Hiányoltam egy olyan topicot, ahol vasúti fényjelzőkről szerepelnek képek - ezért hát nyitottam egyet. :-) Jöhetnek ide fotók mindenféle elő- és fő-, ismétlő- és tolatójelzőről: a lényeg, hogy ne ábrák, hanem valódi képek legyenek, és minél több különféle jelzésképet láthassunk rajtuk. :-)
Ezt a 17-es vonalon láttam, közvetlenül Nagykanizsa kijárata után. A kijárati jelző után következik egy kiágazást fedező főjelző, ezen láttam a lentebb írtakat. Ezen jelző után ugyanis nincs meg a féktáv, így a szabadra állításkor két sárgával nyit. Mivel a következő jelző után sincs meg, a szóban forgó jelzőn a következő a villogó sárga. Aztán mikor az az utánit is szabadra állítják, akkor jön meg a zöld. És mivel automatába vannak kötve a dolgok, szép sorban jönnek egymás után. Szép látvány. :-)
Én pl. láttam olyat is, hogy vörös főjelzőből lett két sárga, aztán egy villogó sárga, aztán egy zöld. Mindez kb. 5 másodperc leforgása alatt. :-) És itt sem volt hókuszpókusz, minden jól működött.
Így van, de persze nem szükségszerű, hogy a történetben szerepeljen térközjelző. A Nagykanizsáról induló 17-es vonal elején is ez van (pedig ott nincs térközjelző), ill. a Nyugati bejáratánál is (ott sincs). Az elv ettől még persze ezeknél a helyeknél is az, amit leírtál.
A állomás kijárati jelzője - 1. (négyfényű) térközjelző - 2. (négyfényű) térközjelző - B állomás bejárati jelzője.
Nomost, ha B állomás nem kezeli a bejáratot, akkor ugye az 1. térközjelzőn villogó sárga fény lesz, viszont ha éppen akkor kezeli, akkor lesz szerencsénk azt látni, hogy az első térközjelző fénye zöldre vált.
Persze négyfényű térközjelzőt ott alkalmaznak (általában), ahol a két főjelző között nincs meg a általános fékúttávolság, vagy éppen a lejtviszonyok olyanok, hogy egy megállj állású főjelzőre kettő sárgával kell előjelzést adni.
Tudom, csak a Rákosrendező kezdőponti kijárata utáni jelzőről (ami a Nyugati első bejárata) nem volt kéznél fotó. :-) Mondjuk az tényleg 40, és pont illene is ide.
Még új vagyok a fórumon, s lehet nem is ide tartozik.
Vasútmodellezéssel foglalatoskodom, s fényjelzőkkel kapcsolatban lenne egy kérdésem hozzátok.
Esetleg, nem tudtok-e hasznos infókat a jelzőoszlopokról, ill. a felsővezetékek oszlopairól, esetleg tudnátok nekem ebben segiteni? leírás, jellegrajz, méretek, hol lehet ezeknek utánna nézni?
Próbálkoznék ezek "legyártásával", egyenlőre a gyári megoldást egy picit drágának tartom, de majd meglátjuk.
Mondjuk inkább úgy, hogy a jelzésfogalmak átvitele nem foglal ereket a kábelben.
Van azért néhány információ amit küldözgetni kell Pl.: (amit ALLAC is írt) az utolérés és ellenmenet kizáráshoz, persze ez függ az állomásköz biztosítottsági szintjétől is.
Fiúk, adott két állomás, köztük állomásközi közlekedés. Ilyenkor ugyebár általában az van, hogy az egyik állomás kijárati jelzője a másik állomás bejárati jelzőjének előjelzőjére ad előjelzést, vagyis az első állomás kijáratán vagy zöld, vagy sárga-zöld van.
Azt mondtátok itt korábban, hogy egy biztosított főjelző _mindig_ előjelzést ad a következő jelzőre, jelen esetben az első állomás kijárata a következő előjelzőre. Viszont ha jól sejtem, az említett példában nincs vonalkábel, főleg ha nagyon messze van a két állomás, hanem egyszerűen csak úgy van beállítva a biztber, hogy mindig zöld előjelzést adjon, hiszen a következő jelző úgyis előjelző. Ilyenkor tehát nem szigorú értelmben vett elektronikus jellegű a biztosítás, hanem úgymond gyakorlati jellegű.
Node mi van akkor, ha az előjelző működésképtelenné válik? Ilyenkor vonalkábel híján változatlanul a zöld előjelzés jön meg az első állomás kijáratán, pedig a helyes a sárga előjelzés lenne (mert ugye hibás jelző mellett még akkor sem lehet vmax-szal elhaladni, ha az előjelző). Mennyire gondolom jól?