A picur tibet apso-babák már gyögyörűen kunkoritják a hátukra a farkincájukat, és " beszélgetnek" egymással, de úgy, hogy néha felnézek__ugyan melyik macsek nyávog...Remélem azért egy hónapos korukra ugatni is megtanulnak....
Gang.ga Godira és tesói mai nap először kaptak enni áztatott tápot, nem kellett mondani nekik, mit kell vele csinálni, utána még szopiztak egy kicsit...
Tudatjuk a párkeresőkkel, hogy az ilyen tipusú tibet "apso" kankutyus jövő ilyenkor már várni fogja a leendő menyasszonyokat........"előjegyzést felveszűnk"""
Most még csak szopikázni tud, meg ühümmözni, mivel csak három hetes, de a jövő egyik nagy igérete,
A neve : Gang-ga Godira
Tudom, hogy a többség simán szemet huny majd a tény fölött, de: CSALÁDUNKBA MEGÉRKEZETT KRAMPUSZ, a kis növendék ördög.
Fekete-fehér tibetke természetesen a drága.
Persze gáláns nyári kalandokra is hajlandó lenne talán, ha egy csinos kutyalány is úgy gondolná...
Tehát az utódnemzés inkább csak mellékszál lenne.
Ha valakinek van olyan leánykutyája, akit szokott érdekelni ilyesmi, ne habozzon!
Mindenkinek, akit illet, Buborék "tenyészthető"!!!
Amúgy az asztalon, ahol állni kellene, ült, ahol pedig háromszögben mennie kellett volna, különböző vargabetűkben futott, illetve néha leült és vakarózott...
Az előtte sorra kerülő kis tibetit (sütike) pedig, ha nem fogjuk szorosan, a várakozás ideje alatt is befedezte volna...
Viszont azt hiszem, annyira tetszett a bíróknak és a közönségnek is a kutyus, hogy mindenki csak mosolygott rajta, illetve a bírák elérzékenyülve simogatták és becézgették fognézés meg hátnézegetés közben...
Egyszóval a tenyészszemle kipipálva, várjuk a kalandvágyó csajok jelentkezését!
Ma voltunk először kutyakozmetikusnál, a Kanizsai utca 11-ben (XI.ker.), elég rendesen kifésülték őkelmét, nem maradt filc.
16.30-20.00-ig tartott a menet állítólag, kisebb szünetekkel, mert akkor már nagyon unta szegény.
Sajna nem tudom ki ő, de nekem nagyon tetszik. Ami viszont fontos,hogy ez a kutyi filcmentes, olyan mintha nem is lenne aljszőrzete, csak fedőszőrzete.
Azért egy kicsit megnyugtattál, ha egy lakás-kutyi is filcesedik, ne szóljunk egy szót sem.
A miénk elég sok időt tölt a kertben, a bokrok, tuják, fenyők között. Képzelheted időnként hogy jön be!
Nehéz vagy nem, mi szórakozni megyünk!!!
A filcesedés nagyon nagy gond, Bubó herceg is filcesedik rendesen, megoldás nincs.
Annyit ugyanis egyszerűen lehetetlen kefélni a kutyát - min. heti 6-8 órára lenne szükség ugyanis -.
Vannak viszont nercolajos meg egyébes spray-k, amik könnyítik a helyzetet, de nem varázsszerek sajnos.
Talán az is megoldás, ha lenne egy igazán korrekt kutyaszalonos ismerős, aki adott esetben 5-6 órán át fésülné, kiszedne minden göböt, bogot, filcet.
Amúgy akkor is filcesedik, ha nincs sokat a természetben.
Ha meg igen, arra gondolni is rossz...
Bubó sajnos keveset van kinn, de így is filces itt-ott, sajnos.
A fotó kit ábrázol?
Na végre, nehéz döntés volt, de megértelek:))
Ha már így felbátorodtatok, a májusi kiállításhoz nincs kedvetek?
Más: van valami jó módszered a filcesedés ellen?
Szerintem gyertek, max. azt szűrik le a bírálók, hogy szereted a kutyád,s egy kicsit elrontottad.
Nekünk is nevetve mondták: látszik, hogy a család kedvence, de azért tessék kérem egy kicsit megnevelni. A tenyésztők kutyái bezzeg jól viselkednek. Ketrecben érkeznek, úgy kell beráncigálni őket a terembe fülük, farkuk behúzva... Hát én nem akarok ilyen kutyit nevelni. Gondolom Te sem...
Szóval ne izgulj, ha küllemre megfelel Buborék, s azt a pár kört megteszitek biztos vagyok benne, hogy jó bírálatot kaptok.
Csak azért mondod ezt, mert még nem ismered az én kutyámat. 41,5 cm magas,iszonyú sűrű bundával.
Egyébként /ahogy láttam egy kiállításon/ a bírák nem nagyon szeretik a "nagy" tibetkéket:(
A tenyészszemlén mi voltunk a legnagyobbak, de ahogy láttad azt írták, hogy "jó méretű" a bírálati lapra. A miénk is daginak látszik,de fürdés után, vizesen szinte soványnak tűnik.
Rokonok vagyunk!!!! A dédszülőknél közös: Fidai v Lu-Khang és a Dsans-Blun Abelin.
A Dendrobate's Ladko pedig nálunk mint ükszülő szerepel.
Na persze nem tudom ez mennyire számít! /szerinted?/
T.szemlén annyira nem ciki, ahogy írtam semmi különöset nem kell csinálni, de a kiállításon illik normálisan viselkedni:)
Jöttök áprilisban?
Buborék az általam eddig ismert tibetkék közül a legmagasabb kutya, magasan a legdúsabb szőrzettel, de annyira, hogy emiatt állandóan daginak néznik.
De nem az!!!!!
Más.
A sétáink ezek szerint hasonlóak a kutyákkal:>)
Más.
Szülők: Tenzing Min-Pa (papa), Balerina-Laya von Khampa-La (mama, egyébként Rézike),
Tenzing Wang Lo és Tenzing Mandi-Su (apai nagyszülők), Dendrobate's Ladko és Dasans-Blun Enjali (anyai nagyszülők.
Dédszülők: apai ágon: Allh-Taih's Pans-Pa, Tenzing Chi-Wi, Tenzing Foyoon, Tenzing Wangmo.
Anyai ágon: Canis Familiaris' Eskan, Amica vd. Siele, Fiadai v Lu-Khang, Dsans-Blun Abelin.
Hát ennyi egyelőre.
De tudni kéne, mit kéne tudnunk, mert porrá égünk a tenyésszemlén egy nagyon rosszcsont kutyával, akin mindenki csak röhög majd, hogy mekkora egy kis idióta...
Nem hiszem, hogy én lennék a legalkalmasabb személy kiképzési tanácsok terén.
Mi csak fel-alá sétálgattunk, körbe-körbe futkároztunk a kertben, majd ugyanezt elismételtük a kiállításon is.
Na persze mindezt egy PULIVAL sikerült elérni.
A tibet terrier szerintem sokkal nehezebben nevelhető, mint a puli, sőt úgy tűnik mintha,ő nevelne minket:))
A mi sétánk is hasonlóan néz ki, vagy rohan előre, vagy át akar menni a túloldalra, vagy egy autó után akar szaladni, na szóval borzalom.
Még egy ideig várok, abban bízom, hogy a tibeti későn érő típus.
Más: Buborék milyen magas és hány kg.?
A vigyorgással nálunk sincs gond, csak nem szereti ha a fejét maceráljuk:(
A tenyészszemlére nem kell előre bejelentkezni, a helyszínen kell fizetni.
Érdemes belépni a MEOE-be, mert így jóval kedvezőbbek az árak.
Mit kell még tenni:
Szépítkezni, esetleg ellenőrizd a tetoválását, mert a mi kutyink állítólag "kinőtte", hiába kerestük. / a helyszínen van tetováló is/.
Attól függetlenül, hogy szerintem nagyon jó értékelést kaptunk, elég siralmas élmény volt az őszi t.szemle.
A tibeti előtt pulink volt, első kiállításán elhozott minden díjat, kupát, s mindezt úgy, hogy a kiállítás előtt pár nappal csak én tréningeztem vele a kertben.
Szerintem nem sokat, ha a külleme megfelel.
1. megmérik a magasságát
2. testsúlyát
3. asztal tetején /!!!!/ közelebbről szemrevételezik az egész kutyit, de főleg a fogait,a fogzáródást, szőrzetét, stb.
4. körbe kell sétálnod vele párszor a bíráló előtt,majd egy kicsit kocogni.
Mi már voltunk, s ezt állapították meg:
"Jó méretű, jó arányú szuka.
Jól izmolt. Jól tűzött hát. Típusos fej,feszes hát. Jól túzött és hordott farok. Jó szőrzet. Szabályos mozgás."
S amiért vissza kell mennünk áprilisban:
"fogát nem mutatja, fogzáródást tavasszal bemutatni"
Szóval a fogbemutatást nem árt gyakorolni, nehogy úgy járj mint mi!