Igen, ez az! :-) Ha U-alakúnak tekinted a piacot, akkor az "aljában" van a magos-aszaltgyümölcsös stand. Elvileg minden nap nyitva van, a rendes nyitvatartási időben. 103-as v. 14-es busszal egy megálló hivatali helyiségeidtől. :-) Vagy fitness-program keretében 6-8 perc séta. :-)
most jöttem kedvenc húsboltomból, ahol lehet kapni olasz durumtésztát is paradicsomos és spenótos ízesítésű 3 színű, van sokfajta, direkt neked megnéztem, van olyan csomag amiben szivek vannak, van karácsonyi (csomagok, csillag, karácsonyfa), van macis, van közlekedős (autó, motor, vonat), van űrhajós, van állatkertes (zsiráf, teknős, elefánt). Én sokat vettem már és finom is amellett, hogy jól néz ki. :-) Ja, a bolt: a Szent István parknál van, a Csanády utca és a park sarkán, ahol a 76-os troli befordul.
Itthoni "jobb helyre" gondoltam. A spéci dolgokat én is kintről hozom, de min. Bécsből. Ma megnéztem a tescoban a tészta kínálatot. Van néhány színes tészta (eredeti olasz gyártmány, tojásos), még maci formájú is :-))), de szívet nem láttam.
Megjelent egy szakácskönyv, az Ízek és Dallamok sorozatban Spagettik és Operák címmel. Tele van gusztábbnál gusztább olasz kajákkal (nem csak spagettik :) ) és jó kis opera CD van mellékelve. Nekem a sorozatból a Mediterrán Kalandozás van meg és az is nagyon királyság.
No comment... Nem hiszem h jobb helyeken vásárolok, max, néha az eredeti helyen szerzem be az alapanyagot, Sirmione pl.. Persze, bátorkodom saját magam is kotyvasztani pl... paradicsomos tésztát vagy spenótos palacsintát (dehát ez már nem az igazi) dehát az eredeti jobb, talán az emlékek miatt... S ezért keresem az eredetihez hasonló ízeket. Biztos gyerekes vagyok, hiszen a sajátjaim, igencsak örültek a betűs tésztának. Én meg a különböző alakzatnak örülnék. Pl. így "valentájn déjhez" közeledve. Persze a Gnocchit nem helyettesíti semmi.
Lehet, hogy Te jobb helyekre jársz bevásárolni :-), mert én most láttam először az Auchanban, épp pakolták ki. A nagyon mini, levesbe való farfallinet és vermicellit már régóta itthon veszem, de ezt a "közepes" méretűt még sosem láttam itthon.
Színes tészták: tapasztalatom szerint a gyári színes tésztáknak valóban semmi ízük. A nagycsarnokbeli Ázsia boltban is lehet kapni spenótport, meg paradicsomport, céklaport - gondolom, ilyennel színezik a nagyüzemi tésztákat. Ha finomat akarsz készíteni, érdemes házilag nekiállni, és friss tésztát gyúrni. Nem olyan bonyolult, csak rá kell szánni az időt.
Tudom, hogy szentségtörés pesto-nak nevezni, de nagyon hatásos:
Olivaolaj, dió, petrezselyem, fokhagyma összedarálva. Decis edénykékben tárolom légmentesen lezárva, egy a hűtőben, többi a fagyasztóban. Egy adag elég 1 kg. tésztához.
Ezekröl a szines tésztákról valaki csukott szemmel is megmondja, hogy spenót vagy paradicsom van benne ? Szerintem csak esztétikai élvezet a több szín, de ízre semmi különbség.
Ezek a minitészták már régóta forgalomban vannak Mo-n, ezzel szemben amit én hiányolok az különböző formájú, színű tészták. pl., a paradicsommal készített szív minta stb... Nagyon sajnálom h amikor kint voltam nem nemvettem. Itt csak a csavart tészta kapható. Tescoban is csak metélt ill. spagetti van spenóttal, mindenestre ezutóbbiból nagyon finom 4 sajtos tésztát rittyentettünk össze. Gondolom ezek házi készítésük, mindenesetre kint a legtöbb vinotékában lehetett kapni. Ha valaki mégis tud Olaszországon kívül valamilyen fellelési helyett, az szóljon!
Az olívában eltett aszalt paradicsomból (BTW: legfinomabb a görög!) remek kőrözöttszerűséget lehet csinálni. Fele tehén-, fele juhtúró átnyomkodva, a paradicsom elkaparva és a levéből egy kevés, fokhagyma, őrölt kömény, estleg pici szardellapaszta és tejföl-joghurt keverékkel (Görögországban csak joghurttal :) hígítod a megfelelő állagúra.
Nekem még a paradicsom sem kell a kenyérre. Isteni finom, ha csak befokhagymázza a kenyeret az ember, egy kis szárított bazslikom és meglocsolja egy kis szűz olivaolajjal. Ilyen téli ínséges időkben én már ezzel is kiegyezem :)
Cic már elmondta a lényeget :-), kb. így fogom én is felhasználni. Általában ötletszerűen főzök olasz kaját (is), most kipróbálásként vettem 10 dekát, nyakon öntöm egy kis olívaolajjal, teszek bele fokhagymát, meg bazsalikomot. Finom lesz pirítósra. Mondjuk illúzióim nincsenek, biztosan nem lesz uolyan ízű, mint az olasz San Marzano paradicsom... A kenyér jó ötlet, ki fogom próbálni. Nem vagyok nagy kenyérsütő, de épp ideje elkezdeni! :-) Szószokba is finom lesz.
Zitka biztos el tud majd látni profi tanácsokkal is, én a következőkbe szoktam használni: salátába, saját sütésű kenyérbe, előételként felszolgált kis pirítósfalatkák pestoval vékonyan megkenve, rá picikére kockázott aszalt paradicsom (+parmezán). Hirtelen ezek jutnak eszembe.
Több, mint egy hónapja nem jártunk erre, ez tarthatatlan! :-)
Friss info: a kelenföldi kispiacon a magos-aszaltgyümölcsös bácsinál újabban lehet kapni aszalt paradicsomot. Nagyon megörültem! :-) 1200ft/kg, szerintem egy családi adag sugoba max. 10-15 dkg elég.
:))) Hízik a májam, gyorsan innom kell valami töményet az egyensúly végett :))). Na ugye, hogy nem macerás meg ilyenek? :) Örülök, hogy sikerült, büszke vagyok rád, hogy hallgattál az okos kis nemisbékára :)))).
Üdv!
Ha még lehet a kérdésre válaszolni, akkor megtenném.
Régebben főztük a tésztalapokat, és nem tettünk a rétegek közé besamelt.
Ma besamellel és főzés nélkül csináltuk (bolonyajis volt a húsos szósz, plusz rengeteg kakukkfű).
A régi változat remek volt, az 'új' fenomenális! Ezentúl így készítjük.