Keresés

Részletes keresés

senior5 Creative Commons License 2011.04.04 0 0 11967

Üdvözletem!

Az félautomata és a többi Parabellum is, a fegyverből sok típus létezik (FÉG Parák) eltérő müszaki adatokkal pl: csőhossz.

Előzmény: szijozsi (11964)
senior5 Creative Commons License 2011.04.04 0 0 11966

A kérdés mi van ha nem vagyunk otthon?

Előzmény: sornyito (11954)
senior5 Creative Commons License 2011.04.04 0 0 11965

Üdvözletem.

bauci 11954-re: "katonai" jelző a kézi lőfegyverre vonatkozik, azért van " jelben mert nem a katonai automata sorozatlövő hanem a félautomata maroklőfegyverre értem amik a Makarov lőszereseknél nagyobb hatótávolságúak és átütő erejűek.

Sornyito kérdésére válaszolva:

A 9 mm-es parabellum típusú éles lőszert kilövő (golyós) maroklőfegyverek  -bár volt sörétes lőszer is ebben a változatban- valamint a nagyobb kaliberűek (pl: 11,4 mm ACP lőszer) amiknek az ölő hatása volt a lényeges.

Kisebb önvédelmiek a PA 63 típus alatti tulajdonságúak: 7,65-ös (Browing) pisztoly lőszer kaliberűek és azok amiknek a torkolati energiája nem nagyobb ennél, több féle van csak nálunk még ezeket sem engedélyezik az átlag állampolgárnak.

Mindenkinek van mobiltelefonja segítséget lehet hívni és találékonynak kell lenni, nem megvárni mig bejutnak majd utána szamurájkarddal hadonászni bár az is beválhat egy távolságtartó nyílpisztoly kettősével. Háztartási vegyszerrel kétharmadig töltött szifon dupla patronnal is hatásos ismétlő és 3-4 méterre pontos célzó vagy lefújó eszköz a másik kézben baltával, a lőfegyvernek tűnő flóbert sodrófával szintén visszariasztó.

Mindig két eszközt kell egyszerre használni, egy testközelit egy távolságtartóval együtt és közben q-rva dühös kinézetűnek látszani (egyszerre nem tudnak bejutni, a betörök páran szoktak lenni valamint nem hiszem a közelharcot választják inkább leleépnek).

A rendőrség meg kiérkezik időben ha erősítettek a lakás nyílászárói (ablakrács, dupla többzáras ajtó) és nem hiszem, hogy nem lehet meghallani pláne különféle érzékelők - riasztó segítségével.

Akinek nagy értéke van amit közismerté tett, és ezt tudván felkészült betörők várhatók annak pénze is van spéci behatolásvédelemre valamint engedélyköteles lőfegyvere is van (leteszi a vadász vizsgát sörétesre).

szijozsi Creative Commons License 2011.04.04 0 0 11964

Parabellumnak a Luger 9x19 es  lőszert  tüzelő öntöltő kézilőfegyvert nevezik.

Eredete a "Si vis pacem, para bellum" ha békét akarsz, készülj a háborúra  c. mondásból ered.

Előzmény: sornyito (11962)
szijozsi Creative Commons License 2011.04.04 0 0 11963

Nem régi jsághír, hogy egy illetőtől már többször loptak, az illető szerzett egy flóbertpisztolyt és látván hogy újra bejöttek hozzá, rájuk durrogtatott.

Az illetőre rámentek és agyonverték.

Előzmény: bauci (11961)
sornyito Creative Commons License 2011.04.04 0 0 11962

Ezeket Te tudod, én tudom, de vajon az úriember mit gondol? (boken és tsi meglátásoddal teljesen egyetértek..)

Otthonra én is a .38+ -os revolverekre szavaznék (esetleg Judge két .410-es+három .45-össel...) esetleg egy ilyen+egy olyan... :)

Na de most már hallgassuk meg azt is, hogy mi az a "katonai Parabellum" :)

Előzmény: bauci (11961)
bauci Creative Commons License 2011.04.04 0 0 11961

Mire jó a flóbert? Célba lőni sörösdobozra...

Nekem is van (igen, a kártyás engedéllyel), de még nem gondolkodtam azon, hogy önvédelemre használnám...

Boken, harművészeti eszközök, IMHO, ha nem vagy harcművész, éjszaka, álomból felverve, két-három ember ellen semmire sem jók. Legfeljebb azzal vernek el...

.357 Magnum and above! :) (na jó egy .38-assal kiegyeznék... :)

Előzmény: sornyito (11959)
bauci Creative Commons License 2011.04.04 0 0 11960

Akkor legyen öröme, hogy átvert és próbáltam korrektül, röviden válaszolni. Én igyekszem jóhiszeműen hozzállni, amíg az ellenkezője be nem bizonyosodott. Ettől én nem leszek kevesebb, se több.

Előzmény: Kavics78 (11958)
sornyito Creative Commons License 2011.04.04 0 0 11959

Én sem bántottam...Csak tényleg kíváncsi lennék, hogy mi az a "Parabellum katonai" pisztoly, meg milyen kaliber alkalmas önvédelemre (ami nem "katonai Parabellum..."), illetve, hogy mit szeretne harcművészeti eszközökkel a betörők ellen (nekem is kéznél van a boken, de nem az az első vonal:) ), mire jó a flóbert, mit csinál normális lőfegyver nélkül, ha a "szokásos" három-négy fős betörő csapat jelenik meg a háznál, meg nem is tudom mi volt még...:(

Előzmény: bauci (11957)
Kavics78 Creative Commons License 2011.04.04 0 0 11958

Szerintem meg sunyi provokator!

Előzmény: bauci (11957)
bauci Creative Commons License 2011.04.04 0 0 11957

Nem, bocsika, átjött, véletlenül a tiedre válaszoltam.

Én nem akartam bántani a hozzászólót, mert alapvetően látszik, hogy jó szándékú műkedvelő.

Előzmény: sornyito (11956)
sornyito Creative Commons License 2011.04.04 0 0 11956

ájjájj, úgy látom nem jött át az irónia...

Azért kíváncsi lennék a kolléga válaszaira :)

Előzmény: bauci (11955)
bauci Creative Commons License 2011.04.04 0 0 11955

Csak úgy, mellékesen:

- "katonai" megjelölés nem precíz;

- "önvédekezés"-nél a megállító erő a lényeges, ne tudjon tovább támadni, míg katonai felhasználás esetén a másik fél erőforrásainak lekötése, amit egy sérült ápolása jelent(het). Nem hiszen a 6.35-ös önvédelemre alkalmas voltában, bár, az biztos nem jut ki a testből (téli ruházat, vastag bőrkabát esetén esetleg be sem...);

- IMHO, arra gondolhatott a hozzászóló, milyen lövedéktípust kellene használni. Teljes köpenyest v. valamilyen jól gombásodót (nem, a genfi egyezmények itt nem érvek, nem hadi felhasználás történik! Az emberbarátiakat akceptálom, ha a támadó meg a magántulajdonomat, az én és családom testi épségét). Az, hogy mit használ a haderő, nem feltétlenül függ a lőszer teljesítményével;

- IMHO, majdhogynem megoldhatatlan annak engedélyeztetése és ellenőrzése, hogy otthonvédelmi célra ne tarthassak teljes köpenyes lövedékkel szerelt lőszert;

- rövid lőfegyver otthonvédelmi célra praktikusabb (család biztonsága miatt), mint a hosszú lőfegyveré. Ilyen célra tartott fegyvert nem hiszem, hogy lőszertől elkülőnítve kellene elzártan tárolni. A rövid lőfegyver könnyebben tárolható biztonsággal (pl. betöltött revolver ágy melletti széfben), mint egy shotgun. Ez magánvélemény, biztos másként is látható a kérdés. Igen, tudom, mi van a gyerekkel. Azért írtam széfet. A fegyver nem játék, csakúgy, mint a konyhakés

Előzmény: sornyito (11954)
sornyito Creative Commons License 2011.04.04 0 0 11954

Khm... megkérdezhetem, hogy mik azok a "katonai" (egyes Parabellum) lőfegyverek?

És azt esetleg kifejtené, hogy mik azok a kisebb kaliberű lőfegyverek, amik alkalmasak önvédelemre?

És esetleg ajánlana valamit a tipikus többszereplős betörések elhárítására? (Ágy alá bújás, és rendőrségre telefonálás nem ér:) )

Előzmény: senior5 (11951)
szijozsi Creative Commons License 2011.04.04 0 0 11953

Üdv!

Momentán vélhetőleg O.V-től eredt a dolog, és amit ő akar, úgy is lesz.

Nem tudom túl merész kérés-e ez hogy amint Európa többi országában, aki kérelmezi az önvédelmi fegyvert, a feltételek megléte után  meg is kaphassa?

Országunkban már régóta valamilyen tabunak tekintik mind a fegyvert mind az önvédelmet, és minden erővel küdenek is ezek ellen, mert kisgyereknek tekintik a honpolgárt, akinek kezébe kés, olló, fegyver nem való.

És bizony, olyan országban ahol a rendőrt felemelt lapáttal kergetik el a helyszínről, annyi respektje van,  a honpolgár abszolúte kiszolgáltatott helyzetben van, hiszen jól tudják: nincs semmilyen eszköze  hogy megvédje magát. Főleg ha húszan rontanak egyre.

Előzmény: senior5 (11952)
senior5 Creative Commons License 2011.04.03 0 0 11952

Üdvözletem!

Akik a tervezetet kitalálták és döntenek róla vagy minimum önkormányzati képvielők ezután is bármilyen lőfegyvert vehetnek (ez van évtizedek óta).

Előzmény: szijozsi (11950)
senior5 Creative Commons License 2011.04.03 0 0 11951

Üdvözletem.

Főként élet kioltására alkalmas "katonai" (pl: egyes Parabellumok) önvédelmikénti és sport lőfegyverek otthoni tartásának nem vagyok híve, sima 9 mm-es három emberen átmehet a sportoló meg nem otthon gyakorol. 

Tehát nem azért ellenzem mert volt pár pszicho eset, a tartó átment bűnözőbe vagy önbíráskodott, stb. hanem ezek a fegyveres testületeknél vagy sportegyesületeknél maradjanak. Így részben szigorítanék de engedélyezném a gyengébb lőfegyvereket és a bűncselekménnyel fenyegetett személynek a megakadályozásra bármilyen eszköz azonnali használatát. 

Kisebb kaliberű vagy duplacsövű "madár" sörétes fegyver alkalmasabb halál okozás nélkül, mert úgyis  pár méter a távolság védekezésnél (a gáz nem ér semmit). 

Itt is szükségesnek vélem a tartás indoklását, a korhatárt, a büntetlen előéletet, az elméleti-gyakorlati de tanfolyam nélküli "vizsgát" (balesetveszély miatt), és a pszichologiai véleményt, de ne súlyos pénzekért elutasító - bonyolult ügyintézéssel.

A bűnöző támadása vagy betörése UTÁNI lőfegyver használat és önbíráskodásig mehető verés jogosultsága mellett van fontosabb, amik a sértettnek adnak olyan jogokat amivel megakadályozható lenne már a büncselekmény megkisérlése is.

Engedélyezzék mindenkinek, hogy otthonában az esetlegesen vagyoni értéke ellen MEGKEZDETT büncselekmény megállítására bármilyen fegyvert (jogszabály szerinti lőfegyvert nem!) és eszközt tarthasson vagy módszereket alkalmazzon. Megelőzze a betörőt szándékának teljes elérésében használhassa is azokat, utólagos hatósági felelősségre vonás nélkül korlátlanul ha nem érvényesül visszatartó hatásuk és élete veszélybe kerülhet. 

Akikkel szemben a bűnöző mégha csak a bűncselekmény kisérletének tényállását követi is el (fenyegetően felszólítják értékeinek átadására, megpróbálnak behatolni lakásába) törvény adta jogon bármivel rögtön védekezhessenek, az élet kioltásának elkerülésével. 

Tarthatóak és használhatóak legyenek a közbiztonságra k. veszélyes eszközökre vonatkozó 2003. évi rendelet mellékletének a-tól f-ig ponjában foglaltak és az abba tartozó ütő-vágó-szúró-lövő szerszámok, mindenféle harcművész- dísz- kézifegyverek, védőmellény.

Puszta kéz és a bugyli bicska semmire nem jó, az otthontarthatóval mit érek ha nincs nálam az utcán (ha meg otthon vagyok használom a veszélyes eszközt és fegyvert, az erősített nyilászáró megvéd a rendör vagy más érkezéséig).

A viselési engedélyes drága lesz: új fegyver, ismereti vizsga, alkalmasági, időszakos engedély, fegyver műszaki ellenőrzés (az évek alatt fokozatosan bevont önvédelmi maroklőfegyverek helyett kell másik pénzbevételi forrás valakiknek a zsebébe). 

Kétcsövű sörétes vadászkategória marad és a 6" revolver flóbert lesz, valami eljárási díjat is ki fognak találni ráadásul a nem spiáter jó otthonvédelmi nem lesz olcsó :) 

Nem vagyok biztos abban, hogy kell-e a lőfegyver és a tervezet szerinti megoldásban nem tudom mit képzelnek el önvédelmi fegyvernek (értelme akkor lenne ha hordható lehetne).

Előzmény: Trebitsch (11949)
szijozsi Creative Commons License 2011.04.02 0 0 11950

Meglátjuk. A civil, szép lelkületű  értelmiség akik eddig még a vízipisztolyt is kiütötték a fiúgyerekek kezéből, hogy lila vagy rózsaszín macit adjanak nekik cserébe, egyelőre csendben lapít, sejthetően erőt gyűjt és ismeretségeket keresve háttérmunkát végez.

Előzmény: Trebitsch (11949)
Trebitsch Creative Commons License 2011.04.02 0 0 11949

Hát túlzottan optimista én se vagyok, viszont rutinos bulvárfogyasztóként az Index gagyizmusát már észre sem veszem. Szóval az ilyen megverni a betörőt dolog, meg egyéb olcsó hatásvadászatok, az részemről mintha ott se lenne. :)

Ez az, ami talán valami bizonytalan elmozdulást jelent a józan ész irányába, ha így lesz:

"Elképzelésük szerint alapvetően kétféle módon lehetne önvédelmi fegyvert tartani: viselési engedéllyel vagy viselési engedély nélkül. Az utóbbi eset lényegében egy új kategória, az otthonvédelmi fegyver bevezetését jelentené. Ilyen célra kizárólag tárkapacitás nélküli, sima csövő hosszú lőfegyvert és forgótáras, legalább 140 milliméter csőhosszúságú rövid lőfegyvert lehetne tartani, és ezeket a lakásból, otthonról egyáltalán nem lenne szabad kivinni."

Ez a gyakorlatban annyit jelent, szerintem, hogy szabad lesz otthon tartani (és adott esetben használni is, a  betörővel szemben) kétcsövű sörétest, meg 6"-os csőhosszúságú revolvert.

Talán. Esetleg. Neaggyisten. :)

Előzmény: senior5 (11948)
senior5 Creative Commons License 2011.04.01 0 0 11948

Üdvözletem!

Bocsánat, de mocorog a semmit nem érő félrevezetés.

Például: van egy 40 éves 70 kilós nem sportos férfi lakó műanyag szemeteslapáttal,

van jobb esetben csak egy 25 éves 90 kilós kigyurt betörő csak vaspajszerrel.

Szemtől szembe tuti, hogy a betörő első dolga lecsapni a tisztes állampolgárt nehogy segítségért kiáltozzon vagy menjen.

Ha véletlen elfogás esetén a BTk. büntetéseinek nincs visszatartó ereje és a bűnözők sorzatban követik el a vagyon elleni cselekményeket, akkor a "jogom lenne megverni" felíratú papirt lobogtató áldozat láttán legfeljebb röhögő görcsöt kap a betörő. 

Mi van akkor ha az előző betörésnél a bűnöző egy flóbert pisztolyt is elvitt, még aki fel ismeri az is menekülne mert maradandó sérülést okoz. Így mit ér a meg sem kisérelhető (ha nem akarom, hogy a bűnöző lecsapjon) betörő verést papiron engedélyező jogos védekezési törvény.

Lassan az kellene mint a "vadnyugaton", aki előbb lő az marad életben és a törvény nem vonja felelősségre a meglopottat vagy kiraboltat. Nálunk az önvédekezőt idáig előbb lecsukták mint az agressziv ellenállásra számító betörőt.   

Előzmény: Trebitsch (11947)
Trebitsch Creative Commons License 2011.04.01 0 0 11947

Valami mintha mocorogna.

A betörőverés beleférhet a jogos védelembe

Átírnák a Btk.-ban a jogos ön-és tulajdonvédelem szabályait, de a fegyvertartás liberalizálásáról óvatosan nyilatkoznak. Egy Fidesznek készült tanulmány az otthonvédelmi fegyver bevezetését is felveti. Tovább »

forrás: Index.hu

szijozsi Creative Commons License 2011.03.29 0 0 11946

Ja. Az RTL klub már el is kezdte a tematizálást, volt benne fegyver, lövöldözés, tömeggyilkossági kísérlet, "árammal kerítkező" öreg, végül az alkotmánymódosítás.

A kisöregről következetesen hazudnak, mert nem a kerítés volt áram alá helyezve.

Előzmény: inverz (11945)
inverz Creative Commons License 2011.03.29 0 0 11945

úgy tűnik pártunk és kormányunk eldöntötte a kérdést... lásd új alkotmány...

szijozsi Creative Commons License 2011.02.15 0 0 11944

Ja. mert amiről magunk mondunk le az örökre elveszett, de amit elvettek tőlünk, még visszaszerezhetjük.

Előzmény: Kavics78 (11943)
Kavics78 Creative Commons License 2011.02.15 0 0 11943
NattyDread Creative Commons License 2010.12.23 0 0 11942

Mivel egyenlőre? Neked a helyesírásról sincs halvány fogalmad sem, már bocs!

Előzmény: Augustine (11933)
hangonyi vadásztársaság Creative Commons License 2010.09.03 0 0 11940
A fegyvertartás egészségügyi, pszichológiai alkalmassági vizsgálatának kérdései új blogunkban: fegyver alkalmassági pszichológiai szaklaboratóriumok, pszichológiai alkalmassági vizsgálatok, fegyvertartási törvények és szabályozások. Fegyvertartás alkalmassági - http://fegyvertartas.blog.hu
sornyito Creative Commons License 2009.09.07 0 0 11939
Alkalomadtán utánanézek, de mintha csak a közterületen viselése lenne tiltott, a birtoklása már nem... De ebben nem vagyok 100%-ig biztos.
Előzmény: Gósztrájder (11938)
Gósztrájder Creative Commons License 2009.09.06 0 0 11938

A sokkolók - ha azóta nem változott a törvény (mielőtt bárki kioktatna) - nincsenek engedélyezve, mint közbiztonságra különösen veszélyes eszközök.

Előzmény: sornyito (11935)
Törölt nick Creative Commons License 2009.09.06 0 0 11937
:)

Ez a gumilövedékes jó ötlet is lehet :)

Majd körbenézünk ez ügyben, de ne legyen szükség rá :( Ha kell is, akkor sem tudom mi lenne a kimenetele, ha mégis használatra kerülne a sor....
Azaz hogy mennyire pártolnának érte a rend őrei...

hali.
Előzmény: sornyito (11935)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!