Kerestem a topikok között, de nem találtam még kifejezetten ilyen témájút. Ez elég meglepő volt. Nos, mindegy, akkor itt van egy, amiben megtárgyalhatjuk a legújabb technológiákat, áttöréseket, hatásfokokat és persze, hogy ki, mikor fogja telerakni és legfőképpen mennyiből a háza tetejét napelemekkel?
Mikor mi belefogtunk (hárman) mondtuk ismerősöknek a lehetőséget,de csak legyintettek úgyse lesz belőle semmi.. Most viszont kapkodnak,hogy még beleférjenek.
Jól értelmezem az 50%-os visszatérítésnél a MÁK álláspontját amely bruttó 450.000 ft/kwp maximalizált számlát engedélyez, hogy az össz költség osztva a KW-al, és ami kijön szám az ez az összeg alatt vagy felett lesz.
Az összköltség a napelem, inverter, tartószerkezet, villamos anyag, egyéb és munkadíj, vagy valami nem tartozik bele?
(Fűztem az érintett családtagot, mondtam neki, hogy rakja végig tanya telek ideális oldalát 1,5 méter magasságtól ferde síkban olyan hosszan amit nem szégyell, de nem akart belemenni.
Ne a tetőre, mert egyrészt oda nem biztos, hogy biztonsággal fel lehet tenni az összeset, másrészt meg szerelhetőség, tűzbiztonság szempontjából is könnyebb lenne egy állványzatos rendszer, ami a háztól 15 m-re van.)
Nem kizárólag villannyal nem rendelkező tanyákra van a 95%os támogatás.
Nekem van villany de mégis lett egy 9.6 kWp-os rendszerem szinte ingyé.
Sőt ez az igazi nagy biznisz a telepítőknek,mert kimaxolják a maximális forint keretet a saját zsebükre. Cserébe mindent intéznek,egy kis mutyi a kicsiknek.
Azért csodálkoztam rá, mert az általad írt pályázat a villannyal nem rendelkező tanyák ellátásának kiépítésére szolgál.
Arra is kérhető, hogy bevigyék oda a hálózati ellátást.
Ám akkor nincsen napelem a támogatásban.
Ha valakinek elviszik a hálózatot támogatással, majd önerőből épít magának kitáplálós rendszert, akkor az ugyanúgy számít, mintha a Kossuth utcában lakna.
Üdvözlöm a Fórumozókat! Azt szeretném megkérdezni, hogy a 95%-os támogatottságú "Tanya program" ra amire jelenleg 2021.04.06 ig lehet pályázni, melyik határidő vonatkozhat? Köszönöm a segítséget!
Hogy most mennyi lehet nem tudom, főleg ha még hálózatbővítés is szükséges. Nekem tavaly június végén aláírva a kivitelezői szerződést szeptember végére készült el a telepítés és adtam le az hálózati szerződés doksikat, és utána még kb 3 hét volt az óracsere.
A magasabb kimeneti feszültségű fogyasztónak "nézi" a kisebb kimenetű feszültséges töltőt.
Csakhogy nincsen ilyen jelenség, mind a két egység a visszaszabályozási határukig azonos feszültségen táplálja az akkukat.
A linkeden hozott párhuzamosan kötött töltők akár még ötletes megoldás is lehet pénzkímélés szempontjából,
Teljes egészében elfogadott és bevált gyakorlat, amennyiben több akkut akarunk tölteni (a megfelelő számú napelemmel) akkor több töltőt kell használni, mindegyiket az akkuk sarujára kötve.
Köszönöm az értékes véleményed! Az írásod megerősített abban, hogy ilyen szinkronban való működést nem várok el egyszerűbb (átszámítva kb. 30 ezer Ft-os) töltésvezérlőtől.
Sejtettem, hogy itt már elég magas villamos ismeretekkel kell rendelkezni ahhoz, hogy valaki átlássa ezt.
És akkor a két külön kis rendszeres verzió megépítését helyezem kilátásba mindazok alapján és segítségével, amit itt Tőletek tanultam... :)
Sziasztok. Adott egy Must solar inverter pv1800 ami a hozzá való solar monitoring programot eldobálja. Értem ez alatt hogy elindul a program van amikor meg is találja és elkezdi mutatni az adatokat, de egy idő után megál a frissítése és ha bezárom illetve ujrainditom akkor valamikor jó valamikor nem . Usb csatlakozik és virtuális com portot hoz létre. Valakinek esetleg ötlete ?
Itt belső ellenállásokat kell számolni. Ha egyáltalán létezik ilyesmi. A magasabb kimeneti feszültségű fogyasztónak "nézi" a kisebb kimenetű feszültséges töltőt. Nem gondolnám, hogy "egészséges" megoldás.
A linkeden hozott párhuzamosan kötött töltők akár még ötletes megoldás is lehet pénzkímélés szempontjából, már ha manapság is igaz, amit leírt a cikk (2016-os, ugye).
Volna egy Growatt 10000TL3-S inverter Erre menne 23db 345wos AstroSemi monokristályos napelem
Elbírja 1 sztring a 23 db panelt?
Amenyiben nem akkor:
-Vagy leveszem a darabszámot 20-21 dbra és az egészet egy sztringre kötöm. Esetleg később valamikor bővíthetem a rendszert a 2. sztringre, igaz ide már bontanom kell a kötéseket mert kb max 33db fér el
-Vagy Growatt 8000 TL3-S inverter kerül fel a 23db napelem alá és2 sztringre osztom őket 11 illetve 12db raViszont itt így már lehet nem bővítenék tovább
Melyiket látjátok jobb megoldásnak illetve van-e valami más tanácsotok?