Segítségre lene szükségem.Fűkaszát akarok venni csak nem tom h milyet érdemes.
Kinéztem 1 stihl fs 130-ast d nézegettem az oleo-mac és makita hasonló teljesítményű gépeket is.Arra lennék kiváncsi h a stihl megéri-e a felárat (mert kb 40ezerrel drágább),v a többi is van annyira megbízható.Bármilyen észrevételnek örülnék.
Érdekes, hogy az FS 45 -nek nagyobb a motorja, viszont kisebb a teljesítménye, mint egy FS 80 nak. Jó lenne, ha a kilowatt, meg a lóerő mellett forgatónyomatékot is megadnának.
Közben elballagtam a Stihl-ékhez (vettem is egy FS45-öt)
Azt mondták, hogy ezt kb arra találták ki amire nekem kell... Volt egy kuncsaftjuk aki ennél kisebbel (36-os) berkaszallast is vallalt... A nagyon gondozatlan telkek azért soknak bizonyultak, de néhány évig bírta a gép a nagyobb igénybevételt is. Mikor kimult akkor mégegy ugyanolyat vett az úriember annyira bejött neki...
kompresszorral alaposan tisztára kell fújni a "vágóasztal" legapróbb a zugait is, mert a homok/föld nagyon koptatja, majd valamilyen olajjal be kell kell kenni a két pengesort, különös tekintettel a pengék belső, egymással érintkező, surlódó felületére. Én használt hidraulikaolajat használok erre. Az pengesorok összeszorítást szolgáló elemeknél (ált. 4 db) lévő surlódó felületeket zsírozni érdemes, bár egyesek szerint a zsírba betapad a talajszencse, és még jobban csiszol. A kenéseket hosszabb munka alkalmával, munka közben is el lehet végezni.
Beállítás:
az összeszorító elemeknél van három három csavar, közülül egyik a pengesorok összeszoításának mértékét befolyásolja, a másik kettő rögzít. Annyira kell összeszorítani a pengéket, hogy megkent állapotban még viszonylag könnyen kézzel elmozdíthatók legyenek egymáson. Ha lazább, nem vág jól, mert nem zárnak a pengék, ha szorosabb, jobban kopik, jobban terheli a gépet. Fontos még, hogy az alsó pengék (álló) és a felsők (mozgó) csúcsi része egybe essen. Ezt is az összeszorító elemeknél kell beállítani, de nincs szavarja, csak megfelelő helyre kell mozdítani a késsaorokat és a támasztóalkatrészt fellazított állapotban. Figyelni kell arra is, hogy a négy szorítóelem beállítása megközelítően egyforma legyen.
Az önjáró alternáló fűkasza egy igazi jó szerszám, ember magasságú fűben is úgy vág, ahogy elvárja tőle a gazdája. Területteljesítménye nagyon jó (brutális). Kis fű nyírására nem nagyon alkalmas.
Hajlított szárú géppel még nem dolgoztam, ezért nem foglalnék állást sem mellette, sem ellene. Az biztos, hogy 150 m2 szinte csak egy zsebkendőnyi terület, tehát nem kell rá túl nagy gép, de az is bizos, hogy nagyobb géppel meg lehet csinálni kis területet is. Én a fűnyírómnál is (tologatós) a rotátoromnál is, a kaszámnál is most már egyel nagyobbat vennék, ha újra vennék.
szerintem is reális, hosszan kalkuláltam, hogy sokat se mondjak, meg jól is járjak. Meg a konkurenciát is megkérdeztem... persze álcával :) Na mindegy aki Tolna megyei, az szóljon elmegyek hozzá :)
FS 45 bírni fogja. Én egy ennél jóval nagyobb területen használtam, és semmi gond nincs vele.. Szerintem. (fűnyíró mellé teljesen felesleges ennél nagyobb..) Persze az első bozótirtást érdemes megcsinálni, ha utána csak füvet akarsz kaszálni, akkor teljesen jó...
Igazából az a kérdés, hogy a hajlított szárú szegélynyíró (közel ugyanazzal a motorral mint a kasza) mit bír ki. A családban van egy kisebb stihl kasza (egyenes szárú), annál gyengébb is elég lenne. Csak félek, hogy a szegélynyíró meg csak kinlódna...
(kb 150m2 lenne a terület csak egyenetlen és van benne egy 2m-es árok (patak)...)
A kasza duplájá árban a szegélynyírónak, de ha a szegélynyíró gyenge csak kidobtam a pénzt... Az olcsóbb, de már jó megoldás kellene...
Köszi a tanácsot, úgy néz ki nem is lesz semmi az ügyből... Sokallja az ürge az árat, hát én meg elmeséltem neki mennyiért vágnak mások, aztán olyan árat mondott, hogy szemberöhögtem. Negyede volt annak, amit én mondtam. Szóval kimélve lesz a gép úgy látom :)
Én azokat a fűkaszákat szeretem, amik villás fogantyúsak. Szerintem kényelmesebben lehet velük dolgozni. Egy alternatíva lehet még az Oleo Mac (a Husqvarna leányvállalata).
Fűkasza ügyben egy kis gyakorlati tanácsot kérnék a topic-tól. A fűnyíróm mellé tervezek venni egy szegélynyírót, vagy fűkaszát, de nem tudom eldönteni melyik lenne nekem az ideális...
Az udvarban csak a nehezen hozzáférhető helyeket szeretném vágni (ehhez elég a szegélynyíró), de a ház előtt van egy ~150m2-es terület, melyen egy 2m mély árok (patak) is van. - Sajnos jelenleg bozótos, de azért nem gondolom, hogy vágólap kellene hozzá.
Szóval a lehetséges választások: Stihl FS38 (38e) vagy FS45 (46e) - Husqvarna 24C (40e) szegélynyírók köztt és Stihl FS55 (95e) - Husqvarna 125R (70e) a kaszáknál
No ma a 3,5 LE-s Briggs fűnyíróm olajcsöpögését kiiktattam egy hengerfej-tömítés cserével (iszonyú lerakódások a hengerfejen, a dugattyún és a szelepeken). A kést ellenőriztem, ki van egyensúlyozva. Beindítottam, ment szépen, de a gép mégis eléggé ráz. Olyan lehet, hogy a függőleges tengely kicsit elferdült/elgörbült? Múlt nyáron elkaptam valami nagy követ, ami miatt a kés terelőlapátjának egyik szegecse elszállt. Újraszegecseltem, kiegyensúlyoztam. Azóta ráz az egész gép. A tengely ilyentől elgörbülhet? Tapasztalat?
A Plus áruházzal szemben, a főút másik oldalán van egy stihl bolt és szerviz ahol vállalnak kertigép javítást. Vagy ha van időd és lehetőséged, akkor vidd le a gépedet Nádasdladányba és keresd Szenci Istvánt. Ebben az esetben sokkal olcsóbban megúszod a javítást.
Én egy Stihl fs 80 géppel vállaltam egyszer munkát, de nagyon kicsinek bizonyult a teljesítmény. Gyári adat szerint 25,4 ccm, 1,3 lóerő. A damilt lefogja a nagyobb fű, a dikicskést, meg a körfűrészt könnyen visszalöki a durva susnya. A váltás egy 36,3 ccm -es, 2,2 lóerős (fs 350) gépre történt, ahol már nem volt ilyen gond. Nem akarlak tehát elszomorítani, de egy 1,1 lóerős géppel sokat fogsz dolgozni. Meg lehet persze csinálni vele, de fárasztó lesz. Még egy gondolat: a teljesítmény növekedésével együtt rendkívül növekszik a fogyasztás is, tehát ez ügyben jól állsz.
Sziasztok! Nemrég vettem egy Oleo-Mac 26ccm-is 1,1 lóerős fűkaszát. Erős gépnek tartom, mert nem kellett eddig 100%on járatni a motort soha. Meghirdettem magam és a kaszámat, hogy munkát vállalunk :) Érkezett is egy hívás. Van egy komplett temetői munka. Kb 2,4 hektár, persze nem telibe, hiszen a sírok is ott vannak. Két részes: az egyik az csak füves, forgolódós semmi gond. A másik kicsit bozótosabb. Oda nem is lesz elég a damil. Szóval, most gondolkozok a munkabéremen, de azon is, hogy milyen stratégiával nyírjak, hogy a gépem is megmaradjon meg haladjak is. A benzin Shell, az olaj, Oleo Mac, a zsír molibdén diszulfidos Oleo Mac) Az óránkénti 10 perc szünet az elég lesz a gépnek? Bírni fogja ezt egyáltalán? Jó lenne, ha igen, mert a mostani helyzetemben ez nagyon kirántana minket a slamasztikából... olyan 6-10forintos négyzetméterárnál... :)
Segítséget szeretnék kérni, mert a Honda motoros kapálógépem bemondta az unalmast. Az időm, de főleg a szakértelmem kevés. A tünetek: motor GCV160, 3éves keveset használt. Szikra van a gyertyánál, de nem indul el a motor. Már korábban is tapasztaltam, hogy hidegen elég nehezen indult, melegen aztán pöccre. Valaki azt monda, hogy a túlságosan megdöntött gép is lehet a probléma oka, márpedig nálunk elég szűk fordulók vannak. Tavasszal a gép beindult,de egyik sor végén lefulladt a motor. Az olajat és a benzint lecseréltem.
A gép Várpalotán van,de csak hétvégén érek oda. Gépdoki működik még Palotán a szervíz? Valami elérhetőség is jó lenne.
ezt én is csak megerősíteni tudom. miután a magyar leírásból nem sikerült kihámozni, hogy kell hidegen indítani, elolvastam az angolt, és az pont ezt írja le, így működik is.
Köszönöm szépen természetesen nem haragszok!
Ha a használati utasításban is így lett volna leírva szavamat sem hallattam volna: (Hidegindításkor a szivatót mindaddig használd, amíg egyet nem röffen a motor és utána máris leáll. Ekkor állítsd a kis kék szivatókapcsolót normál állásba és folytasd a startprocedúrát. 1-2 rántás után a motor életre kel, amint hallani fogod emelt fordulaton pörög majd. Normál alapjárati fordulatra kb. 5-10 másodperc után állíthatod egy gázfröccsel, ami kikapcsolja a hidegindítási alapjáratot.)
Korszerűséget tekintve a 335Rx-et terveztem, de pont nem volt és a eladóval történt beszélgetés után jött a képbe a 240R. Annyit mondott róla, hogy ez 1 „barbárbiztos” gép és kérdésemre azt felelte azért nincs rajta üzemanyag – pumpa, mert az csak elromolhat. Az első benyomást leszámítva szerintem nem fogom megbánni a döntésem, mert tényleg bika gép, még csak damillal harcolok vele a bejáratás miatt, de így is visz mindent :D
"Sokan nem tudják, hogy ha Briggs motor karburátorát szétszerelik, összeszereléskor a karb.membránt elő kell feszíteni, és csak azt követően szabad a karburátor csavarjait meghúzni. Ha ezt nem teszed meg, a szivató nem fog rendesen működni, tehát rángatás, cincálás, stb."