Ha jól tudom, a viz-viz hőszivattyúnak van a legjobb hatásfoka!?
Namármost ha én egy kerti tóból szeretném fűteni a házikóm(vegyük mondjuk a te házad paramétereit)akkor mekkora tóra volna szükségem?(kacsaúsztató-bányató-Balaton-óceán)
Az ilyen tóból fűtés kiépítése mennyivel lehet olcsóbb?(nem kell földet becsövezni,...?)
Valamint tudja e valaki mennyibe kerül egy ilyen tavat kiásni?:)
Én is elvetettem, mivel gyenge a hatásfoka. 1,7M Ft-ért veszel egy egész rendszer (500 l puffetartály előkészítve napkallektorhoz, direkt párolagtatású hőszivattyu, földikollektor, automatika és a munkadíj is szerintem belefér)
Nem ajánlott, már csak az alacsony jóságfok miatt is, és azonkívül a működésre is jóval több energiát nyel be, mint a többi. Ennél még a tömegfalba tett csövezés is jobb. (pl. napsütötte betonfal, bejáró, stb.)
A legfutes eseteben tenyleg eleg nehez szobankent mas homersekletet varazsolni, en vegulis arra jutottam, hogy felesleges mindenhol mas homerseklet, eleg a furdobe magasabb, a tobbi helyisegben lehet egyforma. Kisebb 1-2 fokos eltereseket siman el lehet erni a befuvo nyilas szabalyozasaval. Szvsz tobbe kerul a preciz vezerles karbantartasa (eltekintve a bekerulesi koltsegektol) mint amennyi energiat igy megsporolhatsz.
A hazautomatizalasi rendszerekkel is ez a bajom, a minosegi rendszerek megterulesi ideje szvsz boven 10 ev felett van - felmerul a kerdes, milyen rendszerek lesznek majd akkor, mennyire lesz elavult a mai rendszer. Ezzel kapcsolatban en megalltam egy egyszeru gsm-es riaszto modul+fust es lepesserzekelo( betorok ellen)+hazi taviranyito hozza, ami egyben a haz legtobb reszen aramtalanit mindent+ ha hosszabb tavra utazok, inkabb utkozben felhivom a modult es egy rele atkapcsolasanak vezerlesevel lejjebb veszem a futest x orara, vagy a kovetkezo hivasig.
Kiegeszito napenergias legfutesre egy erdekes kutyu+ par jo info ezzel kapcsolatban: http://www.enerwest.ca/heating/heatingair.htm Nalunk is aruljak, talan kisse mas belso szerkezettel.
pp 9 egyseg, es parazitatapos modon kommersz 4 eres telefonvezeteken max tav 30 meter.
Tavasszal cserelem le a kabelt egy konradban vasarolt 12 erparas 1.2 cm atmeroju kisaranyosra, mert utallom hogy a gepek es a hub koztt megy egy cat5, a telefon miatt megy egy szalag, a homerok miatt egy masik szalag satobbi.
Megható viszont, hogy áramszünet esetére (amikor nem működik a kerengetőszivattyú) beterveztek egy vészhűtési rendszert, remek ötlet, köszönöm a linket!
Ez nem megható, hanem kötelességük. Németországban, de még Lengyelországban is, csak ilyen (azon kivül más feltétele IS vannak) lehütést szolgáló hőcserélővel lehet bekötni egy szilárd tüzelésű kazánt zárt vizes rendszerbe (egyébként csak nyitott körben szabad lett volna üzemeltetni). Magyarországon elég enyhe előírások vannak ezen a téren.
Én DS18B20-t vettem (nem is DS18S20, most néztem meg), 500 Ft darabjáért, tehát nem is a 2 eFt a többlet költség.
Itt inkáb a 1-wire bus stabilitásáról van szó (minél több 1-wire egység van rákötve, annál állítólag instábilabb). Neked összesen hány 1-wire egység van rákötve? Sima CAT-t kábelt használtál? Egy busos, vagy több busos rendszered van?
Ha hagyomanyos renceru homero/kazannal elszall a homero akkor ott is el kellene szalnia a kazannak mint a gyozelmi zaszlo, ha megsem teszi akkor valszeg a gyarto/tervezo gondolt ra es beletervezte a rencerbe a hibalehetoseget. Egy xszazezer forintos rencer lenyeges pontjain az erzekelokettozes ami pl a ds1820-nal nemegeszen ketezer forintos tobbletkoltseget jelent.
A szoft trial letoltheto, tamogatja a pda-t mint remote vezerlot, nekem sajna "gagyi" compaq pocketpc-m van amibe meg modulfogado sincs, tehat valszeg majd a z-wave pocket remote lesz a kovetkezo nagyberuhazas
Nekem tavalyelott oktober ota megy nonstop. Azota 2 leallas volt mindkettoben a pc es/vagy en voltam a ludas. A ds12S20-al egy baj van "pontatlan" csak +- 0.5C pontosan mer, de ezt mar nem lehet visszacsinalni a ds12B20 az +- 0.0625C pontos, igaz, akkor vagy fel masodperc a farenheit/celsius konverzio.
Szia Jesu!
Gyakran dolgozunk LabView-val, ami egy rettentően univerzális - alapvetően - méréstechnikai rendszer, amit már azért használunk sok minden másra is, pl. adatok megjelenítése dinamikus HTML formátumban, vizualizálás, adatkonvertálások (Profibus --> OPC --> Ethernet),..
Ez a szoftver létezik PDA-ra is, lehet, hogy rövidesen már egy "élő" rendszerem is lesz ez ügyben. Némi információ:
Rettentően érdekel ez a rendszer. Ha van róla doksid, vagy valami leírásod, hogy hoztad össze!? Köszi előre is! Én régebben gondolkodtam, hogy esetleg PDA-ra kéne olyan illesztés, amivel lehet kapcsolgatni, vezérelni. A mostani PDA Bt-al képes lenne egy független irányítóként müködni, ugyanakkor ideális a fogyasztása, az ára, szóval minden. Csak meg kéne írni, illeszteni.
Olvasom, hogy légfűtést szeretnél.
3000 m3/h levegő mellett 35 fokos befújt levegőnél kb 16 kW hőteljesítményt viszel be a házadba. De ez az állapot szélsőséges. Akkor igaz, ha a kinti hőmérséklet -15. Szerintem sokkal érdekesebb mit csinálsz akkor ha az idő olyam nint most. Hogyan szabályzod? Állandó légmennyiség mellett a hőérsékletet változtatod? Vagy kombinálod? Helyiségenklnti szabályozás hogy történik. Légfűtésnél ez szokott érdekes lenni.
Egyébként izelítésképpen adom egy másik árlistát. Itt az árak PLN-ben vannak, mert ez a kandalló betét nem is német, csak Németországba exportálják. Így már csak 275 eFt + ÁFA, ami sokkal barátságosan hangzik.
a gépészed nem téved. Egy 50-60 W/m2 (jól hőszigetelt ház) teljesítmény igényű háznál ennyire jön ki kb. De ez nem passziv ház. 10 W/m2 teljesítmény igenyű háznál (passziv ház) a szükséges légmennyiség 5-re, 6-ra csökken. Továbba, a német passzivház tapasztalatok szerint, a levegő hőmérsekletet lehet kb. max 50 fokra felemleni, ezzel a légmennyiség megint 2-szer csökken.
Ehhez viszony néhány 10 W-os ventillátor is elegendő.
én hasanlót tervezem. Megvan már DS9097U, szél irány/erősséget mérő cucc, 20 db ds18s20, 1-wire analog/digitalis knverter, és még néhány cucc.
Mennyit stabil nálad a 1-wire bus? Lehet-e ezen alapazni a vezérlést? (nem fog felrobbani a viztartály, ha bus instabilitása miatt a hőmérseklet érzékelőt nem lehet lekérdezni?
Ezeket az x-10 modulokat hol lehetne megnézni?
P.S.
Talán uj topicot kellene nyitni ház autmatizalés címén.
Átbogarásztam az általad megadott oldalt, tényleg jópofa játékszer, tetszik.
Nem képeztek külön kazándobot, hanem egy kettős "tető"-vel oldották meg a problémát. A vízmennyiség kicsit kevésnek tűnik - 63l - meglehetősen pörgős egy fűtési rendszer, ha valóban az ábra szerint alakítják ki http://www.merkury-online.de/105W2.htm, a 9 + 12 kW sem igazán meggyőző.
Igaz, hogy a leírásban szerepel, hogy kiegészítő rendszerként is működhet, de egy puffertartály azért valahogy hiányzik számomra.
Ebben a felépítésében problémásnak látom a hajnali időszakot, amikor senkinek sincs már kedve tüzeskedni, ezért jégveremmé válik a ház... ;(
Megható viszont, hogy áramszünet esetére (amikor nem működik a kerengetőszivattyú) beterveztek egy vészhűtési rendszert, remek ötlet, köszönöm a linket!
Egyebirant szvsz mehet be melegebb levego, csak ne talaljon arcon, es legmennyisegileg elegendo a "kotelezo" legcserenek megfelelo uzemora. Egy fullhouse erv 200 W-os GeneralElectric dc motorral 360 m3/h legcserere kepes 95%-os hovisszanyeressel...
Krzysztof: a legfutesed eseteben kiszamoltad mennyi levegot kell megmozgatni? A gepeszem szerint irtozatos mennyiseget, nalam pl. 3000 m3/h -nyi levegot (30-35 fokosat) ha kint -15 fok van. Letezik ez? Vagy melegebb levegot is be lehet fujni?
Mar a ventilator aramszamlaja is eleg huzos lenne, kb. 400-600wattal szamolva/24 ora. Talaltal valami jarhato utat? En meg agyalok rajta, eddig ott tartok, hogy a padlot teljesen lecsovezni, ebben levegot keringtetni ( vizet nem szeretnek), ezzel meglenne a megfelelo hoatadas, es nem is lenne huzatos a lakas, de meg mindig ott van a nagy villanyszamla- a csovek osszkoltsege kb. ott van a padlo ala tett plusz szigeteles (lepesallo austrotherm) koltsegenel, tehat nem dobna meg a koltsegvetest.
Hoszivattyukat neztem en is mindenhol, meg olyan levegos rendszerut is lattam ami a -20 fokos levegobol is ki tudja sajtolni az energiat, majd -40 fokoskent fujja ki :-) Mindenesetre egesz barati ara van az altalad kinezettnek (tudom, nem levegos). Az ebay.de -n is erdemes korulnezni, viszonyitaskeppen.