Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Bakonybél felett van a köris hegy ,ott van az LRI nek a Radar dómja,épp most újjítják fel le van szedve róla a védő burkolat.Ezek valahol a tövében állnak.
Gratulálok az uraknak!!
Látszik hogy szerettétek a szakmátokat.Volt Tűzérrel sokat filoztunk egy akár kvázi
müködőképes muzeum TÁS -on ,és most tessék akár meg is valósulhat.Legalábbis rajtatok nem fog mulni! És talán ez a topik is segített egy kicsit :-)) Remélem holnap ott tudok lenni a megnyítón!
Így a képek látták a remények kezdenek szertefoszlani. Hát ha mást nem esetleg a kép szerint belül aránylag ép állapotban megmaradt UV-t ki lehetne állítani. Ha a kivonáskor gondoltak volna arra, hogy a jövőben esetleg az utókornak legalább egy komplexumot meghagynak, mert mégiscsak ez a rendszer beleírta magát a világ katonai történelmébe. De nem!
Vagy hasonló eset a szlovákiában tantermekre bontott komplexumok szétbarmolása. Ha már a kabinokat nem is lehetne összeállítani, legalább a tanteremben be lehetett volna mutatni, hogy is néztek ki működés közben. De nem! Szétszedték! Mégha a tankomplexum műszaki állapota hagyott is némi kívánnivalót maga után (a blokkokon a diákok által tekergetve, kapcsolgatva volt minden ami mozgott), de a bekapcsolás után az imitált céljelet még az indikátorokra lehetett varázsolni és átadni követésbe.
Na mindegy én az UNV antenna poszt esetleges felállításáról még nem mondok le!
Elméletileg lehetséges, mert TZM-ek még megvannak, a technológiai folyamat eszközei elméletileg még megvannak, csak indítóállvány van kevés. Még talán a rakétákat sem szedték szét az összeset.
Nagyon sok embernek nagyon kemény és nagyon hosszú munkájába telne ott bármit is beüzemelni. Hiszen idejekorán és nagyon alaposan szétvertek mindent azok közül az eszközök közül, amik kellenének. Lásd azok a trafók, amik a magyar országos hálózatból (220/380 V) oroszt csináltak.
A Volhov elméletileg összeszedhető lenne, csak jó szemfüles válogatók kellenének, meg a komplexum teljességi jegyzéke. Na persze azt nem tudom, hogy az adó üzemeltetéséhez ekvivalens antennát honnan szereznénk. Jut eszembe. Hét évet eltöltöttem a PV kabinban és bármilyen szörnyű, nem tudom, miből van az ekvivalens antenna. Vagyis nem értem, hogy Mezőfalván miért lopták el az összeset.
Nagyon kemény dolog lenne a kabinokat beüzemelni, hiszen minden úgy van, ahogy 10 éve odalökték. Az eszközök jelenlegi állapotát a tartós tárolás szabályainak teljes mellőzésével lehetne jellemezni. Mindent összedobáltak, a kabinok úgy néznek ki, hogy rossz rájuk nézni. Jobb híján minden oda van hányva a kabinok belsejébe. Szerintem egy középjavítással felérne az a munka, amit kellene rajtuk végezni. Alkatrész alighanem lenne, hiszen az összes tasztkabin ott van, és érdekes módon leadás előtt teljesen feltöltötték őket. Viszont a PV kabinok tetején egyetlen ekvivalens antennát nem láttam.
Hát én ennél szerényebb vagyok! A Mezőfalvi képek láttán egyelőre nagy eredménynek látnám azt is ha egy UNV antenna posztot fel lehetne emelni. Egy rendszer bármilyen szintig történő beüzemelése pedig világcsúcs lenne, és én is örömmel részt vennék benne!
Kicsit átgondoltam az egész folyamatát a dolgoknak. Az egészet onnan kellene kezdeni, hogy honnan kapná a tápot a rendszer.
1. Aggregátor - milyen állapotban van, üzemanyag...
2. Hálózat? Trafó.....
Valahonnan előteremteni a kabinokat összekötő kábelezést, ami a nemesfém gyűjtőknek általában kincses bányát jelent. Dokumentáció, mérőszközök....
Továbblépünk az RKU az 50/400 váltóhoz. Emlékszem, hogy a nagyobb periodicitású előírt munkák során (féléves, éves) a váltóban rendszeresen cserélték a kenőzsírt és furcsa módon a váltónak csak az előírt C??? megjelölésű szürke színű orosz keverék volt a megfelelő. Egyszer küldtek helyette egy teljesen más kódszámú, ránézésre is más állagú anyagot, amire ráfogták, hogy az előírt orosz kenőzsír csehszlovák ekvivalense. Na, hogy mennyire egyenrangú a cseh keverék arra a váltó maga adta meg a választ. Az egész anyagot kiköpködte a kabinban és a sikító hangjából ítélve sem nagyon tetszett neki a másfajta kenőanyag. Na többet nem küldtek olyan anyagot.
De ha az elejétől a végéig végigzongoráznánk, hogy mi az amit öszze kellene szedni ahhoz, hogy kérni tudjuk az RKU-tól az 50-et és a 400-at nem látom lehetetlennek a dolgot.
Erre a mezőfalvai dologra kellene "ráfeküdnünk". Az lehetne a kincsesbánya, csak az ottani vezetőt kellene meggyőzni, hogy adakozzon. Asszem, más helyeken nem ritka az olyan, hogy a kiállítási tárgy mellett egy kis táblán díszeleg, hogy kitől származik. Én H. Misinek E-mailben már jeleztem, hogy ha sikerül beszerezni Volhovot komplett rajzokkal együtt, akkor szívesen vállalnám az UV és AV kabin beüzemelést. Úgy gondolom a nagyfrekis vevő résztől életet lehetne lehelni bele, ha nem is főparaméter ellenőrzési szintig, de egy imitátoros harci munkáig biztosan.
Az rendben van, hogy a múzeum intézze, ám nekem vannak ötleteim, hogy honnan lehet és mit. Mezőfalván még sok minden hasznosítható dolog van, és előttem már nem nagyon tudnak letagadni semmit. Mellesleg meg örülnék neki, ha segíteni tudnék. Vannak ötleteim.
1981. január 13. 04.00 óra volt az az időpont, amikor én megjelentem a Pilisen a PV kabinnal. Végleg pedig 1985. április 05-én jöttem el. Az építésnél nem voltam ott, hacsak azt nem számítod, hogy sok mindent az építők helyett mi csináltunk meg.
Köszönöm az értékes kiegészítést. Bár a bemutatás szempontjából nem túl lényeges, de nálam a három sáv közül a kettő szélső (keskeny-szélles) megjelölése pont fordítva maradt meg.
Tehát:
0km<HR<10km - keskeny sáv.
10km<HR<18km - közbenső sáv.
18km<HR - széles sáv.
Ebben engem alátámaszt az általad összehasonlításként bemutatott gyengeáramú erősítő példa is, ami éppen fordítva működött. Kis sáv - nagy erősítési tényező, nagy sáv - kis erősítési tényező.
Vagyis a mi esetünkben:
- keskeny sáv (sűrűbb levegő, kis magasság) - kisebb kormánymozgatással elérhető elvárt R mozgás (10km repülési magasságig),
- széles sáv (ritkább levegő, nagy magasság) - csak nagyobb kormánymozgatással elérhető elvárt R mozgás (18km repülési magaság felett).
De ezt más logikus magyarázattal nem tudom alátámasztani, és ha még felsorolsz néhány logikus érvet elfogadom, hogy a sávok általad történő megjelölése a helyes.
Ezekben a leírásokban HPASP barátunk is választ kapott a rávti pulton elhelyezett egyik kapcsoló funkciójáról (H>18).
Némi kiegészítést engedjetek meg a repülési magasság szerinti korrekcióhoz, illetve az SZVK sávátkapcsolási históriához.
A rakéta repülési magasság szerinti kormánylapát korrekció ott van elásva, hogy a Volhov rakéta orrában van egy dinamikus nyomásmérő (közkeletű becenevén: pitot cső), ami a levegősűrűség szerinti szükséges korrekció értéket a rakétafedélzeten "számolja" és ennek figyelembevételével korrigálja a kapott parancs értéket. A Nyeva komplexumban ezt a feladatot (kisebb magassági tartomány van) egy rugós mechanikus szerkezet (MIPCS) oldja meg.
A sávátkapcsolással a dinamikus hiba csökkentése mellett az is cél, hogy a normálgyorsulás biztosítása mellett (szükséges manőverezési képesség megléte) a rakéta szabályozási kör stabilitása is megmaradjon (legyen érzékeny, de lengésektől mentes). E kettő látszólag ellentmondó, ezért is fordítanak rá kiemelten figyelmet.
A szabályozási kör logaritmikus amplitúdó-frekvencia karakterisztikáját a csatolt rajz alapján lehet tovább elemezgetni. A fő érdekesség, hogy nem úgy működik, ahogy azt pl. egy gyengeáramú erősítőnél megszokhattátok, hogy nagy erősítési tényezőhöz kis sáv tartozik, széles sávhoz pedig kis erősítési tényező. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a karakterisztikát jobbra-balra vagy lefele-felfele lehet "mozgatni". A szabályozási kör matematikailag ún típus LAX (vagy LAH, affene sem emlékszik pontosan, ha elő tudom bányászni a konkrét képletet, akkor azt is közzéteszem) formátumban leírható. A LAX szám (az ún. s/n - s per nű hányados) a mi esetünkben 3/2-es. Szabályozási kör típusszáma 3-as, integráló tagok száma 2, ez utóbbival függ össze, a helyzet és sebesség szerinti követés. A karakterisztika meredekségi szakaszai is a 3/2 szerint alakulnak, illetve a vágási frekvencia környezetében (ahol metszi az X tengelyt) 1-es meredekségű.
A konkrét megvalósítás (Volhov) a H>18 kapcsoló helyzetétől függ. Ha a kapcsoló KI helyzetben van, akkor az SZVK-ban a rakéta repülési magasságától függő automatikus sávátkapcsolás működik:
H<10 km esetén szélessáv,
10<H<18 km esetén közbenső sáv,
H>18 km esetén keskeny sáv.
A kapcsoló BE helyzetében a vezérlőkör végig keskenysávú.
Többen emlékeztek, hogy ha nullellenőrzéskor, elfelejtettük kapcsolni a H>18-at, akkor az I-64V egység műszerei szinte "táncot jártak" (az érzékeny vezérlőkör miatt), és szinte "megszelídültek" a bekapcsolás után.
Emlekeim szerint a lapokat az erdeszet vette meg. Ok is szedettek fel. Egy darabig a laktanya elotti parkoloban taroltak. Ha jol tudom, akkor erdeszeti utakra kerultek.
Fenykepeid nincsenek esetleg abbol az idobol? Mikor is volt az epites? Ott voltal Te is? Marmint az epitesnel.
Az UNV maradványok képeit sokat nézegettem, és egy helyszíni megtekintés után meg tudnám mondani, hogy lehetne-e szó egyetlenegy UNV összerakásáról. Valamiért nem hagy pihenni a gondolat, hogy egyet még össze lehetne rakocsgatni.
Nem tudom, hogy az általad csatolt szomorú képek helyrajzilag hol készültek és ha esetleg szó lenne arról, vagy rajtam kívül még egy illetékesebb személy agyába is be lehetne ültetni a gondolatot, hogy egy UNV-t muzeális darabként az utókor számára fel lehet támasztani, akkor hol lehetne öszerakni, kiállítani (gondolom ezekután a Zsámbéki volt TÁS-ban), meg persze az is érdekes, hogy kinek a tulajdonában vannak most a vasak. A topik olvcasók közt is bizonyára akadnak aktív katonák, akik talán nem találják rossz ötletnek a dolgot és esetleg közbenjárhatnának az illetékes helyeken az ötlet támogatásához. Én talán még az átvontatásban is segítséget tudnék nyújtani. Mindösszesen ugye 2db "szekeret" kellene áthelyezni. Az antennákat tartalmazó UV-600-ast és az alap lafetát. Az UV-600-ason a kerekeket nagy valószínűséggel fel kellene fújatni, illetve az esetleges defekteket javítani, a lafetán a kerekek tömött gumiból vannak, úgyhogy ott nem lenne gond.
Az egész összerakásához nem igazán kellene sok mindent beszerezni. Na most, ami kellene az a két darab kis szarvacska, ami az UV-600 és az alap lafeta egymáshoz viszonyított megfelelő pozicionálását szolgálná. De ha ezek nincsenek, valami féle alternatív megoldást erre még lehet találni. Utána a rendszeresített 4db kurbliból (2db rövidebb szárú a könnyebb és gyorsabb tekeréshez és 2db hosszabb szárú kurbli) kellene legalább kettő! (a kettőnek persze azonos szárúnak kellene lennie és ha már csak ekttőt találnánk, akkor inkább a hosszabb szárú kurblik a megfelelőbbek). És ami még nagyon fontos és a 3263 hozzászólásomban nem is szenteltem neki nagyobb figyelmet, az a kis áttétellel ellátott kurbli lenne, amit az antennákat az alaphoz fixen rögzítő elem és az antennák forgástengelyének átmenetére kellett csatlakoztatni. Hogy erre miért is volt szükség? Azért, mert amint megkezdődött az egész antennarendszer megdöntése, az antennákat egy bizonyos döntési szög elérése után a saját súlyuk átbillentette volna a max. helyzetből a min. helyzetbe és akkor a kis kurbli nélkül vakarhattuk volna a fejünket, hogy hogyan tovább. A 3263-ban a képeken jól látni a kezelőt fent a poszton aki ezt a kis kurblit kezelte. Tehát ennek megtalálása fontos lenne.
Tehát magán az antennarendszeren kívül mindösszesen a két szarvra (nem annyira fontos) és min 3db (de legjobb, ha 5db) kurblira lenne szükség az összerakáshoz. Ja és persze ellenőrizni kellene a tartócsavarok épségét, az anyák meglétét, de ez sem megoldhatatlan feladat. Józanul számítva az egész időráfordítása nem lenne több kb. 1 hétnél (az esetleges átszállítást, defektjavítást stb. belekalkulálva). Maga az antennák felemelése már igazából a legkevesebb lenne, még az összerakásban képzetlen személyzettel is.
Na de már nagyon belemerültem az esetleges UNV összerakás gondolatmenetébe. Volt tüzér, UV_59, ...... Ti hogy látjátok?
Emlékszel még azokra az elemekre, amikből az út volt kirakva? Igaz, hogy a területnek csak a 60 %-át jártam be, de csak egyetlen darabot találtam, az is el volt törve. Én még emlékszem arra az időre, amikor kezdtük. Akkor sem nagyon volt ott semmi, de akkor legalább előrefelé mentünk. Akkor épült az objektum is és a laktanya is. Most már nincs hová hátrálni. Már nem lehet ellopni onnan semmit, mert már nem maradt ott semmi.
A 10-es kb 1 evvel a bezaras utan szetdolt. Onnan mar konnyu dolguk volt a tolvajoknak.. Igen, csak az maradt meg amit kiontottek betonbol. Meg a vas korlatok is eltuntek mindenhonnan. :(