Keresés

Részletes keresés

Lord Iffy Creative Commons License 2003.09.03 0 0 2
mit kekeckecc itten te!?! neked rohadt kutyásnak kuss a neved és kész! ;o)))))))))))))))))

a városligeti tóban sem szabad fürdeni, igaz kutyatáblát nem láttunk.:O)
szegény szerencsétlen kutya hát nem beleesett véletlen?! kiabálhattam én neki hogy morzsi nem szabad...:ODDDDD

általában nem foglalkozom az ilyenekkel, mondjuk ennyire konkrét fenyegetős eset nem is volt...
kutya szabadon. jólnevelt. ha jön valaki visszahivom.
ha valami nem tetszik, hangoztatni szoktam hogy ugyebár még nem evett ma a dög...:O)

Előzmény: asta (-)
Tibbe Creative Commons License 2003.09.03 0 0 1
julesblaidd Creative Commons License 2003.09.03 0 0 0
Szia Asta !

Hát ilyen jellegű problémákkal már én is találkoztam. Sajnos a kutyásokat ill. a kutyákat semmilyen jogszabály nem védi. Ha közterületen vagy, ami nem kutyafuttatónak van kijelölve, ott elvileg csakis pórázon szabadna sétáltatni a kutyát, hiába erdő, hiába mező, ahol igazából senkit nem zavarnátok.

Vannak frekventált területek, ahol több a vadász, ilyen a környéken például a Gödöllői-dombság, ahol konkrét esetet is tudok arra, hogy vadászok csak úgy poénból kilőttek egy kutyát a gazdája mellől. Ez Mogyoródon történt.

Azt nem tudom mondjuk, hogy mennyire tartozik jogszabályba ütközőnek, ha melletted 10m-rel csapódik be a golyó a kutyába. Szerintem ez veszélyeztetés, de ezt egy jogásszal lenne jó megbeszélni.

A Balaton... én 2 évig laktam mellette. A nyarak gázosak voltak, mert tényleg csak egy-két hely van a 210km-es partszakaszon, ahol nyugodtan és szívesen beengeded a kutyát. A Velencei-tónál Agárd és Gárdony között tök jó strand van, ahol lehet kutyát is úsztatni. De én például szeretem a Délegyházi-tavakat is, ott is sokat úsztattam már kutyát és senki nem szólt még érte. Szóval azért vannak még jó helyek.

Előzmény: asta (-)
asta Creative Commons License 2003.09.03 0 0 topiknyitó
És mit szabad egy kutyának?
Kezdő naiv kutyásként a nyári szabadságom alatt több olyan élményben volt részem, ami megkeserítette az idillinek vélt kutyás barangolásaimat.
Örülnék, ha valaki hozzáértő felvilágosítana bennünket, mit szabad és mit nem szabad, ha egy kutyával erdőn-mezőn szeretnénk sétálni. Ha szeretnénk, hogy a kutyánk szabadon, póráz nélkül szaladgálhatna, vagy uram bocsá' megfürödhetne valami szabad vízben stb.
A konkrét élmények:
Nagy sétákat tettünk a kis falú melletti legelőn, a közeli erdőben a kijelőlt túrista utakon, néha azon kivül is a kitaposott ösvényeken. Többször láttunk őzeket kibóklászni az erdő melletti szántóra. Dömi kutyám természetesen űzőbe vette volna - de a kutyám jól behívható, így hát tíz méternél többet soha nem távolodott tőlem.
Néhány nap után figyelmeztettek (vadászok természetesen), hogy le fogják lőni a kutyámat, mert a kutya szaga is elriasztja a vadakat. Kérdeztem: akkor talán netám engem is - pl. félrehord a puska? Hozzátéve, hogy ezeken az ösvényeken autók, kocsik, lovasok, motocrossosok rohangásznak állandóan - túristákról nem is beszélve. Azok nem zavarják a vadakat? Hogy össze-vissza tapossák a mező igazán ritka növényzetét - az senkit nem zavar. Hogy helyében évről-évre szaporodik a parlagfű - az senkit sem zavar. Hogy a trágyalé csorog a közeli erdő és sűrűn látogatott kolostorromja közvetlen közelében - senkit sem zavar? És sorolhatnám. Csak az én szelid, jólnevelt kutyám zavar.
Más: Helybéli kutyás házaspár panaszolta, hogy a közeli erdőben a gyerektáborhoz vezető földúton bicikliztek a 2 db tacskójukkal, mikoris második alkalommal megállt mellettük egy autó és szintén kiírtással fenyegette meg a kutyákat.
A mezőn eközben a helybéli állatorvos összes állata, többek között komondorja és kuvasza riogatja rendszeresen a nagyérdeműt - természetesen gazdátlanul.Neki persze senki nem szól. Ő is vadász?
Más: fürdés a Balatonban. Azt elfogadom és helyesnek is tarom, hogy strandra nem szabad kutyát vinni. De szabad-e kutyának a lábát vízbe mártani pl. egy vitorláskikötőben, ahol egy lélek sincs.
Várom a véleményeteket, tapasztalatotokat a fentiekkel kapcsolatban.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!