Ez a topic azoknak van,akik nem tudnak/nem akarnak írni a zártkörű topicba.Ide jöhet a Hajdú volánról és a DKV-ról infó,kép,kérdés,egyszóval bármi:-)
Ha tetszik a topik akkor jó szórakozást,ha értelmetlen,akkor elnézést kérek,és tessék törölni nyugodtan.
Minden esetre jó szórakozást kívánok!:-)
Igen, megszabadultak 15 busztól és egyben csökkentették is a kötelezően lefutandó km-eket, de csak annyival, amennyi buszjárat megszűnt. Ha 5 busz maradna a városban, akkor is járnának trolipótlók hétvégén.
A buszokat pedig biztosan nem cserélik le a szerződés végéig. Az idén járunk félidőnél. Még hat évet ki kell bírniuk.
Ma reggel 19-esen láttam, eléggé meg is lepődtem. Egy kezemen meg tudom számolni, hányszor láttam csuklóst 19-esen.
Más:
Örömmel látom, hogy végre van utas a 23-ason, mióta értelmes útvonalat kapott.
DE: 1. kéz a kézben jár a 23Y-vel, pár perc különbséggel. Bár ettől még láthatóan több az utas.
2. Az 5:32-es busszal nem lehet kiérni 6 órára dolgozni, mivel marad úgy 2 km séta, amiért a Sámsonin továbbra sem áll meg, összehangolás pedig - természetesen - nincs a 19-essel. De legalább egy pozitív fejlemény már történt.
Megint más:
A Klinika megállóhely után visszafordul, majd a Nagyerdei körút - Hadházi út - Benczúr Gyula utca - Köztemető, főkapu
Ha már nem tudják megoldani, hogy egy meccs miatt ne legyen 10-15 perc késés, legalább a körülményeken javíthatnának. Ha a Benczúr Gyula utca le lenne aszfaltozva végig, meg lenne oldva a probléma.
Az Auguszta-Klinikák útvonal a Dóczy utca helyett nem lenne jobb?
Szerintem jobb lenne, de nem hinném, hogy megkockáztatnának két buszt beállítani egy olyan viszonylatra, ahol járatonként 5 ember utazik sofőrrel együtt. Mellesleg így is elég viszonylat zötykölődik azon az útvonalon, szerintem nem akarták tovább terhelni.
Így legalább ismét lesz némi köze a 23-nak a 23Y-hoz :)
nem mintha sok vizet zavarna, bár legalább 20 kollégám azzal jár dolgozni, mert a Füredi környékén laknak. Ha kiveszik, mi fog a Sámsoni és a Füredi között közlekedni? Mert akárhogy nézem, átszállási kapcsolat nem lesz.
Ja, és mi lesz a Hadházi úttal?
Inkább értelmes útvonalat kellene neki adni. Elég rendesen ki volt használva, amíg a NYIP-ig közlekedett.
Azért ez nem kívánságműsor. Én a 44-es vonal mentén lakok, és ezzel is járok dolgozni, de nem hinném hogy sűríteni kellene. Csúcsidőben a 10-15 perc követés bőven elég szerintem, az ezen kívül eső időben pedig a félórás követés is ideális.
Az Ikarus troli pedig alapvetően azért nem jár egész nap, mert magaspadlós, és a menetrendben garantálva vannak azok az indulási idők, melyeken alacsonypadlós trolibuszok járnak.
Ezeket hallottam és is, de sokszor volt már, hogy a járművezetői pletykáknak semmi alapja nem volt. Szerintem 15-én dől el végleg, hogy a villamos után miben változik a helyi buszmenetrend.
Szerintem a dkv zrt sürithetné egyes járatokat.pld.a 44 es járatot.meg az ikarus trolikat egész nap közlekedtethetné természetesen hétköznap.az auchan 1 járatot meg a tocoskerttöl kőzlekedthetné.mert mostani utvonalán alig vannak rajta.
Így megy ez, a legtöbb változás negatív, de 1-2 pozitív hozadéka lehet. Pl. a 46-os család létrehozása.
A 25(Y)-vel nem tudom, mit szeretnének, mert ha megy vissza a Segnerre, akkor megint kell 27-es. Hacsak nem csoportosítanak mást át a Derék utca - Kossuth utca közé (mondjuk 19-es?).
Viszont a 23-assal bármit csinálnak, az csak jó lehet. A jelenleginél feleslegesebb útvonalat gyakorlatilag nem lehet létrehozni.
Olyanokat hallok,hogy nem hinném,hogy a jó változás irányába mennének.Ilyen pl a 25/25Y vissza akarják rakni a Segnerre a végállomást.A 22-24-es ha minden igaz a Doberdóról fog indulni de,hogy mi az igaz ezekből majd kiderül.
A honlapon még semmi felhívás, bár ez nem lep meg. Kíváncsi leszek az átalakításra, ideje lenne valami olyan útvonalat találni, amit nem csak 5-en használnak, vezetővel együtt.
Pár év múlva tényleg eljutunk oda, hogy csak a diákok, a nyuggerek és a csórók használják a tömegközlekedés
A csóróknak sajnos már nem telik rá. A DKV-nak meg sosem elég a hülye kifogásokból. Pl. azért nincs utas, mert sok bicikliút épül.
A Volán sem volt a legjobb szolgáltató, de a jelenlegit felülmúlta. A DKV először úgy tett, mintha korrigálná a HV egykori hibáit, pl. visszasűrítették a 25-25Y, (4)5 buszokat. Aztán megint kiritkították. Ma meg már a 41Y szinte megszűnt, és a 45-ös is szépen halad felé. Illetve ott vannak az értelmetlen, sehonnan sehová nem vezető viszonylatok, mint a 11-es, vagy a 23/23Y. Akárhányszor megyek a Sámsonin kocsival, sosem látok 10 embernél többet rajtuk. A Sámsoni úti fordulóba ma 3 busz pihent, amiből csak egy 19-es, mert ugye csak az indul onnan. Pedig a 23-ast is használnák elég sokan. De nekik úgy látszik, számít, hogy a Júlia telep - Sámsoni út távolságot a busz üresen, vagy utasokkal teszi meg.
De basszus, ez kb pont olyan, mint amikor az utasszámcsökkenésre hivatkozva elkezdik ritkítani a járatokat. A ritkább közlekedés miatt viszont megint utasokat veszítenek, ami miatt ugye újabb ritkítás következik, és így gyorsul a spirál.
Nyugat-Európában azért vannak bizonyos trendek, amiknek azért így pár évtizedes késéssel nem ártana ide is begyűrűzniük... Pár év múlva tényleg eljutunk oda, hogy csak a diákok, a nyuggerek és a csórók használják a tömegközlekedést (mondjuk lehet, hogy már jelenleg is itt tartunk).
A 43-assal elmész az Ótemető utcáig. Ott átmész a túloldali buszmegállóbe és 19-essel utazol tovább a Szalók utcáig, vagy körbe mész és a Diadal utcán szállsz le. Előbbi esetben kb. 200 méterrel többet kell gyalogolnod.
Ez így tényleg elég érthetetlen, meg az is, hogy miért ragaszkodnak az A1-es jelenlegi útvonalához. Az A1-es akkor volt a legjobban kihasználva, amikor a Nagyállomás - Széchenyi utca - Derék utca - Kishegyesi út - Auchan között közlekedett. Gyakorlatilag sosem volt ülőhely. Most meg többnyire üresen látom.
De tényleg ki fog a Segneren felszállni, amikor onnan percek alatt ki lehet jutni busszal? Minek a 43-s mellé a Doboziba? Minek a 33(Y) mellé a Füredi útra?
Nekem azért sántít a sztori, mert a Derék utcának ugye ott van a Lidl. Nem lehet, hogy sokan megint nem a célnak NEM megfelelő módon használták a buszt?
Szerintem pont a lent említett okok miatt nem tennék. Bevételkieséssel járna. Most kint lakok az ipari parknál, a munkahelyem pedig a Sámsoni végén van. A Derék utcára is sűrűn járok.
Sehová nem jutok el átszállás nélkül, bérletet meg nem veszek, mert többnyire kocsival járok. Drágább, de sokkal gyorsabb.
Időalapú jeggyel még a Sámsoni végére is kiérnék egy órán belül. Ez több száz forint veszteség lenne nekik. Ezt nem engedhetik meg maguknak. A "30 papos" bérletet is képesek voltak megszüntetni azért, mert pár napot így utazhattak "ingyen" a használói.
Az egyetlen kapcsolat s Tócóskert és a külső Kishegyesi út között. És ég az sem volt teljes körűen használható.
Anno volt olyan viszonylat (29), amivel átszállás nélkül lehetett utazni a Nagyállomás és a (Kis)határ utca között. Meglévő kapcsolatokat miért kell lerombolni?
Pláne most, hogy a Határ út környéke jóval több forgalmat generál, mint régen. Igen, persze szálljunk át; éljenek a jeggyel utazók!
Nagyon nem megy a városvezetésnek (és a DKV-nak) ez az ésszerűsítés. 2009 óta egymást követik a felesleges lépések.
Sehonnan sehova nem vezető 11-es, szakaszos kihasználtsággal.
A 12-es áthelyezésével az István út ellátottsága nagyban romlott.
A 15(Y) Böszörményi úti útvonala sem hoz annyi utast, mint kéne.
A 18-as kiritkításával a Monostorpályi úton nevetségesen ritka követés alakult ki a Monostorpályi úton.
A 19-es busz mentén lakók, dolgozók évek óta szeretnének egy megállót a Nagy Jenő utcához, a közelben lévő rendőrőrs, és hivatal jobb kiszolgálása miatt. A DKV válasza az volt, hogy a környéken mindenki kocsival jár. Köszönjük!
23-as dettó, annyival kiegészítve, hogy a Júlia-telepen leteszi az utasokat, majd elmegy pihenni a Sámsoni útra. Van pár tucat ember, aki szeretne a Sámsoni útig dolgozni, mert három műszakban dolgozik. Reggel 6-ra beérni képtelenség, még 19-es csatlakozás sincs. Marad a gyaloglás a Lovas utcától, és persze a késés. Pedig csak JÓINDULAT kérdése lenne, hogy a 23-as utasokkal tegye meg azt az egy-két megállónyi távot, ne üresen.
Hol marad az utasokkal való konzultáció, és az igények figyelembevétele?
Biztos feltűnő, mert korábban nem így volt. De igazából a menetidőre nincs kihatással, mert eddig a lámpánál kellett többet állni, most meg az ívben megy el az a plusz idő.
Valaki elárulná, hogy a 2-es miért megy rendszeresen lépésben amikor a Mester utcáról a Csemetére kanyarodik - ugyanakkor befelé meg jó tempóban hasít?
Mondjuk mint ipartörténeti emléket, azért nem ártana üzemképesen tartani. Meg az se lenne baj, ha nagyjából visszaállítanák az eredeti külsejét (gondolok itt elsősorban az ablakok alatti díszcsíkra, illetve a full kék mellső szoknyalemezre), mert így elég ronda szegény (nem is tudom, ki volt az az elvetemült, aki ezeket a módosításokat kitalálta...)
Nem ígéret volt az, inkább csak szándék, hogy az ősz végére, tél elejére kész lesz, de mivel van elég kiadható kocsi, így nemigen sietnek vele. Mondjuk amilyen hajmeresztő sztorikat hallok róla az "öreg" kollégáktól, én annyira nem bánom, hogy nincs még kész.
A tegnap reggeli hidegnek köszönhetően (?) két 19-es is kimaradt.
Mellesleg nem értem, miért nem közlekedhet a Sámsoni útig a 23-as? Több kollégám szenved azzal, hogy bemegy a Lovas utcáig, aztán vár a megállóban egy 19-esre. De általában előbb megy arra egy munkatársa kocsival, minthogy a busz odaérjen.
A menetidő csúcsidőben 40, 37, majd 31 perc. Követés óránként. Ráadásul a legtöbb járat, miután leteszi az utasokat a Júlia-telepen, a Sámsoni útra megy "pihenni". Tényleg akkora dolog lenne, ha utasokat is szállítana azon a szakaszon?
Ma direkt rákérdeztem több kollégánál, állítólag többször is kérték, hogy hosszabbítsák meg az útvonalát, de mindig elutasították. Nem lenne elég utas? Fura, mert üresen mégis megéri kimenni.
"Ha minden igaz a helyközi buszok is a új megállóban állnak majd meg."
Ez sajnos nem valósul meg:
"Tájékoztatjuk Tisztelt Utasainkat, hogy Debrecenben (a városból kifelé irányban) a Böszörményi úton a Békessy Béla utca és Doberdó utca között megépült új megállóhelyen járataink nem állnak meg.
Az érintett autóbuszjáratok a továbbiakban is a jelenlegi, Árpád Vezér Általános Iskola elnevezésű megállóhelyen végzik a le- és felszállítást."
Nagyrészt egyetértek, engem két dolog zavar igazán:
- a két megálló közelsége
- a következő két megálló közti nagy távolság
Ezzel ellent is mondok magamnak, de talán úgy is megoldható lett volna, hogy mindkét megálló megmaradjon. Plusz, ahogy mailben is írtam, a Békessy utcán (a Görgey tájékán) ideje lenne buszmegállót építeni (vagy már rég meg is kellett volna), pont az átszállás javítása érdekében.
Az eredeti terv valóban az volt, hogy a Békessy Béla szűnik meg, de ebbe most mi szóltunk bele.
Röviden két oka van:
1.) Meglévő átszállási kapcsolatot ne rontsuk el: 24/24Y --> Józsa
2.) A három megálló közül a Békessy Béla és az új villamosmegálló melletti megálló panelházak közelében van, míg a kereszteződés utáni családi házas övezetek közelében van. Azért van ott nagy forgalom, mert ott a megálló, nem azért mert ott van valami.Ha minden igaz a helyközi buszok is a új megállóban állnak majd meg.
Valóban hülye helyzet, de a két rossz közül ezt találtuk a kevésbé rossznak. Igazi megoldás az lenne ha a Békessy Béla utca előtt lenne egy másik megálló nagyjából félúton az Agrár és az iskola között.
A lámpánál állás a legkevesebb. De így, aki a Böszörményi úton haladna tovább, vagy a Vezér utca fele menne, gyalogolhat pluszba. Az Árpád suli megálló nagyon jó helyen van, hülyeség megszüntetni. Az új megálló is jó helyen van. A Békessy megállót pedig alig láttam használatban. Teljesen logikus volt, hogy forgalmasabb helyre teszik át. De egy eleve forgalmas megállót minek kell megszüntetni?
Pl. a kihasználtság. A Békessy utcai megálló mekkora utasforgalmat bonyolít le? És az Árpád suli?
Most eljátsszák azt, amit a józsai buszok a Széchenyi utca és a helyközi autóbuszállomás között. Kiáll az egyik megállóból, és beáll a másikba.
A lámpa után (Vezér utca) van, és lesz is bőven utasforgalom. Azt a megállót meg kell hagyni, a 20 méterrel korábbit kell megszüntetni, ahogy azt eredetileg is tervezték.
A fent említett időponttól a 15/15Y-os autóbuszok a Doberdó utca felé, valamint Debrecen-Józsa felé közlekedő autóbuszok (34-es, 35-ös, 35Y-os, 36-os) az új helyen lévő Árpád Vezér Általános Iskola elnevezésű megállóhelyen állnak meg.
WTF?
Ez elírás, vagy tényleg a Böszörményi úton, a Vezér utca után lévő megálló szűnik meg? Eddig arról írtak, hogy a Békessy Béla utcai megállót vonják össze az újjal.
Ha tényleg az ÁVÁI megállót szüntetik meg, akkor ezeknek elment az esze...
Mivel prototípusról van szó, ezért jó néhány egyedi alkatrészt tartalmaz, amit így utólag nehéz és drága is pótolni, és gondolom hogy nem is sietik el a javítását, merthogy van elég kiadható villamos.
És lehet tudni a hosszú pihenő okát? (legutóbb amikor láttam - régen - akkor nagyon szépen újra volt festve. Szemet gyönyörködtetően ápolt és tiszta volt)
Sziasztok! Holnap megyek Debrecenbe, és érdekelne, hogy a 280T-k ki voltak-e adva mostanság? 403,404 kéne elsősorban, arról nincs fotó. Segítséget előre is köszönöm!
Mellesleg ha ezek maradnak, akkor kíváncsi vagyok arra, mikor jönnek már arra a DKV-sok, hogy nem ritkítani kéne...
-----------------
Amíg működött Magyarországon (kb. 1948-tól kb. 1993-ig...??) a 12-16 közlekedési középiskola, ott a Közlekedési Ismeretek tantárgy keretében, az I. éves I. féléves tananyag része volt, hogy városi helyi közlekedésben, a :
- menetrendet,
- követési időt,
- útvonalat,
- jármű típust,
- üzemidőt,
- tarifát,
- stb.
NEM a működtető társaság határozza meg.
Az I. évfolyam I. félév az jelenti, hogy a tantárgyat hallgatók 14-15 évesen tanulták ezt meg.
Kormányzati átszervezések a tömegközlekedésben lesznek, lehetségesnek tartom, hogy a buszos-közlekedést a volán gyámsága alá helyeznék vissza mert az állam sem nyelné le a Dkv nagy veszteségeit -miért tenné a BKV-val sem tud mit kezdeni- a volán pedig ért ahhoz, hogy normális tömegközlekedést csináljon. Mellesleg ha ezek maradnak, akkor kíváncsi vagyok arra, mikor jönnek már arra a DKV-sok, hogy nem ritkítani kéne hanem a régi vonalhálózatot el kell felejteni és totálisan újat kell létrehozni, és ezeket a buszokat 10-12 percenként lehetne közlekedtetni hátha visszaszoknának a tömegközlekedésre az emberek.... De nem sokat várhatunk tőlük mivel a 31-es Kossuth-Burgundia-Hunyadi szakaszát sem tudták normálisan pótolni. A 10-es barmolásáról meg ne is beszéljünk....
Mikortól lesz ez, hogy visszakerül a buszos közlekedés a hajdúhoz ?
Egyelőre semmikortól.
Az van, hogy valaki hallott valami sofőrpletykát, amit szokás szerint megint készpénznek vettek egy csomóan... Fantáziálgatni, álmodozni persze lehet, de egyelőre annyi a terv, hogy a DKV-t (a többi önkormányzati tulajdonú közlekedési céghez hasonlóan) államosítanák, így a veszteség már nem a város gondja lenne. De ha így is alakul, valószínűleg minden marad úgy ahogy van, nem lesz egyelőre se járműpark csere (miből lenne?), se bárletrendszer visszaállítás (minek lenne?), se egyéb variálás.
Január 1-jét mond mindenki, hogy vissza kerül a Hajdúhoz ismét a helyi üzem!
De hogy konkrétan mi lesz a buszos közlekedéssel, még nem tudni. Úgy is átveszi a Volán ezeket a buszokat, mert sajnos nekik sincs hirtelen felesleges 100 szóló buszuk elfekvőben valahol.
Mikortól lesz ez, hogy visszakerül a buszos közlekedés a hajdúhoz ? Sok kérdés felmerül: A szólókat miből fogják pótolni ? A vonalhálózattal mi lesz ? A menetrendet gondolom korrigálják - a volán jobban értett hozzá- Illetve akkor mi lesz a korábbi szerződéssel, amit kötöttek hogy x évig a dkv fogja a városi tömegközlekedést üzemelteni ? Valamint merem remélni a csuklósok aránya növekedni fog ?!
Csak 6 évet kellet volna várni szegény Ikarus buszoknak! :(
Én űgy tudom, hogy a Tankertől lesznek bérelve a buszok, mert a Volánnak nem kellenek ezek a roncsok (szolók). De azt még nem lehet tudni, hogy a bérletekkel mi lesz, marad egyben vagy szétszedik. Meg azt se, hogy milyen változtatásokat tervez a Volán vagy minden marad így.
Azt mondogatják azért kerül vissza a Hajdúhoz a helyi busz közlejedés, mert a korábbi évek csak veszteséget és milliárdos adosságot termelt a városanak a DKV buszos működése, amit az álam kifizetett, de megint gyűlik a pénz szépen.
A DKV TERVEZI -E A 41Y-OS BUSZ, NEMCSAK CSÚCSIDŐBEN TÖRTÉNŐ KÖZLEKEDTETÉSÉT ? A DÉLELŐTTI ÓRÁKBAN IS UTAZNÁNAK AZ EMBEREK !!
ÉS AZ ÚJ LIDL ÁRUHÁZAT IS KÖNNYEBBEN MEG TUDNÁK KÖZELÍTENI A BIHARIKERTBEN LAKÓK, LENNE RÁ UTAS ELÉG.
GONDOLKOZZANAK EL EZEN AZ ILLETÉKESEK! ITT IS UGYANOLYAN EMBEREK LAKNAK MINT A LAKÓTELEPEKEN, MÉGIS KÖRÜLMÉNYES AZ ELJUTÁSUNK, BÁRHOVA, MIÓTA IGY MEG LETTEK RITKÍTVA A JÁRATOK!!
Én mindenesetre arra vagyok kíváncsi a DKV mikor fogja meglépni azt, hogy a józsai járatokat visszavágja a Doberdóig, hogy emelje a 2-es villamos kihasználtságát.
Remélem, hogy sosem. Kétlem, hogy növelné a 2-es kihasználtságát. Inkább még több utast riasztana el ettől az egyre színvonaltalanabb szolgáltatástól.
Ha a józsaiak vissza lesznek vágva, nem a párhuzamosságot csökkentik, hanem pl. a követést a Böszörményi úton.
Ott van példának a másik ballépés, a 10-es csoport elterelése a Piac utcáról. Így kevesebb ember jut el tömegközlekedéssel a Piac utcára, ergo az utas is kevesebb, akik - teszem azt - a Szent Anna utcán szállnának fel.
Ésszerűbb követés, kedvezőbb árak, normális útvonalak kellenek ide, nem további rövidítés.
Ja igen a buszcsere is elképzelhető szerintem, mivel már elmúltak 5 évesek a buszok, és főleg a szólók nem a jó minőségükről híresek, háta ide is jut a Mercikből mint Pesten :)
Szerintem összefüggést kell keresni, a tömegközlekedés (MÁV, Volánok, BKV + önkormányzati kézben lévő városi társaságok) átszervezésével kapcsolatban. Meglehet, hogy összevonják a DKV-t és a Volánt és pl. elővárosi vonalakat hoznak létre (böszörményi, sámsoni, mikepércsi vonalakra gondolok) lehet hogy így változtatnak a szóló-csuklós arányon, sűrűbben járnak, majd a buszok csodák mindig lehetnek. Én mindenesetre arra vagyok kíváncsi a DKV mikor fogja meglépni azt, hogy a józsai járatokat visszavágja a Doberdóig, hogy emelje a 2-es villamos kihasználtságát.
Szorosan összefüggő projektek kivitelezése fejeződött be Hajdúsámsonban, a teljes beruházás több mint 800 millió forintba került.
Hamza Gábor, a hajdú-bihari település független polgármestere az MTI-nek elmondta: az európai uniós és magyar központi költségvetési támogatásból megvalósult projektek keretében a 471-es út városi szakasza mellett mintegy 3,7 kilométer hosszú kerékpárutat építettek. Ugyanilyen hosszúságban megoldották a felszíni csapadékelvezetést is.
Naponta 8-8,5 ezren ingáznak Debrecen és Hajdúsámson között, a megyeszékhelyen dolgozó hajdúsámsoniak egy részének életét is megkönnyíti a most befejeződött közösségi közlekedés fejlesztési projekt: a jövőben ugyanis kisbuszok szállítják a település központjába a kertségekben élőket, megkönnyítve ezzel a Debrecenbe tartó járatok megközelítését mondta a polgármester, aki hozzátette, a településen buszmegálló, buszöblök, buszperonok és buszforduló is épült.
---------------------
Ez a napi 8000-8500 fő, hogyan oszlik meg ?
- Vonat ?
- busz?
- személygépkocsi?
A 8000 főből mennyien jönnek reggel és mennyien a nap többi szakaszában?
Én úgy tudom, hogy az az egyik fő oka, hogy a CAF villamosokkal nem tudják őket összecsatolni, és egy esetleges műszaki hiba megállítaná az egész vonal közlekedését.
Jó reggelt :) a DKV honlapján fent vannak az augusztus 20-ai terelések, 2V fog járni a villamos helyett... Ma egy érdekes dolgot láttam, vegyesen járnak a trolik és a pótlók ezek szerint megint visszaáll a régi rend, hogy hétvégén is trolik járnak majd ? Szerintetek 20-án troli v pótló fog járni ? :)
A Piac utcán, a Kistemplom elnevezésű megállóhelynél járda felújítást végeznek. A munkálatok idejére, várhatóan 2014. augusztus 14-ig az említett megállóhelyen nem állnak meg az autóbuszok.
A 19-es, 42-es és 42A jelzésű autóbuszok legközelebb a Csokonai Színház elnevezésű megállóhelyen állnak meg.
A követés kevés hozzá. Ha a menetidő 8 perc lenne oda-vissza is necces akkor épp 10 percre jön ki de ha megcsúszik egy lámpával már kész vége bukta.
És ugye egyáltalán nem biztonságos a művelet ez az egész előtt ott van. Egyedül elküldöd és nem tudja jön-e valaki szembe, a szembejövő sem tudja, hogy mehet-e szóval emiatt már menetidőről nincs értelme beszélni.
Hogy gondoltátok hogy fér bele 10 perc mellett??????????
Egyvágányozol a DAB Székház és Csemete utca között, ami magában 10 perc lenne. És a fordítási technológiai idő, amit két részben adsz ki: egyszer a Csemete utcánál másrészt a Dienes váltón is át kell menni. Ez plusz kb. 2 perc még ha azonnal vált irányt akkor is.....
Nem biztos, hogy a visszafogási lehetőség hiánya akkora gondot okozna. Attól függően, hogy a szombati vagy a vasárnapi rend szerint fog közlekedni a villamos, a Dienes - Hunyadi utca szakasz 10 perc alatt letudható.
A Csemete utcán nincs visszafogási lehetőség, a Kálvin térig meg nem tud eljutni, mivel a karneváli menet a Bethlen utcán elvágja az útját a kettes vonalnak.
Így tényleg szabad lesz a váltó, hiszen a Hatvan utcánál letér a menet. Az 1-es gondja megoldva. Az viszont tényleg érdekes lesz, mit tesznek majd a 2-essel.
Két éve már eljátszottam a gondolattal, hogyan lehetne terelni. Sosem valósult meg, de nem gond, próbálkozni azért lehet.
Azóta változott több ponton is a menetrend, de azért vannak aktualitások. "Szétbontásra" sem lenne szükség.
Vannak persze olyan javaslatok is, amelyek utólag már nem tűnnek olyan jó ötletnek (156Y, 23/Y), de a 11-es, vagy a 22/24-es viszonylatoknál szvsz érdemes lenne megfontolni.
A 2V pótlása érdekes felvetés. Tavaly nélkülözni kellett az 1-es viszonylatot, gondolom, idén sem lesz másként. Bár amennyire kiritkult a menetrend, szvsz pótlóbuszokkal meg tudják oldani. Mint már írták, visszafogási lehetőség csak a Dienesnél van, onnan pedig felesleges lenne járatni a villamost. Ha addig elmegy a pótló, a Doberdóig is el fog tudni menni.
11-es járat.:2 szakaszban zajlik le.
1.szakasz:Doberdó u.-ITS-Károly Gáspár utca-Kenézy-Segner tér
2.szakasz:Borzán G.u.-Csapó u. között váltózatlan-Dósa nádor tér.
De mit szólnátok hozzá ha össze lenne kötve és akkor úgy menne hogy: :Doberdó u.-ITS-Károly Gáspár utca-Kenézy-Segner tér-Nagyállomás-Attila tér-Klaipeda u.-Burgondia u.-Csapó U.-.....-borzán G.u.
12-es autóbusz
Vincellér utca Derék utca Kishegyesi út Pesti utca Mester
utca Csemete utca Dózsa György utca Nádor utca Thomas
Mann utca Mikszáth Kálmán utca Békessy Béla utca Móricz
Zsigmond út (Auguszta) Pallagi út Gyógyszergyár
13-as autóbusz
Segner tér Pesti utca Böszörményi út - Füredi út - Egyetem
sugárút - Nagyerdei körút Pallagi út Pallag
15-ös autóbusz
Csak az Attila tér és a Széna tér között közlekedik.
15Y-os autóbusz
Csak az Attila tér és a Lahner utca között közlekedik.
(Ez egy olyan nagy hülyeség miért nem mehetnek az állomás felé és úgy végig a Böszörményi úton?)
19-es autóbusz
Jégcsarnok Derék utca Vincellér utca István út Szoboszlói
út Erzsébet utca Wesselényi utca Hajnal utca Rakovszky
Dániel utca Ótemető utca Huszár Gál utca Kincseshegy utca
Mátyás király utca Sámsoni út
22-es autóbusz
A közlekedés két szakaszban zajlik:
1.szakasz: Vincellér utca István út Kishegyesi út Pesti utca
Böszörményi út Békessy Béla utca Kartács utca
Doberdó utca
2.szakasz:Köztemető, Főkapu Kassai út Csapó utca Burgundia
utca Kossuth utca Hajnal utca Attila tér
22Y-os autóbusz
Vincellér utca István út Kishegyesi út Pesti utca
Böszörményi út Békessy Béla utca Móricz Zsigmond út
(Auguszta) Pallagi út Gyógyszergyár Pallagi út - Móricz
Zsigmond út Kartács utca - Doberdó utca
23/23Y-os autóbusz
Nem közlekedik.
24/24Y-os autóbusz
1.szakasz:Doberdó - Békessy Béla utca Böszörményi út Vincellér utca
között az eredeti útvonalon közlekedik.
2.szakasz: Attila tér Szent Anna utca Burgundia utca Csapó utca
Kassai út Köztemető, Főkapu
25/125: A Vincellér utca - Derék utca - Kishegyesi út - Segner tér - Nyugati
utca - Erzsébet utca - Wesselényi utca - Hajnal utca - Faraktár utca
- tovább az eredi útvonalon, majd a Sólyom utca megállóhelytől a
Vámospércsi út - Vámospércsi út (forduló) - Vámospércsi út - Veres
Péter utca - eredeti útvonal - Faraktár utca - Hajnal utca -
Wesselényi utca - Erzsébet utca - Nyugati utca - Kishegyesi út -
Derék utca - Vincellér utca útvonalon közlekedik.
25Y/125Y: A Vincellér utca - Derék utca - Kishegyesi út - Segner tér - Nyugati
utca - Erzsébet utca - Wesselényi utca - Hajnal utca - Faraktár utca
- tovább az eredeti útvonalon, majd a Hold utca megállóhelytől a
Vámospércsi út - Vámospércsi út (forduló) - Vámospércsi út - tovább az
eredeti útvonalon - Faraktár utca - Hajnal utca - Wesselényi utca -
Erzsébet utca - Nyugati utca - Kishegyesi út - Derék utca - Vincellér
utca útvonalon közlekedik.
33-as autóbusz
Segner tér Pesti utca Böszörményi út Füredi út
Balmazújvárosi út 33-as út Nagymacsi út Nagymacs
41-es autóbusz
A Vincellér utca felől a Vincellér utca - Széchenyi utca Nyugati
utca - István út - Vincellér utca útvonalon közlekedik.
A Kinizsi Nyomda felől csak az Attila térig közlekedik.
42/(42A)-s autóbusz
Vadász utca Tégláskert utca Halász utca Balaton utca
Gázvezeték utca Mikepércsi út Homokkerti felüljáró
Wesselényi utca - (Nagyállomás Erzsébet utca Külsővásártér Nyugati utca
Pesti utca Bartók Béla út Szotyori utca Kishegyesi út Pósa
utca Kishatár utca) - Balmazújvárosi út Nyugati Ipari Park
43-as autóbusz
1.szakasz: Nagyállomástól a Dobozi lakótelep felé: Nagyállomás
Wesselényi utca Hajnal utca Munkácsy Mihály utca
Víztorony utca Ótemető utca Rakovszky Dániel utca
Csapó utca Burgundia utca Kossuth utca Dósa Nádor
tér
2.szakasz:Nagyállomástól a Kishatár utca felé: Nagyállomás
Erzsébet utca Nyugati utca Pesti utca Bartók Béla út
Kunhalom utca Kishegyesi út Pósa utca Torockó utca
Kishatár utca
(Szerintem sokkal jobb lenne ha úgy lenne megcsinálva hogy: Nagyállomás
Wesselényi utca Hajnal utca Munkácsy Mihály utca
Víztorony utca Ótemető utca Rakovszky Dániel utca
Csapó utca Burgundia utca - Klaipeda utca - Szent Anna utca -Attila tér - Wesselényi utca - Nagyállomás
Erzsébet utca Nyugati utca Pesti utca Bartók Béla út
Kunhalom utca Kishegyesi út Pósa utca Torockó utca
Kishatár utca )
Lehetséges hogy a 2-es vonalon villamos fog menni a Csemete u.-Doberdó u.-Csemete u. . De lehetséges hogy 2V lesz mert már egyszer ismerősöm mondta hogy a GPS-en van egy olyan mód is hogy Csak a Csemete-Doberdó-Csemete között közlekedik.
Augusztus hónapba léptünk, 20-án jön a karnevál, hagyományszerűen gondolom trolipóltózás lesz, de mi lesz a 2-es villamossal az 1-es nem fog közlekedni a karnevál miatt. A 2-esen is pótlózás lesz ? :) ha a karnevál útvonala a régi a villamos max a csemete utcáig tudna menni de a vonalon váltó csak a Dienesnél van ... Várom a tippeket ?:)
Hát, szerintem a villamos vonal mellé, a Piac utcára nem kellene visszarakni a busz vonalakat.
Ezzel sajnos nem értek egyet.
Az egy dolog - és logikus is, hogy nem járatjuk a 31-32-est a villamos mellett, de a Piac utca akkor is a városközpont egyik legfontosabb utcája, erre fel egyetlen viszonylatot hagytak meg, aminek a követése is borzalmas.
A 10-es és a józsai csoport is bőven maradhatott volna a helyén; az nem konkurencia, hogy a későbbiekben lesz 1-2 közös megállója a villamosokkal. Ha elvisszük az utasokat egy forgalmas útról, akkor sajnos átszállni se tudnak, ergo kihasználatlanabb lesz a 2-es, pedig pont az ellenkezője a cél.
Meg is lehet nézni az eredményét, gyakorlatilag nem utaztam még úgy 2-essel, hogy ne legyen ülőhelyem. És nem azért, mert tuskó vagyok, és nem adom át a helyemet.
Ennek jobb esetben ritkítás lesz a vége (a DKV-t ismerve), rossz esetben majd jön a buszos pótlás, mint a troliknál.
Helyette én inkább a 10-es vonalcsaládot úgy vezetném el a Nagyállomásra...
Lassan már jelentősége sem lesz annak, hogy a Nagyállomásig jár. Mióta a nagykörútra tették, az új szakaszon alig látok utast. Nem csoda, csúcsban azért a 46-os család sem közlekedik ritkán, az elviszi a tömeget a Segnerig.
Viszont ha a nyugati tehermentesítő végleg elkészül, talán oda át lehetne csoportosítani.
Természetesen a legfontosabb dolog még kimaradt, hogy még mindig rengeteget kell sétálni a K-Ny tengelyen utazóknak, hogy átszálljanak a villamosra.
Ezzel teljesen egyetértek, de én már nem várok csodát. Annyi eszük sem volt, hogy ha már átalakítják a Hal közt, akkor gyalogátkelőhelyet is kialakítsanak. Sűrűn látok olyan vakmerő embereket, akik átrohangálnak a kocsik között.
Az új Ítélőtábla megálló csúcsidőben elég jól ki van használva, de legalább 50 métert kell sétálni mindkét irányba, hogy gyalogátkelőhelyhez érjenek. A mélygarázsnál bőven elfért volna, ha már oda is lámpát tettek. De nem erősségük az előrelátás.
Tegnap is azt látom a Nagyállomáson, hogy felfestették az aluljáró melletti zebrát, de a korlát még mindig ott van. Kicsit se szabályellenes. Eleve, minek festik fel, ha a sajtó szerint szeptember közepéig kell várni arra, hogy megkapják az átkelőre az engedélyt?
Hát, szerintem a villamos vonal mellé, a Piac utcára nem kellene visszarakni a busz vonalakat. Vagy ha raknánk is, akkor legalább ne olyat, ami nem megy a villamossal közel. Helyette én inkább a 10-es vonalcsaládot úgy vezetném el a Nagyállomásra, hogy jönne a Segner tér felől a Nyugati utcán át, aztán balra fordulna a Széchenyi - Kossuth tengelyre, majd a Klaipedia utcára kanyarodna le, aztán folytatná az útját a Sumen utcán, s a Vígkedvű Mihály utcán át érné el a Nagyállomás, aluljáró megállót. (Mondjuk én azt a megállót átnevezném Nagyállomás, Petőfi térnek.) Visszaútban mivel nem tud rátérni a Sumen utcára közvetlenül, ezért a Wesselényi, majd a Szent Anna utcán menne, így érné el a Klaipedia utcát.
A józsai járatokat úgy kellene megváltoztatni, hogy azok a járatok is kövessék a 10-es járatokat vonalvezetésileg annyi különbséggel, hogy azok visszafordulnának a Homokkerti felüljáró alatt. De mondjuk én a józsaikat ide csak csúcsban hoznám be (6-9 és 12-18), természetesen expressz járatként, míg csúcson kívül csak a Doberdó utcáig közlekednének.
Helyettük a Böszörményi úton a 25/25Y járatokat vinném, mivel a Tócóskertbe meghosszabbítanám a 4-es trolit, mivel a járművek amúgy is tudnak menni áram nélkül is, meg sokszor amúgy is trolipótlózás van, akkor pedig oly mindegy.
Természetesen a legfontosabb dolog még kimaradt, hogy még mindig rengeteget kell sétálni a K-Ny tengelyen utazóknak, hogy átszálljanak a villamosra. A legrosszabb a helyzet a Csapó utca felől érkezőknek rossz, mert ők a troli esetén a Kossuth utca (450 m) vagy a Megyei Bíróság (250 m) megállókat használják. Míg a 11, 22/24 és 43 járatok esetén a 2-es villamosra már könnyű az átszállás, de az 1-esre elég nehéz, mert csak a Rákóczi utca (350 m) és a Hunyadi János utcai (290 m) megállók vannak. De a Csokonai Színház (300 m) sem a legjobb alternatíva. Helyettük a következő helyeken kellene megállót kiépíteni:
- Kossuth utca, Városháza megálló: közvetlenül a Városháza mellett a szórakozóhelynél lenne. A korlátot kellene megbontani, s már könnyű is lenne az átszállás
- Széchenyi utca, Kistemplom megálló: közvetlenül a lámpa előtt lenne. Mivel a buszok a legtöbb esetben amúgy is pirosat kapnak, így a forgalom többi résztvevőjét sem zavarnák
De a városban amúgy is volt arra terv, hogy egyirányúsítani akarnák ezt a fontos belvárosi tengelyt, s így mindkét irányba külön buszsáv kijelölésével nem zavarnák az autósokat az előbb említett megállóban megálló járatok.
Átestem egy nagy költözésen, a belvárosból most a Kishegyesi végére (Fészek Lakópark) költöztem. Autóm pár napig nincs, így kénytelen vagyok tömegközlekedni. Ilyenkor jövök rá még jobban, mennyire elcseszett a jelenlegi rendszer.
Tulajdonképpen egyetlen olyan viszonylat van, ahová értelmes helyre lehet eljutni, és az a 42-es. Tegnap például az Ítélőtábláig üres kijelzővel, működésképtelen jegykezelővel közlekedett, a megállóban kellett szólni a vezetőnek, hogy nem működik a rendszer.
46Y. Tegnap csúcsidőben 3 perc késéssel indult, a sofőr beszélgetett, így a nem kis forgalmú Mechwartnál el is felejtett megállni. Pár méterrel később, a Segner felé tette le a leszállókat.
Később beszélgetőpartner hiányában előkerült a telefon. Egy mezei autóst szénné büntetnének érte.
Elég sok az utas a Kishegyesin a Derék utca után is, ezért nem is értem, miért nem lehet több viszonylatot meghosszabbítani / összevonni. Nagyon hiányzik pl. a régi 22-es. Szvsz sok utas használna egy Doberdó utca - Műanyaggyár / ITK viszonylatot.
Tócóvölgy vasútállomás. Egyedül a 43-assal lehet érdemben megközelíteni. Most ráadásul autóbuszos pótlás van az állomásig, nem kevés az utas. Jegypénztár nem működik, de a kajlernél lehet jegyet venni.
Eddig jó, de az Építők utcája és a Tegez utca között nem férne el egy megálló?
23-as: még mindig nem értem, miért jó leszállítani az utasokat a Júlia-telepen, amikor a busz (üresen) továbbmegy a Sámsoni útig.
Piac utca: szörnyen kihalt, és értelmetlen dolog is, hogy a 42/42A-n kívül nem közlekedik busz arra. Vagy a józsaiakat, vagy a 10-est vissza kellene helyezni. Nem tudom, miért jó, hogy a 10-es kihasználtságát csökkentik egy ilyen lépéssel. De őszintén, én azt se bánnám, ha a Vincellérig közlekedne, mondjuk a Hatvan utca - Tisza István utca - Széchenyi utca - István út útvonalon. Kevesebben biztos nem lennének.
Le fogják valaha aszfaltozni a Benczúr Gyula utcán azt a 2-300 métert, ami a Móricz Zsigmond útig hiányzik? Nem kellene 10-15 perceket kerülni feleslegesen.
Elvileg nem, felső-vezetékkel buheráltak valamit és próbáztak (forrás szerint) ezért kellett. Mellesleg akkor hétköznap is pótlózhatnának ahhoz is van elég buszok, de nem teszik még csak nem is vegyes üzem van mint tavaly hogy troli/pótló. A másik, pedig miért most kezdenék tavaszi szünetben sem volt pótlózás, február óta tisztességesen járatják a trolikat. Miért pont most kezdenék el a hétvégi pótlást, mikor már lassan 1 hónapja kezdődött a nyári szünet ?? Nincs benne logika
Jó estét, nem tudja valaki véletlen, hogy hétvégén miért jártak trolipótlók megint, tegnaptól meg megint trolik járnak. Valami gubanc volt vagy megint kezdődik a nyári pótlózás ?
Az árakat elnézve lassan beszélhetünk taxiról is :(
Mellesleg az a 300 méter (vagy akármennyi) becsapós, mert nem tudjuk légvonalban megtenni. Épületeken sem sétálhatunk át, csak egy másik utcán. Arra pedig fizető utasokat (amiből egyre kevesebb lesz, ha így haladnak) nem kellene kötelezni, hogy gyalogoljanak, amíg igénybe vegyék azt, amiért nem kevés pénzt fizetnek.
Ugyanez a probléma az István úttal is. Akármilyen "közel" van a Derék utca, vagy a Segner tér, ne kelljen fél-egy órákat várni azért, mert hozzá nem értők tervezik meg az útvonalakat.
Egyébként sem hiszem, hogy a Leiningenen többen vennék igénybe a buszt, mint a Monostorpályi úton. Csak ugye a 15-ös meghosszabbításánál erről az "apróságról" megfeledkeztek.
Azért ne jelentsen már a párhuzamosan futó Leiningen és Monostorpályi út között lévő kb. 300 méter (és még akkor lehet sokat is mondtam) távolság ellátatlanságot! Buszról van szó, nem taxiról, ideiglenes forgalmi akadályok pedig adódnak.
Ha már itt tartunk, a Monostorpályi út közlekedése valami borzalmas. És akkor még jön ez a terelés is.
A Vécsey utca után, a Nagyállomás irányába már csak a 18-as közlekedik, ami egész nap óránként jár. A 18-ast ugye áttették a Leiningen-re. És akkor most jön a teljes ellátatlanság, és ki tudja, meddig marad a lezárás...
Ott a Ménrót utca, teljesen alkalmas a buszközlekedésre. De minek, ha egyszer ki lehet hagyni az egészet?
Nem tudom, hogy csak engem zavar-e, hogy az összes új plexi-esővédőt nem sokkal a kettes indítása után megtisztították, kivéve a (talán legforgalmasabb ) Kálvin tér megállóban.
Senkinek nem szúrja a szemét ,hogy ilyen mocskos a két megálló?
A DKV szerint a városüzemeltetés a felelős, de hát gondolom olyan messze vannak egymástól, hogy hosszú idő, míg odaér az információ.
Szerintem - többek között - ebből is látszik, hogy se a DKV , se a városházi fejesek nem járnak erre, mert valamelyiknek talán csak szemet szúrt volna...
Már volt róla szó, de tudtommal el lett vetve a dolog, mivel a fedező telepítése utólag macerás és költséges is és nem nyújt sokkal nagyobb védelmet a jelenlegi Stop táblánál.
És még 513 is volt ma csak arról nem számoltak be, mivel gondolom az autós elismerte a hibáját így sem rendőrség sem kettéosztás nem ellet csak max 3-4 villamosra.
Nem tudja valaki, hogy hova lehet fordulni, ha egy közlekedési tábla rosszul van kihelyezve?
Konkrétan a Sámsonin mentem a bicikliúton, jobbra mentem a Báthori utcára, és láttam hogy jön szembe az út közepén egy autó, másrészt az utca gyanúsan olyan keskeny, hogy jó eséllyel egyirányú. És tényleg, és szembe mentem a forgalommal (mondjuk a bicajosok 99%-át ez nem zavarja, de engem igen). A behajtani tilos tábla viszont a biciklút mg az autóút között van, így a bicikliseknek praktikusan háttal. Lehetne bentebb 2 méterrel.
A Budain már én is gondolkodtam. Kemény dió, mert a járdaszigeteket el lehet úgy bontani, hogy összeköthető legyen, de nem tudom, a körforgalomba bekapcsolható-e. Már csak azért sem, mert hat kijárata lenne, ha jól számolom.
Szerintem én a Monostorpályi-Vécseyre gondoltam, nem tudom miért.
Vajon a Galamb-Gizelle-Budai É(1).-Vécsey-Szabó K-Budai É.(2) kereszteződést meg lehetne csinálni úgy, hogy mind a 6 út egy körforgalomba essen? Mert a Budai É. mindkét szakasza elég közel van, már akkor azt is bevehetnék.
Az végül is ugyanaz, mint a Szabó Kálmán - Vécsey ;)
Mindkét kereszteződésre gondoltam, mivel a Gizella - Rigó sarkon is van bőven baleset. A másik az, hogy nagyon nagy kitolás a Szabó Kálmán - Gizella utcákon haladóknak ez a forgalmi rend. Többen haladnak rajta, mint a Rigó vagy Galamb utcákon, mégis állandóan meg kell állni mindegyik kereszteződésnél.
Azt a kereszteződést én is útálom, nehéz balra kifordulni.
"Esélye sem volt elkerülni az ütközést." De igen, ha nem indul el úgy, hogy nem lát ki balra rendesen. Ha nem látom, hogy jön-e valami, akkor nem megyek.
Hát én a Gizelle-Rigó sarkon 5-ből egyszer láttam autót, amikor arra jártam (a sajáton kívül), minek oda bármi is? Nem inkább a Galamb-Gizella kereszteződésre gondoltál?
Nem tudom, mennyire lenne OTT megvalósítható egy körforgalom...
De a városban van még pár számos kereszteződés, ahol minimális összegből biztonságosabbá lehetne tenni a közlekedést. Példának okáért ott van a Szabó Kálmán - Vécsey, vagy a Gizella - Rigó utcák kereszteződése.
Szegeden és Vácott már használják ezt a technikát, nálunk miért ne működne?
Sajnos tényleg rossz a kereszteződés kialakítása. Ha a külső sáv úgyis megszűnik, nem értem, miért nem lehet kijjebb helyezni a megállási pontot? Onnan jobban lehetne látni, ki halad a belső sávban.
A szitu a következő volt. Egy tartálykocsis kamion fordult a Kishegyesiről a Pósára jobbra kis ívben.
Lehetett látni, hogy a Fordos észlelve, hogy a kamionos nem egyenes megy, hanem lefordul, elindult a STOP táblától. A buszt azonban (ami azért nem ment lassan) nem vette észre, mert a kamion takarásában volt. Esélye sem volt elkerülni az ütközést.
A légzsákok kinyíltak az autóban, de a hölgy utasnak a homloka sérült. A buszon nem sérült meg senki.
A busz elejét újra kell építeni, a szélvédő is sérült.
A Homokkerti alá anno az 5-ös és 6-os trolit tervezték :)
Most inkább azt mondom, közlekedjen valamelyik déli viszonylat a Sumen utcán keresztül, teszem azt a 44-est. Összevonhatnák a 43-assal, vagy "feláldozhatnánk" a 11-est, és a 44-es a Doberdó utca - ITSH - Szabó Lőrinc utca - Csigekert utca - Kiskörút - Mikepércsi út - Ozmán utca között közlekedhetne.
A 35-ös a pihenő idejében akár az Alsójózsai utcáig is elmehetne, így nőne az alsójózsai járatok aránya, bár időigényes lenne.
Hát mondjuk én azért gondoltam a sűrűbb követésre, mert most Győrött is lakom, s itt a külső területekre, amik kb. Haláp méretűek, vagy még akkorák sem (Pinnyéd, Sárás, Likócs), oda is napközben meg hétvégén óránként megy busz, míg csúcsban 20-30 percenként. Így gondoltam arra, hogy nálunk is ki lennének használva a külső városrészekbe közlekedő járatok. Jó, nem azt mondom hogy tömegek lennének rajta, de ha már 15-20 fő van rajta buszonként, akkor már jó. Így szerintem napközben és hétvégén óránkénti, míg csúcsban 20 vagy 30 percenkénti követést kellene biztosítani Ondódra, Pallagra, Halápra és Nagymacsra. A 33-s vonalcsaládra szerintem amúgy is kellene sűrítés, mert a múlt hétvégén utaztam rajta, s vasárnap délután 71-en voltunk a buszon Nagymacs felé, ami szerintem elég jó arány, mivel szerintem csak a városban közlekedő buszon nincs ennyi utas.
Hát, akkor azokon az utcákon mehetne a busz, így lenne arra felé is egy összeköttetés, de akkor ezek a járatok körjáratba visszafelé a Szentgyörgyfalvi úton közlekednének, hogy érintsék Józsa központját is.
A 35/35Y a mostani közlekedési rendjénél vár kb negyed órát a felsőjózsai megállónál, s arra gondoltam, hogy amíg ott áll, addig kimehetne a 34-es régi buszfordulójáig, a Bondorhát utcáig. Így a Józsa nyugati részén is lakók kapnának egy új összeköttetést a várossal.
Ezzel a megoldással akkor a járatok mehetnének új irányban is Józsa felé. A 34-es és a 36-os (kifelé Józsa központon át, míg visszafelé a Meszesi utca felé) akkor mehetne úgy, hogy a Wesselényi - lakótelepről indulna a Homokkerti felüljáró oldalától, s akkor egyenesen menne a Nagykörúton, majd a Hortobágy malomnál térne rá a Böszörményi útra, míg a 35/Y és az új józsai járat, ami fordítva tenné meg az alsójózsai kört, az indulna a Segner térről, majd Hatvan utca, Bethlen Gábor utca, Egyetem sugárút, Dóczy József utca, Kartács utca, Doberdó utca, majd innen menne újra a Böszörményi úton. Így vissza lenne adva az Egyetem (Dóczy József utcai buszmegálló által) és Doberdó utca kapcsolata, s a józsaiaknak közvetlen egyetemi kapcsolatuk lenne. Ezekhez a józsai járatokhoz készítek egy menetrendet is, hogy hogyan jönnének ki az ütemek :)
Én is számolgattam korábban a 45/45A-val, végülis megoldható, csak nem tudom, ki lenne-e használva; elnézve a 37-es menetrendjét.
A józsai járatokkal az a gond, hogy Alsójózsára csak egy viszonylatcsalád közlekedik, Felsőre viszont kettő.
Azt korábban már ecseteltem, hogy a józsai buszokat vissza kellene vinni a Nagyállomásra, de mindet más-más útvonalon, hogy hasonló legyen a menetidejük. A 34-es a leghosszabb, az mehetne a nagykörúton. A 35-ös mehetne a Piac utca felé, a 36-os a Kossuth utca felé, pótolva a 31-est.
Azt nem tudom, lenne-e értelme még egy viszonylatot tenni Alsójózsára. A Harstein kertek felé mehetne, legalább lenne egy új összeköttetés. A gond az, hogy a Meszesi utca nincs leburkolva. Viszont az előtte lévő utcák igen, és a képek alapján nem is rossz állapotúak.
Hát Halápon meg Nagycserén is laknak emberek, nekik is valahogy be kellene jutniuk a városba. A menetrend úgy lenne hangolna, hogy a Tócóskertből egyszerre indulna a 25Y és a 45, hogy a Vámospércsi úton így egyenletesen 15 percenként menne a 25 és a 45/45A, s így a 45-ösöknek 15 percet kellene várakozni a Kéknyelű utcánál, hogy visszafelé kijönni a Vámospércsi útról a Belváros irányába tartó 15 percenkénti ütem a 25Y-sal. Mivel Haláp onnan már csak 8 perc, megfordulva 16-17 perc, így gondoltam arra, hogy akkor minden második járat kimehetne odáig, hogy addig ne álljon ott feleslegesen a busz. Meg természetesen új megállópárt is kellene kialakítani az Újkertvárosi lakótelepnél, ahol most épülgetnek az új társasházak. Hétvégente azért sokan szoktak lenni a 37-esen, ha jobb az idő, mert mennek az emberek sétálni meg kirándulni a Nyírerdőbe, vagy Hármashegyre.
Most meg azon gondolkodom, hogy Józsára hogyan lehetne egységesen ugyanannyi járatot vinni, mármint Felsőn és Alsón is ugyanannyi, vagyis ugyanolyan sűrűséggel járjanak, meg az Alsóiak panaszkodnak, hogy ő feléjük csúcsban csak fele annyi járat közlekedik, természetesen jogos a felháborodás.
Szerintem a Vámospércsi úti buszfordulóhoz felesleges a járatokat járatni, mert általában a Veres Péter utca után már nincsenek rajta utasok, akkor legalább a Kéknyelű utcáig kéne elvinni a buszt. De oda csak a 45-öst gondoltam, ahonnét minden második járat tovább közlekedne Halápig csúcson kívül, (45: Vincellér utca - Kéknyelű utca - Nagycsere - Haláp; 45A: Vincellér utca - Kéknyelű utca), míg csúcsban maradna a jelenlegi 37-es, mert nem jönne ki a megfelelő menetidő.
A 23Y járatot átszámoznám 40-re, mert ahhoz valami köze azért volt, s úgy jönne, hogy Doberdó utca - Kartács utca - Dóczy József utca - Nagyerdei körút (balra a Klinikák felé) - Hadházi út (balra a temető elérése miatt) - Kassai út - Sámsoni út. A járat természetesen igazodna a klinikai és a Tevás műszakváltásokhoz.
A 19-est a Sámsoni út irányába el kellene hozni a Rakovszky Dániel utcáról, mert ott általában 5-10 perc késést szenved a nagy közúti forgalom miatt. Ehelyett belehetne hozni a Dobozi lakótelepre, csak így kimaradna a Főiskola, de 3 perces sétával elérhető a Brassai Sámuel Szki. megálló, vagy a Dobozi utcát a másik irányba kellene egy irányúsítani, s így megálló sem maradna ki.
A Kossuth utcán buszsávot kellene építeni a következőképpen (majd a későbbiekben egy rajzot is linkelek hozzá, csak most nem találom; az új sávelosztást írnám le):
-Kossuth utcáról a Belváros felől: a jelenlegi 2 sáv megmaradna, az egyik lenne a jobbra-egyenes sáv, míg a másik a balra kanyarodó sáv
-Kossuth utca a Faraktár utca felől: a jelenlegi 2 sáv helyett 3 sávot csinálnék. Lenne egy jobbra kanyarodó, egy buszsáv, s egy egyenes sáv a Belváros felé. Ezek a sávok a kereszteződés után eltolással érkeznének a megfelelő helyükre. Így a közösségi közlekedést előre engednénk, nem késnének így a buszok. A sávok már a Méliusz tér becsatlakozása után. becsatlakozás után elkezdődnének, esetleg lehetne kirakni olyan kis félköröket a buszsáv két oldalára, amik a fővárosban vannak a villamossínek mentén, hogy az autósok ne hajtsanak rá.
Rengeteg fejleszteni való lenne abban a térségben.
Én a 23Y-nek (habár más viszonylatszámot adnék neki, mert köze nincs a 23-ashoz) első sorban ezt az útvonalat találtam ki:
Doberdó utca - Sámsoni út (szinte mindegy, milyen útvonalon) - Mátyás Király utca - Kincseshegy utca - Mák utca (érintené az új bevásárlóközpontot) - Vámospércsi út.
De a 23-ast is ideje lenne megvariálni:
Vincellér utca - Derék utca - Kishegyesi út (balra) - Pósa utca - Kishatár utca - Balmazújvárosi út - Füredi út - Hadházi út - Baksay / Zákány utca - Kassai út - Sámsoni út (forduló érintésével) - Júlia-telep.
Semmi értelme, ahogy jelenleg lepakolja a Júlia-telepnél az utasokat, aztán ÜRESEN elmegy a Sámsoni útig, ahol gyakran még a 19-essel is cserél. Mibe kerülne, ha ott utasokat is venne fel?
A 23Y-osnál semmi értelme sincs a Vámospércsi úthoz járatni, mert általában a Sámsoni út után már alig van rajta utas. Inkább körjáratként kéne vinni a környéken. Menne rendesen a Veres Péter utcán végig, de ott aztán nem balra fordulna, hanem jobbra a Belváros irányába, aztán meg a Budai Nagy Antal utcán át hoznám vissza a Sámsoni útra. Így sokkal több utas tudná elérné az Egyetemet, meg a Komáromi Csipkés György tértől elvették az egyetemi kapcsolatát (15Y hiánya), s ezzel visszaadnák. Az nagyerdei szakasz is változhatna úgy, hogy ne a körút déli, hanem északi részén járna a Klinikák érintésével. Ezzel a megoldással végre nem az lenne, hogy mindent csak a Veres Péter utcán lakók kapnak, hanem a Budain lakók is kapnának egy új utazási lehetőséget.
Meg kellene vizsgálni, hogy a Sólyom utcán hogyan lehetne autóbusz vonalat vezetni, mert aki azon az utcán lakik, ő nekik 10 percet is kell tenni, hogy a legközelebbi megállóig eljussanak. Erre az útra a 11-est tudnám leginkább elképzelni. Szerintem a buszok elférnének egymás mellett, mert kétirányú az utca, s leginkább kérdéses szakasz az a Hold utca és a Vámospércsi út közti rész. De a szakasz kikerülése érdekében a járatot azon a részen vissza lehetne tenni a Veres Péter utcára az Ecsedi István utcán át, vagy a Budai Nagy Antal utcára a Honti/Hold utcákon át.
Szegeden a közelmúltban - sok máson túl - külföldről szerzett használt villamosokat modernizáltak , pótkocsiból motorkocsit építettek , alacsonypadlós létrehozásába fogtak , illetve dízeles buszból trolit csnáltak . Ez a fajta építő kedv nem újkeletű dolog: a "napfény[...] Bővebben!Tovább »
Tényleg nem értem, hogy miért nem nyit például pékséget a DKV? Lehet az jobban menne nekik, mert a tömegek közlekedtetése nem az erősségük. És évek óta nem tudtak belenőni. Sajnos.
Minél ritkábban közlekedik egy járat, annál kevesebben használják.
Kivéve a külterületi járatoknál. De 45-ös nem az, sűrűn lakott területen közlekedik. Ha gyakran közlekedne, több lenne az utas. Ritkán járatni felesleges, a betérő 25/25Y pótolhatja a külső szakaszon.
A gond az, hogy az István úton lenne rá bőven igény, csak ahhoz változtatni kellene az útvonalán.
Igazából nem értem miért nem lehetne közlekednie rendesen hétvégén a 45-ösnek.Azt ne is mondják,hogy nincs elég busz mert nem hiszem el! Egyébként meg azt se értem miért kellet átnevezni a Kondorosi Csárdát Vámospércsi útra sose fogom megszokni.Ráadásul nem ártana végre a buszok külső hangszórójára is feltölteni,hogy merre közlekedik mert márciustól ezt se sikerült megcsinálni még.
Hihetetlen, hogy még egyszer sem tudtam problémamentesen hazajutni a melóhelyemről a 19-essel (és más nem is közlekedik odáig, de erről majd később).
Szerencsére 10-ből 9-szer kocsival megyek, de amikor nem...
Vagy kimarad, vagy késik, vagy elmegy az orrom elől 4-5 perccel korábban.
Ma például a 8:23-ast késtem le (ami NEM a DKV hibája volt, én maradtam bent tovább). Így hát a 8:38-assal kellett mennem. Ahogy a Lovas utcához ért a busz, jöttek a gondok. Az előző busz, a 8:23-as ott állt a megállóban vészvillogóval, de szemmel láthatóan semmi baja nem volt a busznak. A mi buszunk, miután átvette az utasokat, előzésbe kezdett, majd amikor a fülkék egy vonalba ért a két vezetőfülke, a sofőrök elkezdtek beszélgetni. Vagyis blokkolták az utcát.
Meg is lett a beszélgetés eredménye, a mögénk került, egyébként korábban induló busz "betáblázva" elindult, majd folytatta az útját, árnyékként indult el a Júlia-telepi forduló felé.
Az utasok szinte az összes megállóban ordítottak a mi sofőrünkre, hogy már 28 perce a buszt várják (holott ő pont nem érdemelte volna meg, hiszen akkor indult, amikor kellett). A mögöttünk lévő busz egy jó darabig nézte csodálkozva, hogy hozzá senki nem száll fel, majd a Csokonai Színház előtt átváltott Garázsmenetbe, és áttért a Piac utca felé kanyarodó sávba.
Gratulálok!
Még "szerencse", hogy ez hazafelé történt meg. Ugyanis bármilyen hihetetlen, nem minden munkahelyen tolerálják a késést, még az 1-2 percest sem. Az ilyen bohóckodásokkal pedig az utasok (akik szintén dolgozó emberek) állásával játszanak.
A másik: valamit igazán kitalálhatnának erre a "fantom" 23-asra.
A legtöbb járat lepakolja az utasokat a Júlia-telepen, majd REZSIBEN kimegy a Sámsoni útra, ahonnan egyébként nagy igény lenne még egy viszonylatra.
A járatok másik része pedig a Júlia-telepnél vált viszonylatot; 19-ből 23-ba, és viszont. Nem látom értelmét. Annak pláne nem, hogy a 23-as ne vigyen utasokat a Sámsoni útig.
Én már gondolkodom valami olyasmin, hogy össze lehetne fésülni a két viszonylatot, és lehetne egy 19-19Y az alábbiak szerint:
Vincellér utca - Sámsoni út - Júlia-telep - Hadházi út - Balmazújvárosi út - Kishatár utca - Kishegyesi út - Vincellér utca.
Igaz, hosszú, és zavarérzékeny is lenne, de a jelenlegi helyzet sem jó már senkinek.
És egy kép: hogyan közöljünk menetrendváltozást anélkül, hogy sokat költenénk új hirdetményekre? Hát így!
Igazából nem mondhatni el,hogy a jobb állapotúak lettek felküldve mert össze vissza válogattak.Ha tényleg annyira a jobb állapotban lévőket akarták volna elvinni akkor a 80-as illetve a 90es szériákból válogattak volna.A 90-es szériából 4-et vittek el.
Sziasztok! Budapesten utaztam LMG-074-gyel kb. fél órát. A beszámolók alapján arra készültem, hogy ez egy hosszú és borzalmas út lesz, de kellemesen csalódtam, egy teljesen átlagos busznak tűnt. Igaz, nem volt nagy utasforgalom, és az idő is pont kellemes volt.
A jobb állapotú példányok kerültek Budapestre? Milyen állapotban vannak most a Debreceniek? Az üzemeltető mennyire van megelégedve velük?
Mo.-on nem arra használják a vonatokat, hogy elindul, és legalább 50 km-en át 120-al megy, hanem nem. Ez van vagy 80-as átlagtempó. Még amit nem értek, hogy van Valami Kengyelfutó vonat, az konkrétan nem áll meg Bp. és Db között, mégis lassabb, mint az IC. Miért megy lassabban, rejtély.
Ja, Párizs-Genf 540 km, 3,5 óra. Ott meg arra használják a vonatot, amire való. Tudom, demagóg!
2020-ban hány évesek is lesznek Debrecen mostani autóbuszai ?
11. Komoly kor :D
Akkorra már esedékes a cseréjük ?
12 évre kötöttek szerződést, szerintem inkább azt szeretnék, hogy ne legyen hosszabbítás. Vagy ha lesz is, nem ezzel a járműparkkal.
Csakhát...
Egyrészt a trolibuszok újabb felszámolási szándéka.
Másrészt, láthattuk, mire jutottak az elektromos busz fejlesztésével. 2020-ig 6 év van. Most épp hogy egy midibusz össze tudnak szerelni. Kétlem, hogy hat év múlva már csuklósok járnának aksikkal.
Bár lehet, addigra lecsökken annyira az utazók száma, hogy ne is legyen szükség midibuszoknál nagyobb járművekre.
Ez mind nagyon szép és jó, de pl. a Károlyi Mihály utcai megállóban megint majd csak a megálló után tudnak majd megállni a buszok? Vagy most van annyi eszük, hogy erre a 3 napra kiszedik a korlátok a megálló széléről, amit nagyokosan lekorlátoztak??? Kíváncsian várom, de gondolom nem lesznek korlátkiszedések, de majd azért én is rákukkantok! :)
A Panoráma út fele szeretnék majd menni valamelyik hétvégén. Azt akarom megkérdezni tőletek, hogy a 37-es autóbusz jár-e arra és a Fancsika víztározóhoz a Fancsika elnevezésű megállóhelyen kell-e leszállni a buszról?
Legközelebb csak 18:00-kor indul? vagy egész napra be van osztva? Ha az utóbbira igen a válasz akkor pontosan melyek az indulási időpontjai a nagyállóról?
Jó estét, ki mit tud arról, hogy miért volt ma kint trolipótló is reggel, illetve miért volt kint kb a dkv összes üzemzavar elhárító teherautója a felsővezetéket kémlelve ?
Ha a hátralépésből nem esik le neki, akkor valami egyértelmű kézmozdulattal jelezhetsz neki, hogy haladhat szépen tovább (de mondjuk abból nincs semmi baj, ha feleslegesen megáll, legfeljebb a saját üzemanyagmegtakarítását b*ssza el).
"aki fut a busz után, az sportol, aki integet, az búcsúzkodik."
Hú, de gyűlölöm ezt a mondatot!
Londonban le kell inteni a buszt, ez is lehetne egy megoldás. A másik véglet meg amikor jön a busz, senki nincs a megállóban, én látványosan hátralépek, elnézegetem a tájat a megállótól elenkező irányba, de csak beáll a busz, de senki sem fel, se le. Ilyenkor mit gondol a sofőr, hogy a látványos érdektelenségem ellenére mégis fel akarok felszállni? Most fityiszt mutogassak neki vagy csúnyábbat, hogy megértse hogy nem akarok felszállni?
Hát bakker, vidéken azért elég sok kivilágítatlan megálló van az út szélén, meg mindenféle bekötőút mellett, ott akkor ne is próbáljon meg felszállni senki sötétben, mert úgyse veszik fel? Ne vicceljünk már, van a buszon fényszóró, meg egyébként is úgy kéne megközelíteni a megállót, hogy lehet fel vagy leszálló utas.
Engem a Kishegyesi úton "akart" ott hagyni egyszer a sofőr, mert nem látott a sötétben, a megálló mellett haladva hirtelen megállva azonban amikor utolsó pillanatban észrevett, ajtót nyitott és bocsánatot kért, mondta is hogy nehéz látni az utast ha sötét van.
Kalimpálni nem minden sofőrnek célszerű, sokan nem is szeretik, sokan félre értik. (Ez teljesen szubjektív)
Inkább az önkormányzatnak írj, hogy a megálló környékét rendezzék - jelen esetben (ha más panasz nincs a megállóval) a közvilágítást oldják meg.
Sokkal hatékonyabb megoldás a sofőrnek is, mert nem kell sasolni a sötétben és az utasnak is jobb, sőt biztonságosabb is.
Legközelebb integetés helyett célszerűbb lesz az egyezményes "STOP" jelet, egy feltartott hüvelykujjat alkalmazni. :) Ugye, aki fut a busz után, az sportol, aki integet, az búcsúzkodik. :)
[Ekkor és ekkor] a Nagyállomás felé induló 48-as buszt vártam a Pohl Ferenc utcai megállóban. A busz érkezett is, viszont a megálló előtt se irányjelzéssel, se a busz mozgásával nem jelezte számomra, hogy engem észrevett és szándékozik beállni a megállóba engem felvenni (még sötét volt). Erre én elkezdtem integetni a sofőrnek, de a busz lassítás nélkül elhajtott előttem! Erre ordítozva a busz után futottam, mire az kb. 60 méter után megállt és felvett. Megkérdeztem a sofőrt, hogy mégis mennyire kell kiabálni, hogy felvegyen egy utast, erre azt mondta, hogy "azt hittem azért integet, hogy nem akar felszállni". Ez több dolog miatt is furcsa:
1. Miért nem állt be eleve a megállóba? Nem lát?
2. Miért integetne valaki, aki NEM akar felszállni? Szerintem aki nem akar felszállni, az hátrébb lép a megállóból, és látványosan nem mutat érdeklődést a busz iránt. (erre még visszatérek) A "nem akarok felszállni" és a "hahó, itt vagyok" integetés meg nem egyforma.
3. Miért állnék a megállóban, ha nem akarok felszállni? Más busz nem jár arra olyankor. Oké, ezt a sofőrnek nem kell tudni.
Azt kérem, hogy a sofőr kapjon oktatást a buszmegállóban lévő utasok megtalálásáról. ill. hogy a Cég adjon ki egy tájékoztató anyagot - a sofőrök és az utasok felé is - a felszállási nem szándék megfelelő jelzéséről. Mert már többször jártam úgy, hogy a 2.-es pontban leírt viselkedésem ellenére is beállt a busz, ajtó kinyit, de senki se fel, se le (ezt csak a szemem sarkából látom, mert direkt nem nézek a vezetőfülke irányába). De ez a magatartás ezek szerint nem célravezető.
Válasz:
Tisztelt Ügyfelünk!
[Ekkor és ekkor] Ügyfélszolgálatunkra érkezett jobbító szándékú észrevételét az illetékes szakterület felé továbbítottuk. A szakterület vezetője az [ekkor és ekkor] történt eseménnyel kapcsolatosan tájékoztatta Irodánkat, hogy járművezetőink feladatuk szerint kötelesek biztosítani a megállóhelyen tartózkodó utasok zavartalan le-, és felszállását. Az Ön által leírt esettel kapcsolatosan járművezetőnk jegyzőkönyvi meghallgatása is megtörtént, melyben munkatársunk elmondta, hogy sajnálatosan az esetre nem emlékszik, mindazonáltal kétségbe nem vonva az Ön panaszát az autóbusz járművezető figyelmét felettese felhívta, hogy munkáját az előírásoknak megfelelően végezze.
Figyelmeztette, ha utazni szándékozó személyt lát, minden esetben álljon meg és győződjön meg az utas utazási szándékáról, továbbá munkáját a jövőben fokozottan ellenőrizni és ellenőriztetni fogja.
Jöhetnek a kövek!
Ja, és szerintetek hogy kell jelezni a felszállási szándékot és nem-szándékot?
Lehetne, de ők szerintem már csak ezért sem akarják. A főépületnél is célszerű lenne újra beüzemelni a megállót, ha már egyszer úgy alakították át az úttestet, hogy a megállót is kialakították.
Feltételezhetően azért, hogy előkészítse a terepet az intermodálisnak.
Évek kérdése, hogy egyáltalán hozzákezdjenek. Ráérnek majd akkor elterelni a forgalmat.
Van egy olyan gyanúm is, hogy a megszűnt, toronyház előtti megállót nem szeretnék pótolni, mert ugye az aluljárótól a Raktár utca egy picit messze van.
De szvsz eszük ágában sincs visszatenni az eredeti útvonalra. A régi buszfordulóban most parkolási díjat lehet szedni, hülyék lennének ismét buszmegállót létesíteni ott.
Ettől még vissza lehet tenni. A busz legfeljebb megáll a híd lábánál. De azt se felejtsük, hogy van egy megálló a főépület előtt is. Ott simán megállhatna a 30-as.
Ha mégsem valósulna ez meg, akkor a 42-essel egyetemben befordulhatna visszafelé a híd alá, így nem kéne aluljárózgatni az átszálláshoz.
Egyszerűen a fejemet fogom, nem igaz, hogy ennyi dilettáns dolgozik a közlekedésben ebben a városban.
Jó reggelt! Bár igazság szerint még én is rendszeresen újra és újra elszörnyülködök néha.
Amit szintén nem értek még, hogy a 30-ast mégis mi a pék f*száért kellett kivinni az Erzsébet utcára? Nőt a menetideje, nőtt a vonal hossza és legalább az utasoknak is többet kell gyalogolni ennél is, tehát tipikusan az a szituáció, ahol mindenki rosszabbul járt. Nem lehetne legalább - mentsük ami menthető alapon - legalább ezt az egy járatot visszatenni a helyére? DERKE?
A 30-ast a város rakatta ki a Nagyállomás elől. Feltételezhetően azért, hogy előkészítse a terepet az intermodálisnak. Na akkor fájjon a 30-as. Én sem értem miért jó ez most, de ez lehet mögötte. A DKV sem ért ezzel egyet, hiszen nekik sem jó ez. Több a futás, új területeket nem tár fel, ráadásul a villamosok érkezésekor rendszeresen terelni kellett.
Nem adjuk fel. Ez ügyben is szerintem fogunk még jelentkezni.
Még akkor terelték el, amikor megváltozott a forgalmi rend a Nagyállomásnál, és azóta is úgy maradt. A posta dolgozói már kérték, hogy állítsák vissza, de semmi eredménye. Pedig több sebből vérzik ez az útvonal, a Névtelen utca miatt rengeteget csúsznak a járatok.
De szvsz eszük ágában sincs visszatenni az eredeti útvonalra. A régi buszfordulóban most parkolási díjat lehet szedni, hülyék lennének ismét buszmegállót létesíteni ott.
A másik vicc: sok 19-es járat folytatja 23-asban, és viszont. Ehhez a 23-as a Júlia-telepről a Sámsoni út felé veszi az irányt, persze utasok nélkül. Miért? Lenne igény a Sámsoni úton több viszonylatra is.
Józsai járatok: Vajon meddig folytatják a felesleges keringőt a kiskörúton? Szvsz baromira nem kifizetődő. Ha átadják az elkerülő új szakaszát, akár vissza is tehetnék a végállomást a Nagyállomásra.
A 10-eshez annyit, hogy a 10A helyretételén túl a Piac utcára is vissza kellene vinni. El kéne feledni, hogy minden káros, ami a Piac utcán megy a villamoson kívül. Átszállás szempontjából pont, hogy előnyösebb lenne.
A meglévő peron tényleg elég szűk, viszont nem hiszem, hogy abból az irányból trolival vagy busszal érkezők közül jelentős lenne az átszállók aránya...
Egyébként - sok más mellett - ezt is tanítani kéne, elrettentő példaként, hogy hogyan NE alakítsunk át egy teret. Egyszerűen a fejemet fogom, nem igaz, hogy ennyi dilettáns dolgozik a közlekedésben ebben a városban. Az eredeti állapothoz képest a leszálló és a felszálló utasoknak is többet kell gyalogolni, gratulálok a "szakembereknek". Ráadásul esőben eddig legalább be lehetett állni a Nagyállomás "eresze" alá, ott gyakorlatilag egy vonatnyi ember is kényelmesen elfért, mostantól viszont max a kis szar, minden oldalról nyitott megállóban lehet várakozni, ami kb. semmi ellen nem véd.
Amit szintén nem értek még, hogy a 30-ast mégis mi a pék f*száért kellett kivinni az Erzsébet utcára? Nőt a menetideje, nőtt a vonal hossza és legalább az utasoknak is többet kell gyalogolni ennél is, tehát tipikusan az a szituáció, ahol mindenki rosszabbul járt. Nem lehetne legalább - mentsük ami menthető alapon - legalább ezt az egy járatot visszatenni a helyére? DERKE?
Nyiss egyet. Nem vagyok debreceni, de én is szívesen olvasgatnám. Gondolhattuk volna hogy park épül, ezt manapság nem csak Debrecenben kezdik a fák kivágásával és a fű lebetonozásával.
Lehet hogy tényleg nem akartak beleavatkozni a forgalmi rendbe, de ha már úgyis felbontották az utat, szvsz szinte mindegy, hogy aszfalt, vagy sín kerül oda.
Már mindegy. Csak ha emellett döntöttek, jobb lett volna előre látni, mi lesz.
Szerintem ebben az évben még nem volt menetrendszerű forgalomban (javítsatok ki ha tévedek), mert decemberben volt egy komolyabb meghibásodása, amivel Mikuláskor szét is verte a délutáni csúcsot. Azóta én magam legalábbis nem láttam egyszer se...
Ott ehhez volt idő hozzászokni. Itt pedig minden adott volt, hogy az építés során normális helyre (középre) tegyék a síneket. Valamiért mégis így akarták. Most meg ennek isszák a levét.
BP: 2, 3, 4, 6, 12, 14, 17, 18, 19, 24, 28, 37, 41, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 59, 61, 62 villamosoknak van ilyen szakasza. Végül is lakótelep és belváros, annyira egyik sem sűrűn lakott :p
+ azon vonalak ahol közös közúti és villamos forgalom van és nincs villamos peron
Azért ha megnézitek Pesten is elég sok helyen megy a villamos az út szélén, még sincs gond belőle. Ez egyszerűen csak figyelmetlenség. Sok autós félvállról veszi a dolgot, pedig le kellene lassítani, vagy akár megállni az ilyen kereszteződés előtt, szétnézni, hogy jön-e villamos és ha nem, akkor lehet menni. De erre nincs idő, sietni kell, szétnézni az már luxus. Van az autóban már mindenféle kütyü, majd szól, ha gond van. :)
Itt tehát nem csak az autósok figyelmetlenek / hülyék, a város is megbukott közlekedésszervezésből. Pláne a Mikszáthnál, ahol még fedezőt se voltak képesek kitenni egy feljáróhoz. Csodálom, hogy nem ott történt a legtöbb baleset, hanem a DAB-nál.
Sok előnnyel nem járt, hogy az út szélén megy a villamos. Így is - úgy is szélesíteni kellett az úton. Így max a parkolókat tudták megszüntetni.
A '70-es években, pont ezért rakták be mindenhol az út közepére a villamos vágányokat, mivel a jobbra kis ívben kanyarodónak szinte a hóna alól jön a villamos.
Azt nem állítom, hogy megértem, miért van annyi baleset, de meg sem lepődök rajta.
Nem véletlen teszik általában az úttest közepére a síneket. Ha már nem oda rakták, akkor figyelniük kéne. Nem csak az autósoknak.
A Mikszáth - Thomas Mann utcákon a legtöbb kihajtó útnál (ahol az út szélén halad a villamos) gyakorlatilag csak táblák vannak. Fényjelzők kellenének, de nem villanyrendőrök. A sokat említett kétfázisú / fedező jelzők pont erre vannak kitalálva. Az ilyen balesetekkel előre kellett volna számolni, és nem megvárni, hogy a fél járműparkot tönkretegyék.
Érdekes, hogy az ívekről most nincs szó. De ha már megállókat alakítanak át, úgy aszfaltozhatnák le a síneket, hogy a buszokat is elbírják pl. az Egyetemnél.
Mondjuk nem értem miért kell mindig hangsúlyozni, hogy milyen nagy a kár, elvileg erre találták ki a kötelezző biztosítást... Vagy jövő év elején a DKV milliárdos veszteségét majd erre (is) lehet fogni? (a bliccelők mellett, természetesen :P )
Na már heti kétszer karamboloznak a villamosok lassan már ki sem tudják adni a minimális villamos számot ... Én nem értem, ha városvezetés látja mi a baj és ugyanott történik akkor kibaszarintom oda azt a kurva lámpát és akkor látja a nyomorultja, hogy piros és akkor megáll... Mert nem is értem ennyi hülye jön a villamos és nekimegy én miért nem érzek vágyat, hogy nekimenjek a villamosnak ???
Ha én 22:28-as utolsó sebesvonattal el akarok jutni Debrecenbe a Nyugatiból a MÁV miért nem tájékoztat az indulás előtt engem arról, hogy át kell majd szállnom?!
Csak a villamos miatt felesleges lámpa, elég lenne az a sárgán villog/pirosan villog dolog. Az a fedező jelző? Azt hittem az azt jelzi, hogy mikor lehet búgatni a kandisznót. :)
Ez is reális, bár én eddig úgy tudtam, hogy a hülye tanul a saját kárán :)
Én nem vagyok baleseti helyszínelő, de a fotó alapján tényleg úgy tűnt, hogy a terepjárós kis ívben, a sínre akart kitérni, akkor, amikor szemből jött a villamos.
Nem jártam arrafelé mostanság, így nem tudom, van-e tábla, és ha van, akkor könnyen észrevehető-e. De ettől függetlenül egy fedező bőven elférne ott is, és a Mikszáthon is. Már csak azért is, hogy az első két hónapban ne amortizálják le az összes villamost.
Más: mostanság ismét hetente változtatnak valamit a buszok menetrendjén (23Y, 11, 48). A józsai buszokat vajon meddig közlekedtetik a kis hurokban? Csak mert a világon semmi értelme ebben a formában.
Plusz a 10-es forgalmának is rosszat tesz az új útvonal.
A fotó alapján meg olyan, mintha a kocsi mögött is végig korlát lenne, szóval mintha a kocsi a villamossínen hajtott volna. Vagy a villamos húzta el magával odáig? Erről nem írnak.
De tényleg nem értem hogy egy nagy sárga mozgó objektum, az nem látható? Ha valami lesz ott és akkor, amikor én ott akarok lenni, akkor össze fogunk ütközni, ez elég egyszerű. Egyszerre két dolog nem lehet ugyanott ugyanakkor. Mindegy hogy ez most villamos; ha egy nagy sárga kamion jön az úton, akkor is figyelni kell, ezért nem értem hogy miért számítana hogy villamos, meg újdonság, és jaj, nem számítok rá.
Remélhetőleg tanult az autós belőle, de a városnak is kéne. A rengeteg korlát, vagy a Csemete utcai dupla lámpa helyett áldozhattak volna pár fedező jelzőre.
Az a legnagyobb baj, hogy iszonyat figyelmetlenek az autósok, én nap mint nap autóval arra közlekedem mégsem vánszorogtam még bele egy 2-es villamosba se. Mellesleg azokkal a vészjelző villogó/piros lámpákkal miért spóroltak ?? Mennyibe tartana kihelyezni az összes problémás helyre ? Jerikó utca, Károlyi Mihály utca, meg a Martonfalvi utcával szembe ? Semmibe... Ez a rendszer ha olyan forgalmas helyen működik mint a Nagyerdei körút meg a Pallagi út akkor itt is működne
A BKK a menetrendek felrakásával szombatra készült el, akkorra amikor az új menetrend életbe lépett. Ez hol követendő példa?!
24 órával (se?) a metró indulása előtt nem lehetett tudni, hogy lesz az átadó, mikor lesz utasoknak átadva stb. És nem a bkk honlapjáról derült ki ELSŐNEK, hogy utasátadó nincs csak egyszerűen elindul délben valahonnan a metró... Ez hol példa?
Lehet a kifogásokat keresni, hogy gyakori a menetrendváltozás, nincs idő rendesen átnézni, stb stb.
De ott van pozitív példának a BKK, ők a 4-es metró átadása után egyből felraktak minden változást, korrekten. Pedig ott "picit" több viszonylaton kellett variálni.
A reptéri busz menetrendje sincs frissítve, pedig a cikk szerint már naponta jár és változott az indulás időpontja is! Tegyen már valaki rendet a DKV háza táján!
Az a 2 indulási időpont még a 40 percezős időszakból maradt ott valami rejtélyes oknál fogva. Nem tudom mi az oka, de több helyen is található ilyen hiba.
Én pont azon a villamoson utaztam akkor, amelyik elütötte a biciklist. Belülről semmi nem volt észrevehető, csak egyszer hirtelen fékezett egy nagyot a jármű, alig pár méterrel a megálló előtt. Ajtók kinyíltak, a villamosvezető gyorsan kiugrott a járműből, ahogy az utasok is rögtön kiszálltak. Ahogy előrébb sétáltam, annyit láttam, hogy egy ember a biciklijét rángatja ki a villamos eleje alól, s ez sikerült is neki, szóval tényleg nem történt baja a biciklisnek és magának a biciklinek se nagyon. Amúgy számomra se teljesen érthető, hogy valaki hogy nem néz szét jobbra-balra, mielőtt kikanyarodik valahova. Hiába olyan gyors és szokatlan a villamos, de ez alapvető közlekedési szabály.
Lehetőségeimhez mérten utána érdeklődtem - a forrás nem bombabiztos:
Egy kerékpáros bizony a villamos elé fordult!!! Állítólag a debreceni villamos igen csendes és gyors, és errefelé legutóbb vagy 30 éve járt villamos, tehát még nem annyira megszokott. De nem ez az igazi szenzáció, hanem az, hogy az emberke az egészet megúszta egy karcolás nélkül, holott a villamos telibe kapta!
Állítólag van a CAF-nak egy alsó biztonsági terelő valamije, ami megmentette az életét! Állítólag a biciklin sem nagyon látszott, hogy egy több tíz tonnás száguldó valamivel ütközött, ami tíz méteren keresztül tolta maga előtt!
Ez mindenképp nagyon nagy eredmény és elgondolkodtató a jövőre nézve, mert eddig - mint írtam - nem az volt a jellemző, hogy egy ilyenből élve ki lehetett jönni...
Nincs valaki debreceni, aki látta, vagy bővebbet tud erről a biztonsági rendszerről?
De mi az, hogy a villamos elütött egy kerékpárost? Hogy a _villamos_ ütött el egy kerékpárost? Ennyi életösztön nincs egy emberben, hogy körbenézzen, mielőtt keresztezi a villamossínt?
Én a városi TV-n láttam az esetet, és ott mondták a biztonsági izét. Ez valami köpeny a villamos körül alul? Arra nem emlékszem, hogy pontosan hogy történt, de én a felvételeken semmi olyan tereptárgyat nem láttam, ami mondjuk takarná a villamost. Akkor hogy történhetett? Pláne biciklivel, ami sokkal lassabb, mint egy kocsi? Be akart fordulni jobba, és nem vette észre hogy jön mögötte egy több tíz méteres, több tonnás, mégiscsak valami motorhangot kiadó objektum?
Amellett pedig mivel 2 hét alatt második baleset történik az érintett kereszteződésben érdemes lenne oda is egy veszélyjelző lámpát kipakolni mint ami Dienes mellett, a Nagyerdei körútnál vagy a Gyógyfürdőnél is van, de szerintem a Károlyi Mihály utcához is elkelne egy ilyen lámpa.
Most hallottam a hírt: a 2-es villamos tegnap elütött egy kerékpárost!
Ez nagyon sajnálatos, de:
Milyen marketing "szakemberek" dolgoznak arrafelé?
A hír elképesztően érdekes része szinte elsikkad: a CAF biztonsági kialakítása miatt - bár tíz méteren keresztül tolta maga előtt a biciklist - a kerékpáros sérülések nélkül megúszta azt a "kalandot", amelybe 100-ból 99-en meghalnak(vagy csonkolódnak)!
Egyszerűen nem hiszem el, hogy ne ennek legyen a legnagyobb hír-értéke!
Most, amikor Pesten még versenyeztetgetnek, akkor egy ilyen "bizonyságtétel" akár tender-győzelmet is jelenthetne!
Jó lenne, ha egy helyi szakember, szemtanú megosztaná valamelyik fórumon a részletes történéseket!!!
Na akkor licitálhatunk, hogy holnap meddig bírja ?:)
"20.00
A felsővezeték hálózatban jelentkezett műszaki hibát szakembereink elhárították, így holnap, azaz március 23-án, vasárnap üzemkezdettől a 2-es villamos vonalán folytatódhat a próbaüzem.
A 2-es villamos vonalon vasárnap üzemkezdettől a villamosok ismét menetrend szerint a teljes vonalon végig közlekednek.
Az 512-es CAF-ot még láttam bemenni a Nagyállomásra, az volt az utolsó villamos, ami végigjárt a vonalon. A villamospótlókon meg heringezés van, mert 2 csuklós mellett 4-5 szóló van kint.
A trolivonalakon van kint most potlóbusz? Mert én egyet se láttam, csak önjáró Trollinokat.
Annak egyébként mi a lényege, hogy ideiglenes (narancssárga) papírra nyomtatták a megváltozott 11-es és 23-as menetrendeket? Nagyobb változások is lesznek áprilistól?
Gondolom figyelemfelhívásból lett ilyen színe. Hamarosan úgyis le kell cserélni az összes menetrendet!
Tegnap a Kishatár utca végénél (a balkanyar előtt) szembe jött velem egy 42Y :D
Én úgy tudtam, már nem közlekedik :)
Apropó, most hogy csak a 42/42A közlekedik a Piac utcán, a volt Centrum megállónál kirakták A0 méretben a menetrendjét.
Ez szép és jó, de ironikus, hogy más megállókban olvashatatlan, bolhaf*sznyi menetrendeket tesznek ki.
Annak egyébként mi a lényege, hogy ideiglenes (narancssárga) papírra nyomtatták a megváltozott 11-es és 23-as menetrendeket? Nagyobb változások is lesznek áprilistól?
Nem ártana, pont tegnap mutatkozott meg, mi van akkor, ha a 2-es nem tud közlekedni.
Most, hogy nincs alternatíva a Piac utcán, el kellene gondolkodni, jó-e ez így. Legalább a 10-es családot vissza kellene rakni.
A karambollal kapcsolatban: látszik, hogy ez volt az első - szerintem a DKV-t teljesen felkészületlenül érte ez az eset: káosz, az villamosok össze vissza jártak, a Doberdón a kitérőről elfeledkeztek...
A villamos-vezetőket meg kellene tanítani a mikrofon használatára - miután a mikrofonokat használhatóvá téve beállították!
Tegnap két alkalommal utaztam a debreceni 2-es villamoson.
Az első utam idegre-menően lassú volt: a lámpák, a váltók, a sétáló övezet nagyon visszafogja a villamost. A villamosvezető sem tett semmit a gyorsaságért, mert olyan nehezen nyitotta-zárta az ajtókat, hogy az már egy meccsen is az időhúzás kategóriája!
Amúgy maguk a kocsik nagyon jól néznek ki, szokatlanul kényelmesek. A villamos csengője nagyon diszkrét, egy autóban ülve nem igen hallható!
A második utamon kifogtam egy "menő" profit, aki nagyon érezte a járgányt, kihasználta a gyorsulását, és az ajtókkal is zsonglőrként bánt.
Az utóbbi meggyőzött arról, hogy a sok rosszul programozott lámpa mellett van a járművezetőnek is "sara" az elképesztő csiga-tempóban.
A közös szakasz meg tragédia, mérhetetlenül szánalmas lötyögés 400 Ft-s (járművön vett) jegy ár mellett!
Tegnap jártam az Attila térnél. A Szent Anna felől óriási sor volt, mert:
- balra nem lehetett bekanyarodni, mert 1 sáv van ugye, ott meg feltorlódtak az Árpád tér irányába haladók.
- A Keletterv felől az okosok ottragadtak a kereszteződés közepén, nem tudtak továbbmenni, így keresztbe, akik a hídra akartak feljutni, azok sem tudtak. Mert a lámpánál csak annyit kell nézni, hogy "ződ!", de az, hogy kimenni a kereszteződésből nem lehet, mert ott a sor vége, az nem számít ugye!
Köszönöm. A következő kérdés, hétvégén trolipótló vagy aggregátoros troli lesz kint szerintetek ? Amúgy ahogy ma elnéztem az 5-ösön volt busz a többin aggregátoros trolik jártak jobbára
Mikroszkopikus szinten, 1 max 2-3 közel eső csomópontban Vissim, hálózati azaz makroszkopikus szinten Vissum.
Hosszabb periódusidő alkalmazása bonyolult nagy méretű és nagyforgalmú kereszteződésekben javasolt azt szokták mondani tervező mérnökök, hogy kis csomópont kb 60 (s), közepesen nagy 75 (s) nagyobb 90 (s) 120 csak ritkán.
Minél nagyobb periódusidő előnye a veszteségidő csökkentése, hiszen egy zölddel sok autó megy át, viszont a várakozási idő az magas, főleg ha pont lekési valaki a zöld jelzést. Viszont ha kevés autó jön egy irányból és hosszú a zöld (pl. 1-2 fázis épp alacsonyabb forgalomnagyságot ad az átlaghoz képest) akkor az kapcitás fölösleg is lehet. 120-as ciklus esetén nagy szórások lehetnek.
Ha mindenhonnan kevés autó jön, akkor gyorsabban lemegy a kör, mindenki hamarabb távozhat, mindenki örül.
Miért lenne gyorsabb? Ugyan úgy a periódusidőt ki kell várni, fix.
Ha sok autó van, akkor későbbi zölddel mész át, de kevesebb ideig tart egy kör, ez nagyjából kiegyenlítődik.
Ez a kisebb hátránya.
Viszont a fölösleges, kis forgalomnagyságú irányok tiltásával a főirányoknak szükséges zöldideje megadható. Tehát a kisebb periódusidő így nem azt jelenti, hogy arányosan csökkented a nagyobb idejűt. Így lehet optimálisan kihasználni a kapacitásokat. A balkanyar tiltás egy statikus módon így segíti a kereszteződési műveletek számának csökkentését, illetve ezáltal gyorsítja a forgalmat, valamint a maszkolt forgalomirányítás szűk keresztmetszeten lehetővé válik. Számos előnye van a rövidebb periódusidőnek. De, ez hálózati szinten fontos, a többi csomópont kapacitását figyelembe kell venni.
Gondoljunk bele Bp-en 90-esek, ennél nagyobb forgalomra. És folyamatos a kiürítés, a balkanyarok pedig el vannak vezetve, ahol lehet.
"A Nagyállomás és az Árpád tér között a 43-as autóbusszal is lehetséges az utazás."
Most nincs tanszünet... munkanap lesz, kíváncsi leszek, mikor kellene honnan fognak szedni trolipótlónak buszt ? Hétvégén még elmegy gondolom, hogy csak diezel trolik járjanak, de csúcsidőben munkanap nem hiszem. Bár gyanítom, hogy dízeles trolikkal fognak majd bohóckodni azért ajánlják a 43-ast, vagy esetleg bérelnek megint a Hajdú Volántól ?
Mikor jobb a hosszabb periódusidő? Mármint ugyanannyi idő alatt ugyanannyit van zöld, csak gyakrabban és rövidebb ideig. Ha feltételezzük, hogy minden irányból ugyanaddig zöld, akkor mindig a periódus negyedében (mínusz tiszta piros) zöld. Ha mindenhonnan kevés autó jön, akkor gyorsabban lemegy a kör, mindenki hamarabb távozhat, mindenki örül. Ha sok autó van, akkor későbbi zölddel mész át, de kevesebb ideig tart egy kör, ez nagyjából kiegyenlítődik. Csak azok szívnak, akik PONT utolsónak mennének át egy hosszú zöld alatt, ők várnak még egy kört. De a többi 25 (a többi irányból) meg hamarabb mehet, nem megéri?
Oké, többször van tiszta piros. Nincs erre valami szimuláció?
Szép narancssárga lett a 11-es menetrendje a megállókban.
Álmosdra egy piros Man jött. A buszvezető már ment volna haza de őt hívták be erre a kanyarra. Ilyenkor nincs tartalékos emberke egy busszal ha lerobban egy busz?
A 90-es periódus a városban mindenhová bőven elég lenne. (Ha nem volt egyértelmű korábbiakban igen, a teljes hálózaton 90-re gondoltam).
120-ra azért van(?!) szükség, hogy mindenhol minden irányba lehessen kanyarodni. Hosszabb periódus több állás idő, nagyobb menetidő gazdaságtalan, adott csomópontokban nagyobb áteresztőképességgel (méretfüggő), kisebb periódusidő gazdaságosabb, forgalom gyorsító, kevesebb állásidejű, de adott kereszteződésekben rövidíti a zöldidőt.
Én úgy gondolom, hogy akkor fogod igazán elrontani a hangolást, ha egy alapvetően 120 mp-es periódusú rendszerben (ez van a városban mindenhol) beleteszel egy-két helyen 75, 90, vagy más periódust. Ez esetben az autóforgalom a váltásnál mindenképpen torlódni fog.
Ez megint függ attól, melyik kereszteződésről beszélünk.
A Bethlen Honvéd utca felőli végén pl. többen kanyarodnak balra, mint jobbra. A Szoboszlói útról is többen térnek a buszvég fele, mint ahányan a Miklósra mennek tovább, csak baromi rövid a zöld jelzés. A Vágóhíd utcáról is a legtöbben a Nagyállomás fele térnek.
Szóval ez veszélyes fegyver. Hiába gyorsítja a forgalmat, a közlekedőknek keresztbe tesznek vele. Elég arra emlékezni, milyen káosz van néha a Honvéd vagy a Thaly Kálmán utcáknál. Akkora forgalmat már alig bírnak el, plusz, mivel a Péterfia utcának van elsőbbsége, gyakoriak a kifordulás miatti balesetek.
Ha jól emlékszem, ez a téma pont a Honvéd utca miatt merült fel. Igen, sok a balra térő autó. Ennek az a fő oka, hogy a Hadházi úti kereszteződésnél sincs balra térési lehetőség, így aki az Egyetem sgt. fele akar közlekedni, meg van lőve.
Épp ezaz, hogy balra kanyarodik 5 autó, ami nem jelent terhelést más utcákra. Viszont ha azokon a forgalmi rend jól van kialakítva akkor elbírja.
Viszont kérdés, hogy a torlódás, a lassítás, túlterhelés a mellékutcán legyen ott duzzasszunk vissza vagy inkább a fő(bb)utakon? Hm?
A villamos nem szól jelentősen közbe ki lehet használni azt, hogy a Hunyadi mesterrel párhuzamos. Tökéletesen illeszkedhet, sőt kétszer kaphat zöldet is akár.
(Itt nem a villamos a lényeg, alapjában véve globálisan - más kereszteződésekben - is vizsgálandó kérdés a balkanyar tiltás. Villamos nem mindenhol van, csak az esetpélda volt ilyen.)
Van ennek sajnos más veszélye is, pl. túlterheltté válnak a csatlakozó utcák.
Bár én pont a Szoboszlói út - Miklós utca - Erzsébet utca kereszteződésnél gondolkodtam el azon, hogy a Szoboszlói - Külső vásártér-, valamint a Miklós utca - Erzsébet utca irányban tiltani kellene a balra kanyarodást. Ez majd akkor lenne aktuális, ha megépülne a kiskörút új szakasza (vagy inkább az egész). Az pl. botrány, hogy a harmadik zöldre ér át a 19-es.
De a Bethlen utcánál ez már nem működne, és pont a villamos miatt. Addig gyorsította a forgalmat, hogy a Bethlen utcáról nem lehetett a Fórum fele hajtani, ma már felesleges lenne a tiltás, mivel a villamos így is - úgy is bekavar. Nem beszélve az új jobbra kanyarodási sávról a Hunyadi utcáról a Bethlenre, ahol másfél perceket kell várni.
A 120 mp-be max a villamosnak tudsz kétszer zöldet adni, minden buszos irány kétszer nem fér bele. Viszont ekkor a hangolást lehet elrontod a nem villamosos kereszteződéssel. (attól függ hol értelem szerűen)
Nem kell megkerülni. Kérdés mit akarunk. Hagyjuk ami van így jó, mindenhol mindenhová lehet kanyarodni, marad a 2 perces várakozás a kereszteződésekben és marad a sok autó, a buszok, villamosok állnak. Vagy újragondoljuk az egészet és lesznek tiltva erősen balkanyarok,felgyorsul a közlekedés, újraosztjuk területeket közutat stb.
A balkanyarokat sok helyen meg lehetne tiltani. Előnye, hogy a leghosszabb idejű műveletek és egyben a legveszélyesebbek is eliminálva vannak. Így a 120-as periódusidő 90-re, helyenként 75 vagy 60-ra is csökkenthető lenne. Így felgyorsulna a forgalom, a kis kapacitású forgalmakat pedig el lehet vezetni. Ez a közútnak sokkal jobb. Valamint elkezdődhet a közúti terület újrafelosztása, ami szintén előnyös. A tömegközlekedés így indirekt módon (kvázi statikusan) előnyben részesül, mert nem várakozik, rövidül a menetidő, kevesebb eszköz kell vagy ugyan ennyi eszközzel sűríthetsz.
A Bethlen utcánál a balkanyar (egyik irányból sem) hiányozna, ha okosan elvezetnék őket, megoldható simán. Így a Bethlen utca É és D -i ágai egyszerre kapnának zöldet.
A Kishegyesi úton is van pár fölösleges balkanyar, ami miatt sokat kell állni.
Én ma köpni nyelni nem tudtam mikor a Tanítóképző előtti lámpánál a Fórum felé a 15Y mellé beállt egy S2 jelzéssel közlekedő szólóbusz, amin vmi SHUTTLE BUS volt a kijelző második sorában, a felette lévő sort nem láttam sajnos. Pár ember ült mindössze rajta, érdekes jelenség volt. Az eset 7.30 fele történt.
A déli részen melyik szakaszra gondoltál? A Vásáry környékére?
Szvsz ott még épp el lehet lenni lámpa nélkül is. De a Honvéd utca környéke botrány. Plusz ott a Thaly Kálmán utca, ahol ki se lehet rendesen látni a Péterfián parkolók miatt. És még balra is ki lehet hajtani. Na, OTT tényleg meg kellene tiltani a balkanyart. A Honvéd utcához pedig egy lámpát tenni.
Először a déli végére gondoltam, de lehet, hogy Te az északira. Az tényleg gáz, mert egy csomó balra kanyarodó feltartja az egészet. Megoldás: balra fordulni tilos kellene.
Eszerint 48 perces volt egy kör (+ végállomási tartózkodás), és a grafikon szerint pontosan 11 percet töltött a jármű lámpa előtt szabad jelzésre való várakozással.
Ha ezt meg lehetne spórolni, az kb. két járművel kevesebbet jelenthetne a 2-es vonalon.
A 44 perces menetidőhöz képest sok, hiszen nem tudják tartani a menetrendet. A 31-es buszhoz képest is sok, hiszen a 2x24 percet az is tudta hozni... Főleg kora délután.
Ez a 48 perc oda-vissza nem is rossz! Bár így is an jópár perc ácsorgás, de azok gondolom lámpák, az máshol is van. Itt amúgy azért áll, mert keresztbe tényleg van forgalom, vagy csak játszásiból áll 1-1 percet?
Meg eleve, a Dózsa Györgyön miért kellett mindenhova lámpa? A Simonyin is vígan elvan a villamos lámpa nélkül. Ott is, meg szerintem itt is ha jön valami, akkor nem fordulok ki elé és kész. Na mindegy, nem értek hozzá.
Jó estét, ma délután zavar volt a troliközlekedsbe, olyan 16:30-tól. Arra lettem figyelmes, hogy a 342-es Solaris,( Helyközi Autóbuszállomás megállóhely) 346-os Maz (Segner tér) és a 404-es Ikarus ( Nyugati utca) vesztegel. A Dkv-s kocsi a Segner téri tárolóba ügyködött vmit a felső vezetékkel. Érdekesség, hogy agregátoros Solarisok jártak csak, nem volt TROLIPÓTLÓ busz. Ezek szerint csúcsidőben nincs elég busz ?
Néztem a menetrendet és ténylég jelöli a nem rokkant kocsikat. Kiváncsi leszek holnap lesz e ikarus a 3-son. Elég hülye menetrend több féle jelölés hogy eddig ez meg az közlekedik de mindennap jár az adott járat.
A "keskeny" villamosoknak egyébként valóban csak az indokolja a létjogosultságát, hogy a meglévő hálózaton közlekedhessenek, de ennek nyilván ott van jelentősége, ahol van vagy 10-15 vonal, nem ott, ahol 2, ráadásul azon is csak egy pár száz méteres szakasz a necces, amit hamarosan úgyis újra kell építeni.
Nem vagyok debreceni, nem tudtam, hol van az Ajtó utca, és megtévesztett a "közös szakaszon nem jöhet szembe" szövegrész a 8413-ban. Úgy értettem, hogy a két villamosvonal közös szakaszáról van szó.
Ettől függetlenül én sok szempontból előnyösebbnek tartom a keskenyebb villamosokat. 15 cm nem nagy többlet a kényelem szempontjából, de akadálya lehet annak, hogy egy villamosszerelvény másik vonalon is járhasson.
Szerintem csak a Plaza és az Ajtó utca között indokolt a felújítás, onnantól kifelé a körútig eléggé korrekt a pálya. Szabad szemmel látható is egyébként, hogy a vágánytengely-távolság nagyobb az Ajtó utcától kifelé, mint a régi nagypaneles szakaszon.
Igen, és kurva szűkek belülről is. Szállj fel mondjuk egy ICS-re Budapesten, aztán egy KCSV-re Debrecenben, utóbbival garantáltan a "hú bazmeg, de tágas" érzés fog hatalmába keríteni. De valószínűleg ugyanez a helyzet Combino-CAF viszonylatban is.
A gyártó olyan széles villamost készít, amilyet a megrendelő akar, nem hinném, hogy ez különösebben befolyásolná az árat, de ha igen, akkor sem lefelé... A meglévő pályát meg nem kellett átépíteni, mivel az említett szakasz az 1-es vonalán van, mellesleg még valamikor a KCSV-k beszerzése előtt kapott komolyabb felújítást. Szóval az átépítés egyébként is ráfér(ne), ha meg már hozzányúlnak, akkor mindegy hogy x cm-rel távolabb helyezik egymástól a síneket.
Valamit nem értek. Miért kellett olyan széles villamost beszerezni, amihez át kell építeni a meglevő pályát? Annyira olcsó volt, hogy még így is megéri? A pesti Combino és a szegedi PESA 10 cm-rel karcsúbb. Debrecennél nagyobb városokban is járnak jóval keskenyebb villamosok, több városban 1000 mm nyomtávú pályán. Szűk, kanyargós belvárosi utcákon is lazán elférnek.
Ja, és a Csemete utcán a kimenő oldalon igen össze-vissza mutatott a tábla: hol 6, hol 1 percet, de nem volt kiírva hogy teszt üzemmódban (nem) működik.
Tényleg nem tudom, hogy ezek az "utasinformációsinformatikaiberuházások" mennyibe fájnak, de "annyit" sem ér, az biztos!
Ha nem - vagy rosszul - működik, akkor már nem ér egy kalap szamócát sem!
És azért tartósan nem igen láttam még jól működni.
Viszont az A/4-es nyomtatott kiírások hibátlanul működnek.:)
Ebben a szélben igen érdekes volt a váróhelyek vékony plexijének "működése"...
Az, hogy mocskosak, az egy dolog. De nagyon nekidőlni nem tanácsos, mert hártya vékony a cucc... viszont - ha jól emlékszem - a Kispiacnál tiszta volt a kalitka, és ahol nem volt pad, ott egy siető pasas bő nyállal felkenődött, mert túl tiszta volt!
Az érdekes lesz, ha ott majd a 40 fokban nyáron az alászorult melegben a tűző napon hogy fognak kókadozni az emberek... (árnyékot egy fa sem ad - mivel nincs is...)
Ebben az országban minden egyszerű, ez Nagy Attila szájából hangzott el, hogy további Cafot szeretnének vásárolni, a másik kérdés az lenne, hogy miből vásárolnak már ?
Igen 3-as villamos ami majd 2018-ra lesz kész :D, szerintem a KCSV-kat akarják selejtezni azért vesznek még Cafot majd, így villamosba is egységes járműpark lesz:), csak a trolikban marad némi változatosság.
510 helyett jött vésztartalék kén. mert 508 koccolásakor 510 másodjára ment volna visszafogva csak vezérlési hiba miatt jött ki, de még ma is kint van, 510 aznap vissza is állt csak nem volt tartalékos így jött 490.
Előbb utóbb az 1-esen is azok fognak közlekedni, mert 9 járművet akar még vásárolni a DKV. Így elkerülhetetlen lesz felújítani az Ajtó utca - Pláza szakaszt.
Egyébként ezt a "közös szakaszon nem jöhet szembe két CAF" dolgot hogy gondolták? A Bem téren bevárja majd egymást a két szerelvény, és a Kálvin / Bem téren ácsorog addig a villamos a megállóban? Elvégre "csak" 4 perces út.
Szvsz a Honvéd utcánál nagyon simán elférne a két CAF egymás mellett.
Mellesleg minek még kilenc jármű? 27 villamosa lenne a városnak. Akarnak 3-as villamost is? :D
Hát pedig ennek nagy hagyománya van a DKV-nál... Ugye a trolik se közlekedtek jó hosszú ideig se hétvégén, se csúcsidőn kívül, pedig azok se 2 fillérbe kerültek.
80-85%-os csúcsidei kihasználtság azt jelenti, hogy a járatokat be kell sűríteni. (Mindenféle körítés nélkül: egy járat bevezetésekor a max. kihasználtság 80% optimális maximum. Vidéken 70% se rossz)
48 perc fordulóidő? eddig 44-et mondtak a villamosra (menetrend) akkor 7 perc helyett csak 3 perccel gyorsabba villamos? Ugyebár 7 perc volt... 48 perc alaltt menetrend szerint megfordult a 31/32 is...
Hamarosan mind a 18 villamos megérkezik Debrecenbe, a DKV azt tervezi, hogy két szerelvényt tartalékállományba vesz, míg néhány megjelenik majd az egyes vonalon is.
Kicsit drága mulatságnak tűnik azért venni két db. félmillárdos járművet, hogy félreállítsák tartalékba.
Egyébként várható, hogy esetleg valamikor a közeljövőben beépül a 2-es pályájába egy vagy két plusz vágánykapcsolat? Elég gáz lesz, ha valami apró probléma miatt egészvonalas pótlást kell megszervezni a reggeli csúcsban így, hogy nincs elég autóbusz...
Az mellékes számukra.. minden esetre én csak úgy engednék Caf-ot az 1-es re ha már felújították ezt a szakaszt és kiszélesítették, mert az érdekes művelet lenne ha nem mehetne el egymás mellett két Caf, vagy csak 1 esetleg 2 kerül az 1-esre a két bengáli helyett és egymás után indítják őket akkor nem fognak találkozni az biztos...
Más téma: A cikkbe megemlíti Nagy Attila, hogy a 13, 22, 24, 44, 48 kapta meg a 31-32 csuklósait. Valamint ma reggel megtört a jég Ikarus közlekedett a 3-as trolivonalán
"Kiemelte, a régi nyomvonalon van egy kritikus pályaszakasz, a Pláza és az Ajtó utca közötti területen túlságosan szűk a vágánytengely, nincs meg a hatóság által előírt 70 centiméteres biztonságos távolság, ezért forgalomirányítási szempontból kell majd megoldani a CAF-villamosok közlekedtetését, azaz: ügyelni kell arra, hogy ezen a pályaszakaszon ne jöjjön szembe egymással két spanyol szerelvény"
Ezt érdekes lesz megoldani, minden esetre, ha lehet hinni a cikknek akkor májusig maradnak csak a Bengálik.
Azért nem ennyire fekete és fehér a helyzet. A közösségi közlekedés rendszerének megtervezésekor azt is figyelembe kell venni, hogy az utasokat kiszolgáló létesítmények hol helyezkednek el. Itt ugye volt egy hosszú évek óta kialakult helyzet, amit átgondolatlanul megbontottak. Az utasnak sem feltétlenül jó az, ha máshol más milyen módon kell megterveznie a napi vásárlását, mert ha messzebb kell mennie, az ugyanúgy időt vesz el, mint egy rosszul megtervezett átszállási kapcsolat.
Az első mondatban rossz helyen van a gondolatjel vége. Ezzel megragadtam a cikk mondandóját, érzem :)
A cikkhez: Hát ez egy olyan hatás, ami a DKV-t nyílván nem érdekli. A boltos költözzön át a Mechwart mellé, gondolom oda tolódott át az utasforgalom. Melyik bolt ez amúgy? Én a Széchenyi északi oldalán emlékszem egy zöldségesre, de a Nagyállomásra menőknek az nem esik útba, mert a túloldalon van. Vagy a Nagyállomásról érkezőkre gondolt? A cikk viszont nem ezt mondja.
Továbbá a cikk címében "boltosok" vannak, míg a cikkben csak egy boltost említ, és nem is mondja, hogy ez egy lenne a sok közül.
Egy érdekességet vettem észre, valami eszméletlen megtévesztő módon van kirakva a menetrend a Benedek Elek téri megállóban, a megálló kiírása szerint hétvégén és szabadnap az 5-ös troli nem közlekedik ki van húzva a menetrendből, csak az 5A van megjelölve a menetrendben. Más téma ma ki hol látott csuklós buszt ? Én; 22, 23Y, 24, 25, 25Y, 44, 48,
A 7F elég régi járat, a 19-es troli viszonylag új. Az érdekesség az, hogy a szegedi számozási koncepcióba beleillenek. Régen volt egy decentrumos rendszer számozással, onnan eredeztethetőek a buszok számozásai. Az 1-es decentrum Tarján, így a 10-es, stb buszok indultak onnan, így a 19-es beleillik a képbe :)
A 7-es pedig a Mars tér, így a 7F sem igazán lóg ki.
Manapság persze a legtöbb ember már nem tudja, hogy mi honnan ered :)
És igaz az, hogy nincs legalább párhuzamos számozás.
Évekkel ezelőtt az új 7-es trolibusznál volt az, hogy mivel alig 6-8 évvel korábban volt másik trolibusz járat ezzel a számmal, és az egyik végállomás ugyanaz volt, az utasok egy része meglepődött, hogy másfelé megy.
Kijelzőket kell még beállítani. Trolik még mindig törvényszéknek mondják be az ítélőtáblát az új megállónak még nincs bemondása csak az hogy "a következő megálló" .
Álmosdra ilyennel utaztunk. Mostanság sok csuklós jár múltkor a 4 ajtós mannal mentünk az előtt meg ikarus.l.
Azt lehet tudni! hogy az uj menetrendekben a szabadnap/munkaszuneti nap az milyen napokat jelent? Szombat/vasarnap/karacsony/elcserelt szombat hetfo es szombat?
A Derék utcán állnak a trolivezeték tartására képes oszlopok, a Pesti utcán szintén, és még a Széchenyi utcán is.
ADerék utcán csak a Tócóvölgy felőli oldalon levő, 10 méteres oszlopok (jellemzően a buszmegállóban a közvilágítás miatt) lettek az egykor tervezett trolivonal(ak) miatt beállítva. Viszont a Tócóvölgyi lakótelep belsejébe is megy acél oszlopsor (két helyen is)!
Ha a Széchenyi utcának a külső részére gondolsz, akkor azokat az oszlopokat felejtsd el, nem bírnák el a trolivezeték feszítését.
Más. A Károlyi Mihály utcánál a nagyállomás felé menő irányban kint maradt a 31,32 vonal menetrendje és vasárnap du még volt aki várta a buszt!
Itt is az volt. És az is lenne, ha nem lenne ekkora párhuzamosság.
Ja, amit ma kiszúrtam: a fantommegálló a Széchenyi utca Tisza István utáni végénél lévőt HASZNÁLJÁK a józsai viszonylatok. Csak azt nem értem, mi a fenéért. A villamostól ugyanúgy messze van; a következő megálló pedig a buszállomás, ahol van átszállási kapcsolat.
Viszont nem parkolnak oda az autók. Ki is fogytak az előnyökből.
Helyes! Vajon a miskolciak mikor lesznek arra képesek, hogy átszámozzák az 1/1A/2-es buszaikat, vagy a szegediek a 7F jelzésű buszjáratukat és a 19-es trolibuszt?
Már azt hittem, hogy erről a lépésről megfeledkezik a DKV, szerencsére kellemesen csalódtam. :)
Sajnos a fényképező frissítése, meg a kijelző frissítése miatt nem jól látszik, de a valóságban a kijelző egy 5-ös számot mutatott!Valamiről lemaradtam?
Úgy gondolom, hogy a trolihálózat fejlesztése első körben -amennyiben szükséges és indokolt - akkor a jelenlegi állományból kell hogy kiinduljon.
Ezzel az a baj, hogy ahhoz nincs elég jármű. Amikor beszerezték az új járműveket, "csak" 2, 2A, 3, 3A viszonylatok voltak, és még a régi követést sem tudták tartani.
Arra semmi kapacitás nincs, hogy még új viszonylat is induljon.
Úgy gondolom, hogy a trolihálózat fejlesztése első körben -amennyiben szükséges és indokolt - akkor a jelenlegi állományból kell hogy kiinduljon. A lenti példákban jelentős mértékű járműbeszerzés lenne indokolt.
Szerencsére (?) a debreceni eszközpark lehetővé tesz rugalmasságot.
Nem hinném, hogy a trolikat fel akarnák számolni, mert már megtehették volt a Ziu-k kiöregedése idején.
Meg is akarták a 4A megszüntetése idején, az alpolgármesterünk még a felsővezetéket is le akarta szedetni. Csak egyrészt választás jött, másrészt nagy volt a társadalmi ellenállás.
Aztán - csodák csodájára - a következő választásokra új trolik érkeztek.
Ettől függetlenül semmi terv, vagy szándék nincs arra, hogy megmaradjanak a trolik. Vagy éppen fejlesszék.
Pedig az EU erre is adna pénzt, lásd Szeged példáját. És a villamossal ellentétben itt még közműkiváltás vagy útépítés sem kellene.
A Derék utcán állnak a trolivezeték tartására képes oszlopok, a Pesti utcán szintén, és még a Széchenyi utcán is.
Nem hinném, hogy a trolikat fel akarnák számolni, mert már megtehették volt a Ziu-k kiöregedése idején. Inkább fejleszteni kellene a vonalhálózatot. A 3E egy speciális vonal volt, mely vagy zsúfolt volt, vagy kongott az ürességtől.
Én a következőként alakítanám át a trolivonal hálózatot:
3- Vincellér utca - Csapó utca - Egyetem- Doberdó utca
3A- Vinvellér utca - István út - Egyetem- Doberdó utca 4- Doberdó utca - Dobozi Lakótelep 5: Vincellér utca - Petőfi tér - Egyetem - Doberdó utca 5A: Vincellér utca - István út - Köztemető Főkapu 6: Vincellér utca - Bethlen utca - Móricz Zsigmond körút - TEVA
Helyzetjelentés: Veres Péter utcán ma reggelre az összes megállóban a megfelelő menetrendek kihelyezésre kerültek. Kár, hogy csúsztak vele 1 egész napot.
Ma reggel már láttam 125 és 125Y kijelzőt is a Derék utcán. Tegnap pedig láttam a józsai buszokat is, ha már ennyire furcsa útvonalat sikerült nekik csinálni, legalább a kijelzőt sikerült ehhez mérten jól megcsinálni. A Segner tér és Józsa felé is jelzi a buszállomást is, így talán kevesebb lesz az értetlenkedés miatta, hogy miért megy el a Hatvan, Tisza István utcák felé. Ettől még kíváncsi leszek, mennyire lesz életképes ez az útvonal.
Debrecenben elsőajtós felszállás van a villamosokon???
Nem utaztam még Debrecenben villamoson, szóval nem láttam a saját szememmel, de senki nem említett nekem olyat, hogy a villamosokon elsőajtózás van.
Ez elég gáz, ha valóban így van, gyakorlatilag megvalósíthatatlan. Ha csak nem képes a villamosvezető 180 fokos szögben hátrafordulni, hogy ellenőrizze a bérleteket.
Igaz, hogy még a Kondorosi csárda utazóközönsége biztos, hogy nem használta ki.
Nem is lenne mire. Aki a Vámospércsi végén lakik, az pont nem a külvárosi Veres Péteren és Sámsoni úton akar végigutazni, hanem mihamarabb be akar jutni a központba. Ez a 23Y egy "lightos" formája annak az eszement ötletnek, amikor a 11-est akarták kivinni a Széna térre.
Egyébként jó ötlet, hogy onnan is el lehet jutni az Egyetemek felé, de nem biztos, hogy muszáj lenne, a Veres Péteren járnia.
Akkor ott a lehetőség, hogy a 23Y közlekedjen a Mák utca - Vámospércsi út felé. Bár akkor kaphatna egy értelmesebb viszonylatszámot, mert már a mostaninak sincs köze a 23-ashoz.
az induló 125Y simán 25Y jelzést kapott a sofőrtől, csak merem remélni, hogy a Veres Péter végén balra kanyarodott.
Sokat nem veszt vele, maximum nem tartja a követési időt.
Az első nap volt szerencsém kipróbálni a 2-es villamost. Ráadásul úgy, hogy Pestről jöttem haza, ott meg az új Alstom metrókocsikkal is utaztam.
Kellemes meglepetés volt számomra az új villamos, tényleg nagyon modern, tetszik. Sőt, azon is elgondolkoztam, hogy szívesen járnék ilyen körülmények között suliba, ha erre járna a villamos :)
Remélem minél hamarabb meg tudják oldani a menetidő problémát.
Mint mondtam, már nem igazán közlekedek busszal, csak nagy ritkán, leginkább esténként havi 4-5x, illetve reggeli csúcsban havi 1-2x.
Annyi biztos, hogy a 23Y rendkívülien kihasználatlan a Veres Péteren. Most délután kb 2 embert láttam rajta. Igaz, hogy még a Kondorosi csárda utazóközönsége biztos, hogy nem használta ki. Egyébként jó ötlet, hogy onnan is el lehet jutni az Egyetemek felé, de nem biztos, hogy muszáj lenne, a Veres Péteren járnia.
11-es az reggel 7 környékén teljesen tömött, csuklós is indokolt lenne. 25, 25Y amikor én utaztam rajta, szintén kihasználtnak tűnt. Kiváncsi leszek, hogy ez a 125 / 125Y mennyivel fogja növelni az utasszámot, de gondolom el kellhet majd hétvégén is a csuklós.
Egyébként direkt kisétáltam a Veres Péter utcai végállomáshoz, hogy lássam, mi a helyzet, nagyon ráértem: az induló 125Y simán 25Y jelzést kapott a sofőrtől, csak merem remélni, hogy a Veres Péter végén balra kanyarodott.
Egy a csárdától jövő 25Y pedig teljesen sötét kijelzőkkel közlekedett, a végállomástól viszont rendben volt minden. Szóval nem láttam se 125, se 125Y jelzést.
11-es, 23Y-s kijelző képek pedig teljesen rendben voltak, 5(?) év alatt csak egységes lesznek a kijelzőképek.
Nem is kell elterelni onnan, de talán néhány járat mehetne a Mátyás Király felé. Kezd olyan lenni a helyzet, mint a Tóciban. A Derék utca tele, az István úton pedig egy (két fél) viszonylat.
Meg kellene osztani a forgalmat a két utcán. Nem hiszem, hogy ennyire felül kellene reprezentálni a Veres Péter utcát.
Nem belevau, de. A 11-es nagyrészt a Veres Péter utcán szedi össze az utasait, onnan is leginkább a kollégiumból. A kolit köti össze leggyorsabban a jogi, közgazdasági és műszaki karral.
a legtöbben az Acsádi út, és a Budai Nagy Antal utca megállóhelyeknél szállnak fel rá
Gondolom, a város felé vezető irányban. Kifelé nem hiszem, hogy sokan igénybe vennék. Így viszont lenne realitás az előbb felvázolt 11Y-ben.
lehet, hogy terveznek valami járatot oda ?
A város szeret lámpákat építtetni a multikkal; nem hinném, hogy tömegközlekedésen gondolkodtak volna. De most legalább adtam egy tippet :)
de a buszmegálló sárga csíkját szorgalmasan újra és újra festik
Szerintem csak azért, hogy ne álljanak meg az autósok az úton :)
A Júlia telep kiszolgálást anno a 40-es tökéletesen ellátta, azt felesleges volt megszüntetni.
A 40-es érdekes viszonylat volt, a midi Merciktől a csuklós Neókig minden volt rajta. Szerintem a korábbi 23-as útvonala jobb volt. Azt kéne visszaállítani, annyi plusszal, hogy a Sámsoniig közlekedjen - ha már a Júlia-telepnél úgysem állhat huzamosabb ideig busz.
nem is értem miért nem pályáznak trolihálózat bővítésre és végre a böszörményin is lehetne troli, meg a Tócóskertben is
Szerintem a troliknak lassan fel lehet adni az utolsó kenetet. Nem véletlen bajlódnak annyit az elektromos buszokkal. Ha kifutották magukat a Solarisok, mennek a levesbe. Anno a 3E-re is elektromos kisbuszokat is akartak tenni trolik helyett.
Anno szép kampányszöveg volt a tócóskerti troli, szerintem már senki nem emlékszik rá.