:-)) Szia , átböngésztem soraid ... kimaradt a kimaradhatatlan a legendás : "- kleptorácia rendszere" ... - xDD :-)) Szomorú vagyok ,amikor ilyen hiányosságokat kell tapasztalnom .
Valami történhetett az érvelési saját randsz@rben ? xDD :-))
Lett gázolósdis' ... és fuldoklós ,viszont bőven . Ez most a szubjektív felelősséged így , nem vitás (!)
Ja , "gyarlón" ...és" nyálasan" :-))
Az etikát kövesse a dogmatika és lesz eredménye . (lást *komszomol* szoc. és komm. liber. etika..) xDD. :-))
Még is lett , hosszú hajunk és a zárt leaknázott határok sem jelentettek áthatolhatatlanságot .
A szó ( etika )...eredete is jelzi , hogy egy adott kor és közösség többnyire íratlan ״játék szabályrendszerét" értették rajta már korábban is , amely nemcsak hagyományozódott , hanem változhatott is . A pl. "változnak az idők , változnak az erkölcsök" kifejezés is erre utal számomra , de többnyire rosszalló értelemben használatos manapság . A múlt hagyományrendszeréhez képest ugyanis az emberi magatartásformák ,változásai erkölcstelennek tűnhetnek . Gondoljunk Cicero híres szónoki felkiáltására csak (!) : ... 0 tempóra, o mores ! = Micsoda idők , micsoda erkölcsök ! ... Az ethosznak egy ilyen általános és széleskörű értelmezése ma inkább a szociológia irányába mutat , bár ez a változandóság és viszonylagosság nem elégítette ki igazán az erkölcs tartalmát és mélyebb alapjait kereső embert . Mindenesetre a szó eredete figyelmeztetés arra nézve , hogy az erkölcsi kérdéssel történelmileg az emberiség sohasem lehet készen , és ez nem kevésbé érvényes a különböző úgynevezett divatos vallásokra és ideológiákra is , amelyek valamilyen etikában is szükségképpen alakot öltenek . (Utóbbiak néha folyósokon fetrengve , csukott ajtóknak rohangálva stb ...
Genderes és "taknyos-köhögős" üdv. Patrol atyafi . ,-))
"nem ártatlan az ember, hanem megérthető" - így egyetértünk, de attól, hogy egy döntés megérthető, attól az még nem lesz elfogadható. Az meg, hogy egy fajta cselekedet mennyire általános, az pláne nem határozza meg, hogy elfogadható-e. (hirtelen az egymilliárd legyes poén jut eszembe valamiért ;-) )
Az olajszőkítés, vagy egyéb közpénzlopás (mértéktől, tábortól függetlenül) magyarázható és megérthető, de nem elfogadható akkor sem, ha (ilyen-olyan okból) nem indítanak nyomozást, és nem emelnek vádat sem... Akik ilyent megtesznek, nem az IQ teszten buknának el (sőt, azon lehet, hogy pont felülteljesítenének az átlagon), inkább az EQ teszten.
Figyelmetlen szemlélőnek úgy tűnhet, mintha az önzőséget védenéd az önzetlenséggel szemben.
Pedig egy felborult hajó vízbe került utasai között nem az lennél, aki mivel tud úszni, hagyja megfulladni, aki nem tud, hanem mentenéd, akit tudsz. Megértenéd, aki úgy próbálja menteni a saját életét, hogy mások fején gázol, de te nem gázolnál mások fején. Ha a látókörödben a legtöbben gázolnának mások fején, te akkor sem gázolnál, csak mert azt látnád általánosnak. Ha csak annyira tudnál úszni, hogy épphogy magadat tudnád kimenteni, akkor meg ott maradnál derékig a vízben elvenni a kimentetteket a menteni tudóktól, stb, stb stb.
Elnézést a sarkított példáért.
Nem olyan bonyolult, vagy nyálas dolog helyesen dönteni adott helyzetben - bár kétségkívül nehéz. Mondjuk szerintem sokkal nehezebb jó színben feltüntetni a gyarlóságot, vagy akárcsak bevallani is - de ez megint csak szubjektív.
Hogyne tudnám, tanultam. :) De azt tudod, hogy attól, mert egy sztereotípiát sokan elhisznek, attól még nem lesz igaz? :) Tudod, mint a viccben a léggyel meg a szarral. ;P
Írtam egy hosszabbat, linkekkel, de elszállt. Persze, nincs statisztikám a gazdagok zsugoriságáról vagy annak ellenkezőjéről, de azért lehet következtetni a társasági hírekből. Pl. akik jelen vannak egy jótékonysági bálon, valószínűleg adakoznak is, mert az "ócsójánosoknak" eszük ágába se jut elmenni olyan helyre, ahol lehúzzák. :D
És végül, hogy Amerikában mennyi adományt gyűjtöttek össze a legtámogatottabb jótékonysági szervezetek: https://www.forbes.com/lists/top-charities/#1909abe5f501 És ez az 51,500,000,000 dollár csak az összes adománygyűjtő amerikai szervezeteknek csak a 12%-ának (első 100) jutott!!!
El tudom ismerni, ha valamit elszúrtam. Ez is a tökéletességem része. 🙂
Jah, Chuck Norris... 🙂 Bírom a róla szóló vicceket. 🙂
A helyesírásom? Pedig azt hittem, abban jó vagyok. Anno indítottak a suliban helyesírási versenyeken - aztán elég hamar kiderült, hogy ha Krisztike ilyenen indul, azt meg is nyeri.
Ha jól nézem az első tengely alatti olajfoltot, akkor ilyen Steyer teherautója volt a második szomszéd faluban egy ismerősnek (binda te tudod ki az a "bongyorfejű") - szóval ez egy nagyon ügyes terepjáró teherautó.
DE azt ugye tudod hogy ha egy általánosítást (sztereotípia) sok ezren egyetértőleg elfogadnak és párszázan erre-arra hivatkozva vitatnak, akkor már csak szenzációgyári szándék fórum kérdése hogy te egyszerű érdeklődő mit látsz többnek.
Tehát az első mondatodban a "tömegével" kifejezésre mondom azt hogy a tények csoportosítása a mai szenzációszolgáltatás (sajnos nem büntethető, ezért) felelőtlensége.
Ha a kétszázra azt mondja hogy tömegével, az ezrekre meg azt hogy nem mindenki. Pedig csak számokat kéne melléjük írni.
A cáfolhatóság pedig jogszolgáltatási szaktudás kérdése.
Hogyne tehetnél : beleköthetsz a helyesírásba, meg az időjárásba meg a csillagok állásába is.. és ha megunják az érzelmi érintettségedet akkor legyintenek - te pedig maradhatsz a hibátlanságod kényelmes tévképzetében.
Ehhez képest ha el tudod ismerni hogy eltévesztetted, akkor kaphatsz feloldozást.
Ami a tökéletességet illeti, aki tökéletes az tévedhetetlen IS. Kérdezd meg csáknorrisz -t. :-))
Szóval nem baj ha nem "vogy" tökéletes (ahogy ezt a helyesírásod is néha megmutatja)
Majd feltalálják a lélekfényképezést, aztán azokon majd úgy fanyalgunk hogy ez is túlságosan homorítva tartja az önfeláldozását, meg hogy mennyire rejtegeti a kicsinyességét..
Nem különleges a mai helyzet sehol sem, hanem nem láthatunk elég okot ami ezt hozza ki akármelyik átlagemberből.
Te azt mondod hogy a rendes emberek nem buknának meg az olajszőkítés vagy közpénzlopás vagy a rokoni összefonódások intelligenciatesztjén, én azt mondom hogy még a szenteknek is maguk felé hajlik a keze. A te szellemi környezeted elvárásai túlzóak, és a hétköznapi normalitásnak nincsen elég védelmezője.
Ami a nagyobb erő nagyobb felelősségét illeti.. ezt a jól hangzó csalást az adja el hogy az emberek nincsenek tisztában a felelősség fogalmával - de a kiemelkedőkre irigyek. Ezért szerethető azt hinni hogy a kiemelkedőknek kötelessége lenne az átlag alattiakat.. hm.. mondjuk hogy a felszín felett tartani. Aztán már lehet is "maszatolgatni" hogy kinek milyen magasan van a felszín, és hogy tartani is mindenkit másképpen kell..
Szerintem az egész balatoni körön ha nagyobb sebességgel mész akkor szétráz. tehát nem effektív 210km fárasztó hanem a sok rezonancia. Térdnek, testnek, stb.
Tudni fogja a Sz.Zrt. ügyintézője. Ekkora összeget nem egy, hanem legalább 10 bankba szór szét az ember. Banktitok ide vagy oda, az ügyintéző hölgy látni fogja, esetleg ráindul a pénzes pasira.
Valamennyire persze titokban lehetne tartani, ha nem szédül meg a nyertes és egyből kastélyt meg Ferrarit akar. Egy kis nyugis ház valahol vidéken, "szoftverfejlesztő vagyok és otthonról dolgozom", ha nagyon kérdezgetnék a szomszédok, miért van szinte mindig otthon :-).
A lottónyeremény nem jó példa, mert tanulmányok vannak róla, hogy a legtöbb embernek tönkreteszi az életét, elveszti a barátait, pluszban meglepik a haszonlesők, és a nyeremény pár év alatt elmegy, pláne, ha sose tanult meg bánni vele.
Tudod, azért én vállaltam volna a veszélyt... De sajnos más vitte el azt a kis pénzt az ötös lottón!:-(
Nem jó a sztereotípia, ha tömegével cáfolható. Szűkítsd le, és még úgy se biztos, hogy nem cáfolható. A magyar oligarchák is jótékonykodnak, már még a Mészáros is Zalán kezelésére, meg Tiborc lélegeztetőgépre, de Csányinak meg Demjánnak is vannak alapítványai. Az amerikai gazdagok meg pláne jótékonykodnak, már csak azért is, mert az adóból is leírható. ;)
Egy tonna pénz már akkora hatalmat jelent, ami kihozza bárkiből azt, ami benne van. Ebben is egyetértünk. Csak szerinted a végkifejletben az ember ártatlan, a pénz a gonosz, szerintem meg az ember esendő, és képes rossz döntéseket hozni, még ha előtte voltak is illúziói arról, hogy neki aztán nem.
Hogy a "nagyobb erő nagyobb felelősség"-et jelent, azt épp nem Kantnál olvastam (lehet ő is írt róla - nem tudom) hanem Ben Parker mondta halála előtt nem sokkal unokaöccsének, Peter Parkernek, akiből véletlenül Pókember lett a film közben. :-)
Hogy az ember mikor hagyja az ösztöneit, késztetéseit szabadon viháncolni/tombolni, és hol szab nekik határt - a saját döntése. Jobb, ha az ember megtanul uralkodni rajtuk. Igazából megkezdi a szobatisztasággal, és akinek az sikerül, annak a maradék java része sem okoz már gondot. Persze csak ha akarja. És persze ez is csak az én véleményem, amit természetesen nem akarok ráerőltetni senkire (továbbra) sem, csak mint bárki, ha nem értik meg, próbálja megértetni magát (a magáét) (és kérdez, ha nem érti a másét)
A felelősség nem csak büntetőjogi, és nem csak kártérítési lehet, azaz nem lehet egyértelműen "büntetés", hanem lehet valaminek a következménye, mint például a viszonosság elve: ha rádköszön valaki, visszaköszönsz neki - ha akarsz, de nem kötelező, főleg nem kikényszeríthető, éppen csak illendő.
A tökéletességről, mivel - szándékom ellenére - mintha letért volna az általános / elvi vita szintjéről - inkább privátban írtam.
Szerintem meg mostanára ez lett az általánosság, mert mindenhonnan csak ez hallható..
..nemisigazhogy a dolgok így szoktak vagy amúgy szoktak történni, mert "vannak példák" arra hogy nem..? Hát attól hogy szüzmárija példája nem ezt bizonyítja - attól még a nők a férfiaktól szoktak teherbe esni.
Szóval attól hogy van példa az ellenkezőjére is, az én megállapításom még helyes.. legfeljebb nem általános érvényű. Lehet alóla kivétel. De nem a kivételek a példák, mert a nagy pénzek összehalmozóinak nem mi mondjuk meg a példát hogy mit kéne és hogyan tenniük a tulajdonukkal. Én legalábbis nem venném jónéven..
A második bekezdéseddel kifogás nélkül egyetértek.
Szerintem ez a sztereotípia hibás, vannak példák az örökölt vagyonnal való felelős, jó gazdálkodásra, amiből még jótékonyságra is futja és az ellentétére is, amikor az utód rövid úton eltapsolja a vagyont. A lottónyeremény nem jó példa, mert tanulmányok vannak róla, hogy a legtöbb embernek tönkreteszi az életét, elveszti a barátait, pluszban meglepik a haszonlesők, és a nyeremény pár év alatt elmegy, pláne, ha sose tanult meg bánni vele.
Aki meg belenő, megtanulja, természetadta tehetsége van a pénzcsinálásra, előbb-utóbb szembesül azzal, hogy ha meg akarja tartani azt a pénzt, akkor valamilyen mértékű hatalmat vagy legalább gazdasági befolyást is kell szerezzen a törvényhozók felett, hogy megtarthassa azt. És ebben kéne, hogy legyen felelőssége, hogy ne lopjon, korrumpáljon, éljen vissza a kapcsolataival. Csak ezt senki se firtatja, hanem elvárjuk, hogy jótékonykodjanak, és ettől már jó arcoknak tartjuk őket, akik "felelősségteljesek". Pedig némelyektől első körben azt kéne elvárni, hogy ne mások megkárosításával jussanak vagyonhoz. :)
Nem megy, férjünkkel van néhány közös vonásunk: egyik a vásárlások közös utálata, a másik, hogy nem szeretünk pénzt költeni, a harmadik, hogy amíg működik, addig sajnáljuk lecserélni. :D Ez meg szétverhetetlen. Lehet amúgy, hogy a sarkot meg a tévés részt simán kidobom majd egyszer, meg ha jön majd a másik magyar doki, akkor már pontosan tudom, hogy pluszban melyik bútorokkal "segítem" majd a lakásuk ideiglenes berendezését. Van ugyanis egy az előző bérlőtől örökölt üveg dohányzóasztalunk, egy vitrines felsőszekrényes előszoba-szekrényünk, ami jelenleg a spájzba van száműzve (szintén az oroszoktól), egy tévéfalunk és az egyik kanapétól is meg akarok szabadulni. :_D Ja, meg a férjem kuplerájos szekrényétől, ahelyett kap zárt komódokat, abban nem látszanak a kábelei meg a kütyüi. Elvileg októberben jönnek, alig várom!!! De a nappali bútor ráér, előbb az előszobával vannak terveim.
A pénzt lehet eszköznek bemutatni, de nem úgy eszköz mint a kés vagy a vasvilla. Egy tonna vasvillának csak fizikai tömegvonzása van - de egy tonna pénzzel az álmokat igenis lehet mérni. Merthogy az álmok megvalósíthatóságának meg ilyen.. ilyen IS a természete.
A neked tetszőséget azért hangsúlyoztam, mert te alkottad róla a véleményt. Te mondtad meg az etika fényében hogy hogyan kellene azt amit most éppen helytelenül.. vagyis inkább számodra nem tetszően történik. Én emellé azt mondtam el, hogy hogyan látszik a történet.. a történetnek az általános része egyszerű ésszel felfoghatóan.
A kleptokrata rendszer minősítgetésétől az elsődleges ösztönök nem változnak meg.. és ezeknek a parancsa eredményezi a jelen rendszert.
Ha nem így lenne akkor nem ez a rendszer alakult volna ki, lett volna többségi alapon stabil.
Amit a természetes kiváltságok büntethető kötelezettségeit illető gondolatodat illeti :
Szerintem mindenki menekülne a képességeitől, ha azok őt nem kiemelnék a képességgel nem rendelkezők közül, hanem tanárrá köteleznék lenni minden irigye számára.. vagyis.. még az irigyei számára is. (és a többi kiváltság-példára ugyanígy)
(a felelősség a wikipédia szerint helytállási kötelezettség, szerintem büntethető(és jutalmazható) kötelezettség)
Az etika tárgyában nagyjából egyetértünk
A tökéletesekről annyi kiegészítést tennék, hogy csak a képzelt tökéletesek rettegnek állandóan a maguk hibamenetssége miatt.
Az igaz hogy az önmagukkal elégedettek nem az interneten keresgélik hogy mit mondott erről vagy amarról Immanuel Kant vagy TGM.. :-) ..hanem megfogalmazzák a saját meggyőződésüket.
A pénz egy eszköz, nem válik azzá, amire az egyes ember elcseréli a sajátját. Még ha az álmait vásárolja is meg rajta. Remélem nem térek el túlságosan a tárgytól, ha azzal próbálom érzékeltetni: a kés nem gonosz dolog, hanem gonosz dologra is használható. És ha valaki sok pásztorbotot kifaragott már, nem törvényszerűen fogja nyakak elvágására használni, mert hogy a késnek ez a természete.
Hogy nekem tetszően felhasználni? Hihi. Ugyan ki ébred a világon ezzel a gondolattal? :-) ( Néha még én sem ;-) ) Senki a világon nem tartozik nekem számadással a döntéseit illetően. Ha akarja, megteheti, de nem tartozik vele. Mindenki saját magának tartozik elsősorban, aztán azok felé, akik függenek tőle. Akiktől én függök, azokat meg is kérdezem nagy ritkán, mert általában maguktól elmondják (mázlista vagyok, nem ez az általános)
Egyetértek, aki valahonnan ki akar törni, azért teszi, mert ott neki nem jó sem az állapot, sem a kilátások.
Egyetértek, a kleptokrata meghozott egy döntést, ami révén valós hozzáadott teljesítmény nélkül jutott többlet-jövedelemhez, a kleptorácia rendszere pedig megvédi, mert hát olyan ez a rendszer. Én ezt a döntést helytelen döntésnek tartom - ahogyan gondolom te is. A kleptokráciát, mint rendszert egy rossz rendszernek gondolom, aminél szerintem van jobb is - ahogyan gondolom szerinted is. (és nem, tökéletes rendszer nem létezik, csak elég jó. mint ahogyan pld a házasság is hasonló)
"Szerintem a képesség, a tudás, a vagyon, a hatalom elsősorban felelősség mindenki más iránt, aki nem rendelkezik vele."
igazad van, félreérthető voltam, pontosabban a gondolat:
Szerintem a képesség, a tudás, a vagyon, a hatalom elsősorban felelősség mindenki más iránt, aki nem rendelkezik vele, de szeretne. (okosabb, tehetősebb és befolyásosabb lenni)
A felelősség pedig nem büntetés. Persze teher, de csak a tőle szabadulni akaróknak büntetés.
Az etika nem társadalmi berendezkedés. Nagyjából az erkölcs magyarázata lenne, de hát erkölcsből is annyi, ahányféle. Maga az erkölcs is jogon kívüli normafajta, tehát amolyan viselkedési szabály.
Nem kötelező szegény gyermekeknek ösztöndíjat adni - de célszerű. Csomó minden van, ami nem kötelező, de meg lehet tenni, és ha kicsivel is, de jobb hely lesz a világ. Sőt, teljesen önzőnek, zsugorinak lenni sem ütközik törvénybe, csak bizonyos erkölcsi normákba.
És igen, az az utolsó mondat... :-)
Könnyű a tökéleteseknek, mert ők nem csak megélik a hibátlanságukat, hanem a létezésük minden pillanatában tudatában is vannak neki! ;-)
Ecce homo, vannak közöttünk bűnbánók is, és vannak, akik jobb szerettek volna még bizonyos hibákat sem elkövetni.
Nem csak részben, hanem teljesen. A pénz az csak egy darabig a pénztulajdonos álmainak a megvalósítója - utána a hatalomvágy gerjesztője. (és kielégítője is egyben)
Az igaz hogy nem csak a pénz eredményezhet hatalmat hanem az erőviszonyok is, de a mostani gondolat a hulladékkibocsájtási kényszer okáról indult. Én azt állítom hogy a pénz eredményezte hatalom önmagáért él.. és aki újonc a haszontermelési képességével belekerül, azt (kívülálló számára is felfogható módon) bedarálja és magáévá teszi.
Tudod ki tudja ezt neked is tetszően felhasználni? Akinek nem kell.
Aki boldogan élt a saját szintjén, és az udvarába sodor a szél egy nyertes lottószelvényt.
Vagy a gazdag felmenője túl sokáig nem hajlandó meghalni, hanem csak hitegeti és zaklatja azzal a soksok pénzzel meg amit azért meg kell tennie.
Az ilyen ember lehet hogy nem a "mindenáron elérhető legnagyobb haszon" elve alapján tekint majd a pénzügyi alapjára.. de csak lehetséges.
Azt állítom hogy aki képes volt a semmiből valamit teremteni, az ismeri (és el is veti) azt a semmit ahonnan ki akart kapaszkodni.
Azt állítom hogy a kleptokrácia törvényei a feltörekvő lop-urakat nem gátolják (legfeljebb takargatják) - mindegy hogy a meglopottak mit és hogyan tudnának elképzelni.
Az hogy a természetadta kiváltságok ["a képesség, a tudás, a vagyon, a hatalom"] nem kihasználható előnyök hanem büntethető kötelezettségek (felelősség) az ilyen kiváltságok nélküliek felé.. hm..
Ez nem csak csökkentené, hanem meg is szüntetné a kiválóság felé való törekvést. Tudod, egy rendszerrel ezelőtt az volt a központi akarat, hogy pénztulajdoni különbségek ne tehessenek alapvető különbséget állampolgár és állampolgár között. Ezért korlátozták amennyire tudták az egyéni vagyonosodást. De amit most te mondasz, hogy a természetadta kiváltságok felelősséggel járjanak a kiváltságokkal nem rendelkezők felé.. hm.. az gorombább rendszer lenne mint a szocializmus.
Hm.. akkor pedig le kéne ülnöd egy hangulatosat "kiabálni" a férjeddel, hogy ezt és amazt a bútort márpedig ki AKAROD dobni. És azért CSAK ezt és amazt, mert egyszerre mindet nem lehet.
Van amúgy elképzelésed arról hogy egyik vagy másik szoba hogyan kéne kinézzen?
Kéne.. aztán le is kéne tudnod rajzolni, aztán meg is kéne tudnod értetni a férjeddel hogy miért.
Aztán már csak (szépen kis lépésekkel) megcsinálnotok együtt.
:-)) Nem kell ide a flanc ... meg a világolás kérem . A katonai fogda priccsröl majd mesél helyettem valaki más nyitásnak ... (bár az is lehet ,hogy csak kétszeres élenjáró "őrvezetők" lesznek felkutatóhatók errefelé) ... :-))
Lux. hálószoba : xDD :-))
Nincs matrac gond és ebben készülnek a fiús ikrek (!) ... xDD
Lehet, hogy egy sziporkázó elme, egy kedves, jó humorú tünemény, akihez olyan szívesen menne haza az ember fia nap mint nap, és a képen ez nem is látszik.
Persze van olyan bögre, ami jobban megragadja a tekintetet, mint egy másik, de a legtöbbünknek mégis az számít, mit lehetne hörpölni belőle. (azt hiszem) ;-)
...nem kevertem a haszonhoz a hatalom kérdését - nyilván összefüggenek - részben még következnek is egymásból amennyiben pld a haszonból vagyon lesz, a vagyon pedig hatalom. De nem csak vagyon eredményezhet hatalmat, hanem pld kiszolgáltatottság is, ezért (is) nem gondoltam még csak utalni sem a hatalomra.
Sokkal inkább morálra, erkölcsre - amelyek ha rendben vannak, a haszon is helyénvalóan kerül majd felhasználásra, illetve a hatalommal is élnek, és nem visszaélnek.
Azt állítod, aki képes önálló egzisztenciát létrehozni (vagy megörököltet rentábilisan üzemeltetni) annak nem kell tekintettel lennie azokra, akik erre nem képesek (indokoktól függetlenül) Ebben vitatkoznék veled. Szerintem a képesség, a tudás, a vagyon, a hatalom elsősorban felelősség mindenki más iránt, aki nem rendelkezik vele. Az érthetőség kedvéért vetítsük a modellt kisebb egységre - mondjuk egy családra. Vannak benne keresők, és vannak még illetve már nem keresők. Mindenkinek úgy kell tennie a dolgát, úgy kell viszonyulnia a család többi tagjához, hogy abban a családban mindenki más is fontosnak érezze magát. Nem igazán jó, ha egy része kiváltságos, a másik része meg kiszolgáltatott.
Nem azon filozofálok, hogy a hatalmat / hatalmakat hogyan lehetne korlátozni - azt valóban nem lehet, ahogyan írtad is. Jobbára egyéni indíttatások, kvalitások miatt, ahogyan azt meg én írtam.
Azon szoktam tűnődni inkább, hogy az a kicsinyke hatalom (nagy felelősséggel), ami nekem jutott, hogyan ne tegyen engem olyan szánalmas nyomorult alakká, amilyenekből olyan sokkal lehet találkozni. (régen is, mostanában is)
Amúgy titokban már megszoktam, ha egyszer mégis lecserélnénk, két elemet megtartanék, az egyik pont az üvegajós lenne, mert közben telepakoltam az ajándék borokkal, és végeredményben jól néz ki.
Amikor kiköltöztünk ide, férjem azzal akart megvigasztalni, hogy majd én berendezhetem az új otthonunkat a magam ízlésére. De sajnos még mielőtt ez megtörtént volna, távollétemben vett az eBay Kleinanzeigén egy nappali bútort jutányos áron. A szekrénysorról annyit kell tudni, hogy egy orosz asztalos készítette vizsgadarabnak a képzése végére. Soha nem szabadulok meg tőle, pedig iszonyat nem praktikus (hatalmas vitrinesszekrény, belső világítással; béna méretű két kisszekrény; tévészekrény, ami keskeny a tévénkhez, sarokszekrény, ami fura könyvespolcnak). És hogy még rosszabb legyen a helyzet, amikor ideköltöztünk, megvettük az előző bérlő cuccait (innen a nagyképernyős tévé(k), meg a második kanapé, az íróasztalszörny; meg az ágytúltengés). :D
Amúgy én a minimalista stílus híve lennék, ehelyett bútorlerakatban élünk. Pont mint otthon.
Akkor még te biztosan emlékszel az Erzsébet háló garnitúrára. A régi nagy parasztházakban fel sem tűnt hogy mekkora hely kel neki, de a mostani kis lakásokba talán még az ajtón sem férnének be. Mi is örököltünk egyet az asszony szüleitől, az ágyakat sajnos kidobtuk, a szekrényeket megpróbáltam megmenteni. Kint vannak a garázsban.
Amikor azokat a fákat ültették, te még meg sem születtél, azok vastagabbak voltak a derekamnál, szép, egészséges fák, nem vagonszám, hanem szerelvényszám. Itt, Tatabányán is ácsorgott napokig a 8-9. vágányon két jó hosszú szerelvény napokig, majd Budaőrsön láttam őket.
Az ajkai erőműben megdarálják, és megy a kazánba. Panaszkodtak az erőművesek, hogy friss, nedves, füstöl, sok a hamu, szidják őket a városlakók. Nekik viszont parancs...
Szerintem bizonyos összeg.. hm.. érték.. de csak úgy egyszerűen bizonyos határ felett már senki és semmi nem számít, csak a haszonból következő hatalom növekedése.
A te filozófiád ott sánta hogy hatalom nélküliként minősíted a haszonhatalom felé vágyakozókat.
Nem számítod bele hogy az átlagos elme nem képes anyagi hátteret kialakítani, azzal hasznot termelni, és az eredményt felhalmozni. Amelyik képes, annak szabad.. sőt kötelező az átlagos szempontokra nem figyelni.
Arról pedig neked szabad filozofálni hogy hogyan kéne korlátozni a hatalmakat - de ez olyan, nálunk nagyobb elméknek sem sikerült, akiknek lehetőségük is volt rá.
Nekünk voltak "igazi" bútoraink, sokkal több, mint amire szükségünk volt.
Komplett háló, ebédlő, nem is egy, és további garnitúrák, + különálló szép darabok.
Hosszú életünk során a család mindkét ágáról kénytelenek voltunk örökölni ilyesmiket, mert az én testvéreim meghaltak, a feleségemnek meg nem is volt testvére, így ezek ránk maradtak.
De csak néhány kisebb darabot tudtunk megtartani, vagy a gyerekeinknek tovább adni, mert
ezek a régi bútorok szépek ugyan, de nagyon nagy a helyigényük, és nem mindig praktikusak.
Nem is a képkeresődet dícsértem, hanem azt a tulajdonságodat hogy nem legyintettél a gyanúinkra hanem végiggondoltad és a kialakult véleményedet igazolni is tudtad.
Azért nincsen keményfa bútor, mert nincs igény örökös bútorra.
Legfőképp azért mert nem a férj igényei bútorozzák be a lakást, másodsorban azért mert az erről szóló női igényeket is dróton rángatja a szenzációgyár.
Hidd el hogy a fűrészüzemek ma is ontanák a deszkákat, a bútorasztalosok pedig össze tudnák állítani azokat bútorként. Ha neked kéne ilyen, kezdd az alapanyaggal : vegyél collra fűrészelt tölgydeszkát. Az két év alatt légszáraz (ahány centi, annyi év) aztán keresni kell asztalost és beszélgetni vele a lehetőségről.
Sssimán lehet örökös bútorod.. CSAK : ..ki dönt erről?
...és ezzel a rendezőelvvel nincs is semmi baj! Az már más kérdés, hogy a haszonszerzéshez szükséges emberi tényezőt sima cserélhető költségtényezőként kezelik, vagy mással nem helyettesíthető erőforrásként, esetleg társként? Hogy a szükséges természeti erőforrásokat fenntarthatóan kezelik-e, vagy viszik ami kell, lesz ami lesz alapon? Hogy a megtermelt haszonból mennyi jut társadalmi szerepvállalásra, vagy kutatás / fejlesztésre, privát örömökre, stb?
Szerintem nem a haszon-elvűséggel van a baj, sokkal inkább a nem, illetve a rosszul szeretett gyermekekből cseperedett önző, kegyetlen emberekkel, akik a saját emberségüknél akár egy petákkal nagyobbvagyon felett diszponálnak. És mennyien vannak ilyenek!
Abban sem vagyok biztos, hogy vannak még olyan asztalosok, akik ilyet hajlandóak készíteni...
Vannak, de alapanyag se nagyon van. Tavalyelőtt kivágtam egy pár éve elpusztult, de lábon száradni hagyott diófát. Csak a beteg részből meg az ágakból lett tűzifa, a többit egy vadászpuskaműves vette meg. Már eleve úgy vágtam :-). Mondta ő is, alig talál jó alapanyagot.
Igazad van, de ma már alig kaphatók fából készült bútorok, a legtöbbje csak pozdorja, fautánzatú bevonattal. Esetleg fenyőből, egy kis hányad. Igazi, keményfából készülteket sehol nem árulnak.
Abban sem vagyok biztos, hogy vannak még olyan asztalosok, akik ilyet hajlandóak készíteni...
Egyáltalán, megfelelő, természetesen szárított anyagot szerezni, annak, + a munkának az ára...
Nekem ugyanez az érzésem a kukoricaföldekkel a környékünkön. Nem értettem, miért nem aratják le, de kiderült, hogy a világban éheznek, és itt meg kukoricából csinálnak biogázt...
Beteg ez a világ. Amúgy, hogy állnak le a gyártással a német üzemek is, lassan elég lesz a szélenergia az országnak. ¯_(ツ)_/¯
Régesrég le is korlátozták a vagyonok nagyságát.. de bebizonyosodott hogy az ember önző, és más érdekében nem dolgozik 120 % -ot. A pénz érdekében viszont igen.
Úgyhogy nem olyan nagyon régen újra megszűnt a vagyonok korlátozása.
Minek a sok pénz.. hát.. hatalmat ad.
Egy köbméter pénz, sok.. nagyon sok dolgot megenged a tulajdonosának.
Várom már a szélcsendet vagy két hete ! Miből abból ami az M-1 mellett épült azok az erőművek miből lettek ? Biomassza=apríték ,az egész Dunántúlt áthordták az osztrákokhoz cakk pakk ,azok meg jót röhögnek rajtunk ! Olyan szál fenyveseket daráltak le aprítéknak és vittek kamionnal az osztrákokhoz ,hogy a szívem hasadt meg a szép egyenes fenyő gerendák elkótyavetyélésének a látványától !
De ezt ebben a formában nem lehet csinálni mert a természetet kinyírjuk és vele magunkat is ! A pénzt nem lehet megenni vagy belélegezni ! Régesrég le kellett volna korlátozni a vagyonok nagyságát mert ide vezet ,minek valakinek köbméterszám a pénz ???
A vulkánban felolvasztással a veszélyes sugárzást nem lehet csökkenteni - a Napba kilövéssel a kilövés égéstermékeinek a környezetszennyező hatása a probléma. (hogy a költségeiről ne is beszéljünk)
Ez a kép is jó példa a férfiak szemét elbolondítani vágyó divatra : a lábszára-bokája soványra van izmozva, de derékon felül akkora zsírfelhalmozódás? Hm.. inkább műanyagpárnák.
Ja, az eredmény ismert.. azért hogy én ne dajcslandi gyártmányú csavarhúzót vagy cseh krumplinyomót vegyek hanem kínait, szóval ezért kell nekem korlátozni a tűzifa-felhasználásomat.. vagy három hónap alatt megromolnia az üzemanyagomnak.
Nekem kényszer a kibocsájtásom csökkentése, hogy vehessek olcsón szállított kínai gyártmányt.
De a globális időjárás változás is az már is, és még ha lesz pár 120-150 km orkán ami végig söpör párszor a földön akkor mi lesz ? A lényeg hogy szállítsunk ? ((::!! Még egy két korona vírus járványt is átvisznek ,meg néhány rovart és már nem is kell sokat szállítani sehová mert nem lesz vásárló .
Lenin was decommissioned in 1989, because its hull had worn thin from ice friction. She was laid up at Atomflot, a base for nuclear icebreakers in Murmansk, and according to Pravda.ru, repair and conversion into a museum ship was completed in 2005.
mi persze semmit nem javít azon, hogy iszonyat módon környezetszennyezőek, állítólag a globális
szennyezés nagy részét okozzák, a moslék üzemanyagukkal, amelynek főként a kéntartalma nagy.
Erről volt egy cikk, a kb. 1000db tanker többet szennyez, mint a Föld összes járműve (nemcsak közúti) együtt. Nemcsak a kénnel, hanem a koromtartalommal is gond van, jól megnöveli a sarkkörök jégtakarójának a fényelnyelő képességét. Az eredmény ismert.
Ezek vizhűtéses blokkok, nincs hűtőtorony. Van viszont egy hőcserélő, ami a szekunder vizet melegíti. Ezt időnként - karbantartások - leürítik, olyankor bele lehet/kell mászni az ellenőrzéshez. Fotó is készült, de szigorú seggberugásom terhe mellett megígértették, hogy netre nem kerül fel...
Milyet keressek, 50 vagy 400 Hz-st? A kisebb fajta, ha jól emléxem, olyan 60 mm átmérőjű és 110 mm hosszú, M3-as tengellyel, a nagyobbik meg ~150 mm átmérőjű és a hossza is nagyjából ennyi.
Jó estét HunGary, elfogadom hogy olcsóbban gyártják amit gyártanak - de ha nem a kőolajipar szemetével üzemelnének a hajómotorok, akkor mindjárt kevésbé érné meg a Föld túlsó oldaláról importálni a hajcsatot meg a cipőkanalat.
Úgy emlékszem hogy a Fordodnak baleseti halála volt (jól emlékszem?) de anno dutrancs bácsi mesélte hogy mit volt képes okozni az MTZ adagolóban az étolaj.
Azt hiszem amíg nem lesz soksok hektár repce vagy napraforgó földem addíg nem varázsolok így étolajjal.
Úgy szokták érzékeltetni a hengerek méretét, hogy kb. akkora egy-egy henger, mint egy lakás legkisebb helyisége.:-) És ilyen hengerből van pl. tizennégy...
És nem csak szelepek nincsenek, hanem dugattyúgyűrűk sem! A fordulat pedig alacsony, 20-100/p.
"Emiatt olcsó a tengeri szállítmányozás" az is döntötényezö, az igaz,de a föok a termék elöállitási összkölcsége
az europai (EU.) elöállitási kölcségéhezképest ,szállitássalegyütt, vám stb,átlagbann 50-70 %-olcsobb a beszerzésiára a távolkeleti termékeknek..
még az EU.elöirásoknakmegfelelö termékekesetébenn is ..ami az árat "lenyomja",mennyiség ,rezsi,munkadij ,minimális fejlesztési költség..(tulnyomoesetbenn nyugati technologia,tecnikai innovation ,fontostényezö..
ök nagyrészbenn kész ,kifejlesztett termékeket gyártanak ,szakemberre aligvan szükség ,mint egy "élö"robot dolgoznak...
Erről csak az autó nem tudott. Minden ősszel gázolajszűrő-csere, télen fele, nyáron kétharmad része volt az üzemanyagnak a szlovák repceolaj, a hatályos jogszabályok okán szigorúan a határ túloldalán betöltve!
Nem ettől pusztult el az autó 540000km-nél, motor sose volt megbontva.
Anno a határőrségi 469-es simán üzemelt a feles keverékkel. Igaz hogy ködvetőként is bevethető lett volna, de mentünk még nyolcvannal is vele mikor a zárást kellett kivinni.
Jóval kisebb. A Szergej motorja 150E köbcentis, a Nohabé négy hengerrel több és nem turbós, úgyhogy saccra kábé 200 000 lehet. A hajómotorok soksok köbméteres lökettérfogatúak lehetnek.
A kettőütem valószínűleg az egyszerűségüket eredményezi : nincsenek szelepek.
Emiatt olcsó a tengeri szállítmányozás, ezért éri meg Kínából idehozatni a filléres cuccokat is.
Pedig a környezetszennyezés csökkentésére pont az államhatalmak lennének képesek, ha egy tollvonással leállítanák az ennyire szennyező üzemanyagokkal való közlekedést, a hígtrágya talajba injektálását, az egyszerhasználatos műanyageszközök gyártását..
Kevesen tudják , hogy az első "járműveink" ...még a taxik is elo meghajtásúak voltak ... csak háát ugye ? Vagy a spanyol vagy a fenetudja de benyás lett a vége .... ,-))
Nem vicc (!) Ezek mind elektromos sárkányok ...de psszt .
A büntit két módon is el lehetett kerülni. A 100% legális módot választottam, "a jövedéki termék előállítása külföldön történt", a jármű üzemanyag-tartályában. Gondosan el is tettem a pénztárblokkokat az akkor még létező párkányi TERNO-ból :-).
Kíváncsi leszek, a villanyautókra mikor tolják rá az extra adót. Az utcai töltés már nem ingyenes(ez abszoljút jogos), a gyorstöltő kutakon már átszámolva drágább mint a benzin.
A faluban volt ismerős, aki az Mtzvel azzal járt egy darabig. 1.5kmről lehetett látni merre jár, olyan fehér füstje volt. Mikor fáradt motorolajat tett bele, akkor ugyanez világoskékben...
A trafó olaj az nem annyira látszik, talán jobban kormol. Viszont az (is) a porlasztókat megviseli. 1-2tank után már kicsit kékesen ködöl:-(((
B@ssza meg egy viziló!... Van még egy pár ugyanolyan (Tüzértől vannak), ha pampogás helyett tegnap szól, azt is becsomagoltam volna és elvihette volna a futár. Most azt lehet csinálni, hogy mivel a két garnitúra egyforma, ami holnap elmegy, azzal politechnikázik a két árbocon, aztán ha a párja is odaér, azt meg beépíti a QTH-n...
Az ETZ-em (3-om is) a fiúkéval egyben a 92-es oktánnal ketyegett a legszebben és 1:50 (max. 1:45) -re keverve minerális 2T olajal . (!!)
Magasabb oktánnál 4-5 ezres fordulatokon iszonyatos belső hangot ad már ,de hegymenet lefelé teher nélkül is ... (ne keverjük a Trophy-val) ,mert ez tűgörgő kosaras csapszeges ... halála a sűrű keverék és plusz kokszosodik állati módra ,mert ezt forgatni kell kérem . ,-))
Én a mai napig nem értem miért lett benzin ,meg gázolaj, amikor az első időkben petróleum volt az üzemanyag . A Mávag 20-25-ös traktor 7 liter petróleummal kiszántott 1 hektárt ! Mostanában meg 9-12 liter az óránkénti fogyasztás a hektár fogyasztás meg 30-40 liter ,és ez még alacsonynak mondató !!! A gumihevederes CASE traki 54 literes óránkénti fogyasztását kissé magasnak ítélem . De a Versatille 450 lovas gépe 8 óra alatt 600-650 litert is képes benyelni . Aztán csodálkozunk a légszennyezésen !
A fagázgenerátor, az egy érdekes konstrukció lehet, de az étolaj, mint üzemanyag...? A repceolajról (repce-metil-észter?) már hallottam, meg Dél-Amerikában az alkoholhajtású kocsikról (metanol?)...
A füvet én is komposztálom, de a lekaszált szederindát még két év múlva is megérzem a munkásnadrágon keresztül is - nna azt szerintem jobb gyufával tüskementesíteni.
Kb. 1992-ig ment a buli, míg a taxizásból ki nem tiltották a kétütemű motoros autókat. Fillérekért tankolták a Varnyúkat, évente motorgenerál de így is megérte.
A ZIL-esek rendes, magyar normálbenzint árultak, az 86-os volt legalább! A Chevrolet vígan ment vele, de később a Trabant kombi is. Csak a Trabant a felével, mint a Chevy.
Na, az volt a fura, a csatahajóból átülni a szappandobozba!:-)) Viszont az legalább új volt.
De hamar megszoktam, aztán meg is szerettem a Trabantot.
Igénytelen jószág volt, de tette a dolgát, ahogy tőle telt!:-)
Nem az volt a cél hogy versenyautója legyen a trabant-tulajdonosnak..
Amúgy a végáttételt ha egy-két foggal hosszabbra vették volna, akkor már sokkal jobb lett volna végsebességre - de akkor meg a balra hátra ferdén beparkolások zabálták volna a kuplungtárcsákat..
Azt hiszem ezt a mennyiséget nem komposztáltad volna barátom.. ez minyimum tíz köbméter száraz anyag volt amit elégettem, és még ugyanannyi ott vár a feketeribizlibokrok között (most a hó alatt)
Én se vagyok a gyufával kaszálás pártján, de vannak muszáj dolgok.
Nem mostanában volt a kezem alatt egyikfajta sem.. :-)
A négyütemű jóval erősebb volt.. már alacsony fordulatról is ügyesen gyorsult. Sokkal ritkábban kellett nyitogatni a motorháztetőt. A cvájtaktnál ha nem éltél együtt a géppel hanem csak használtad, akkor egyszerre volt benzinellátási problémája, gyújtásproblémája, meg főtengelyproblémája is (vagy csapszeg). Közben így-úgy ment, csak beteg volt. Ha együtt élt vele a gazdi, akkor egyenként meg tudta fogni ezeket a betegségeket még kifejlődés előtt.
Na ez a négyüteműnél nem volt.. időnként ki kellett cserélni a gyújtást a rotor felett, a gyertyákat, az olajat.. a vezér és ékszíjat. Aztán csak menni és menni vele.
kasznit úgy vihette az 1,1-es VW motor, mint kutya a tollseprűt!:-) Elbírta volna az ötödiket is...
Egyszer a régi hármas úton kifordult elém egy új Trabant (én még az ötsebességes Daciaval), első gondolatom a fék volt, majd az, hogy meg kell előzni. Nos, egyik sem kellett; olyan gyorsan felgyorsult száz fölé, hogy csak lestem, nem erőltettem az előzést. Akkor még nem ismertem az új Trabit.
Az a fogyasztásmérő egy egészen komoly átfolyásmérő volt, valahol még van egy, bár az enyimekben még nem volt. Nálam az háromból az utolsó már tűgörgős csapszegperselyes volt, azt már nem kellett annyira pörgetni, de a másik kettő, ha takarékosan vezettél, csapszegperselyes lett... Ilyenkor hűtőborítés le, hengerfej le, hengerek le, 2-2 Zéger ki, csapszeg ki, dugó le, régi persely kisajtolva, új be, golyózás (nem dörzsárazás, ahogy a szervízkönyv írta), olajzó furatok kifúrása, majd minden mehetett vissza... Az egész nem tartott tovább fél óránál...
A szomszédom Trabant-szervizes volt, az utcán csinálta a csapszegperselyzést és az volt a szokása, hogy a 2x2 Zégert feltette a tank tetejére. Egyszer, mikor már össze volt rakva minden, a hűtőköpeny felszerelés közben valamiért hátrament a műhelybe, nekem meg volt két pár felesleges Zégerem, amit feltettem a tank tetejére...
Kijött, meglátta... mit mondjak, én még motort olyan gyorsan szétkapni nem láttam... aztán menekültem...
Az enyémen ( a 601.esről beszélek) már volt fogyasztás mérő. A széltől függően 75-80 körülig bent maradt a zöldbe. Azután ha több gázt adtam neki a fogyasztás meredeken emelkedett, de a sebesség csak alig. Azután 115-117 km körül, kisimult a hangja, meg is jegyezte a kollégám, hogy ez ezt a tempót szereti. Na ennek is meg volt az ára, egyszer Pestre indultunk, de Abonyba lovat kellett cserélni. 4 db 601-esem volt és 1 db 1.1-es.
" Jó.. igaz.. a váltókar meg a karhoz tartozó kulisszaburkolat." + a kesztyűtartónak nevezett valami sokkal mélyebb volt, oda volt beszuszakolva a rádió is. A térdem alig fért el, és a hátsó ülésre egy gyerek ha be tudott ülni. Viszont csendesebb volt, és a motorját nem lehetett tönkre tenni. Az 5. sebesség hiányzott belőle, akkor a fogyasztása is jobb lett volna. 27 éves volt amikor lecseréltem 1 Opel 1.7 dieselre. Akkor már kezdett a küszöb lyukadni. Ez 12, de már látok rozsda foltot a küszöbön.
A kétütemű Trabi tankja 20+6 literes. Országúton nyugodt tempóban (80) 7-8 litert evett, városban simán meg tudta enni a 10-11-et. Mivel benzinóra nem volt, az volt a tuti, ha 200 km-enként megtankoltál, különben előzés közben jöhetett a meglepi: leáll a motor, bújhatsz le a jobb oldalra a műszerfal (műszerfal?) alá tartalékra tenni a benzincsapot...
Persze, ha kicsit "meg volt piszkálva", akkor ennél többet is meg tudott enni. A legegyszerűbb a gemkapocs-trükk volt (főleg eladás előtt). Egy vékonyabb fajta gemkapoxcsból le kellett vágni egy L alakú darabot. A porlasztó úszóház jobb elülső oldalán, az úszóházfedél alatt volt a féklevegőfúvóka, ebbe kellett az L-t belerakni úgy, hogy a hosszabbik része a fúvóka furatában legyen, a rövid része meg a fúvókafej sliccelésében. Ettől artán a Trabi ment, mint a mérgezett egér, csak épp a fogyasztása nőtt meg a dúsítás miatt 15-20 %-kal...
Egyéb házilag is kivitelezhető módosításokkal a 26 lovas motorból lehetett 36 lovast csinálni, de ez sem volt ingyen...
hanem a lekaszált és összegereblyézett törmeléket gyújtottam meg
Inkább komposztálom az ilyet. A szomszéd is áthozza a levágott füvet, krumplihéjat stb., nem is tudja, milyen jót tesz vele. Milyen jófejek vagyunk, hogy nem kell fizetnie a zöldhulladék elszállításáért - kétszer! Csak egyszer :-).
Most itt is két fok van, de verőfényes napsüt, szóval üvegházi molyolást tervezek. :) Még jó, hogy a múlt héten ellenálltam a szőrös vesszőkaktusz kiakasztásának a teraszra, most sirathatnám. Két növény van útban a férjemnek, egyik ez, a másik a lyukas levelű philodrendron.
A Bremen 1-nak van a Plattmacherje, amikor ismert német énekesek keletfrízül (a helyi tájszólás) adnak elő a rádióban egy-egy világslágert. Meg mernék esküdni, hogy volt a Hallelujah is, de persze nem találtam. Azért itt a többi. :D
Az a sarj-balta nem készült el.. gondolkoztam az ékásó kipróbálásán, de jobb hogy nem vittem le. Az a hosszú törzs annyi időt és odafigyelést igényelt, hogy nem lehetett otthagyni a segédszemélyzetet tuskótisztítás címszóval.
Körülötted milyen idő van? Itt mínusz öt lett, szerintem nemcsak a barack hanem még a kökényvirág is lefagyott - pedig az a hideg idő jele.
Szia ksanyi, nekem is volt ilyen is meg amolyan is.. de nem emlékszem hogy a beltér különbözött volna. Max annyiból hogy a négyüteműben nem volt benzincsap.
Jó.. igaz.. a váltókar meg a karhoz tartozó kulisszaburkolat..
Nekünk a sorkötelesen gépjármű kezelői tanfolyam volt.
Én nem mertem benevezni, pedig ingyen volt. Ott ültünk az MHS-ben, a Rádióklubban, jöttek a gjművesek, hogy menjünk, de nem mertem, mert féltem, hogy azonnal berántanak. És én rádiós akartam lenni, nem sofőr. Végül egyik se lettem.
Nem, nem volt kétüteműm. Két Daciát nyűttem a Trabi előtt. Válás utáni gatyahúzás miatt lett a Trabi. Akkoriban nagyon vitték a Daciákat haza a románok, hát eladtam, lett helyette egy használt, 9000 km-es Trabant. 170000 km-t tettem bele, lényegében hiba nélkül. A Daciákban ott volt a szerszámláda, meg a pótalkatrészcsomag; ékszíj, vízpumpa, stb.
Na meg hajtottam többféle céges autót, mikor olyan beosztásba kerültem. Azok már francia meg német járgányok voltak, előtte meg mindenféle zöld szörnyeteg, GAZ, UAZ... Barkas, Nysa is volt régebben.
Nekünk a sorkötelesen gépjármű kezelői tanfolyam volt. 120 óra teher, utána 70 ór szemály, aztán 40 óra motor, aztán 40 óra pótkocsis, aztán távvezetés konvojban (Bp-Szexárd-Bp egyhuzamban) aztán éjszakai (Bp-Debrecen-Bp) és a végén 120 óra műhely...
Eccer voltunk a Trabantunkban 11-en... Igaz, hárman a csomagtartóban voltak...
Egyik kollégánknál volt egy kis szabadtérisütögetés Érden, aztán éjfál körül úgy döntött a banda, hogy átmegyünk Budakeszire. Mivel csak én nem ittam, az én kocsimba Trabantomba zsúfolódtunk be. Ahogy jöttünk befelé az autópályán, utólért minket egy kocsi és készülődött megelőzni. Aztán azt láttam a tükörből, hogy a nagy fékezéstől lebólint a fényszórója és vészfékezve félreáll...
Kiderült, hogy amikor közel ért, az egyik hülye felemelte a csomagtartó fedelét és kiintegetett... A mögöttünk jövő ürge azt hihette, hogy elbóbiskolt és álmában látta az esetet...
Tipikus katonahölgy teljes menetfelszereléssel (feszes szoknya, harisnya, magassarkú cipő)... És ha a szív el kezd hangosan dobogni, az élményt csak fokozza a Dodge mentő a háttérben. .-)
Igen, a szolgáltatások nagyon túlárazottak, de inkább tényleg az a baj, amit írsz is: specifikusak, modernek a szakikák, csak épp nem mindig a tömeggyártás és az egyenkókányolás az, amire a megrendelőnek szüksége van.
Talán más oka is van: jóval magasabbak a kinti szolgáltatási díjak is, az öreg szaki összes munkadíja+anyagár már több lett volna, mint amennyit a jármű ér. Volt egy nagyon jó videó erről, az volt a címe, hogy "Nálunk ezeket az autókat még simán használnák", egy német autóbontóban forgatták. A család egyik autóját is egy ilyen helyről hoztam anno, 2,5 éves autó, első tulajtól, apró sérüléssel, lábon, önerőből. Mai napig megy, ott simán kidobták. Lassan mehet rá az OT-rendszám :-).
A saját gyártmányomról: alumínium forgatógomb, marva-bordázva-eloxálva. Nekem az esztergán a 10db kb. 2+2 óra főorsó-idő volt, a papíron megálmodástól a forgács letakarításáig összesen talán hat óra.
Aki meg CAD-CAM rendszerben dolgozik, neki a tervezés és a gépnek "emészthető" formába hozás kb. ennyi idő. Beszerszámozni, a végén kiszerszámozni, ennek a munkadíja éppúgy beleszámolódik a 10, mint az 5000 darabba.
Amiikor a kinti amatőr rácsapott kb. 5 perc után az 50 eurós sofort-kaufenre, csak kapkodtam a levegőt. Ő mondta, már nincs kisműhely, aki ilyet csináljon neki. Annyian meg nincsenek, hogy minimum 1000db-ot megvegyenek.
Egy veszprémi, irtó jófej fiatal rádióamatőr meg ugyanilyen gombot keresett, ő se talált, megkapta ingyen. (Fekete macskások összetartanak :-).
Az ilyen regisztrálós helyeken, ahol úgyis emaillel megyek be, már régóta tartom azt a szokásomat, hogy egy kaja+mitikus lény/szörnyeteg legyen a nicknevem. Ha mindenütt ugyanaz lenne, akkor rám lehetne keresni, így meg más nevem van a hírportálok vagy a gyarkorikérdések (ott mondjuk béna lett a nevem, még nem igazán szörnyeteg a második tag) oldalán, mint itt. :) Endrebának már írtam, ezúttal a banshee tetszett meg a wikipediaoldalról (https://en.wikipedia.org/wiki/Lists_of_legendary_creatures). Aztán körbenézek, és ami kaját látok magam körül, azt mellé rakom. Most Zsúrkenyér volt, de az hosszú volt, nem is igazán tetszett. Persze ötleteltem még, de végül ezt rövidítettem zsúrra. :D
Én nagyon szeretem a motorokat, de nem kevésbé a repülőket. Erről a repulő bansheeról m3g sohasem hallottam, de nekem a Yamaha Banshee jutott eszembe. 350cc 2utemű. Durva lehet.
Találtam 3 nénis képet is róla, ha valakit érdekel, szolgálja ki magát google-vel mert nem tudtam letölteni mobillal :-)))
Egy barkács-szintű jó hegesztő inverter már 100 Euro alatt elérhető és azzal egyszerűbb dolgozni, mint a trafóval. Persze atomerőművi hegesztéseket mg nem fox tudni vállalni...
A "hegesztőpálca" egy gyűjtőfogalom; a hegsztésnél a varrat kialakításához szükséges többletanyagot tartalmazza. A llánghegesztésnél használt pálca bevonat nélküli, au ívhegesztéshez használatos az bevonatos. A bevonatból felszabaduló gázok segítik az ívtartást és védik a varratot az oxidációtól. Alapvetően kétféle ívhegyesztés van: egyenáramú és váltakozó áramú. Az egyenáramú hegesztéshez régebben hegesztődinamó, újabban hegesztő inverter kell. A váltakozó áramú ívhegesztéshez hegesztő transzformátort használnak, az ehhez használatos bevonatos hegesztőpálcát szokás "trafópálcának" is nevezni...
De még az öreg szakik is a "dobd el, vegyél újat" elvet vallják. Amikor kiköltöztünk, nagy szolgálatot tett a régi Hyundai kisteherautó, de egy évvel később lerobbant, kiforralta a hűtővizét és nagy kehesen még elgurult a falusi autószerelőhöz. Na, a kis öreg szakiban hiába bíztunk, csak annyit tett, hogy dirib-darabra szétszedte, és megállapította, hogy hengerfejes, nem érdemes megjavítani. A magyar autószerelőnk meg szervezett hazajáratot, elvitettük hozzá, és megjavította, még három évet ment, csak folyamatosan tölteni kellett rá a hűtővizet. Mondjuk most már leadjuk roncstelepen, mert tavaly óta áll nála az udvaron, amikor megint lerobbant a fiamék alatt (ők is azzal költöztek ki), és már ők is vettek egy kis Hondát. :)
De mindennel ilyenek, a másik régi autónkban elhalt a ventillátor, azt olyan jól megjavították, hogy elrontották közben a riasztóját, azzal is el kellett menjek Magyarországra javíttatni. De aztán legközelebb már csak elhoztam a pótalkatrészt, és kicseréltem én a gyújtásizékélőt az autószerelő útmutatása alapján (megmutatta egy másik Suzukin). De már értem, hogy a németek miért járnak 2-3 évesnél fiatalabb kocsikkal: addig van rajta garancia. Aztán szép lassan lecsúsznak a kocsik a törökökhöz, ők meg megjavítják maguknak haverral. :D
Szoktam barkácsolni itthon, mert a német szakik 1) drágák, 2) bénák, ezért szeretem a barkácstémákat.
Német, svájci rádióamatőrökkel van tapasztalatom, pár mütyűrömet elvitték az e-bayen, jól felverve az árat. Mert szépen megszűntek a kis műhelyek, ahol valamiből pár darabot (1-10db) kéne gyártani. Megy a CNC és a tömegtermelés.
Gázmester barátom.. széjjelszedtem azt a gázcsapot, de a lángszabályzó menetes része elérhetetlen. Most éppen azt találtam ki hogy egy sima elzárócsapot iktatok ez elé a csap elé, aztán ha már égve hagyja a bimetál a lángot akkor ezzel az eléiktatott csappal szabályzom a lángerőt.
A.. a.. a.. khm.. akkor azt hiszem hogy a varázspálcámra utalgattam volna a herripokterrel vagy a vingárdijom levijóóószával.. vagy valahogyan így - de a Trafópálca..
Úgy tűnt, ilyen bemutatkozások nincsenek errefele, de akkor most illő tisztelettel elmondanám, hogy egy szerény sikítószellem (banshee) vagyok, nem tudom, hogy kerültem endrebá Normálisan fórumozó topikjába, mert a fóruméletet rögtön az ún. pöcegödörrel (Feminista topik) kezdtem, eddig csak akkor olvastam fórumokat, ha valami számtech vagy fotós kérdésre kerestem megoldást.
Jelenleg egészségügyben dolgozom Németországban, de sok kanyar vezetett ide. Aztán Endrebá említette a trafópálcáját, és amikor rájöttem, hogy ez nem egy frivol célzás, benéztem ide, és rácsodálkoztam a koronás anyára. Szoktam barkácsolni itthon, mert a német szakik 1) drágák, 2) bénák, ezért szeretem a barkácstémákat.
Elnézésedet kérem, hogy sáros lábbal végigtrappoltam a topikodon. :) Remélem, most már nincs harag! *behízelgően néz*
Elkeveredtem a szénatomszámok és a piák világában (mentségemre, sose csináltam semmiféle likőrt). Akkor helyesen: gyógyszertári orvosi műszerek fertőtlenítésére kell. :D Bocsesz!
Szépjóreggelt mindenkinek. Szerelt valamelyikőtök az elmúlt években KPE csöves vízvezeték-rendszert?
Magas-ágyásokat alakítottam ki a telkemen, s elrejtettem bennük műanyag vízcsöveket, s a fa palánkos magas-ágyások oldalából csak a kerti vízcsapok kandikálnak ki. Jól néz ki, praktikus, viszont elkövettem egy nagy hibát. Műanyag fittingeket használtam... Amik egy része még utánahúzás után is ereszteni kezdett pár hét, hónap után.
A bolti eladó dicsérte ezeket, a vizes kollégák meg szidták nagyon... Szerintük csak és kizárólag réz fittingeket szabad használni. Szóval tegnap ástam, s szereltem... :)
Esztergált vasmag esetéban nagyobb a mozgástér: én 10-12 cm külső átmérőlyű vasat csinálnék, a kozepébe egy 5-6 ck-esz "oszlopot és körülötte 1,5-2 cm légrést. A magassága lehetne 6-8 cm, a mélysége, ahova a tekercselés kerül, mondjuk magasság minusz 1,5 centi lehetne. Ki kéne számolni (ha már a pontos méretek megvannak) hogy milyen huzalból mennyi fér bele úgy, hogy a nyitott részen legalább 5 mm szabadon maradjon, akkor meg lehetne monddani, hogy mennyi áramot venne fel, aztán lehet sakkozni a menetszámmal és a huzalátmérővel...
Én a középső magot nem hegeszteném, hanem csak szorosra illesztve beütném/besajtolnám...
Van olyan is, hogy lineáris indukciós motor, de ez nem az, hanem csak egyszerűen lineármotor. A lökete kb 25 cm. A mozgó rész légmagos, így könnyű és nagy gyorsításokra/fékezésekre képes, amihez persze megfelelően nagy áramok kellenek...
Ha én ilyen elvetemült dologra adnám a fejem, akkor először is megnézném, mekkora a legnagyobb elérhető fazékvasmag:
Utána ebből a méretből kiválasztanám a legnagyobb gerjesztést elviselő tipust. Utána számolgatnék, hogy ez hány menetes tekercset jelent, elfér-e a csévetesten és milyen átmérőjű huzal kell, hogy azért nem rögtön égjen le (csak kicsit később :-DDD)...
Qqberci.. te villanymérnök is vagy. Ekkora mágnesteljesítményhez csak úgy saccra mekkora méretű tekercs és vasmag kéne? Autóakkumulátoros megtáplálással persze..
Az író-olvasó fejek (tizen) egy úgynevezett kocsin voltak, ez a lemezcsomagban előre-hátra tudott mozogni, az adat helyének megfelelően.
203 pálya volt és ezek között néhány10 msec alatt kellett mozogni, ami elég nagy teljesítményt igényelt, mert a kocsi súlya közel 6 kiló volt. Az IBM ezt hidraulikus motorral oldotta meg, a Robotron úgyszintén. A kettő között az volt a különbség, hogy a Robotronénak orrán-száján folyt az olaj. A bolgárok más megoldást választottak, a mágneses. liármotoros mozgatást. Ebből nem folyt az olaj, viszont sokkal keményebben dolgozott. mint a hidraulika és folyton szétrázta a csatlakozókat...
Hihetetlen erővel képes ragaszkodni a mágnesesen összetapadt anyagok is egymáshoz.
Én is azt képzeltem hogy ezt a két alacsony hengert majd izomból széjjelszedem - hát ha a fiam nem mondja a satus-féle megfejtést, beindítom a JUMZ -ot és azzal húzatom széjjel.
Deazééé azt a lómágnest a villamos padlójáról három emberrel föltépni.. hát nem volt gyenge a szatyor meg a füle.
Egyik kollgánk - Bicskén lakott - beleejtette a vödröt a kútba. Próbálta kihorgászni, de nem sikerült, így aztán gondolta, hazavisz a cégtől egy mágnest, egy bolgár mágneslemezegység liármotorjának a mágnesét, ami egy 15x15 centis, kb 22 centi magas hasáb, a talpán középen egy 8 centi tmérőjű pólus, körülötte 5 mm légrés, majd koncentrikusan a másik pólus. Be is tette a szatyrába, aztán felszállt a villamosra, de mivel elég nehéz volt a szerkezet, a peronon letette. Amikor azonban a Keletinél le akart szállni, a szatyor úgy döntött, hogy még megy egy kört... A harmadik kör után a kalauzzal és a vezetővel együttes erővel tudták csak leszállásra bírni a szatyrot...
Csak lassítottam, minden szinten. Most amennyire csak tehetem "lakhely elhagyási tilalmat vezettem be" önmagammal szemben. Nem pánikolok, de az észszerűség határain belül vigyázok magamra és másokra is.
Köszönöm Cyrano, ez az ötlet nekem már régóta megvan - de én a vaslapát aljára szoktam csattintani a mágnest mert az állásszögre és nyélhosszra is ideális.
A fiam mágnesei olyan erősek hogy egymástól elválasztani csak az egyiket satuba fogatva és a másikat lecsúsztatva róla lehetséges.. szóval van mágnesteljesítmény, szögesdrót-tüskéket szedtem is össze az avar alól. De a spéci alátét hasonló kialakítású párját csak három centiről veszi fel, mert tíz deka.
Ha nem találok a környékbeli láncfűrészneppernél ilyen alátétet, akkor keresek egy tekercselőt, és tekertetek magamnak egy autóakkuhoz illesztett elektromágnest.. azzal gorrromba dolgokat fogok megtalálni.
"...- MTI-t. A közlemény szerint a koronavírus cseppfertőzéssel terjed, a fertőzés tehát vérátömlesztéssel nem adható tovább." - stb ...
Na , ilyenkor szoktam levenni az 'okulárémat' és megvakarom a homlokomat .
A készülő un. védő *ójtásokat* is ,ezek szerint majd beszippantani köll ??? ,-))
Mee ... az eddigí ... ugyi meg még is csak ...(na nem is folytatom) ...mert, még hőemelkedést kapok a végén ..Ilyen lesz a védő oltás akkor ? ,-)) ,-))
Neked mintha még hatossal kezdődne az életkorod?...
Igen, 68. Miután jól betáraztunk, már mi sem mászkálunk. A lépcsőházban már az is megszerveződött, hogy a kaputelefont, a lifteket a lakók felváltva fertőtlenítik. Reméljük a legjobbakat.
Most olvastam egy ámulatos cikket a Férfihang -on, ami egyszerre mesél arról hogy mi van, és hogy várhatóan mi lesz a jelenlegi üzemanyag és energiapiacon. És nem száraz értekezés, hanem szórakoztató és elgondolkoztató előadás. Kábé ilyennek képzelek el egy csodajó tanárt hallgatni valami egyetemen. Ez a cikk.. áhh.. nem magyarázom.. olvasd el te is.
Szia Guru ki tetszettél lábalni a náthából? Nekem már sikerült. :-))
Képzeld, bevágott a mennykő : a 165-ösről lerepült a pengerögzítő anya, meg az alsó spéci alátét. Fél órát kerestem az avarban mire beláttam hogy kicsi tűk ezek egy oltárinagy szénakazalban.
Most van egy durva erős kaszám, jól működő motorral - de lenullázott képességekkel.
Úgy tűnik hogy lesz nullanyolcas adaptered.. :-)))
Micsoda uj nevek repkednek erre felé mostanában....de az,hogy ki vagyok,honnan jöttem,meg mit akarok itt,az valahogy mindig elmarad...nekem legalább is...ugy tűnik...vagy én vagyok megint... tájékozatlan...ebben is...
Az Élelmiszerkerreskedelmi Egyesülés számítóközpontja a Nagyvásártelepen volt. A mágnesszalagegységek tisztításához egy darabig alkoholt használtunk, de igen nagyon fogyott. Kiderült, hogy az éjszakás operátorok lemennek a csarnokba, lopnak egy karton tojást és tojáslikőrt csinálnak a mosóalkoholból. Átálltunk propanolra, tizedére lement a fogyasztás :-)))...