Keresés

Részletes keresés

Filburt Creative Commons License 2004.10.14 0 0 990
Ismet kedvet kaptam egy kis tarashoz, de sajnos mar csak estenkent vona ra lehetosegem, ezert kerdezem, hogy tudtok-e vhol online tarokkot? Nekem van itthon egy kis tarokk progim (magyar fejlesztes, most meg nem mondom ki irta, de nagyon jo!), de a robotok ellen nem az igazi. B-))))

Filburt
Tomeck Creative Commons License 2004.10.12 0 0 989
hires keletnemet kartyafenomen volt; szulovarosa alapjan hivtak ugy, hogy "a lipcsei"
Előzmény: Theking (988)
Theking Creative Commons License 2004.10.12 0 0 988

Ki az a  Lipcsei????  Legalább a kettes royalt játsza???? :)

Egyébként egyetértek veled.

Előzmény: Dr.W.Gy. (987)
Dr.W.Gy. Creative Commons License 2004.10.12 0 0 987

Ja, ez ápp olyan, minthogy kinek mi a foci. Van akinek az aranycsapat, másnak a dévidbekem, nekünk meg a Lipcsei Peti. Perasze foci mindegyik, de azért lehet vitatkozni dolgokon.
Számomra továbbra is éppúgy tarokk a 78 lapos francia, mint a pasikevics vagy a royal. Te leglább kipróbáltad és úgy mondasz véleményt. Nem kell sokat visszaolvasni, hogy látható legyen az én véleményem sem volt mindgi pozitiv, de a kipróbálás (és bizonyos szabályok megváltozása, pld. az irás közben) megszerettete velem a royal-t is. Ugyanakkor a többit nem, tehát az egyéb hármas és kettes fajták nem szórakoztatnak (A royalban a hármas még igen, a kettes már nem).

Nálam is bejön a klaszikus játék, de a paskievics már unalmas, legalább illusztrált kell legyen, hogy élvezzem, a magas nem ebbe a kategóriába tartozik. Én nagyon szivesen játszom ezt is, csak tudomásul kell venni, hogy ez a huszashivásos dolog nehezen mérhetö és fleesleges a klasszikus értelemben versenyeztetni, de ettöl még nagyon élvezetes és szórakoztató tud lenni, amikor osztóként kopogba behajtok valakin 6 forintot a skizért vagy megküzdök nemes harcban egy kontra 4királyért. A dolog nem ugyanaz, mint mint a royalban ott más az élvezet. Nagy hátránya a huszashivásnak, hogy mindenki megvan gyözödve arról, hogy az ö stilua, helyi szokása A Játék. ès nagyon nehezen nyitnak új bemondásokra, vagy általuk helyesnek vélt szabálymarhaságok megváltoztatására. És akkor jön egy új arc versenyezni, és kezdödik elölröl az egész. Elképesztö harcokat folytattam anno a pesti klubban és az alakluló ülésen is, hogy ne legyen önkontrás trull ami hihetetlen mértékü szabályismereti hiányról tesz tanubizonyságot (rádasásul egy olyan játékostól aki könyvet írt róla és büszkén olvasható a könyvesboltban az, amitöl én nagyon pironkodnék), vagy az egyes játék és a XXI-fogásra való rájátszás, a partner kötelességei ilyenkor a kontra vagy nem kontra parti függvényében, a "visszainvit" lehetetlenségén, hogy össze-vissza mondanak 4királyt és invitelni meg aztán végképp nem könnyü. Szóval sok energiát kivesz ez a emberböl és ahelyett, hogy játszana a saját bevált körében, ezekkel foglalkozik. Ha viszont az embernek elmegy a kedve a hülyeségektöl és játszik, akkor a játék továbbra is megreked ezeken a pontokon, a játékosok 4-6 fös csoportokban játszanak, nincs keveredés és verseny sem rendes.

Előzmény: boles (981)
Mollly Creative Commons License 2004.10.11 0 0 986
Én is sokkal ritkábban jutok el kártyázni, mint szeretnék. :((
Előzmény: boles (985)
boles Creative Commons License 2004.10.11 0 0 985

Csak mert nekem válaszoltad... :)

(Ha igazi kígyóbékát akarsz látni, gyere át mondjulk a "Hajrá Fradi" vagy "Újpest FC" topicokba :))) )

Igazából azon bánkódtam, hogy nemcsak nem olvastam a tarokkról az utóbbi hónapokban, de még csak színét-visszáját sem láttam a kártyának :((((

Előzmény: Mollly (984)
Mollly Creative Commons License 2004.10.11 0 0 984
Ez nem rád vonatkozott, olvass vissza a topicban, meg fogod találni a kígyókat és a békákat is. :)
Előzmény: boles (983)
boles Creative Commons License 2004.10.11 0 0 983

Ja.

Amúgy beidéznéd a kígyókat, békákat az előző hozzászólásomból?

Előzmény: Mollly (982)
Mollly Creative Commons License 2004.10.11 0 0 982
Nem kell minden tarokkjátékot szeretni, de kígyót-békát kiabálni sem rá azért, mert épp azt a fajta játékot nem szereted.
Előzmény: boles (981)
boles Creative Commons License 2004.10.11 0 0 981

Nos, igen...

Amikor először vettem tarokkártyát a frencsiknél, még megdöbbentem:

78 lapból áll, és mindet fel is használják a játékhoz. Ja, és a játékszabály szerint három ember is elég a játékhoz.

Kipróbáltam, nem tetszett.

Ők tudják, ha nekik úgy is jó... :)

Előzmény: Mollly (980)
Mollly Creative Commons License 2004.10.11 0 0 980
Számomra tarokk minden, amit tarokkártyával játszanak. Sokféle vállfaja van, kétségtelen, hogy a royal tarokknak nincsenek olyan régi hagyományai, mint a paskievics, illetve az illusztrált tarokknak, és nem olyan könnyen játszható, ettől azonban még tarokk az. :) Ha szépen visszaszivárogna mindenki, akkor feléledhetne végre ez a topic, a royalosoknak úgyis van másikja.
Előzmény: lujza (979)
lujza Creative Commons License 2004.10.11 0 0 979

Akkor visszavonva.

Mea culpa meg minden.

Én pl viszont ezért szoktam el innen, az fux.......

Márminthogy tarokkjáék kétféle van szerintem:

Paskievics és színes.

A többi az egész más játék.

Csak szintén tarokkártyával játsszák, de a tarokkhoz más közük nincs.

Előzmény: Mollly (978)
Mollly Creative Commons License 2004.10.11 0 0 978
Lujza, egyet mégis meg kell adni, ezt a topicot legalább egy éve a királypártiak tartják életben. Van egyébként royal tarokk topic.
Előzmény: lujza (977)
lujza Creative Commons License 2004.10.11 0 0 977

Nem kö ahhoz szakkönyv.

Elég egy mondat:

Idegyönnek a royalisták,  s ahelyett, hogy nyitnának egy royal tarokkos topicot, elkezdik részletesen  ismertetni, hogy tegnap estve mellik figurát, csinálták meg, s hányszor, s ettöl a tarokkosok úgy szétfutnak, hogy hetekig feléje se néznek a topicnak....

Kicsit olyanok, mint a vizisízök, akik a zsúfolt partokon nyomatják, mert szeretik, ha nézik öket közben....

Előzmény: Mollly (976)
Mollly Creative Commons License 2004.10.08 0 0 976
Lassan kiadhatnánk egy könyvet: "A Tarokk topic tündöklése és bukása"
Tomeck Creative Commons License 2004.06.29 0 0 975
1ik kollegamek 20 eve ultiznak 1utt, es minden elosztas utan a bunos 50 froncsit fizet a tobbieknek fejenkent. 1szer jatszottak nalunk, este 6tol reggel 6ig nemi alkoholos kiserettel, es megerte nem berugni ;)
Dr.W.Gy. Creative Commons License 2004.06.29 0 0 974
Na ez már érdekes :-) Például ha leöntöm egy pohár sörrel és a lábát rugdosom, ettől ő elosztja és fizet, jó poén!
Előzmény: bromberg (973)
bromberg Creative Commons License 2004.06.29 0 0 973

"Tegnap kétszer is volt olyan, hogy az osztó háromszor osztott (jól), de ebből kétszer nem volt 3 tarokk. SOkba lett volna."

Félreérted. Az osztó nálunk csak akkor fizet, ha mennyisegileg elkurja az osztást. A tartalmi problémákért nem felelős. (Raadasul osztas kozben ugy zavarhatod ahogy akarod... :)) ) 

Előzmény: Dr.W.Gy. (972)
Dr.W.Gy. Creative Commons License 2004.06.26 0 0 972
Hagyományosan? Én még ezzel nem találkoztam, hogy az osztó fizetne az elosztásért. Nálunk csak a kopogás volt divatban, ha honőrt osztott a talonból, de ez sem jó szabály, ahogy az ultikassza meg a duplakör meg hasonlók sem. Tegnap kétszer is volt olyan, hogy az osztó háromszor osztott (jól), de ebből kétszer nem volt 3 tarokk. SOkba lett volna.
Előzmény: karma police (970)
Mollly Creative Commons License 2004.06.25 0 0 971
Csakhogy te is megvagy. :)) Hát, sokba került volna mindhármunknak, ha fizet az elosztó.
Előzmény: karma police (970)
karma police Creative Commons License 2004.06.25 0 0 970
Nem beszélve arról, hogy ilyenkor fizetni szokott az elosztó, hagyományosan (méghozzá minden elosztás drágább, mint az előző). :-)
Előzmény: bromberg (962)
Mollly Creative Commons License 2004.06.25 0 0 969
?? Kicserélni a két honőrt???
Előzmény: Theking (968)
Theking Creative Commons License 2004.06.25 0 0 968
Akkor vitatkozz :)!

Ugyanazt mondjuk. Az illem ugye azt kívánja, ne kavarcolj addig a lapok körül, mig az osztó be nem fejezte a néha nagyon nehéz :) osztási müveletet. Ekkor jön a lapok és tarokkok számbavétele stb, ha nem stimmel új osztás következik.
Az osztó számára zavaró lehet, ha mindenki kapkodja fel a lapokat.
A lapok békén hagyása az osztás befejezéséig bizony irott szabály is néhány tarokk leírásban.

Idéznék Gerots Zoltán: Royál tarokk művéből.
"Az osztás után mindenki megszámolja a lapjait..."
Ebből következik, hogy nem osztás közben bizdergáljuk a lapjainkat.

Más:

"Tegyük fel, hogy az egyiknek 12 van a másiknak 8. A 12 lapos melyik 2-t adja át a 8-asnak"

Ugye ez attól függ: Pl.ha védő induló és 3 tarokkja van XXI-gyel én támadó elfogó vagyok Skízzel, akkor kötelező az esetleges szinhibájából botost adni, illetve ugy alakítani a színeket, hogy min. 200 pontos trófeánk legyen. Abban a nem várt esetben, ha ez nem lehetséges, pl a XXI-es a támadó elfogónál található, a Skíz a védőknél akkor, kötelesek egymással kicserélni a honőröket. Ha ekkor sem sikerül, vagy sikerül extra trófeát mondani, köteles az osztó egy országos napilapban bocsánatot kérni mindenkitől aki eddig bármilyen kártyát (beleértve a Fekete Pétert is) fogott a kezében.
Ezután, ha olyan elvetemült lenne az elkövető, hogy 3 méterre megközelít egy csomag tarokk kártyát, különösen 40 lapos Royal tarokkot, akkor köteles lesz magát megkorbácsolni és hamut szórni a fejére. :))

Dr.W.Gy. Creative Commons License 2004.06.24 0 0 967
Komoly meccsen ilyenkor nem kéri az ember az új osztást, hanem az van és kész. csak a jó kis uri-muri huhis mecsceken szokott előfordulni, hogy kikapkodjuk egymás kezéből a tarokkokat :-)
bromberg Creative Commons License 2004.06.24 0 0 966
Kinek bosszúság, kinek nem. Ezt természetesen vállaja az, aki osztás közben felveszi a lapokat, de hadd dönthessem el én, és ne illem kérdése legyen.
Előzmény: Efreet (964)
Mollly Creative Commons License 2004.06.24 0 0 965
Nem beszélve arról, mikor fantasztikus lapod van, és valaki belicitálja a két tarokkot. :))
Előzmény: Efreet (964)
Efreet Creative Commons License 2004.06.24 0 0 964
a szokás az, hogy amíg helyes leosztás nem történt, addig csak az osztó nyúlhat a lapokhoz. a vadnyugaton az osztás közben piszkálásért lőttek is :)
de a szokástól eltekintve, kevés nagyobb bosszúság van, mint egy fantasztikus lap a kézben, amit nem játszhatsz le, mert "elosztotta" az osztó - még ha nem lenne szokás, akkor se nézem meg amíg nem biztos, hogy tényleg játékra kerülhet sor.
Mollly Creative Commons License 2004.06.24 0 0 963
Nicsak, nicsak! Egy új tarokkozó! Üvözlünk szeretetettel. :))
bromberg Creative Commons License 2004.06.24 0 0 962
"A lapokat nem illik felvenni addig, mig az osztást be nem fejezik."

Ezzel vitatkoznék. Ugyanis tegyük fel, hogy nem vesszük fel a lapokat. Ha az osztó kiosztotta az összes lapot akkor ugye mindenkinek meg kell számolnia a lapját lefordított lapokkal. (Hiszen ezért nem vettük fel.) Tegyük fel, hogy az egyiknek 12 van a másiknak 8. A 12 lapos melyik 2-t adja át a 8-asnak? Arról nem beszélve, hogy valószínűleg mindenkié elcsúszott. Ilyenkor én új osztást szoktam kérni, nem paklizni a lapokat jobbra-balra. Ebben az esetben pedig tökimndegy, hogy osztás közben felvettem-e a lapokat.

Előzmény: Theking (959)
Mollly Creative Commons License 2004.06.24 0 0 961
Azért, mielőtt nagyon megrónál, ez egy free volt.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!