Kíváncsian várom a fejleményeket. Eddig csak átmeneti tárolót láttam, ami a nappali felmelegített kavicságyon keresztül szellőztet északa, ha túl hűvös van. Elképzelni sem tudom, hogyan lehetne ezt nagyobb méretekben. Bár ha nem vízzel kéne dolgozni, az csak nyereség, a tároló megépítése miatt, viszont a kavics/só tárolóból csak légárammal lehet ismereteim szerint kinyerni a hőt, az meg nem túl jó hatásfokú. Szóval oszd meg az eredményeket, szerintem mindenkit nagyon érdekelne.
Most kezdünk egy olyan ház tervezésébe, ahol a föld alatt kavics hőtároló van. A cél, hogy passzív építészeti eszközökkel dolgozzunk elsősorban. Jelenleg a számítási eljárások meghatározásánál tartunk, fél évet szántunk a tervezésre. Példa sok van, de mi szeretnénk pontosan meg is tervezni.
Többek között ez is volt a tali egyik elmélkedése, hogy egy megfelelőképpen leszigetelt háznál egy 3-4-5 ezer literes pufferba napkollektorral letárolni a hőt, ozt azzal hány napot lehetne fűteni, mert télen is süt időnként a nap...(biztatóak voltak a kalkulációk)
Ha egész teles fűtést akarsz, akkor inkább köveket melegíteni(vagy ha jól emlékszem a só még több hőt tud tárolni), de ehhez akkora szigetelt medence, meg kollektor felület kell, hogy szerintem nem érdemes.
Vki hallott, esteleg látott olyan napkollektoros+hőszívattyús megoldást, ahol a nyári meleget földalatti víztárolóban pufferelték és télen direktben+hőszívattyúval nyerték vissza?
A víztorony egyszerű: sínrendszer körben, erre a kollektort. Úgy kialakítva, hogy a nyílászárók felett helyezkedjen el, így rögtön árnyékoló is a szögben állított kollektor.
A betáp az már nehezebb kérdés. Valami flexbilis cső?
4 rétegű ablak!??? Hmm...
Kispapok??? :))) Nah képzelem!
Lakásnak átalakított víztorony??? :))) Uhh. Szélmalomról már halottam.
Ezek is olyan frankó tervek, amik nekem törik mostanában az agyam (helyét).
Én most keresem a lehetőséget, hogy ugynevezett "Napkonyhát" hogy lehetne megcsinálni, felhasználni főzésre, és azon kívül +energia kinyerésre.
Elképzelés: 1/ Napkövető homorú tükörrel napgyűjtés és fókuszálás egy pontba. 2/ Abban a pontban egy elpárologtatós heat pipe hőelvezető olyan munkaközeggel, ami a magas hőmérsékletet bírja. 3/ Az elvezetett hő felhasználása a konyhában VAGY leadása egy nagy hőkapacitásu pufferbe VAGY/ÉS Stirling generátor betáplálása.
A megvalósítandó cél: Napkonyha. Stirling generátor hatásfokának növelése, ezzel nm-enként legalább 200-300W kinyerése tiszta módon. (többcélú a dolog, mert a folyamatban rengeteg a hulladékhő, ami másodhasznosítható)
Ha vki őrült elme szeretne bekapcsolódni a projectbe, örömmel várom :)))
nézzük csak, mikről volt szó... röviden:
hőcserélő rendszerekről, 4rétegű ablakokról, vályogvetésről, szélgépről, napelemről, napkollektorról, geotermikus energiáról, hőszigetelő-, és hőtartó anyagokról, tervezésről, cserépkályháról, gázról, faelgázosító-, és pellettüzelésről...
Valamint arról, hogy hogyan lehetne napkövető kollektorokat szerelni egy lakásnak átalakított víztorony tetejére:) Ezen kívül volt még szó kispapokról és fuvarozókról is, de ez nem szorosan a témához tartozott:))
De kaptam, de abban még nem volt fix dátum. Utána a fórumon pedig 3-ban volt a kiegyezés. Én nem is gondoltam, hogy utána még modosul ez. Mind1. Majd beszámoltok, vagy jöhetnek mailban a képek. Számomra már ugy is hasznos, ha Én nem is tudtam ottlenni, hiszen az itteni tudásbázis gyarapszik. :)
grrfrrkrkrixkrax :(
Hát erről lecsúsztam. Most indultam vna. Hát ez van. Én abszolut netmentes voltam az elmult 2 hétben. Most is csak a kezdési időpont és a térkép miatt jöttem be :-/
Remélem azért lesznek fotók! Nekem itt figyel a fényképezőgép... Hát ma nem lesz dolga. :(
Szia! A találkozóról remélem lassan mindenki hazér és holnap is jó emlékei lesznek róla.
Akit érdekel egy másik hőcserélő www.paul-lueftung.de
és egy vizes kandalló betét www.mullit.hu
Azon kívül, hogy egy kellemeset csevegtünk, még "szakmai" dolgok is voltak.
Megnéztük JTD24 házát,falfűtéssel, légcsövezéssel, hőcserélővel(gratula JTD24,szép lesz a házad), ozt elmentünk,egy kellemes vendéglőbe, és ott folytatódott a csevegés.
Örülök, hogy megismerhettem a topiclakók egy részét, igazán jó társaság!
Köszönet a szervezőknek és a résztvevőknek a kellemes napér!
(Nagyon sajnálom, hogy nem tudtam elmenni! Gondolom hasznos eszmecserék folytak, amiből képek és a folytatás lecsapódhatna itt is, hogy az oktondi "el-nem-menők" is tanulhassanak belőle... Vagy még most is a hőcserélőt építitek be...? :)
Szeretettel:
Szalma
ui.: Remélem rövid volt a másnap; és boldog, eredményes lesz 2005 mindenkinek!