Főtenyészszemle: 2001. április 29-én 9 óra
/Bp.,X.ker. Halas u. 6./
Azt elhiszem, hogy ők szeretnék, de max. jövőre lehet róla szó, mert már van tapasztalatom, mekkora elfoglaltságot jelent 6 kölyök.
Könnyű nektek:)
Kezdjük a szülőkkel: Zlatibor Arany, Astrella of Buha Mangna
Az a helyzet, hogy ez nálunk is fájó pont.
Még sehová sem vittük ugyanis, úgyhogy egy tenyész-szemle már nagyon kinéz.
Buborék viszont már nagyon-nagyon fedezne!
Ha érdeklik egymást, meg kellene nézni, hogy nem rokonok-e valahogyan, utána akár létrejöhetne
valami (ha ők akarják)! :_))
A papa TENZING MIN-PA, Lajosmizséről (egyébként Dán a drága) és annyi medálja és kupája meg érme van, hogy két szekrényben fér el a Takó Mártánál, aki a tenyésztő Lajosmizsén, több további aranyos tibetkével.
A hirdetésekben láthattad, mert gyakran bukkan fel, általában kölykök ügyéből kifolyólag, de fedezget is...
Köszi a képeket megkaptam.
Nagyon szép kutyik, az apa mintha "ismerős" lenne lehet, hogy valamelyik kutyaújságban láttam már.
Pár képet én is küldtem neked!
Küldök képet!
Amúgy mi a kékmetrónál vagyunk érintve.
A Hajógyári szigorúan csak, mint kutyaparadicsom
jön szóba hétvégeken.
Jobb ugyanis nagyságrendekkel, mint bármi (pl. Margitsziget) és jobb fejek - állítólag is - a kutyák (nyilván a gazdáik is ugyanúgy).
Sok a kutya és minddel játszunk. :>))
Most például nem, mert iszonyú eső és sár volt, ez egy hófehér tibetinél elég gáz.
De talán ezen a hétvégén.
Sajna, mi a 3-as metró másik végén futkározunk, de azért ez nem nagy távolság:)
Igérted, hogy küldesz fényképeket tibetkédről,de ahogy látom ritkán vagy gép -közelben.
Hát ha senki sem, akkor azért megemlíteném, hogy
a tibetkém a hét elején véreset kakilt.
Utána persze diéta, erős túlmozgékonysággal reagálva, utána viszont elmúltak a tünetek és fokozottan hálás lett minden száraz tápért is.
Mondjuk a párnáját viszont a kúra alatt cafatokra tépte.
Lehet, hogy a koplaltatás egy csöppet idegesíti a tibetkét.
Valakinek valamilyen tapasztalata e téren?
Az indie-go világzenei üzletében (Krúdy) az ott dolgozó egyik lányt és kutyáját (mindig ott van)
tiszteletbeli topic-taggá avatom!
Nézzétek meg, érdemes, a kutyus kicsit nagyobb,
mint a tibetkék általában, de kb. 3/4 részben
tibet apso és rendkívül jó fej.
A neve, ha jól emlékszem, Backy.
Már a kutyusnak, persze.
Jó lenne, ha azok is írnának ide,
akik vagy tibet apso gazdák, vagy egyáltalán van a környezetükben tibetke.
Szeretném, ha Buborék sok hasonlóan jó fej kutyával rohangálhatna néha pl. a hajógyári szigeten.
Tehát akár találkozók akár játszóház is összejöhetne! :-)
A csónakverseny lordjának üzenem, hogy továbbra is teljes a homály, bár megpróbáltam belenézni, de amilyen útvonalat ajánlottak, már nem működött.
Amúgy én az ftp-t is csak hírből ismerem. Esetleg lépésről-lépésre nem lehet valahogy elmagyarázni (beilleszteni ebbe a topic-ba egy útmutatót imbecillis használók számára, mivel én ez esetben ezt a kategóriát képviselem)?
Akkor sorrendben.
A kutya eredeti elnevezése tibet apso, ami tibeti gyapjast (vagy tibeti kecskeszerűt) jelent.
Közvetlen rokonságban van a lhasa apso-val, a(m)ki viszont ugyanolyan fajta, (szintén egy nagyon aranyos és hiperintelligens fajta), de sajnos csak feleakkora.
Mikor európába az első két kutyust egy brit doktornő (paraszolvencia gyanánt) elhozta, kb. attól (1930 körül) datálódik a tenyésztésük, mivel mindaddig nemigen kerülhetett ki a fajta a birodalomból. Jellemző volt, hogy a kisebb kutyusokat (az aranyfehéreket különösen, mivel azok szent kutya státuszt kaptak) a kereskedők a szerzeteseknek adták, cserébe a combosabb kutyusokért, akiket magukkal vittek a hegyekbe. Ők vigyáztak a nyájra és a gazda álmára, de a pocsolya részeg gazdát sem hagyták ott fagyni a hegyekben, addig cincálták a részegen hanyatt esett, a hétvégi vásáron hirtelen meggazdagodott kereskedőt, míg fel nem kelt és normálisan felöltözve be nem bújt a sátrába. Ha ez sem ment, a tibetke melegítette a hóban (gondolom ráfeküdt).
A dalai láma ma sem választ más típusú kutyát magának, az utolsó kutyus, akiről fotóm van Senge névre hallgatott (kb. 1968-ban), és nagyon aranyos tibetke volt.
Jobban vigyáztak rájuk, mint a szemük fényére. Uralkodóknak néha ajándékba adták, de nem volt jellemző, árusítani mind a mai napig tilos.
A lökött britek terrierként sorolták be a kutyák közé, azóta tibet terrier, ez egyébként elég nagy baromságnak tűnik azok számára, akik láttak már ilyen kutyát. Na de nem ez az első nagy tévedésük...
A pulihoz úgy van köze - de erről még valóban nem láttam írott forrást, csak hallottam, azt viszont már több embertől is -, hogy ez a fajta volt az, amiből a pulit is kitenyésztették.
Érdekes még, hogy a puli csak nálunk fekete és/vagy fehér, keletebbre hihetetlen kis tarka fazonok vannak, mindenféle színben :-)
A tibeti (nem tibbeti) masztiff viszont nagyon jó barátja az apsoknak, ő az igazi problémamegoldó a hegyekben felmerült konfliktusok terén, bár 5-6 tibet apso (na jó, tibet terrier) egy sátor körül már jelentős erő ahhoz, hogy végigalhasd az éjszakát, ha mondjuk tibeti kereskedő vagy, aki vándorol az országban...
Úgyhogy - végül, de nem utolsó sorban - éljenek bizony a tibeti masztiffok is, jó soká!
A lord.
Hmmm...!
Tudtommal a tibet terrier és a lhasa apso két különböző kutyafajta..
Amiről te beszélsz az a tibet terrier.. de akkor miért apso-nak írod. A lhasa apso egy öleb földig érő szőrrel.
Ja, és olyat sem mondanék, hogy köze lenne a pulihoz. Azt azért te sem gondlod, hogy a magyarok tibetből származnak.
Teljesen rendben van a kép!
Ami ebből nem derül azonban ki, hogy ők nem éppen ölebek. Kb. puli méretre nőnek, a szőrük is akkora, de nem filcesedik.
Ahogy tudom, ők a puli ősei is.
A Benji meg - úgy tudom - szintén félig tibet apso volt.
Üdv: a lord.
U.I.: Hogyan kell fényképet feltenni?
Azonnal áruld el!
Ebben az esetben én is megpróbálom...