Valljuk be, hianyzik belole a felezo, ha lenne, nem kellene kuplung csusztatassal kinlodni a nagyon meredek es veszelyes kapaszkodokon. Raadasul a motor is lehetne nagyobb (szerintem nem veletlenul tettek a freelander 2 be nagyobb motrot) mert alacsony fordulatszamon rendes kapaszkodon nem ugy viselkedik, ahogyan kellene :(
Viszont az I. - II. fokozat nagyon lassan is tud vinni kuplung nélkül is. Az eddigi bő 2 év alatt egyszer jártam úgy mint te, máskor elég volt az I. fokozat.
Van egy 2004-es Freelanderem (2.0). Terepezeskor mar vagy ketszer megjartam, hogy ha ovatos helyen kellett felkapaszkodjak, akkor a kuplungozaskor hihetetlenul eros kuplungszag kezdett el terjengeni, ami 3-4 nap mulva is erzodott az autoban. Mivel nincs felezo benne kenytelen voltam igy tenni, ha ovatosan kellet kapaszkodni a kocsival. Ti hogy oldjatok meg az ilyen helyzeteket ? Felek h leegetem a kuplungot (1x meg fustolt is)
Új vagyok ezen a fórumon, azaz eddig olvasó üzemmódban voltam. Van egy eladó Discovery-m. Nem azért szeretnék tőle megválni mert nem vagyok vele megelégedve, hanem mert gyermekem született és sajna minket is elért a megszorítások ideje, családi autóra KELL cserélnem a kedvenc autómat.
Lozsához és Szíjjártó Pistiékhez hordtam az autót ha esetleg valami baja volt, de általánosságban a kötelező körökön kívül nem sok baj volt vele.
Az autó adatai:
Évjárat: 1997 Land Rover Discovery 300Tdi Automata váltó - tempomat klíma garantált 225e km, garázsban tartott, nem dohányzó ezek a legfőbb paraméterei
ha esetleg valakit érdekelne budapesten megtekinthető. qqriq77@freemail.hu
2001-ig gyártott 1.8-as free-be nem fogtok légtömegmérőt találni:) MAP szenzoros és az is az ECU-ba van. Ha az lenne a gond, akkor csak ECU cserével lehetne megoldani. Már bocs, hogy belevau, csak segíteni akartam...
A gondokról írunk, mert vannak minőségi problémák. Ez sajnos tény. Csak a saját tapasztalataimat tudom írni, általánosságokat inkább a szervízesek mondhatnak. Szóval kb. 3 éve van meg egy 2001-es V6-os darab, az órában 72 ezer km volt amikor vettem, az sem kizárt hogy ez tényleg igaz. Eddig 1 jeladó, 2x2 pár kardán-felfüggesztő csapágy, egy hátsó ablakemelő szerkezet, napfénytető nyitó szerkezet, termosztát, ami tönkrement a 30 e km alatt. Ez igazából nem katasztrófális, ha valaki szeret bütykölni: a gyári jeladó a BMW-vel közös darab (valószínű, hogy abban is tönkremegy), a csapágyakról korábban már írtam, meg kell venni a gyárit (ez kb. 45 e Ft/db), az emelőkből kispórolták a végállás kapcsolót, ezt a műanyag feszítők egy darabig tolerálják (szerencsés esetben kis kézügyességgel házilag javítható), a termosztát meg máshol sem örök életű. Sajnos a termosztátom Erdélyben ment tönkre és a vízcsövet ennél a konstrukciónál nem lehet átkötni. (Megjegyzem Bukarestből 1 nap alatt leszállították a hazaihoz képest féláron az alkatrészt.) A 2.5-ös motorhoz automata váltó jár ez nálam vegyes használatban kb. a gyári értéket, 12 l-es fogyasztást tud. Nem tudom ebből lehet-e arra következtetni, hogy az 1.8-as is a gyári értéket fogyasztja ? Az összkerékhajtás állandó, de vannak márkatársak, akik lekeötik a kardánt és kiiktatják ideiglenesen a hátsó-hajtást. Ha valaki a fogyasztásra érzékeny szerintem ne vegyen állandó összkerekes autót.
De:
-Én a hegyen lakom, nem kifejezetten téli a gumim, de akkor is hazaértem amikor a szomszédaim nem,
-Az autó jól felszerelt még mai viszonyok között is,
-A márkanév és a méret megteszi a hatását az utakon, előzékenyebbek az autóstársak,
-a lejtmenetvezérlő csúcs, ez az ideihez hasonló télen, vagy akár erdélyi szekérutakon jól jöhet.
Meglévő autómat akarom lecserélni egy 2001-es Freelanderre, de a fórumot végigolvasva megmondom őszintén, kicsit elbizonytalanodtam. Csupa gondról és hibákról írtok. A Freelander tényleg ennyire rossz? Az 1.8-as és a 2000-es benzines motorok kb. mennyit esznek? Az első és hátső hajtás tényleg ennyire gáz?
Téynleg a 4x4 szétkapcsolható?
Hát bocsi a rengeteg kérdést, csak kezdek gyanút fogni. Ha tudtok légyszi segítsetek.
Kb. mennyit kóstál egy '99-es, jobb oldali indexháza (búrája)? elrepedt benne a műanyag karmanytyú, időnként kiesik, és csak a vezeték végén lóg. (az oldalsó, nem az első)
nekem egyszer csinált ilyet, amikor hátrafelé másztam fel egy fatönkre egy hepehupás részen fák között. Kézifék, gáz, labfék minden egyszerre. Aztán úgymaradt. A kiolvasáskor átmeneti hibát dobott, de azóta se jelentkezett (megpucolták a jeladók csatlakozóit)
A lejtmenetvezérlő egyszer jelzett be, autopályán erőteljes, vészfékezéskor és a motor újraindításakor eltünt a jelzés. Az oka a pengevékony első fékbetétek voltak :D (akkor vettem, első próbaút volt)
az autó 1999. 08. havi, 1,8 benzines. Hogy a computer milyen gyármány, azt nem tudom.
A jelzett hibák: "shuttle valve switch failure", "front left sensor output intermittent".
Amikor az ABS szenzor átmeneti hiba volt, nem ment az ABS, a TC, a HDC-és természetesen ment a hibajelző kontrollámpa. Törlés után minden működött. Most (egy kis kényszerű téli vontatás után, a másik kocsit kellett vele hazahúzni) világít a HDC lámpa, nem is működik a funkció, de működik az ABS és a TC. A HDC nekem nem életszükséglet, csak idegesít a visszajelző lámpája....
Hasonlo hibaval én is talalkoztam,javaslom a hatso kerekeknél nezd meg a ABS JELADOKAT ,nem e szakadt vagy eppenseggel a vezetek van megszakadva.
Ha a vezetek belső ere törött,egy sima müszerrel ki lehet merni,jeladonak ellenallast kell mutatni.ABS jelado összefüggesbe all (TC-vel,HDC-vel,SRS-övfeszitö automatikaval).
Kár hogy a nagytudásu land Rover szervíz nem erről beszél hanem a lambda szondáról.A dologban a legjobb,hogy a kocsi tökéletesen működik,csak a műszakin ez miatt nem megy át.Köszi a tippet megpróbálom kicseréltetni a légtömegmérőt valakivel. Köszönöm felajánlásod,ha arra járok biztos be akarok ugrani hozzátok,a problémám hogy jobbról van a kormányom ha érted mire gondolok...
Ez meghülyíti a lambda-szondát is! De ha gondolod, hozd el hozzánk és megnézem...
A gond, hogy a légtömegmérő valszeg több levegőt mér mint amennyi a valós légnyelés és ezért az alapadat a befecskendezéshez túl sok. A lambda szonda jelét., pedig csak korrekciós értékként használja, azt is csak kb 10%-ig...
Mindenképpen érdemes lenne belepróbálni egy másik légtömegmérőt. Ha mégsem jönne be akkor még egy vezérlő szoftver újraírást meg tudunk próbálni.