Egyébként itt írják róla, hogy az ágat lehajtva a földbe gyökeresedik - azaz ha levágod és dugványozod, akkor is. Kevés fajta képes erre a mi éghajlatunkon.
(Man kann ganze Äste auf den Boden biegen und mit Erde beschweren. Diese bewurzeln und können dann abgetrennt werden.)
Sajnos nem. Változatlanúl zöld és fényes. Az ágak nőnek, talán a kelleténél jobban is, mert öntözöm a szemzés miatt. Ma egy másik fügébe zöld oltást raktam. :)
Errefelé sem érik még sehol az eper, egyedül az én Szicíliaim. Az eldorádón és az utcai eperfákon is kicsi, zöld termések vannak. A Szícíliai viszont így is nagyon hullik, hogy idén tényleg sok vizet kap az oltások miatt. Fél éretten is.
Szépen érnek! Mifelénk - és úgy látom a Kárpátalján is - most kezd csak pirosodni - kizárólag a vörös eperfa és a Szicíliai termése. A többi még kicsi és zöld.
Még javában érik a földi eper, de már 1.-e óta naponta találok 3-4 szemet a Szicíliai fán is. Egy héten belül tömegesen érik, csak győzzem enni. :) Ma találtam egy érett szem málnát is, hamarosan érik a fehér eper is. Még az le sem érik, kezdődik a füge szezon. Tehát végre oda jutottam, hogy folyamatosan van gyümölcsöm.
A fügében mozdulatlan az eper szemzés, de még mindig fényesen zöld. Ki tudja miért tétovázik? Öntözöm, minden ága úgy hajt a fügének mint a bolond, csak ez a szem nem indul.
A Szicíliai fában 2 Eldorádó és 1 valamilyen fekete úgy nézem megmarad. A légbujtásoknál nincs gyökér, de még fent hagyom, elfér.
Kárpátalján élek. Igazából nem ismerem az eperfajtákat,tavavy tavasszal kaptam 5 darab alanyt és hozzà nemest. Angol nyelves pàrasítással oltottam,mindeggyik megfogant, és majd 2 métert nőttek. Eggyet meghagytam magamnak, már van rajta pár darab😀. Holnap lefotózom és felteszem!
Nagyon szívesen. Én már nem ismétlem meg, mert mire abból oltvány, aztán termés lesz, lehet meg sem élem. Tavasszal egy fába szemezgettem, most olyan a kép, mintha 2 nagy szemű fehér és 1 fekete megeredt volna benne. Amit fügébe oltottam az még mindig él, de nem mozdul sehova. Nekem már elég lesz ami ágban megmarad.
Én szemenként tettem földbe a magokat arasznyi távolságra, de olvastam olyat is, aki nagyban csinálja, homokkal vegyíti a magokat, úgy szórja el rónára.
Én tavaly a fa alól szedtem jó érett epreket, kimostam a magokat. Úgy kell hogy kézzel szétnyomkodod az epret, pohár vízbe teszed, 1 nap múlva leül a mag, fentebb lesz a vízben a rostos rész. Szűrőn átmosod, földbe szórod, arra nem emlékszem ennyi idő után kelnek ki, de őszre lesznek olyan 10-15 cm-esek. Az enyémek fa alá lettek vetve hogy árnyékban legyenek, sok lett, fiam tavasszal beásta mielőtt konténereztem volna. Nem tudta mi van ott.
Van aki hűtőbe teszi a magokat hogy hideg hatás érje, én nem tettem, így is jó lett.
Akkor van még ott egy új ág is amit levághatnék. Inkább hagyom. Mivel eperben megeredt és biztosan hajt, ez már nem létfontosságú hogy sikerüljön. Az Eldorádó eper már át van menekítve. Persze tetszene ha a fügéből is kihajtana, de további veszteséggel nem éri meg. Oltáskor így is vágtam le a fügéből, ami termésveszteséget jelent. :) De nyomhatná kifelé így is, hiszen öntözöm ezerrel a bokrot, és a többi összes ága őrült módon növekszik.
Rendben Ali-bá! Biztatom én nagyon a fügémet hogy növessze ki az eper szemet, de valamiért nem megy neki. Pedig él a szem. Zöld, és fényes. Öntözöm naponta a bokrot. Még beszélek is hozzá. Mit tehetnék még?