Keresés

Részletes keresés

nachson Creative Commons License 2001.10.12 0 0 1600
Itt a nachson FM 0.0 . Kedves hallgatóink!

Ma éjjeli adásunk ismét kicsit hosszabb lesz a keleténél. :)

****************************

Először is egy kis beszámoló a jótékonysági koncerttel kapcsolatban. A jegyek mintegy negyed óra alatt elfogytak néhány 5.000 dolláros jegy kivételével. A VH1 állítólag a koncertet megszakítás nélkül fogja közvetíteni.

****************************

Paul új kislemezének minden jogdíját a New York-ban eltűnt tűzoltók családjának megsegítésére ajánlotta fel. A lemez állítólag még októberben megjelenik.

****************************

Tutenko mesternek üzeni a főszerkesztő, hogy asszisztense éppen foglalt, de a kért CD pár hét múlva kész lesz.

*****************************

Hosszabb ismertető jelent meg a Népszabadságban az Antológiáról, ezúttal nem Benedek Szabolcs tollából... Na, ezt idézzük most be:

A Beatles-imázs belülről

Vaskos könyv a Beatles-együttes nagy évtizedéről. Megint egy? Hiszen világszerte temérdek írás jelent meg már a négy gombafejű zenei, kulturális és életfilozófiai forradalmáról, amely a hatvanas években gátszakadásszerűen söpört végig Nyugattól Keletig. És valóban megváltoztatta a világot: az akkori fiatalok életét és az utánuk jövő nemzedékekét mindenképpen. (Egy kicsit még a mi elzárt „keleti tömbünkben” is.) Nem túlzás azt mondani, a Beatles a tőkés liberális demokrácia értékrendjére is hatott, növelte annak rugalmasságát, miközben lényegét – a profitelvűséget – és fejlődési irányát – a globalizmust, továbbá mindazt, ami ezzel jár – nemhogy megváltoztatni nem tudta, hanem fölerősítette.

Korszerűtlen könyvnek tűnhet a San Franciscó-i Chronicle Books kiadóé, amely kitűnő fordításban (Árokszállásy Zoltán és Béresi Csilla jóvoltából) és minden oldalán az eredeti tördelést követve The Beatles Anthology címmel jelent meg most magyarul a Kossuth Kiadó gondozásában. Korszerűtlennek, hiszen éppen most látszik lezárulni végérvényesen e sokat emlegetett és eszményített liberális demokrácia egykoron Beatlesszel, hippimozgalommal, párizsi diáklázadással javítgatott változata. A WTC tornyai, a Pentagon és az afgán városok tüzénél nosztalgiázzunk a múlt dallamos-rockos hangzásvilágán és erőszakmentes ideológiáján? – kérdezhetnénk. A dolog azonban nem ilyen egyszerű.

Először is azért nem, mert ez az albumként is igencsak súlyos kötet legalább annyira mítoszromboló, mint amennyire mítoszápoló. Nem széplelkű esztéták magvas gondolatait gyűjti egybe, hanem a valóságnak egy egészen más, nyersebb szeletét: a négy Beatle önreflexióit. Méghozzá valamennyit, amit csak összegyűjthettek, illetve még frissen készíthettek a szerkesztők, akik hihetetlenül alapos és aprólékos munkát végeztek. És a négy muzsikus, John Lennon, Paul McCartney, George Harrison és Ringo Starr sok mindenben másként látta magát, mint ahogy a korabeli újságokban, későbbi tanulmányokban, könyvekben láttatták őt. Másként érezte a saját bőrén mindazt, amit a mítosz hímpora megszépített vagy elcsúfított. Ezekből a monológokból (a hatvanas években elhangzott nyilatkozattöredékekből és utólagos – hosszabb – értékelésekből) kiderül a kezdeti magányosság, a közösség iránti vágyakozás és a becsvágy – a liverpooli munkásnegyedből származó „csak azért is” dacosság – éppúgy, mint a kiszolgáltatottság vagy a perspektívátlanság érzése. Kiderül, hogy a csapat nem azért oszlott fel, mert Yoko Ono magához láncolta John Lennont (aki egyébként, mint érzékelhető, mindig is anyakomplexussal küzdött és kereste a fölsőbb Ént megtestesítő Nőt); nem is azért, mert Paul végre elérkezettnek látta az időt, hogy átvegye a szellemi vezérséget, hanem mert tagjainak nem volt többé érvényes mondanivalója egymás számára. A Beatles kiüresedett mint alkotóközösség. És a világ zord viharaitól óvó „tejtestvériségre” sem volt már szükségük a harmincas éveikre csak-csak felnőtté váló, családot alapító muzsikusoknak.

A Beatles ugyanis – különösen az első években – több volt, jóval több, mint puszta szakmai és üzleti vállalkozás. A zenén túl ezért is válhatott olyan elementárisan vonzóvá a fiatalok számára. A csapat a négy, tehetséges liverpooli siheder fészke, menhelye, iskolája volt. Közösen élték meg a szerelmeket, a státus és a pénz megszerzését; közösen tanulták meg mindazt, amit későbbi életükben fölhasználtak vagy többé-kevésbé kibontakoztattak. És ahogy ez a játékos közösségi funkciója halványult, úgy erősödött az üzleti szerepe az együttlétnek. Ennek első jele volt a királynő által adományozott állami kitüntetés, amelyről a többi között ugyancsak érdekes beszámolókat, véleményeket olvashatni a gyűjteményben. Nem kis dolog: a Beatles imázst teremtett Britanniának. Fölkeltette az érdeklődést nemcsak a brit zene és kultúra, hanem a brit fogyasztási cikkek iránt is. Hirtelen „újrapozicionálta” az Amerika árnyékában szunnyadó szigetországot és gazdaságát. Vagyis: egyik napról, vagy inkább egyik évről a másikra ez a banda lett a brit országimázsközpont. Anélkül, hogy az angol költségvetésnek erre egy huncut garast kellett volna áldoznia. Ennyit már csak megér négy plecsni.

Csakhogy a Beatles abban volt nagy, hogy miközben országimázsközponttá vált, megmaradt őszintének, hamvasnak. Ugyanis nem akart tudomást venni erről az egészről (sokáig). Megpróbált ösztönösen menekülni – például egy új világot kínáló illúzióba, a drogokhoz. Erről is, mint sok másról, igen tárgyilagosan „vallanak” a fiúk. Mint ahogy elmondják a füvezés, LSD-zés során tapasztalt csalódásaikat, kiábrándultságaikat is. Egyáltalán: mindenféle kiábrándultságuk – leginkább abból, hogy sztárként mivé válnak, mivé alakítja őket környezetük – nagyon emberivé teszi őket. Dacára az egykori polgárpukkasztásnak, megannyi botránynak (drogon, meztelenségen, naivnak tűnő hippi-akcionizmuson innen és túl), alapjában véve igen rokonszenves és normális figura ez a négy fiatal. Nemcsak méltó a letűnt század panteonjába, hanem annak egyik legfontosabb része.

Valóban másként láthatják e könyv alapján a Beatlest azok, akik egykor odavoltak a zenéjéért (köztük e sorok írója is). Azok pedig, akik most kultúrtörténeti adalékként nézegetik az egyébként igen érdekes fotóanyagot is tartalmazó összeállítást, beleélhetik magukat a hatvanas évekbe. Nem azért, hogy elmeneküljenek a mától – úgysem lehet –, hanem hogy egy kicsivel többet megértsenek belőle.

Varsányi Gyula

******************************

Mai figyelmüket megköszönve búcsúzik a főszerkesztő:

nachson

Dr. Lecter Creative Commons License 2001.10.11 0 0 1599
Mármint az Aerosmith.
Előzmény: Dr. Lecter (1598)
Dr. Lecter Creative Commons License 2001.10.11 0 0 1598
Nemám. (És játszották az I'm down-t is. Nem is akárhogy)
Előzmény: szunce (1597)
szunce Creative Commons License 2001.10.11 0 0 1597
Én óvatosan bánnék a jelzőkkel. A U2 nem kommersz együttes. (Még a mostani sem) És az Aerosmith sem játszik populárisabb zenét, mint eme topic nevét adó együttes tette anno.
Előzmény: csabiman (1594)
pinde Creative Commons License 2001.10.11 0 0 1596
Kérdezd meg, van-e fegyvertartási engedélye, és ha nincs, kobozd el! (:
Előzmény: Törölt nick (1595)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.11 0 0 1595
Az egyik kollgámnak van egy dedikált Revolvere :), de nem hiszem, hogy nekem adná :(
csabiman Creative Commons License 2001.10.11 0 0 1594
A Helter Skelteren én már annyira nem, mert feldolgozta pár kommersz zenekar (U2, Aerosmith...)
Előzmény: thesaint (1590)
Polihisztor Creative Commons License 2001.10.11 0 0 1593
Wild Honey Pie
You Know My Name
La Méduse Creative Commons License 2001.10.11 0 0 1592
Dirty Maggie Mae!!!!!!!!4
Előzmény: La Méduse (1591)
La Méduse Creative Commons License 2001.10.11 0 0 1591
No igen, ezen én is csodálkoznék. :o))

Meg még min is? Humm....

Her Majesty (na jó, ez agyrém, ha leadnák, 17 mp, ugye?)
az Abbey Road B-oldala EGYBEN (jó, külön-külön is fura lenne)
Good Morning, Good Morning
Fixing a Hole
Piggies
Martha, my Dear

Előzmény: Dr. Lecter (1588)
thesaint Creative Commons License 2001.10.11 0 0 1590
én a Helter Skelteren is meglepődnék:-)

Ma szó volt a Beatlesről az RTL Klub reggeliben, de csak fél szemmel láttam. Volt egy-két érdekes relikvia B.Tóth László és Szikora gyűjteményéből, ezeket éppen hogy mutatta a kamera. Klassz volt Szikora eredeti Beatles pólója a '60-as évekből.

Többke között volt egy fényképes Sgt.Pepper bakelit Szikoránál (fóliázott), az egyik műorvezető megkérdezte hogy fel szokta-e tenni lemezjátszóra...

Valaki nem tudja véletlenül,hogy kapható-e már a könyv?

szunce Creative Commons License 2001.10.10 0 0 1589
Help!
Oh, Darling
It won't be Long
No Reply
I'll be back
Things we said today
Please, please me
Tell me why
Here comes the Sun
You can't do that
Michelle
And I Love her

(Csak néhány. Ezeket többnyire adják más napokon is)

Előzmény: La Méduse (1587)
Dr. Lecter Creative Commons License 2001.10.10 0 0 1588
Revolution 9
na, ezen ôszintén csodálkoznék.
Előzmény: La Méduse (1587)
La Méduse Creative Commons License 2001.10.10 0 0 1587
Mi a fene.

Repertoár (megtippelhető):

Yesterday
A Hard Day's Night
Let It Be
Imagine (!!)
She Loves You
Love Me Do
Can't Buy Me Love
Please, Mr. Postman
Twist and Shout
Octopus' Garden
The Long & Winding Road
Yellow Submarine!!!!!!!

további tippek? (Nekem most egy nekifutásra ennyi jutott eszembe)

Előzmény: Törölt nick (1586)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.09 0 0 1585
Egyelőre nem látom. Küldd el légyszi ide is:
gyukpet@vianovo.hu
Köszi!
Előzmény: MIHI (1584)
MIHI Creative Commons License 2001.10.09 0 0 1584
mail ment
Előzmény: Törölt nick (1583)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.09 0 0 1583
Sziasztok,

Lenne egy nagy kérésem-kérdésem. Ugyan nincs semmilyen DVD-lejátszóm, mégis megrendeltem és megvettem a The Rutles: All you need is cash c. filmet DVD-n. A régiókódja 1-es (USA és Kanada).
Sajnos a haverom gépe, amivel megpróbáltuk átvenni videora, nem kajálta meg.

Szóval lenne-e vki, lehetőleg bp-i, akinek van olyan lejátszója, ami régiófüggetlenített és a Macrovision védelem is ki van lőve belőle (videora át tud venni)? Természetesen azért írom ide a Beatles-fórumra, hátha vkit szintén érdekel a dolog és átveheti magának is ezt a szuper filmet. (Egy baromi jó Beatles-ál-paródia-dokumentumfilmről van szó, amit a Monthy Python-társaság egy része jegyez, 1978-ban készült.)

Törölt nick Creative Commons License 2001.10.09 0 0 1582
Egy kis kukacoskodás :): az I'll Follow The Sun egyike a legrégebbi szerzeményeknek, még valamikor az ötvenes végén keletkezett.
Ha belehallgattok a 62-63 körüli listás számokba, már az igen korai Beatles-dzámok is kitűnnek ezek közül dinamikájukkal és őszinteséggükkel.
Előzmény: Polihisztor (1576)
Csülök Creative Commons License 2001.10.09 0 0 1581
A fenébe, megelőztél! Azt akartam írni:
Hogy is kezdődik az első Beatles album?
"Well she was just seventeen
You know what I mean
And the way she looked
Was way beyond compare
So how could I dance with another,
Oh, when I saw her standing there."
Kész a kocsi, indul a csoda! :)
Előzmény: Dr. Lecter (1580)
Dr. Lecter Creative Commons License 2001.10.09 0 0 1580
I saw her standing there
Előzmény: La Méduse (1579)
La Méduse Creative Commons License 2001.10.08 0 0 1579
Nem vitatom, a Rubber Soul volt a tényleges áttörés, de a _spiritusz_ már érződik az olyan számokon, mint a

Things We Said Today
You Can't Do That
I'll Be Back

- Azaz A Hard Day's Night vége.

Tutenko Creative Commons License 2001.10.08 0 0 1578
A Rubber Soul az igazi áttörés szerintem is!
Előzmény: Polihisztor (1576)
Tutenko Creative Commons License 2001.10.08 0 0 1577
I'll Be Back!
Előzmény: Makács Dezső (1574)
Polihisztor Creative Commons License 2001.10.08 0 0 1576
"melyik a Beatlesnek az a dala, amelyből először hallatszik ki, hogy ezekben a fiúkban több van annál, hogy "csak" toplistás slágereket készítsenek?"

Számomra a Beatles for Sale néhány dalánál (I'll Follow the Sun, I'm a Loser, Baby's In Black)kezdődik ez az érzés. Kicsit fura, mert szerintem talán ez a legkevésbé sikerült sorlemez.
Az igazi cezúra persze a Rubber Soulnál van.

Előzmény: Makács Dezső (1574)
Dr. Lecter Creative Commons License 2001.10.08 0 0 1575
A My Bonnie...
Előzmény: Makács Dezső (1574)
Makács Dezső Creative Commons License 2001.10.08 0 0 1574
Szabolcs!
Megelőztél. Eredetileg holnap akartam hozzászolni a topikhoz, pont Lennon szülinapjára időzítve, de így ma teszem meg. (Úgy is a többség holnap fogja olvasni). Lenne egy körkérdésem: Szerintetek melyik a Beatlesnek az a dala, amelyből először hallatszik ki, hogy ezekben a fiúkban több van annál, hogy "csak" toplistás slágereket készítsenek?
Előzmény: Törölt nick (1572)
Tutenko Creative Commons License 2001.10.08 0 0 1573
Érdekelne müsorvezető bácsi!
Tényleg megvan mp3-ban???
Előzmény: nachson (1571)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.08 0 0 1572
Közben megfeledkeztünk, hogy október 5, Love Me Do. Holnap viszont október 9.... :(
nachson Creative Commons License 2001.10.07 0 0 1571
Itt a nachson FM 0.0 . Kedves hallgatóink!

A szerkesztőségnek megvolt az a bizonyos BBC doboz, sőt a hozzá külön árult tizedik CD is. De mivel a hangminőség nem mindenesetben volt a legjobb, egyéb felvételekre cseréltük.

Amennyiben valakit érdekel, talán meg tudjuk szerezni a full anyagot mp3 CD-n.

Minden jót:

nachson

Tutenko Creative Commons License 2001.10.07 0 0 1570
Kölcsön nem adod lemásolni?
Előzmény: litabaci (1566)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!