Keresés

Részletes keresés

andreja Creative Commons License 2008.11.24 0 0 438
Én meg tudom, hogy hogyan kell lucernát kapálni, de nem mondom meg, bibibí!
Előzmény: gitana19 (436)
krezidiesel Creative Commons License 2008.11.23 0 0 437
Várom mailod!
Előzmény: gitana19 (436)
gitana19 Creative Commons License 2008.11.23 0 0 436
Sztem utána tudtok nézni, én fórumra semmiképpen ki nem írom, mailben talánesetleg.
Előzmény: krezidiesel (434)
parlagi Creative Commons License 2008.11.22 0 0 435
Rajta!
Előzmény: ca-kó (433)
krezidiesel Creative Commons License 2008.11.22 0 0 434
Ne csigázz, inkább mondd el!
Előzmény: gitana19 (427)
ca-kó Creative Commons License 2008.11.21 0 0 433
Emlékszel mit mondtam?   Szervezzük újra a FASZOK nélkül!!
Előzmény: andreja (432)
andreja Creative Commons License 2008.11.21 0 0 432

Szerintem a tenyésztés egyáltalán nem egy képlékeny valami, a szónak abban az értelmében, ahogy azt a példád tükrözte.

Addig képlékeny, amíg a tenyésztési cél ki nem alakul, de addig nincs is tenyésztés. Utána viszont egy tiszta és szigorú történet. Olyannyira, hogy Magyarországon nincs is kecsketenyésztő. Aki azt állítja, hogy ő az, arról fél perc alatt be lehetne bizonyítani, hogy mégse.

A (tudatos) párosítás még messze van attól, ami a tenyésztés. Maximum annyi közük van egymáshoz, hogy utóbbinak elengedhetetlen része az előbbi. Ahogy például a (nem biológiai értelemben vett) tejtermeléshez is szükséges, hogy az állat először megszülessen. De a tényleges termelés csak attól nem biztosított, hogy egy gida megszületik. Előbb - ha egyáltalán nőstény! - föl kell nevelni sikeresen, vemhesíteni kell, megfelelően takarmányozni, aztán ha itt az idő meg is kell fejni. Ha mindezen túl vagyunk, akkor beszélhetünk csak tejtermelésről, és akkor a megszületése már szinte csak momentumszámba megy, bár kétségkívül szükséges volt az egészhez.

Előzmény: NLTom (420)
andreja Creative Commons License 2008.11.21 0 0 431
A magyarországon fajtaleírással és tenyésztési programmal rendelkező kecskefajták - A TINCSES NEM ILYEN - tenyésztési programjának végrehajtását a Juhszövetség végzi, mivel az ő javára mondott le a két kecsketenyésztő szervezet, az MKSZ és az ASZE. Előbbi már ki is mondta megszűnését, utóbbi még agonizál (pénzügyileg), de gyakorlati működése az újdonsült elnökük minden lehetséges fórumon történő, az ágazat többi prominensét ócsároló megnyilatkozásaiból áll.

A szóbanforgó új szövetség - nem összekeverendő az Újszövetséggel - a hivatalos megalakulásig sem jutott el soha, az bíróság be sem jegyezte, a pénzes emberek kifaroltak mögüle, szerencsére. Abban is a fenti úriember próbálta osztani az észt, de ugyebár amíg egyetemi oktatóként a katedrán lehet a hülyeséget mondani következmény nélkül (mert a hallgatók úgyse fognak ellenkezni), addig a hozzáértők két mondat után rájönnek, hogy az illetőnek fingja sincs a kecskéről, az állattartásról satöbbi. Honnan is lenne, soha nem volt neki. Azt a néhányat meg, amit az egyeteme tart, a saját érdekében jobb, ha letagadja.
Előzmény: parlagi (422)
parlagi Creative Commons License 2008.11.21 0 0 430
Az meg milyen?
Előzmény: gitana19 (427)
balu1374 Creative Commons License 2008.11.21 0 0 429
köszi az öszinte levelet
Előzmény: f.sólyom (425)
NLTom Creative Commons License 2008.11.21 0 0 428

Üdv!

No, itt mindent felsoroltál ahhoz, ami egy normális identitású vezetőkkel ellátott országban megvan, azaz ragaszkodnak a hagyományoshoz és hagyományokhoz, nem csak néhány eszement, mint pl itt, próbálkoznak, hanem komolyan, anyagiakat nem spórolva az állam áldoz azért minden szinten (tenyésztés, kereskedelem, marketing...) hogy a régiek megmaradjanak és formálódjanak a mai igényekhez....

Hát itthon csak talán még a régi fajták megvannak, más semmi. Hogy ennek mi az oka...?

Még annyit a tincsesezéshez, hogy kérdezted milyen szelektálási irányt venne a tincsestenyésztés... Annyival fejelném meg, hogy ha "turbó"tejelő kecske kell, akkor nem érdemes beleölni annyit, hogy csak azt mondhassuk el hogy van egy hosszúszőrű saját fajtánk... Akkor inkább ott a bajor, meg a szánen. Ha meg "nemesítettet" akarunk... akkor ott van a nemtudom hogyan álló nemesített magyar színekre bontva... Hát abból sincs semmi... Hogy elmondhassuk ugyanezt a tincsesről... inkább ne, őrízzük meg emlékeinkben.

A tincsesnek szerintem nem a belterjes gazdaságokban lenne a helye, hanem a külterjes tartásban... Na persze hogy ennek a lehetőségei nemigen "adottak" még, mint mondjuk pl. Erdélyben. A tincsesnek az igazi előnye az az, mint marhák között a szürkének. Hogy kamillás sziken is ad tejet, és borjút nevel, sőt még a kondin is tud javítani... Na, tincsesnél is ezkéne legyen, hogy adjon a sziken legalább 1.5L-t mindenféle bűvésztakarmány nélkül, s a telet is húzza ki, és gidázzon egy szélcsendesebb szálasban...     

Előzmény: gitana19 (426)
gitana19 Creative Commons License 2008.11.21 0 0 427
Utánanézett valaki, hogy mi történik az Alföldön (is) a szuper import rackáknak köszönhetően?
gitana19 Creative Commons License 2008.11.21 0 0 426

Körülnéztem a neten, még a saját fotóim a leghasználhatóbbak a chato murciano gyesznókról:

 

Cocák, szabad tartásban

 

malacok

 

A régiónak saját kecskefajtája is van, ők viszont nem szorulnak megmentésre, nagyon jól tejelő, keresett fajta:

 

Murciano-Granadina

 

És a régió marahfajtája:

 

Murciano levantina marha

 

A marhából még mindíg kevés van. És akkor az őshonos állatokhoz való murciai hozzáállásról:

6 azaz hat kocával, ibériai sertéssel való visszakeresztezéssel, visszahozták mostanra normális létszámra. (Nem akarok hazudni, utánanézek.) Igaz, a tartományi agrárminisztérium kutatóintézete (itt voltam én) keményen dolgozott (dolgozik) azon, hogy 1, termelői hibridet állítsanak elő; 2, ne menjen vmi szar tenyészállat miatt az állomány fele a virslibe. Ugye nem gondolja senki, hogy konkretice 6 koca maradt? Selejtet, gyenge genetikai anyagút, egészségügyi előírások miatt használhatatlant nem vettek tenyésztésbe.

Másrészt, a murciaiak fontosnak tartják, h helyi fajtát tartsanak, ha csak dísznek, de párat akkor is...

Harm,adrészt, ezeknek a termékeknek megvan a reklámjuk: chato murciano sonka, kolbász, valódi ínyencségnek számítanak. Ha nem is nemzetközi szinten, de országosan és helyben megvan a hírverés.

 

(A régió bora amúgy a Jumilla, a Casa de la Ermita vörösborait melegen ajánlom!)

f.sólyom Creative Commons License 2008.11.21 0 0 425
kedves Balú! ne higgy nekem se másnak.soha senki nem fogja megmondani hogy milyen fajta.ha jól emlékszem már írtam hogy tök mindegy hogy milyen fajta csak mekegjen. bocsánatot kérek a leckéztetésért,de pár év múlva rájössz hogy csak akkor fontos a fajta ha egy bizonyos fajtát akarsz tenyészteni/Búr,Núbiai stb/ha a tej és a hús a fontos nem fog érdekelni hogy keverék kecskéid vannak,csak az hogy jó tejelők legyenek
Előzmény: balu1374 (402)
gitana19 Creative Commons License 2008.11.21 0 0 424

Csak gyorsan, mert megy a vonat. Murciano = murciai. Spanyol, Spanyolországban.

 

Majd kifejtem este, hogy hogyan működik, meg képet is mutatok.

Előzmény: NLTom (421)
parlagi Creative Commons License 2008.11.21 0 0 423
Azt hiszem kicsit előreszaladtál. Talán írhatom, hogy "minket" egyelőre nem igazán érdekel sem a tej, sem a hús. Ha majd ott tartunk, hogy összesen lesz annyi tincses a birtokunkban, hogy kiad egy nyájat, már érdemes lesz róla beszélni. A húsról talán mégsem, mert abból van egy tincsesen vagy harmadannyi, mint egy búron, tehát marad a tej.
A lényeg ahogy khirke mondta, a megőrzés. Nem lenne baj a fajtaleírás, mielőtt az arcátlan, szedett-vedett népség (a sógorok), nem védik le a másoktól orzott fajtáik (az olasz disznó, a szürke marha) közé, de az, gondolom, a "tudományos" szakemberek feladata lenne.
Előzmény: gitana19 (419)
parlagi Creative Commons License 2008.11.21 0 0 422
Fajtaleírás és tenyésztési program is készül, méghozzá az új "engemishívtakhogylépjekbeésfizessek" szövetségnél. Hát én nem léptem, a kutyaszart se szeretem a talpamon, hát még az ilyeneket.
(Erről azt hiszem, már fűrészeltük itt a fingot eleget.)

Persze azóta sem hallottam felőlük. Gyanítom, hogy még nem sikerült kitalálni a tincsest, vagy esetleg kevés hülye állt sorba a lóvéval?

Andreja! Te nem tudsz valamit?
NLTom Creative Commons License 2008.11.20 0 0 421

Nem is tudtam hogy a sógoroknak még ilyen olaszos hangzású "ősdisznójuk" is van:)... Ez is olyan, mint a fecskehasú mangalica? Amit oly nagy szeretettel "óvnak" mint őshonos sógor fajta? :)

Amúgy az hogyan néz ki?

Ja, és hogyan működik arrafelé ez az őshonos téma?  

Előzmény: gitana19 (409)
NLTom Creative Commons License 2008.11.20 0 0 420

Fúúú... Hát a tenyésztés fogalma igen képlékeny valami... Ha már valaki valamilyen elképzelésből, valami cél elérése érdekében, tudatosan kiválaszt és párosít két ellentétes nemű (állatokról beszélve), azonos fajú jószágot, hát már azthiszem ezt is tenyésztésnek nevezik...

 

 

gitana19 Creative Commons License 2008.11.20 0 0 419
Okés, ez már egy kiindulási alap. De van, amit végképp kiszűrsz / kiszűrtök? Cae, vagy olyan génhibák, amiket abszolút nem akartok az állományban látni? MM igen, talán esetleg, vagy abszolút nem? Tej, vagy hús irányába akarsz elmenni? Vagy két verzió, mint a lacaune birkánál?
Előzmény: khirke (418)
khirke Creative Commons License 2008.11.20 0 0 418
Tenyésztési program. Nos tincses kecskéről lévén szó, egyelőre fajtamegmentésről beszélhetünk. Igen kis egyedlétszámú fajtáról beszélgetünk. Mondhatjuk úgy is, hogy a kihalás szélére sodródott fajtáról. Tehát az első lépés: a még élő példányokat felkutatni. Ennél a fázisnál járunk. Tudatos tenyésztést, szelekciót csak bizonyos állománylétszám felett lehet végezni. Ha precízek akarnánk lenni, még a különböző tájegységekre jellemző változatok keveredésének elkerülésére is figyelni kellene, de ez már asszem meghaladja lehetőségeinket. Legalábbis az enyémet. Ha Qrvasok pénzem, földterületem lenne, esküszöm csinálnám úgy, hogy tényleg "tenyésztésnek" lehessen nevezni,.... ne csak én hívjam így :))
Előzmény: gitana19 (415)
krezidiesel Creative Commons License 2008.11.20 0 0 417

Én meg az 5-ös mentest szarom le.

Lehet az egész állományom CAÉ-s , de állitólag kettő biztosan.

Két legjobb kecském, eszembe sincs megvizsgáltani őket.

Előzmény: khirke (416)
khirke Creative Commons License 2008.11.20 0 0 416

Igen, de ahogy bejutott Európába a 8-as szerotipus, az 1-es szerotipus meg asszem a 6-os na úgy be fog a 15-ös vagy a 22-es is... és akkor lehet vakcinázni 25 félét. :)

 

 

Krezi! ok, de attól még az "5-ös mentes" egyik pillére. :) Kinemxarja le hogy még nemigen fordult elő. :)

Előzmény: gitana19 (413)
gitana19 Creative Commons License 2008.11.20 0 0 415

Mail ment. :)

 

Azért még mindig érdekelne, hogy mi a tenyésztési programotok? Vagy mindenkinek más? Mert OK, a topik végigolvasásával már mondjuk 90%ban meg tudom állapítani, hogy tincses, nem tincses, vagy x. Ez ugye a küllem. De milyen teljesítmény-kritériumok vannak? Tejhozam, súlygyarapodás, vágósúly elérése, tejminőség, húsminőség, takarmáynigény...

Előzmény: khirke (407)
gitana19 Creative Commons License 2008.11.20 0 0 414
Köszi, pontjó lesz az albérleti másfél szobámba... Egy darabig még nem aktuális... De majd, egyszer :)
Előzmény: krezidiesel (411)
gitana19 Creative Commons License 2008.11.20 0 0 413
Osztrákék miért tudnak oltani bluetongue ellen? Talán, mert a betegség alapból nem európai "őshonos" ;) és itt nincs meg mind a 25 szerotípus? Oltás lesz nálunk is, amint sűrübben fordul elő.
gitana19 Creative Commons License 2008.11.20 0 0 412

Oks, először is, szted mennyire él meg a magyar kecsketenyésztés / kecsketartás a határokon belüli felvevőpiacból? Ha exporttilalmat rendelnek el ellenünk vmely bejelentési kötelezettség alá eső betegség miatt, akkor lesz szopás országos szinten? Ezért kell pl a kis állományokat is egy alapig ellenőrizni, hogy aztán ne szopjon mindenki.

 

Fasságnak tartom pl, amit a Zeu be akar vezetni, hogy mindent chipeljenek. Gondolom szeretni fogják azt, aki odamegy egy tenyészállatokat előállító nyájhoz, hogy akkor kérném az E0724637-et meg az E0756347-et. Fasság továbbá, hogy száj- és körömfájás ellen nem lehet oltani legalább állatkertben meg génrezerv állományokat. Az EU álatal leginkább megkövetelt betegségek elleni szűrés ellenben szükséges, ha szereted, ha nem.

 

Meg azért, ha van ismerősöd, kérdezz körbe, mi történt pár hete egy viszonylag nagy birkanyájjal az Alföldön. Ő is ilyen felesleges "úgysem fordul elő, különben is, emberre nem terjed" problémát akart olcsón megúszni.

Előzmény: krezidiesel (408)
krezidiesel Creative Commons License 2008.11.20 0 0 411

Rackám van eladó!!!

Fekete  is, fehér is.

Előzmény: gitana19 (409)
krezidiesel Creative Commons License 2008.11.20 0 0 410

Ezen közel 8000 találat azt bizonygatja, hogy a kecske nemigen terjeszti a TBC-t.

http://www.google.hu/search?hl=hu&q=kecske+tbc&meta=

De szakirodalom szerint se találtak emberemlékezet óta TBC-s kecsót Mo-gon.

Előzmény: khirke (407)
gitana19 Creative Commons License 2008.11.20 0 0 409

Pinzgauer, Nori ló, Haflingi... Így megvan az ország? Amúgy én alapból szürke marha - hortobágyi racka - házi bivaly mániás vagyok. Meg mudi. De az csak terelni az előbbieket. :P De ahol kicsit több, mint egy éve gyakorlatot műveltem, ott olyan őshonos fajtákkal találkoztam, h még nem is hallottatok róluk! Chato murciano disznó, például. Nagyon érdekes volt, hogy arrafelé hogy működik a dolog. Pedig korán sincs annyi pénzük, mint Nyugat-Eu más részeinek...

 

Kéknyelv: Fenét nem, nem lehet behozni most sem lehet, ismerős hiába próbálna Fr.o-ból behozni tenyészkost (pedig össze-vissza lennének ellenőrizve - brucellózis, Maedi-Visna, TSE, minden szar -, és 600 rugó darabja, vagy több, EUR/HUF árfolyamtól függően), nem lehet, mert egész Dél-Nyugat-Eu fertőzött. Németo-ban is előfordul, Hollandiában már régóta, pár hete Ausztriában, ráadásul nem is a tulsó végén, hanem Felső-Ausztriában, tehát ha nem hozzák be marhával, akkor is idő kérdése, és ideér.

 

Lennél (lennétek) szíves, és megörvendeztetnél (-nétek) némi infóval arról, hogy mit is értesz (értetek) tenyésztés alatt?

Előzmény: NLTom (405)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!