Keresés

Részletes keresés

CBNora Creative Commons License 2007.10.25 0 0 174
A csillagpázsitról azt olvastam, hogy még a krumplin is átnő. El is tudom képzelni. Viszont az nem tarackol mélyen, valószínűleg sekélyebb szegély is elég, ha nincs tarackbúza is a gyepben. De a csillagpázsit a felszínen is kúszik, az ellen jobb valami olyan, ami valamennyire kiáll a talajból.
Előzmény: caterina3 (172)
CBNora Creative Commons License 2007.10.25 0 0 173

A geotextil nem hinném, hogy jó lenne tarackok ellen. Annyira pihe-puha anyag, hogy azzal béleltük a macska alvóhelyét. Szereti.

Nálunk műanyag ágyásszegély van beásva, jónak tűnik. Persze nem 9 cm széleset kell venni, hanem legalább ásónyomnyit. A mienk úgy emlékszem, 25 centis. Lehet kapni sötét, kissé szürkés árnyalatú sötétzöldet, az akkor se nagyon látszik, ha nem sikerül mindenütt teljesen beásni.

Előzmény: agicza (166)
caterina3 Creative Commons License 2007.10.25 0 0 172
Olyan szép angolpázsitnál, min a Tiéd, ez elegendő, de nekünk csak "szelektált ősgyöpünk" van, :-) aminek egyik fő alkotórésze a csillagpázsit, azt hiszem, Amerikában Florida-fűnek hívják, na az nagyon brutálisan terjed, azt így nem tudnád megfogni. Viszont nagy előnye -- s ezért nem irtjuk ki --, hogy bírja a homokot kevés locsolással...
Előzmény: ZsuR (171)
ZsuR Creative Commons License 2007.10.25 0 0 171
Nem epitmeny - de nagyon fontos resze a kertnek!!!

Nalam nincs szegely, pedig sok a fu-agyas talalkozas.
Egesz egyszeruen korbe van asva. Az asoval melyen levagok a fu szelen, es a foldet feldobom az agyasra, vagy csak arrabb feszitem a futol.
Az agyasok mulch-csal vannak takarva, igy arra nem mindig jo otlet feldobni a foldet.
Errefele igy csianljak nagyuzemileg is, nagy kerteknel. Bevalt.

Előzmény: caterina3 (165)
mzsperx Creative Commons License 2007.10.25 0 0 170
a terasz az úgy lesz, hogy most ugye van egy épített betonfalas (minnyá kész lesz a színezés), ennek járólap a burkolata. ahhoz jön egy fából kiegészítve, lábakon fog állani, mert a kert lejjebb van. épített mosdószerűség nem lenne rossz, pl azzal a díszkővel burkolva, mint itt ez-az.
fával keretezve, ezt hogy érted?
most amit írtál, erre olyat vízionáltam, hogy egy épített "doboz", fa "munkapulttal", és ebbe valami szép izé. mosogató? vagy nem is tudom. betonvályú? ilyet épít nekem a kőműves? hmmm, nem rossz, nem rossz. grillezőt is úgyis építtetni akarnánk. ez sincs még kitalálva :)
Előzmény: agicza (167)
mzsperx Creative Commons License 2007.10.25 0 0 169
jól van na. tag-eket ismerem :)))

sztem a geotextil nem egy tökéletes megoldás. nekünk bejött a gyökér simán a homokozóba...
Előzmény: agicza (166)
caterina3 Creative Commons License 2007.10.25 0 0 168

Köszi az ötleteket! :-) A műanyag ágyásszegély tudtommal nem drága (100 Ft/m alatt van), de az nekem nagyon nem tetszik, mert ha kibukkan a talajból, nagyon virít (én még csak rikító zöldet láttam). Hosszú távon mi téglából vagy terméskőből szeretnénk, de ennek egyelőre sajnos pénzügyi akadálya van. :-)

 

Most kaptam még egy ötletet, ami jónak tűnik: bontott cserép úgy, hogy csak egy-két centi álljon ki, lehet, hogy ez nem is nézne ki rosszul. Nincs esetleg valakinek ilyenről képe, hogy hogy nézne ki?

 

(A szomszédból én az akácfa sarjaival vívok ádáz küzdelmet, de ott már csak a beton meg a pala segített valamelyest.)

Előzmény: agicza (166)
agicza Creative Commons License 2007.10.25 0 0 167
'jajjmitírjak még on-t? :)'

Ez annyira aranyos volt! :-))) Naszóval, mit szólnál egy dekor- vagy bontott tégla-nyers fa kombinációhoz, ha a teraszt esetleg valami ilyesféle anyagösszeállításban képzelitek el, akkor a víznyerőhely és környéke is mehetne hasonló dizájnnal... Valami szögletes, falikút-jellegű, álló téglatest (szó szerint értve is! ;-P), fával keretezve, közepéből meg egy dekoratív csappal kiállva pofás kis jószág lenne, alul meg beton vályú, bontott tégla szegélyezéssel, egy rendes kőműves sem feszülne meg, hogy ezt összehozza. Hmm?
Előzmény: mzsperx (164)
agicza Creative Commons License 2007.10.25 0 0 166
Basszus, milyen jó ötletadó vagy, hogy ez nekem nem jutott eddig eszembe!!!! ~:-O

Mert hogy itt nem csak az ágyásokat, de a kerítés mentén is végig kellene szegélyezni, mert a szomszédban mindenütt van tarack is meg futó gyomok is, ami ellen feladtam a harcot, mert sokszáz méternyi ágyásszegélyt nem vagyok hajlandó beépíteni csak ezért - de a geotextil megoldás lehet... Csak attól tartok, egy erősebb hajtásvégű gyom simán átszúrja, itt pl. most a tarackra gondolok, szóval ha kiszámoljuk, lehet, hogy egy 0,5-ös tófólia csíkokra szabdalva sem lenne még aranyáron a szegélyhez képest, és azzal már nem boldogul - talán. Szóval én inkább vennék egy-egy métert ebből és abból is, leásnám, tavasz végén pedig megvan az eredmény, melyiket érdemes nagyüzemben telepíteni. Tényleg, mennyi most az ágyásszegély métere?

Egyébként hosszabb távon valami olyan kövezést szeretnék ágyásszegélynek, mint amilyen Kertészkénél van, de hát ahhoz egyszer meg kellene állni, hogy nem alakítom a formáját minden tavasszal meg ősszel...

Mzs: itt is Tüziróka van telepítve, megnyitsz egy oldalt valamilyen weboldal editorral, és rögtön látod, milyen tagekhez milyen végeredmény tartozik, aztán manuálisan bepötyögöd. Tudom, macerás, de használható. :-) Vagy megnézed egy hozzászólásszerkesztő alatt, hogy Kód módban mik használhatók, onnantól majdnem mindent tudsz. :-D
Előzmény: caterina3 (165)
caterina3 Creative Commons License 2007.10.25 0 0 165

Az ágyásszegély ugyan nem kifejezetten kerti építmény, :-)) de semmiképp sem növény, így talán még felfogható ideillőnek. Csak egy gyors kérdésem lenne... :-)

 

Szerintetek alkalmas-e az ún. geotextil arra (nem használtam még), hogy függőlegesen a talajba helyezve átmenetileg (pár évig) ágyásszegélyként funkcionáljon, azaz megakadályozza a fű áttörését a virágágyásokba stb.? Rengeteg ágyásszegély kéne nálunk, az eltervezett végleges, épített megoldáshoz egyelőre nincs pénzünk... A talajfelszínen nem gond ki-/leszedni a füvet, de 20-30 centi mélyen átkúszó gyökérsarjakkal folyamatosan megküzdeni bizony nem egyszerű. :-(( Kezdünk nagyon belefáradni, mert kb. 150-200 folyóméterről van szó.

mzsperx Creative Commons License 2007.10.25 0 0 164
jó nektek, most alakul a molekula. mi félig már álomba merültünk :)
igaz kaptunk egy árajánlatot a teraszbővítésre, dejajj, honnan szedünk annyi pénzt??

off
ágicza nemtok kicsibetűt, mert firefoxozom.
zsur, azt gondoltam, valami ilyen egyszerű lesz, hogy mittoménlilyen szuper karrierlehetőség miatt kimentetek, és ott ragadtatok :)) ha személyes nagyon, akkor nem is kérdezem
jajjmitírjak még on-t? :)
on

kerti csapféleség ügyében nem jutottam előbbre sajna, még mindig nincs határozott elképzelésem arról, mi legyen, inkább az, hogy mi ne...

Előzmény: ZsuR (162)
ZsuR Creative Commons License 2007.10.24 0 0 163
Hat az hosszu tortenet - es meglehetosen szemelyes is, nem szivesen irnam ki ide :)).
Előzmény: mzsperx (160)
ZsuR Creative Commons License 2007.10.24 0 0 162
A mai eredmeny. . .all a negy oszlop, de amilyen a szerencsenk, itt az "esos evszak" :((.
A beton tuskok elkeszultek, az oszlopok ra lettek csavarozva, a haz oldalara erositett gerendara fel vannak teve a tarto idomok.

Ha jo ido lenne a heten - hetvegen. . .


Előzmény: ZsuR (151)
agicza Creative Commons License 2007.10.24 0 0 161
Ezer szerencséd, hogy megkérdezted: OFF-ot csak módjával, hogy még felismerhető maradjon, miről szól a topic, mert ezért az egyért harapok!!!! =8-[]

Én úgy szoktam csinálni, hogy ami nem a szorosan vett téma, azt kisbetűvel, röviden, a lényegre szorítkozva és jelölve az on-off-ot szoktam írni, és néhány mondatban elintézzük, és így még nem megy a topic olvashatóságának rovására.

Ha kb. 90-10% arány van a hsz-aidban az ON javára, akkor az még a megbocsátható kategória, de erre én is kíváncsi lennék, úgyhogy... ;-)

Egyébként meg egy kis ON: a kerti pergolának eldöntetett a sorsa: az évelőágyás folytatásával félkörré bővítettem a terét, és ültetek majd egy vörösfenyőt és pár Buddleiát, hogy viszonylag lazán, de takarjon a ház felől, meg kerül még oda pár tő kifejezetten illatos rózsa is, és a pergoláról meg lógatok egy függőágyat, ami a nagy tóra néz... Remélem, jövőre időm is marad majd használni. ;-P
Előzmény: mzsperx (160)
mzsperx Creative Commons License 2007.10.24 0 0 160

ágicza, lehet itt offolni? :)

 

zsur, szabad megkérdezni, hogy kerültetek a messzi távolba? :)

Előzmény: ZsuR (159)
ZsuR Creative Commons License 2007.10.24 0 0 159
A kolibriknek nagyon fontos a szin - meg a ledobott piros polot is megkostoltak :)).

Van aki nem szereti az eroset, annak nem jon be a gulyas (ha eros). Viszont. . .nagyon sokan szeretik az eroset errefele - mexicoi etelek is erosek, hozza vannak szokva!!!

De. . .az en kivitelezom magyar, hatalmas eros gulyas multtal. . .(a ferjem).
Előzmény: agicza (157)
mzsperx Creative Commons License 2007.10.24 0 0 158
köszi
Előzmény: ZsuR (156)
agicza Creative Commons License 2007.10.24 0 0 157
Sajnos nem ismerem a kolibrik lelkét, de ha nektár kell nekik, akkor egy jó mézelőt biztosan jobban értékelnek, mint a színét vizsgálgassák - de ebben nem vagyok teljesen biztos. ;->

Írtam neked a virágoskertben pár alternatívát kúszónövényre, hátha valamelyik megtetszik. ~:-)

OFF Egyébként hogy tetszik a gulyás azoknak, akik először kóstolják? Kapnak bele sok erőspaprikát? ;-)) ON
Előzmény: ZsuR (153)
ZsuR Creative Commons License 2007.10.23 0 0 156
Itt:

http://www.touchtheearthranch.com/tirebales.htm
Előzmény: mzsperx (155)
mzsperx Creative Commons License 2007.10.23 0 0 155
hol látsz alaprajzokat? :) biztos béna vagyok, semmit nem találok tovább, mint aképeket látom...
Előzmény: ZsuR (149)
mzsperx Creative Commons License 2007.10.23 0 0 154
azt emésztőnek hívják :D
igyekszünk legoptimálisabban kialakítani a kertet, van két kisgyerek, szóval játszós is kell, meg mennyi minden ... :)))
Előzmény: Kiskertész (146)
ZsuR Creative Commons License 2007.10.23 0 0 153
Ugye a sargara is jonnek a kolibrik??? Mert az fontosabb, mint a virag nagysaga.

Hat szep lenne keverve, nem? Talan ma megyek korulnezni, mert szeretek osszel ultetni, nem tavasszal. Jo lenne venni . . .meg iden. . .

Remelem a teto eleg stabil lesz hozza. Ha nem. .. nem fozok tobbet gulyast a kivitelezonek. . .!
Előzmény: agicza (152)
agicza Creative Commons License 2007.10.23 0 0 152
Ha sárgás Campsisra vadászol, Campsis x taglibuana 'Madame Galen'-t keresd, kissé fagyérzékenyebb, mint a vörösek, de legalább dupla akkorák a trombitái, úgyhogy a díszítőértéke felülmúlja a C. radicans-t. Egyébként ő is kiszalad a világból, meg feszegeti a tetőt, ha elburjánzik, úgyhogy csak óvatosan vele, oda ültesd, ahol kordában is tudjátok tartani. Én a múlt héten jutottam hozzá egyhez, nagyon kíváncsi vagyok, a déli házfal elég védett hely lesz-e neki...
Előzmény: ZsuR (151)
ZsuR Creative Commons License 2007.10.23 0 0 151
Yup, mi is inkabb egy ujabb, energiatakarekosabb kazant vettunk. . .

Nekialltunk a hot tub teto ala hozasanak. . .talan eze a heten el is keszul.
Ferjem ma elkeszitette a betont az oszlopok ala, aztan a heten itthon van, remelhetoleg kesz lesz.

Nekem meg mar a novenyen jar az eszem - alig varom a tavaszt! Mert nem veszek most - hacsak nem arulnak valahol nagyon olcson. A loncot is igy vettem, nagyon aron alul. . .

Sotet narancssarga Campsis radicans "Trumpet vine"-t szeretnek, azt szeretik a kolibrik - en meg nem szeretem a kolibriknek keverni a cukros vizet, igy majd a trombita virag eteti oket.

Előzmény: agicza (150)
agicza Creative Commons License 2007.10.22 0 0 150
Áh, a napelem, amíg nem lesz emberi ára, szerintem addig esélye nincsen, hogy széles körben elterjedjen, mint alternatív fűtési rendszer, bármennyire is környezetkímélő, ha egyszer nem pénztárcakímélő is egyben... :-(( Amikor gondolkodtiunk, hogyan oldjuk meg a ház energia-ellátását, mi is végigvettük az alternatív lehetőségeket, ám a geotermikus fűtéshez hasonlóan irreális ára és a hosszú megtérülési idő minket is visszarettentett - úgyhogy mégegy ideig biztosan nem lesz napkollektorunk. :-/
Előzmény: ZsuR (149)
ZsuR Creative Commons License 2007.10.22 0 0 149
Mint technologia fantasztikus! Mit elohely embereknek (mas mint a masodik haz. . .) kevesbe. . .

Ahogy nezem az alaprajzokat, nagyon egyszeru az eletter kialakitasa. Soknak itt lenne az elso akadaly. A masik: nagy alapterulet - keves lakhato terulettel.

Biztos vannak teruletek, ahol ez megfelelo - de nehezen tudom elkepzelni a meglevovel keverve - es ez is meghatarozo.

Emlekszem otthon volt egy idoben a valyoghaz ujrahasznalata mint lehetoseg. Az is rovid eletu volt. . .ahhoz is fuzodott a "regi idok nyomora" erzes.
Nekem kimondottan nem tetszik a "foldbenyomottsag". Azt hiszem ezt az ablakok miatt erzem igy, hogy nem fuggolegesek (itt s van egy haz eleg kozel hozzank, ahol a teto es az ablakok olyan mint ezeken az energia takarekos kepeken), hat fura erzes, majdnem azt mondanam, aharhanyszor elmegyek elotte, szinte egyensuly zavarom keletkezik.

Ami jo lenne - a napelem. . .mostanaban egyik masik ceg nagyon el akarja adni a lakossagnak, de oruletesen draga! Utana neztem, a mi hazunkra 40,000 korul lenne a befektetes, es a visszaterules ideje 20-25 ev. .hat igy nem lesz elterjedt, az biztos!
Előzmény: agicza (148)
agicza Creative Commons License 2007.10.22 0 0 148
Itthon sajnos nincs sem hagyományuk, sem piacuk, de az építéstechnológiája is megkövetelné azt a fajta precizitást, ami a magyar építőipart általában nem jellemzi. Meg aztán a pincelakások és a szuterének dohos-talajvizes-salétromos világa is itt kísért még, ami miatt nem kis idegenkedéssel nézi a többség a földházakat és eszükbe sem jut, mint lakható alternatíva.

Őszintén szólva nekem az otthon/ház inkább a házformájú házak, piros tetővel és füstölgő kéménnyel, tehát én biztosan nem élnék egy ilyen házban, bármennyi előnye is van és tényleg a legkevésbé bontja meg a táj összhangját. Ám ha a négyzetméterek miatt fontos lenne, hogy a ház a lehető legkevesebbet mutassa, akkor egy kevésbé űrkabin-jellegűt, inkább köveset-hobbitosat azért elfogadnék, de csak ha nincs más lehetőség.

Neked egyébként tetszenek?
Előzmény: ZsuR (147)
ZsuR Creative Commons License 2007.10.21 0 0 147
Mi a velemenyed ezekrol a hazakrol?
Előzmény: agicza (138)
Kiskertész Creative Commons License 2007.10.21 0 0 146

Szikkasztónak .. hát igen, végül is ez is az. De én amikor azt írtam, hogy nem engedném bele, arra a gödörre gondoltam, amibe a csatornázatlan területeken engedik a szennyvizet, amit aztán a szippantós kocsival el kell vitetni:))))

Na jó,  félreértés tisztázva. :))

De a tetejére ne tegyél földet, mert akkor pont azt a tulajdonságát veszíti el, hogy nincs sár a vízvételi hely körül.

Ami pedig a kert stílusát illeti, ne az aktuális divat szerint alakítsátok ki, hanem olyanra, ami mindrn szempontnak eleget tud tenni a lehetőségek szerint a legjobban.

Mert figyelembe kell venni, hogy van, vagy lesz-e pici gyerek, kutya, mennyi időtök jut majd a gondozására, mi illeszkedik a környezetbe, és természetesen, lényeges dolog, hogy jól érezzétek magatokat benne, mert egy kertet az ember nem néhány hónapra készít, hogy ha majd nem tetszik, hát lecserélem. Alakítani, változtatni természetesen lehet, és biztos vagyok benne, hogy fogtok is, de teljesen kicserélni  nem lehet. Ötletekért, tanácsokért pedig nézd át ágicza hozzászólásait, mert a kertje nem csak gyönyörű, de szakmailag is ért hozzá:)))

Előzmény: mzsperx (145)
mzsperx Creative Commons License 2007.10.20 0 0 145

amit leírtál, én pont arra gondoltam :)

nem ezt hívják szikkasztónak??? gödör, kavicsokkal :) mármitn a tetejére jön még föld is, ha jól tudom.

a kertnek amúgy még nincs stílusa, épp most kezdünk majd neki.

Előzmény: Kiskertész (143)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!