Keresés

Részletes keresés

van_Persil Creative Commons License 2021.12.04 -16 0 92491

Itt a lényeg a mondókájából: "az adataink azt bizonyítják, hogy az elhalálozottak 92-93 százaléka nem volt beoltva. Máshonnan megközelítve: akik annak ellenére, hogy be voltak oltva, mégis kórházi kezelésre szorultak, kilencven százalékban megúszták tüdőérintettség nélkül, tehát a tüdejüknek nem lett semmi baja. Pontosan az oltásnak köszönhetően. Határozottan kijelenthetjük: az átoltottságnak köze van a védekezés hatékonyságához."

Előzmény: Daeril (92489)
van_Persil Creative Commons License 2021.12.04 -16 0 92490

Ott hibáztak hatalmasat, hogy az elsö oltás után egyböl jött a védettségi igazolvány, meg nem ellenörizték szigorúan. Ha anélkül gyak. semmit se lehetne csinálni, és a kiadását is rendesen felügyelnék, akkor az azért meg tudná növelni az átoltottságot. de ami leginkább, ha a tv-társaságokat beengednék a kórházakba és minden adón egyszerre bemutatnák, milyen állapototok vannak, hozzá hiteles adatokat közölnének hiteles szakértök (a Mer Kelly nem az, ö saját magának és a Káslernek is ellent mondott a 4. hullám letagadásával ("nálunk nem lesz 4. hullám...") és a vektorvakcinára Janssennel oltással)

Előzmény: Daeril (92487)
Daeril Creative Commons License 2021.12.04 0 0 92489

Jó interjú azindexen a romániai lecsengésről:

https://index.hu/kulfold/2021/12/03/megfejtettuk-romaniaban-miert-csengett-le-mara-a-negyedik-hullam-/

Ahogy a székely EÜ miniszter mondja így is lehet, csak nem biztos hogy érdemes.

van_Persil Creative Commons License 2021.12.04 -16 0 92488

Eredetileg én se akartam regisztrálni, mondván, ezeknek nem adom meg a telefonszámomat, de aztán inkább mégis regisztráltam, meg elfogadva az elsö oltást, amit adtak (szputnyik). de ez is milyen blfszság... miért a körzeti orvosnak kellett személyesen hívnia? Hívhatott volna a kormánymegbízott, vagy a megyei közgyülés elnöke, nekik úgysincs sok dolguk, mindent a titkáraik/segédjeik intéznek.

Előzmény: altimus (92484)
Daeril Creative Commons License 2021.12.04 0 0 92487

Melósom meg volt róla győződve, hogy nem lehetett már felvenni az oltást a nyár közepe óta. Fel is volt háborodva, hogy miért nem inditottáz az akcióhetet korábban, és ahogy meg tudta oldani elment a feleségével a 3. oltást felvenni. Tehát nem antivaxx, csak egyszerű ember. 

Lépjünk ki egy kicsit az otthoról dolgozós buborékunkól, nincs minden honfitársunk ezen eszközök vagy szellemi kapacitás birtokában.

Első oltás meg, nemtudom... Nekem is van kollégám aki nem vette fel, csak akkor amikor egy nemzetközi út miatt muszály volt már. Ilyenek vannak. 

 

Előzmény: altimus (92484)
van_Persil Creative Commons License 2021.12.04 -16 0 92486

Annyit pontosítanék, hogy nem most, hanem hetekkel korábban, csöndben, sunyin könyörögték vissza magukat, minden országot (26-an voltak összesen!) külön kellett megkérniük, hogy lécciléccilécci engedjetek vissza bennünekt. Onnét lehetett sejteni, hogy valami nem stimmel, hogy a Jereváni rádió nem beszélt "utolsó" Pfizer-szállítmányról, amikor az megérkezett az országba, ütemterv szerint, pontosan (v.ö.: a kínai szentelt víz és a szputnyik körüli szállítási gondok).

Előzmény: altimus (92485)
altimus Creative Commons License 2021.12.04 0 0 92485

Erdemes megjegyezni, hogy Orban kilepett a kozos eu-s vakcina beszerzesi es elosztasi rendszerbol mar joval korabban. (Mar ez is eleg furan hangzik, hol kapott o es kitol, felhatalmazast erre?)

 

Most, hogy dec 13-an jon az eu-ba az elso 12 ev alatti is adhato pfizer vakcina magyarorszag visszakonyorogte magat ebbe a rendszerbe. Ez egyreszt eleg nagy leeges es pofaraeses, masreszt szerencsere az eu nem mondta azt, hogy lofasz a seggetekbe. Ellenben egy elnezest, bocsanatkerest ... nem hallottam Orbantol. Vagy azt, hogy ezt elkurtuk, jo az eu-s rendszer, nem fogunk ujra kilepni belole. Ok, ebben a rendszerben fix es nyilvanos a beszerzesi ar, ami a prompt lopast es korrupciot megneheziti, de ha nem is itt, mashol azert meg be lehet hozni ezt a veszteseget.

altimus Creative Commons License 2021.12.04 0 0 92484

Erdemes lenne kutatni annak az okat, hogy miert ilyen "sikeres" ez az akcio. Aki a harmadik oltasert megy az allitolag azt mondja, hogy igy kenyelmesebb, nem akart regisztralni ... Ezt eros szkepticizmussal fogadom, mert a regisztracio nincs 5 perc ... De talan tenyleg ennyi embernek nincs internetes hozzaferese es annyi szamitogep hasznalati alapismerete, hogy nem kepes a regisztraciora? Ezt jo lenne tudni. A masik kerdes az elso oltasert sorban allok. Ezt meg plane nem ertem, mert az elso oltast a korzeti orvos szervezte, regisztralta ... Engem pl. felhivott telefonon, hogy az eletkorom alapjan most kaphatok oltast, Pfizert tudna adni ... es hogy jo lenne-e az x helyen y idopontban az oltas? (Ha nem lett volna jo modositott volna a parametereken.) Mondtam, hogy ok, ott leszek. Az oltoponton meg 10 percet kellett varnom, azt is a regisztracio miatt. A masodik oltasra meg eleve ott adtak idopontot, szinten valamelyest rugalmasan. De a masodik oltas idopontja eleve az elso oltastol fugg, ugyhogy az elso/masodik oltasert sorban allokat se ertem.

 

Mindenesetre, ha igy mukodik az oltas, akkor mukodjon igy, nyilvan nem az ellatorendszernek kell megmondani a tutit. Ha az embereknek ez a bejovos, akkor legyen ez.

Előzmény: Daeril (92483)
Daeril Creative Commons License 2021.12.04 0 0 92483

Bocs lemardadt: és csatak nyitvatartani minden járásközpontban oltópontot, plusz oltóbuszok. Nem dec 12.ig. Forever.

Nincs elég eü dolgozó, kèpezzenek át katonákból vagy mittudomén. Egy oltást beadni, felismerni az esetleges ritka allergiás reakciókat nem egy megléphetetlen feladat egy szannitécnek sem.

Komolyan tegnapig 1.18 M oltást adtak be az akcióhét keretében.

Előzmény: Daeril (92482)
Daeril Creative Commons License 2021.12.04 0 0 92482

Na ezt kéne minden nap elérhetővé tenni. Szerintem,  esetleg halálozási adatokkat kiegészítve.

És valami pozitív visszacsatolás is kéne még az oltáshoz ne csak riogatás legyen. Pszichológiailag... 

Előzmény: BZoltan (92481)
BZoltan Creative Commons License 2021.12.04 0 0 92481

Elsősorban Winesoulnak, mert őszintén szeretném, hogy jövő ilyenkor is igyon bort és írjon ide:

 

A Magyar Orvosi Kamara publikálta 125, intenzív osztályon kezelt beteggel kapcsolatos adatokat. Természetesen a NER-t támogató olvtársaknak különösen ajánlon a Sinopharm-mal kapcsolatos adatokat.

BZoltan Creative Commons License 2021.12.04 0 0 92480

Nem, ők rendesen tolták a "ez csak egy influenza jellegű vírus" narratívát. Az oltás szkepticizmus egy újságírótól szerintem felelőtlenség. Abban a minap megegyeztünk, hogy nem illő erős kifejezéssel, lenézően nyilatkozni azokról akik nem adatják be maguknak az oltást, mert nagyon sok van közöttük akik önhibáján kívül nem kellően tájékozott vagy egyenesen az antivaxxer FUD kampány áldozata lett. Az is igaz, hog a kormányunk, sőt nagyon sok más kormány is szerte a világon nem igazán tesz azért, hogy az emberek átlássák, belássák, hogy a jelen helyzetben nincsen jobb megoldás az oltásnál.

Előzmény: joskabacsi (92474)
BZoltan Creative Commons License 2021.12.04 0 0 92479

Nagyjából szerintem erre való az olaszrizling szerintem.  Én már láttam jópár igazán kellemes olaszrizlinget, de nem annyit és nem olyant ami indokolttá tenné azt, hogy többezer hektáron prémium fajtaként, dűlős borok alapanyagaként babusgassuk. Az igazán nagyszerű olaszok inkább kivételek számítanak szerintem.

Előzmény: joskabacsi (92475)
Hepci Creative Commons License 2021.12.04 0 0 92478

Azt nem csak Bukovics Martintól olvastam, hogy ezek a klónok (és az osztrák klónok) az olaszrizling csúcsai.

Borban hol vannak a csúcsok?

Külföldi, nagyon jónak mondott olaszt még nem kóstoltam, de Bajnár olaszáról és az egy fokkal erősebb legutóbbi Planináról csak annyi jut eszembe, hogy ezekben lehet potenciál (koncentráltabban), de még nem lehet őket odatenni a nem túl drága Figulák és Sabarok mellé sem.

Előzmény: joskabacsi (92470)
bigup Creative Commons License 2021.12.04 0 0 92477

És/vagy héjon erjesztést is akartam írni még pluszban, bocs :)

Előzmény: bigup (92476)
bigup Creative Commons License 2021.12.04 0 0 92476

Valószínűleg velem van a baj, de itthon még jó hazai narancsbort nem ittam. Igazából értelmezni sem tudom a készítése iránti rajongást (a másik az a petnat). A fehéreknek - szerintem! - egyáltalán nem áll jól a több napos héjon áztatás. Valami olyan teás, kesernyés ízvilág megy át a borba - tanninok?, fenolok? -, ami egyenesen taszít. Volt egy-kettő, ami érdekes volt (Karner, vagy a SAP), de biztos, hogy nem vennék belőle még. De ha tudtok jó narancsbort - hazait/külföldit -, nyugodtan ajánljatok valamit. Egyébként a hársnak jól tud állni ez a technológia? Majd kíváncsi lennék. 

Előzmény: joskabacsi (92475)
joskabacsi Creative Commons License 2021.12.03 0 0 92475

Nálam birtokbor lesz belőle, vegyesen az apám által oltott delikáteszekkel (decsi szagos, bánáti rizling, veltelini meg a jó ég tudja mi még) kiegészülve a termőre forduló andor oltásaimmal. Fajtaborként fehérben csak a hársat tartom meg.

Az idén két hársam lesz, egy héjon erjesztett narancs és egy reduktív. Meglátjuk a végén ...

 

 

Előzmény: BZoltan (92473)
joskabacsi Creative Commons License 2021.12.03 0 0 92474

A vírus-szkepticizmus inkább oltás-szkepticizmus nála - és nem tudjuk kinek van igaza.

Körülöttem hullottak oltatlanok, oltottak, vészelték át majdnem tünetmentesen oltatlanok és szoptam be pl. én két oltással.

Úgy tűnik az aktuális hatalom mindent meg is tesz azért, hogy ne tudj felelősen dönteni, ne legyenek információid.

 

 

Előzmény: BZoltan (92472)
BZoltan Creative Commons License 2021.12.03 0 0 92473

Mi két szüretet toltunk olaszból. Az egyiket héjon erjesztendőnek, amolyan narancsbornak a másikat pedig fullosan érettnek. Azt konkrétan idén határoztam el, hogy mostantól a narancs vonalat fogom olaszból tolni. Sok stílust kipróbáltunk az olasszal, de messze ez jön be nekem a legjobban. A nagyon későn szüretelt sem lett brutál cukros, amolyan átlagos félszáraz olasz lesz szerintem. Mert alapvetően amúgy úgy vagyok az olasszal is mint a furminttal, hogy ez a citrusos, ropogós vonal konkrétan értelmetlen. Az olasz akkor jó ha van benne kraft. Idén meg nagyon későn futott be az olasznak a kraft vonat.

Előzmény: joskabacsi (92471)
joskabacsi Creative Commons License 2021.12.03 0 0 92471

Persze, fajtajelleg, vitathatatlan.

Az idei évben vastagabb volt a héj, rövidebb idő alatt is több kesernye ázott ki annál aki hagyta.

Az enyém idén középszerű lesz, el is engedem a fajtát fajtaborként ...

 

Előzmény: BZoltan (92468)
joskabacsi Creative Commons License 2021.12.03 0 0 92470

Szerintem nem. A Krauthaker túl van hájpolva, a Mitrovac nekem kevésbé jön be, mint a sima birtok.

Voltam náluk - nagyjából egy villányi "itatós" stílus a birtok - ipari módon előállított borokkal. 

Nem tudnék különösebb hibáját említeni (nincs neki) de nem ér annyit amire árazták.

(a Figula szerintem jobb)

A Galic techno borászat, szerintem a grasevinájukat SB élesztővel erjesztik - sőt még az is lehet, hogy házasítanak bele - divatos, nyalós borok, pénzt nem adnék érte, semmivel sem jobbak, mint a Planina - őszibarackos nemtomhányas.

A Martin meg jó arc, de Bajnáron nevelkedett :D :D 

 

 

Előzmény: Hepci (92469)
Hepci Creative Commons License 2021.12.03 0 0 92469

Igen. Tetszést aratott nálunk.

Ha jössz még Pestre idén, kérek majd párat, bár télen ritkán iszunk ilyesmit.

*

Láttam Krauthaker- és Galic-grasevinákat a Pannon Borboltban. Ezek tényleg annyira jók, mint ahogy pl. B. Martin áradozott róluk?

Előzmény: joskabacsi (92467)
BZoltan Creative Commons License 2021.12.03 0 1 92468

Egészen biztos, hogy a teljes érettség és a hosszú áztatás növeli ezt a kesernyét. Meg biztos van olyan klón amiből kinevelték ezt a jelleget.

 

Hallottam már "borszakértőktet" finnyáskodni és húzni a pofájukat, hogy hát ez a kesernye ez milyen gáz. Szerintem meg aki nem szereti az olasz végében ezt a mandulás, diós kesernyét az igyon mást :) Van sok olyan fajta ami kevésbé kesernyés. Szerintem kesernye nélkül az olasz olyan mint a teve púp nélkül :)

Előzmény: joskabacsi (92464)
joskabacsi Creative Commons License 2021.12.03 0 0 92467

Na jó, korrumpálható leszek!

:)

Kóstoltad az "egyéjszakás" sillert?

 

Előzmény: Hepci (92465)
Hepci Creative Commons License 2021.12.03 0 0 92466

Az exjugoszláv klónokban enyhébb és más jellegű, inkább grépfrútos a kesernye, pl. a Planina Csencsevár 2020 c. olaszában.

Bajnár olaszának pedig nem tudom a klónjait, de abból a 2020-asban szinte nincs is kesernye, csak citrusosság.

Előzmény: joskabacsi (92464)
Hepci Creative Commons License 2021.12.03 0 0 92465

Ha legközelebb találkozunk, adok egy 2016-ost, az illeszkedni fog a képedhez.

Előzmény: joskabacsi (92461)
joskabacsi Creative Commons License 2021.12.03 0 0 92464

Klónja válogatja, ráadásul az adott évjárat és pl. az áztatás hossza (mennyi a fenol) is befolyásolja.

Az újvidéki klónok jellemzően kevésbé keserűek, de bekavarhat sok tényező - még az is, hogy adott klón milyen alanyra van oltva.

 

Előzmény: BZoltan (92453)
joskabacsi Creative Commons License 2021.12.03 0 0 92463

A veltelini akkor még csak 7-8 éves lehetett, égő is lett volna, ha megpurcan annyi idő alatt, bár az olcsó parafa már akkor sem nekünk dolgozott ... (a "nekünk" ez esetben túlzás - ahhoz a borhoz semmi közöm nem volt még)

 

Előzmény: Hatvani Szabolcs (92458)
joskabacsi Creative Commons License 2021.12.03 0 0 92462

Amit a dugódílerekről írtál az sajnos maradéktalanul igaz. A NaturoKork pl. egy vállrándítással intézte el, hogy minden negyedik twintopja tca-s volt. Nemcsak nekünk - a Planina '12-es kadarkája is ugyanígy járt, nagyjából ugyanakkor ... 

A kiárusítás pedig számomra autónepperes kármentésnek tűnik, főként a magyarázkodás része, de simán lehet, hogy nincs igazam.

 

Előzmény: BZoltan (92449)
joskabacsi Creative Commons License 2021.12.03 0 0 92461

Két évjáratot kóstoltam Józsitól, egyiket biztosan Hepci közvetítésével, vörösborként mindkettő jó volt, az én pinot képembe viszont valahogy egyik sem passzolt.

 

Előzmény: loading (92440)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!