Ok, én csekély értelmű medvebocs vagyok a modellezés terén (ez nem új) de ez a kuplung téma akkor is fura nekem. Lehet hogy szabvány és lehet hogy X éve van de én még sem a kb fél éve vett 2. oszt MÁV-os Y kocsimon nem láttam ilyet sem a síntisztítókocsin (szintén kb fél éves). De engem nem is ez zavar... Nem tudom egyről beszélünk-e egyáltalán, én NEM a Zeuke féle hosszú egyenes kuplungot hiányolom! (ha esetleg arra gondoltál az persze hogy kihalt) Azt is elhiszem hogy ez modernebb, szabványosabb, jobb meg mittomén de a cserélhetősége... :( Aszondod jobb a rugó elhúzós helyett ez a bepattintós? Elhiszem Neked ha Te mondod - mégis több százzal több modellt láttál mint én - de nekem nem tűnt stabilabbnak... pár ki-be pattingatás és vagy elrepül (mint a boltosnak) vagy beletörik, esetleg kilazul. Ok hogy nem cserélgetünk kuplungot nap mint nap, egy modell életében állt. csak egyszer...
Szabványok és jóság tekintetében persze nem is nyitok vitát mert értelmetlen lenne - Te jobban képben vagy. Buta felhasználó oldalról viszont a tanulság annyi hogy akkor lassan be kell ruházni pár zacskónyi ilyen-olyan végű kuplungra ha az ember új járművet is akar - ennyi a tanulság részemről. Az sajna engem nem boldogít ha a boltos a lüke, én akkor is csak úgy és annyiért kapnám... :(
Egyébként költői jellegű kérdés hogyha lecserélem is a kuplungot, attól még a régi járműveknél megmarad a távolság nem?! (vagy ha lecserélem a gyorsvonati kocsiaim kapcsolóját akkor már közelebb lesznek és mégis beveszik a kanyarokat?)
Más: nem tudja valaki hogy mennyit kóstál mostanság egy modellváltó? Esetleg 10 db-ra vetítve nem boltban véve (börze, behozatal nemtoommi) Ugyan így érdekelne számolgatás végett a modellsínek "kézalatti" ára is. (próbálgattam most kicsit az asztalt és elkezdett foglalkoztatni a gondolat hogy a modellváltók talán stabilabbak lennének elektromos szempontból)
Nem a gyár a lüke, és nem is akar szívatni senkit, pláne nem a TT méretben modellezőket! Az, hogy egy alkatrészt egységcsomagban árulnak a kereskedőiknek, az egy dolog. (Mellesleg a katalógusban a égi, rugós kupplung van ekkora kiszerelésben.) Hogy a mákát gondozó importőr a kedves vevőnek ezt hogyan tálalja, az egy másik kérdés, nyugodtan bonthatá a csomagot, ha igazi kereskedő lenne. (Egy másik topicban már írtam, hogyha a Tillig ló lenne, a hazai gondozójától már régen döglött lenne...) Szép is lenne, hogyha én is megvetetnék még 6db tapadógyűrűt a Gützoldot javíttató kuncsaftjaimmal, mert akkora zacskónyit adnak.
Az a kupplung, amiről Te beszélsz, azóta kezdett kihalni, amióta a Tillig átvette a hajdani BTTB-t, és a rövid ideig újra feltámadt Zeuke-t. Gyakorlatilag 1998 óta minden TT kocsi megkapta azt a kulisszát, amit NEM358 szabványúnak hívnak. Van, ami kinematikát is kapott, pl. az újabb 3 tengelyes REKO kocsik, olyam szorosan záródnak az új kurz-zal, hogy öröm nézni, és tolt menetben sem siklanak ki 286mm-es íven sem.
Vagyis, a Tillig nem tett mást, mint első lépésben szabványosította a kocsikapcsolók befogását, majd előrukkolt egy meglehetősen szép, és jó kurzkupplunggal. Egyébként mér van mindenféle belőle, a NEM358 foglalattal nem rendelkező mozdonyokhoz is, és a régi rugós befogásúhoz is. Mivel a rendszer szabványos, így a kurz kapcsolófej kicserélhető egy mozdulattal, mindenféle rugó elpiszklása nélkül a régebbi TT kapcsolóra, vagyis olyan fejre, ami egyezik kifelé a régi TT kapcsolóval. Tilligéknél 210190 a cikkszáma.
3mm-es parafacsíkokat ragasztottam le, ami kb 3mm-es volt szélesebb, mint a talpfa amikor megszáradt, akkor átmentem rajta valamilyen sötét festékkel, általában barnával.
2 oldalas ragasztószalaggal rögzítettem a síneket.
Verzió2 :
Mivel a fenti verzió nem bizonyult tartósnak, azaz hol itt hol ott de elengedett a ragasztó jött a következő megoldás...
3mm-es parafacsíkokat ragasztottam le, ami kb 3mm-es volt szélesebb, mint a talpfa, amikor megszáradt, akkor átmentem rajta valamilyen sötét festékkel, általában barnával, de csak ott, ahol váltók voltak... Praktikerben kapható szilikont kentem a parafára és elhúztam úgy, hogy 1 -1,5 mm legyen max, ebben nyomtam bele a sínszálat, amely szépen beleágyazódótt a szilikonba, de nem túl mélyen. Szilikonból van többféle színben, szóval lehet a későbbi kőzúzalék színéhez választani....
Amikor megszáradt, akkor higított Palma ragasztóval a közben levágott parafát bekentem majd megszórtam kőzúzalékkal....
Festés:::
Használtam ecsetet is meg szórópisztolyt is, a szórópisztoly sokkal jobb, mert sokkal kevesebb festék kell, de leginkább azért, mert szebb felületet lehet elérni vele.
Száradás után pedig sínradirrral végig kell takarítani a sinkoronát és már kész is...
Ez a modszer nekem megfelel mert én csak valoban hobby szinten csinálom az asztalt nem vagyok profi csak egy kis szabadidö kihasználás köszönöm a segitséget igy már eltudok indulni
Korábban írtam hogy a profik azt javasolják hogy a gombostűvel rögzített (lefestett - szvsz összekötött és bevezetékelt-szakaszolt) sín talpfáinak közét feltöltötték egyesével ragasztóval (Palma Fa ragasztó tökéletes - esetleg kicsit higítva) majd erre szórták a szóróanyagot.
Én spec egy fokkal egyszerűbben oldottam meg (persze kevésbé szép az eredmény) Én a parafacsíkot bekentem egyenletesen (vékonyan) ragasztóval majd erre tettem a sínt és úgy szórtam be. Menet közben találtam ki ezt, mindjárt csinálok Neked képet a végeredményről...
Sínek festéséhez modellfestéket, pl ModelMaster-t szoktak javasolni. Azért fontos hogy ne víz alapú legyen mert könnyen rozsdásíthatja (ha más nem idővel) a sínt.
A szakértők biztosan le fognak hurrogni (és jogosan) de én kipróbáltam egy másik módszert is: lebontottam a sínszálakat és csak magát a műanyag talpfákat lefestettem jó sűrű temperával (olcsóbb kikeverni több féle árnyalatot) Persze a tempera (mint minden vízfesték) fakul/kopik idővel... Magát a sínszálat viszont CSAK modellfestékkel!!! (lehet ecsettel is az oldalát, de legyen higítód és vagy sebbenzined hogy utána a tetejét teljesen tisztára tudd törölni!)
Biztosan van szépségbeli különbség is az ecsetes és a szórópisztolyos festés között de én azt vettem észre fő különbségnek hogy légecsettel sokkal kevesebb festék fogy és egyenletesebben lehet felvinni - nem utolsó sorban gyorsabb is.
(Én is idegenkedtem tőle sokáig - mondván azt csak a profik használják. Esetleg mégis érdemes megfontolnod mert 4000-ért már kapsz egy egyszerűbbet + a levegő, viszont kisebb munkával szebb eredményt érhetsz el)
Vigyázz, az elmúlt 2 évben nem a legújabbat adták, hanem egy "merev" kapcsolót - Steifkupplungot, amivel ki lehetett használni a beépített kinematikát, de önműködő oldástnem tett lehetővé. Használata főleg egységvonatoknál javallott, amiket nem akarsz megbontani, tolatgatni.
A sineket milyen festékkel kell festeni?A másik gondom az hogy csak ecsetet tudnék használni mert szoropisztoly használatához nincs lehetöségem ecseteléssel hogy nézne ki?
Készüljön fel mindenki, mostantól minden új ezzel a kapcsolóval jön majd. NEM-szabványos csatlakozóval (a TT és az N - tudomásom szerint - u.a.). Ha tervezed újabb járművek beszerzését, akkor vedd meg az egész csomagot. A német TT-board fórumon nagyon meg vannak elégedve az új kapcsolóval. Állítólag jól kapcsolódik kanyarban is, sokkal kevésbé érzékeny a pálya egyenetlenségeire, ezért nem kapcsolódik szét magától. A kapcsolási távolság is lecsökkent. Lasssan kapható minden felvevő szerkezethez (az elhúzós rugóshoz is) Én tervezem a lecserélést, de előtte azért próbálnék. Egyébként még van régi - (Zeuke féle) kapcsolóm is. Anno eljátszottuk már egyszer ezt a dolgot... Pár év kellett az átállásra...
Van új kuplung tapasztalatom... Egyébként is terveztem hogy írok ide egy kis megemlékezést a Tillig új agyréméről, szóval következzen:
Tillig és MH - az új kuplung c. mű :)
23.-án gondoltam meglepem magam egy új tehervagonnal - a képen is látható szépséggel. Rég kinéztem az MH lapján úgyhogy elsétáltam a Lehel úti boltba ahol volt is belőle raktáron (összesen 4 db, de nekem csak egy kellett) Tömegnyomor volt a karácsonyra való tekintettel de nem gondoltam semmi rosszra - a képen a szokásos BTTB kuplung szerepelt, megaztán ugye manapság úgyis cserélhető tehát mi baj lehet? Hazahoztam, kibontottam és fejcsóválásba keztem hogy "hát-hát, ezek a Fritzek megint kitaláltak valamit" ugyanis egy -eddig számomra ismeretlen- kuplung volt a kocsin. Sebaj! Van itthon elég "régebbi" típus, lecseréljük! Ill. cseréltem volna de akárhogy néztem se a megszokott elhúzható rugó se más ismerősnek tűnő dolog... Látszott ugyan haloványan hogy kihúzható az eredeti kuplung a helyéről de teljesen máshogyan volt rögzítve mint az eddigiek. Azért lefotóztam új szerzeményemet és eldöntöttem hogy visszasétálok vele a bóótba nehogy tudatlanságommal kárt okozzak. Így is lett...
Előrebocsájtom a bolt dolgozói nagyon segítőkészek voltak - nem rajtuk múlt a tor-túra. Szóval mondom hogy mi a nyűgöm, jött is egy srác hogy akkor kicseréli nekem. Kiszedte az új típusú előre kihúzható "pattintós" kuplungot és egyből látszott hogy a ferdén csapott foglalatú kuplung nem passzol bele. Ok, hosszas tanácskozás az ottaniakkal mire előástak egy csomag kuplungot aminek pattintós volt a vége. Ezzel meg is oldódott volna a dolog de kiderült hogy mivel a 10 db-os csomag egy cikkszámon szerepel (így kapták a Tilligtől) nem tudják darabra adni, azaz a vagon mellé kellett volna fizetnem még 2600 Ft-ot a 10, egyébként számomra haszontalan kuplungért... (azaz ez az egy vagon 8000 lett volna így) Ekkor már több mint egy órát voltam a boltban és kicsit elegem lett az egészből, így - egyébként nagyon korrekten - visszakaptam a pénzemet és vagon nélkül távoztam... Az MH-sok is nagyon sajtálták és értették a dolgot, Ők is most szembesültek ezzel először és végülis a gyár szivatta meg Őket.
Jódolgában már nem tudja mivel szivassa a népet a Tillig?! Ok hogy kitalál egy új típust, lehet hogy jó is, az is ok hogy azt adja innentől alapból - de a foglalatot miért változtatja meg - az új típust meg mééé 10 db-os csomagolásban adja??? Égbekiáltó költői kérdés volt természetesen...
Szóval csak óvatosan mert lehet ezután ez lesz a tendencia. (és előbb-utóbb be kell szerezni egy csomag új foglalatú régi kuplungot)
Ezzel úgy jártam valamikor hogy felcsiszoltam a síneket 1000-es papírral és jó lett csak valami védő bevonat kell neki, mert különben gyorsan korrodál. A rozsda miatt az eredeti bevonat már úgy sincs meg, ezért mertem csiszolni.
Igen, a német kiadványokra gondoltam, csak nem tudtam, hogy ennyi van :-)
Ezeket már tükrözöm is. Ha van még, én kivárom a jövő évet....Alapvetően egy kicsi pályában gondolkodom, még így is be kell adagolnom a feleségemnek, hogy tulajdonképpen nem is én szeretnék újból vasútmodellezni, mert én egyébként makettezek, hanem a 4 éves fiam. (Na jó, persze ő is.)
Kéne fotózni, csak ahhoz le kellene takarítani az asztalt, levinni a gépet, állványt, reflektort ... ;)
Ami változás van a novemberi állapothoz képest, az csak a hegyi szakaz egy kis része, mostanság főként az asztal alatt tevékenykedem és vadul kábelezek...
Jó 20 éve volt egy TT-s terepasztalom és most újból felmerült bennem, hogy összerakok egy kisebb asztalt. Van pár régebbi BTTB-s katalógusom, amelyekben több helyen emlegetnek egy Gleisplane című kiadványt. Megvan ez valakinek, mondjuk scannelt formában?
Örülök a TT-s lap indításának és újfiúként ide illő kérdéssel fordulok Hozzátok:
Van-e valakinek tapasztalata az új TT-Kupplungról (Tillig Nr. 08840, 08841, stb.)?
Tudtommal ez Peter Horn (peho) fejlesztése és Tillig felvette gyártmányai közé, vélhetően azért, mert a sajátjánál jobbnak tartja, de tényleg így van-e?