Ezzel a témával kapcsolatban azért szeretnék a cserépkályha, kandalló topikon kívül társalogni, mert szeretném, ha minél többen csatlakoznának a tömegkályát ismerő, építő vagy építeni szándékozók egyenlőre nem túl népes magyarországi táborához. Idén (2007) tavasszal szeretnék egy tömegkályhát építeni, és ezúton várom azok jelentkezését, akik szeretnének az akcióban tapasztalatszerzés céljából részt venni. Mi 3 éve építettünk egyet, és 3 év tapasztalata alapozta meg lelkesedést és elszántságot, hogy a témát alaposabban megismerjem. Röviden összegzésképp itt van néhány dolog, ami a fórumon erről elhangzott:
A tömegkályha általában minimum 3,5-4 tonna, de a tömeg és a tüzifafaigény nincs összfüggésben. Egy hatalmas szivacshoz lehetne hasonlítani, amit feltöltünk vízzel, majd a víz SZÉP LASSAN kicsöpög. Ha túl sok vizet akarunk beletölteni, a felesleges víz egyszerűen átfolyik. (Érts itt: kimegy a kéményen a meleg; ennél a kályhánál alkalmanként 15 kg fa feletti mennyiségnél ez biztosan bekövetkezik.) Az ezen felül egyszerre elégetett fa POCSÉKOLÁS. És nagyon fontos: maximum napi két begyújtás, farkasordító tél esetén is.
A hőtárolás, és az, hogy a hő milyen hatékony égésből származik, két külön dolog, a finn tömegkályha pedig egyszerűen igyekszik mindkettőben a maximumot nyújtani.
Leginkább ezért a legjobb fatüzelésű fűtőeszköz mindenhol, égövtől függetlenül, ahol lehet néhány fagyos hónappal számolni.Ennek a kályhának az egyik legfontosabb tulajdonsága a takarékosság.
Bár finnországban sok fa van, igyekeznek felelősségteljesen gazdálkodni vele,
és annyit használni, amennyit ültetnek. Kb 2-300 fokkal magasabb hőmérsékleten történik az égés, mint pl. egy cserépkályhában, ráadásul az égéstér felső harmadába merőlegesen bevezetett másodlagos levegő még tisztábbá teszi a folyamatot, így teljesíti a vonatkozó elég szigorú uniós emissziós határétékeket is. Száraz fa használata esetén az eltömődés kizárt
Itt egy autentikus vázlat:
www.mainewoodheat.com/downloads/AlbieCore.pd
további linkek:
www.diymasonryheater.blogspot.com/
http://www.ecoarc.no/fireplaceproject.htm
http://www.bugsoft.com/craigh/house/HeilmanHouse.pdf
http://www.tempcast.com/gallery/gallery16.html
üdv: V11
Itt van Sancibácsi levelének első fele. Elnézést kérek tőle!
Ha zavar, akkor kérlek jelezd, és vetesd le, vagy töröltetem én.
"Kedves Balázs!
Elküldöm, megválaszolnám a kérdéseket, ha nem probléma
Az a 10-szeres áramlásbeli különbség először is. Elemző vetette fel, és tette szóvá. A téglaköpenyes dán kályhával kapcsolatban, Libik András számítása szerint. Már akkor megmosolyogtam magamban. Fogalma sincs a könyvben említett dolgokról. Már eleve rosszul idézte Libiket, mert nem érti a dolgok lényegét. Lövése sincs róla, ezért idézte rosszul, és teljesen vakvágányra futtatta magát! Nem akartam akkor ,és ott beleszólni, mert nem akarom megtanítani Őt kályhát építeni
Így szól Libik idézete: "Minimális áramlási sebesség a járatokban: 0,46 m/s Maximális áramlási sebesség a járatokban: 4,68 m/s. ... A kályha huzat szükséglete: 24 Pa. A levegő belépés huzat szükséglete:1,1 Pa A tüz.berendezés huzatszükséglete: 25,1 Pa."
Elemző szerint: "Ha kint teljes szélcsend van, vagy 70km/ó erejű szél ami a a napokban is volt, akkor az nem kétszeresére hanem hússzorosára növelheti a kályhára gyakorolt hatást.Libik könyv, 148 oldal Dán ellenáramú kályha minimális áramlási sebesség 0,46 m/s A kémény kitorkolásánál mérhető 0,1-0,2 m/s maximális áramlási sebesség 4,68 m/s A kémény kitorkolásánál mérhető 20-30 m/s"
Később is a fenti adatokat széllel, időjárási körülményekkel, egyebekkel magyarázta.De!A lényeg az röviden, hogy semmi köze a Libik álltal kiszámolt kályhán belüli áramlási sebességeknek a szélhez, és egyéb külső körülményekhez. A járatos (cserép)kályháknál ugyanis a füst járatok a kémény irányába közeledve egyre egyenletesen szűkülnek. Erre azért van szükség, mert a folyamatosan hűlő füstgázok egyre kisebb térfogatúak. Ha ezt a hőmérséklet csökkenésének függvényében szűkülő járatokban vezetjük, akkor a sebesség a kályhában mindenhol egyenletes lesz. Ezért egyenletesen melegszik mindenhol a csempe.
A tömegkályháknál, pedig 'játszunk' az áramlás sebességével. Van ahol kis keresztmetszetet adunk, itt felgyorsul (mint a folyókon épített zsilip/gát esetén). Van ahol kiszélesítjük, itt pedig lelassul. Attól függően, hogy mit akarunk elérni. Ettől van benne 0,46 egyik helyen, a másik helyen pedig 4,68 m/s. Nem pedig a széltől, vagy más körülmények miatt. A fenti adatok is egy időben értendők, és nem más időben, más körülmények, viszonyok miatt...."
Eddig az idézet, Sancibácsi leveléből.
Ebből mindenki lemérheti ki mennyit ért hozzá. :-(
-ami Amerikában járatos kályha, az ott tömegkályha is egyben.
-ami járatos kályha az EU-ban, az nem biztos, hogy tömegkályha is.
De!
-a kandalló sem ott, sem itt nem tömegkályha.
Ezzel talán ezt a témát le is zárhatnánk. Főleg azért, mert itt vagyok én Pl. egy egyszerű magán személy. Akinek nincs kályha építő bizonyítványa, és nem is akar ilyet.
Csak egy jó kályhát!
Ezért esett az érdeklődési körömbe a tömegkályha.
De amiről most folyt a diskurzus, az csak porhintés. A lényegi dolgokról tereli el a figyelmet!
Namost! Itt az egyik ezt mond, a másik szöges ellentétben mást.
Mi az előzmény?
Kértem a működéssel (áramlási sebességgel kapcsolatos) és egyéb teljes körű számítást, adatokat.
Elemző a tudományos dumájával kezdetben elég szimpatikusnak tűnt kezdetben. De mikor garanciára, Ce minősítésre, Eu-s szabványra, Megfelelősségi Tanúsítványra, számításra kerül a szó terelt, mindig mást válaszolt, kikerülte a konkrét kérdést. Vagy fellökött valami fal dumát, figyelem elterelő lényegtelen dolgot; amin lehet csámcsogni, de a hiányosságairól, tudatlanságáról eltereli a figyelmet.
Szeretném ismételni, idézni Őt, hogy szerinte: álltalában adnak számítást, tanúsítványt,...
Mentem is ezért a cserépkályhás, kandallós topikba a kérdőjelemmel. (42138)
Mi volt az eredmény? Gyakorlatilag az, hogy sancibácsi vállalta fel egyedül azt, hogy előre hőszükséglet alapján tervez, számol, és épít kályhát. És aztán adatlapot ad róla. Az összes többitől hideget, meleget kapott, kaptam én is meg ez a fórum; csak rendes érdemi választ nem. Kiderült, hogy mindenki ökölszabály alapján rak kályhát. Szidták rendesen. Erre én már azt hittem, hogy csak Sancibácsi szítja a feszültséget, és megkérdeztem a kéményes topikot is!
Erre ott is azt mondják egyesek, hogy fejben ökölszabályoznak, de akik értenek hozzá: láss csodát! Igen azt mondják, hogy kell számítást, adatot adni a huzatról, égési levegőről, egyebekről!
Amiről Elemző nem mond egyetlent sem, soha, többszöri kérésre sem! A garanciára csak azt mondja, hogy ÁLLTALÁBAN a kályhások számla nélkül dolgoznak, és ÁLLTALÁBAN nem vállalnak garanciát.
És ÁLLTALÁBAN a gyártók adnak tanúsítványt, de van aki igen, meg van aki nem,....
(Ebből egyértelmű: Ő nem akar adni). A lényege egyértelmű: a kibújás!
Semmi másról nem szól ez a vita kedves nagyérdemű!
Csak az olvasók, civílek becsapásáról, palira vevéséről!
Úgyhogy a következő hozzászólásom az lesz, hogy megkeresem az e-mail-emben Sancibácsi levelét. És az áramlási sebességről való magyarázatát ide bemásolom. Ha nem tetszik neki, majd a modikkal kitörölteti.
Egy kályha és kerámia gyárnak a 40-50' évek környékén Budapesten kinyomtatott termék katalógusában létezett két fő termék típusa: Kályha és Kandalló megnevezéssel
A 211,212,213,301,302,303... számmal volt illetve az kályha típusokat képviselt
ami 215,217,218,219,220,304... azok kandallóknak voltak titulálva...
Amikor a nyitott kandallóról (az igazi kandalló) kiderült hoyg nem egészséges a szoba levegőjébe pumpált füst miatt, és elterjedt a zárt kandallónak nevezett eszköz, akkor gyakorlatilag az öntöttvas insert miatt már kályha lett alkalmazva, csak nagy üveggel. Az már csak hab a tortán hogy körberakják bármivel hogy nagyobb és erősebb konvekciós hő keletkezzen. De ez ettől még egy kályha lett.
Ha füstjáratos az eszköz és zárt rendszerű, akkor is kályha nyilván.
Mivel olyan fogalom nincs hogy ha bemész a boltba és hazaviszed az eszközt akkor az f Kályha, ha meg építgetsz bármit hozzá akkor "kandalló kályha", ezért ez teljesen lényegtelen dolog a kategória szempontjából.
Ezért van az hogy a sima fém kályhára is ráírják a boltban hogy kandalló mert van rajta egy üveg ablak.
Ha hazaviszel egy Wamsler fém kályhát és körbefalazod kisméretű téglával akkor meg mi van? Van két tonna tégla meg egy fém tűztér.
Ha a a füstcsövet kiszeded és átküldöd a füstö egy halom lukastéglán, akor már lett egy tömegkályhád?
Ha még akkor sem akkor ellenáramba küldöd mondjuk fém füstcsővel körbe rakva tégkával akkor már tömegkályha?
A masonry heater az egy érvényes fogalom, de a tömegkályha nem igazán van definiálva, gondoltam megteszed :).
Hasznos lenne ha figyelnél. A mellékelt képpel kapcsolatban kérdeztem, hogy ez vajon tömegkályha e. Beugratós kérdés volt :)
Nem a kérdésre válaszoltál hanem elkezdesz mellébeszélni. Angolul meg tanulj meg, hasznos lesz.
Érdekes módon az irodalom, a neten is elérhető módon ismer ilyen fogalmat hogy kőműves kályha, de ezt nem választják külön a cserépkályha kategóriától, mert nem az a lényeges hogy mivel van borítva. Az ellenáram sem jelent mást mint a járatos kályák (ilyen a cserépkályha is) egy változata. A hőtároló tömeg az egyedüli ami alcsoportot képez.
De ettől még ez ugyanolyan kályha, és nem kandalló a kép amit betettem.
A kandalló kályha fogalom meg ellentmondás és nem is létezik ilyen csak a te fantáziádban.
contemporary fireplace mantels kortárs kandalló burkolatok traditional fireplaces mantels hagyományos kandalló burkolatok
Stoves wood burning Stovesfatüzelésű kályhák wood pellet stoves gas stoves bioethanol stoves gas stoves oil burning stoves multi fuel stoves
kandalló fogalma: Egy olyan nyílt tűzterű tüzelőberendezés, amelynél a felmelegített levegő a füstgázzal együtt (régen hasznosítás nélkül, a legutóbbi évtizedekben hőhasznosítással) a szabadba távozik, és a keletkezett hő elsősorban sugárzással hasznosul.
"A kandalló falazott vagy csak vaslemezekből álló kályha, melynek a melegítendő helyiség felé fordított oldala elmaradt, és kötelessége minél több meleget bocsátani magából." Így határozta meg 1882-ben a Magyar lexikon a kandalló fogalmát.
Helyiségek fűtésére használt zárt tűzhely, amely cserépből vagy öntöttvasból készült különféle magasságú henger vagy hasáb.
A kályha szobák felmelegítésére szolgáló csukott tüzelő berendezés, melynek belülről megmelegített fala vagy köpenye közvetíti a szobával a meleget. Minél jobb meleget vezető és meleget megtartó anyagból van tehát a kályha szerkesztve, melegítési célokra annál tökéletesebb. Működéséhez az égés (tüzelés) feltételeit kell biztosítani, levegő hozzávezetést a helyiségbe, és égéstermék elvezetést.
Ellentmondás: a zárt tűzterű kandalló és a kályha különválasztása nem egyértelmű.
Szóval ha égni kell - akkor lehet rá jelentkezni, vagy a kategórizálásból pótvizsgára vagy utalva :).
Jobb lenne, ha nem erőltetnéd a dolgot, ha elfogadsz egy tanácsot: csak égeted magad :-(
A deffiniciót nem neked, vagy másnak kell létrehozni.
Az már megvan. Mi csak használjuk.
Ha már az álltalad említettt esetnél maradunk azért nem masonry heather, tehát tömegkályha, még a tág gyenge Észak-Amerikai szabályok, deffiníció szerint mert azt mondja a szabály:
"- the gas path through the internal heat exchange channels downstream of the firebox includes at least one 180 degree change in flow direction, usually downward, before entering the chimney, "
Tehát mint lentebb is írtam nincs benne füstjáratos hőfelvevő csatorna, füstjárat,....
A fenti leírás egyértelműen a kontra-flow tehát ellenáramú kályhákra utal. De a harang rendszer is simán belefér.
Az hogy te itt 5, vagy 50 dolgot ideírsz, az lényegtelen.
Szabályzás van.
Deffiníció létezik.
Ennek a képeden belinkelt tüzelőberendezés nem felel meg.
Ezért mint mondtam az stove, és nem masonry heather. Ezt ők tudják, ezért nevezték el így. Az, hogy te ezt ki akarod magyarázni, mellébeszélni, attól még az stove marad. (kandalló kályha).De minél többet beszélsz mellé, nyílván annál több butasággal kell alátámasztani azt ami butaság már eleve. Tehát csak egyre jobban égeted magad.
Részemről ennyi. Ehhez hozzátenni már én nem kívánok, mert csak magam ismételgetném. Nincs is értelme.
Nagyon hasznos lenne ha mint gyakorlott ember, próbálkoznál egy korrekt definíciós rendszer létrehozásán.
Ha ilyen elkészülne sokat segítene a zavarok tisztázásában.
A fórum is tenne valamit az ügy érdekében, ez egy jó és hasznos vitatéma lehet.
Ez csak úgy jöhet létre ha az eszköz minden funkcionális része és más érdekes dolgok is definiálásra kerülnének és összekapcsolt fogalomként lehetne meghatározni mit is választ a vásárló.
Ezt írod
"
Mert nincs hőtároló rész, ami lehetne füstjáratos/ellenáramú/harang rendszerű, vagy bármilyen; de füstgáz hőhasznosító, hőtároló járat benne nincs.
Mert ettől kályha a kályha, és kandalló a kandalló, nem a súly miatt."
5. Hőátadó, hősugárzó (hő kicsatoló, burkolat, stb.)
5.1. A fűtés módja szerint konvekciós, hősugárzó vagy vegyes, közvetítő közeget alkalmazó (vizes, légfűtés, kazán félék, stb.
Tehát a hőtároló rész az nem a füstjárat, harang, ellenáramú stb. azok a hőkiemelésben funkcionálnak, és ezt a kiemelt hőt kell eltárolni ami egy másik funkció (pld a tégla tömege ami fogadja a hőt).
Az 5. a hőátadó veszi át a hőtárolótól a tárolt hőt sokféleképpen és juttatja a környezetbe.
Mivel ezek a fő funkciók vegyesen is előfordulnak a kategorizálás fontos, a képen lévő eszköz is ilyen, sokféle dolognak megfelelhet. Nem látok bele, nem tudom mi van a burkolat mögött. De ha van egy tonna kő akkor hőtárolója van, és hőátadója is, és nem gravitációs légfűtő rendszer mint a kandallók. Tehát kályha és nem kandalló.
Ha a tűztér hőálló üvegből van az egy dolog, a design része.
Ki mihez ért, azt távolról te nem tudod megállapítani.
Nincs is arra szükség hogy bárki polihisztor legyen.
Ezért vannak a szakmák. Mindig az adott szakma elismert szakértőit kérdezem meg ha valamiben kétségeim vannak.
Jelen esetben a kémény és a kéménnyel kapcsolatos szabályozás nem áll a helyzet magaslatán nálunk, és ennek rengeteg akár kényszerű szándékos oka is van.
Nem lehet érvényesíteni a kinti szabályokat mert az eszközök 95%-a nem felelne meg.
Ezt csak fokozatosan lehetne, de mivel nincs rá forrás, a dolog nem működik.
HA a falu utcáin légszennyezést mérnének, akkor egy gőzmozdony fűtőház levegő állapotát mérbék kb. Orrom még van, és érzem mi kerül a levegőbe időnként, mérni sem kell mert látszik.
Van úgy hogy a falu házaitól 200 méterre is füst van. Ha a terepről jövök be lóval, fizikailag is látszik a falu felett a füst és érezni is lehet amikor beérsz.
Természetesen ennek utána lehet nézni, tanulmányozd a kinti szabályozásokat stb.
Tévedés, akreditált tanusítvány szükséges és számdékomban is áll megszerezni, különben nem forgalmazható tömegesen ez nyilvánvaló.
Sőt nem a hazai szabványoknak hanem az európainak kell megfelelni, mert az export az igazán érdekes piac.
Az a tanusítvány amit valaki egy adott egyedi kályháról kiállít, ha az nem egy előre bevizsgált típuskályha, az csak egy jó vicc.
Ha a képeket megnéznéd, látnád, hogy annak sincs már + még külön konvekciós burkolata. Ez is kandalló, csak zárt a tűztere.
Ezt a:Contemporary wood-burning stove-t felénk kandalló kályhának hívják.
És lehet akármekkora a tömege, sosem lesz tömegkályha!
Még az USA-ban sem, pedig ott elég gyenge a tömegkályha fogalom meghatározása. Azért wood-burning stove, és nem masonry heather!
Mivel ebben nincs füstjárat bármilyen fatüzelésű ketyerének is hívhatják: még gőzmozdonynak is (majdnem akkora, csak a síneket nem látom alatta), de sosem lesz kályha belőle. Mert nincs hőtároló rész, ami lehetne füstjáratos/ellenáramú/harang rendszerű, vagy bármilyen; de füstgáz hőhasznosító, hőtároló járat benne nincs.
Mert ettől kályha a kályha, és kandalló a kandalló, nem a súly miatt.
A tv előírásait nem kell sajnos szentírásnak venni, mert pld sok esetben nem is egyezik a fejlett államok előírásaival (levegőtisztasági tv-ek, pld Ausztria, Németország Svájc, ha a közelieket nézzük).
Ez vonatkozik a kéményekre is, igen szép elmaradások vannak, átnéztük szakemberekkel, és a gyártók dolgait is ismerem.
A vevő nem ismeri a saját helyzetét sem, pld a huzat körülményeket illetően, nem felkészült.
A közeli kályhaépítő szintén 99% hogy nem ért a huzat dologhoz (gyufa, meg papír és ennyi, meg odateszi a kezét - kipróbáltam vicces, aztán mértem neki egyet műszerrel és megkérdeztem hoyg ez most jó vagy rossz érték, fogalma sem volt).
A kéményseprő az előírásokat tartja be elvileg, de nem igazán izgatja fel magát.
Felmérést végeztem az adott faluban ahol rész időmet töltöm, és azt látom hogy a külföldi előírásoknak a kémények 10%-a felel meg kb, legalább 30%-a konkrétan , kívülről láthatóan is életveszélyes. A maradék 60% ból kb 50% nem felel meg átmérő szempontjából a kivánalmaknak (fatüzeléshez).
A gázfűtésnek megfelelnek az alkalmazottak.
A kémények elhelyezése, magassága, a tető gerinchez és az uralkodó széliránynak általában nem felel meg. A kitorkolás módosítók általában fordítva vannak felrakva mint kellene (ebből látszik hogy fogalmuk sincs mire való).
A gázfűtéshez használt tárcsás megoldások fele minimum életveszélyes bukó szél esetében (CO mérgezés lehetősége erős) BME tanulmány alapján, tehát bármikor meghalhatnak.
A szomszéd házak hatását nem veszik figyelembe, az égéshez szükséges levegőt a kályhák vákuum ellenében próbálják beszívni általában, nem ismertek a levegő beengedéséhez szükséges eszközök, nincs huzatfokozó és huzatszabályzó az egész faluban egy darab sem.
Néhány gyári kitorkolás módosító került az új kéményekre, ennyi a pozitívum kb.
Tehát a kéményseprők ellenőrzési tevékenysége és a szakértelme erősen kérdéses.
Honnan tudná akkor a vevő hogy neki mire van szüksége?
Honnan tudná a kályhás hogy milyen a huzat igénye az épített cserépkályhának (fogalma sincs erről akit kérdeztem).
A tömegkályhás honnan tudná hogy milyen a huzatigénye az építet kályhának amit ő csinál amikor ilyen méréshez szükséges műszert sem látott soha? (drága).
Mit számít ilyen viszonyok között a kályhás sajtpapírja amit oda ad a vevőnek? Mit garantál az? Semmit. Van de minek.
Ha mérnek akkor mikor? Én mérek és biztosan álíthatom hogy van egy tucatnyi körülmény ami befolyásolja a mérési eredményt, így a valamikor esetlegesen mért érték nem számít semmit kb.
(ettől még lehet fűteni, és meleg is lesz persze, kérdés milyen a hatásfok)
" Amúgy meg jelenleg magyarországon nem csak venni de eladni is, olyan terméket lehet aminek ÉMI által kiállított ÉME engedélye van vagy CE minősítése.... " Azért nem teljesen így van-
M.o. -on bárki olyan terméket vesz amilyent akar és amilyent kap. Sőz még a biztonságra se kell figyelni addig amig abból baj nem lesz.
Viszont ha baj lesz, akkor felelőségre vonják.
Az eladásoldalról már más a helyzet.
Kereskedelmi forgalomba csak olyan árút és szolgáltatást szabad hozni, ami sok sok előírásnak megfelel. Ezt kívánja fogyasztó védelem valamint a vagyon és életbiztonság.
Magánszemélyek egymásközti kereskedésében már nem ennyire szigorú az előírás, de valótlant állítani az egyszerűen csalás.
Ez sajnos a tulaj problémája, akkor olyan tüzelőberendezést kell venni ami jó a kéményhez, ha valaki ragaszkodik a régi kéményéhez akkor csak ez a megoldás létezik.
Amúgy meg jelenleg magyarországon nem csak venni de eladni is, olyan terméket lehet aminek ÉMI által kiállított ÉME engedélye van vagy CE minősítése.... azokon pedig fel kell tüntenti ha tüzelőberendezésről beszélünk akkor a huzatigényt is.
Tökéletesen igazad van, de egy kiegészítéssel látnám el!
Valóban a vevő felelőssége a fent említett kategória esetén, de ehhez információval kell ellátni.
Tehát aki gyártásra adja a fejét annak köteles az engedélyt, minősítést beszerezni! És kötelessége a termék adatait (hatásfok, teljesítmény, tüzelő szükséglet, huzat, stb) megadni.
És itt a hangsúly a KÖTELESSÉG szón van.
Mert a vevő/vásárló csak ezen információk birtokában tud dönteni, hogy melyiket válassza, vagy más terméket, stb,....
Azért oda már eljutottunk, hogy szinte minden magára adó gyár/kisipari gyártó, stb honlapján ott van már PDF-ben, és megtekinthető/letölthető.
A kiegészítés:
Van egy másik alternatíva is, hiszen ez a topik erről szól.
Az épített kályhák! Tömegkályha (cserépkályha is ilyen).
Itt a megrendelőnek KÖTELESSÉGE megadni a ház/épület adatait, fűtendő tér nagysága, hőszigetelés,... Kémény paramétereit (kürtő, magsság,...).
Ezen adatok birtokában tervezi meg a kályha építője a kályhát. (Vagy választ a teveiben szereplők közül egy megfelelőt,stb...).
És a kályha megépítésekor, vagy annak végeztével ad egy kivitelezői nyilatkozatot, és egy számítást/adatlapot a kályha fent említett adatairól.
Ui:
nyílván lehetne most számtalan mulatságos/szomorú/tanulságos történetet mesélgetnünk. Amikor a falunkban/városunkban élő kőműves/villanyszerelő/... segédkezett 1-2-X kályha átrakásánál. És most saját karrier felépítésére adta a fejét.... :-) És a kályha felépítésekor még számlát sem tud adni, nemhogy számítást!
(Garancia?) :-)
Ezek szép/elriasztó/elszomorító kis történetek. De a tárgyhoz egyáltalán nem tartoznak.
Ha most a kályha építésről, és számla, számítás, adatok megadása témaköréről beszélünk, akkor egyszerű a válasz.
Kályhát: kályha építővel kell építtetni a kedves megrendelőnek, nem villanyszerelővel/.... És azok közül is olyannal, aki tud számítást,... adni.
"De épített kályhákmál, mint pld a tömegkályha ezt az építő sem tudja akkor ha egyedi kályhát épít.
Csak abban az esetben tudhatná ha pontos terv és bevizsgálás előzi meg az építést, tehát típus kályha készül.
Egyébként pedig pld az Atmos kazánoknál megadott 22-24 Pa huzat igényeknek a kis átmérőjű és sok egyéb gonddal küzdő hagyományos kémények nem igazán felelnek meg, mert nincs is elég magasságuk és átmérő sincs megfelelő."
Ez sajnos a tulaj problémája, akkor olyan tüzelőberendezést kell venni ami jó a kéményhez, ha valaki ragaszkodik a régi kéményéhez akkor csak ez a megoldás létezik.
Amúgy meg jelenleg magyarországon nem csak venni de eladni is, olyan terméket lehet aminek ÉMI által kiállított ÉME engedélye van vagy CE minősítése.... azokon pedig fel kell tüntenti ha tüzelőberendezésről beszélünk akkor a huzatigényt is.
Igen van olyan épített kályha. Én csak aprítékkal tüzelek benne. A tűztere 75*42 cm alapterületű és kb. 20kg apríték fér bele egyszeri berakással. Felülről meggyújtom és kb. 1,5 óra alatt ég el teljesen.