Ha a motor vagy a hajtómű nem bírja, az a megsokszorozódott nyomaték igény miatt lesz, nem a változatlanul lassú, a kézi keverés szintjén lévő sebesség miatt. ;)
Tedd rá ez egészet a gázzsámolyra, ami alulról melegíti, felülről pedig a pisztollyal, mindezt huzat mentes, védett helyen.
Nagyon sok hő kell ehhez vagy oxigénes aparát. A Rothenberger forrasztó anyagát árulják a gépész boltok, azzal lehet jobban jársz, ivóvízhez is használható.
De ha már megvetted a pálcát, hozd el és én ráforraszom neked...ha megnézed azt a kis sárgaréz hüvelyt, ugyanilyen 40%-os ezüsttel van a két keverőlapát ráforrasztva. 2-mm-es nútba van beeresztve...sosem törik le.
Ezeknek a bevonatos pálcáknak 650-700°C a munkahőmérséklete, de a rézlemez is nagyon "lopja" a hőt: Tudom, mert én is ilyet használok, úgyhogy ezt csak oxigénes pisztollyal lehet eredményesen használni. De a bilincses módszer is jó lehet, ha a két fél (szembe fordított) bilinccsel, mint egy szendvicset, közrefogod a lemezt és legalább 5-centi hosszan lágyforrasszal rögzíted. A lemezen két ilyen bilincspár, már kellő szilárdságot fog adni, pláne, ha a bilincseket kicsit vastagabb lemezből vágod. Ha készen vagy a forrasztással, akkor csak leveszed a tengelyről a fogaskereket és a kész lapátot ráhúzod a tengelyre. Ott rögzíted ahol akarod, mert csak bilincsenként egy kb. 3-as fúróval átfúrod a tengellyel együtt és egy-egy rozsdamentes (ez fontos) sas-szeggel könnyedén rögzíted...
Próbáld megoldani forrasztás nélkül, szegeccsel, biliccsel ilyesmikkel. Vagy bilics és ólommentes lágyforrasszal, úgy talan bírni fogja.
Ha maradnál a keményforrasztásnál és a pb-nél, akkor szerintem csak úgy fog működni, ha a munkadarabot forrasztás előtt/alatt felmelegíted/hőn tartod egy masik hőforrással. Pl a kerti szalonnasütőnél alágyújtasz, vagy rárakod egy gázzsámolyra, ha nem félsz tőle.
Vagy keresel egy szakit, akinek van lánghegesztője, vagy awi-ja, amit úgy is használhat, mintha lánghegesztő volna, így keményforrasztani is tud vele
Tudom, ez itt már határeset, de vettem Ag40Sn forrasztóanyagot, hogy a habtörőt ráforrasszam a des-re, de sim propán-bután melegítővel nem tudom megolvasztani.
Milyen forrasztóanyagot lehet használni, ami könnyebben olvad, és nincs ólom vagy kadmium benne?
Köszönöm, megnyugtattatok. Mert végül ma sem tudtam nekiállni, itt a hegyen akkora szél van, elvinné az alszeszt. Sajnos még nincs meg a "nyárikonyhám".
Anno én jártam úgy, hogy fehér por szerűség keletkezett a cefre tetején. Felhívtam a Kokofermet, és közölték velem, az élesztő (elhalt) ami az oxigén miatt keletkezett. Általában ha nem kap a cefre oxigént akkor a hordó alján szokott lenni. Közölték, hogy nem befolyásolja a pálinka minőségét. Amióta kotyogozok, és nem kevergetem a cefrét, és nem nyitogatom a hordót nincs ilyen.
Az a borász tudja mit csinál, áztatás alatt nem hiszem, hogy kénezni kellene, de majd megemlítem neki. :)
Borászatban élesztőhártyának hívják, amikor teljesen összeáll a fehér lepel (sous voile) és ez alatt készül a termék, vannak borok, ahol ezt szándékosan hozzák létre. Nálunk ennek nincs hagyománya, de nem okoz borhibát, ha megjelenik, a képen egy üveg oldalú boroshordó van. A penész a bor tetején nem fehér, hanem fekete, zöld, kék, az már állítólag gond. Én ennyit tudok erről, nekem a spontán erjesztett szilva már az elején fehéredik, ha sokáig megy hidegen, akkor a lé tetején kialakul a hártya.
Az jó kérdés, hogy cukor nélkül hogy, két féle módon tud az élesztő szaporodni, ivaros, ivartalan, nem tudom pontosan ez hogy történik és az se biztos, hogy nem volt ott cukor, amikor elszaporodott.