Keresés

Részletes keresés

F1DO Creative Commons License 2005.07.29 0 1 6
Hejj...
Érdekes, nekem mások meg pl azt ajánlották, hogy hagyjam a drága tanfolyamokat, vegyek abból a pénzből is inkább egy hegesztőgépet meg cuccokat, olvassak el néhány könyvet, cikket, leírást a témáról, azt heggeszek inkább amolyan autodidakta módon. Mondanom se kell ez tetszene nekem is.. :) Azonban előzetes informálódásaimból leszűröm, hogy tényleg agyon lehet bonyolítani a hegesztést, meg hogy külön tudomány, de az is kérdéses, hogy tényleg szükséges-e olyannyira belemerülni, tanfolyamok garmadáját elvégezni (a költségekről nem is beszélve) ahhoz, hogy otthon néhány dolgot összehozzak saját magamnak. Amiket végülis készíteni szeretnék: vasasztal, vas ajtók, kapuk javítása - erősítése plusz lécek ráhegesztésével, fém tárolóbakok, esetleg polcok készítése, meg barkácsoláshoz szükséges néhány vasdarab egymáshoz illesztése hegesztéssel.
Snakeins Creative Commons License 2005.07.28 0 0 5
Igen, Fido, kénytelen vagyok megerősíten MotoHacker állítását;

Nekem van papirom ív és lángehgesztésből (2x30 óra szaktanfolyam), és az is csak éppen az alapokat adja a legegyszeűbb módszerkhez, amikkel nagyobb darab vasakat össze lehet rögzíteni.

Ha mondjuk, van ismerősöd, akinek meg van a megfelelő apparátja az alu hegesztéshez, akkor ott talán kitanulhatod; de az ilyen eljárásnál méregdrága a varrathoz szükséges kitöltőanyag, és az alu oxidációját megakadályozó védőgáz; ez talán hélium szokott lenni, mindenesetre nem kevés fogyna el a gyakorlásokon.

Nemis szólva arról, hogy ugye négykilences alut sehol nem használnak; bármi, amivel ezen a néven találkozol, valamilyen ötvözet, és az ötvözőanyag már néhány 10-ed %-nyi változása egészen más eljárást, varratképzőanyagot, lánghömérsékletet, esetleg gázt igényelne, szóval ez már tényleg külön tudomány.

Tehát hobbinak kicsit körülményes lenne.

Viszont a topik jó ötlet, tényleg sokat meglehetne tudni a különböző módszerekről, eljárásokról, és hogy hová, kihez lehet fordulni speciális igényekkel, ha egyszer beindulna.
Törölt nick Creative Commons License 2005.07.28 0 0 4
Oké,akkor jótanácsom:Szív utca,"Elektróda" bolt.Menj be,érdeklődj.Keresztbe fog állni a szemük amikor előadod,hogy vékony alut szeretnél házilag hegeszteni.A hegesztő egy külön szakma,ha jól tudom 3éves szakmunkásképzés.Anyagismeretet,technológiát,munkavédelmet,szabványokat,szakrajzot,stb,stb tanulnak a gyakorlat mellett.Ipari szinten ez úgy néz ki,hogy nem azt mondják,hogy alu,és szeretném meghegeszteni.Hanem azt,hogy ilyen és ilyen ötvözet,ilyen és ilyen kötésre van szükség,ehhez ezt és ezt a technológiát kell alkalmazni,majd nem kevésbé drága eljárásokkal a minőséget ellenőrizni.A barkácsolónak házilag még arra sincs módja,hogy a műhely sarkában talált valamiről megmondja mi is az.Oké,rámondja,hogy "hát egy alu lapnak látszik".De kitudja mi az valójában,a legtöbb(99%) alkalmazott fém valamilyen ötvözet,nincs rá mód,hogy utólag megállapítsa házilag mi is az.Pedig a hegesztés hőmérséklete,segédanyagai,végső szilárdásga stb nagyban függnek attól,hogy _mivel_ mit_ hegeszt az ember.Amit a vastelepen adnak,az is csak jó közelítéssel vas.Amikor házilag trafóval és az első keze ügyébe eső bevonatos pálcával nekiáll összetaknyolni a barkácsoló,az leginkább gányolás,még ha hegesztésnek hívja is.Lánggal vagy védőgázzal és megfelelő szakismerettel illetve gyakorlattal már elfogadhatóbb munkát lehet végezni,de persze kérdés mi a végcél.Az alumíniumot csak újabban,néhány speckó területen hegesztgetik,külön felszereléssel és technológiával,én valahogy nem azzal kezdeném az ismerkedést.(Sőt,hogy őszinte legyek,neki sem fognék sajátmagam,eleget szenvedtem már a "vassal" is)
Előzmény: F1DO (3)
F1DO Creative Commons License 2005.07.28 0 0 3
Igazából én saját magam kedvtelésére szeretnék hegeszteni, ha lehetséges akkor aluminium lemezeket, anyagokat is. Mindezt totál kezdőként, 0 felszereléssel egyenlőre, és 0 tudással (tanfolyamot keresek Bp-en). Lehet hogy kicsit abszurd elképzelés? Mindenesetre nem szeretném feladni ezt az elképzelésem, mert sokminden barkácsdolgot megtudnék oldani ezzel..
Ígyhát várom az építőjellegű hozzászólásokat hogy merre és hogyan induljak el.
Illetve, hogy ez a fórum szolgáljon a hegesztés témájának értekezési helyéül.
Köszönöm előre is!
Előzmény: Törölt nick (2)
Törölt nick Creative Commons License 2005.07.27 0 0 2
Hali! Kicsit fura helyen van ez a topic,ha valami "műszaki részlegben" lenne,esetleg többen hozzászólnának.Nemtudom mi ezzel az alulemez hegesztéssel a cél,de jobb mindeképp megcsináltatni,ha már ennyire kell,persze az sem olcsó.Olyan hegesztőgép amivel ezt manuálisan,jó minőségben megoldja egy rutinos hegesztő(és nem az otthoni barkácsoló elsőre) vetekszik pénzben egy luxusautó árával.Tehát ha az "átlagember" anyagilag értendő,akkor nem.Lehet,hogy érdemesebb elfelejteni az alu hegesztését,és más anyagot választani,esetleg más kötési módot,ragasztást,szegecselést,csavarkötést,stb.
Előzmény: F1DO (-)
Snakeins Creative Commons License 2005.07.27 0 0 1
Láttam már aluhegesztést, de azt nagyon spéci védőgázas eljárással csinálják; jobb bicikliszerelő műhelyek rendszeres kapcsolatban vannak ilyen cégekkel, ilyen helyeken érdemes érdeklődni.
_ Liar _ Creative Commons License 2005.07.27 0 0 0
0
F1DO Creative Commons License 2005.07.27 0 0 topiknyitó

A topicot azért nyitottam, mert abszolut kezdő révén, most jött el az az idő életemben, amikor szükségem lenne hegesztői tudásra és gyakorlatra.

Ebből eredően az az ötletem támadt, hogy ezen a fórumon on-line tárgyalhatnánk a hegesztést érintő kérdéseket, ötleteket, mindenféle témákat.

Ami elsődleges és indító kérdésem lenne, hogy nagyon finom, kis méretű (mm-es aluprofilokat) hogyan, mi módon lehetne összehegeszteni? Létezik-e erre az átlagember számára elérhető eljárás/gépezet amivel megoldható lenne a szép munka és kivitelezés?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!