Keresés

Részletes keresés

Kavics78 Creative Commons License 2011.04.05 0 0 12005

A szlovakok kedves nepseg, valoban kulonbek mint a magyarorszagiak (en igy talaltam bar a cseheket meg jobban csipem)! Na persze elso a jo modor, pl. a "Mas Dobri Zadok" ill. hasonlokat surun hasznalni... :-D

Előzmény: kuky (12004)
kuky Creative Commons License 2011.04.05 0 0 12004

Kedves SORNYITÓ!

Valóban.A szolákok valahogy mindenben mások. Nézz körül Szlovákiában!

Kuky.

Sornyitó 11999

Trebitsch Creative Commons License 2011.04.05 0 0 12003

Ez az otthonvédelmi fegyver kategória, ez új lesz, ha lesz. (Hiszem ha látom, de örömmel üdvözölném.)

Nyilván úgy kellett kitalálni, hogy önvédelemre alkalmas, de rejtve viselésre meg nem, vagy csak nagyon rosszul alkalmas fegyverek férjenek bele. Ez értelmszerűen kompromisszumokkal jár. Egy sörétes vadászpuskát elég nehéz rejtve viselni az utcán, egy hatcollos revolvert szintén, bár nem annyira. A kicsi fegyverek ebbe a kategóriába nem férnek bele.

A másik fele meg a dolognak, hogy otthon is van sokféle. Egy alföldi tanyán jól jöhet a lapátcsövű is, a hatlövetű is, az ott élő, és erősen veszélyeztetett idős házaspárnak. (Nekik ugyanakkor a pusztakezes harcművészetek, hát... Nem annyira. :)

Egy kisvárosi családi házban pedig a sörétes valószínűleg fölösleges, oda elég a revolver. Ámbár: abba a shotgunba lehet gumilövedéket is tölteni, ami elég rendesen helyben marasztalja a betörőt, közelről.

De bár már ott tartanánk, hogy hova milyen fegyver/lőszer a legalkalmasabb.

Előzmény: bauci (11998)
sornyito Creative Commons License 2011.04.05 0 0 12002

Ha nem vagyunk otthon, akkor nem fog otthon találni a betörő :)

Az otthonvédelmi fegyverek célja éppen a háziak megvédése, ha egy betörő akkor akar bemenni, ha otthon vagytok. Azt nem tudod megakadályozni, hogy bemenjenek a házba, de azt már igen, hogy kirámolják, esetleg sts-be, vagy éppen gyilkosságba menjen át a betörés, amikor otthon vagytok. És ez a lényeg...

Utcára meg tényleg megfelelő lehet egy gáz+ egy traumatikus. Mondjuk nem baj, ha mindkettő revolver, és ha mindkettőve gyakorol a gazdája :)

Az utcán mellbeakasztod/elgázosítod, aztán lehet futni. Otthon nem igazán tudsz hova futni... ez a bújjunk el, és hívjuk a yardot, meg, hát...Nem mindenki lakik 20 szobás palotában :)

Az otthonvédelem: riasztó (jó minőségű, központba kötött, többzónás - ha van értelme zónázni az ingatlant), telefon a kezünk ügyében, esetleg kutya (bár a kutyával bánnak el legelőször és leggyorsabban...), és lakásvédelmi fegyver! Ha ez általános és várható, akkor a betörő vagy gyengébb célpontot keres, vagy kivárja, amíg senki sem lesz otthon. Lehet, hogy kirámolja a házat, de Neked és a családodnak nem esik bántódása.

Előzmény: senior5 (11966)
Kavics78 Creative Commons License 2011.04.05 0 0 12001

Aztan mit?

A velemenyed es a hadovalasod eleg beszedes!

Előzmény: senior5 (11969)
sornyito Creative Commons License 2011.04.05 0 0 12000

szerinted...

(A szlovákoknál három-négy éve komoly hagyománya volt az önvédelmi célú éles lővegyvereknek, ugye? Amióta meg vehetnek halomra lövik egymást, ugye? De hát ők biztos "felnőttebbek", mint a magyarok, ugye?)

Előzmény: kuky (11999)
kuky Creative Commons License 2011.04.05 0 0 11999

Nálunk nics hagyománya az egyéni fegyvertartásnak. csak méginkább fokozná az általános félelmet.

Az ilyen szigorú fegyverek tárolási szábályzása mellett egyébként felesleges is lenne.

Az meg,hogy mindenki magánál hordaná!!!!!

Aki betartja az általános normákat, követelményeket ,az megtalálja a módját miként védekezzen!

Tehát,ha fegyverem van FÉLEK!

Kuky

bauci Creative Commons License 2011.04.05 0 0 11998

Ja, és, hogy ON is legyek:

Mi alkalmas otthonvédelemre?

sörétes - IMHO, ha van más választásod és nem a vadnyugaton vagy, nem annyira, hacsak nem feltétlenül akarod szétlőni a lakásod. Persze, ha a testi épséged a kérdés, a felvetésem rossz.

nagy kaliberű, nehéz lövedéktömegű, roncsolódó lövedékkel szerelt maroklőfegyverek. Jellemzően a revolverek. Ui. itt kevesebb a meghibásodás lehetősége, a lőszernek tulajdonítható akadályok pl. nem léteznek. Hosszú cső - otthonvédelemnél nem zavar, viselésnél igen, de nem az a kérdés.

A nagy kaliber - önvédelemre - számomra a 9mmLuger-t jelenti és felette. (kompromisszumokkal 9mm Browning short)

Előzmény: bauci (11997)
bauci Creative Commons License 2011.04.05 0 0 11997

A 7,65 Browining önvédelmiTrendvédelmi kategória.

Alkalmas rá? Nagyjából. Van erre a célra alkalmasabb? Igen, ezek a 9mm-esek és afeletti cal.-ek?

Hogyan alakult ki a 7,65 mm, mint rendvédelmi célú fegyver? Világháborúk, békeszerződések, Németo. lefegyverzése, stb. - ezt engedték.

Okoz-e a lövedék olyan komoly sokkhatást, hogy egy kábítós, késes bűnelkövetőt megállítson? Nem feltétlen, mielőtt használja a kést? Nem feltétlen. Tehát önvédelemre komoly korlátokkal alkalmas.

.22LR vs. róka - személtetés, hogy dúvadra sem feltétlen a legjobb választás. Ha arra nem, önvédelemre jó? Ölni, mint jó találat esetén, mint mindennel a .22LR-el is remekül lehet. Biztos hallottál arról az esetről, amikor valakit 6,35-el lőttek meg, aztán jól elverte az önvédekezőt. Önvédelmi célra alkalmas? Hááát...

Előzmény: senior5 (11994)
senior5 Creative Commons License 2011.04.05 0 0 11996

Ezt magadnak írtad topiclakó nagy hozzáértő mert ha nem akkor vissza kellene menned az általános iskola első osztályába, a továbbiakban nem zavarlak a próbálkozásokban sőt észre sem veszlek kis beképzelt :))  

Előzmény: Coran (11975)
senior5 Creative Commons License 2011.04.05 0 0 11995

Azért mert az otthonom védelmére többet írtam (BAUCI szerinted jagger3 nem normális?) vagy mert nem vagyok lőfegyver hívő esetleg elméleti lőfegyver ismerő hanem inkább azt használom amim van?

Előzmény: Kavics78 (11958)
senior5 Creative Commons License 2011.04.05 0 0 11994

Nem is érdemes kifigurázni mert nem sértődök meg, csak aztat tudnám akkor miért kapták a hivatásos papirmunkát végző nök egy ideig szolgálatinak.

Ha már lőfegyver mellett vadászismereti a topic nem válogatnék (arra mint említetted nincs idő betöréskor) hanem azt használnám amelyik van, ha mindkettő van mindkettőt. Ha vásárlásról lenne szó amelyiket a jogszabály engedélyezi, ami rövid csővű (utcán elrejthető vagy a lakásban a csőhossz nem gátol).

Azt kifogásoltad összehasonlítom a vadász és önvédelmi lőfegyvereket, pedig én nem hasonlítottam hanem felsoroltam (mindent kétszer kell leírnom a megértéshez?). 

Ellenben most te hasonlítasz össze teljesen különböző típusú és használati célúakat mi köze a rókának az önvédelemhez. Kis eltérésű torkolati energia esetén a nagyobb kaliberűt és tömegűt mert annak közelre nagyobb a roncsoló hatása, a pisztoly jobban célzó de ha ütni kell a kispuska jobb :)

Jöhetne még sörétes vadászati kérdés de legyen pár izometriás, shotokan, kenjutsu, aikido, lakásvédelmi módszer ha otthon vagyunk és miért nem bízok a rendőrökben sem.  

Előzmény: bauci (11992)
senior5 Creative Commons License 2011.04.05 0 0 11993

Én meg fenntartom, hogy félreértetted és felületesen olvastad amit írtam.

Az általad idézett 11964 részletnek nincs semmi köze a vadászathoz, önvédelemhez és a fegyverjoghoz csak a gazdagoknak mindent lehet megjegyzés (aki magára veszi......).

A kérdésre a válaszom a 11973-ban benne van a 39 millist.

Ez mégis a fegyverismereti topic lett (??) mert az nem érdekel, hanem a vagyon és önvédelem.

Én felsoroltam az 5,6 kispuskát és a 7,65 Browningot, nem a löszergyértásról írtam. Ha az életem veszélyben lenne mindkettőt használnám nem érdekelve melyiket hova sorolják, a katonai "5 mm-esek" nem általam voltak írva (és mi közük a topichoz).  

Ebben nem okoskodni hanem véleményt cserélni szerenék személyeskedés nélkül, nem értek mindenhez de elvárnám a gúnyolodás helyetti témával kapcsolatos véleményt vagy kiigazítást.   

Előzmény: bauci (11991)
bauci Creative Commons License 2011.04.05 0 0 11992

Ja, és ezt sem figuráztam ki, bár tehettem volna:

"... az 5,6-os kispuska long lőszerrel öl, mig a 7,65-ös Browning kis önvédelmi nem mindig ..."

A 7,65-ös Browning kis önvédelmi valóban nem mindig öl short lőszerrel, ha megfelelően működik és nincs átalakítva, mert be sem tudod tárazni, sem elsütni.

.22 LR jellemzően 200J alatti csőtorkolati energiával rendelkezik, lövedék súlya 2,6-3 gr.

7,65 Browning 220J körüli csőtorkolati energiával rendelkezik, lövedék súlya cc. 4,6-4,7 gr.

Melyiket használnád önvédelemre és miért? (Kis segítség: vadászfórumokon időnként panasz, hogy a .22LR nem mindig megfelelő választás rókára.)

Előzmény: bauci (11991)
bauci Creative Commons License 2011.04.05 0 0 11991

Ostoba poénomért elnézést kértem. Azt fenntartom, hogy a fegyverekhez/lőszerekhez nem értesz. Alapszinten sem.

Elkezdhetnénk lőszerekről, lövedékekről kiselőadásokat írni. Igen, talán ez lenne a helyes. Talán az, hogy utánaolvasol, mert rövid idő alatt jelentős hiányt nem tudunk pótolni.

7.62-es lőszer - ez mit takar? A 7,62*51 lőszert? Amiből a katonai vs. vadász változat sem feltétlenül uo? V. a 7,62*39? V. 7,62*25? V. 7,62*53R? V. 7,62*63? valami mást? Melyiket tennéd az AK-47-be (pl.)?

Remek stílusban, népszerűsítő és szakértő anyagok találhatók a Kaliber magazinban.

Olvasmányos:

Kovács Dénes: Vadászfegyverekről nem csak vadászoknak;

Kovács Dénes: Vadásztöltény- és lőtechnikai ismeret;

Hornady Handbook 7

Abban igazad lesz, ha azt írod, ezek - jelentős része - túlnyomórészt nem maroklőfegyverekről szól.

De legalább odáig eljutsz, hogy nem a .22 peremgyújtásos (5,6 kispuska) lőszert hasonlítod a 7,65 központi gyújtásos lőszer "ölőhatásához". Nem azért, mert nem lehet, de egy alapvetően rend-/önvédelmi célú lőszert egy alapvetően sportcélúval (na jó, dúvad) összehasonlítani badarság. A katonai "5 mm-esek" meg nem az általunk használt .22 cal.-ről szólnak, annak akár long, WMR, short változatairól. (v. .223 Rem-re gondoltál?)

Előzmény: senior5 (11989)
bauci Creative Commons License 2011.04.05 0 0 11990
Előzmény: sornyito (11962)
senior5 Creative Commons License 2011.04.05 0 0 11989

Üdvözletem.

Ez nem lőfegyver ismereti topic, bocsánat de bauci egy mondatot nem tud leírni pontsorozat vagy mondatszakaszok egybeírása nélkül így nem érthető amit ír.

Te milyen alaptudásra gondolsz (haditechnikai, jogászi) esetleg elmondhatnád pontosan mi a sületlenség mert arról nem tehetek, hogy nem tudom leírni a véleményemet mindenki számára érthetően.

A fórumokon a témáról szoktak véleményt írni, ha nem egyezik a vélemény akkor meg kell magyarázni miért tér el és nem általánoságban a másikat ismeretlenül kritizálni.

A topicban nick név mögött gúnyolodva kioktatás komolytalan és ezért nem érdekel, de baráti hangon lehet írni és nem kell túl élénk fantáziával konkurenst vagy ellenséget vélni új hozzászolóban.

Jó éjt :)

Előzmény: Coran (11975)
bauci Creative Commons License 2011.04.05 0 0 11988

11964-ből:

"Akinek nagy értéke van amit közismerté tett, és ezt tudván felkészült betörők várhatók annak pénze is van spéci behatolásvédelemre valamint engedélyköteles lőfegyvere is van (leteszi a vadász vizsgát sörétesre)."

Vadászat-önvédelem: teljesen más, fegyverjogilag is. De nem ragoznám. Aki érti-érti.

Előzmény: senior5 (11984)
bauci Creative Commons License 2011.04.05 0 0 11987

Nincs értelme... Szerintem ezen lépjünk túl. Sajnálom, ha megbántottalak, az egyébként utólag nézve tényleg nem jópofa poénommal. De annyi szakszerűtlenséget írtál össze...

A többit hagyjuk... Inkább nem válaszolok...

Nincs szerencséd, én is voltam ht... De nem az egészségügyieknél...

Előzmény: senior5 (11984)
szijozsi Creative Commons License 2011.04.05 0 0 11986

A leydeni palackhoz kell a macska is, elhegedülni a műanyagcsővel rajta egy Paganini-művet, szerintem már attól elmeneünlnének a betörők...

Előzmény: bauci (11983)
bauci Creative Commons License 2011.04.05 0 0 11985

Ja és elfelejtettem, hogy másfél órája a flóbert töltényeimet fúrogatom fel, mert így nagyobb a megállító erejűk. Múltkor is rálőttem egy bőgő szarvasbikára, szerencsétlen repült vagy három métert a találatól. De a fúrt hegyű flóbert lövedék rögtön konyhakész állapotra hozta!

Előzmény: bauci (11983)
senior5 Creative Commons License 2011.04.05 0 0 11984

Bocsánat csak 14 év hivatásos katonai szolgálatom van és nem vagyok fegyverszakértő, az önvédelmim csak PA63 volt (nem is érdekelnek a lőfegyver-lőszer típusok). 

Én a szifont nem tenném ki az asztalra (nem iszunk szódát) és véletlenül valaki nem jár hozzánk.

Sajnálatosan csak pár harcművészethez értek, csak sörétes vadászfergyverem volt, csak az 1978-ban második kiadásban megjelent Vadászati alapismeretek-ből vizsgáztam, csak ellenőrizni jártam lőfegyvertartást, csak felsőfokú katonai diplomám van (csak a Btk., Be. volt tananyag).

Nem én akarok vadászfegyvert használni ezt másnál olvastad , az otthonvédelmiről irták a dupla csövű sörétest.

Mit jelent az, hogy provokátor és az utolsó bekezdést sem értem kicsit zavaros az írásod.

A "madár" sörétre a 2,2 és 3,5 mm közöttit (14-től 8-ig) értem.

Személyesen esetleg elmagyarázhatnád ki az "agyhalott", én viszem az fenti állitásaim

Előzmény: bauci (11972)
bauci Creative Commons License 2011.04.05 0 0 11983

Most akkor a hypoval töltött duplapatronos habszifonom, amit rákötöttem egy díszfegyver pallosra, miután belevezettem a 220V-ot, hogy sokkoló legyen, komolyan nem ment át és jogellenes??? Ezt a dilettantizmust...

Előzmény: Törölt nick (11979)
szijozsi Creative Commons License 2011.04.05 0 0 11982

Hogy' rámozdultam, mint éhtyúk a takonyra!:)

szijozsi Creative Commons License 2011.04.05 0 0 11981

Hüjje:)

szijozsi Creative Commons License 2011.04.04 0 0 11980

Mézsört!:)

Előzmény: bauci (11978)
bauci Creative Commons License 2011.04.04 0 0 11978

Őznek a sörét? Milyet csapolnak az erdőn???

Előzmény: szijozsi (11977)
szijozsi Creative Commons License 2011.04.04 0 0 11977

Őzsörét!:)

Előzmény: bauci (11973)
szijozsi Creative Commons License 2011.04.04 0 0 11976

A múltkor elkaptak pár betörőt, volt náluk -a szokásos felszerelésen kívül- sokkoló, lámpa, riasztópisztoly.

Ezekre kell felkészülni. A sokkoló az elég sokkoló, elég ha kinyújtja a kezét és onnantól ő van nyerő pozícióban.

Tehát a védekezés a behatolás-érzékelővel kezdődik, az ablak-ajtó legyen nyitásérzékelővel felszerelve, ez a szimpla, olcsó riasztóknál nem működik, mert csak a jobb riasztók működnek úgy hogy a külső héjat be lehessen riasztani, anélkül hogy a belső mozgásérzékelőket is szenzorálná.

Vannak viszont utólag felszerelhető reed-relés, vagy infrás szenzorok.

Aztán mindig legyen kinyújtott kéz pozícióban erős fényű lámpa, mobiltelefon, lehetőleg egy gombos hívásra állítva a rendőrség, mentők, stb.

Az se rossz ha a riasztó pánikkapcsolója kézügyben van, a pánikgombot megnyomva minden betörő ész nélkül menekül a százhúsz  decibeles vijjogás elől.

Aztán itt kezdődik az önvédelem:)

Előzmény: senior5 (11965)
Coran Creative Commons License 2011.04.04 0 0 11975

Ne is menj bele, mert hatalmas suletlensegeket hordassz ossze, egy-egy mondatban tobbet is egyszerre, azon kivul, hogy az alapveto fogalmakkal sem vagy tisztaban. Es tevedsz, ahoz sem ertessz amit hasznaltal.

Nezd. Maradjunk annyiban, hogy te ertesz a szamurajkardokhoz, hideg fegyverekhez, a lofegyverekhez meg nem. Nincs ezzel semmi gond, csak inkabb ne eroltesd, amig nem szedsz magadra egy minimalis alap tudast. Addig a hozza ertobb topic lakok komolytalankent fognak elkonyvelni.

Előzmény: senior5 (11974)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!