Megelőztél:-)Emig alapján cserélgették az egységeket,gondolom a Baja felé néző egységgel lehetett valami gond ezért nem tudott időben sv-be átmenni Bajára.
Valamikor szerda este tünt el Orosházáról...Elmehettem volna a rokonokhoz Dombóvárra. Úgy mint régen, közvetlen vonattal átszállás nélkül a sebessel...
Valóban 20-as, rosszul ítéltem meg. :) Ha jól tudom, Szekszárd és Decs között csak az az egy híd van. Ha azt már megcsinálták, akkor ott más miatt lassulnak le a vonatok.
20-as, írásbelis lassúról tudok. De mintha az egy olyan hídnál lenne, amit már felújítottak az előző átépítésnél. Lehet, nem ugyanarról a hídról van szó, amit most készülnek szétkapni?
Elvileg tartható az a 2 perc. :) IC 4-ről egyenesbe tud kifelé tépetni Rétszilas felé, és a legkedvezőtlenebb térközáthaladás is szerintem max 1,5 perc Sárbogárd - Rétszilas között, ami alatt a vágányútbeállítás, bőven megvalósul.
Desiro nincs, mert a szezonon kívüli 29-es fontosabb vkinek... Uzsgyi beforgatása meg költséges a 40-esen való oda-vissza történő szerelvénymenettel. A Start pedig potyára nem fizet szerelvényvonatokra menetvonalakat.
A Sió-híd vágányzára annó 2-3 hónapig tartott. Pontosan nem emlékszek, de valahol a gyűjteményemben megvan még a annak a vágányzárnak az ideiglenesen kiadott szolgálati menetrendkönyve, ha fontos megkeresem.
A vágányzári menetrendből egyértelmű, hogy munkanapokon megint Bz-s pótlás lesz, hétvégén meg Desiro-s. Ezért variálták át a menetrendet a felső szakaszon is, elvileg 80-as vonatokra. Persze azok az óra 02-es bogárdi indulások igencsak terepasztal jellegűek...
Én Palánkot is kihagynám. :) Szvsz nem a távolsági ex.-nek a feladata az ottani iskola kiszolgálása.
Egyébként elvileg reális, hisz a páros irányban szekszárdi 5perces várakozással és +3 megállással is lazán bírja ezt a menetidőt. (Keleti-Bsz. 2:33)
Ami a BZ-t illeti: honnan az info, hogy megint az lesz? Nem kételkedem, csak kíváncsi vagyok. Mert ha tényleg úgy lesz, ahogy volt, hogy egy BZ+mellék bohóckodik Szekszárd és Sb. között, akkor komoly gond lesz. Egyrészt szerintem nem tudja már tartani a menetidőt, tehát Sb.-on késés lesz. Másrészt a pénteki 835-re már a szekszárdi utasok se férnek fel, nem hogy a buszról átszállók és akkor még ott van egy kisebb tömeg palánkon is. (Az Uzsgyi is fullon van minden pénteken.) A plusz pót nem megoldás (további dinamika csökkenés, nagyobb késés), plusz motor meg csak fél megoldás.
innen csak Nagydorogon, Sárbogárdon és Kelenföldön megállva
(hisz ott van előtte a 8319, utána meg a 8307 kiszolgálni a többi állomást)
7:20/21; 7:44/45; 8:45/46; 9:00
Nyílván ez maga után vonná az érintett szakaszokon a 8300 és a 8319 5 perccel korábbi közlekedését is, illetve a 830-assal való kereszt átkerülne Vajtára, de a mözsi keresztre rendben leérne (Nagydorog alatt 100/100-zal a mostani 80/100 helyett).
A szabolcsi pókon 8:02 körül haladna át, ami, ha nehézkesen is, de beleférne. S ez a 9:00-ás érkezés talán a Keletiben is belefér.
Nekem leginkább ez a most már szokásossá váló Bz-s pótlás a legbosszantóbb. Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy nem lehetne megoldani (mint ahogy 2010-ben, az Őcsény és Decs közötti felújításkor meg is lehetett csinálni), hogy Szekszárd fölött Uzsgyik közlekedjenek az eredeti menetrend szerint, ahol kell, ott 100-zal, és az eredeti "IR" :-) komfortszint szerint. Ahogy tud két Uzsgyi "kvázi-szigetüzemben" pörögni Füzesabony és Fehérgyarmat között, ugyanúgy tudna itt is, dombóvári becseréléssel. Vagy Dezső(k) a 29-essel összeforogva. Ehhez még gépmenet sem kellene (csak elég Dezső). De végső soron még két csögős inga is tudná tartani az eredeti menetrendet. :-)
Ja és mi tart ezen a munkán két hétig? Nem emlékszik véletlenül valaki, hogy (talán) 2001. tavaszán a Sió-híd cseréjénél milyen hosszú volt a vágányzár?
Mellesleg jól emlékszem középiskolás koromból (1984-88), hogy a Nagydorog fölötti hasonló hidakat úgy cserélték le, hogy közben végig volt forgalom! (Sőt, ha jól rémlik, még egy évtizeddel később a Fácánkert előtti felüljáróhoz sem kellett külön vágányzár.)
Szerintem símán lehetne lyan menetrendet kiszerkeszteni, amik úgy lennének vesenyképesek a pályás buszokkal, hogy közben egy csomó települést is kiszolgálnának. Ha pedig egyszer rendbe raknák a 40a-t, akkor még további előnyöket szerezne. Jelenleg a 838 a leggyorsabb Bp-Bsz viszonylatban, és még annak a menetrendjében is vanak tartalékok, a több felesleges megálláson túl. Szóval volna perspektíva, csak a szándék hiányzik.
Nagyon tud bosszantani, amikor látom, hogy valamit sokkal rosszabban szerveznek meg, mint lehetett volna. Különösen, ha ez olyan többlet költséggel, macerával, stb. jár, ami elerülhető lett volna, amikor ennyire forráshiányos minden fejlesztés.