Sziasztok ezekre lenne szügségem tud valaki segiteni?Holnap megyek börzére valamit venni Zzemoki holnap hoz ki nekem töltést a sinek közé,nekem szürke bazalt lesz a talpfák közt
Én 110-esből csináltam meg az M 412002-t. Majd rakok fel képet róla. A motor áthelyezése nem probléma, sőt így a súlyok áthelyezése is megoldható. Nekem a Leohoz hasonlóan helyezkedik el a vezetőállás és viszonylag egyszerűen volt megoldható. Legközelebb hétfőn leszek gépközelben, ha sikerül rakok fel képet róla. üdv.
Igazából az végén olvashattad, hogy nem én vagyok a szerzője az írásnak. Így nem is akarok kitörölni vagy átírni benne semmit. Viszont utólagos engedélyeddel beszúrtam a szöveg végére amit írtál...
Igen valóban igazad van ,de megpróbálok vagy új alvázat építeni vagy áthelyezni a motort.,vagy másik motor. meglátom majd ha sikerül beszereznem egy BR110-et.
Azt mondom ne habozz tovább és vágj bele. Az az igazság hogy valamikor én is TT-ben kezdtem, de gépeket még csak H0-ban készítettem. Asztal helyszűke miatt csak TT-ben jöhet szóba nálam (jobban is szeretem) és szeretnék látni egy Leót rajta. Ezért vágok bele ebbe a projektbe.
Ezek után , gondolhatod hogy nem félek egy alvázat meg vágni esetleg egy újat építeni. Lehet hogy nem a V42 lenne a legalkalmasabb erre, talán még az M63 is könnyebb lenne.
H0-ban ezt követtem el. Nem a legszebb de mégis a kezem munkája az egész. Kell egy legalább ilyen TT-ben is nekem!
Bocsánat, hogy iTT veszem észre, de azt írod a honlapodon:
"A digitális technika lényege az, hogy a váltóáram görbéjére elektronikus jeleket (adatokat) lehet ráültetni, így az áram mint adathordozó forrás van jelen. Ezeket a jeleket a különböző egységek értelmezik (dekódolják) és ennek megfelelően továbbítanak áramot az egyes végeszközök felé."
A mondat első felében van egy jókora pongyolaság. Nem a váltóáram görbéjére ültetünk rá digitális információkat. Maga a központi egység állít elő egy olyan digitális impulzus sorozatot, aminek van pozitív, és negatív összetevője is, vagy nem egy klasszikus impulzus sorozat, ami a 0-és a max tápfesz között változik, mint egy négyszög jel, hanem pl. -18V és +18V között. Valójban az adatfolyam maga akkora erősségű áram, hogy alkalmas arra is, hogy meghajtsa a modelleket a dekóderekkel.
Passz, még 199x-ben egy kiállításon, de nem emlékszem már rá, hogy ki követte el.
Ilyen régebbi mozdonyok mindig vannak a Bözén a Lángban.
Egyébként egy ilyen (német szóval: umbau) átépítés valahol mindig egy jelentős kompromisszum, lévén pont ilyen alvázat, és megfelelő hajtást fix, hogy nem fogsz találni. A TT egyik gyártójának sincs olyan modellje, ami az asszimetrikus felépítésű V41/V42 sorozathoz passzolna. A BR110-nek eleve középen van a vezetőállása, és ebben a motor, a BR107-nek meg az egyik végén.
Szerintem a 110-es nem igazán alkalmas az átépítésre. Legalábbis jócskán bele kell nyúlni az alvázba is. Amúgy érdekel a projekted én is szeretnék már régóta építeni egyet de egyenlőre a jellegrajzoknál elakadtam (úgy 3 éve).
Szia!
Akkor válaszolok a általad felvetett problémákra.
A radiátor már az asztal építése előtt fejtörést okozott. Beszéltem egy épületgépésszel és azt javasolta, hogy szerezzek hőálló fóliát és rakjam az asztal alá. Sikerült beszerezni… föltettem, kokszra tekertem a fűtést és vártam… semmi. Nem melegedett az asztal felülete. Egyébként nem faros lemezből van az alap. Igazából nem tudom megmondani mi a pontos megnevezése, de 8mm vastag és olyan stabil, erős anyag, hogy ha ráállok a magam 120kg-jával, meg sem hajlik a 83x130-as lap. Egy barátom szerezte a faanyagokat a fatelepről, ahol dolgozik J ( a legjobb anyagokat hozta ).
A ragasztóval kapcsolatban, amit írtál, sajnos nem tudtam. Sőt, a modellboltban kifejezetten ezt ajánlották a töltés készítéséhez. Most már mindegy, remélem nem lesz gond. Egyébként mivel érdemes ragasztani ?
Köszi a hasznos meglátásokat, várom továbbra is.
A laposelemnek köszönhetek néhány 500 forintos mozdonyt. A használt cikkes boltban az eladó elővett egy használt lapos elemet, rányomta a kerekekre. Semmi. Mondta, hogy rosszak a mozdonyok, odaadja vagon árban. Persze mindegyik jó volt, de a régóta állt gépek nem túl finom hajtását megindítani többre volt szükség. Kb 5 V indítófeszt igényeltek. Egyszóval biztosabb a 9 V telep. És ha nem indul, akkor ki kell pucolni a szőnyegcsomókat az áramszedőkből. :-))
Szép lesz az asztalod. Nekem csak néhány dologgal lenne problémám, de félre ne érts ez nem kritika, csak tapasztalat:
- Úgy látom az asztalodat egy radiátor fölé raktad. Az itt kiáramló meleg hamar kiszáríthatja a fa keretet, ami deformálódhat.
- A terep alá vékony farostlemezt raktál. Ez pedig a levegő párataltalmára rendkívül kényes. Na meg ennek sem használ a radiátor. Nekem már volt ilyen anyagból készűlt asztalom. Én is rácsos szerkezetű vázat készítettem. Ezekbe a rácsokba utólagosan kellett beraknom merevítőket, mert a farostlapok behajlottak és a vonatok nem mentek el siklás nélkül a "hullámvasúton".
Ilyen célra a legmegfelelőbb a rétegelt lemez.
- A kavics immitációt barkácsragasztóval ragasztod. Ezt csak az ún. profil sínekhez szoktam javasolni, mert vízbázisú és a régi harganylemez sínek hajlamosak a rozsdásodásra.
Mágusok! Hogyan tudom a legegyszerűbben letesztelni a mozdonyaimat, hogy egyáltalán jók e a motorok, szal működőképesek e? Nincsen sem sinem, sem trafóm :-(( Tippek?
A sínpályákon szakszonként általában 1 mozdony van, ennek a max fogyasztása legyen 1A, errre méretezd a kábelt a sínpályától a gerincig illetve digitális üzem esetén a foglaltságérzékelőig.... Én erre CAT5 UTP kábel 1 érpárját használom.
Váltóállításnál:
Pl a LENZ LS110es 1,7A max áramot illetve max 3A (20sec) bír kisajtolni magából anélkül, hogy elfüstölne benne valami.... Ez a teljes dekóderre értendő, függetlenül attól, hogy 1 vagy 2 vagy mind a 4 kimeneten folyik áram...
Egy váltóállítómű max 100mA-et vesz fel, ha valami relés sk. kapcsolással kombinálod, akkor mondjuk 250mA-t, padló alatti léptetőmotoros állítómű emlékeim szerint 75mA áramot eszik...
Ebből látható, hogy alapvetően nem kell durva drót ide se....
AMinek viszont vastagnak kell legyen, az a DCC tápgerinc, mert ezen az összes mozdony teljes áramfelvétele átszánkázik....
No de mivel az LV100-as max 3A-t bír el, ezért ennek sem kell túl vastagnak lennie...
(Az LV200 meg 10A-t bír.)
Mindent egybevetve, ha 3nál több mozdonyt akarsz a pályán egyszerre mozgatni, akkor több LV100 kell vagy LV200... Ekkor ha LV100assal dolgozol, akkor szét kell bontani a sinbetápokat több részre.
A csokizás jó ötlet volt, én is így csináltam, csinálom... Sokkal könnyebb így dolgozni vele..
Új asztal építésbe kezdtem, és "mindenre" fel akarok készülni.
Egyelőre analóg lesz a szerkezet, ha nagyon "elvetemülök", akkor digitalizálásra adom a fejem.
Kérdésem, ha nem akarok kábeleket cserélgetni majdan akkor, elég-e a 0,22-es kábel, vagy valami nagyobbal (0,5) zsinórozzam be a művet?
(Váltókat egyesével állítgatom, mert abban van az élvezet, inkább a majdani esetleges dekóderek áramfelvétele lehet a szűk keresztmetszet, ha jól gondolom. Jól gondolom?)
lapon, írd fel a jelző katalógus számát és ballagjál el az Erkel utcába...
Mondjuk ha igazán szép dolgot akarsz, akkor válasz karos jelzőket, ehhez mondjuk cca 6cm mélység kell a szint alatt, mert ekkora az állítómű, de megéri, mert szépen, lassan lehet átállítani őket..