Csak most vettem észre, hogy az előző hozzászólásomban "előreláthatóbb"-at írtam "előrelátóbb" helyett. Elnézést mindenkitől, akinem szemet szúrt. :D
Köszi, Zitka, az útbaigazítást, azt hiszem lesz egy utam hamarosan valamelyik bioboltba! Amúgy iszonyatos mennyiségeket ír az eredeti recept. 70 deka ricotta, vagy fél kiló cukor... Egyből Nigella jutott eszembe róla. (Fél liter tejszín + 8 tojás sárgája...)
Búzát a bioboltokban kapsz. Én pl. a Szabolcska M. utcai NAP-RA-ban szoktam venni decemberben a Luca-búza vetéshez. Jókat röhögcsélnek magukban az eladók, mikor kérek 10 dekát.... :-)))))) Ugyanis a bioőrültek kilószámra viszik természetesen.
Azt kell még kitalálni, hogy hány deka nyersből lesz 30 deka főtt búza...
Hát ez az, amit még nem tudok. Lehettem volna előreláthatóbb és kereshettem volna konzerv főtt búzát az Auchan Pompei-ben :)
Egyelőre azt sem tudom, hogy honnan veszek nyers búzát. Van valami ötleted? Úgy látom, amúgy, hogy Te is kedvet kaptál a Pastiera Napoletana (hurrá, már a nevét is tudom) elkészítéséhez. Vagy tévedek? :))
Angyal vagy, Zitka! Igen, ez lesz az! Nagyon köszönöm! :))) A www.pastiera.it oldalon angolul is megvan, úgyhogy most már meg tudom sütni. Szerintem már a hétvégén... Már nagyon hiányzik az ízvilága. :))
Ciao chupi! :-) Bocsánat, hogy ilyen sokáig nem reagáltam, de sajnos nem ismertem ezt az édességet. Most végre volt időm, bepötyögtem az olasz gugliba, hogy grano cotto meg Pasqua, és kiadott néhány találatot.
Egy olasz húsvéti süti - pontosabban torta - receptjét keresem, vagy legalább is a nevét, hogy tudjam egyáltalán keresni. Omlós tésztája van, a töltelékében pedig többek között túró és főtt búza, vagy valami hasonló található. A teteje be volt a maradék tésztával rácsozva. Baromi jó volt, és szeretném itthon is elkészíteni.
Köszi, köszi! Olyan büszke vagyok rájuk, és annyira jól sikerül a tejfölös, hogy csak na... és nagyon eltaláltam az ízeket. Este jól bezabáltunk, aztán ma reggel jött a kocogás... (de megérte)
Angol???? :-O Nálam olasz. :-))) Bocs, ezt elfelejtettem hozzátenni. Persze a képek magukért beszélnek. :-) A keresőbe beírtam, hogy calzone, és kiadott vagy 10 találatot. De sajna a receptek is olaszul vannak. Ha csak egy két szó kell, szívesen segítek, de az összes lefordítását nem vállalom. :-)
Ja, szóval calzone-t akarsz csinálni? :-) A félbehajtott, töltött pizzának ez a neve.
Az a trükkje (hogy ne folyjon ki a töltelék), hogy amikor félbehajtod, akkor az íves szélét az ujjaid között - sorban végigmenve - elvékonyítod, és egy picit felhajtod és összenyomkodod. Úgy 2-3 cm-enként. Nehéz ezt írásban visszaadni. Nem egy bonyolult mutatvány. :-)
Viszont abban nem vagyok biztos, hogy erre a célra jó-e a tejfölös töltelék. A tejföl ui. a hő hatására vizet ereszt, és esetleg eláztatja belülről a tésztát. :-( A töki pomposnál a tetején van a tejföl, tehát a vizenyő el tud párologni belőle.
én a sima hagymát javaslom. mondjuk előtte kicsit besózhatod, az jót fog tenni neki. nem ördőngősség, hidd el :)) és át fog sülni. de ne felejtsd el kiolajozni. ha sütőpapírra teszed, azt is!!!
Nagyon aranyosak vagytok hogy ilyen hamar válaszoltatok. Még egy picit segítenétek?
Én arra gondoltam van nekem egy jó kis pizza receptem, azt is itt kaptam "tőletek"
és megcsinálnám a tésztáját és megtölteném ezzel a pl:.tejfölös-hagymás tarjás sajtos "dologgal" ez jól is hangzik, és összehajtanám, és akkor lesz egy félkör.
De ennek van valami trükje?.. vagy csak rá....oszt kész?
Nem kell valahogy előkészíteni? és milyen hagyma? gondolom fokhagyma.
én azt csináltam a múltkor, hogy megcsináltam a stahljutka rozmaringos-olajbogyós kenyerét, kis lepényeket formáltam belőle, tettem bele tejfölt-hagymát-tarját-sajtot, összeragasztottam és megsütöttem.
fontos! ha tepsiben csinálod, olajozott tepsibe kell rakni a lepényeket!
itten meg a kenyérrecept:
7 grammos élesztőpor + 4 evőkanál meleg víz -> a tálban összekever
másik edényben: 3 deci meleg víz, 1 evőkanál olivaolaj, 2 teáskanál cukor, 1 evőkanál só, 1 evőkanál rozmaring összekever, majd az élesztőhöz ad
beledolgoz fél kiló lisztet, ami juditunk szerint rétesliszt, szerintem meg mindegy, de talán vegyesen a legjobb
ezt kell dagasztani kb. 6 percig a géppel, de legalábbis amíg összeáll.
aztán mehet bele az aprózott olajbogyó, a mennyiségre nem emlékszem. ad lib.
kicsi olaj a tetejére, és mehet kelni (kelesztőtálban vagy lefedve tiszta ruhával, folpackkal, ki mire esküszik)
ha megkelt, kézzel átgyúrni kis liszttel, formázni (kenyérformára vagy kis lepényekre), újra keleszteni, de ez már úgyis gyorsabb lesz. cukros vízzel kentem én meg, aztán a 190 fokos sütőben sültek 25 percet. ja, forró sütőbe kell betenni! a második kelesztéshez pont jó is, ha közben már bekapcsolod a sütőt.
Szia Böbsi! Arra a lepényféleségre gondolsz, amit kirakodóvásárokon, Mesterségek Ünnepén "Töki pompos" néven árulnak? Ez tkp. egy kenyérlángos (azaz magyar pizza :-)))) ), régen a kenyérsütésből megmaradt tésztából sütötték, a "maradék" kemencemelegben. Az externetes konyhalistán találtam ezt a leírást, szerintem ráillik:
> Kenyerteszta megkelesztve kb. ujnyi vastagsagban tepsibe tettek a > tetejet vastagon megkentek igazi hazi tejfollel es megszortak apro > kockara vagott elotte fokhagymas sos vizben kicsit megfott husos > szalonnaval. Az egeszet betakartak alufoliaval es a kemenceben > sutottek amig a szalonna meg nem sult a tetejen. Gondolom a vegen > azert egy kicsit levehettek az alufoliat, hogy a teteje egy kis szint > kapjon. Nagyon finom volt frissen, melegen. Szerintem rendes sutoben > is meg lehet csinalni.
Szilveszterkor ettem utóljára, az még hagymakarikákkal is meg volt szórva.
Egyébként a németek is ismerik, elzászi lángos néven. Elég sokféle töltelékkel szokták készíteni.
itt biztos jó hír lesz, hogy a Cora-ban olasz hetek címmel hihetetlen olasz kajaalapanyagokat lehet most épp kapni, nem a szokásos barilla, stb. egyencucc, hanem eredeti olasz termékek, tészták, sajtok, felvágottak, ecetek, olajok, szószok, stb. Nem akciós áron, de megfizethető és egész jó kis választék van, érdemes benézni. Én főleg torteliniből tankoltam fel, volt friss is, vargányás, az lesz a vacsora, kiváncsi vagyok...
Eppen pecorino ugyben akartam erdeklodni, hogy hol lehet beszerezni, merhogy sehol nem latok, az eladok asse tudjak mifan terem. A Gerloczy u-i bolt eselyes lehet, azt megnezem majd en is.