Egyelőre a többi nem jut eszembe, ismerősek, át kell gondolni, majd szólok.
De addig az előző kérdéseim nekem is fennmaradnak, illetve még egy: hirtelen három olyan epizód is eszembe jut, amikor az áldozat éppen telefonál, amikor megölik. Melyek ezek?
Hát igen, van aki majdnem két óráig dolgozik, valaki öt óra körül már dolgozni indul...
Valóban A gyönyörű gyilkosról van szó. Az az érdekes, ha jól emlékszem, hogy ez a második gyilkosság tulajdonképpen nem derül ki... Columbo csak az első, véletlenül vagy hirtelen felindulásból elkövetett gyilkosságra jön rá azzal, hogy egy máshol nem található szertől neki is, és a gyilkosnak is viszketett a keze... De a második gyilkossággal, amely végül is a lényegesen súlyosabb, hiszen szándékos, előre eltervelt, csak annyi van, hogy Columbo megmutatja az újságcikket a lány haláláról, megkérdezi az elkövetőt, hogy ismerte-e, aki azt mondja, hogy nem, és a későbbiekben sem tesz erre beismerő vallomást. Tehát ez mintegy elsikkad. Jól emlékszem?
Várom a további válaszokat, illetve azt, hogy más is adjon fel kérdéseket!
Sajnos a mai napig nem sikerült képeket elküldeni, így erről egyelőre leteszek. De ha már késő éjszakáig dolgoznom kellett, akkor megint feladnék valamit.
1.) Azt tudjuk, hogy a gyilkosság veszélyes az egészségre részben a gyilkos egy cigarettát felhasználva öli meg áldozatát. De melyik részben jelenik még meg ugyanez az elkövetési mód?
2.) Azt is tudjuk, hogy a Nyugodjék békében, Mrs Columbo részben meg akarja a gyilkos mérgezni Columbot is. De melyik részben van még ugyanez?
3.) Két részben is felbukkan egy bizonyos Dr.Benson. Melyik ez a kettő?
4.) És végül mondjunk olyan epizódokat, ahol nő a gyilkos is és az áldozat is!
"Óóó te drááááága, Klementíííína, csak tudnáááááám, hogy merre jááááársz..."
Ezt szokta sokat dúdolni :DD
Az "Ölj Meg, Ölelj meg!" c. rész pl ezzel a dallal kezdődik, ahogyan megy a kocsijával, és énekli. Aztán egy rendőr autó hátulról megnyomja, ezért van abban a részben nyakmerevítője (vagyis egész pontosan azért, mert a masszőr "kicsit" rendberakja a nyakát :D).
Én is utaltam már erre egy régebbi hozzászólásomban, hogy van egy ilyen jellegzetes "Columbo-dal" ami fel felbukkan időnként. Vagy Columbo dúdolja, vagy mint háttérzene hallható. Az egyik jellemző rész aminek a végén szerepel - ami így eszembe jut hirtelen - a Gyilkosság hangjegyekkel című.
Off:
1. Internet Explorer 6 kell hozzá.
2. Nem elég feltölteni a képeket, de a mellettük levő [imageX]-tagot is be kell illeszteni a szövegbe, ott van a képek mellett a beillesztés is.
Nem értem, hogy miért nem tudok képet elküldeni a fórumon. Tudna valaki segíteni? Eddig úgy csináltam, hogy beírtam az ablakba a szöveget és hozzámásoltam a képet. Az elküldés előtt meg is jelent, de ezt követően nem. Miért?
1. Úgy tudom, valamennyi részt leadták Magyarországon. A legtöbbet a tv2, különösen 1999-2000-ben gyakorlatilag hetente adott egy-egy epizódot. A három legújabb részből a Nyugodjék békében (Ashes To Ashes) a tv2-n ment egy-két éve, míg a Gyilkosság hangjegyekkel és a Columbo legveszélyesebb éjszakája már néhányszor az RTL Klubon volt.
2. Már a honlapra gondolva: néhányan megtalálták a Columbo-formula jellemző jegyeit, tehát azokat a jellegzetességeket, amelyeket szinte valamennyi részben megtalálhatunk, így:
a.) látjuk a gyilkosság kitervelését és elkövetését (ez gyökeresen ellentmond a klasszikus kriminek, ld. Sherlock Holmes, Agatha Christie, Derrick, Tetthely, stb., amikor a néző is a detektívvel együtt tudja meg a megoldást)
b.) Columbo állandó hivatkozása a soha nem látható feleségre és rokonaira
c.) a "csak még egy kérdés" alkalmazása
d.) a ballonkabát, a régi Peugeot, a kutya és a chilli
e.) egy régi angol gyerekdal dúdolása, általában Columbo dúdolja, de néha háttérzeneként is hallható
f.) a hetvenes években felvett epizódokban Michael Lally, egy öreg színész epizódszerepei. Ez a színész szinte minden részben felbukkant egy-egy rövid jelenet erejéig, volt már koldus, rendőr, szerelő, pincér, könyvelő, de akár csak hang is.
Persze voltak olyan részek, amelyek eltértek a hagyományos formától, pl. a Végső üdvözlet a kapitánytól vagy a Titkos ügyek, de kivétel erősíti a szabályt.
Nem tudom ugyan, hogy megy egy ilyen topik-készítés, kinek mit kell jóváhagyni, de szívesen segítek, amennyit tudok benne...
Egyébként: több problémát okozott, hogy két résznek is "Nyugodjék békében" a magyar fordítása. Nem is tudom pontosan, hogy ki találta ezt ki, nem láttam még sorozatban hasonló példát...
No, akkor kiegészítem a listádat, ill. 1-2 javítás:
--------
Etude In Black-Fekete szimfónia
Ennek a pontos magyar címe: Fekete Etűd
The Greenhouse Jungle
Melegházi Dzsungel
Requiem For A Falling Star
Rekviem egy hullócsillagért
The Most Dangerous Match
Döntő Játszma
Lovely But Lethal
A Gyönyörű Gyilkos
Mind Over Mayhem
Columbo és az MM7es robot
Negative Reaction
Negatív reakciók
A Deadly State Of Mind
Halálos Lelkiállapot
Last Salute To The Commodore-Utolsó üdvözlet a Kapitánynak
Végső üdvözlet a kapitánytól (úgytudom :)
Old Fashioned Murder
Régimódi gyilkosság
Murder Under Glass
Az ínyenc gyilkos
Sex And The Married Detective-Szex és a nős detektív
A nős detektív és a szex :)
Murder, A Self Portrait
Gyilkosság, mint önarckép
It's All In The Game
Nehéz ügy
Butterfly In Shades Of Gray-Pillangó a sötétség birodalmában
Pillangó a sötéség árnyékában
Undercover
Titkos ügyek
Strange Bedfellows
Testvéri szeretet
A Trace of Murder - 25th Anniversary
A végzetes nyom
Ashes to Ashes
Nyugodjék békében
Murder With Too Many Notes
Gyilkosság hangjegyekkel
--------
És a végéről lemaradt egy:
Columbo likes the nightlife
Columbo legveszélyesebb éjszakája
Amindenit... egyre jobban érzem azt, hogy kellene már csinálni egy MAGYAR Columbo weblapot :) Régen terveztem is, csak valahogy elmaradt ezidáig... de azthiszem megcsinálhatnánk, akár közösen! És akkor lenne egy teljes lista a magyar címekkel, leírásokkal, képekkel, filmrészletekkel, stb stb.
Vélemény? Én szívesen bevállalom a grafikai részét, meg a html elkészítését (szigorúan csak html alapokon, semmi csillivilli csicsa! :D), de jó lenne, ha valaki tudna adni tárhelyet (az ingyenes sz@rokat mellőzzük..).
A "Kezet nyújt a halál" Nem a 'Death Lends a Hand' magyar címe? Mintha így lenne meg. (A magánnyomozó megöli a kliense feleségét mert az zsarolja őt. A film végén a gyilkos a kocsi csomagtartójában keresi az állítólag kiesett kontaktlencsét, és ezen bukik le.)
A "Kettős vágás" az 'Double Exposure' eredetiben
A "Kettős sokkhatás" (Double Shock)-ban ikrek ölik meg a nagybátyjukat, nehogy az feleségül vegyen egy fiatal csajt.
A kettős sokkhatás az melyik? Én ilyen részt nem ismerek. Ez a Kettős vágás lenne? Vagy kettős ütés? Gondolom az. Olyan sincs magyarul, hogy Kezet nyújt a halál.
A "Besegít a halál" részben nem az unokaöccsét öli meg a gyilkos, hanem az ügyfele feleségét... (Vagy a "Kezet nyújt a halál" résznél mire gondoltál?) Egyébként úgy látom jó, bár most csak egy percem van, majd később jelentkezem!