Nagyon igazad van , a szőrös kivit mindenki ismeri , hiszen szinte mindenhol kapható.
A mini kivit nagyon kevesen ismerik , nem igen található kereskedelmi forgalomba.
/ tudomásom szerint /
Talán olyan tizenöt éve kezdtem el mini kivikkel foglalkozni .
Előszőr nagyon nehezen állt be , mert mindig volt valami baleset , fűnyíró meg hasonló gépi eszközök, ami visszavetette a növények növekedését.
Aztán megtanultam kezelni a dolgokat , pár éve már szaporítgatom , most van
14-15 darab mini- ezek már lassan termőre fordulnak.
Van egy piros mini , azon is van termés , de sokkal kisebb mint a saját szaporításon.
Kiváncsi vagyok milyen lesz ha beérik.
A régi kivi igen édes, jóizű gyümölcsöket nevel , eddig általában elcsipegettük , de már gondolkodni kell azon, hogy nagyobb mennyiségű termésnél már valamit készíteni kell belőle.
Tényleg hálás növény , nem kell permetezni , tavasszal kis fazonigazítás ,csavarodások levágása, szétszedése főleg a porzónál,mert az hajlandó elkalandozni öt-hat méterre is.
Nagyon erősen locsolom , ha látom, hogy száraz a föld már megy is a víz.
Ez a háromévesekből . Minden háromévesen van termés.
Még nem sok ,de van.
Ez az öreg kivi , ezen több kiló termés várható, csak nem nagyon látszanak
a levelektől.
Talán az egy kicsit macerás a miniknél . hogy nem egyidőben érik , az érési idő
több hétre is elhúzódik.
De ez lehet jó tulajdonság is .
A Tőled kapott kivik , ez a zöld kivi .
Ez a Hayward , ez egy kicsit kisebb , de szépen növögetnek.
Érdekes, hogy a mini kivik nem igen reagáltak a vízre , nem vettem észre rajtuk változást vagy növekedés visszaesést.
A szőrös kiviknél volt probléma , egy még nem termő sárga elpusztult , az öreg termö is teljesen visszaesett , annyira, hogy az idén egyáltalán nem termett.
Most kezd helyrejönni.
Nem biztos, hogy csak a víz az oka , gyanitom , hogy nagyon sokat termett az előző évben és talán ez is közrejátszott.
Ha újra terem és sokat biztos , hogy valamiféle termésritkítást fogok végezni.
Viszont a közelében lévő porzónak semmi baja , ezerrel virágzott.
"a 2 méteres pergolához hozzákötözök még egy rudat, hátha arra tovább szeretne futni?" - ezt kell tenned, ha tovább nő, akkor a rögzíteni kell a rúdhoz és tartani a függőlegest, majd tavasszal a 2 méteres magasságnál lehajtani vizszintesre.
Mint irtam, az egészet elolvastam és még tanácstalanabb vagyok.
Tovább már nem is tudtam volna futtatni, mert a tetőre nem szeretném. Ennyi hely volt.
Elkészült a támaszték, de nem akar sem elhajlani 2 méter után, sem tovább fejlődni.
Visszamentem a piacra érdeklődni, azt mondták, hogy öntermő. Gondolkodom, hogy a 2 méteres pergolához hozzákötözök még egy rudat, hátha arra tovább szeretne futni?
Örömömre, megérkezett az általad ajánlott cimről egy Tomuri és Hayward, amiket el is ültettem. Három tőből már csak lesz valami 2-3 év múlva:-)))
Segitséget szeretnék kérni. Tavasszal vásároltam egy kivi tövet, kb.30 cm-eset, csak úgy a gyáli piacon. Sajnos, csak azt kérdeztem, hogy árnyékot, vagy napot kedvel, mást nem. Ez lehetett már egy éves? Azóta elolvastam ezt a fórumot és már csak annyit tudok, hogy, sürgősen épittetek egy támrendszert és sürgősen szeretnék venni egy Hayward és egy Tomuri tövet, ami jövőre biztosan teremni is fog. Honnan tudnék beszerezni ilyet és lehet-e most ültetni.
A vásárolt tő szépen növekszik, már kb. 2 méteres, most fogom elhajlitani az egy-két napon belül kész pergolára. Hogy ez milyen fajta, nem tudom, de gyümölcsöt szeretnék nagyon:-)))
Ha idén nem sikerült kinevelnem egy bazi hosszú tövet akkor jövőre próbáljak meg újat vagy ami idén nőtt az abból előtörő hajtások közül egyet meghagyva növesszem tovább az ég fele?
Köszönöm MarcO a gyors választ. Ha még a Fonyódi Kertészet elérhetőségét (cím,web-cím,telefonszám) is megírná nagyon megköszönném.Tisztelettel kertészpeti.
A kiwi oltásával még sosem próbálkoztam, de érzésre azt a félfás zöldoltást próbálnám, ami pl. szőlőnél nekem könnyen ment. A 10 centis kis magoncot viszont nagyon kicsinek és gyengének érzem még hozzá.
Idei Hayward leánykáim viszont még vannak néhányan (a téli dugványozásból), ha az megfelel, a bizonytalan oltás helyett tudok küldeni egyet.
Üdv mindenkinek. A tavasszal telepített Tomuri kivim felső részén a levelek hónaljában megjelentek a rügyek, pedig még egyenesen fut felfelé.Most 2,3o m magasságig futott,és még van bőven hely felfelé.Mit csináljak,hagyjam meg a rügyeket vagy ne ?Másik kérdésem a mini kivikkel kapcsolatos.Hogy kell őket futtatni,és milyen támrendszer a jó,mert ezek a porzós is és termő is több szálú ? Tisztelettel kertészpeti.
Szeretném megkérdezni, mint kísérletezőtől, hogy hallottál-e arról, avagy Te próbáltál -e, hogy lágyszárú tehát nagyon fiatal kivibe (pl. olyan 10 cm-be) oltást lehet e tenni, vagy ez kizártnak tekinthető. Azért kérdem mert nekem van egy ilyen méretű áprilisi ültetésú fiókám. Van egy Hayvard lányka és ennek hasonló lágyszárú részét szeretném beleoltani. Azért kérdem, mert nem szeretném, ha a fiatal magonc elpusztulna, akkor inkább várnék.