Ha kertre gondoltam evtizedekkel ezelott, nem tudtam elkepzelni kertet arnyekban. Most meg - kedvelem, legalabb annyira mint a napos kertet.
Rhododendronok, azaleak, pafranyok, hostak, es sok-sok mas noveny, ami mind kulonleges hangulatot ad a kert arnyekos sarkanak.
Nem titok. Ez egy regi nickem - ezt hasznaltam eloszor, mikor az internettorol atjottem, ott is ez volt.
Aztan amikor volt egy kis osszeutkozesem ("double standard" a moderatorok reszero, es durvasag, faragatlansag) az egyik azt mondta: "most ad nekem egy kis nyugtatot" - a szemtelenje, es kitiltott egy napra valahonnan, nem is tudom, hogy honnan - nem is volt erdekes.
Szoval elovettem ezt, es leporoltam... alig hasznalt, kar kidobni, nem? :))
Akkor lehet, hogy mégsem működik? ~8-S Ja, még valami, most, hogy írom, jutott eszembe: a bbcode-ot kell választani, és ott automatikusan kínálja fel az egyes számot, az elejéből az egyenlőségjelet kivenni, a záró eleméhez meg egy egyest kell hozzáírni, úgy tuti... ;-P Itt.
Bővítéshez tavasszal szeretnél majd nekilátni?
Mélyárnyék: a fű biztos kudarc, inkább podagrafű! Az alapfaj itt irthatatlan, a patakparton rendszeresen harcolok vele, pedig oda jó pár mogyorófa és fűz árnyékol, gyakorlatilag fél évig napot nem lát. Arra nem gondoltál még, hogy ne harcolj az elemekkel, kigyomlálod és hagyod a mohákat érvényesülni? Az annyira szép tud lenni, ld. Saiho-ji Temple: http://images.google.hu/images?hl=hu&source=hp&q=saiho-ji&btnG=K%C3%A9pek+keres%C3%A9se&gbv=2&aq=f&oq=
Rossz hir... a rhododendronok, amiket tavaly nem ultettem at, nem szeretik a nagyon nagy arnyekot - felnyurgultak, nincs rajtuk virag bimbo. 1-2 het, es koltoznek...
Az enyemek is voltak akkorak - de hat csak ido kerdese es megnonek. Most is eszrevettem ketto onkentes kicsibokrot - a foldon levo ag legyokeresedett az egyiknel mar teljesen, a masik meg most kezdett - segitettem, tettem ra egy lapat foldet meg.
A tobbi kicsi bokorrol meg nem szedtem viragot, de viragoztak. Nagyon sikeresen lehet szaporitani igy - drukkolok a masik kicsi gyokeresedonek is, meg el...remeljuk, bokor lesz belole.
A tobbit (meg egyszer ennyit vagy tobbet) nem lehetett megtartani, a sok eso miatt rohadni kezdett egyik-masik szirom, igazan nem szep latvany mar. Utalom az esot...a sok esot.
Ma levagtam a hortenziaimat, sokkal korabban kezdetek "oszulni" mint tavaly. Iden csokorba kotom oket, es parat fellogatok, parat meg vazaba teszek szaradni.
Köszi szepen a gyors valaszt.Az idö nem sürget ,mert ugyis csak okt elejen leszek otthon(bar csorikam szerintem nem ugy gondolja) Normafa az Budapest ugye lehet hogy szavadon foglak, mert benzinre arra költhetek az nincs a fogadalmamban:)))
Szerintem a szeptembert várd meg vele, ha nem sürget valamiért az idő - mostmár egyre kevesebb napot kap, ha eddig bírta. De ha jól belocsolod kiszedés előtt, utána belucskolod ültetésnél, akkor kibírja most is. Ha jársz erre (Normafa környéke), pár tövet tudok bontani.
Sziasztok Mikor lehet a hostat atültetni, mert tavaly a vihar kidöntöte a nagy gesztenyefat es az arnyekbol teljes nap lett es eleg rosszul visel? Ha van valakinek felesleges hostaja akkor esetleg erdekelne, mert akarok egy kis hostakertet, de meg fogadtam, hogy az iden több növenyt mar nem veszek(de ugy se tudom tartani).
Jo hir undorkakrol... a permetezes a hirekkel ellentetben hasznalt! Ma esoszunet volt, es nekialltunk zsakoskukacot szedni mind a ketten. Biztos maradt meg fennt, de a jo hir, talan haromban volt elet - a tobbiben mar nem volt. Azert atnezzuk ujra, es meg a tel beallta elott megint permetezek - es tavasszal is parszor majusig...meg a mellette levo ezustfenyon is voltak.
Kepzeld el, hogy a szuros juniper bokorba bemesz, ami meg csopog, es nem csak szur, de csopog is, es a nyakadba, a hajadba, es a labad vizes mert a bokor alja vizes, es tele vagy tuskevel, gyantaval, no meg minden massal...
Most kitettuk oket lezart nylonzsakban - ez az ajanlott elpusztitasi mod - akkor is, ha a legtobbje mar nem el... nem art tobbszor tenni, mert kitudja...
Nekem kelt már ki magról, sőt idén már virágzott is. És biztos, hogy nem tőről terjedt, mert az a fajta jóval arrébb van. Tavaly, tavaly előtt ugyanis nem vágtam le az elszáradt virágokat, ami elég ronda volt, de helyjelzőnek nem rossz, tavasszal tudtam legalább, hogy honnan fog kibújni. Szóval biztos lehet magról szaporítani.
Én tervezem, hogy tavasszal vetek. 3 fajtánk is nevel magot (meg szokás szerint a lancifolia, de az vetés nélkül is túlzottan szaporodik). Utánaolvasgattam, állítólag nagyon különbözőek lehetnek a magoncok. Elég sok fajta van együtt, van is minek keveredni. Egyébként is imádok magoncokat nevelni, így kipróbálom. Tavaly vettünk egy leértékelt Hostát valamelyik barkácsáruházban. Már volt a cserepében a nagy növény mellett egy magonc. Kiültetéskor kiszedtem cserépbe, elég szépen növöget. Jövőre talán mehet az is a kertbe.
Nálunk sem esett egy csepp sem. Szerencsére van kutunk, abból annyit lehet locsolni, amennyi időm van. De mindenre nincs időm. Már beleéltem magam, hogy ma reggel locsolás helyett lehet majd aludni, de nem jött össze.
Jaj azt az érzést ismerem, amikor nagyon félted a növényeket a munkásoktól. Nálunk nemrég aszfaltoztak, és amikor hozták beöntötték az udvarra, olyan por volt a tóba szállt minden, majd frászt kaptam, most meg a kútépítés miatt a szobanövényeim, akik kint nyaralnk, nekik kell 2 napra elköltözniük a teraszról.
A hortenziás ágyáshoz valóban nagy reményeket fűzök, remélem olyan szép lesz, mint ahogy elterveztem. A Te hortenziádról is kérünk ám képeket!
Jó lett a hortenziás ágyásod, biztosan szép lesz jövőre egy csokorban.
Megnéztem a készülő kutadat a másik topikban, kíváncsi leszek a végeredményre, nagyon ígéretesnek tűnik, ahogy leírtad. :-)
A hortenziám virága színesedik, ahogy írtátok. :-))
Nálunk 2 napja egy kis markoló kiásta a leendő házbővítés alapját, csak azon izgultam, az a kevés növény, amit én ültettem idén, meg ami már van (Anyukám ültette még), megmaradjon, de szerencsére nem raktak rá földet a munkások.
Ma nagy változások történtek az árnyékkertembe. Minden egyes hortenziámat átültettem oda ahol korábban már a tavaly vásárolt pink színű hortenzia volt. Így most mindegyik egy ágyásban van, mert azt szeretném, ha kinézünk a konyhaablakból rálátnánk. És onnan a teraszról is látszódnak, meg ha valaki belép az udvarba akkor is azonnal látszódnak.
Kissé féltem nekivágni, mert attól féltem megsínylik, de egyik sem kókadt meg kicsit sem, bár az biztos, hogy hatalmas földlabdával szedtem fel őket. A két dugványom, a fehér és a dupla rózsaszín már szép nagy gyökereket eresztett, a cserépben szépen át volt szőve a föld.
Most az ágyásban a hortenziák mellett még 1 tő páfrány van, és maradt a Babcianyu féle 3 árnyékliliom. A palack alatt egy ma kapott dudvány, egyí meseszép halványrózsaszín. Több ágat is kaptam, másikat eltettem másik ágyásba, 4-t pedíg cserépbe, mert az a tervem, hogy kiteletetem őket idebent, és egy nagy cserépben élnek majd kékítős földben, és kékítős táppal. Ja és újramulcsoztam az ágyást, mert már alíg volt ami takart.
Agicza!
A kerti kút alakulásáról máris teszek fel képeket a kerti építmények topikba. Holnap kezdik kirakni a terméskővel, és teszik fel az ívet a tetejére.
Az én "idén alapított árnyékkertem" 3 kis Hosta, 1 páfrány és 3 Heuchera, meg egy kis megmentett Hortenzia.
A hortenzia a B..max-ban volt, szörnyű állapotban, kiszáradva, eltöredezve (törzsesre volt alakítva). 80%-os árkedvezménnyel adták, de az eladó szerint, ha nem viszem el, kidobják másnap, viszont nem adhatja oda csak úgy ingyen!!!
Nem tudom, jól tettem-e, de kiültettem, akkora gödröt ásva, amekkorába törzsestől belefért (hortenziaföld és marhatrágya), így, ha megmarad, bokros lesz talán.
Nem fényképeztem le, már sajnálom, mert annyira rossz állapotban volt.
Az eső minket sajnos megint elkerült. Iszonyatos szél fújt tegnap egész nap, dörgött, borult, de eső megint nem esett. Meddig tart még ez? Ilyen a (vol) füvem, meg sok növényem. Nem tudom, hogy jövőre mi marad meg. :(((
A vízisalátáim bezzeg jól érzik magukat. 40 cm-es átmérőjűek.
Biztos lehet szaporítani magról is, de szerintem nem érdemes. Tőosztással sokkal gyorsabban kapsz megfelelő eredményt, és amúgy is rendszeresen osztani kell a hostákat, mert iszonyatos nagy bokrokká képesek fejkődni, ha megfelelő a helyük.
Ez a hosta tavaly is ekkora volt. Tavasszal megfeleztem. A nyáron megduplázta magát.
a gyeptéglán ne csodálkozz hogy ott nem maradt meg.japán kövérkén gondolkoztál már? majd valamikor ősszel idén is meg kell visszavágni az egyik helyen a vincát.esetleg lehetne felszedni valamennyit.de ez a nagylevelű zöld.
Babci - ha mar tervezed, akkor lesz abbol valami - es tervezni kell elobb.
A rusnyak... hat esik az eso. Most mar igazan aggodok, mert ez volt egesz nyaron. A fuvem rohad... egesz nyaron talan haromszor locsoltam, nincs olyan het, hogy ne lenne eso legalabb 5 nap. Most is... ejjel dorgott, villamlott, reggelre megint csuromviz minden. Azt hittem szep venasszonyok nyara lesz a randa nyar utan, de ugy nez ki nem... :((
Jajj, nem is akartam én megölni, azt nem tudnám - inkább nem bánnám, ha bármilyen cuki is, de máshova költözne. Jöhet a link :)
Gondoltam Rád, mert azzal a hátsó résszel azóta is küzdök - semmi nem marad meg ott, meténgből nincs annyim, hogy 25-30 négyzetmétert beültessek. Szerinted ill. szerintetek ha oda is szórok lóherét az bírja a teljesen mély árnyékot? Oda egy icipici fény sem jut, tavaly kapott némi új földet, legyeptégláztam (valahonnan kaptam maradékot), de idén már semmi sincs belőle.
Keresgéltem vissza Neked, de nem találtam, pedig tudom, hogy valaki ültetett magról hostát. Idén hagytam én is a magokat, kísérletezek vele. Gondolom, ha őszre beérnek, talán lehet belőlük valami - ha más nem, borsó :D
Szép napot mindenkinek. Azt szeretném megtudni, hogyan lehet a hostát magról szaporítani. A hostáimon olyan hüvelyes zöldborsóhoz hasonlatos valamik nőnek, gondolom abban leledzenek a magok. Persze lehet hogy tévedek:)...
tiszteletem hivatalosan nem is ölhetnéd meg mert védett. érdemes megnézni ezzel kapcsolatban a rágcsávók c. filmet. akár a gyerkőcőkkel is. vagy főleg velül. ott képet kapunk arrol hogy mit"gondolnak" a vakondok:) ha gondolod belinkelem a letölthetési lehetőségét.
Na, képzeld, mikor olvastam, hogy vakond is van nálad, nagyon sajnáltalak és örömködtem, hogy de jó, hogy itt nincs. Erre ma mit hoz a cicc? Vakondot! És mit csinálok én marha? Megmentettem - nem volt szívem hagyni szegényt. Aztán megint előkerült, pikk-pakk feltúrt egy részt, aztán visítva elrohant a kövek alá - remélem, nem lesz belőle több.
Az eső hiánya itt is látszik, bár múlt vasárnap volt egy kiadós, az erőteljesen bezöldítette a dolgokat. Az árnyékos részen is látszik a szárazság, hamarabb és erősebben sárgul már néhány növény, mint illene :(
Bővítésnél két dolgon jár az agyam: egyrészt a meglévőt megtoldani a még szabad területre, bár ott már elég sokat kellene vízszintezni, ill. még egy lépcsőnyivel toldani kéne területet, a nagyobb terv pedig pont az, amit írtál :)) Elég szép lehetne.
:) Á, még csak fejben-tervben. Akárhogy is számolom, mindenképpen több költséggel járna, mint amit rá tudok szánni.
Mi van a förtelmekkel? Sikerül leszedni őket? Elképesztően rusnyák és bármennyire csodálatos az alkalmazkodóképességük, valahogy nem tartoznának a kedvenceim közé.
Elvileg kényesebb, de a gyakorló kertészek szerint semmi lényeges különbség nincsen, talán csak a kevesebb napfényt többre értékeli, sztem egy árnyasabb sarokba simán ültetheted, ha találsz valami egyedi foltos, kissé Pollock-os kis jószágot... ;-P
Örökzöldekhez meg borostyán, most már elég sok féle levélerezetűt kapni, meg a májusi gyöngyvirág is mintha kimaradt volna a listából, és ha az orbáncfűtől sem várunk virágzást, akkor a terülő télizöld (H. calycinum) is remekül szuperál árnyékban....
Most valami rémlik, mintha ez a növényed egyszer már szóba került volna, és nem Heuchera, csak nem emlékszem, hogy mi. Akkor is nagyon tetszett, és mintha a fagyállóságával lett volna valami gond, azért nem kértem belőle. Ágicza szerintem tudja.
és ez a nem tudom, hogy mi a neve. Évelő, és igénytelen. Én eddig azt hittem, hogy ez valami begónia féle, de azt mondták, hogy nem az, hanem Heuchera.
Akkor hortenziát, árnyékliliomot más levéllel ( nekem csak a hagyományos csíkos és a sima világoszöld levelű van) és páfrányt mindenképp ültetek oda. Ezeket amúgy is nagyon szeretem, bár nem tudtam, hogy a hortenzia bírja napfény nélkül. Nekem tűző napon van egy bokorral és ontja eddig a virágot. Azt hittem az a jó neki:-))
.. meg páfrányok! És ha valahová egy kis színt szeretnél, oda tehetsz egy-két begonia semperflorens-t, vagy pistikét (őket ugyan egynyárinak szokták használni, de tuti virágoznak a fagyokig).
Ha télen be tudod őket vinni valahová, akkor mindenféle FUKSZIAAA!! : )
Ha nem tudod őket bevinni, de nem is laktok fagyzugos helyen, akkor fuchsia magellanica.
(Unalmas lehetek már itt a fuksziázásommal, de ilyen klassz növényt, amelyik szó szerint megállás nélkül virágzik, és teljesen elégedett azzal az egy-két órányi nappal, ami itt jut neki, nem ismerek!)
hortenzia,hortenzia hortenzia. Ha futó, tarackolót szeretnél kismeténg, nagymeténg, van tarkalevelű is. Gyönyörű japánjuharok, talán elég nekik az 1-2 óra nap, inkább a sok napot nem bírják. Páfrányok. A tiszafa is elég jól bírja az árnyékot. Aztán árnyékliliomok rengeteg féle, nagyságban, levélszínben virágszínben, nagyon változatossá teheted vele a beültetés. (Van hortenziás és árnyékliliomos topik is ám)
hát ez nagyon kemény. mindig elképeszt milyen szinten tudnak alkalmazkodni ezek a kártevők a növényhez, azok a képek durvák, bár mondhatnám bámulatosak is egyben, csak persze ez téged nem vigasztal...
Ez nagyon érdekes és tanulságos volt. Ha jól néztem, akkor ezek a dögök amerikai bennszülött faj, de fogadjunk, hogy van európai és hazai válfajuk is... :-( Tudom, persze, hogy neked az érdekesnél fontosabb, hogy cselekedned is kell ellenük, ami nem lesz könnyű... brrrr, bleeee, fuj! És: hajrá! Majd biztosan lesz egy-két ott lábatlankodó, aki megsimizi a lábadat, hogy azzal segítsen neked. :-)
Most mar tudom, semmit sem ert a permetezes. Junius-juliusban kellett volna - mikor nem lehet oket eszrevenni. Most mar keso, de van idom, hogy jovo majusig kezzel leszedjem oket, vagy megeszik a fenyoimet, tujaimat, arbovitae-imat...
Szoval... a vegyszer most nem sokat fog hasznalni. Junius-julius az idoszak, amikor a vegyszer hasznal, a larva ellen. Most felkeszultek a telre... (ha jol ertettem).
Marad a kezzel szedes, ami nem konnyu, mert nagyon ra vannak ragasztva az agakra. Este, ha hazajottem, veszem az ollomat es megyek rondasagot szedni, es elegetni utana... :((
Ide fogom atultetni az azaleaimat, a korlat ele. A fa szepen nott, nemsokara akkora arnyekot fog adni, hogy lehet meg sok is lesz az azaleaknak. A fu kezd rohadni a sokl eso miatt, meg gyomirtottam is, van egy utalatos gyom amit maskepp nem tudok irtani (jo lenne kitalalni pedig valami mast).
Talan a jovo heten felrakjak a csatornat, es az utan tudok mar ulteni bokrokat - maskepp kimosna a lezudulo eso.
Szoval... lehet az azaleak agyasa es a fa koruli resz ossze fog noni - nem is banom, mert a fu az szornyu itt hatul.
Keresem azt a bogaras topikot, nem talalom, amiben talan valaki raismerne erre a szoros szepsegre. Arraf igyeltem fel, hogy mozog, es valami jonni ki belole. Aztan amikor arrab huztam, hogy le tudjam fenykepezni, abbahagyta, es visszahuzodott...
Dogfuggo... igazad van, idealis hely egy tavirozsa tohoz...
Itt egy 2006-os kep, 1997-ben ultettem ide az elso fat, a magnoliat... ( a kepet Fujival keszitettem, mennyivel masabb a szine!!! vagy... csak a beteg fu miatt ilyen a szin? Kezd kirohadni mindenhol a sok esotol... )
Sokat panaszkodtam a sarga rhodomra (My Jane), nem viragzott ket tavasszal ultetes utan. Most tele van bimboval... remelem virag bimboval, meg nem ismerem ezt a rhodot, viragokkal vettem.
Aztan ott van az onkentes tulipan fa... at kell ultetnem az osszel, mese nincs... remelem nem olom meg sem a fat, sem a bokrot amibol kinott... a tavasszal atultetett egyik bokrom meghalt :((
(Ezt meg nem is értem.. Hát pont azt írtam, hogy SZÉP a rajz.. Csak éppen így nem tudhatom, mennyi a saját érték, és mennyi az a plusz, amit a művészeted ad hozzá a dologhoz. )
Pillanatnyilag nincs, de majd ha elmegyek hozzájuk, lefotózom Neked. A művészi rajzomat meg kéretik nem cikizni. Nézzünk oda! Hát semmi érzéked nincs a széphez? ;P
Na persze! Kicsinyke víz! Azt kiürül a víztorony, amikor utánatöltesz a párolgásnak:))
A lakásban lévő tóról pedig nem teljesen hülyeségből írtam. Van egy ismerősöm, akinek van kint is, meg a lakásban is. És nem csőtörés, vagy dugulás miatt. Ők (is) meredek területen laknak, és az udvar felé is volt egy kijáratuk a kertbe. Lépcsőn kellett lemenni. A kijáratot befalazta üvegtéglával, és csinált alulra egy tavat. Picike, de gyönyörű. A tó fölötti rész pedig tele van növényekkel. A korlátról lefuttatva, tó mögé beültetve. Nagyon hangulatos. Még halak is vannak benne.
Ötletekre, tanácsokra lenne szükségem. Azt hiszem jó helyen járok. A teraszunkra és környékére csak délelőtt süt a nap 1-2 órácskát. Szeretnék évelőket ültetni. Sajnos nem tudom, hogy miket lenne érdemes. Idén minden kapott/ vásárolt növényem napimádónak bizonyult. Egyedül az árnyékliliomot ismerem, és már van is. Minden megoldás szóba jöhet. Tudok dézsába, balkonládába és szabad földbe is ültetni ott. Jah, és csüngő edénybe is. Köszönöm szépen!
Ötletekre lenne szükségem. A teraszunkra és környékére csak reggel süt a nap 1-2 órácskát, azután egész nap árnyékban van. Jövő tavasszal szeretném kicsit kidekorálni. Idén úgy adódott, hogy csupa olyan virágot vettem/ kaptam ami a tűző napot szereti. Milyen növényeket javasoltok? Árnyékot kedvelőkről nagyon keveset tudok:-( Terülő, balkonládában nevelhető, sziklakerti, minden megoldás érdekel:-) Csak annyit szeretnék, hogy ne egynyáriak legyenek. Köszönöm!
Mondod, mondod, de azért tudod, hogy reménytelen eset vagyok. Ha 32 fok alatti hőmérsékleten vízbe kell dugnom az ujjam, kiráz a hideg. Megfelelő hely is csak a komposztkupac környékén lenne, ott meg azért nem egészen az lenne a hatás, mint Nálatok. Nem is ismerem a vízinövényeket. Kirándulások során is eléggé kimaradtak a vizes helyek, szívesebben megyek sziklagyepre vagy homokra. Na meg persze erdőbe, de néhány pocsolyával is beérem. Ottfelejtett vizesvödröm szúnyoglárvákkal azért szokott lenni. Aztán én hülye sajnálom kiönteni a lárvák miatt.
Jo lenne egy masik - de nem lehet... a ferjem nem enged asni. Egy-egy bokrot meg csak - de egy egesz tavat nem (gondok vannak a vallammal meg a derekammal, meg a nyakammal, a tobbi OK).
Osiznten, nem bannam, ha a regi patak-almom megvalosulna, de annyi a fa... ongyilkossag lenne. Jon az osz, es ilyenkor a levelek ellen harcolunk. Ahol lehetne napos tavam, az az elso kert, ahol szinte soha nem tartozkodunk, csak van... Kilatunk a haloszobakbol ra, de hat ott nem nezelodni szoktunk, hanem aludni. Igaz, most mar eleg zart az ut felol az elso kert is, akar lehetnenk ott is, de hat a szokas nagy ur! Mi a hatsokerthez vagyunk ragasztva.
No akkor a kor bezarult.... erdei tavacska - ez az enyem. Azota ilyen szinu, amiota azok a rem kedves hernyok ettek a leveleket a folotte levo fakrol, es belepotyogtattak a ragadekot...
Nem tudok tobb napot hozni, nem is banom az erdei tavacskat, keresek tobb arnyek kedvelo vizi novenyt... Koszonom megint!
Nem csak a halak számítanak, ez a sötét szín inkább a belehulló levelek miatt szokott lenni. (Finnországban láttam gyönyörű, egészen sötétbarna, mégis átlátszóan tiszta erdei tavacskákat.)
Ezt pont Te mondod, akinek a kertjéhez képest Velence az összes lagúnájával sehol sincs??? És mondd csak! A lakásban lehet még közlekedni, vagy már ott is csak csónakkal ;))))
Most akkor az is kikivankozik belolem, hogy miert, hogyan szokott egy-egy topikban elszabadulni a pokol... de nem reszletezem, hiszen tudjuk. Mindannyian akarjuk, osszefogunk, megtartjuk.
Tetszik a kis kozosseg a lakasberendezesben is, ott is nem engedik a durvulast a "lakok". Ott a macskas... az is stabilan jo...
Hja...
(Mindjart reggel van es az ido huvosebb, nem paras - viszont a napnak meg se hire, se hamva...)
Azért, ha megnézed, az árnyékos egy eléggé zárt topik. Úgy értem, hogy már elég régóta van egy "törzsgárda", és csak néha látogat be más is. Azt hiszem mi sosem fogunk "bunkózni" egymással, és aki belátogat, az is tarja magát a normális morális stílushoz. Reméljük, ez így is marad :))
Azt hiszem, a rozsamat is at kellene ultetni osszel... lehet az uj hortenziam egyike itt jo lenne - szeretnem latni. Viszont... ott a zsalya... azt is elorebb kellene hozni... a hortenzia jo lenne mogotte, magasabb lenne, nem kell annyi feny neki.
Sweet Flag (Acorus calamus), es nagyon ragaszkodo...
Mas. Megint kiszedtem egy bekat a Mico szajabol. Nem latszott serules rajta, de nem mozdult a kezemben - amikor a vizbe visszadobtam, akkor csak lebegett egy darabig, es vegre eluszott. Aztan ujra kiugrott a kore, ahol a Mico mar varta... van ezeknek eszuk???
A vizem... sotet. Tiszta. lelatok az aljara szepen, latom a halakat, de sotet. Iden eszrevettem, hogy valamilyen alga van nalam, ami "felhositette" a vizet, elmult, csak nem tudom mitol. A nyar elejen adtam algairtot neki, attol szebb lett, majd visszajott... aztan megint algairto, megint visszajott... legutoljara "barley straw"-t vettem, es abbol negyet lesullyesztettem a "kut"-ba. Azota nincs... de a szine meg mindig randa.
En is irigykedek - mert ha napos tavat szeretnek, nekem is kellene valamit csinalni. Arrabb kene huzni a tavamat, nagyon ranottek a fak, szinte semmi tavirozsa viragzas nincs. jovore kell tobb anryek kedvelo tavinovenyt talalni, mert igy ures a to. No meg... szivesen hivnalak benneteket is segiteni nekem - ki kell szedni sok novenyt a szelerol, es annyira ranott a foliara, nem boldogulok. Felek. kiszakitom a linert.
Mert annyira aranyos vagy, és képes lennél szétszedni azt, amit még te is csak tavaly kaptál.. Majd ha jövőre is kétszer akkora lesz, mint most, aztán megint kétszer akkora, na majd akkor kérni fogok belőle! : ))
Ott túráztunk a 4 napos hétvégén és többször is gondoltam rád eső ügyileg. Mikor vasárnap reggel kinéztem az ablakon és megláttam a vizes utcákat, rögtön az jutott eszembe, hogy remélem, nálad is esett végre! És valóban! :))
Azt hiszem, én vagyok az egyetlen a társaságban, akinek nincs tava, csak némi árnyék a diófa körül. A gyönyörű képeket a tavaitokról viszont szívesen nézegetem.
En mar regota ide pakoltam a tavas (es egyeb) kepeimet. Ahogy oregszem egyre kevesbe tudom elviselni a bunkosagot... mostanaban meg szinte minden topik belefut valahogy.... :((
Locsolás volt ezerrel, a fű meg jól kiszikkadt, arra már nem volt energia... Most kezdett el visszazöldülni, szerencsétlent már nagyon gatyába kén rázni, az aszály meg a vakondokok nagyon megviselték az utóbbi időkben.
Tó: úgy látom, a víz-kór Téged is telibe kapott... ;-P Merről bővítenéd? A gyalogjárdát átemelni víz fölötti tipegőkövekké, és a túloldalára menne az új tócsa?
A vízikertes képek áthelyezése ide, az Árnyékosba egyáltlán nincs ellenemre, sőt! ~:-D Most már csak ZsuR mondja rá, itt tényleg biztosan megmarad a jelenlegi szín(t)vonal is. :-D
Itt kínálgattam Neked az enyémből, olyan butácska vagy, hogy nem vittél! Ezt tavaly kaptam és kétszer akkora lett, mint volt, nagyon szívesen adtam volna!
:) Kölkektől azért már lehetne gép előtt ülni, inkább az időtényező, ami betesz nekem. Sokszor baromi későn érek haza, máskor meg próbálom behozni az itthoni elmaradásokat, így inkább letiltom magam a gépről.
Tavat nagyon imádom, de erőteljesen gondolkozom a bővítésén :) Virágzott a kolokán is képzeld, meg az összes mindenféle benne. De a Tiéd az valami mesés! Be szoktam kukkolni az albumjaidba, félelmetes az a virágözön, ami nálad van, pedig égi locsolással gondolom Te sem voltál ellátva. Ha meglenne a "Nagy kertegyesítés" ZsuR oldaláról csak át kellett volna tolnunk a felhőket :D
Még tavas (pici bötünek kéretik nézni, már feladtam, hogy az nekem sikerüljön): klassz kis topik volt ám az, csak valahogy átment kevésbé kulturált, szinte tómentes bratyizásba. Itt viszont mindig jó lenni és úgyis mindegyikünk tava félig árnyékban van, ráadásul kertőrültek vagyunk, úgyhogy én nagy boldogan nézem itt a vizes képeket :) Meg a víz nélkülieket is.
Nagyon szépséges hortenzia, gyönyörű zöldek a levelei, a virágja meg - ahogy a széleit nézem - nem is halvány lesz, hanem szép sötét. Ahogy Tartomo képein is látszik, így színesedik a hortenzia - pedig én bevállalnék egy olyat, ami halványzöld marad :)
Visszadobjalak gyorsan, lubickolni egyet? ~:-D Két talicskányi hínárt irtottunk ki a kis tó azon 5-6 m2-éből, ahol lehet hosszában 5-6 tempót úszni, és még talán nem hűlt le nagyon a víz... A tavirózsák meg megtáltosodtak..
Ligulariád legkésőbb akkor lesz, amikor végre rászánom magam, és bemegyek a városba, viszek egy-két kicsi magoncot, addig, míg felnőnek, ráérsz kitalálni a helyét, és ezt veheted fenyegetésnek is. ;-P
Babci! Csoda, hogy Téged is lehet látni, azt már kifigyeltem, hogy csak sátoros ünnepnapokon vagy netközelben, ez a sarjak otthon nem létével vagy az engedélyezett gépidődtől szokott függni vagy mindekttő egyszerre? Tavad még mindig csodás, de sztem ezt már mondtam párszor... ;-P
Kertészke! Itt is végre potyog az égi áldás, nagyon-nagyon kellett már ez a kertnek, olyan jó, hgoy végre hozzátok is értékelhető menniységgel jutott! Újra belendültek a növények, valszleg nálad is még jön egy növekedési periódus, szóval ami nem száradt ki, az egy-két hét múlva biztosan meg fog örvendeztetni néhány új levéllel!
Tavas: most már értem, miért itt vannak a képek... (Tudom, nekem merőben más a véleményem, de pont emiatt a 'kötetlen csevej a tóparton' stílus támogatói miatt született a másik topic, nem azért, mert alapvetően gorombáskodásról szólt a régi Kerti tavas... Mint kiderült, a laza csicsergős alaphangulat sem zárja ki az elmérgesedő csörtéket... Bocs mindenkitől a beleszöveg miatt, csak ez már nagyon kikívánkozott.)
Hydrangea 'Limelight': Gratula a szerzeményhez, imádni fogod! :-D
Lehetőleg minél több napot kapjon, ha ez megoldható, nem igazán csípi a félárnyékot a drágaság, és ahogy elnéztem, jó nagy adag kajával is meg kell őket küldeni, ha jövőre is hasonló méretekben akarsz gyönyörködni, mert itt nagyon csenevészke lett szegény, bár még nem színesedik (vagyis zöldül... ).
Idén meg a bal oldali képen középen kandikál ki a füvek közül-mögül... És most megyek visszaolvasni, egyelőre a csodaszép vizes képeitekig jutottam, remélem, nem baj, ha még hozzátettem egy párral! :-))
Vajon mitől olyan ismerős nekem az a hely? Mintha már én is jártam volna ott.
Babci lassan belépődíjat szedhetne. Telne belőle néhány extra növényre ;)
Egyébként a kertegyesítésbe Te már réges régen be lettél számítva. Már nem emlékszel? Sajnos még mindig nem tudom, hogy mikor megyek Pestre. Apjuk olyan nehezen mozdítható, mint egy hatalmas páncélszekrény.
Szerintem ez teljesen evidens, tudomásom szerint Ti már tervben egyesítettetek csak én is kaptam meghívást :) Elég terjedelmes és szépséges birtok lenne így belőle!
:) Az ötlet jó a számozással, akkor böngészhet kicsit az illetékes, míg be nem magolja a számokhoz tartozó jelentéseket :) Az építő kritikával is teljesen egyetértek, van, amit költöztetni kéne sürgősen - pl. az egész kertet. Meg kéne ejteni végre azt a kertegyesítést - ha ZsuR-ig megyünk, igen szép területünk lenne, tisztességes méretű vízzel :DD
Tavas: én optimista vagyok, hátha visszatér a normál kerékvágásba végre - mindenesetre pakoltam fel pár képet oda is - hátha...
A tulvasarlast ugy ertettem, hogy egy egyszeru "mezei" hortenziat szeretett volna - es egy "kulonlegeset" kapott... meg mindig szeretne a gombfejut... :))
Tul vagyunk a nehezen - Bill eszakra ment, es nem hinnem, hogy visszajon... legfeljebb a rokonai jonnek utana...
Nekem határozottan szimpatikusak az ilyen "túlvásárlós" családtagok - főleg, ha a fölösleg Nálad köt ki :D
Jajj, a tegnap nagyon jó volt, az időjárás is velünk volt. (Ha legközelebb hazajöttök, itt a helyed!!!) Ígértek esőt délutánra, de csak éjjelre ért ide - addig Kertészkéhez küldtük együttes erővel :) Kellett a locsolás, mert tényleg közel sem olyan a locsolás, mint egy kiadós eső. Reggelre minden magához tért végre, bár a pókhálók maradtak. A kert is, lakás tele velük - vedd bíztatásnak, hogy a sok eső legalább ettől megmentett :)
Nem fogod elhinni: ez a Növényvédő Liga nekem is eszembe szokott jutni, pl. mikor vendéglők, szállodák elé tesznek ki a tűző napra kis edényben tujaféléket, sőt, újabban puccos helyeken japán juhart is.. Aztán amíg bírja, bírja, utána meg lesz másik. : ( Az embernek sajog a szíve, ha látja.
Kepzeld, nem is!!! Joban voltunk (nem voltunk igazan baratnok), es valamivel megsertett, miutan nem voltunk... sot, csak a legszuksegesebbet beszeltem vele, pedig kell egyutt dolgoznunk.
Szoval valamiert kedveskedik... :)). En is az vagyok, aki viraggal szokta meglepni a "legjobb" baratnot, de igy van jol. O massal lep meg engem... es tudok annak is orulni.
Ami a locsolast illeti... jajj nekem, oruletes eso volt. Azt mondja a TV, hogy tobb honapnyi eso esett tegnap - es az egesz tavasz-nyar ilyen volt. Nonek a kopoltyuim...
:)) Erdekes en is igy voltam a tanyerosokkal :)), egesz mostanaig... kepen nem annyira tetszettek mint eletben - az a kek bokor teljesen magaval sodort... es a tulajdonosa annak a szepsegnek egy teljesen mezei nagy gomb fejut szeretett volna kekben, es a csaladja "tulvasarolt" neki :)).
Ami a megmenteni valot illeti - sok ember aki nem kerteszkedik, ugy gondolja, hogy viragnak, novenynek kell kovetni a tulaj elkepzeleset... es nem forditva. Aztan amig szep a noveny OK, ha nem, hat elmulik... mert csak noveny.
Probaljatok meg kivenni onnan azokat a jobb sorsra erdemeseket... (irigykedek a talalkozotokert).
Hú! Egy nap alatt mennyi hozzászólás! És mennyi csodálatos kép! Én most nem merem mutogatni a kertemet, mert borzalmas állapotban van. Az éjjel végre (több hét után) esett egy kis eső. Talán egy vagy két alapos locsolásnyi. Siralmas:(((
ZsuR!
Biztosan jó barátnők vagytok, ha egy ilyen csodával lepett meg. Tudom, csúnya dolog az irigység, de az vagyok. Nálunk folyton én lepem meg a barátnőmet valami virággal. Jól van ez így?????
Dogfüggő!
Babcinak igaza van. Kellene csinálni egy táblázatot, ahol beszámozva ott lenne az összes lehetőség, amit a kertedre lehet mondani, és amikor megörvendeztetsz minket egy-egy képpel, mindig kiírnánk a számot, Te meg visszakeresnéd a táblázatban, hogy az mit is takar. Egyébként, hogy meglegyen az építő jellegű kritika is: Néhány növény nagyon nem jó helyen van Nálad! Jobb helyen lenne nálam. És hogy a többiek is egyet értsenek velem ebben a témában, nekik is adnék belőle. Na nem sokat, mert nem kell túlzásokba esni:)))
Tartomo!
Sajnos az én egyik hostám is ezt csinálja. Valami gombabetegség lehet a dolgban. Ahogy kihozza az új levelet, már kezd barnulni. Pont ilyen csúnya, azzal a különbséggel, hogy nem is tudnak ekkorára megnőni a levelek. És ráadásúl reggel azt vettem észre, hogy több növényemet, köztük páfrányokat is megtámadott valami nyavalya. Kénytelen leszek este megpermetezni.
Azokat a hostás képeket hol fotóztad? Csodásak!
A tavas topikokba már én sem nagyon látogatok be. Pont ezek a durva megnyílvánulások miatt alakult a második tavas topik, de úgy tűnik, ezt is utolérte a fertőzés. Most már akár tényleg össze lehetne őket vonni.
No, akkor jövőre (vagy már idén???) megint pakolod fel a nyálcsorgatós, SI 1000-es képeket :DD
Gyönyörűek ezek a tányérosok is, pedig nekem régebben kevésbé tetszettek, mint a nagy bazi gömbfejűek, most meg szívem szerint telepakolnám a kertet velük.
Apró bötükkel: tegnap Dogék jártak nálunk, megszavaztuk a szomszéd hortenziák megmentését - már csak a kivitelezést kell megoldanom - némi beleszólása sajnos a jelenlegi tulajnak is van :((
Majd tegyel kepet fel rola...! Kivancsi vagyok mi lesz a kicsi gyokerztetesbol... a nagyon nagy hozzaertesemmel igy tettem le eloszor, mint egy viragcsokrot :)) - aztan kedvesen ki letten korrigalva, ennek koszonhetem, hogy a harobol egy hozott levelkelet... ha nem esne az eso megint, csinalnek rola kepet. Talan holnap.
Háááát, ha nekem is hasoló "cserebogaram" lesz, nagyon boldog leszek vele. :-)
Nekem a dugványozással egyelőre nincs sok sikerem, egy kúszó hozott gyökeret vízben, ma ültettem el.
Én nem tettem rá üveget, lehet, hogy ez volt a baj? :-(
Az eső itt is nagyon kell, mi most kezdünk egy házbővítésbe, nem lakunk ott, nincs kút sem, amit elültetek, a felfogott esővízzel tudom locsolni 3-4 naponta.
Én is vettem ma egy növényt, igaz nem árnyéki, de nagyon szeretem. Mocsári hibiszkusz. Cserepestől kb 170 cm, - majdnem mint én, én 175 vagyok :P!
Ha minden igaz egyszínű bordó lesz. Rengeteg bimbó van rajta. Igaz, hogy csak 1 szál az egész, de 1000 ft-t szerintem megért. Még nincs fotóm róla, mert apa csak holnap hozza haza az anya munkahelyéről, mert ott mellette vásároltam.
Én csak álmodom egyenlőre az esőről. Nagyon- nagyon kéne. 2 napig nem volt időm, és erőm locsolni, ma meg hogy egésznap itthon voltam, és locsoltam volna nem jó a kút. Elengedi egyfolytába a vizet. Kénytelen voltam kannával végigmenni a kerten, ja és persze csapvízzel locsoltam. Bárcsak esne! Már fél 9-kor olyan sötét volt, mint ha éjfél lett volna, mert be van felhősödve, de nem esik. Sajnos egy-két virágomat igen megviselte ez a 2 nap kihagyás, a tányér hortenziám le is volt lankadva reggelre, de gyors belocsolás után minden rendben. Az összes hortenziámat át fogom ültetni oda, ahol a tavaly virágzó pink színű van. Oda megy át a fehér is, ami remélem megmarad. Eddig a legígéretesebb dugványom. Minden levele feszes, istenien nő, és bokros. Csinos lesz nagyon. Már kb 2 hete, hogy leszedtem az üveget is róla. 1 kivételével mindkét dugványom már a szabadlevegőn él hetek óta.
ZsuR!
Ez aztán nagyon szép! Ma találkoztam azzal a nénivel, akitől kapni fogok sok ágacskát. megbeszéltük jövőhétre az időpontot, azt mondja a tört augusztusi dugványok a legjobbak. Nekik még elő kell készítenem a terepet.
A hosták leveleit levágtam, őket fogom átültetni egy másik ágyásba, ahol csak hosták lesznek.
ReeDonLee:
Egy sorozat neked tavalyról, melynek címe: Miből lesz a cserebogár.... :D :D
Ma meg en leptem meg magamat egy uj hortenziaval, "Claudie"-val.
Ez is szepen le volt arazva... :)), de nem nez ki olyan szepen mint a Limelight - de majd kinovi magat. A kep ugyanaz a marka mint amit vettem, remelem ilyen is lesz, mert most nincs rajta ertekelheto virag - igaz van rajta bimbo, lehet kinyilik meg iden.
Igen - nem csak a kuriozumokat kellene vedeni, hanem a siman szenvedoket is. Mennyi fa van amiket kellene istapolni!!! Valakinek kellene ezt is.
Az, hogy egy allatnak gazdaja van OK - de ha a gazda nem gondoskodik rola, es szenved az allat, akkor az mar nem a gazda dolga. Itt ezt is ugy kezelik mint a gyamhatosag a gyerekeket. Ha a szulo elhanyagolja, elveszik toluk, megbuntetik oket.
Babci, nagyon szep a tavad!!! A tavad is... :)) Nalam nincsen sok pok, minden csopog...
Jujj, ez jó hír! Sokszor eszembe jutott, emlékszem, mikor ültetted őket, mekkora volt az öröm. Aztán szinte "temetés" volt, nem mertem rákérdezni, mi lett velük. Jövőre biztos még szebbek lesznek! Valahogy az ilyen növények, amik szinte a kihalás szélén álltak egyszer, sokkal strammabbak és szebbek lesznek később.
Növényvédő Liga - meg kéne alakítani. Ha belegondolok, tényleg jó ötlet. Van rengeteg védett növény, de a kertekben sínylődőket már nem védi senki - mint az állatokat sem, ha papíron gazdájuk van.
Kiszaladtam, csináltam képeket, nyílnak a kedvenc hostáim, és hoztam képet a MOST nyíló mocsári gólyahírről:
Nézem a képeket, tele van minden pókhálóval. Máshol is ennyi a pók vagy csak nálunk???
Viszont az a kis hortenzia hajtas ugy nez ki, el - levlkeket hozott. Jajj de drukkolok neki, nagyon szep novenyke lenne - es nem latok a kerteszetekben.
A fiam kertjebol hoztam futorozsa agat, es az is el, levelezik, hajt... annak is orulnek ha megmaradna.
Nemsokara kezdem az oszi koltoztetest, az azaleaim megalltak a viragzassal, nagyon nagy az arnyek nekik.
Ha a serult vagy betegnek latszo reszeit levagod, esetleg megelozol tovabb betegedest.
Azok a hostak, amiket a mormotak, ozek, vagy nyulak megesznek, kicsi csutkak, mintha leborotvaltak volna oket, es meg abban az evben is (ha koran tortent) hoznak levelet, viragot, ha nem eszik tovabb oket. Ha mar nincs ido levelre, viragra akkor is szepen kihajt a kovetkezo evben.
Emlekeztek a klematiszomra? Majdnem mindet elvesztettem, mert nem vagtam oket vissza idoben. Most hajtanak - talan jovore lesz valami beloluk.
ÁÁÁ, suli mellett nem dolgozok, mert az egyetemen össze-vissza vannak az óráim. Csak nyáriszünetben szoktam dolgozni. Én a nyári szünetet szoktam kipihenni, nem a szünetben az év többi részét! :D Viszont így sulikezdésre mindíg van egy kis pénzem, és ebből futja a karácsony, stb.., és még ha jól spórolok tavasszra is marad belőle, mire jön a kertszezon.
A fröcskölés kizárt, mert se nem lett meglocsolva reggel, se nem volt permetezve, mert mi nem permetezünk, a szomszédok sem, mert igen idősek. Napot az ágyás mindössze reggel kap, úgy kb fél8-8ig. Talán még nem olyan erős a sugárzás ilyenkor. Tavaly nem volt semmi bajuk.
:)) Igen, körbe vannak kövezve, tövenként 1-1 50x50 cm-es földbe ültetve :( Most néztem őket, kókadnak szerencsétlenek, de nagyon.
Ugye, hogy mennyivel jobb helyük lenne nálam? :) Tényleg nagyon jár az agyam, hogy megkérdezem a mostani tulajt, aki épp eladni készül a házat, hogy megkaphatnám-e őket. Ő is úgy örökölte az előző-előző tulajtól. Nagyon stramm kis növények, soha tápot, locsolást nem kaptak és mégis ilyen gyönyörűek - nagyon fáj rájuk a fogam!!!!!!!
Jajj micsoda szepsegek... (szoismetles vagy sem, szep, szep, szep es megint szep :))!)
En is ugy latom, gazdatlansagukban meg elszomorodnak - te meg be tudnad fogadni oket. Jol latom, ko van korulottuk? Igy nem sokaig lesznek csodaszepek.
Nálam is voltak ilyenek, egyszer nagyon megégtek, akkor volt ilyen a levelük. Sajnos ez idén már nem lesz szebb, de jövőre megint gyönyörűek lesznek. Én levágnám szegényeket, legalábbis a nagyon sárga leveleket, akkor nem olyan csúnyácskák.
Te nagyon rendes vagy, hogy dolgozol suli mellett (enyém kölök tavaly fagyit gombócolt egy cukrászdában, idén is ment volna, erre kiadták másnak a helyét, miután már lebeszélték fixen a nyarat). Kicsi fiam határozottan jól tud élni, imádja a kertet, esténként alig lehet bevezényelni :) De tünemény, rengeteget segít is bogarászni, locsolni, gazolni. Azt hiszem, hármójuk közül ő a legfertőzöttebb :)
Nekem egy kis banánzöld juharkámmal van ez, amíg a diófa ki nem lombosodik teljesen, addig szinte világító sárgászöld, aztán ez elmúlik.
Nade ha mérlegeljük az előnyöket és hátrányokat, még mindig így jövünk ki a legjobban, mert így nagy fánk is van, és amíg nincs totál árnyék, addig színes juharunk is.. Há nem? : )
:)) Na ezt jó hülyén írtam, az már biztos! Dehogy azt unom, hogy szépséges, meg mondani sem unom, hanem úgy tanultam még az oskolában, hogy a szóismétlés nem helyes. Tehát ki kell merítenem a szép szinonimatárát, azaz: gyönyörű, mesés, csodálatos, bámulatos, mivel a képek és a kerted láttán mindig ezek jutnak eszembe. (Még jó, hogy itt nem hajtják el az embert, ha mindig csak ilyeneket ír és semmi "építő jellegű" kritikát :DD)
Ez a japán juhar nagyon izgatja a fantáziámat már egy ideje, kéne keresni valami jó kis helyet. Egy tippem van, a szomszéd felé a babérmeggyek igencsak csenevészek, lehet, hogy ott kéne egyet ültetni. Jó lenne ott magasabb takarás is (a hortenziáikat meg úgyis látom, ha átkukucskálok). Tnyéeg, megmutatom a szomszédban leledző csodákat, 20 éve esz a fene értük. Azóta a ház már néhányszor gazdát és lakót cserélt, egyik sem foglalkozott a kerttel, ezek a szépségek meg most egészen gazdátlanok. Érdemes lenne befogadnom őket :D
Nagyon köszönöm, bár be kell valljam, hogy teljesen véletlenül lett ám ilyen mesteri a kép, új gépem van, és egyelőre csak nyomkodom a gombokat rajta, mint egy majom.. : )
A hosta olyan szerintem, mintha megégett volna. Nem lehet, hogy a tűző napon lefröcskölődött, vagy bepermeteződött valamivel?
Lámpás az, igen - csak olyan kis olcsó napelemes műanyag vacak, de ha nem túl közelről nézi a zember, nem feltűnő, és a formáját én is szeretem, meg azt is, hogy pislákol a sötétben.
Igenis, van ott víz, ezt onnan is lehet tudni, hogy néha alulról cuppognak a halak, ahogy eszegetik a békalencsét. (halchips).
Hogy napok alatt olyan lesz minden, mintha évek óta úgy lenne, az igaz, pl. mikor hazajöttünk, tök olyanok voltak a barna töttyé száradt hortenziavirágok, mintha sose éltek volna, hehe... : (
Japán juharból van ezerféle, pl. olyan is, amelyiknek mindig szép piros marad a lombja. Az enyémek nyár végére nagyjából bezöldülnek, de a friss hajtások rajtuk is égővörösek, a kép nem is adja vissza igazán, hogy mennyire.
Szitakötős nem igazán jó kép, csak gondoltam, megmutatom, ha már beszéltünk róla
(merthogy épp Babcival telefonoztunk, mikor észrevettem, hogy búvik kifelé a bábruhájából).
Szóval unod, hogy szépeket mondasz a kertemről? Nahát, érdekes, én egyáltalán nem unom hallgatni.. : ))
örülök, hogy gondoltál rám! ;) Képzeld hozott egy virágot, de az leszáradt félúton. És sajnos minden hostám beteg lett, vagy nem tudom mi bajuk lett. Egyszerűen elkezdett minden levél elszáradni.Mint amikor télen bent a levelek széle megbarnul az esetleges pára hiánytól. Itt nem tudom mi okozhatja ezt. Minden este locsolok, kapnak vizet bőven, de másnap estére elég száraz minden. Hiába van szuper házi gyártású mulcs réteg. Nem is tudom mit csináljak velük, vágjam le a leveleket? Akkor viszont semmi sem marad a növényből. Minden esetre ki kell szórnom egy adag trágyát majd az ősszel, és a talajt is fel kell javítanom. Az egyik virágágyásomat sikerült eléggé feljavítani, minden ősszel oda borítottam az elhasznált muskátli, és egyéb cserepes növény földet, keveretem bele jó kis éret marhatrágyát.Ott elég jó mkár a talaj, ha most megjönnek a növényeim oda fognak menni, 18 cserép évelőt rendeltem. Van is egy képem a tönkrement hostákról :(
De jó dolga van a fiatalembernek, én is elpihengetnék, ha nem a Mekiben dolgoznék napi 8 órát. :)
Dogfüggő!
Az az acer egyszerűen fergeteges, és az első képeden, a játék a mélység-élességel mesteri! Igen, mostmár én is inkább néha-néha hozok ide 1-1 képet, mert itt mindíg nagyon családias a hangulat, és itt örülünk egymás sikerének.
Nalam a juhar allandoan zold most mar, fole nottek a nagyobb fak. Mig a hernyok ettek a leveleiket, tobb napot kaptak, voros volt a juharom... most meg :((
Az árnyék még megvan, node hol a víz??? :DD Én azon ámulok mindig, hogy hogy a fenébe csinálod, hogy nálad 1 hét (mit 1 hét, 2 nap!) alatt lesz olyan minden, mintha évek óta ott lenne?
Az a juhar nagyon szépséges, félelmetesen gyönyörű a színe is. Ezek ilyen gyönyörűséges piros leveleket hoznak frissként vagy ez is a Te édenkerted különlegessége?
Szitakötős meg úgy tuti, ahogy van, na. (Höhö, csak sikerült leképezni :D)
Már unom magam, de nem igazán tudok mást mondani, mint szépeket a képeidre. Mindig ledöbbenek, hogy egyrészt micsoda szépség a kerted, másrészt micsoda képeket mutatsz róla.
Mindig elámulok ezeken a teraszos dolgaidon, a köveknek meg a növényeknek ezen a harmóniáján.
Én is hoztam egy árnyékos vizet : ), egy japán juhart, akinek most jutott eszébe, hogy őszre harminc centivel magasabb akar lenni, meg egy abszolút OFF, ámde marhanagy szitakötőt, aki éppen megtagadja korábbi önmagát. : ))
Sajnos a hortenziák idén alig hoztak virágot, de bízom bemne, hogy Kertészkének lesz igaza és az átültetés miatt ilyenek. Most kezdenek nyílni a kedvenceim, a hatalmas fehér virágúak, majd holnap képezem őket is. Próbáltam még képet feltenni, de mire feltöltené, már eltűnök az éterből - azért nem adom fel :)
Saját, nem saját - gyönyörűűűűűűűű! Ezeket a hostákat nem lehet megunni :)
Tavas: egy ideje már én is inkább ide hozom a képeket, az, ami ott megy, az rémes. Egész más néha beszélni nem feltétlenül tóról, kertről, de egész más az a kocsmahangulat, a sokszor bunkó kioktatás, ami az utóbbi hónapokban ott megy.
Tomi, gondoltam rád sokszor, nálad virágzott végül a zöld-fehér hosta? Itt már harmadik éve nem hoz virágot, lehet, hogy túl árnyékos neki már a helye.
Most jut eszembe a digitalisos -hostás képről, hogy a multkor írtam, hogy kicsíráztak a gyűszűvirág magok, hát igen, sajnos nem látok már egyet sem belőlük, valószínűleg valami kis rovar, vagy csiga leette őket, de mivel miután elszórta a magokat visszavágtam, ezért a tövénél szépen újrahajtott. Úgy gondolom jövőre ott fog virágot hozni. Ha minden évben vásárolnom kell palántot/tövet, azt sem bánom, megéri nekem az a 100 ft darabonként is, mert olyan szép. Nemrég megjött az egyik kertészeti csomagküldő katalógusa, nem is merem leírni mennyiért rendeltem. :D Sajnos az árnyék kertre isén nem maradt a költségvetésből, jövőre azonban azt fogom feljavítani. Nagyimtól tavasszal kapok rengeteg hostát. Olyan szép nagyok vannak neki, és van neki egy lila virágú kéklevelű. A hortenzia dugványaim nagyon ígéretesek, ősszel kissé átalakítom az árnyékos sarkot.
Rendeltem egy klematiszt is, a neve 'Barbara'. Egy rózsáva fogom összetenni, méghozzá az 'Eden Rose'-al.Kíváncsi leszek ilyen lesz-e.
Zsur a kolléganőd tényleg nagyon kedves! Nagyon szép!!
Egy kérdésem lenne, ami nem épp árnyékkertes. Nem haragudnál-e meg, ha időnként hoznék pár képet a tavamról is ide? Sajnos a tavasok topikja is elért oda, amitől tartottam, már nem szeretek ott lenni, olyan sok a vita, a személyeskedés, mocskolódás...., az hogy a topik teljesen off volt napokig, nem is baj, hisz egy fórumon is lehet a téma időnként más, mint ahogy télen mi is hány estét elökörködtünk teljesen off témákban, de én ma nem offolok, pár árnyékos kép, igaz nem saját. :D :D
Ne nem ám felvágni az újravirágzókkal! :DD Annyira örülnek, hogy mégsem lettek anyátlanul hagyva, hogy újra virágoznak :) Bár a most nyíló gólyahíreket le fogom képezni és akkor jól eldicsekszem vele, hogy augusztusban mocsári gólyahírem van :)
Nehezen enged be az undox, de próbálok néhány képet feltenni: Ágicza, a bordó tavirózsát áttettem a nagy tóba, holnap nyílik még egy virágja, majd leképezem.
Tegnap az egyik kolleganom meglepett egy "Limelight"-tal.
Az ugy volt, hogy egyutt voltunk - o hozott a sulibol haza - es rakerdezett az egyik haznal levo csodalatos hortenizia sorra - milyen... Mondom, gyohonyohoruuuu!!! Kellene nekem is nagyon, es meg nem lattam a boltokban-kerteszetekben.
Erre... hazavisz, es egy ora mulva jon - hozott nekem egyet. Azt mondta, de nem hiszem el neki, hogy sale-en volt, es vett nekem is egyet ajandekba!!! :))
Csodaszep.... ! Elenezest a minosegert, iPhonnal csinaltam, nem a legjobb. Nem tudok betelni vele!
Az elson meg a sok-sok falevel.. a konyhabol keszitettem a kepet, es nem csak az ablak volt ott, hanem meg szunyoghalo is.
A masodikon latni az eloterben a ket nagy fat, amiket ki kellett vagatni... sajnos. A hatterben ott vannak a tiszafak, mintn egy-egy sepru :)), kis alacsony csutkak... ma el nem tudnam kepzelni, hogy ne legyenek ott...
Apropó reberbara. nem kell valakinek? Rossz helyen van, enni nem esszük, de kidobni sajnálom, mert már óriási tő, csak elnyom ezen a helyen mindent. nem a szeldelt levelű fajta, zöld szárú.
Pfff, asszem, maradok az egyéb lapuknál, a Petasites megduplázta a méretét az elmúlt másfél hónapban, pedig csak sima árnyékban van, vizet csak locsolással kap...
Ha unod, légyszi tereld ide az esőt. Nagyon szeretném! Nagyon, nagyon, nagyon....Már agicza javasolta esőtáncot sem járom, mert lehet, hogy attól ijedtek meg a felhők, és menekültek el. Olyan siralmas a kertem. Fáj így látni:(((((
Tudod, honnan van a rebarbara? Amikor megvettük az új részt, (a szomszéd borzalmas gaztengerét), és felrotakapáltuk, akkor találtam egy pici, alig leveles kis izét, ami valahogy mégis gyanúsan rebarbaraszerű volt - és hát tényleg az lett. : )
A rózsáid (is) valami fantasztikusak, láttam ám az angolosban. Szédület.
Nekem is van egy sima magellanica-m, ami totál árnyékba került idén, és nem örül. Megígértem neki, hogy jövőre kitalálunk valamit. Kicsit húzta a száját, de belenyugodott.
Még szerencse, hogy az esőáztatta dzsungel életérzés legalább átjön, csodás ez a növényrengeteg, hiába! :-))) A rebarbara külön SI-t kapott, a fuksziáid meg egész hatalmas bokrok lettek!
Ahogy elnéztem, itt most a rózsa mindent beterített, és úgy tűnik, nem szeretik a magellanica-k a sokkal több árnyékot, napon jobban fejlődtek és több is volt rajtuk a virág.... Egyébként itt megint rázendített, és valahogy nagyon nem bánom. :-D
Egy no ilyent soha nem mondana... "annyira nem vagyok fiatal"...
Multkor elrokonyodtem kicsit :)), mikor a szomszedek majdnem 30 eves lanya (nem ferjezett meg) azt mondta, hogy meg nem gondol hazassagra, gyerekre, tul fiatal hozza... :))
Nem - nem 20 eves a szomszedlany, hanem 30. Nem azt mondom, hogy el van kesve valamirol, de... TUL FIATAL HOZZA???? Az o gyerekeinek sem lesznek nagyszulei... :((
Rendben. Az a fő, hogy szépek a virágaink, szeretünk kertészkedni, meg minden. Remélem, nem bántottalak meg, mert távol állt tőlem még a szándék is! Kicsit negatív vagyok mostanában, több időt kéne töltenem a növényekkel, hogy regenerálódjak. Felétek is esik? Itt már nőnek a fűben a gombák.
Bocsáss meg, hogy kételkedem:) Nem ismerlek Titeket, csak a tapasztalat mondatja velem, hogy, ha eddig nem, akkor szerintem ezután sem így fogjátok csinálni:)! Persze, ahogy mondani szokták: ábrándozni szabad!
Ha masra van szukseged, talan mas penznemet is be kell vetni :)).
Te ZsuR! Azért szerintem nekik kellene megsütni a sütit !!! Vagy nem?? Ne má, hogy még Te fizess érte! Majd ha annyira rozzant leszel, hogy a hamut is mamunak mondod, de akkor már úgy sem fog kelleni a szolgáltatás. Fújjjjj! Milyenek vagyunk!! :)))
Fukszia: nekem akkor csinált ilyet, mikor napon lett vizes a bimbó.
Azt tényleg nagyon bírják különben, ha a vízbe lóg a lábuk, ráadásul levan róluk a gond egész szezonban.
Ne féljetek tőle, a fukszia a lestrapabíróbb, leghálásabb növények egyike, amit csak árnyékkertbe rakhat az ember lánya. Megállás nélkül virágzik, ha letörik egy ága, tuti meggyökerezik- tök jó növény, na.
Jesszus, mi van itt, hát rendes úrinő mán az árnyékkertbe se nézhet be pirulás nélkül?! Rémes, komolyan.
(Egyébként nekem mindig megmozgatja a fantáziámat, mikor mindenféle klubok sportolókat adnak-vesznek pénzért. Egy olyan másod-harmadvonalbelit talán én is meg tudnék venni, ha spórolok kicsit. És ásni, talicskázni biztos megtanulna az is, nem?)
BOLDOG NŐK 5 TITKA
1. Fontos, hogy egy olyan férfit találj magadnak, akivel
megoszthatod a felelősségeket, a háztartási munkát
és legyen egy jól fizető állása.
2. Fontos, hogy egy boldog férfit találj, aki imád táncolni,
és mindig megnevettet.
3. Fontos, hogy egy romantikus férfit találj, akire érzelmileg
támaszkodhatsz, anélkül, hogy ezt kihasználná, és ráadásul nem hazudik.
4. Fontos, hogy, egy olyan férfit találj, aki tökéletes szerető, és imád hancúrozni.
5. FONTOS, DE NAGYON FONTOS, HOGY EZEK A FÉRFIAK NE ISMERJE EGYMÁST!
(...ez nekem is eszembe jutott mar, de akkor miket mondtatok ram...pedig, egy kell szorakozasra, egy kell munkara... egy kell kerteszkedesre... egy kell szinhazba-moziba jarni... egy kell :)) tudodmire :))... egy kell furfaragra... mert kizart, hogy mind egyben lenne)
OK! Egyel több pasi a házban már nem oszt, nem szoroz. Főleg, ha még ilyen szorgalmas is, mert az enyémeket bármire is rávenni az egy megoldhatatlan feladat.
Félárnyékban van a fedett erkélyen. Minden nap meglocsolom esővízzel. Pára: a 200 literes esővizes hordó felett lóg. Tóba tenni nem tudom, mert csüngő.
En is felek attol, hogy kenyesek, es kudarcom lesz veluk, igy inkabb masnal gyonyorkodok bennuk... most hogy mondod, a mas mindig a kerteszet...?! Figyelni kell, nem sokat latok ismerosoknek!!!
Igen, az arany nem jo - marad a bablevesbe martas :)).
Nekem meg sosem maradtak meg a nyavalyások, úgyhogy nem is frusztrálom magam velük, pedig minden április végén ott kelletik magukat a virágosoknál, ámpolnában... Talán jövőre megpróbálom újra, most már azért több itt is az árnyék.
Papusodat meg aranyba kellene foglalni, bár lehet, hogy a nemesfém-tartalma miatt lassabban készülnének az új és újabb kerti cuccok... ;-P
A tavasszal vett fuksziám rengeteg új bimbót hoz folyamatosan, csak sajnos megbarnulnak, és ledobja őket, még mielőtt kinyílhatnának. Mi lehet a baja????
De hogy ne csak panaszkodjak: a Hostáim szépen nyílnak sorban.
De igen! Most, hogy mondod, lehet, hogy a felhők nem is a Mecsek miatt fordultak el? Egyszerűen csak megláttak, és megijedtek, vagy röhögőgörcsöt kaptak. :-D
Itt nem lehet szetoffolni semmit sem. Az en topik filozofiam, osszejonnek azok az emberek, akiket osszekot az arnyek kert szeretete, aztan beszelnek mindenfelerol.
Nem vagyok "topik-barbar" (mint a "szak-barbar"), hogy csak az es semmi mas... :))
Most mondogatnak olyant, hogy van olyan verzio, ami 3-4 honapig nem engedi visszanoni oket.
Amit en csinalok legkozelebb (bar remelem nem kell), hogy a gyomirto utan rogton PREEN, mert azt tudom, tapasztaltam, hogy nem enged gyomot csirazni. Gyoker maradekra viszont nem jo...
(Ezt már mintha megbeszéltük volna tavaly, de idén is olyan idegromboló dolog, hogy az egyik kert elúszik, a másik meg közben kiszárad. Hát milyen gagyi szervezés már ez?! Figyeli ezt fölülről valaki egyáltalán?!..)
Glialkából nekem is van rossz tapasztalat, még az előkertből. Tavaly ősszel fogtam neki a kőkertnek, előtte gyomirtás, utána sziklák, földmunka, etc. Tavasszal, mintha mi sem történt volna, az elfekvő gyomok ki, csicsóka dettó, rendesen gallyra vágták az egészet, a már beültettek között meg maradt a kézi irtás, aztán jöttek az egynyáriak és én meg kicsit kiakadtam. Úgyhogy ősszel repetázni fogok, hátha most már több sikerrel...
Igy elmeletben egyet ertek vele(d). Viszont a gyakorlat...
Mielott beultettem a problemas reszt (mert volt ketto nagyon problemas) adtam egy alapos permetezest neki olyan gyomirtoval, ami azt irta, hogy totalis, de nem az volt... pedig azt is irta, hogy legalabb!!! egy evig ne ultessek semmit sem oda...
Most mar azon a helyen rend van - nagy fak es bokrok. De a vele szemben levo - ahol a bokorrozsak voltak, hat azok... randa... majd csinalok kepet a furol, hogy mi no helyette... De... elobb vagy utobb majd csak lesz belole valami!
Szerintem a totális gyomirtó az egyetlen, ami nem választás kérdése, ahol muszáj, ott nincs ésszerű alternatíva ahhoz, hogy pl. rendes virágágyat kapj és ne öntsék el a szél szárnyán vitt és a földben évek óta meghúzódó gyommagok a területet friss beültetés után...
Nem gond a fu - ferjem mindig le tudta vagni, volt annyi szaraz ido. A gyom... hat van, de nem nagyon erdekel :)). Meg a szaraz idoben legyomirtoztam egy reszt ahol katasztrofa volt a helyzet, ott szepen kitisztult - utalom a vegyszert, de itt nem volt mas megoldas...
Tulajdonkeppen nincs is munka vele... marmint a kerttel... csak nem tudom elvezni, mert olyan paras az ido.
Pfff... emiatt most tényleg nem irigyellek... Mindig megdöbbenek, hogy pár esős nap mit tud dobni a kerten, szinte meglódítja a növényeket... Esőtánccal még nem próbálkoztál? ;-P
Minket megint elkerült az eső. Alig esett pár csepp. Még egy locsolással sem ért fel. A Mecsek megdobja a felhőket, és elkanyarodnk. A műholdas térképen rendszeresen szoktuk nézni, hogy merre járnak. Marad a locsolás. Katasztrófális állapotban van a kertem :((
Nem. Oszinten - meg sona nem ereztem a hatranyat... sot, csak az elonyet.
Imadom a tegla hazakat, a nagy regi epuleteket, vastag falakkal... de... hala az egnek, nem kell benne laknom. Annyival egyszerubb fa - frame+sheetrock -, hogy el sem tudom mondani...
Most par napja nincs eso, sot, az ido kellemesen huvoskes, nem sok paraval. Feludules!
Remélem, nálatok már szárad minden, tényleg, ilyenkor a faházak nem jelentenek hátrányt a téglával szemben?
A héten kaptunk kis ízelítőt a vízből, szerencsére pártíz kilométerre innen volt nagyon durva, mi megúsztuk (most szó szerint is...), úgyhogy zöldül végre a fű, volt egy-két párás-fullasztó nap, de az kibírható volt. :-)
Ugy kuldenek belole... mindenfele kezd gombasodni, peneszedni, kirohadni... az orszagban sok helyen van arivz, autokat mosott el, hazakat ontott el - embereletek...
Aztan Texasban szarazsag - es a csorgokigyok portyaznak a hatsokertekben, mert a nem talalnak eleg ennivalot... a kisgyerekek es a macskak veszelyben :((
Gyönyörű! Ilyen szép tányérosat is úgy szeretnék - de sajnos a hortenziák pl. eléggé megsínylették a nyaralásunkat, nem tudom, nem okosabb-e, ha megelégszem annyival, amennyi van.
Ma delutan oruletes volt a viz. Epen a boltbol jotten (en hulye), es nem lehetett latni a viztol, esti sotetseg volt... mire bertem a hazba (a cuccot a kocsoban hagytam) borig aztam a szo szoros ertelmeben - es ernyom volt....
Verbena bonariensist például? Később indul be és virágzik, de azt a fagyokig folyamatosan, kis helyet foglal, az ágyás hátteréből emelkednek ki a virágbugák, és a visszahúzódó digitalisokat sem zavarja... Vagy szórj közé előnevelt Cleome-t, az is sokáig kitart.
Azt hiszem nekem az az igazan kedvenc, ha sok van belole... de... pl a digitalis szornyen nez ki most, igy fogok valamit koze ultetni, hogy ne legyen randa ha elviragzik. Igaz, nem latni a haztol, csak ha kozel megyek az agyashoz.
Kenytelen vagyok, mert nem tudom a hazamat-kertemet athuzni valahova mashova...
Ami a black spot-ot illeti es a lisztharmatot... iden nem is olyan veszes, es csak egyszer permeteztem! Igaz, sok novenyt atultettem, ugy nez ki szellosebb helyre. A feher phlox az egyeduli ami lisztharmatos... majd adok neki meg permetet, es valoszinuleg amugy is naposabbra kell vinni, nem tud kinoni a rozsaszin mogul.
Legalább nem kell locsolnod, nem ég sárgára a gyep, tarthatsz a napon páfrányféléket, és gigantikus méreteket öltenek a hortenziáid, valamint a portól nem szárad ki a torkod... Nézd inkább a jó oldalát, ne a blackspotot és az egyéb velejáróit...
Hat igen. Nem lehet mindig minden feltetelt teljesiteni :)).
En sokszor ugy erzem, az elrendezesem elegge "linearis"... de hat az adottsagok mellett nem sok lehetosegem van.
Ma megint tropuson lakunk, mint a hetvegen. Utalom a NJ juluiust, augusztust...csopog a para mindenhonnan. Hatalmas vihar volt este es ejjel, omlott az eso, nem lehetett a feljaro aljaig ellatni...
Még egy kis adalék ehhez az ágyásos bénázáshoz, mert már csak vigyorogni tudok rajta: június elején betelepítettem a Digitalisokat szépen a Gaurák mögé, amik akkor voltak bő 10 centisek, majd néhány héttel rá lelkiismeretesen visszavágtam a szárakat a virágzás után. Most a Gaurák méter felett járnak, és még mindig nőnek, az újra vurágzó Digitalisokat meg simán takarja a fehér tömeg... Pffff. A Malope-k és a Lavatera trimestrisek is árnyékba kerültek, fejlődésük is leállt, ígyjárás... :-S
Hm... jol telepitettem ... megcserelni... en is cserelgettem, de ... ami hatul van az azert (is) lehet kicsi, mert kevesebb napot kap! Osszel mozgatni kell kicsit...no es lattam mar lisztharmatot, bar permeteztem...
Akkor jól telepítetted őket... ;-P Már egy éve meg kellene a kettőt cserélni az ágyásban, mert most alig látom a kasvirágokat, idén ráadásul sokkal nagyobbra nőtt a Phlox, mint eddig, csak akkor látom őket, ha lábujjhegyre állva átkukucskálok...
Aranyos kis jószág, tenne valami kárt a kertben, ha hagynád szabadon kóborolni? Azért jó neked, hogy ilyen látogatókat fogadhatsz a kertedben... :-D A kasvirágok már nálad is szépen kinyíltak. ;-P
Persze, mesélted a fadöntést, emlékszem. Nem is ezekre az öregekre gondoltam, őket jobb hagyni, nem két perc volt, míg megnőttek, hanem a még kezelhető, elérhető magasságú, 4-5 méteres fiatalokra, azok gyérítése nem segítene?
Jajj nem lehet... hatalmasok, magasok... ha favagot hivatok ezrekrol beszelunk! :(( Nem lehet a gepekkel hatra menni, igy marad a faramaszos favagas...
A fiamnal probalunk "tetoablakot" vagni a lombkoronaba - ott alacsonyabbak kicsivel a fak, de azzal is szenvedunk....
Emlekszel, amikor kellett fat vagatni, mert feltem, hogy a hazra dolnek? Itt egy par kep az aranyok miatt... No meg surun vannak - most latom hogy amiota ezt a ket fat kivagattunk a hatso kertbol, azota a mellette levo kivirult!!!
Ugyan már, nem is te lennél, ha féléves rendszerességgel nem ültetnél át egy-két(-több ;-D) dolgot a naposabb részekre... :-) Az nem lehetne megoldás, hogy gyérítsd az erdős-árnyékos részt? A nagyon össze- vagy egymásra nőtt, vagy túl vékony kis fácskákból egyet-kettőt kiszedni, így nyerni valamivel több, de még mindig szűrt napsütést?
Igen - tokeletesen ahogy leirtad - de ott van egy valtozo: a szin... itt meg nincs!
Mindegy - rejtely marad...
Iden nagyon keves a szin az arnyekosban, a szelen a kup viragok, phloxok csak most kezdtek nyilni. Nagyot nott az arnyek tavaly ota!
Gondolkozom azon, hogy elorebb kellene hozni a kis lepegeto koveket, fel meterrel vay ugy, hogy legyen meg egy kis napos csik - vagy hagyni az egeszet hostaknak, pafranyoknak...
Az azaleakat tervezem a spa kore ultetni, nem fognak magasabbra noni mint az ablak alja, igy nem lesz plusz arnyek toluk, es orokzoldek.
Hah, es azt hittem, iden nem kell mozgatni, atultetni :))!
Ugye, valami nagyon-nagyon finomságos vacsorát kapott érte a Papusod? Maximálisan megérdemli ugyanis! :-))) (Csak félve jegyzem meg, ha a fa rácsozat mindkét oldalról ápol és eltakar, nem lett jóval sötétebb a mögötte levő szoba? Vagy a bugyogóra nem is nyílik ablak?)
Ez a Phloxokkal is így van, idén két hullámban virágoznak, legelőször nyíltak ki a rémesen erős ciklámenek, aztán a cirmosak, most kezd el mozgolódni a fehér és legutoljára marad az ágyásban a babarózsaszín, az Echinacea-k már majdnem mind virítanak mögötte....
Hm... hat az a helyzet, hogy a rozsaszin mind a baratnomtol van - egy kupacot kaptam tole evekkel ezelott. Aztan ahogy szaporodott, eszrevettem az idobeli elterest. Mintha az ujabb tovek elobb viragoznanak, es az oregek kesnenek.
A feheret, pirosat en vettem, azok egyszerre viragoznak - csak a rozsaszinek nem.
Az Astilbék azért virágoznak különböző időben, mert különböző fajták :-)), akárcsak nálam. A korábbi A. arendsii, ami most virágzik A. japonica. Nálam még van A. simplicifolia, annak a levele nagyon szép.
Papus beletaszigalta a legutolso csavart tegnap este (mar sotet volt)... kesz akart lenni, mert sok olyan projectunk van, ami huzodik...
Kesz. Igazan... Kerdes... miert van az, hogy az Astilbe-k ket turnusban viragoznak? Itt a masodik... az elso mar regen elviragzott... nem mintha bannam, hiszen igy van tovabb de erdekelne.
Nagyon szépek! A kert is, meg a fotó is. Ami a második képen van, ő micsoda? Régen volt nálunk is, még párom ültette, de kihalt - pedig az árnyékot szeretheti.
Azért ne sajnáld - gyönyörű lesz minden, mire visszajöttök, akkor is! A fényképezős szemügét pedig tessék felavatni! De ha visszajöttök, behajtom az ígéretet és feljöttök a hegyre! :) Nagyon jó nyaralósdit Nektek!
Köszönöm, és jó utat, hátha pihenni is tudsz egy kicsit. ;-) Webkamerát nem lehetne addig beüzemelni, hogy mégse maradj le az éppen esedékes virágokról?
Nem-nem, nem sajnálom, sőt! Vannak azért napos részek is, illetve néhány olyan rész, ahol pár órányit süt a nap, így azért lehet variálni. Mint ahogy ezek szerint a bordó tavirózsát át kéne dobnom a nagy tóba, mert Almost Black-nek vettem, de ez lett belőle. Ez viszont bíztató, hogy csak több nap kéne neki, mert igazán sajnáltam, hogy inkább lilás lett. Nem mintha nem lenne gyönyörű, csak a fene evett egy bordóért. Nem tudtam, hogy "kifakulhat", ha kevés napot kap - köszönöm.
Multifunkcionállis anyukák sorsa... ;-P Elég rendszertelen, mikor vagyok városközelben, de nagy köszönettel elraktam a meghívást :-))), ellenben fogalmam sincs, mikorra lehetne időzíteni még a tél előtt...
Igen... nem lehet feladni! A negy oszlophoz vettem negy kicsiket - most csak ketto van, de ha latok meg kettot szepet, olcson :)), akkor megveszem, hatha...
Nem mondod, hogy mégis belevágtál? :-))) Reményhal rulez! :-D Ne tápozd, mert attól szokott rendszerint megkukulni a lilaakác... Ha nem magoncok, remélem, hamarosan és nagyobb sikered lesz velük, mint azzal a makacs példánnyal...
Lattad a ket kicsi wisteriat a korlatnal??? (Negy lenne, de az a segitokesz Papus kigyomlalt kettot) Kivancsi vagyok, mi lesz veluk... akarok meg kettot, de felek nem fog eleg napot kapni!!! Azert lehet megprobalom!
Igen... dolgozik a Papus a kertben mostanaban, es nem csak az epiteni valokat epiti. Ugyesen vagja a fuvet is, es a taligaval egyenesen csoda, hogy miket muvel :))!
Komolyan, nagyon sokat dolgozik a kertben (is). Ha nem tenne, nem lenne ilyen a kert...
Csatangoltam kicsit virtuálisan a kertedben... Nagyon szeretem ezt az eldugott erdei zugos hangulatot... Az a csoda, hogy nem reggeltől estig a kertben szöszmötölsz, csemetéid valamit azért sejthetnek... :-))
Sose sajnáld, hgoy a tűző napot és a vele járó n9övényanyagot nélkülöznöd kell, tudod, hányszor gondolok rátok - Dog, Zsu, +te, hogy milyen marha szerencsések vagytok, hogy nem kell egy emberöltőt várni, hogy susogó lombok árnyékában kertelhessetek? Nyaranta napközben ilyenkor lehetetlen kint maradni, és ez csak romlani fog az évek múlásával, 10-től 6-7-ig csak idebent van élet. :-/
Lilaakácot már kitárgyaltuk ZsuRhoz egy-két éve, mivel nála rendszerint sztrájkolnak, nem érdemes oda kísérletezni vele, pedig valóban jól mutatnának...
Rettentő rendes papusod van, kincs egy ilyen barkácsvénával megáldott pasi, akinek még kedve is van kertet (sz)építeni... Büszke lehetsz rá! :-D A bambusz likvidálását kicsit sajnálom, ez a lécezés ad némi távol-keleti érzést a saroknak, de ha mennie kell, egy 'nonrunner'-t kereshetnél a helyére, ami nem szabadul el egykönnyen, pl. Fargesia rufa.
A molyok parevenkent tarolnak... mikor vettuk a hazat fogalmunk sem volt roluk!
Par eve nagyon sok volt beloluk, es a varos permetezett azok folott a hazak folott, akiknek a tulajdonosai kertek. En kertem, mert ket oreg tolgyfat tonkretettek, nem nottek tobbet levelek rajtuk.
Azt hiszem ez a harmadik tavasz a permetezes utan - es a lomb hatalmas lett!!! Innen gondolom, hogy nem is vettuk eszre, mennyit ettek a hernyok.
Nincs is bajom az arnyek kerttel, hiszen azert vettuk meg ezt a hazat! A sok nagy fa. De... nem akarom a novenyeket kinozni!
Van egy jo par azalea bokrom ami nagyon mely arnyekban van, alig voltak rajtuk viragok iden, azokat is at kell ultetnem...
Papus repetazott a vacsorabol... a fasirt az aminek nem lehet eldugni az illatat - es mar agyban voltam mikor jott utanam az "illat" :))... Megvette az osszes fat (hat ha elhiszem, mert vagy otszor volt mar boltban faert, igaz valtoztattunk a terven) sot le is vagta oket. Igy egyik este majd felteszi a hianyzo korlat leceket...
(Igen, ez a gondolatmenet tudom, melyik gyerekemtől származik, nekem is szokta mondani, hogy naná, hogy nincs kész soha a kert, mikor én folyton szétszedem. : ) )
Veszek új elemeket, és akkor megpróbálom lefényképezni a kuckót, bár igazából nem hiszem, hogy túl mutatós lenne.
nah ez nagyon jópofa lett örülnék, ha ilyen ügyesen tudnék fával dolgozni mint a papusod :) viszont ez a túlneveltem dolog, férfiak is olvassák ám ezt a fórumot, és kikérjük magunknak ;))
Tudod, amilyen sok rosszat hallani mostanság a napsugárzással kapcsolatban, én egyre jobban örülök az árnyéknak. Tudom, hogy ezzel növényileg jobban meg van kötve a kezünk, én baromira szeretem, hogy még délben is kint lehet lenni a fák alatt. Bááár, azért a koraesti napsütésekre én is irigykedem :)
A molyok akkor taroltak, mikor költöztetek, ugye?
Te ZsuR, mi lett végül a lécezéssel? Papus megdolgozott a vacsaoráért? :D
Igen - imadok csendes esoben kinnt ulni!!! Ami meg nem megoldott, az a grill folotti vedelem - de nem hiszem, hogy annyira eroltet a grillezes, hogy esoben, hoban ne tudnam visszafogni magam... meg ha minden kotel szakad, ott a napernyo.
:)) Neki kéne állni főzni :) Jobban esik ám, ha érzi, hogy végére ért. Ha egyszer az ember beindul...
Mi is gyártottunk tetőt a terasz fölé, mert tényleg jó, ha van egy fedett kiülő rész. Néhány éve mindig 5-től esett fél órát az eső, pont mikor Embör hazaért és gutaütés volt, hogy pont annyit maszatolt, hogy nem lehetett kimenni. Most jó, esőben is lehet kint ücsörögni...
Delutan negy ora van - nyari idoszamitas szerint... es alig van feny a kertben. Most latom, mennyi lombot ettek meg par eve a molylepkek - akkor volt napfeny hatrabb is.
Miert akartunk falat... hat en nem akartam, sot, amig nem volt teto csodalatos erzes volt a csillagos eg alatt ulni a vizben... de ha esett, ha fujt, ha sutott - mind baj volt.
Igen, a latvany... meg a teraszon is mas erzes ulni igy - most erzem, hogy ott a kicsi fal. Igazan nem zarja ki az egymas latasat teljesen, de kellemes "vedett" erzest ad.... no es a latvany (a furdozo latvanya) eleggehogyismodjamcsak.... :)) 0regecseke...mellozheto...
Delutan 4:15 van... a Papus most megy anyagert :((... lehet vacsorara is enni akar? :))
Csak, hogy Te se unatkozz! Mármint a költöztetésre értem :)
Nagyon rendes Papusod van, na! De azért vasárnap délután tényleg nem kell rohangászni - bár tudom milyen, mikor az ember nem érzi, hogy a végére jut annak, amit elkezdett. Igazán megérdemli azt a nasit - Te meg a lécezést az önfeláldozásért :) Hiába no, ami műxik, az műxik.
A terasz felé miért akartátok a "falat"? Teljesen elszeparált részként legyen a bugyogó? Senki ne lássa, mikor fájós derékkel beleevickélsz? :D
Ahogy néztem, azért lesz ott elég nap. Kertészkénél gyönyörű a Wisteria, meg Ágiczánál láttam még az albumban - szerintem ők is megszavaznák oda :) Nálad nagyon szépek az azáleák meg a rhodik, majd élesíthetjük azt az SI-mérőt!
Igenis kérem, a fájlokat frissíteni kell! Naná, hogy gyere, mindig örülök Neked.
Remélem, hogy a hortenziáknak csak a költöztetés a gondja, bár az átültetés (őszi) utáni évben szépek voltak. Rengeteg erdei komposztot pakoltam alájuk, azzal lett feltöltve a kövek mögötti rész, meg locsolom is őket ezerrel - csak nem lesz gondjuk. Bezzeg a szomszéd kertben a senemlocsolt-senemtápozott hortenziák akkorák, hogy ki sem látszik a levél! Leképeztem, mindjárt megmutatom.
Sokoldalú Timi! Tök jó, hogy jöttök erre, pont akkor leszek szabin. Már küldtem Neked valamikor címet, telefont, de mindjárt írom még egyszer, nagyon fogunk Nektek örülni!
Annyira onfelaldozo vagyok - vettem nasit is ebed utanra... :))... jokat cuppogott a Papus ebed utan rajta :)).
Nem tudta a korlatot befejezni, elfogyott a fa, es el akart menni venni! Vasarnap delutan kettokor!! Kicsit tulneveltem :((... nem engedtem meg neki... ugye milyen rendes vagyok ? :))
Itt a ll a munka - jovo het vegeig, remelhetoleg nem lesz esos ido, bar a munka most majdnem mind bennt van mar, teto alatt.
Ha lesz eresz is fennt (mert most nincs es kimossa a foldet az eso a teto vonalaban) akkor azaleakat uletek a korlat ele - nem magas fajtat, csak legyen orokzold. No meg a wisteria... remelem eleg napot kap majd!!! Egyre tobb az arnyek megint, es kevesebb a napfeny... koltoztetni kell a napfenyt kedveloket.
Szerintem nem, de majd jössz (!!!!?) jöttök és megnézed. Sötétebb lilás, de véletlenül sem az a mély bordó, aminek vettem.
Te Dog, a kerted fantasztikus! De Sokfogút le kell állítanom, mert kicsi hidakat akar, mint Nálad vannak :))) Ha nem haragszol, elmondom, hogy jártunk Nálad (nem először :))))) és én csak bámultam azt a csodát, amit alkottál. Csemetéink meg nem tudták kitalálni, miért van az, hogy már épp késznek látszik a kert, a Zanyák meg nekiesnek valami újat csinálni.
Arról a kis kuckóról tennél fel képet? Az annyira hangulatos, hogy csuda!
Tegnap es tegnapelott madar tragadiak sorozata volt... egy kis catbird-ot levittem a Wildlife Center-be, azutan, hogy kivettem a Frakka szajabol - sajnos mire oda ertem volna vele fordulhattam vissza... temetni. Aztan tegnap reggel a Zsigatol vettem el egyet, ez nem volt serult - mert ha a macska szaja aztszakitja a bort, a sok bakterium vegez a kismadarral nagyon hamar, sokszor az orvosi segitseg ellenere.
Tegnap nem tudtam vinni, mert szombaton nincsenek ott...
Eros volt a kicsi, par ora ketreces pihenes utan betettuk egy elhagyott madarhazba, ott ahol halljuk a catbirdot kiabalni. A macskakat meg bezartuk ejszakara... reggelre ures volt a madarhaz... remelem a szulok megtalaltak a kicsit...
Szoval abba maradt a kopacsolas, hogy a szulok johessenek nyugodtan. Ma Papus befejezi a terasz feloli oldalt, es probalunk kovet taligalni a keretbe... ha kell... lehet csinalunk "uszo" lepegetoket, 80x80-as kis negyzet alaku izeket kicsit belenyomva a kobe... de csak ha hianyzik.
Aztan meg mindig van munka rajta, de az mar csak kozmetika.
Aztan a terasz... annak is kobol kell lennie...de csak jovore, iden keszek vagyunk!
A szivem szakad meg erte - de a tobbi novenyert is! No meg a napfenyert is... szep, szeretik is a madarak, no meg az erzes....
De felek tole. A szomszednak volt ketto csokor bambusza (talan 1.5-2 m atmeruju kupac mindegyik) es elszabadult, mert nem gondoztak... most rohan at hozzam, es persze a to fele... kepzeld!!! Lattam kerteket, amikben elszabadult a pokol - akarom mondani a bambusz. En is szivesen veszem, hogy nem lat a szomszed at a nappalimba, de... most ahogy ajtott a keritesen, a bambusz, ha havas rajta fekszik a hazon... mintha egy fa dolt volna ra.
Szoval... ki kell szedni. Sajnos. Talan a nem futo fajta jo lenne...
Ha nem lennél olyan messze, biztos elkérném őket! Jó lenne a szomszéd elleni takarásra. Az enyém még sokára lesz ekkora.
Babci!
Én is átültettem a hortenziáimat, az enyémek is megsínylették. A kék ki sem nyílt, a rózsaszínnek meg elég sárgák a levelei, és kicsik a virágjai. Majd jövőre ismét rendben lesz velük minden. Egyébként ha még nem látom, hogy ki tette fel a képeket, akkor is ráismerek azonnal a Tieidre .))) Lehet, hogy a nyár végén valamikor megint megyek fel Pestre. Ha nem bánod, újra meglátogatlak. Tudod, csak azért, hogy a fejemben a kertedről elmentett fájlokat frissítsem :)))
Istenem Babci! Mindig ámulok, ha meglátok pár képet a kertedről:-) Az a helyzet, hogy augusztus 3-4-5 fent leszünk a budai hegyekben. Ott nyaralunk a családdal, és ha megengeded, szeretnéklek meglátogatni Téged és a kertedet! Viszont pontosan nem tudom merre laktok, ezért kellene egy utca és házszám, illetve a pontos helyiség megnevezés, hogy rá tudjak keresni. Emilben elküldheted, ha nem zavarnánk.
:) Pedig hogy féltem, hogy hogy lehet a hegyen vízszintes terepet gyártani úgy, hogy ne legyen túl mesterséges képe.
Töredelmesen bevallok valamit: én a fehér herét direkt ültettem, még a fű közé is. Nem is reklámozom a füves topikban a gyepet :D Viszont néhány évnyi állandó gazolás után átértékeltem a "széééééééépzőőőőőőőd gyep"-ről alkotott képet, és boldogan nézem, mikor a fű között virágzik a pimpó, ibolya, lóhere, százszorszép és egyéb gyönyörűségek - tiszta virágos rét, nyírva meg egész rendezett képet mutat.
Kisidi, látod, ezért is néz ki a képen így, mert épp nyírtam előtte :) Egyszer Kiskertész járt nálam, Ő mondta az egyik meredek lejtős résznél, hogy hagyjam úgy, ahogy van - átmenet a díszkert és az erdős rész között. Valahogy akkor kezdtem ráérezni, hogy tényleg kell valami átvezetés. Nagy a kert - szerencsére, viszont az egészet egyrészt nem győzöm, másrészt nem is szeretném átalakítani. Pont attól szép, hogy a közel 80-100 éves tölgyek keretezik (párom "7 tölgy"-nek hívja :D)
Olvasgattam vissza, látom, a tavasdi mindenkinek piszkálja a fantáziáját :)
Csak annyit tennék hozzá, hogy én elég csúnyán allergiás vagyok a darázscsípésre (értsd: azonnal rohanás bökni), viszont azt tapasztaltam, hogy mióta tó-tavak vannak, nyugisabbak a darazsak. Találnak inni, így talán kevésbé vadulnak meg. Nem tudom, hogy így van-e valójában, de ezt vettem észre. Szúnyog viszont kevesebb, gondolom a lárvák halak általi felzabálása erőteljesen csökkenti a létszámukat.
És ha már tó, muszáj elmesélnem Nektek: legkisebb csemetém erőteljesen kezd fertőzötté válni. Tegnap végigmutogatta, hova és hogy kéne még tavat csinálni, növényeket ültetni, csak a lapos pénztárca mentett meg attól, hogy elvonszoljon a kertészetbe "ültetni valóért" - így mondta :D
Más: sajnos idén a hortenziák alig hoznak virágot, valami biztos hiányzik nekik, a levelek sem az igaziak. Ugye tavalyelőtt októberben kerültek a helyükre, tavaly gyönyörűségesek voltak, idén valahogy csenevészebbek. Ötlet, hogy mit adjak nekik? Eddig nem kaptak tápot, nagyon jó kis erdei komposzt van alattuk, de múlt héten már locsoltam rájuk némi ellátmányt (általános növénytáp, semmi extra). A klematisz viszont gyönyörű, ontja a virágokat - szereti a helyét, úgy látszik.
Meg még egy gyönyörűség, amit muszáj megosztanom veletek:
Nagyon szépen haladtok, igazán arany keze van Papusodnak :) Jó kis elbújós-ejtőzős-pancsolós kuckótok lesz. Szerintem a kő jobb is a medence köré, a fa csúszósabb lenne. Még az a fajta is csúszik kicsit, ha vizes, amiből a lépcsőt csináltuk.
A hortenziáidat megcsodáltam a másikban, egészen gyönyörűségesek!
Itt tartunk... alakul, de sok munka! Ha kesz az oldalfal, ha kesz a korlat (talan idaig eljutunk holnapig), akkor a jobb oldali falat is felteszi a Papus... az rovidebb lesz, csak 2/3-a, hagyunk ki bejaratnak 1/3-ot. Aztan... jon a foldre a kavics.
Kedveltem azt a helyet - sot, ha megyek haza, mindig meglatogatom. Szerettem ott elni.
Viszont... alakul a kinnti helyzet. Tul sok faban van a fejszenk, es meg csak nem is mi vagtuk bele mindegyikbe... Feljott a terasz kove, es javitani kell... kovet szeretnek, mert az idotallobb, nem kell karbantartas mint a fahoz. Aztan meg ott a furdo kornyeke, az is kivan valami boritast, mert bizony nem jo a sarat dagasztani. Azt hittuk oda jon a fa - de most sem penz, sem ido, sem egeszseg hozza, hogy megcsinaljuk a kettot, igy egyszerusiteni kellett. Jon egy kavics boritas, az nem lesz saras, es akkor talan jovo honapban neki tudunk allni a konek, az tobb munka lesz.
Az elso kep volt az inspiracio - mi modositottunk rajta kicsit, nekunk fuggoleges lesz nem vizszintes, no meg a bambuszt ki kell szedni mogule - nagyon sotetit. Szep, de a szobak sotetek tole. A fuggolegesre is tudnak novenyek futni, de a macskak talan nem fogjak letranak hasznalni.
Valamikor az egyik barátunk vett ott több hektáros erdőt, s benne házat még sok évvel ezelőtt, és egyszer elvitte az egész baráti társaságot, hogy megnézzük. Annyira megtetszett a falucska és a környék, hogy nyomban beleszerettem. Mindig is vágytam egy ilyen igazi, vályogból épült parasztházra, melynek tornáca, oszlopai és 70-es falai vannak - igy klima nem kell:-DDDD
Kb. 10 éve sikerült beújitanunk ezt a tanyát, és azóta csinositjuk.
Most már az utolsó pár évben el lehet róla mondani, hogy készen van, és a kert is gyönyörű, a bokrok, virágok a helyükön és még a kutya sem kaparja ki, mert szépen elvertem a lábát kiskorában, ha kapart - igy megtanulta, hogy nem szabad, és különben is a virágágyásokat meg is lehet kerülni, nem csak átugrani:-DDD
A faluban több barátunk is vett tanyát magának, igy ha egymás társaságára vágyunk, egy-egy sütögetés, baráti összeröffenés, bográcsolás jöhet. Több horgásztó is található itt, na meg erdők, melyekben csodás vadakat lehet lőni, szóval igazi paradicsomi állapotok vannak - még nem sikerült elrontani hála Istennek - olyan emberek kerültek véletlenül oda az őslakosok közé, mint betelepülők, akiknek fontos a természet szépsége és annak megőrzése. Minden hét végén lemegyünk már pénteken este, és vasárnapig olyan szinten ki tudom kapcsolni az agyam ott lent, hogy az valami csoda.
Szeretném az öregségemet ott eltölteni, na persze, ha megérem:-DDDD
Ez szerelem volt az első látásra. Ilyen volt, amikor megláttam a neten. Egy család két kutyájának ballépéséből származik, és már csak ő volt meg. Fiú, és nagyon értelmes. Kinti/benti kutya, családtag. Tudod a gyerekek már elköltöztek ketten vagyunk a férjemmel meg Berry. családtag, most ő a gyerekünk. Azért nincs elkényeztetve és tud viselkedni is. Most lesz 18 hónapos vasárnap. Életem első saját kutyája ő, mert amig gyerek voltam, az apukám választott kutyát a családnak, házőrző legyen, hamis, ugatós stb. Amikor gyerekeünk lett, és megnött olyanra, hogy kutyája legyen, akkor ő választott. Igy most 55 évesen tehettem meg először, hogy saját magam által választott kutyám legyen. Különös szimbiózisban élünk mi ketten, nagyon szeretjük egymást.
A nevét már nem tudom, mert több fajtám is van, ez a legszebb, szerintem ez a Blue Magic, ha jól emlékszem. A rózsalugasom is a metszéstől lett ilyen szép. Sosem tudtam futórózsát metszeni, az idén is a barátunk metszette meg, meg is lett az eredménye. Sajnos a másik lugasról nem tudok hozni képet - az ugyanilyen csak sárga - mert az pont elvirágzott, mire lementünk:-CCC
Itt van a drágám:-DDD 18 hónapos golden retriever+labrador+kaukázusi keverék. Nagyon imádjuk egymást, és ő is tiszteletben tartja a virágaimat, mert szépen ráneveltem.
Akkor a jó öreg Eichhornia crassipes (vízijácint) meg a Pistia (a saláta) lesznek nálad befutók, nálam sosem húzták sokáig. Ha kapsz végül valahol, egy kis Azolla is mehetne bele, sztem pár hét alatt megsokszorozódna...
A pici tó is életképes mindenféle szűrés, meg egyéb nélkül. Az enyémek (2 db) nagyon picik, de nem kell veszkölődnöm a karbantartással. Az egyik már nyolc éves. ÉS! Mezőgazdasági feketefóliával készült. Igaz, a fólia sehol nem látszik ki a kövek és a növények között, így nem éri a nap, de nincs vele gondom.
Mellesleg az sem jó, ha teljesen napon van, mert könnyebben algásodik.
ZsuR!
a vízisaláta csodásan bírja az árnyékot. Hatalmas levelei lesznek. A napot nem is szereti
Ha csinalsz... ne legyen arnyekban... ne legyen fak alatt mint az enyem! Most jottem be a kertbol - locsolni kellett, ami hihetetlen ennyi eso utan - es a tavamat nezegettem. Bizony a tavirozsak nem viritanak... arnyek van. A tavaszi kezdet utan leallnak, mikor a lomb tul nagy.
Mar banom, hogy az elejen akkora nagy izet csinaltam a tobol - szuro meg minden... eleg egy pumpa, hogy legyen benne oxygen, bar a profiknak az sem kell, eleg a sok noveny.... szoval nem kell sok munkat csinalni, csak annyi kell, hogy egyszer - es onfenntarto - maskepp nekem sem menne...
Kis vizecskék (inkább csak madár- és macskaitatók) az én kertemben is vannak, vágyom már régóta egy nagyobb tóra is, de nagyon sok munkával járna, arra mostanában nincsen időnk. Így kicsit irígykedve nézegetem a Ti tavaitokat.
Azt hiszem a tavam belefer az Arnyek kertbe, ugyanis eleg arnyekos. Kell valami novenyt kitalalni, ami szeret arnyekos vizben lenni...
Nalam valtottak szint a liliomok, ami a kepen van az elozo hozzaszolasomban, az mint rozsaszin szokott lenni - semmi feher... aztan most...., de igy is megtartom :)), mert az illata valami csodalatos!!! Meddig... hat nem is tudom, egy het, ketto? Ha esos, sokkal hamarabb. Most figyelem, a feherek 4-re nyiltak ki.
A hortenziak... valoszinu az egyik bokrot nagyon visszavagtam, csodalatosan nott, de nincs rajta virag - az jovore tele lesz!!! No meg van egy par oreg hajtas, amit ki kellett volna szedni... van rajta virag, de rovidke szaron es nem nagyon nagy.
Koszi az SI-t :))...most nagyon szerelmes vagyok belejuk! :)) (nem az SI-be, a hortenziaba).
Astilbe! A névadóidat mivel turbózod, hgoy ilyen szép telepeket alkotnak? Itt nagyon nem mennek semmire, évek óta csak vegetálnak, pedig pár fajtával már próbálkoztam... Lehet, hgoy a savayú talaj teszi?
Valszleg kicserélődött a törzsgárda, és az egyik topicnak sem tesz jót... Kéredzkedj be újra a régibe, sztem modik simán visszaengednek, elég nyugis mostanában - bár ott elég nagy a fluktuáció.
Tegnap este esett, mintha dézsából öntenék, legalább a locsolástól mentesülök, így is van mit rendbe rakni a kertben. Liliomok közül a fele - a legszebb cirmosak - kifagytak, a madonna-lily-k viszont virágoznak, és az a mennyei illat még mindig a kedvencem! Szerencséd, hogy neked legalább ilyen szépen megmaradtak... Meddig szoktak nálad díszíteni? A hortenziáid SI-faktora meg bőven 175. ;-P
Kellemes az ido kinnt!!! Igazan kellene kapirgalni :)) de nem akarodzik... :))! Lehet ellogom a napot?! Vegre nyilnak viragok... sut a nap! Es a liliomok milyen illatosak - azt hiszem a kedvencem....
A sok eső nekem is csak egy kis kapirgálást enged, no de a gyomok is könnyen jönnek kifelé :-)) Viszont rengeteg a csiga, a dáliákat és az árnyékliliomokat alig bírom menteni tőlük.
Tegnap este kinnt ultunk eleg sokat - mar kezdett sotetedni, mikor egy denever csalad jott szunyogot enni... :)) Orom volt nezni ezeket a kis takaritokat!!!
... a helyzet az, hogy mar a masikban sem erzem jol magam..
Hosszu hetvege volt (csutortok-pentek-szombat-vasarnap, July 4th) es az ido csodalatos volt szombaton, vasarnap! Ritka kincs... ma is szepen indul - es itthon vagyok egesz heten... remelem ilyen marad. Megyek is ki a kertbe, kell egy kicsit kapirgalni, nem tehettem mig esett az eso...
'Végülis édenkertet szeretne mindenki, nem? Az meg víz nélkül milyen má'?..)'
Függőkert. ;-P Attól függ, hogy mennyire áll közel a szívedhez a sivatagi minimál, két agavéval és három medvetalpkaktusszal. ;-P Bár ha így haladunk, ebből nagyon hamar véres valóság válhat...
:-)) Arra még emlékszem... Pont így vagyok én is, minden helynek megvan a saját atmoszférája... ;-D Én meg a másikba nem teszem be a lábamat elvi okokból, így mindenkinek megmarad legalább az illúziója. ;-P
Itthon 35C° körül van, pedig tegnap egész este esett, nem is tudom, hogy bírnám vízpart nélkül... Nálatok?
Több év tapasztalata mondatja velem, hogy a tó nem= szúnyogkeltető, a legnagyobb rizikó még mindig az állott vizű pocsolya és a kint felejtett vizesvödör, legalább egy próbálkozást megérne egy kisebb tavacska, aztán ha majd kisderül, hogy ártalmatlan, lehet nagy(ob)ban is gondolkodni.
Leszedtem az en levendualimat is, es a fiamet is. Holnap (vagy hetfon) veszek koszoru alapot ;)), es koszoruzok :))! Az egesz lakas illatozik!!! Imadom a levendula illatat!
Ezt én is megerősíteném: egy halak lakta tóban nemigen jutnak el a szúnyoglárvák a szúnyogságig. Bezzeg a pangó kis vizekben, amilyenekről ZsuR is írt!
Hát pedig a szüleimnél biztos nem lesz tó, Apukámnak sajnos van némi rovarfóbiája, és fél, hogy a víz miatt több lenne a rovar is.
Kár, mert olyan gyönyörű a kertjük, annyira illene és kellene bele valami víz..
(Ágicza, én is pont így vagyok vele: víz, csobogás nélkül nem érzem teljesnek a kertet. Szerintem inkább az fura, hogy van, akinek ez nem hiányzik. Végülis édenkertet szeretne mindenki, nem? Az meg víz nélkül milyen má'?..)
Az új részre egyelőre tényleg csak emberpalántát tudok ültetni :), viszont itt egy olyan kép, ami árnyékos is, vizes is, palántás is:
Ezt meg az érdekesség kedvéért: ilyen rendes haranglábat láttatok már,aki még júliusban is virágzik?
Ami a vizfelulet es a szunyogok kapcsolatat illeti... nalunk nagy a harc az allo vizfeluletek ellen - es nem a tavakra gondolnak itt, hanem a kerti pocsolyakra. Ahol megall kicsi viz, es no benne a szunyog (pl edenyek teteje, gumik amiben megall a viz, meg ilyen helyek).
Erdekes ez a tavazas... nem vagyok technikai, szivesen beszelnek toul, de... a tul sok buzera vele mar nem tavazas nekem. En az egyikbol kitiltattam magam egy ideje... :)) mert ha bementem, nem ereztem jol magam, es a hozzaszolasaim sem sikeredtek jora...
Én azt hiszem a szúnyogok nincsenek annyira összefüggésbe a vízzel. Mármint persze ott kezdik életüket, de egy halakkal benépesítet tóban nem sok esélye marad a szúnyogoknak. Azok a dögök a fákon, a fűben pont úgy ott vannak, mint a tó körül. Én azt mondom vágjatok bele, mert egy tó teljesen új perspektívát ad a kertnek. Engem már sokszor csípett meg szúnyog mikor nyírtam a füvet, mikor a tónál vagyok ott még sosem történt ilyen.
Már megint csak pillanatra vagyok netközelben ingázom a vendégház és a bpi ház között - ott ágyneműt mosok,takarítok, itt is, rendberakom a háztartást és olvasok -No most írok.
Ágicza! Én is nagyon vágyom egy saját tóra, de nálunk azért nem lehet, mert a családom többi tagja erősen allergiás a szúnyogcsípésre. szegények alkonyatkor beöltöznek,meg kenik magukat, hogy tovább maradhassanak a kertben.
A nagyobbik lányomat egyszer mentő vitte el egy vszínű darázs csípés után.(ennek ugyan 25 éve?!)
'mire az egyik részét helyrekalapálom, a másik már legyőzött'
Ld. Bazilika/Országház takarítása-felújítása, mire körbeérnek, lehet elölről kezdeni... Pedig az is milyen jól nézne ki mohával benőtten, fugák helyett a résekbe kapaszkodó növényekkel!
[size=1]Ehhe... Miért van az, hogy az akut tófertőzöttek mindig más kertjébe is tavat akarnak???? ;-PPP [/size]
Komolyra fordítva, tényleg nem tudom ép ésszel belátni, miért ódzkodik az emberek egy része a víztől, és ilyen nyárban hogy bírják a nagyobb vízfelület párolgása és csobogó nélkül...
Azt a tavasat nem, úgyhogy csak akkor látok ebből a gyönyörűségből valamit, ha beszúrod ide is.... Köszönöm, és mindig jólesik elmélázni rajta, és még mindig azt érzem minden képednél, mintha ez a víz mindig is ott lett volna, a növénysereggel együtt, annyira természetesen simul bele abba a nem éppen vízszintes tájba.
És azt is megnyugvással látom, hogy a fehér herát (Trifolium repens) te is hagyod terülőnek, itt is szorgalmasan lóg be a partról, jobban szeretem, mint a lizinkát....
Nem, nem! Én egyáltalán nem látom dzsumbujnak! A tavas képen tűnt fel, a háttérben a szép nyírott gyep, és előtte ez a totál természetesre sikeredett gyönyörű tó. Nagyon erősítik egymás hatását. Erre gondoltam. A sóskúti-budafoki köveket én is imádom, ugyanis itt vegyesen van. A régiek valószínű helyi budafoki bányászat, az újak már sóskútiak, mivel itt már rég abbahagyták a kitermelést. De több kilométernyi pincerendszerből azért elég sok kő kikerülhetett anno. A te köveidet is szeretem nagyon, és ahogy körbeépítetted velük a dolgokat, fantasztikus! Ismételten köszönöm a dicséretet, jó érzés, hogy másoknak is tetszik. Remélem a hortenziásom jövőre is szép, sőt még szebb lesz. Már azt lesem, hogy a másik oldalon mettől-meddig süt oda a nap, hogy esetleg majd egyszer...
Biztosan van fényképem a "platzról", majd holnap dobok is fel belőle.
Azt azért tudni kell, hogy ez az egész udvar teljesen le volt betonozva (alias:70-es évek divatja :-( ) Most próbálom "helyrehozni" valahogyan. ( márakinek helyrehozás az, ha teleülteti haszontalan gazzal az egész sz.rt" :))))
természetesen vannak ilyen "emberek" is , de ugyanmár, hadd én döntsem már el, hogy hol, milyen körrnyzetben szeretnék élni!!!!
Ha tudnád, milyen dzsungel lesz a kertből, ha nem ritkítod! .....
Na jó, viccet félretéve: képed van? Mármint a kertről, a dzsengelesítendő részről. Mert ugye azért nem rossz látni az alapot.
Én baromira köszönöm, hogy " A NAGYOK" közé soroltál, de azt tessék rólam tudni, hogy a növények nevét sosem tudom, max. 10 percig.. De ha fényileg, talajilag be tudod lőni a kiindulósdit, már csak arra kell vigyáznod, hogy itt úgy benövényesítik az okosok, hogy győzzed ritkítani :)
Nem tudom, van-e időd visszaolvasni, de rengeteg okosságot lehet itt olvasni a dzsungel-készítésről. Növénynevekkel, igényekkel, stb. Ui: a macsétát később magánúton kell beszerezni :DD
De drága vagy! Én is büszke vagyok ám a Zuramra, hogy annyira bízott bennem, hogy szabad kezet adott :))) Azért azt a rízsföldesdit idővel szétszedem és átrendezem! Tudod hányszor gondolok Rád, mikor a vízesést rendezem? A rengeteg esőtől annyi víz zúdult a csatornából, hogy napi szinten kell a köveket alakítgatni - no nem mintha bánnám, hogy ott matatok :)
Virágzott a gólyaorr, amit hoztál - annyira kis helyes, biztos tetszik itt neki, meg nyílnak a ligetszépek is - végre. Holnap már végre nem sötétben érek haza, akkor hozok képeket.
Hogy Te milyen diplomatikusan fogalmazol! :) Én néha dzsumbujnak érzek 1-1 részt, a másikat túl sterilnek, de idővel a kettőből összejön valami. Az a nehéz, hogy mire az egyik részét helyrekalapálom, a másik már legyőzött - de lehet, hogy ez venne a jó :)
Kisidi, itt is írom, hogy az a hortenzia ágyás, amit csináltál, valami egészen elképesztően gyönyörűséges lett! Apró bötű: a sóskúti kő meg a kedvencem!
Meg tudod, nagyon klassz volt ám a csemetének, hogy még a kockaháziak is dícsérték a kertet - eléggé keresi a helyét a világban. De ez már tényleg nagyon nem árnyékos - vagy ez az árnyékos oldala a kamaszlétnek? :)
ZsuR, megnéznéd a kicsit régebben feltett képeket, hogy mi lehet a gondja a hortenziáknak nálam? Illetve holnap képezek még, mert valahogy valami nem az igazi.
Anyukám kertjét imádom, de ami nála igazán irigylésre méltó, az a szobagaz-gyűjtemény. Nem tudok pici bötüt, úgyhogy annak kéretik olvasni: mikor felköltöztünk a hegyre (másik hegy), volt sok szőlő, konyhakert, így rengeteg dolog is. Azóta Anyucim inkább a bentieket szereti, nála van a pálmaház meg az orchidea kiállítás :)
Höhö, nem sok időt adok, hogy tavat ássál a szüléknél :)
Ami a napos képeidet illeti, én kivárnám, míg betelepíted az új birtokot!!! Némi emberpalánta - szigorúan trambulinról ugrálva a vízbe.... 1-2 akármi, ami napot szeret, tarkítva némi kuttyal :D
Ne haragudjatok, hogy leemelném a kalapom (ha lenne :))) ) a kertjeitek, és természetesen Ti előttetek!
Először a tavas topic-ban "ismertelek" meg Titeket, most viszont folyamatosan figyelemmel kísérlek Benneteket. "én vagyok a CIA" :))))))
Nagyon-nagyon meg tudtok örvendeztetni sok-sok gyönyörű képpel, viszont el is tudtok szomorítani, ha a saját "házamtáját" nézem. Tudom sok-sok munka van mögöttetek, mögöttem is, csak hát .........................
:)))))))))))))
Kiskertész, ha jól emlékszem, Te pécsi vagy. Akkor viszont találkozhatnánk 1x, ha nem gond, mert én is Baranyai vagyok?
Nagyon szépen beérett az a rengeteg munka, amit a kert, és tó projektbe fektettél!!!!. Mikor Nálatok voltam, mondtam a férjednek, hogy nagyon büszke lehet Rád. Ezt most csak megerősíteni tudom :))
Egyre inkább csak hébe-hóba és nem csak itt, de egészségedre, nőjön nagyra a csöppség! ~:-D (Itt a teleltetés ellenére negatív... Úgyhogy most 'ráfanyalodtam' a télállókra, amik az éves vesszőkön virágoznak, az legalább nem tud elfagyni.)
Hihi, merő önös érdekből ám - így tudom, melyik kölök melyik, így nem kell barkóbázni, mikor a csemete emlegeti az osztálytársakat. Egyes számú épp a Balatont tekeri körül, de ez már teljesen nem árnyékos dolog, mert ha szerencséjük van, végig sütni fog a nap.
ZsuR, itt tart a gyönyörűség: (Ágicza, ha még olvasol itt, köszönöm!!!!!!)
Sokoldalú: a csúszda a Tiétek, akkor viszitek, mikor nektek jó - akkor rohangálhatsz a kertben és nézheted utána a halakat, jó? :))
Ez a harangvirág egy teljesen vad faj. Nekem is van. Tényleg szép. A digitalis pedig kétnyári virág. Ha levágod elvirágzás után, talán van még egy évet. Magról szaporodik.
Igazából annyi mindent írnék erre, hogy az még egy ilyen türelmes topikgazdának is sok lenne : ), úgyhogy inkább ajánlanék egy oldalt, amit feltétlen nézzetek majd meg kutyabeszerzés előtt: www.olcsokutya.hu
Minden kiskutya nagyon aranyos, de az aranyos kiskutyák túlnyomó többsége Mo-on csak egy-két éves koráig marad gazdás kutya.. : (((. Érdemes megfontoltan dönteni, mert itt mégiscsak tizenakárhány évig tartó felelősségvállalásról van szó (illetve kellene, hogy szó legyen).
Bocsánat,hogy én is közbekottyintok,de nálunk úgynevezett "kutyabánya" működik sikeresen!Ott lehet ásni,ez egy 2x3 m terület.Igaz kis időbe telik a hol szabad és hol nem tanítása,de megéri:)
Jaj, nekem!!! (Bocsánat, hogy belepofátlankodom, a beszélgetésetekbe, de most nem tudom megállni...) Szóval nekünk egy másfél éves német vizsla-magyar vizsla keverék lánykutyusunk van, és eddig olyan nagy gond nem volt vele (különben rendkívül okos és aranyos), de most egy-két hete ő is elkezdett ásni... A canna hagymáimat, amik már fél méteresre hajtottak, a levenduláimat, a gránátalma bokromat... párat sikeresen megmentettem, de van olyan növény, ami sajnos nem élte túl. Mivel napközben dolgozunk, így csak délután látom a napi "eredményt" és már kész stresszben vagyok, hogy mi fogad a kertben.
Sajnos nagyon jól tudja, hogy mit csinál, és hiába próbáltam bármit alkalmazni, reménytelen. Eddig abban bíztam, hogy talán egy-két év alatt, ahogy öregszik, kinövi, de olvasva ezt a hozzászólást, em nagyon reménykedhetek..:(
"A legjobb megoldás szerintem az, ha menhelyről hoztok majd lehetőleg már felnőtt kutyát."
Azt nem merem...érdekes különben, mert úgy nőttem fel, hogy az összes kutyánk, befogadott felnőtt kutyus volt. Őszintén szólva nem tudom megmagyarázni, hogy miért, de csak azt tudom elképzelni, hogy olyan kutyánk lesz, amelyik kölyök korától a gyerekeim kezéből eszik. Szívem szerint vizslánk lenne, de a szüleim Zsazsáján kívül még sosem láttam olyan vizslát, amelyik ne változtatta volna a pázsitot régészeti feltárás helyszínévé...:-) Na majd meglátjuk mi lesz, a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy én itt tervezgetek, érdeklődöm, aztán a férjem egyszer majd fogja magát és beállít egy kutyakölyökkel, akibe a gyerekekkel együtt beleszeretek én is, aztán majd kertészkedünk együtt :-))) Hogy rendszeresen foglalkoztatva lesz, az garantálva van, szóval akkor van némi remény :-)))
Hat nem unatkozunk - most sajnos... A kisnyuszi... valoszinuleg az amit szombaton elengedtem, visszahoztak vasarnap es a ma reggelt nem elte meg a feketek miatt...
Aztan tegnap a Mico behozott egy mokust. Oreg vagy beteg lehetett, vagy mindketto... Ferjem ugy latta, elengedhetjuk - ma reggel a labtorlon vart, lehet magatol koltozott el, mert semmi nyoma nem volt (Marcikam is szokott orszaguti laposmokust hazahozni...) Szerintem azert raktak a kuszobre, mert annyiszor elvettem toluk a kajat, azt hiszik nem tudok magamtol vadaszni es ehezek...
Orom hallani ahogy beszelsz a kutyakrol... es a terrierrol jut eszembe egy gyermekkori emlek...
Ercsiben az Anyum noverenek volt egy terrierje - Fricike... Kislany (inakbb oreglany) volt es imadott kotorni, ahogy az illik egy terrierhez.. A nagybatyam nem banta - de megtanitotta arra, hogy hol. Fricikenek volt egy alagutja, es ott kedvere ashatott - nem tudom pontosan milyen hosszu volt, de a kutyus lelkesen kotorta kifele a foldet - es milyen boldog pofaval, elegedetten jott ki belole!!! Edes pihenes a jo munka utan... nem tett mashol kart semmiben sem, pedig csodaszep kertjuk volt!