Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Az említett mennyiség itt popenkafalván egész évben nem volt annyi. Közelébe se. Hiába beszélek én. De sok sikert a tölgyeshez. Láttam ott csoffadt őzláb kezdeményt, azóta már beszáradt lábon. Még galambgomba se...
sikerült is felpiszkálnod vele, mihamarabb támadok egyet a patakvölgyek tölgyesei felől, aztán annak függvényében megyek fel a bükkös zónába, hogy lent mit látok. ehhez még csak helyismeret sem kell, elég a gomba- és erdőismeret. mivel figyeltem a csapadéktérképeket, a szárító széltől sem ijedek meg, 100+ mm nem tűnik el csak úgy.
Egyrészt a Mátrából ki vagy tiltva, ha jól emlékszem. Meghívó kártyával jöhetsz, nem ingyen. Kártyával is lehet fizetni.
Másrészt, mint olvastad, bicebóca vagyok, igazából a hangsúlyos Ív helyekre nem mentem fel. Bár van alacsonyabban is Ív, pont elkerültem ezeket a helyeket. Meleg van még ehhez, és jól döntöttem.
Most persze éles szárító szél van, meleg. Holnap csak nyugaton eső, itt nem. Nem próbálkoznék.
Ne várjunk nagy fogásokat, Homer egy-két kartonnyi gombája két nap alatt, az ő helyismeretéből fakad.
Lényeg: cikkeztek a mátrai nyári őszről. Ez így van. Zölden dobta el a bükkös a leveleket, idén száradt avar borítja a földet.
Na. Ha ezeket elkerüljük, és olyan oldalakat, nem tetőket, találunk ahol nincs nyári lombhullás, akkor van még esély, ezeken a lejtőkön szedtem.
én is mentem egy gyorsat ma reggel, és ugyan megtaláltam a sárga gerebent, amit a kőszegi-hg-ben nem leltem, de itt véget is ér a pozitívumok sora. megerősítem, amiket írtál. kár volt hazajönni, ott sokkal jobb állapotok uralkodnak.
megteszem én is a tétjeimet: vargányát vagy nyersen, szeletekben szoktam fagyasztani, vagy fedő alatt simán a'la natúr párolom (dinsztelem, semmi vaj és nem sütöm készre), majd ha megkapta a kellő hőkezelést, mondjuk 15-20 percig, megy a fagyóba. és igen, mindkét esetben vákumozva, feltétlenül!
a fagyoba a legjobb a vakumozas. a legkisebb helyet foglalja, nem veszi at masik etel szagat. kb 8eft egy jo vakumozo a l/a boltokban. a szaritas is jo dolog, az utolso idei napok jonnek, amikor az udvaron tudsz szaritani, amugy marad a gep. nem viszi el a zamatat.
Ezeket a kajszákat láttam én is. Össze voltak sok helyen taposva. :(
Ugyanígy a szintén nyomjelző piruló galócák.
Közben tőlük pár méterre ott a vargánya. Nem is értem, miért nem azokkal foglalkozott a "gombász".
Sőt galócák gyűrűjében találtam 3 gyönyörűséget egy foltban. Messziről egy első pillantásra csak galócák. (nagyon vargánya színű galócák jöttek most elő) Szerencsére megálltam hűtővizet cserélni, öregembernek gyakran kell, és gyanús lett a távolabbi gombacsoport, ezért odabicegtem. :)
köszi szépen, hogy leírtad a módszereidet, alkalmazni fogom valamelyiket legközelebb, de most csak egy jó nagy adag pörköltet csináltam, a többi meg ment a kukába, mert ha nem is nagyon, de azért kukacosak voltak. igazából párat felszeleteltem úgy, ahogy írtad, kivágtam az ép részeket, de aztán nem volt hozzá türelmem. a tegnapelőtti vargányák mind teljesen egészségesek voltak.
közben rájöttem, hogy abban is van igazság, amit beetee írt azzal kapcsolatban, hogy a vargánya élvezeti értéke hogy viszonyul az aranytinóruéhoz. a vargánya rántáskor és szárításkor nagyon jó illat volt a házban. ez a tinóru...nincs rossz illata, inkább olyan semmilyen. egyébként nem csak arany- volt közte, hanem egy másik tinóru is, csak nem tudom, hogy melyik. nem kékült, nem volt keserű, nem farkas-, nem sátán-. így jónak ítéltem. egyébként egy érdest is találtam, de inkább kidobtam, mert ódzkodik a család a kékülő gombáktól.
amivel problémám adódott a pörkölt készítése közben: lekapta az alját, pedig magamhoz képest elég sok olajat tettem alá. persze lehet, hogy így is kevés volt, mert utálom az étolajat, ezért csak annyit használok, ami feltétlenül szükséges (a zsírom meg éppen elfogyott.)
jó lenne még vargányázni, igazából ez volt az első alkalom életemben, hogy sokat és nagyon szépeket találtam. egy hátulütője lett a dolognak: hirtelen leértékelődött bennem a galambica, a pereszkék, sőt, még a rókagomba is. az őzlábat tartom, hogy rántva nagyon jó. rá kellene szánni az időt, mert biztos van még a környéken, csak marha sokat kell menni, hogy megtalálja az ember a lelőhelyeket. illetve közülúk azokat, amiket még nem taroltak le.
Tinóruk (vargányák) fagyasztása nálam: ha kukacmentes, minél nagyobb darabokban. Ha kukacos, akkor szeletelve (az ép részek), kb. 8 mm vastagságú szeletek formájában. Bármelyikről is legyen szó, először megfagyasztom tálcán őket, majd vákuumos csomagolást követően megy vissza a mélyhűtőbe. A fagyasztástól megváltozik az íze, de a tapasztalatom szerint mindegy, hogy 1 hónapos vagy 3 éves. Azért is érdemes vákuumozni vagy legalább vastag falú zacskóba tenni, mert így nem lesz minden vargánya ízű, ill. a vargányának sem lesz mindenféle íze. Hasonló okokból a kapor is vagy dobozba vagy vastag zacskóba kerül, de ezzel szerintem nem vagyok egyedül.
Szárításra kiszuperált, sűrű szövésű, de nem sötétítő (tehát szellős) függönyt használunk. De ha van egy kallódó szúnyoghálós kereted, az is megteszi. (Nekünk nem volt, így összeütöttünk egy dömping idején kb. 8 négyzetméternyit az előbbiből. Még ma is esszük a 6 éve ezeken szárított vargányát.) Ez a módszer leginkább tűző napsütés esetén teszi meg, nagyon gyorsan szárad rajta a kb. 2-4 mm vastagra szelt gomba. Ha szél vagy szellő lenne, nyugodtan le lehet takarni egy másik függönnyel és nem viszi szerte széjjel a gombát a fuvallat.
Viszont egyik tavasszal annyi fkg-t találtam, hogy muszáj volt más - kéznél lévő - eszközhöz nyúlnom. Felbakoltam egy sütő rácsát a két szélén, amire ráterítettem mindig egy réteg fkg süveget, majd befektettem alá (némi hézaggal legalul) egy fürdőszobai ventilátort (2 kW), aztán azzal nyomattam. Mivel még fűtési szezon volt igazából nem volt pazarlás (azt leszámítva, hogy a sima villanyfűtés az egyik, ha nem a legdrágább az összes közül). De nagyon gyorsan szárít, több kilót simán csörgősre szárítottam vele pár óra alatt, legyen mondjuk 500 Ft, amit elvitt... Amikor lepottyant egy süveg, visszadobtam a réteg tetejére. Amikor már nagyon potyogott, cseréltem a következő turnusra. Ezután még kaptak lassabb utószárítást is, de a lényeg, hogy nagyon gyorsan távozott a víz jelentős része. Pont emiatt a sima kartonpapíron való szárítást nem javaslom ilyenkor már vargánya esetében, sőt, csak inkább csak tűző napon, mert nagyon lassan távozik csak a víz és félő, hogy inkább romlik / bomlik a gomba, mintsem szárad.
Vannak aszalók / szárítók, de azokat nem ismerem. Akitől hallottam, dicsérik a kényelmességet, a legnagyobb panaszuk az volt rá, hogy nem eléggé termelékenyek. Ha kisebb mennyiségű gombád van, akkor jó lehet, de pl. ismerősöm nem tudta olyan ütemben szárítani a múltkori - durván - 200 db vargányáját, ahogy szerette volna, így jelentős részét egyszerűen bevágta a fagyasztóba, úgy, ahogy volt.
Vész esetén sütőben is szárítottam, de az annyira nem tetszik. Nehezen kontrollálható stb. Fafület ill. trombitát szárítottam eddig benne.
De ha már aromáknál, ízeknél tartunk. Mind a szárítás, mind a sima fagyasztás jelentősen módosítja a vargánya ízét, aromáit. A szárítás szerintem bizonyos ételeknél kimondottan jól jön, de sok esetben a friss volna az igazi. A sima fagyasztás viszont egy kissé érdekes "fagyasztott vargánya" ízt produkál. Nem rossz, de én kevésbé szeretem, ha ilyen szeleteket pirítok meg valamilyen ételhez. Emiatt lehet, hogy jó ötlet az, ha késztermékként fagyasztja le az ember. Tehát, amit az elején írtam, hogy 8 mm-es szeleteket először megpirítani vajon, majd a végeredményt lefagyasztani. Ezt elővéve valószínűleg sokkal jobb lesz a végeredmény, mintha fagyasztott szeleteket pirítanánk frissen. De ez csak tipp, még nem próbáltam ki. A rókát és a kucsmákat viszont mindig így tesszük el. (Vajon vagy olajon zsírjára sütve, néha vöröshagymával.)
igen, a legtöbb óriási. pont azért nem gondoltam jó ötletnek a szárítását, mert puha, és nagy a nedvességtartalma is. én szeretem egyébként, főleg a textúrája miatt. a múltkori, nagyrészt vargányás rántottak között is akadt 1-2 tinóru, az állagából könnyen fel lehetett ismerni, és nekem azok jöttek be legjobban.
mi a profi szárítás? muterom ilyen aszalóban szárította a vargányát, amit én nem tartottam jó ötletnek, mert arra gondoltam, hogy a ventilátor kihajtja belőle az értékes aromákat. napon is megszáradt volna. de csak a saját elgondolásom.
a fagyasztást jobbnak tartanám, csak nem tudom, hogy miben lehet fagyasztóba tenni. doboz? zacskó?
Márpedig lehet szárítani, de kérdés, milyen állapotúak? Milyen idősek?
Amelyik termőrétege már nem kemény, hanem felpuhult, arról érdemes azt eltávolítani, mert az hajlamos száradás helyett elfolyni, ha nem profi körülmények között szárad.
Fagyasztani is lehet. Lepárolva helytakarékosabb.
Mintha kimaradt volna a kérdésedből egy "nem"? Nem? Mert ha a fagyasztás és a szárítás nem opció, akkor passzolom... befőzni szerintem az Arany tinóru túl puha húsú.
Már ha nagyon ragaszkodsz hozzá... ezer éve nem szedem már.. annyira nem extra.