A RECEPTEK gyűjtőtopikja a Konyhasztalon.
Stahl ajnározást és fikázást ill. ezekkel kapcsolatos összes chat-et kérjük a Stahl topicba megtenni: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9132473&la=55683973 ill. a számos Stahl-os topikok valamelyikébe.
Egész nyugodtan, onnan senki nem fogja kimoderálni, még a Stahl ügyvédeinek sem engedünk. :)
Jelentem, tegnap megcsináltam a parmezános zöldborsópürét. Egész jó lett, bár én beletettem a 8 dkg-nyi sajtot, és bizony soknak bizonyult... De lehet, hogy csak az én hibám, ugyanis annyira nem rajongok érte. Töményen nem túl jó a bukéja...
Egy picit sótlan is lett, de azon lehet javítani. Ja, és tarjával csináltam, mert azt lehetett kapni. De így is finom volt!
Nos, a recept 40 dkg-ot írt. De mivel én fél kilós kiszerelésben vettem, hát bele is tettem. Igaz, közben eszegettem belőle, úgyhogy lehet, hogy mégis 40 dkg volt... :-)
Az erre megfelelő szert hashajtónak hívják :))), a likőrökkel a jókedvfaktort tudod serkenteni :). Eperlikőrt túszul ejtettem, csak ipari tárkonymennyiség fejében vagyok hajlandó szabadon engedni :))).
mivan, mivan??? én csak a bélműködésemet akarom serkenteni az aszalt szilvával! az alkohol a felesleges (jó :) ne kötözköggyé' asszonyság mert megiszom az eperlikőrödet :))
A krumplit megházom, aztán centi vastag karikákra vágom, és beleteszem egy fazékba. Engedek rájuk annyi hideg vizet, amennyi ellepi őket, szórok hozzá kevés sót, és erős túzön felforralom. Ahogy felforr, visszaveszem a tüzet közepesre, és ránézek az órára, mert innen számítva 12 perc múlva a krumpliszeletek harapnivalóan puhák lesznek.
Közben tovább készülődök. Kihalászom a fagyosból a mirelit szedret, kiszórok belőle egy tálkába 2 evőkanálnyit, és odarakom a krumpli közelébe, hogy kiolvadjon, a többit pedig dobozostól visszateszem a mélyhűtőbe.
A heringet, és az üvegben lévő hagymakarikákat, valamint az ecetes céklát meg az uborkákat lecsepegtetem, és mindet felaprózom falatnyi darabokra. Az almát nem házmozom meg, hanem úgy, ahogy van, felnegyedelem, aztán a negyedekből kiveszem a magházas részt, és a vastag almacikkeket dobókocka méretűre apítom. Megcsöpögtetem őket kevés citromlével, hogy ne színeződjenek el, és következik az öntetkészítés.
Először apróra vágom a kaprot, aztán kézi habverővel simára keverem a tejszínt a tejföllel meg a mustárral. Megsózom, megborsozom, és hozzáhintem a kaporpöttyöket.
A megfőtt krumpliszeleteket leszűröm, majd anélül, hogy hideg vízzel leöblíteném, beleteszem a karikákat egy nagy salátástálba. Hozzájuk adom az almakockákat, a feldarabolt heringet, az apróra vágott hagymakarikákat, a falatnyira szeletelt ecetes céklákat meg savanyú uborkákat.
Az egészet jó összeforgatom a kapros mártással, és tálalás előtt elrendezgetem a tetején a felolvadt szederszemeket. A heringsalátához pirított rozskenyér illik, ünnepnapokon pedig egy palack száraz pezsgő is dukál.
Tudom, hogy sok idő eltelt, de a válasz csak mostanáig késet... :-)
Nna, megcsináltam a kagylót. Hááát, érdekes volt... A szaga betöltötte a lakást. Kétszerre bírtam megenni, olyan tömény halszaga volt, a végén kavargott a gyomrom, pedig imádom (imádtam) a kagylót. Most ha fizetnének érte, sem enném meg!
A Mamutban is lehet kapni, a földszinti ázsiai boltban, de az azért túlzás, hogy ez hundred procent vanília lenne, ugyanis tejporba kevert vanília. Minden más stimmel :), tényleg nagyon jól lehet használni és sokkal izmosabban érezni az ízét, mint a vaníliás cukornak, plusz csodás színt kölcsönöz a tésztának, krémnek.
Lehet, hogy eleg eselytelen egy adott receptet keresni, de hatha...
Egyik regi musorban volt egy kamrafelszamolo buli, amikor csinalt vmi
nemtudommit :) maradekokbol, de uveges, hagymas hering volt benne, azt is felszamolta vele :)
Na most ezen felbuzdulva vettunk egy uveggel kb. fel eve, vagy tobb, es
jo lenne vele vmit kezdeni, csak eppen nem emlexik senki, hogy mi is volt
igazabol az etel/recept :)
Ha tudja vki, ne tartsa vissza, kosz ! :)
Valami salatafele volt, sztem...
Szombaton megcsináltam a legutóbbi NL Stahl-receptjét, ami egy bazsalikomos penne, de nem a megszokott kifőtt tészta + paradicsommártás, hanem paradicsom ivólében van megfőzve a tészta, és borssal, szerecsendióval, cayenne-borssal meg a végén friss bazsalikommal fűszerezi. Nem mondom, hogy rossz volt, de nekünk hiányzott belőle a hagyma + fokhagyma íze.
Köszi az infókat! Azt a sárga port az Ázsia boltban én is láttam a múltkor, de nem mertem megvenni, hátha befürdök vele, de ezek után bátran beleteszem a kosárba.
Szóval eszenciát nem lehet idehaza kapni? Kár! Pedig amikor Nigella löttyint belőle annak a szemérmetlenül kalóriadús karácsonyi csokis sütinek a tésztájába, vagy akármelyik másik édességbe, olyankor mindig megdobban a szívem. Na majd megnézem Ausztriában, ott talán van, nem?
chupi, a nagycsarnokbeli Ázsia boltban vegyél vanília port. Az nem aroma, 100% bourbon vanília. 20 g-os (ha jól emlékszem, 290 ft.) Nagyon finom, egyszerű adagolni. Szép sárga. :-) Nagyságrendekkel finomabbak a sütik, mint a van.cukorral. És nem kell kínlódni vele, mint az igazi vaníliarúddal, ráadásul olcsóbb is. Én már csak ilyet használok.
nalunk a kavezoban a vanilias kapucsinohoz suru fekete folyadekkent
adjak a vanilliat
szerintem ez nem aroma
azt most nem tom kideriteni honnan szereztek, valami vendeglatos nagykerben erdemes probalkozni
Ha már a vaníliaaromáról esett szó: ha valaki látta már a Nigella falatozóját a Spektrumon, az láthatta azt a sűrű feketés színű vaníliaeszenciát, amit előszeretettel használ édességekhez. Na, olyat hol lehet kapni? Félek tőle, hogy errefelé sehol. Hallottam, hogy elméletileg lehet házilag főzni, csak nem merek kísérletezni, nehogy majd' 2000 forintnyi vaníliarúd menjen kárba.
Az olcsó mesterséges aromáknál pedig jobb a semmi.