Keresés

Részletes keresés

kriszi Creative Commons License 2001.07.03 0 0 8580
Ne aggódj (persze könnyű ezt mondani), mivel anyatejes még, nincs rá igazán szüksége. Nálunk Bálint csak a 10. hónapja után kezdett értékelhető mennyiségeket inni vízből, gyümiléből. Most bezzeg már nyomatja rendesen! :-)
Előzmény: simine (8579)
simine Creative Commons License 2001.07.03 0 0 8579
Sziasztok!

Adjatok nekem legyszi tippeket, hogyan vegyen ra Emeset az ivasra. Sehogyan es semmit nem akar meginni. Legalabbis szamottevo mennyiseget nem, mert az 1-2 ml-t nem szamolnam annak. Kobban egyszer egyszer a vizet is es a teat is elfogadta de most, hogy szukseg lenne ra semmit nem isszik meg.
simine

Cincoka Creative Commons License 2001.07.02 0 0 8578
Udv minenkinek!
Mielott tüzetesen elolvasnám kétheti lemaradásom, kérdeznék. Szerintetek a bébidesszertek fagyaszthatók és késobb kiolvasztva adhatók a babának, ha nem is ugy magában, de mondjuk krumplihoz keverve? Én ugy gondolom,igen,d e azért hátha tud valamelyikotök biztosat. Azért lenne erre szükség, mert pont ugy jártunk, mint Kriszi: a gyerek kéri és ki is követeli szinte mindennap a szopin kivüli kaját, de csak pár kanállal. Sajnos foleg a kecskeméti izlik neki, abból nem találtam kis üvegeset és nem fogy el három nap alatt. Ha jégkockatartóban lefagyaszthatnám a felét, késobb használhatnám, igy megy a kukába. Nagy bánatomra nem izlik neki a sütotök, pedig az finom és álatalában szeretik a gyerkocök. Mikor ujra próbáltam adni, pityeregni kezdett, miért akarom ilyen rosszal etetni. A burgonyás keverékeket sem kedveli, csak a tisztán gyümölcsökbol állókat.
Köszönök minden infot, hogy merjem fagyasztani vagy se.
Cinc
portáska Creative Commons License 2001.07.02 0 0 8577
Sziasztok!

Hétvégén és ma is kapott Encsi pótlást, tápszert.
Ma mikor lemértük, nem számottevő tápszer adag után ugy tünt, hogy hízott egy hét alatt 100grammot. Most már végképp összezavarodtam. Azt hiszem, hogy megprobálom a kétóránkénti mellretevést, csak sajnos eléggé szét vannak ázve a mellbimbóim, ezért elég nehezen bírom a dolgot.

Szerintetek, ha kér óránként teszem mellre, meddig hagyjam mellen, ha ilyen gyakran van mellen, akkor talán az intenzyv szopás után rögtön válthatok a másik mellre, és talán újra vissza és akkor nem áztatja annyira szét.

Jövő héten intenzív pihenésbe kezdek, mert párom átalakítja a lakást, ugyhogy el vagyunk küldve anyukámék vidéki házába. Literszám szívhatjuk magunkba a frisslevegőt és csinálnom se kell majd semmit. Ha a pihenés hat rám, akkor jövő héten be kell indulnia újra a tejnek, plussz a gyakori mellretevés.... Ha belegondolok, egész biztato kilátások :o)
Nos, nem adom fel. Talán sikerül visszahozni a tejet.

Azzal kapcsolatba, meg hogy este kalóriadúsabb a tej, biztos van benne valami, ilyenkkor Encsi beéri a kevesebbel is és egész éjszaka alszik utánna.

Portatyó

TéKá Creative Commons License 2001.07.02 0 0 8576
Szia Primera!

A doktornő azt mondta nekünk, hogy 2 hetes korától levegőztessük a babát, hát mi 2.5 hetes korában 2 órás autóútra vittük és egész nap idegen helyen volt majd este vissza. Végig durmolt az úton oda is vissza is.. Ilyenkor sokkal többet kibír evés nélkül is, mert annyira elalszik a zúgástól és a menő autótól a feneke alatt. Azóta is rendszeresen utazunk vele (most lesz 6 hetes) Semmi gond. A szopós babáknak lehűtött forralt vizet szoktak ajánlani, kiegészítő folyadéknak. Én teát is adok (újszülöttnek adhatót). Szerintem ne izgulj, meglátod minden rendben lesz.

TéKá

szomi_szomi Creative Commons License 2001.07.02 0 0 8575
Állítólag a Margitban sok külföldi szül, de konkrétumokat nem igazán tudok.
Előzmény: afonya (8574)
afonya Creative Commons License 2001.07.02 0 0 8574
Sziasztok!

Udvozlet mindenkinek. Elnezest a kismamaktol a kozbekotyogasert, de egy kis segitsegre lenne szuksegem. Egy amerikai ismerosom keres Budapesten angolul beszelo, megbizhato szuleszt, ugyanis masodik gyermekuk itt jon majd vilagra szeptember magassagagban. Tudtok nekem ajanlani valakit? MAV erdekli, de mas korhaz is johet. Irjatok az e-mail cimemre. Ha van telefonszam, meg jobb.

Koszonom, mindenkinek minden jot,
afonya

Adri_ Creative Commons License 2001.07.02 0 0 8573
Sziasztok!

Úgy látszik előbb-utóbb mindenkinél jelentkezik szinte ugyanaz a probléma :(
Kriza: nálunk ezt a gondot az okozta, hogy hirtelen túl nagy mennyiségű tejci ment a pici szájába, és nem tudott elég "gyorsan" nyelni. Ezen nagyon fel tudják magukat idegesíteni.
Trilla: a tejszaporításnak csak egy módja van, minél inkább leűríteni a cickót. Tanácsos azt is, amelyből nem evett, vagy mindkét cicből szoptatni. Miondjuk nekem szerencsém van, mivel rengeteg a tejcsi, egyik cickóból bőségesen jóllakik sőt még marad is. Most napi 4-5 dl tejcsit pakolunk el naponta amit aztán hétvégén felhasználunk (kirándulás, stb).
Primera csak csatlakozni tudok az előttem szólókhoz, nyugodtan lehet vinni a picit, ha egy kicsit vigyáztok rá nem lesz semmi baja. Mi mostmár rendszeresen járunk vásárolni (TESCO, CORA), kirándulni. Még semmi gondunk nem volt eddig. Csak bátorság!

Adri

Rapsonné Creative Commons License 2001.07.01 0 0 8572
Primera!
Hajna lányom 3 hónapos volt, mikor Erdélybe vittük kocsival (röpke 12 óra volt télen az út).
csak szopizott meg aludt végig. nem kell félni, főleg nyáron.
ha gond lesz, megálltok legfeljebb, hogy egy kicsit heverésszen a fűben :-)
ne aggódj
Előzmény: primera (8560)
fellegh Creative Commons License 2001.07.01 0 0 8571
Sziasztok

Nálunk ugyan ez volt (van) a helyzet, és biztosan kevés volt a tejcsi, mert amíg nem kapott tápszeres pótlás (6 hetesen), addig nem is hízott.:(((((( Most 2 mellből szopizik minden alkalommal és csak reggel van elég, úgy hogy nem kell pótolni. De persze, lehet, hogy nálatok más a helyzet, mindenki más!!!Igyál sok alkoholmentes sört, nálam csak az jött be, sem a Laktoherb tea, sem a homeopátiás szer. Ha esetleg pótlás kell, nagyon ügyelj, hogy HA jelzésüt írjon a doki, a többi allergizál(hat).

Előzmény: Kriza (8570)
Kriza Creative Commons License 2001.07.01 0 0 8570
Sziasztok,

nincs valami ötletetek, hogy vajon kéthetes Dömi fiam miért tépkedi a cicit, ahelyett, hogy enne? Szépen elkezd enni, de kb. 5 perc után elkezdi rángatni. Meg csavargatni. Nem túl kellemes... Ma jószerivel 2 óránként evett, éjjel 3 óránként, jó 40 percig szopik, de nappal mostanában nagyon nyugtalanul. Plusz hajlamos elaludni, aztán ha leveszem a ciciről és próbálom visszatenni, durmol, ha meg lefektetem, felébred és keresi a forrást. Gondoltam már mindenre, a melegre, hogy kevés neki a tej, vagy hogy a méhgyulladásra felírt gyógyszerek zavarják, esetleg valaki járt már ilyen cipőben?
Kriza

Hopihe Creative Commons License 2001.07.01 0 0 8569
Sziasztok!

Ágibági,
Megfőzőm a zöldséget krumplival, husival. Van hogy csak a krumplit és a húst főzöm, a zöldséget párolom. Amikor készen van, akkor attól függően, hogy mi az, vagy összetöröm, vagy turmixolom. Teszek hozzá hidegen sajtolt oliva olajat és ennyi.
Eszter júl. 17-én lesz 1 éves

Nálunk gond van, mi biztosan nem megyünk az Állatkertbe, mert Esztinek 39 fokos láza van és ma nem bírtam lejjebb nyomni, csak rövid időkre (lázcsillapító hatása). A hütőfürdő sem segített. ):((((((((((((((((((
Most először lázas, olyan kis bágyadt, nem evett egész nap semmit, csak egy kevés kekszet. Szerencsére sokat iszik és nem hányt. Remélem, hogy holnapra jobban lesz, mert már teljesen tönkre mentem.

Trilla,
Én is két mellből szoptattam. Egyiknél mondjuk a jobb mellel kezdtem, utána jött a bal, a következő szopinál fordítna. Ezt csináltam 2 hónapos korától. Több tejem lett így, mint amikor csak egyből etettem és fejtem utána.

sziasztok

Lovászi Creative Commons License 2001.06.30 0 0 8568
Szia trilla!

Miért nem szoptatsz két mellből? Pláne, ha szaporítani akarod a tejet? A nem használt mellből fejéssel piszok nehéz kiszedni a tejet, mert elég ritka az olyan anyuka, akinél a fejésre is beindul a tejleadó reflex. Ha az nincs, akkor tej is csak annyi van, amennyi már a tejmirigyekből kiürült a tejcsatornákba. Én mindhárom gyerekemet 3 hónapos korukig általában egy mellből, utána mindig kettőből szoptattam, este attól a perctől kettőből, amikor már értékelhető mennyiségű volt az éjjeli alvás (min. 6 óra). Fejni csak az elsőnél próbáltam, mivel akkor sem volt értékelhető mennyiség, hagytam a fenébe. Most a 3.-nál már egyszer sem fejtem. Én az első gyerekemnél ittam a laktoherbet, meg a gyógynövényboltban összeállított keveréket. A másodiknál egy darabig a laktoherbet, most harmadszorra semmit, mégis most volt a legtöbb tejem, mert sokkal gyakrabban szoptattam, mint az előző kettőt. Ajánlom neked elolvasásra a babaneten Sződy Judit írásait, azokból elég sokat meg lehet tudni.

Tímea

Előzmény: Törölt nick (8567)
Törölt nick Creative Commons License 2001.06.30 0 0 8567
Sziasztok Szulok!

Kerdes, mert tul sok a miszterium korulotte...
A fejes, mint olyan. Ugye alkalmazando, ha az ember szeretne kicsit legalabb szaporitani a tejcit. Nalam errol van szo, mert epp eleg, de megnyugtatna, ha lenne egy kicsi elraknivalo.
Na jo, Nandi eszik egyik cicibol, es utanna nekimegyek.
Most hallottam, hogy egy lendulettel a nem hasznalt cicit is le kell fejni. Velemeny, tapasztalat?
Lesz akkor (ugy 3 ora mulva) a nem hasznalt, de lefejt ciciben annyi kaja, ami eleg a pocoknak?

Ja a gyulladas halistennek nem lobbant be, csak jelentkezett, szoval ezert is kell fejni, de egyszeruen kiakaszto az a 10 csepp amiert kuzdok 25 percet. Igy max 1 oram marad pihizni a 2 kaja kozott....

trilla

Andrea-r Creative Commons License 2001.06.30 0 0 8566
Sziasztok Kismamák!

Elménünk nyaralni, így most kb. egy hónapig nem leszek net közelben.
Remélem, Máté babámnak nem lesz nagy tortúra a környezetváltozás.

Jó nyarat, nyaralást mindenkinek! Vigyázzatok magatokra és a babákra!

Andrea

PS: Primera!
Csatlakozom az előttem szólókhoz: nem lesz gond. Én is szoptattam már kocsiban, a fürdés - ha semmiképp nem akarod kihagyni (bár nem lesz semmi baja :)) pótolható, ha vizes pelussal letörölgeted a babát.
Az én Máté babám nem nagyon bírja a nagy zajt és a sok embert - már kétszer kellett kiemenekülnünk a Tesco-ból, ahogy kiértünk már vigyorgott. Lehet, hogy a Te kicsidnek tetszeni fog.

SZIASZTOK :))))))))))

simine Creative Commons License 2001.06.30 0 0 8565
Primera!

Emese nem volt egeszen 3 honapos mikor USA-bol Magyarorszagra repultunk vele. A repulout 2 atszallassal 15 ora volt, de az ut haztol hazig pont 24. Aztan 4 honapos volt mikor visszafele jottunk es meg 2 napra meg is alltunk New Yorkban varosnezesre. Gondolhatod hogy be voltam tojva az uttol. Es kepzeld szinte jobban viselte az egesz torturat mintha itthon ultem volna vele. Mondjuk en is ugy fel voltam keszulve mindenre de egy valtas ruhanal es nehany pelenkanal tobbre vegul nem is volt szukseg.
A furdes egyszeruen kimaradt, de ez nalunk nem volt szokatlan, mert mar a korhazban azt mondtak ne furdessuk 2 napnal surubben.
Itatas: En pl cumisuvegben lefagyasztott anyatejet vittem neki, de nem volt ra szukseg.
MEnni fog es Roland fogja a legjobban birni.
MAjd szamolj be hogy sikerult az eskuvo Rolanddal.
simine

rgranc Creative Commons License 2001.06.29 0 0 8564
primera
Miénk lány is három hónapos lesz csak, és már mentünk vele párszor másfél órás útra busszal is. Anya köpeny fedezékében szoptatott is... A gyereknek semmi baja nem volt, csak nehezen aludt el. Imád nézelődni...
Előzmény: primera (8560)
Ágibági Creative Commons License 2001.06.29 0 0 8563
Szia Hópihe!

Gratula a kislányodnak!

Én pont a napokban tértem át a "felnőtt-kajáztatásra" Ábelnél. (10,5 hónapos) Apránként már minden összetevőt megismert, így most úgy tűnik, nincs baja. Persze igyexem gyerekkajákat készíteni sok főzelékkel (Ati fiam is itthon van), de ezt én már mind rántom vagy habarom. Te hogy készíted ezeket, ha nem így? (krumplival sűríted, vagy hogy?) Egyébként mikor még bébi-kajákat pancsolgattam nekik, én margarint használtam, nem olajat. De biztos így is jó. Eszter mennyi idős is?

A talin már én is gondolkodtam bár az időjárástól sok minden függ. Én nem lesznek ezren vajon? Mert én a városligeti gyereknapon megfogadtam, hogy ilyen nagyszabású banzájra soha-de soha többet!!!!
Nektek hány körül lenne jó?

Üdv : Ági

Előzmény: Hopihe (8562)
Hopihe Creative Commons License 2001.06.29 0 0 8562
sziasztok!

Eszter ma 3 lépést tett kapaszkodás nélkül, széktől - székig, és én lemaradtam erről, apa volt vele. ):((((

Eszter 2 hónapos volt, amikor elvittük vidékre egy esküvőre, a lagzin is ott voltunk. Anyu jött velünk, vele volt este a baba egy közeli panzióban, oda jártam 3 óránként etetni. Du volt az esküvő, anyu sétáltatta a faluban, a vacsorát végigaludta, pedig volt lárma rendesen. Nekünk mózeskosaras babakocsink volt, abban aludt a panzióban is. Én amikor a vacsin voltunk, akkor letakartam a kocsi elejét egy pelussal, így próbáltam őt védeni, mert ekkor volt először sok ember között. Szerencsére jól sikerült.

Ti mikortól habartátok a főzelékeket, én egyenlőre csak oliva olajat teszek bele, még nem mertem tejjel - liszttel sűríteni. Én semmilyen kaját nem szoktam rántással készíteni.

Nem válaszolt senki, hogy találkozunk-e vasárnap az Állatkertben a Libero napon! Írjon, akinek lenne kedve egy soron kívüli talihoz!

sziasztok

Ágibági Creative Commons License 2001.06.29 0 0 8561
Szia Primera!

Szerintem annyira azért ne félj tőle! Sok mindent kibírnak ezek a kis lurkók, majd meglátod! Ha Te mindig a közelében leszel, nem lesz semmi gond, hiszen ők javarészt még alusznak.
Én a picic fiammal 1 hónapos korában tettem meg egy 3,5 órás utat, fel voltam készülve mindenre, még arra is, ha cigánygyerekek potyognak az égből. Ati baba pedig békésen végigalaudta az egész utat, utána (költözés kellős közepén) kiraktuk az erkélyre, s folytatta a durmolást. éppen csak enni hoztam be, az a nap így telt. Szóval fel a fejjel. A nagy lármától mondjuk lehet, hogy megijed majd, úgyhogy én attól egy kicsit távolabb tartanám, de ha lesz egy békés zug, ahol vagy te, vagy valami nagyon közeli ismerős ott lesz vele, nem lesz gond. Próbáld meg Te is jól érezni magad!! Sok sikert!

Üdv : Ági

Előzmény: primera (8560)
primera Creative Commons License 2001.06.29 0 0 8560
Sziasztok! Már a szülés-terhesség topicot is olvastam, de most már inkább ide tartozom :):
Annál is inkább, hogy a kisfiam /Roland/ már holnap lesz 11 hetes. :)
Mindjárt lenne is egy kérdésem: Ebben a hónapban lesz az öcsémék esküvője, eléggé messze:
kb. 3 órahosszás az út. Nagyon félek már előre tőle... Nem tudom, hogy hogyan fogja majd
birni az utat a baba, /nagyon korán fogunk indulni hajnali 5 óra körűl, hogy a meleget
egy kicsit megússzuk. Mondjuk haza is kell jönni majd valahogy.../
Viszont az út hosszú, aztán azt sem tudom hogyan lehet ilyenkor fürdetni, hol tud aludni
/visszük a babakocsit és abban?!/ Meg minden egyéb, hiszen még csak akkor múlik el pár
nappal 3 hónapos....
Azt már előre megbeszéltük, hogy a vacsora alatt már biztos, hogy a mennyasszony szüleinek
házában leszünk, mert nem fogja bírni az út és a nagy események után....
Tudtok tanácsokat adni?
Hallottam, hogy van olyan gyümölcslé, amit már 2 hónapos kórtól lehet adni a babának,
mi erről a véleméyetek? A nagy meleg miatt izgulok, ha esetleg úgy adódna,
hogy mondjuk séta vagy út közben nem tudok szoptatni... Vagy ilyet még ne adjak ilyen korán
anyatejes babának?
Mindenkinek jó babázást kívánok.
Sziasztok.
Adri_ Creative Commons License 2001.06.29 0 0 8559
Sziasztok!

Simine: Piros pelus nálunk is volt már, jó nagy ijedtség után kiderült, hogy az általam elfogyasztott (új koffeinmentes!) kóla okozta. Az biztos, hogy nem kell elsőre halálra rémülni, de nem árt biztos fedezékként egy megbízható, tapasztalt doki.
Trilla: mi az espumisant csak napi 2*10 cseppel adjuk, kajcsi előtt, de így is remekül működik, viszont nem akrajuk túlterhelni a picit.
Alvásunk 2 napja zűrös, este rendben elalszik (kb 1/4 órás simizés+kézfogás után), éjszaka felkel enni (egyszer), majd hajnali 1/26 -6 órakor felébred, és onnantól kezdve nem tud visszaaludni, pedig nagyon álmos. Nincs szélgörcse, nem fáj a pocija, nem sír, csak egyszerűen nem alszik. Ha mi viszont nem vagyunk fenn vele, akkor 5-10 perc múlva nyüszi-sírás, hogy valaki legyen mellete. Egyébként negfigyeltem, hogy nappal rövidebb ideig hamizik, este, meg éjszaka 30-40 percet folyamatosan szopik.

Adri

Törölt nick Creative Commons License 2001.06.29 0 0 8558
sziasztok!

Ugy latszik jon ossze a csapat, mint a SZ-T topicban, de ez mar csak az egyedfdejlodes normalis folyasa...

Ezt a vekni kenyer otletet megprobalom, meg fekuszunk is matol sokat.
Nandi ejjel ketszer eszik, ami nem is baj,egyszer 2-3 kozott es ehhez kepest 4-6 kozott meg egyszer. Ha kozelebb a 4 orahoz, akkor aluszunk akar 7ig, de ha fel6korul, mint ma, akkor nincs tovabb alvas.
Ma ejjel ketszer kellett atoltozni. Nektek is volt olyan, hogy a pelus mellett minden, a kisagy, sot Anya agya is pisis lett?
Kicsit sarga meg mindig a baba, pedig holnaputan 1 honapos, es hat itatni kell. Ettol viszont annyit pisil, hogy csak vigyorgunk magunkon, amikor telibe talal a slag a pelenkazasnal :)
Viszont ugy tunik hizott a heten vagy 120-150-et, es nott is. Szabalyosan no a kicsi feje!

na mindegy, nezzetek meg itt: http://www.netacademia.net/mick/album

szilvasgomboc Creative Commons License 2001.06.29 0 0 8557
szépjóReggelt! :)

nufi: gratulálok!! :) Akkor nagyon jó napotok volt! :)
kisLackó viszont a hasról hátra verziót nem hajlandó magától mindig csinálni, pedig nem sokáig bírja hason.

vomitné Creative Commons License 2001.06.29 0 0 8556
Szia siminé,
piros pelenka nekünk is volt, mikor Benjámin egy hónapos volt. Ekkor csináltak vese UH-t, eredmény, negatív. Elmúlt magától. Aztán megismétlődött megint, hörghuruttal, és a dokink biztos ami biztos alapon adott antibiotikumot, és volt vizeletvizsgálat is, ami teljesen normális értéket mutatott. Elmúlt megint, de azóta volt már megint. Ez ált. 1-2 nap. Az új doktornéni azt kérdezte, nem szedek-e valami vitamint (pl. C-t), mert ettől is lehet, vagy fájdalomcsillapítót (pl. Panadolt). Nem. Én arra jöttem, rá, hogyha valami színesebbet iszom, pl. egy pohár kólát, akkor fordul elő nagy valószínüséggel a piros pelenka. Nekünk már több fajtában is volt.
Okozott már pár álmatlan éjszakát, de a vizsgálatok szerint semmi kóros elváltozás nincs a húgyutakban.

Remélem egy kicsit segítettem, szvsz ha ismétlődik azért ne hagyd annyiban.
vomitné

Előzmény: simine (8550)
márkó-bébi Creative Commons License 2001.06.28 0 0 8555
Sziasztok,
Simine nálunk Márkó jó ideje ezt csinálja, sírdogál ha alváshoz készülődünk, néha tudja, hogy aludni kell és teszi, néha szó nélkül alszik de gyakran ordít, tombol, egy vigasztalást "alaklmazok", de úgy tűnt ha határozottan állok hozzá hamarabb belenyugszik, hogy aludnia kell.
Éva
ui: Bucika, hiányollak, hogy vagytok?
nufi Creative Commons License 2001.06.28 0 0 8554
Sziasztok!

Jöttem dicsekedni. Gergő át tud fordulni a hátáról a hasára. Eddig még csak fordítva sikerült neki, de most már mindkét irányban tudja. Ma már egész elviselhetően ette az almát, egyszer sem rázkódott meg, csak néha hunyorgatott, és szépen lenyelte. A legnagyobb örömöm és meglepetésem az volt, hogy tegnap is és ma este is magától elaludt a kiságyban. Egyszerűen imádom!

Jó éjszakát,

nufi

szilvasgomboc Creative Commons License 2001.06.28 0 0 8553
de sok tanács van több témában is ITT
szilvasgomboc Creative Commons License 2001.06.28 0 0 8552
tej: bemásolok most valamit, a babanetről, remélem segít:

Kérdés:
Leányunk jelenleg 5 hetes, 4,5 kg-mal (!) született, most 5,52 kg-os. Tehát fejlõdik szépen. Sajnos Feleségemnek - bármit teszünk, fejünk szopizás után - az épp elégtõl egy kicsivel kevesebb teje van. Leányunk napjában 8-szor eszik. Általában este kell bepótolni (sajnos csak BEBA H tápszerrel) 40 ... 110 g közöttit (ekkorra már a lefejt tej is elfogyott). Van úgy, hogy csak egy szoptatásnál, van úgy, hogy 2, 3.-nál is kevesli a baba a tejcsit.
Sok tanácsot olvastunk ki hasonló helyzetekre adott válaszokból, az alapvetõ különbség, hogy a mi gyerkõcünk legszívesebben 5 percig szopizna, aztán durmolna. De ha egy kis nesztõl ekkor felriad, a világ legéhesebbjeként keresi a cicit.Igen, tudjuk, hogy szépen fejlõdik a baba, de tápszert is kell bevonni az étkezésbe. Attól tartunk, hogy ahogy majd egyre nõni fog a baba, s az étvágya, a tej egyre inkább kevés lesz neki

Válasz:
Elsõsorban az ügyben szeretném megnyugtatni, hogy a tej nem fogy azzal egy ütemben, hogy a gyerek nõ. Minél többet szopik a baba, annál több tej lesz. Ha a kislány éhesebb, többet fog szopni, így több tej termelõdik. Ha ikreket szoptatna a mama, kétszer annyi teje lenne.
A mostani állapot javításához lenne egy-két tippem, bár nem ismerem a részleteket. Ahhoz, hogy a tejtermelés fokozódjon, próbálja meg az édesanya kb. legalább két óránként mellre tenni a babát. Ha szopás közben elalszik, finoman fel kell ébreszteni (böfiztetéssel, talpmasszírozással, nedves kendõs arctörölgetéssel) és rávenni, hogy szopjon még egy kicsit. Ha a mama úgy érzi, hogy az egyik mellét már kiszopta a kicsi, tegye át a másik mellre. Ha úgy érzi, hogy ezt is "kifogyasztotta" (pl. este) akkor tegye vissza az elsõre, és újra a másikra. Csak ezután adjon neki pótlást, ha tényleg muszáj. Különben az, hogy este a tej kevesebb, természetes jelenség. Sokan nem tudják, hogy ez a kevés esti tej viszont sokkal kalóriadúsabb, tehát a baba kisebb mennyiségtõl is jól lakik.
Amikor kevés a tej, az sem rossz, ha az éjszakai szoptatást sem hagyja el az anya, sõt, még jobb, ha kettõt is beiktat. Amikor ilyen "tejszaporítós" programba kezd az ember, az elsõ napok nagyon nehezek: mivel gyakran szopik a baba, az anya soha nem érzi, hogy megtelik a melle, ezért úgy érzi, hogy egyre kevesebb teje van. Valójában nem a mell teltségét, hanem a baba állapotát kell figyelni. A mell a legtöbb nõnél a második, harmadik hónapban visszanyeri terhesség elõtti méretét, annak ellenére, hogy a baba egyre nagyobb mennyiséget fogyaszt.
Sok sikert kívánok.

Szõdy Judit

szilvasgomboc Creative Commons License 2001.06.28 0 0 8551
sziasztok! :)

simine: kisLackó is jóval kevesebbet evett ebben a melegben, sitty-sutty néhány perc alatt befejezte az egészet.. aztán éjjel bepótolta. Kevesebbet is pisilt, az biztos, néha sárgás volt a vizelete.

tej: amikor nekem is néhány napig alig volt tejem, (írtam is) ittam a teát, krumplilevest, tojáslevest, és feküdtem az ágyban a gyerek meg mellettem. Amikor csak akarta szoptattam, pedig nagyon nem jött semmi sokszor. Két napig nagyon nehéz volt (pláne lelkileg), de a 2. nap estefelé már kezdett beindulni, a 3. napra pedig visszajött :)) Szerencsém volt nagyon.
Az biztos, hogy a 6. hét és a 3. hónap körül hirtelen többet enne a baba. Ne adjátok fel!!
DE attól még nagyon jó Anyák vagytok, ha nem megy!!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!