lehessen kinyitni a hőcserelő tisztitáshoz (lengyel jogszabályok előírják, hogy a hőcserelőket 6 havonta fertőtlenitő szerrel át kell öblíteni).

Előzmény: JTD24 (138)
JTD24 Creative Commons License 2004.11.28 0 0 138

Helló Krzysztof,

Már hiányoztál a társaságból! :o)

A Bakonyban lakom, a 8-as úthoz közel, pontos cím, külön mailban az érdeklődőknek.

Itt a listán jelezze még, aki jönne, nagyon szívesen helyet adok egy ilyen találkozóhoz!!!

Nekem is a 400-as hővisszanyerő kell.

Rád is gondoltam, csak mostanában nem "találkoztunk". Egyik barátomat kértem meg, hogy keressen valami magyarul vagy angolul beszélő kontakt embert a cégnél, aki hajlandó kommunikálni. Még egy hetet várok, aztán tényleg más után nézek. A másik típus, amit néztem Mitsubishi.

Ez a levegő nedvességtartalmát is visszavarázsolja, viszont előfűteni kell a bejövő levegőt, amit nem szeretnék.

Üdv,

JTD24

Előzmény: Krzysztof (135)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!