Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Bocsánat csak 14 év hivatásos katonai szolgálatom van és nem vagyok fegyverszakértő, az önvédelmim csak PA63 volt (nem is érdekelnek a lőfegyver-lőszer típusok).
Én a szifont nem tenném ki az asztalra (nem iszunk szódát) és véletlenül valaki nem jár hozzánk.
Sajnálatosan csak pár harcművészethez értek, csak sörétes vadászfergyverem volt, csak az 1978-ban második kiadásban megjelent Vadászati alapismeretek-ből vizsgáztam, csak ellenőrizni jártam lőfegyvertartást, csak felsőfokú katonai diplomám van (csak a Btk., Be. volt tananyag).
Nem én akarok vadászfegyvert használni ezt másnál olvastad , az otthonvédelmiről irták a dupla csövű sörétest.
Mit jelent az, hogy provokátor és az utolsó bekezdést sem értem kicsit zavaros az írásod.
A "madár" sörétre a 2,2 és 3,5 mm közöttit (14-től 8-ig) értem.
Személyesen esetleg elmagyarázhatnád ki az "agyhalott", én viszem az fenti állitásaim
Most akkor a hypoval töltött duplapatronos habszifonom, amit rákötöttem egy díszfegyver pallosra, miután belevezettem a 220V-ot, hogy sokkoló legyen, komolyan nem ment át és jogellenes??? Ezt a dilettantizmust...
A múltkor elkaptak pár betörőt, volt náluk -a szokásos felszerelésen kívül- sokkoló, lámpa, riasztópisztoly.
Ezekre kell felkészülni. A sokkoló az elég sokkoló, elég ha kinyújtja a kezét és onnantól ő van nyerő pozícióban.
Tehát a védekezés a behatolás-érzékelővel kezdődik, az ablak-ajtó legyen nyitásérzékelővel felszerelve, ez a szimpla, olcsó riasztóknál nem működik, mert csak a jobb riasztók működnek úgy hogy a külső héjat be lehessen riasztani, anélkül hogy a belső mozgásérzékelőket is szenzorálná.
Vannak viszont utólag felszerelhető reed-relés, vagy infrás szenzorok.
Aztán mindig legyen kinyújtott kéz pozícióban erős fényű lámpa, mobiltelefon, lehetőleg egy gombos hívásra állítva a rendőrség, mentők, stb.
Az se rossz ha a riasztó pánikkapcsolója kézügyben van, a pánikgombot megnyomva minden betörő ész nélkül menekül a százhúsz decibeles vijjogás elől.
Ne is menj bele, mert hatalmas suletlensegeket hordassz ossze, egy-egy mondatban tobbet is egyszerre, azon kivul, hogy az alapveto fogalmakkal sem vagy tisztaban. Es tevedsz, ahoz sem ertessz amit hasznaltal.
Nezd. Maradjunk annyiban, hogy te ertesz a szamurajkardokhoz, hideg fegyverekhez, a lofegyverekhez meg nem. Nincs ezzel semmi gond, csak inkabb ne eroltesd, amig nem szedsz magadra egy minimalis alap tudast. Addig a hozza ertobb topic lakok komolytalankent fognak elkonyvelni.
Azért is írtam előzőleg, hogy az önvédelmi maroklőfegyverekre értem nem a sorozatlövő katonaira.
7,62 kaliberben is rengeteg a katonai lőfegyver (nem csak az AK és AMD), az 5,6-os kispuska long lőszerrel öl, mig a 7,65-ös Browning kis önvédelmi nem mindig.
Az biztos, hogy a nagy kaliberű és a fúrt-reszelt-rovátkolt vagy deformálódó roncsoló lövedék sokkhatásúbb így megállit. A kisebb nagy torkolati energiájú 39 mm hosszú átszalad és ha nem ér agyat vagy szívet (lábat) az eltalált tovább megy.
Maroklőfegyver használatnál a humánus végtagra lövés közelről megállítja a támadót de nincs idő célozgatni.
Nem akarok belemenni a lőfegyverek ismeretébe mert nem topic téma, meg csak ahhoz értek amit használtam.
Nézd, amit írsz betudom hozzá nem értésednek, nem akarok Kavics-féle minősítést felé hajlani.
Kicsit zavaros a katonai kézi lőfegyver meghatározása. Nem zavarja a tisztánlátásod, hogy ilyen cal.-t polgári célra is gyártanak, sőt, még nagyobb teljesítményűeket is...
Ölőhatás-megállító hatás... Nem feltétlenül ua...
Egy PA63 (pmm Makarov) teljes köpenyes lövedék rosszabb, mint egy gombásodó 9mmLuger. A mögötte állók szempontjából...
7,65 mm nem biztos, hogy önvédelemre a legmegfelelőbb. Ölni persze jó. Ha "szerencséd" van, a meglőtt halála előbb még békésen megkésel...
Hadonássz éjszaka álmodból felverve szamurájkarddal te... Tölts szifont mindenféle vegyszerrel te, aztán ha valaki ebből véletlenül iszik, számolj el lelkiismereteddel. Biztos nem hallottál még háztartási balesetekről, üdítősüvegből ivott vegyszerrről.
Lakásrácsozás: Tudod, én a házban szeretek élni nem börtönben. Bár, egy óvóhely egy kb. 500kg. egyetlen nyílászáróval sok mindenre megoldás...
A vadászvizsga vs. önvédelem. Na innen kezdem gondolni, hogy nem tudatlan, hanem provokátor vagy. Láttál vadászfegyvert? Láttál vadászt? Tudod, mi a különbség Robin Hood és a vadász között? Ismered a tárolási előírásokat? Jó pár perc, amíg előveszed a fegyvert, lőszert, tűzkész állapotba hozod. A betőrő meg vár... Persze, tárolhatom és használhatom szabályellenesen lakásvédelemre. Valószínűleg, ha fennáll a jogos védelem, felmentenének. Az emberölés/súlyos testi sértés alól... Nekem véletlenül vadászfegyvereim (is) vannak. De ezeket sem jutott eszembe lakásvédelemre használni... Vannak legális lehetőségek is.
Bár, esetedben ez nem biztos, hogy megállna az emberölés, agyhalott sérelmére emberölést elkövetni... (bocsánat, ezt a szifon/sodrófa/flóbert önmagában megalapozza)... Jobb esetben csak túl sok háborús/western könyvet olvastál és még nem dolgoztad fel...
Az USA-ban ezért nem szeretik az FMJ (full metal jecket) lövedéktípust mert a cél eltalálása után még további sérülést okozhat, ráadásul nem elég nagy a K.O. faktora.
Ezért találnak ki mindenféle gusztustlanul felgombásodó, szétszakadó, sőt porrá omló lövedéket.
A Para lőszertől erősebbek .38, 38 Special vagy .44 , .44 Magnum, .357 Magnum, vagy .45-ös kaliberű revolver-lőszerek. Ezért önvédekezésre ezeket ajánlják.
Itt nincs szó a genfi egyezményről hogy csak nem expanzív lőszert lehet használni,vagy hogy a sebaesítés a cél nem az ölés, az csak a reguláris hadseregek közötti harcok során érvényes. Itt a lényeg a támadó harcképtelenné tétele. Sok esetben elégtelen a szokványos lőszer, mert bizonyították hogy az erősen bedrogozott, amfetaminos támadóra hatástalan. Gyakorlatilag az elvárás az, hogy egy felemet baltával támadót minél rövidebb idő alatt harcképtelenné tegyen-ha már arra kerül sor.
A bauci 11954-re: "katonai" jelző a kézi lőfegyverre vonatkozik, azért van " jelben mert nem a katonai automata sorozatlövő hanem a félautomata maroklőfegyverre értem amik a Makarov lőszereseknél nagyobb hatótávolságúak és átütő erejűek.
Sornyito kérdésére válaszolva:
A 9 mm-es parabellum típusú éles lőszert kilövő (golyós) maroklőfegyverek -bár volt sörétes lőszer is ebben a változatban- valamint a nagyobb kaliberűek (pl: 11,4 mm ACP lőszer) amiknek az ölő hatása volt a lényeges.
Kisebb önvédelmiek a PA 63 típus alatti tulajdonságúak: 7,65-ös (Browing) pisztoly lőszer kaliberűek és azok amiknek a torkolati energiája nem nagyobb ennél, több féle van csak nálunk még ezeket sem engedélyezik az átlag állampolgárnak.
Mindenkinek van mobiltelefonja segítséget lehet hívni és találékonynak kell lenni, nem megvárni mig bejutnak majd utána szamurájkarddal hadonászni bár az is beválhat egy távolságtartó nyílpisztoly kettősével. Háztartási vegyszerrel kétharmadig töltött szifon dupla patronnal is hatásos ismétlő és 3-4 méterre pontos célzó vagy lefújó eszköz a másik kézben baltával, a lőfegyvernek tűnő flóbert sodrófával szintén visszariasztó.
Mindig két eszközt kell egyszerre használni, egy testközelit egy távolságtartóval együtt és közben q-rva dühös kinézetűnek látszani (egyszerre nem tudnak bejutni, a betörök páran szoktak lenni valamint nem hiszem a közelharcot választják inkább leleépnek).
A rendőrség meg kiérkezik időben ha erősítettek a lakás nyílászárói (ablakrács, dupla többzáras ajtó) és nem hiszem, hogy nem lehet meghallani pláne különféle érzékelők - riasztó segítségével.
Akinek nagy értéke van amit közismerté tett, és ezt tudván felkészült betörők várhatók annak pénze is van spéci behatolásvédelemre valamint engedélyköteles lőfegyvere is van (leteszi a vadász vizsgát sörétesre).
Nem régi jsághír, hogy egy illetőtől már többször loptak, az illető szerzett egy flóbertpisztolyt és látván hogy újra bejöttek hozzá, rájuk durrogtatott.
Nekem is van (igen, a kártyás engedéllyel), de még nem gondolkodtam azon, hogy önvédelemre használnám...
Boken, harművészeti eszközök, IMHO, ha nem vagy harcművész, éjszaka, álomból felverve, két-három ember ellen semmire sem jók. Legfeljebb azzal vernek el...
.357 Magnum and above! :) (na jó egy .38-assal kiegyeznék... :)
Akkor legyen öröme, hogy átvert és próbáltam korrektül, röviden válaszolni. Én igyekszem jóhiszeműen hozzállni, amíg az ellenkezője be nem bizonyosodott. Ettől én nem leszek kevesebb, se több.
Én sem bántottam...Csak tényleg kíváncsi lennék, hogy mi az a "Parabellum katonai" pisztoly, meg milyen kaliber alkalmas önvédelemre (ami nem "katonai Parabellum..."), illetve, hogy mit szeretne harcművészeti eszközökkel a betörők ellen (nekem is kéznél van a boken, de nem az az első vonal:) ), mire jó a flóbert, mit csinál normális lőfegyver nélkül, ha a "szokásos" három-négy fős betörő csapat jelenik meg a háznál, meg nem is tudom mi volt még...:(
- "önvédekezés"-nél a megállító erő a lényeges, ne tudjon tovább támadni, míg katonai felhasználás esetén a másik fél erőforrásainak lekötése, amit egy sérült ápolása jelent(het). Nem hiszen a 6.35-ös önvédelemre alkalmas voltában, bár, az biztos nem jut ki a testből (téli ruházat, vastag bőrkabát esetén esetleg be sem...);
- IMHO, arra gondolhatott a hozzászóló, milyen lövedéktípust kellene használni. Teljes köpenyest v. valamilyen jól gombásodót (nem, a genfi egyezmények itt nem érvek, nem hadi felhasználás történik! Az emberbarátiakat akceptálom, ha a támadó meg a magántulajdonomat, az én és családom testi épségét). Az, hogy mit használ a haderő, nem feltétlenül függ a lőszer teljesítményével;
- IMHO, majdhogynem megoldhatatlan annak engedélyeztetése és ellenőrzése, hogy otthonvédelmi célra ne tarthassak teljes köpenyes lövedékkel szerelt lőszert;
- rövid lőfegyver otthonvédelmi célra praktikusabb (család biztonsága miatt), mint a hosszú lőfegyveré. Ilyen célra tartott fegyvert nem hiszem, hogy lőszertől elkülőnítve kellene elzártan tárolni. A rövid lőfegyver könnyebben tárolható biztonsággal (pl. betöltött revolver ágy melletti széfben), mint egy shotgun. Ez magánvélemény, biztos másként is látható a kérdés. Igen, tudom, mi van a gyerekkel. Azért írtam széfet. A fegyver nem játék, csakúgy, mint a konyhakés