Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Na most megfogtál, de azt hiszem egy részét vittük volna magunkkal.
Azért a beépítésük nem volt olyan veszélyes. Max mobil antennáról kezdtek el üzemelni.
Egyébként harckészültséget RÉGEN rengeteg módon el lehetett rendelni. Eltartana egy darabig, míg összeszámolnám hányféleképpen.
Ma már a megnevezések is mások, a normaidők sem ugyanazok, ja és nincs légvédelemi rakéta készenlét, ja és légvédelmi rakéta se.
Egyszer gyakoroltuk az "éles" áttelepülést tartalék TÁS-ba (Zsámbék-Madocsa), de akkor szinte csak a szorosan vett technika mozgott. Például a hksz-t elrendelő híreszközök nagy része otthon maradt.
Ezekkel az eszközökkel mi történik ha az osztály tartalék TÁS-ba települ? Gondolom ennek is volt normaideje és hát eléggé beépítették az áramforrásokat és a híradóeszközöket is...
>Lehetne akár amerikai is, de véleményem szerint nem az.
Szerintem Studebaker-Lomakov teherautók vannak a képen. A felirat szerint 1949-ben kezdték el gyártani ezt a radart. Közvetlenül a háború után simán elképzelhetőnek tartom, hogy nem új teherautóra rakták fel a felépítményt, hanem egy háborús veteránra.
Ennek a ferde antennás lokátornak hogy kéne elképzelni a nyalábját?
V nyalábnak hívják, nem könnyű két egymást ferde szögben metsző nyalábot síkban ábrázolni. Talán ez valamit segít, bár itt azt lehet látni, hogyan lehet ezzel a módszerrel meghatározni a magasságot (időkülönbség)
Elsiklott a kérdésed második fele. Harcban a harc vezetése mindig az UV kabinban történt. A harcállásponton ilyenkor elméletileg semmi nem történt, mert még a távolsági hangosbeszélőt is kivitték a kabinba. Azért, hogy ne legyen olyan egyszerű a dolog: A HÁP-on a vezetési teremben volt akkora hely (asztal) hogy ott bizonyos dolgokat ki lehetett teríteni. Ilyen dolog volt a vaktérkép, amit az én időmben egy tervtábla kezelő folyamatosan vezetett, hogy ha a harc eredményéről kontroll anyagot kellett felterjeszteni, akkor legyen mi alapján dolgozni. A vezetési terem tervtábláját egyébként ilyenkor nem vezettük, hiszen nem volt jelentősége, minden lényeges az UV-ban történt.
Lehetne akár amerikai is, de véleményem szerint nem az. Tény és való, a SZU a II. Vh. alatt nagyon sok amerikai hadianyagot kapott, amit természetesen fel is használt. Köztük voltak azok a Studebaker teherautók is, amikre például a BM-13 Katyusákat is szerelték (egy változatban). Ezekből a háború után sok Magyarországon kötött ki, a hadsereget annak idején ezekkel kezdték el felszerelni kocsikkal. Na de. Az orosznak durván az ötvenes években kezdett el kialakulni a lokátortechnikája, amikor ezekből a háborús szerzeményekből nem sok maradt. Ám idejekorán elkezdték gyártani a ZISZ és ZIL tehergépkocsikat. A különböző technikai eszközöket már leginkább ezekre szerelték, különösen az újakat. Egyébként ha a két kép közül az alsót nézed, abból akármit is ki lehet nézni.
Harci munka alatt valamennyi berendezésnél volt egy ügyeletes kezelő. Annyi volt csupán a dolguk, hogy vigyázzanak a berendezésre. Azt persze tudni kell, hogy ha stabil volt a kabin, akkor semmi dolga nem volt. Ilyenkor a katona általában pihengetett egy - egy kicsit. Én eleinte sokat szoptam a kabinom miatt, leginkább a tapasztalat hiányzott a nyugalomhoz. Később aztán már könnyen ugráltam. Ezért fordulhatott elő, hogy amikor már volt rutin, stabilan ment a kabin, akkor én és a beosztottaim csak pihengettünk. Azt, hogy a kabin ugrál, azt hamar megszoktuk, nem lettünk tengeri betegek. Egy valaki felügyelt, a többiek meg aludtak. A kabin melletti szekrényben volt leticell, párna, paplan, stb. Én egyébként emlékszem, hogy mihelyt a működési ellenőrzésnek vége lett, akár azonnal is képes voltam elaludni. Csak akkor ébredtem fel, ha a hangosból az hallatszott, hogy "PV kabin!" vagy "Kikapcsoláshoz felkészülni!" Mindkettő azt jelentette, hogy tennivaló van. Mi egyébként könnyen voltunk. A többi kabin alacsonyan volt, oda meglepetésszerűen be lehetett menni. Az én kabinom meg amellett, hogy mozgott, a küszöb kb. vállmagasságban volt, tehát csak akkor lehetett bejutni, ha a kabinajtó a lépcső felé állt.
на вооружении радиолокационных рот состояли РЛС: советские типа П-10, П-12, П-15, П-30, П-35, ПРВ-11, китайские типа 406, 513, 514, 843 и венгерские типа П-35
A hétvégi terepgyakorlat után még értetlenkednék kicsit. Bocs ha hülyeséget kérdeznék:)
A PV kabinban egyetlen ügyeletes kezelő volt. Mi volt a dolga, ha a harci munka az UV kabinban zajlott?
Az UV kabinban volt ugye az opk, a rávti és a kézikövetők. A HÁP akkor mire volt jó, mert addig rendben hogy ott tanyázott az ügyeletes rávti a pihenőben, de volt ott a "nagyterem" a tervtáblával. Ott ki volt harc közben?
Neva07 kérdése nyomán visszaolvastam. Mára feladom a válaszadási kísérletet...
Szerintem mint a PRV-17-es, amikor rögzíted egy fokban és "pörgeted" körben az antennát/nyalábot. Mi egyszer használtuk így amikor a 37-es megdöglött. Kalandos volt, néha meg lett "lengetve" forgás közben a "derítéshez". Amit találtunk vele azt szépen tudtuk hozni.Mondjuk beleízzadtunk és HÁP-nak és a PRV-nek jól összekellett dolgozni, segíteni.Az előljáró csodálkozott is, hogy adjuk fel a célokat :)
Az átalakításnál a ferde antennára gondoltam, mivel a most korszerűsített 37-es "Korlátozott magasságmérési képesség megvalósítása az öt vevőcsatorna digitális jelfeldolgozásának felhasználásával" tudja ezt. Erről különben valamivel többet lehet tudni? Mi ez a "korlátozott" dolog? Más: 1 héttel ezelőtt be lett rakva egy körishegyi kép radarokrol (középen mintha Kabina antenna is lenne). Ezekről több infó nincs? Csak nem valami múzeum részére lettek elrakva? Álmodik a nyomor :)
Azért, szerintem lehet, hogy bizonyos paraméterek be lettek áldozva a plussz képesség oltárán, ha jól sejtem a hatótávnál.Mindenestere érdekes a dolog,de látom a PRV ott "figyel" a közelben.Egyébént ha grafikonra ment a modernizált 37-es, akkor PRV nem is volt vezényelve mellé a 3 koordiáta képesség miatt? Valaki nem tudja, hogy nálunk nem volt tervben ilyesmi átalakítás?
Visszatérve a Volhov indikátoron történő megjelenések témájához. Találtal a PVO GUNS (légvédelmi fegyverek) elnevezésű orosz oldalakon (amelyet ajánlok mindenkinek megtekinteni!) a Vietnámi háborúval kapcsolatos nagyon szép elemzéseket, nyilvánosságra hozott táblázatokat, képeket. Őszintén megmondom nem szeretném a lelőtt repülők mennyiségét vitatni, mert ugye az egyik fél ezt mondta a másik meg amazt, de a táblázatokban szépen napokra bontva lehet látni a HA NOI körüli lérak osztályok felkészültségét, a berepülő gépek napra bontott mennyiségét, hogy abból hány gép érintette a hatékony megsemmisítési zónát, hány lövészet volt, a lövészetet végrehajtó osztályok aznapi hatékonyságát és még rengeteg, rengeteg információt jó kis elemzésekkel kiegészítve.
БОЕВОЕ ПРИМЕНЕНИЕ РАДИОТЕХНИЧЕСКИХ ВОЙСК
Радиотехнические войска накануне операции в своем боевом составе имели четыре полка и один отдельный радиотехнический батальон.
На вооружении радиотехнических подразделений находилось 109 радиолокационных станций (советских – 80, китайских – 28 и венгерских – 1).
Akkor a rend kedvéért egy P-30 is a huaf.hu szívességéből:
A mérnöki részhez nem tudok hozzászólni végzettségem okán. De a P-20 képét nézegetve feltűnt, hogy ezek bizony nem ZILek, hanem világháborús amerikai teherautók. Csakúgy mint az előbbi helyen talált P-8 esetén:
Visszatérve a Volhov indikátoron történő megjelenések témájához. Találtal a PVO GUNS (légvédelmi fegyverek) elnevezésű orosz oldalakon (amelyet ajánlok mindenkinek megtekinteni!) a Vietnámi háborúval kapcsolatos nagyon szép elemzéseket, nyilvánosságra hozott táblázatokat, képeket. Őszintén megmondom nem szeretném a lelőtt repülők mennyiségét vitatni, mert ugye az egyik fél ezt mondta a másik meg amazt, de a táblázatokban szépen napokra bontva lehet látni a HA NOI körüli lérak osztályok felkészültségét, a berepülő gépek napra bontott mennyiségét, hogy abból hány gép érintette a hatékony megsemmisítési zónát, hány lövészet volt, a lövészetet végrehajtó osztályok aznapi hatékonyságát és még rengeteg, rengeteg információt jó kis elemzésekkel kiegészítve.
Egyelőre még nem rágtam át magam a szövegen, de nagyon érdekes az elemzés. Most csak néhány Dvina/Volhov indikátor ízelítőnek (a képek minősége figyelembe véve azt, hogy éles helyzetben készültek nagyon jó nem?):
1. kép: Rávti indikátor (helyszög - epszilon) egy EV-66 repülő aktív zavarásával.
2. kép: Ugyanaz, mint az 1. kép csak oldalszög indikátor - beta.
3. kép: Távolsági kézikövető indikátor egy A-6-osról visszaverődő céljellel, aktív zavarással a háttérben (5km táv).
4. kép: Távolsági kézikövető indikátor egy egy meg nem határozott géptípus gyenge visszaverődő jelével a háttérben az EV-66 zavarásával (5km táv).
5. kép: Rávti indikátorok (bal - helyszög, jobb - oldalszög) egy 50-60km távból aktív zavarjeleket generáló VMSZ(?) hajóról.
Na még egy utolsó csak úgy ízelítőnek!
6. kép: Kézikövető indikátor a háttérben az EV-66 zavarásával és mintaszerűen látható, távolságban többszörös imulzus válaszzavarokat generáló A-7-essel.
Ne hagyjátok ki az oldalt!! Én majd fordítom és lassan adagolom!!
Igen. A VME-ben a két indikátor közt lévő függőleges panelen jól látni az egymás fölött elhelyezett, összesen 6db kis mérőműszert, amelyek az adók megfelelőségét (magnerton áramot) indikálták. Ebből 5 db megmaradt a klasszikus P-37-ből + egy adócsatorna a magasság méréséhez ("a harmadik D"). Technikai paramétereket ne kérdezz, mert azokat sajna nem ismerem. Gyanítom, és nagyon valószínűnek tartom, hogy az átalakítások, hasonlóan a hazánkban végrehajtott módosításokhoz, lényegesen javítottak a műszer élettartamán, felderítési és egyéb jelfeldolgozó képességein.
Az ilyen módon megdöntött felső antennával már korábban is próbálkoztak (valamikor a 50-60-as években a P-20 lásd 1. és 2. kép), de valószínűleg a magasságmérés pontatlanságából, a rádioelektronika akkori szintjének lehetőségeiből eredően azok a kezdeti 3D próbálkozások elmaradtak és csak most próbálkoztak újra, nem kevés sikerrel. De az is lehet, hogy szó nem volt akkoriban a magasságmérésről, csak éppen próbálkoztak a 2D pontosságát növelni.
Más. Volt tüzér kolléga a topicban nagyon szépen bemutatta a Volhov indikátorok megjelenítéseit, mi miért és hol helyezkedett el rajtuk (a Volhov APP bemutatásakor 3183 hozzászólás én is érintettem a témát). Most szigorúan a nem szakmabelieknek! teszek fel egy ellenőrző kérdést, hogy lássuk mennyire figyelnek. A kérdéshez kiegészítésként készítettem egy rajzot is (lásd 3. kép). Tehát a 3. kép megnézése után a kérdés a következő:
Az indikátoron megjelenő két db cél közül (az egyik az indikátor bal felső negyedében, a másik a jobb alsóban) melyik van magasabban?
Adok három válaszlehetőséget is:
1. A bal oldali cél.
2. A jobb oldali cél.
3. Lehetnek egyforma magasságon.
A választ indoklással kérném (:-I), de ha esetleg 1 hónapon belül nem jönne válasz akkor én megpróbálom elmagyarázni (:-))). No akkor jöjjenek a képek (1. és 2. P-20 lokátor, 3. Volhov indikátor):
Kicsit elkalandozom a légvédelmi komplexum témától és ígéretemhez híven (4101 hozzászólás) radarbázis néven hozzánk látogató barátunknak felrakok néhány Rt-s képet.
A képek amolyan utókornak megörökített pózolásnak tekinthetőek (főleg a harmadik :-))). A harmadik kép összehasonlításnak a hazánkban modernizált P-37 és északi szomszédaink által modernizált P-37 (P-37MSK) műszerkabinjához (VME). A technikus kolléga utólagos engedelmével az arcokat nem takarom ki, aki akar az úgyis felismer.