Továbbra is a napkollektorokon és puffereken, és ezek hasznosításán elmélkedek!
Szal fűtésrásegítésre méretezett napkollektor felület nyáron röhögve teljesíti a puffer felfűtését, és utána csak termeli az energiát. Ezt lehet hasznosítani:
-medencefűtésre
-vagy ????
Szal a felesleges hővel mit lehet kezdeni?(Ha már adott a nagy kollektorfelület, akkor ne legyen kihasználatlan!)
Esetleg villanytermelés gőzgéppel?
Egyéb lehetőségek?
Kettes számu elképzelés: nyáron a hőcserélős szellőztetésnél elvileg a hőcserélő le van kötve a rendszerről. Meg lehet e oldani, hogy a kimenő levegőből a hőt kinyerve azt nem a bejövő levegőnek adjuk át, hanem egy kintről beszívott levegőt tovább hevíteni egy másik körön, és ezt a hőenergiát hasznosítani?Így lehet e egyáltalán melegíteni a levegőt(a hőcserélővel)és meddig?
A szélgépnél keletkező zaj, nem a hallható tartományban okoz gondot.. És ez a legnagyobb probléma vele :-( Mivel az infrahangok, amiket a lapátok keltenek, mindenen átmennek.-------------------------- Tudjatok, írtam, hogy el szeretném adni a másik telkemet, amire eredetileg akartam építkezni. Hááát, most nagyon el vagyok keseredve, mert ugy néz ki, ha eladom, akkor a 4 év beépítési kötelezettség miatt, mivel nem épült rá, az illeték dupláját kell majd kifizetnem, ami majd' 1 milla. (mindenkori jegybanki alapkamat duplája a kiszabás pillanatától) Ez megint egy nem tervezett összeg, ami egyre távolabb taszít a saját házam megvalósulásától :( Nem egyszerű, mindenben benne van a csapda, hogy az utolsó bőrt is lehúzzák rólad.
ez nem az igazi a számomra... Én ilyen időben is inkább elmegyek kocogni, minthogy bármilyen teremsportot végeznék... Szóval nekem egy olyan dolgot kéne megvenni, amit amúgy nem vennék meg, és egy olyan dolgot csinálni, amit amúgy nem csinálnék:)
Szóval tervezzünk inkább szélgépet a telek másik végébe, az nekem kb 80 m lenne a háztól, úgy meg már nem hiszem, hogy olyan hangos lesz:)
A topctali óta 3nap alatt 70 hozzászólás született.
Tehát ha jól kalkulálom, ha hetente rendeznénk talit, gyorsan elérnénk az ezer hozzászólást!:)
On:
Majdani házamban egy fitnesz részleg is van tervezve, a mostani ötletek alapján,lehet hogy másodlagos céllal energiatermelő központ funkciója is lesz!:)
...ez tipikusan az a probléma, amiért a fejlett országokban a szobabicikli mellé még dvd-lejátszó is vesznek az emberek, olyan dvd-vel, amin különböző utak vannak felvéve :-/ .................komolyan, van olyan idő, mint pl. most, hogy nem szívesen növesztenék jégcsapot az orromra bringázás közben. No és mennyi egy szobabicikli? 30-40E? akkor már kellemeset a hasznossal :) Akinek ez is kevés, állítsa magára a szellőztetős (természetesen hővisszanyerős) befuvókát. Nesze neked menetszél ;)
.................................................................................................................................
Sajnos a mostani kocsimra, csak a külső pótkerék helyére lehetne felteni pótkeréktartályt, abból is a legkisebbet, és mivel müanyag szívócsöves, csak a legdrágább 300E-es rendszer lenne jó. :-(
mivel-mivel... LPGvel. Zöld is, olcsó is, elérhető is, amíg nincs jobb, én maradok ennél. Persze egy hidrogénes vagy üzemanyagcellás kocsi sokkal jobban tetszene, ha normálisan meg lehetne oldani a H-előállítást, de ez per pillanat nem megvalósítható a számomra:(
Biciklízni én csak úgy szeretek, ha közben mozog a táj, úgyhogy ezt a dolog meghagynám a szélgépnek:)
...mindez semmi: most már van olyan adagoló, amivel a DÍZELBE! gázt adagolhatsz. gázolaj: 60%+40% LPG a levegőbe keverve. És +15-30%-os teljesítménynövekedés van, jelentős megtakarítás mellett.
Mivel jártok? Biciklivel? Rigával??? Nekem 18 Ft/km a benzines kocsimra nézve.. :( .......................................... Jut eszembe bicikli: HÁZI ÁRAMTERMELÉS: Veszel egy kínai csoda elektromopedet 80E-ért, kicsit átkötöd az állandó mágneses elektromotorját, csinálsz neki sztenderd hátsókerékálványt a TV előtt, és máris napi 1-2 óra testedzéssel a TV előtt (ami ugye csakis LCD, mert az alig fogyaszt 30-40W-ot), 300-600W-ot teszel egy akumulátorbankba, vagy magába a bicikli aksiba a föld tisztaságáért. Másnap azzal világítasz, (vagy TV-zel!?) vagy mész be a munkahelyedre kényelmesen, pedálozás nélkül :D Nem hasból beszélek, ez is egy a kanadai projectek közül! Bár ott saját építésű generátort tettek a bringa hátsó tengelyére :) És csak úgy szabad TV-zni, ha valaki teker, mert különben felemésztette a TV az energiabankot :DDD Energiamegmaradas rlz.
3 Ft? hm... ez lényegesen jobb, mint az én 10 Ft/km-em... Következő talin ezt mindenképpen meg kéne vitatni:) Mi más a rendszerben, mint az LPG? És ebbe akkor át kéne fejteni otthon a stuffot? Nem árt a motornak? Mennyi teljesítményvesztés van? (jéé, pont ezeket a hülyeségeket szokták tőlem is kérezni:))
Ha megszerzed nekem az ürge címét, aki be tud szerezni ilyen szívatyút, indiántáncban körbeénekellek, miközben sört hordok neked a következő bulin ;) Eddig bárkivel beszéltem (gázos ürgék... szó szerint) letagadta a létezését, pedig én is olvastam róla, hogy lennie kell ilyennek!
Már miért kéne elvetni?
Ha építesz egy tanyát /tanyabokrot ahol nincs vezetékes villany, akkor igenis versenyképes alternatíva lehet, hiszen pár km-re elvinni a vilanyt hétszámjegyű összeg :-(
Vissza már semmilyen óra nem pörög :((( A szolgáltató csak 100kW-tól köteles törvényileg átvenni, de azt is csak akkor, ha a hálózatnak minden szempotból megfelel. Lehet próbálkozni kisebbel is, de egyedi szerződés, stb. rgo lehuznak jól. Minden amivel termelsz, max. csak megállítja az órát, tehát ha házon bellül megtermeled, amit elfogyasztasz, nem vesz fel a házad a hálózatról, tehát nem pörög az óra... Ennyi. Akkor érdemes gondolkodni talán, ha tényleg benzines agregát van átalakítva a lentebb említett alkalmazásnál. Hiszen ott akkor adott a generátor is. Kérdés, mennyivel fogyasztana többet, ha a generátort is és a kompresszot is hajtanád vele egyszerre. Valószínüsítem, hogy nem éri meg. Esetleg csak sziget üzemmódban, de ott pontosan kell számolni a befektetési/ megtérülési oldalt mind2 irányból. Nézegettem kanadai lapokat, nekik a szigetüzem adott :) Sehol semmi kábel. :) Nah ott találni érdekes megoldásokat. Régi 90 éves stabil-motorokat állítanak be ilyesmire. Tökéletesen működik :)
A CNG nem a biogáz hivatalos neve? Régen tanultam én már eztet 8-)
OFF Én tudok itthon egy pár személy(!)autót ami földgázzal megy hivatalosan beépített rendszerrel. Maga a rendszer nem is lényegesen drágább mint az LPG-s, csak a tankoláshoz szükséges szivattyú igen komoly összeg. (viszont egy 10-12 literes fogyasztású 900Turbo ~3Ft-ból megy egy kilométert ;) mondjuk a hatótáv minimális ~100-150km, de munkába járni tökéletes.
Kérdésedre válaszként: hozzáadódva az előző hozzászólásomhoz: házilag nem versenyképes a saját áram termelés hagyományos módon az a alacsony kihasználtság miatt. --------------------------------------------------------------- Én körbejártam már egyszer a földgázos autózást 1-2 hónapja. Sajnos itthon nem megy. :-((( Rokon vett egy kocsit olaszból, gyári(!) CNG tartály volt rajta, adagoló, minden. Jelenleg ilyen kút (98% metán=földgáz=compressed natural gas=CNG) csak Szegeden és Debrecenben van. Ott is csak a buszokat tankolják, és a gázmű a saját autóiból párat. Mivel csak sűrítve tankolható (150-200bar) nem csepfolyósítható, ezért viszonylag nagy tartályal is csak rövid táv érhető el (150-200 km). Viszont az kib@szottolcsón!!! (bocs) Olaszországban többszáz kút van. Nálunk ez nem kell a népnek, mert elesne az állam a hatalmas benzin/gázolaj adóbevételektől. :-(
Nálam a kérdés a ház villanyellátásának megoldása!
Tehát ha netán olcsóbb, akkor mi az akadálya?(meg olcsóbb e ténylegesen?)
Itt most nem nagyteljesítményű cuccokról beszélünk, hanem úgymond házi barkács, házi használatú cuccok!2kw az esetek legtöbb részében elég egy takarékos házban!
A találkozón felmerült az kérdés is, hogy mivel mivel kicsiben termelnénk áramot a szolgáltató azt nem köteles megvenni (nem is teszi) de esetleg lenne rá mód, hogy a hálózatot mint "puffertárolót" használjuk. Tehát bizonyos szintig visszafelé pörgetné a villanyórát, optimális esetben nem fizetni villanyszámlát.
Esetleg neked van arról információd, hogy ez lehetséges-é?
Lehet földgázzal, csak másmilyen adagoló kell. Vannak rá kereskedelmi megoldások is. Tudtommal terhelve eszik annyit! Minimális terhelésen kb. a fele, harmada. Én nem tennék rá azért generátort, hogy aztán egy elektromotor ismét mechanikus energiával hajtsa a kompresszort. Megint csak méretezés kérdése.
Amúgy pedig a földgáz ára kb. harmada, negyede az LPG-nek!? sacc/kb. Nem? ~138-150 Ft az lpg literje. -------------------------------- A kogenerációs minierőművek (értsd áram 22-200 kw) nagy kihasználtságnál (98%+) már gazdaságossak és termelnek nyereséget, ha a betáplálás a hálózatba megoldott. Ezek soksokmilliós nagyteljesítményű gépek, kb. 5-8 év a megtérülésük, ha a hőenergia is felhasználható. Az áramtermelés elég jelentős része tudtommal ilyenekkel történik belföldön is.
autógáz: 141től 146ig, de van, ahol még több. A földgáz emlékeim szerint németországban terjedt el autók hajtására, de ott jóval drágább, mint nálunk az LPG. CNG-nek vagy minek hívják...
No-no! Mennyiért tankolsz te gázot? Még a kúton hivatalosan sincs 160 forint, hanem talán 140-150 között (vikiviki?). Ha ezt hagyományos palackból teszed, akkor rögtön mindössze 120Ft körül van egy liter. De a lehelyezett UFO tartály az igazi (ha nincs földgáz), mert akkor 100Ft alatti PB árral számolhatsz.
A földgáz az még ennél is lényegesen olcsóbb, talán harmada. (lehet majd a kocsiba is azt kéne tenni, de az egy másik fórum)
ps: a számok hasrautéses becsléssel kerültek megadásra, ezért semmilyen felelősséget nem vállalok a valóságtartalmukért (c: