Na még néhány kép a fáimról. A bokrok iskolai ecsetből, míg a fák gyomokból készültek. Bekerülési értéke: tempera ( kb 600.-Ft), ragasztó(kb 1000.-Ft),fűrészpor (ingyen), gyomok (ingyen) előállítható mennyiség kb 200-250 db.
Azért ez nem egészen pontos!:-) H0-ban nem csak a Märklin gyárt váltóáramú modelleket: - Gützold - PIKO - ROCO - Brawa soroljam még? Vagyis ebben az esetben nem vagy egyetlen gyártóhoz kötve. 1-es, vagy Z méretben gyakolatilag igen.
Tudom, hogy csúnya dolog a kérkedés, de ma végre megérkezett a szeptemberben megrendelt foci VB alkalmából készült Desiro különkiadása. Csináltam is gyorsan pár fotót a digitalizálása után.
Csak azért tettem fel ezt a mai hírt, mert vasútmodellezésről eleve keveset gyártanak a médiumok...
Engem azért egy picit elszomorít az átlagos kínálat. Mire gondolok?
Mondjuk pl. karácsony előtt egy átlag proli család berongyol a hipermarketbe, hogy az utódnak vesznek egy vasútat. Ha ilyen vidékekre tévedek kíváncsiságból mindig megnézem azt a kínálatot, amit modellvasútnak hívnak. A minőség még gyerekjáték kategóriában is elszomorító!!!
Az egészből csak azt akarom kihozni, hogy 8 évesen, tehát 32 évvel ezelőtt, anyám betámadott egy győri állami játékboltba, és megvásárolta az első TT-s szettet.
(Vehetet volna HO-t is, de ezt választotta :) )
Tehát, ha abban az időben engem egy ramaty játékkal lep meg, ami 5 nap után darabokra hullik, ha olyat vesz (TESCO), ami felhúzós, vagy ceruzaelemmel műkszik, hát, nem is tudom, hogy később hogyan érdekelt volna tovább a modellezés.
Mert a kivitelezésről, az igénytelenségről beszélek...
Szerintem ez egy hosszú folyamat, a gyártók nem törődtek az "utánpótlással", így egyre kevesebb ember mérgeződik meg a modellezéssel, így nem alakult ki legalább egy kisebb "tömeges kulturája" a dolognak, ezért drága hobbinak minősül (nem a kisszériás dolgokról beszélek).
Maerklint szerintem epeszu ember nem vesz kishazankban, csak ha nagyobb meretaranyban gondolkodik. pl I.
nem kompatibilis semmivel csak onmagaval, nem vagy csak naggggyon nehezen atepitheto s annyival nem ad tobbet, hogy 1 gyartora korlatozodjon a gyartok amugy sem hosszu sora. Ez amolyan úri virtus, ha valaki Maerlkint vesz, akkor huuu meg ha, közben meg semmi kulonos....
"Az európai modellvasútpiacot a kilencvenes évek elejétől tönkretette az olcsó távol-keleti és amerikai elektronikus játékok versenye"
Azt azért lássuk be, hogy a vasútmodellezés nem a 6-12 éves korú gyerekek játéka, ezt felnőtt, meglett, családos vagy éppen egyedülálló férfiemberek űzik... Akárcsak az RC modellezést pl... Ez hobbi, nem gyerekjáték és sosem volt olcsó hobby...
Eddig is voltak kisszeriás gyártók, ezután is lesznek, lehet, hogy nem 8-10 hanem ennek a fele és még az is előfordulhat, hogy drágább lesz, de attól még nem fognak a vasútmodellezők átállni fakockázni... :)
én a vasútmodellezés mellett makettozom és társasjátékokat is gyűjtök (ez volt a reklám helye), egyik sem olcsó és mégsem tervezem, hogy egyiket, másikat feladjam..
"erősen növelték a számítógéppel vezérelhető, elektronikus modellek arányát"
Ez gondolom a digitális modellvasútra vonatkozik... Ezzel sincsen baj, mert pl a Tillignél van kb 10 digitális mozdony, a többi csak elő van készítve digitális üzemre. Ja és az a 10 meg kijött normálban is.Senki nem szegez pisztolyt a homlokodra, hogy digitális modellvasútat építs viszont ha ebbe vágod bele a fejszédet, akkor fogadd el, hogy az asztal, a mozdonyok mind 2-3x annyiba fognak kerülni a végén, mint az analóg esetben. Az már egy másik lapra tartozik,hogy mit kapsz ezért a drágább cuccért cserébe... hangdekóderes mozdonyok, PCvel irányítható asztal, stb..
Vakvágányon a modellvasút: Győrben erősít az óriás
2007-01-10 14:22:00
A világ legnagyobb vasútmodellgyára, a német Märklin a kereslet csökkenése miatt bezárja egyik németországi üzemét, s a gyártást egyebek mellett Győrben lévő üzemében összpontosítja
A cég vezetésének döntése értelmében 2007 második felében bezárják a dél-türingiai Sonnebergben lévő üzemet, ahol 220 munkahely szűnik meg. A gyártást a jövőben a cég fő üzemében, Göppingenben, illetve Nürnbergben és Győrben folytatják. A költségcsökkentés jegyében a nürnbergi és a göppingeni gyárban is csökkentik a létszámot, 30, illetve 60 fővel. Ugyanakkor a meglévő üzemekben 50 százalékkal 15 millió euróra növeleik a beruházásokat.
Göpinngenben főleg mozdonymodelleket gyártanak, a türingiai Sonnebergben a vagonokat készítik - Sonnebergben székel a Kelet-Európában igen jól ismert Piko vasútmodellcég is -, Győrben a síneket és a többi kiegészítőt gyártják.
Az európai modellvasútpiacot a kilencvenes évek elejétől tönkretette az olcsó távol-keleti és amerikai elektronikus játékok versenye, ezt tetézte az utóbbi években a fogyasztói bizalom általános romlása, amire az európai cégek többsége elhibázott fejlesztéspolitikával reagált: az egyszerűbb szerkezetű modellek rovására erősen növelték a számítógéppel vezérelhető, elektronikus modellek arányát a termékpalettán, mert - tévesen - azt remélték, hogy így versenyben maradhatnak. Ez a fejlesztés módfelett megdrágította az újfajta, elektronikus vasútmodelleket a hagyományosakhoz képest, miközben külsőre már nem voltak fejleszthetők a gyári modellépítési technológia nyolcvanas években elért, igen magas fokához képest.
Tudom, a MÄRKLIN nem TT kategória, de a cikk általános igazságogat tartalmaz!
TTbakter
Tényleg kár lett volna érte! Javaslom semmit ne dobj aszemétbe mert ha nem is jó alkatrészbázisnak jó lehet. Sose lehet tudni mikor mi kell. A BTTB mozdonyoknál sok a megeggyező alkatrész.
Tegnap sikerült életre keltenem egy halottnak hitt E499-es BTTB mozdonyt. :) Darabokra volt szedve, de azért 2 óra bütyköléssel és javítgatással összehoztam. Nagyon szépen fut. Még jó, hogy nem landolt a szemétben...
Nagyon jól néz ki a jegenyefa! Szerencsére nekem sikerült 30 db fát jutányos áron szereznem 30db! 2250 Ft ért! Illetve ehhez a gyári villany oszlophoz!
Sajnos nekem is vannak problémáim az új kapcsolókkal, mert néha a tényleg beleakad a sínbe, pedig a pályám egyenes. Persze nem Tillig Úr elképzeléseinek megfelelően készült profi sinekből, hanem a standard BTTB-sből (Bár Peet többször is piszkált, hogy bontsam le a régit... :-) )
Én, ha tehetem fix kapcsolókat használok, mert a kocsilekapcsolók pontatlanul működnek.