Keresés

Részletes keresés

Sárkány Creative Commons License 2009.06.11 0 0 44
Igazából gyakorló vagyok még. Almával és körtével  kezdtem, azt nem nagyon lehet elrontani. A körténél fontos hogy éretlen legyen, ne várd meg míg puha, leves lesz mert hetekig száríthatod, és akkor sem  biztos hogy nem fog megpenészedni. A füge is nagyon jó, szerintem ráadásul a legfinomabb. Lehet egybe is aszalni csak sokáig tart. Én félbe vágtam. Forgatás és pihentetés nagyon fontos. A meggyet még nem próbáltam. Maggal vagy anélkül? Hogy sikerült?
Előzmény: Törölt nick (43)
Törölt nick Creative Commons License 2009.06.10 0 0 43
Hali !

Mi most vettünk FD 510-est,de elég satnya a leírás hozzá.Mivel neked régebb óta van ,némi jótanács elkelne.Mi elsőként meggyel próbálkozunk.
Előzmény: Sárkány (37)
basinger Creative Commons License 2008.11.25 0 0 42
A 90-es évek végén láttam egy aszalós reklámfilmet, akkortájt jöttek be ezek a gépek. A nő szétnyomott epret/málnát kevés cukrot keverte, majd ecsettel olajozott egy aszalótálcát -abban a gépben nem csak rács volt-, abban elkente a masszát, aszalta. A kapott gyümölcslappal gyümölcskelyhet bélelt... Rendkívül guszta volt. Azóta csorog a nyálam egy aszalóért.
gabbahey Creative Commons License 2008.11.23 0 0 41
Megtaláltam, de tényleg elég kevés a hsz.
gabbahey Creative Commons License 2008.11.23 0 0 40
Melyik lenne az a topic? Érdekelne.
Előzmény: Törölt nick (39)
Törölt nick Creative Commons License 2008.11.22 0 0 39

Hát, egy darabig most nem lesz mit aszalni - legutóbb az őszi gombatermés ürügyén kellett elővenni a gépet, de annak is vége lett. Majd jövőre előássuk a mélyből, ha megint aktuális lesz.

 

Megtaláltam az ősrági aszalós topicot, mindjárt felhozom megint, csak kíváncsiságból, még nem néztem bele.

Előzmény: gabbahey (38)
gabbahey Creative Commons License 2008.11.22 0 0 38
Kicsit leült a topic, igaz már kevesebb az aszalnivaló is.
Mi sózás helyett jól befűszerezve is próbáltuk szárítani a paradicsomot, nagyonfrankó lett a végeredmény. Próbáltuk úgy is. hogy a magos, laza részt kivájtuk a paradicsomokból és csak a vastagabb húsos rész ment a tálcákra.
Lezárt befőttesüvegben eddig nem lett baja, penész sem mutatkozik.
Kipróbáltuk a zöldségfélék aszalását is, sárgarépa, paszternák kis karikákra vágva, 3 menetben. Szerintem jobban tárolható mint az egész gyökerek a pincében, homokban.
Előzmény: Törölt nick (34)
Sárkány Creative Commons License 2008.08.26 0 0 37
Nekem FD 510-em van, meg vagyok vele elégedve. Nem tudom az 520 mivel tud többet, biztos nem rosszabb.
Előzmény: ncc1701 (36)
ncc1701 Creative Commons License 2008.08.13 0 0 36
sziasztok!
mi is épp aszaló berendezést szeretnénk venni. tudnátok segíteni milyen szempontok szerint válasszunk? mi a Hauser FD 520-at néztük ki. esetleg van valakinek evvel a géppel tapasztalata?
előre is köszönöm.
Sárkány Creative Commons License 2008.08.12 0 0 35
Köszi. Akkor sózom és elfelejtem a kis golyókat.
Előzmény: Törölt nick (34)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.12 0 0 34

Sózás nélkül a paradicsom megpenészedik, megfeketedik. Tapasztalat.

A koktélparadicsom túl nedes, kevés benne a szárazanyag. Csak a héja fog maradni, benne a mag, azok is feketék lesznek.

Én raktam be egészben is fügét, elkészült, bár lassabban. Jó így is, de nem tudom, hogy mennyire száraz a közepe. Ha nem, képes megpenészedni. De valsz nem fogja megérni, mert finom.

Előzmény: Sárkány (32)
Sárkány Creative Commons License 2008.08.12 0 0 33
Köszi. Az egész paradicsomot nem sóztam meg. Vagy muszály???
Előzmény: gabbahey (28)
Sárkány Creative Commons License 2008.08.12 0 0 32

Tegnap találtam egy eléggé megérett fügét, azt egy kicsit lenyomkodtam hogy beférjen, és egészben próbálkozom megaszalni. Nem tudom sikerül-e. Remélem.

 

Paradicsomból és koktélparadicsomot próbálok egészben. Egyenlőre csak pár szemet, kíváncsi vagyok milyen lesz.

Előzmény: gabbahey (25)
gabbahey Creative Commons License 2008.08.11 0 0 31
Én is eszerint próbálom, bár én karikára vágtam a paradicsomokat.
Előzmény: Törölt nick (30)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.11 0 0 30
Igen, ez volt az!
Előzmény: gabbahey (28)
gabbahey Creative Commons License 2008.08.11 0 0 29
#1263. hsz, rosszul írtam az előbb.
gabbahey Creative Commons License 2008.08.11 0 0 28
"A paradicsom barátai" c. topic 1274. hozzászólásból idézve:

Paradicsom aszalás.
Paradicsom csak lukulusz lehet. Hozzávaló régi hűtő rácsa, alá akármilyen tálca arra fog csepegni a lé. Só nem jódozott. A paradicsomot hosszába három felé vágom, ha kicsi csak két felé, a két szélső szelet héját levágom nagyon erőssen besózommind a két oldalról és a rácsra rakom. Álltalában ezt este v. délután készítem reggelig hagyom lecsöpogni akkor kitörlöm alóla a lét és kiteszem a napra. a legyek nem mennek rá mert nagyon sós. Ha nagy meleg van 3-4 nap alatt kész. minden este behozom az elején ha van alatta lé mindig kitörlöm és ahogy aszalódik össze úgy rendezem át a tálcákat. Én egyszerre három tálcányit aszalok Sajnos volt már olyan, hogy esett az eső akkor a légkeveréses sütőben fejeztem be kb. 80 fokon.Van aki gyümölcs aszalóban készíti, de anpon szárítottnak nincs párja.
Nem kell csontszáraznak lenni csak olyannak, hogyha megfogod a kezeddel ne maradjon a kezed nedves.
Ekkor fogom a háztartási ollóm és kis darabokra felvágom , ezt álltalában a TV előtt ülve hajtom végre.
Amit az üzletekben árulnak az szeletben van, és úgy teszik olajba, na ha ebből akarok a salátába tenni, vagy belesütöm a toszkán lapos kenyérbe, vagy a csilis muffinba akkor azt az olajos valamit kéne vagdosni. Egyszer volt nekem olyan csak mert először vettem egy üveg olasz terméket, hogy tudjam milyennek kell legyen az íze. És sokkal több olaj kell hozzá ha szeletben van. A megmaradó fűszeres olajat télen saláta készítésre és ételek ízesítésére használom.
Ezután kis csinos üvegekbe töltöm teszek bele fekete, és piros borsot, egy apró csilit, egy levélke rozmaringot-és bazsalikomot amit már előtte 1 napig fonnyasztottam. felöntöm olajjal készítettem már olivával, kukorica olajjal, vegyes
dió, buzacsíra, rizs fekete ribizli olajjal erről van képem.
Másnapig nem zárom le mert még utána kell tölteni. Kb. 6-7 éve készítem, még soha nem romlott el, azt, hogy meddig nem avasodik meg nem sikerült kipróbálni mert minden évben elfogy pedig nagyon sokat készítek. De aki egyszer kapott az mindig kér belőle.
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.11 0 0 27

Frissen: márminthogy nem aszalva!

Törölt nick Creative Commons License 2008.08.11 0 0 26

Aszalt paradicsom: keményhúsú paradicsom jó hozzá. Sózni kell! Nekem gépben nem sikerült, csak napon. Az olajban eltevésről, paradicsomaszalásról valamelyik kertészeti topicban olvastam itt fontos infókat.

 

Elkészült(és elfogyott) az első néhány fügeszelet. Férj reakciója: tiszta pazarlás frissen megenni.

Előzmény: Sárkány (24)
gabbahey Creative Commons License 2008.08.11 0 0 25
Pont paradicsomot szárítok én is. Kíváncsi vagyok, a füge szerintem nagyon jó lett.
Előzmény: Sárkány (24)
Sárkány Creative Commons License 2008.08.11 0 0 24
Én azt hiszem paradicsommal is megpróbálkozom, aztán elteszem olajban. Valahol láttam ilyesmit, mindenféle finomság volt egy üvegben. Aszalt paradicsom, csili, fűszerek. Majd kiderül.
Előzmény: gabbahey (23)
gabbahey Creative Commons License 2008.08.09 0 0 23
Megvettük. Jelenleg fügével megy a próbaüzem, az első négy óra után nagyon klasszul alakulnak a szeletek.
Igen, fűszernövényekre én is gondoltam, a teraszon nevelgetek is némi oreganot, majorannát, bazsalikomot, kakukkfüvet, ezeken is ki fogom próbálni a masinát.
Előzmény: Sárkány (22)
Sárkány Creative Commons License 2008.08.08 0 0 22

Fűszer- és gyógynövényeket is lehet szárítani benne, és az nem tart soká.

 

Előzmény: gabbahey (21)
gabbahey Creative Commons License 2008.08.07 0 0 21
Azt hiszem, muszáj, hogy belevágjak a vásárlásba. Köszi a kedvcsináló válaszokat!
Én is gondoltam a gomba szárításra is a gyümölcsökön kívül, ebben is megerősítve érzem magam.
Megyek a Metróba...
Előzmény: Törölt nick (20)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.07 0 0 20

Eddig még nem sikerült tesztelni, hogy meddig áll el - hamar elfogy ugyanis. Már a most elkészült apró szilva szintje is naponta apad az üvegben.

De szerintem nincs időkorlát, ha jól meg van száradva.

Nemrég fogyott el egy üvegből a szárított vargányám, az üvegen 2005-ös évszám volt. Olyan volt, mint amikor elkészítettem.

 

Kitettem a szilvák mellé 4 nagy fügét egészben, kettőt félbevágva. Kíváncsian várom a végeredményt.

Előzmény: gabbahey (19)
gabbahey Creative Commons License 2008.08.07 0 0 19
"A kész gyümölcsöt jól záródó befőttes üvegekben tartom."

Így meddig eltartható az aszalvány, mennyire függ a gyümölcs fajtájától?
Köszi mindenkinek a válaszokat.
G.
Előzmény: Törölt nick (5)
Sárkány Creative Commons License 2008.08.07 0 0 18
Igen körülbelül annyi. Azon röhögtem, hogy a hozzá kapott füzetkében milyen pontosan adták meg az aszalási időket. Általában 4-16 órát írtak mindehez. Na ezt most oszd be. Nekem így sikerült, nem hagyom otthon bekapcsolva a gépet, csak akkor megy ha én is otthon vagyok. Előttemszóló valaki is ezt javasolta, szerintem meg jó így. Pihen is a cucc, figyelni is tudod.
Előzmény: gabbahey (17)
gabbahey Creative Commons License 2008.08.06 0 0 17
Köszi a választ. Összességében akkor a 3 menetes aszalás, ha jól értem 12-14 óra?
Előzmény: Sárkány (14)
Sárkány Creative Commons License 2008.08.06 0 0 16
Finom lett, próbáld ki mindenképpen. Szerintem azt a legjobb aszalni. Látványosan zsugorodik... :-)
Előzmény: Törölt nick (15)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.06 0 0 15

És milyen lett az aszalt füge? Nekem is terem minden nap pár darab, már unjuk, lehet, hogy megpróbálom aszalni.

a tálcák olyan alacsonyak, hogy még az én miniatür szilváim sem férnek el. este a hűvös idő miatt behoztam egy kör gépi aszalásra a félig aszalt szilvákat, és még így is alig tudtam beigazgatni-szuszakolni őket a helyükre. Tavally, amikor kaptam ajándékba nagyobb szemű magvaláló szilvát, kimagozva szárítottam őket.

Előzmény: Sárkány (14)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!