Ismet kedvet kaptam egy kis tarashoz, de sajnos mar csak estenkent vona ra lehetosegem, ezert kerdezem, hogy tudtok-e vhol online tarokkot? Nekem van itthon egy kis tarokk progim (magyar fejlesztes, most meg nem mondom ki irta, de nagyon jo!), de a robotok ellen nem az igazi. B-))))
Ja, ez ápp olyan, minthogy kinek mi a foci. Van akinek az aranycsapat, másnak a dévidbekem, nekünk meg a Lipcsei Peti. Perasze foci mindegyik, de azért lehet vitatkozni dolgokon. Számomra továbbra is éppúgy tarokk a 78 lapos francia, mint a pasikevics vagy a royal. Te leglább kipróbáltad és úgy mondasz véleményt. Nem kell sokat visszaolvasni, hogy látható legyen az én véleményem sem volt mindgi pozitiv, de a kipróbálás (és bizonyos szabályok megváltozása, pld. az irás közben) megszerettete velem a royal-t is. Ugyanakkor a többit nem, tehát az egyéb hármas és kettes fajták nem szórakoztatnak (A royalban a hármas még igen, a kettes már nem).
Nálam is bejön a klaszikus játék, de a paskievics már unalmas, legalább illusztrált kell legyen, hogy élvezzem, a magas nem ebbe a kategóriába tartozik. Én nagyon szivesen játszom ezt is, csak tudomásul kell venni, hogy ez a huszashivásos dolog nehezen mérhetö és fleesleges a klasszikus értelemben versenyeztetni, de ettöl még nagyon élvezetes és szórakoztató tud lenni, amikor osztóként kopogba behajtok valakin 6 forintot a skizért vagy megküzdök nemes harcban egy kontra 4királyért. A dolog nem ugyanaz, mint mint a royalban ott más az élvezet. Nagy hátránya a huszashivásnak, hogy mindenki megvan gyözödve arról, hogy az ö stilua, helyi szokása A Játék. ès nagyon nehezen nyitnak új bemondásokra, vagy általuk helyesnek vélt szabálymarhaságok megváltoztatására. És akkor jön egy új arc versenyezni, és kezdödik elölröl az egész. Elképesztö harcokat folytattam anno a pesti klubban és az alakluló ülésen is, hogy ne legyen önkontrás trull ami hihetetlen mértékü szabályismereti hiányról tesz tanubizonyságot (rádasásul egy olyan játékostól aki könyvet írt róla és büszkén olvasható a könyvesboltban az, amitöl én nagyon pironkodnék), vagy az egyes játék és a XXI-fogásra való rájátszás, a partner kötelességei ilyenkor a kontra vagy nem kontra parti függvényében, a "visszainvit" lehetetlenségén, hogy össze-vissza mondanak 4királyt és invitelni meg aztán végképp nem könnyü. Szóval sok energiát kivesz ez a emberböl és ahelyett, hogy játszana a saját bevált körében, ezekkel foglalkozik. Ha viszont az embernek elmegy a kedve a hülyeségektöl és játszik, akkor a játék továbbra is megreked ezeken a pontokon, a játékosok 4-6 fös csoportokban játszanak, nincs keveredés és verseny sem rendes.
Számomra tarokk minden, amit tarokkártyával játszanak. Sokféle vállfaja van, kétségtelen, hogy a royal tarokknak nincsenek olyan régi hagyományai, mint a paskievics, illetve az illusztrált tarokknak, és nem olyan könnyen játszható, ettől azonban még tarokk az. :) Ha szépen visszaszivárogna mindenki, akkor feléledhetne végre ez a topic, a royalosoknak úgyis van másikja.
Idegyönnek a royalisták, s ahelyett, hogy nyitnának egy royal tarokkos topicot, elkezdik részletesen ismertetni, hogy tegnap estve mellik figurát, csinálták meg, s hányszor, s ettöl a tarokkosok úgy szétfutnak, hogy hetekig feléje se néznek a topicnak....
Kicsit olyanok, mint a vizisízök, akik a zsúfolt partokon nyomatják, mert szeretik, ha nézik öket közben....
1ik kollegamek 20 eve ultiznak 1utt, es minden elosztas utan a bunos 50 froncsit fizet a tobbieknek fejenkent. 1szer jatszottak nalunk, este 6tol reggel 6ig nemi alkoholos kiserettel, es megerte nem berugni ;)
"Tegnap kétszer is volt olyan, hogy az osztó háromszor osztott (jól), de ebből kétszer nem volt 3 tarokk. SOkba lett volna."
Félreérted. Az osztó nálunk csak akkor fizet, ha mennyisegileg elkurja az osztást. A tartalmi problémákért nem felelős. (Raadasul osztas kozben ugy zavarhatod ahogy akarod... :)) )
Hagyományosan? Én még ezzel nem találkoztam, hogy az osztó fizetne az elosztásért. Nálunk csak a kopogás volt divatban, ha honőrt osztott a talonból, de ez sem jó szabály, ahogy az ultikassza meg a duplakör meg hasonlók sem. Tegnap kétszer is volt olyan, hogy az osztó háromszor osztott (jól), de ebből kétszer nem volt 3 tarokk. SOkba lett volna.
Ugyanazt mondjuk. Az illem ugye azt kívánja, ne kavarcolj addig a lapok körül, mig az osztó be nem fejezte a néha nagyon nehéz :) osztási müveletet. Ekkor jön a lapok és tarokkok számbavétele stb, ha nem stimmel új osztás következik.
Az osztó számára zavaró lehet, ha mindenki kapkodja fel a lapokat.
A lapok békén hagyása az osztás befejezéséig bizony irott szabály is néhány tarokk leírásban.
Idéznék Gerots Zoltán: Royál tarokk művéből.
"Az osztás után mindenki megszámolja a lapjait..."
Ebből következik, hogy nem osztás közben bizdergáljuk a lapjainkat.
Más:
"Tegyük fel, hogy az egyiknek 12 van a másiknak 8. A 12 lapos melyik 2-t adja át a 8-asnak"
Ugye ez attól függ: Pl.ha védő induló és 3 tarokkja van XXI-gyel én támadó elfogó vagyok Skízzel, akkor kötelező az esetleges szinhibájából botost adni, illetve ugy alakítani a színeket, hogy min. 200 pontos trófeánk legyen. Abban a nem várt esetben, ha ez nem lehetséges, pl a XXI-es a támadó elfogónál található, a Skíz a védőknél akkor, kötelesek egymással kicserélni a honőröket. Ha ekkor sem sikerül, vagy sikerül extra trófeát mondani, köteles az osztó egy országos napilapban bocsánatot kérni mindenkitől aki eddig bármilyen kártyát (beleértve a Fekete Pétert is) fogott a kezében.
Ezután, ha olyan elvetemült lenne az elkövető, hogy 3 méterre megközelít egy csomag tarokk kártyát, különösen 40 lapos Royal tarokkot, akkor köteles lesz magát megkorbácsolni és hamut szórni a fejére. :))
Komoly meccsen ilyenkor nem kéri az ember az új osztást, hanem az van és kész. csak a jó kis uri-muri huhis mecsceken szokott előfordulni, hogy kikapkodjuk egymás kezéből a tarokkokat :-)
a szokás az, hogy amíg helyes leosztás nem történt, addig csak az osztó nyúlhat a lapokhoz. a vadnyugaton az osztás közben piszkálásért lőttek is :)
de a szokástól eltekintve, kevés nagyobb bosszúság van, mint egy fantasztikus lap a kézben, amit nem játszhatsz le, mert "elosztotta" az osztó - még ha nem lenne szokás, akkor se nézem meg amíg nem biztos, hogy tényleg játékra kerülhet sor.
"A lapokat nem illik felvenni addig, mig az osztást be nem fejezik."
Ezzel vitatkoznék. Ugyanis tegyük fel, hogy nem vesszük fel a lapokat. Ha az osztó kiosztotta az összes lapot akkor ugye mindenkinek meg kell számolnia a lapját lefordított lapokkal. (Hiszen ezért nem vettük fel.) Tegyük fel, hogy az egyiknek 12 van a másiknak 8. A 12 lapos melyik 2-t adja át a 8-asnak? Arról nem beszélve, hogy valószínűleg mindenkié elcsúszott. Ilyenkor én új osztást szoktam kérni, nem paklizni a lapokat jobbra-balra. Ebben az esetben pedig tökimndegy, hogy osztás közben felvettem-e a lapokat.