Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Magyarország honvédelme és biztonsága EU, NATO, és világviszonylatban.
Minden, ami a MH helyzetét befolyásolta a közelmúltban, befolyásolja a jelenben, és befolyásolhatja a jövőben.
Aktív és inaktív katonák, rendvédelmiek, és a honvédelem iránt elkötelezett civilek klubja.
A gyakorlat során fő kiképzési célkitűzésként a német fél tesztelte új, automatizált vezetés-irányítási rendszerét, melynek szerepe a dinamikai döntéshozatal felgyorsulásában mutatkozik meg. A rendszer részleges megismerése lehetőséget biztosított a magyar állomány számára, hogy azonosítsák a képességkialakítás további lépéseit befolyásoló tényezőket.
"A cégcsoport üzletmenetét jelentősen befolyásoló tényező, hogy a Honvédelmi Minisztériummal 2018-ban megkötött új keretszerződés 2019-re esedékes megrendelései nem realizálódtak."
Most komolyan beraksz ide 2019-es adatokat, amikor 2020-ról volt szó?
Egyébként a hír igaz. Erre az évre semmilyen kész jármű megrendelése sincs a Rábának, ezért átszervezték a cég felépítését ez év elején. Ez tény.
(Azt viszont nem tudom, hogy valóban megszűntették-e a járműgyártását, de hogy jegelig az holtbiztos, ugyanis idén nem fognak kész járműveket gyártani.)
A hogyan tovább kérdésedre a választ majd megadja az idő és a RÁBA ami NyRt. melynek tájékoztatási kötelezettsége van minden olyan rendkívüli hírről, vagy vállalati döntésről, mely a nyilvánosan, tözsdén forgalmazott részvényei értékét befolyásolhatja.
"A Honvédelmi Minisztérium által, a Magyar Honvédség gépjárműparkjának hosszútávú fejlesztése tárgyában kiírt pályázatát (terepjáró kategóriában) a Rába Jármű Kft. nyerte el 2003-ban. A még ez évben megkötött Szállítási Keretszerződés 15 évre ad számunkra lehetőséget terepjáró járművek szállítására különböző gépjárműkategóriákban."
"...Háromfordulós országos vetélkedősorozat indul felső tagozatos diákoknak azzal a céllal, hogy megismerjék a magyarság történetének pozitív példáit, a magyarság hagyományait, ezáltal pedig erősödjön a hazaszeretetük - jelentette be a hazafias és honvédelmi nevelésért felelős kormánybiztos szerdán Budapesten. ..."
Nem dilettantizmus és természetesen nem hülyeség a hazafias nevelés és az erre kigondolt program sem.
Remélhetőleg sok iskolást és felkészítőtanárt megmozgat.
Dilettantizmust és hülyeséget olyan ellenzéknél és "szakértőinél" keress, akik zsinórban 12 országos választást buknak el 2006 ősze óta.
Ebben igazad van, csak ne feledjük el, hogy 2010-ben egy romokban heverő országot kellett talpra állítani! Egy hajszálnyira voltunk az államcsődtől az elvtársaknak köszönhetően. Így nem lehet csodálkozni rajta, hogy a hadsereg fejlesztése a legutolsó szempont volt akkor és a következő pár évben.
"Az államtitkár köszönetét fejezte ki a Magyar Honvédség Parancsnokságának és volt vezérkari főnököknek a jelenlétükért.
A hivatalban lévő miniszterelnök, Orbán Viktor meghívására vett részt a kormányfő vasárnapi évértékelőjén a Magyar Honvédség több egykori és jelenlegi vezetője hangsúlyozta a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára kedden telefonon az MTI-nek. Németh Szilárd ismét ahogy korábban Facebook-oldalán is köszönetét fejezte ki a Magyar Honvédség Parancsnokságának és volt vezérkari főnököknek, hogy jelenlétükkel megtisztelték és emelték Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédét.
Az évértékelőt emlékeztetett immár 22. alkalommal, az 1995-ben Mádl Ferenc által alapított Magyar Polgári Együttműködési Egyesület, egy valódi civil szervezet rendezte."
A törvény egy paragrafusa által ugyan a rendelkezés megkerülhető - ha a parancsnok erre külön engedélyt ad a katonának, illetve ha ő a hadsereget testületileg képviseli, akkor elmehet ilyen rendezvényre -, ám a népszava arra is emlékeztetett, hogy a rendszerváltás óta eltelt évtizedekben közmegegyezés volt arról a pártok között, hogy a pártpolitikát különválasztják a katonaságtól. ezért a lap, ahogyan az Index is kérdésekkel fordult a minisztériumhoz, hogy megtudjuk: ki adott engedélyt az egyenruhás felvonulásra az évértékelőn, és mi volt ennek az oka.
A Honvédelmi Minisztérium a napilapnak azt írta:
Örömmel vettük, hogy a kormányzást értékelve a Magyar Honvédség fejlesztése is kiemelt figyelmet kapott, hiszen az elmúlt években következetesen intézkedéseket hajtottunk végre Magyarország biztonsága, a Magyar Honvédség megerősítése, a magyar katonák anyagi és erkölcsi megbecsülése érdekében. Ahogy miniszterelnök úr a beszédében hangsúlyozta is: "Kérem Önöket, gondoskodjanak róla, hogy a pártrendezvényeken ne, de a kormányzati és civil találkozókon a katonák is ott lehessenek, és elfoglalhassák megbecsült helyüket a magyar társadalmi életben.
Csakhogy mindez aligha áll meg, akár magyarázatként, akár indoklásként. Orbán Viktor évtizedek óta a Fidesz pártalapítványa, a Balog Zoltán exminiszter vezette Polgári Magyarországért Alapítvány (PMA) felkérésére és szervezésében tartja évértékelőjét, amely nem állami rendezvény. Az eseményre kizárólag a Fidesz és holdudvara kap meghívást, más pártok résztvevői nem, így az esemény aligha minősülhet másnak, mint pártrendezvénynek.
Fotó: Huszti István / Index
A válasz egyébként sem részletezi, miért is indokolt egy katonai vezetőnek részt vennie bármiféle, ehhez hasonló eseményen. A HM ráadásul az Index idevágó kérdéseire egyáltalán nem is válaszolt, csak annyit írtak
A VASÁRNAPI ÉVÉRTÉKELŐ NEM PÁRT, HANEM KORMÁNYZATI ÉS CIVIL ESEMÉNY VOLT.
További kérdéseinkkel kapcsolatban pedig Németh Szilárd honvédelmi államtitkár idevágó Facebook-posztját és MTI-nyilatkozatát ajánlották figyelmünkbe, amely szerint:
Az évértékelőt immár 22. alkalommal, az 1995-ben Mádl Ferenc által alapított Magyar Polgári Együttműködési Egyesület, egy valódi civilszervezet rendezte.
Csakhogy ez nem igaz, az évértékelőt ezúttal is a Polgári Magyarországért Alapítvány rendezte, ahogyan korábban is. Az államtitkár annyit még elárult, "a hivatalban lévő miniszterelnök, Orbán Viktor meghívására vett részt a kormányfő vasárnapi évértékelőjén a Magyar Honvédség több egykori és jelenlegi vezetője". https://index.hu/belfold/2020/02/18/orban_evertekelo_katonak_egyenruha_reszvetel_hm_magyarazat/
Elnézést, Tömbölt kihagytam, de hát én egy szárazföldi patkány vagyok. Az ő lobbierejének köszönhetjük, hogy a KUB-jaink 40 éve nem voltak ilyen jók mint most.
Ezt szerintem úgy kellene értelmezni, hogy az elmúlt 20 (40?) év nagyjai elmentek a tetthelyre, hogy hobbizzanak a haderő érdekében. Jánosnak köszönhetően a tüzérség szárnyal, Kálmán ugyan igazoltan távol, de tankjainkat csak az Atlanti óceán tudná megállítani, Bandi által kialakított szervezeti kultúra teszi olajozottá a haderő működését. Bocs, azt el is felejtettem, hogy Lajos úrnak mit is köszönhetünk.
"a katonák és a hadsereg végre megkapják a kellő anyagi és erkölcsi figyelmet azoktól a politikusoktól, akik az országot vezetik. Mikor is volt ilyen az elmúlt 30 évben? Nem volt."
Hm, mikor is volt olyan az elmult 30 evben, amikor a katonak annyi penzt kaptak, mint 2019-ben, vagyis a GDP 1.17%-t, vagy mint 2018-ban, vagyis a GDP 1.06%-t.
Talan 2014-ben, amikor 0.79%-t kaptak?
Igazad van, ilyen nem volt, hiszen pl. 2009-ben be kellett erniuk 1.22%-kal, sot 2004-ben 1.69% volt csak, hol van ez a mai megbecsuleshez kepest?
Szollgáltál-e Pécsett Kovács alárendeltségében? Végeztél-e "vezérkari akadémiát" Magyarországon?
És akkor a részletek. Magyarországon 1945 után nem létezett vezérkari akadémia. A Honvédség felső vezetőinek képzése a Zrínyi Miklós Katonai Akadémián történt 1996-ig, majd ezután a Zrínyi Miklós Nem zetvédelmi Egyetemen. Jelenleg a Közszolgálati Egyetem Hadtudományi karának felsővezető képző tanfolyamán történik a jövendő vezetők képzése.
Mivel az előbb felsorolt intézmények katonai felső vezetőket képeztek, és képeznek, ha valaki elvégezte valamelyik intézményt, megszerezte a legmagasabb katonai végzettséget, ezért katonai témában szakértőnek tekinthető.
Ha nem tévedek, akkor Kovács is elvégezte anno a Zrínyi Miklós Katonai Akadémiát, de majd kijavít ha tévedek.
Részleteznéd ezt a Kobrát? Tapolcán 70 körül két Kovács hadnagy volt, az egyik a Kobra, a másik meg én. Én Bubu voltam , mert Farkas Imre szds volt a mentorom 100+-szal, kellő baritonnal, ő volt a Maci Laci, így nekem a Bubu jutott. Szerintem valahol innét kapirgálsz kellően tévesen.
Én csak egy társasházi közös képvisellő voltam 2020 január 31-ig. Jött a vállalkozó homlokzat szigetelésre. Gyula bácsi! Kifosztottak, annyi pénzem sincs, hogy megvegyem az anyagokat, kellene rá előleg! Rendben Béla, utalom az előleget. Utaltam, lekönyveltem, a pénztárkönyvben megjelent mínuszként. Béla alpin módszerrel határidőre szigetelt, teljesítés után utaltam a szerződött összeg mínusz előleget. Most hirtelen nem találtam példát az előlegre a HM költségvetéseiben, de szerintem az előleg is kiadás. Még további dolgok teszik gyanússá a maradványokat. 2017-ben X összeg a maradvány. Ebből a 2018-as évközi 142 milliárd növekmény úgy jön ki, hogy összekapirgáltunk 52 milliárdot mindenféle tartalékból, meg hozzá teszünk 90 milliárdot a 2017-es maradványból. 2018-ban újra nem költjük el a plusz 142 milliárdot Szerintem a kétszer el nem költött maradványról nincs mit hamukázni.
Újból, de utoljára : a zárszámadási törvény a szerződések előlegėt nem tudja kezelni, ezért úgy mutatja, mint ami megmaradt, értsd, el nem költött összeg. Attól azonban az előleg le van kötve, értsd, el van költve. Szerintem kár ezen lovagolni lovagolni, mert az új egyenruha, kézifegyver, helikopter, harckocsi, önjáró löveg, új buszok mióta kudarc? Zsebnapoleon, Kobra, rosszindulat, stb.
Attila! Üdv újra a fedélzeten! Nem kerülhette el a figyelmedet, amit több helyen írtam a 2017-2018-as költségvetés zárszámadásáról. A betervezett is tartalmazta a GDP 0,1%-os növekedést, de az kevés lenne a 2024-es GDP 2%-hoz, ezért nyomtak rá év közben 2017-ben +184 milliárdot, 2018-ban + 143 milliárdot, oszt a betervezettet sem tudták elkölteni. Ezek szerint a Z2026 első két éve totális kudarc, a védelmi költségvetés gyakorlatilag leragadt a GDP 1%-ánál, nem látszik a perspektíva 2024 felé. Mikor jössz Pécsre?
Ezt hívják úgy, hogy végre olyan kormánya és kormányfője van az országnak, aki kiemelten fontosnak tartja érdemben fejleszteni a hadsereget, és nem csak annak tartja, hanem a fejlesztéshez egyre növekvő pénzösszeget is biztosít a költségvetésből. Továbbá ezt hívják úgy, hogy a katonák és a hadsereg végre megkapják a kellő anyagi és erkölcsi figyelmet azoktól a politikusoktól, akik az országot vezetik. Mikor is volt ilyen az elmúlt 30 évben? Nem volt.
Tééééényleg bercike? Aki nem tudja elfogadni más álláspontját? Mozdíthatatlan kolosszus, pottyantós bomba, meg a többi? Tudod amikor 10-en egyfélét mondanak, akkor lehet hogy azoknak van igaza, nem pedig annak az egynek aki ellentmond nekik. :))))))
Te pedig a legjobb pelda az allando szemelyeskedesre vagy ... (aki nem tudja elfogadni mas(ok) allaspontjat ... az meg lehet akar demokrata is ... aki viszont a sajat allaspontjan kivül barmi mas velemenyt visszautasit, az biztosan nem demokratikusan gondolkodik). :-(
(off Írtam már Viktorral találkozni 1990-ben, ,ár akkor mondtam, isten mentsen mindenkit, ha hatalomhoz jut. Ui: ha valaki balfx, az menti a másik sorozatos olyanjait?"
Bocs de előtt kicsivel kezdtem, ahol azt fejtegette, hogy MO az autóipar új korszakába lépett---- ha ilyenn a sereges is, megvárom az írott változatot - nem akarom belbacni a csészét a montiorba.
Amikor a 444 majd megtanul pontosan idézni egy beszédet az történelmi pillanat lesz:), az persze fel sem merülhet ( egy ilyen komoly oldalnál:)) hogy szándékosan csipegetnek :)
Sokat tanultunk az elmúlt tíz évben, például azt, hogy nemzeti hadsereg nélkül nincs sikeres ország. Modern és erős hadsereg kell Magyarországnak, amelyben fontos a technika, de a legfontosabb a katona - mondta Orbán. Szerinte
mindenki láthatja, hogy a magyar honvédség visszatért.
Sajnos Kinizsi helyett gen. Butt Naked-el kellene beérni ( ha már egyszer szabadlábon van, a tény sokat elmond a helyi viszonyokról), de érdemes lenne látni a kerítésen túliak arcát amikor újdonsült határ menti fejvadászaink ( szó szerint értendő...) előadnak egy echte libériai polgárháborús néptáncot:),természetesen teljes kelléktárral:)
Biztos nem az van a cikkben hogy kedves szövetségeseink arra szólítják fel a magyar kormányt hogy dobja oda a kárpátaljaiakat a kedves ukrán szicsleszármazottaknak, mert az tök para lenne...
Nem fog elgörbülni az alváz. Olvasd csak lejjebb, megkérdeztem a sóderesektől mi a legrosszabb ami történhet: kiszakítod a vonószemet, de annak esélye is minimális. Qrva erősre vannak azok a kocsik tervezve!
Amúgy meg csak szólok, rángatni sosem szabad! Óvatosan megfeszíted a kötelet, láncot, aztán szépen elindulsz. Ezt gond nélkül meg lehet csinálni páncélossal is. Semmiben nem rosszabb a dózernél, a homlokrakodónál, vagy bármi másnál.
Az éjszakai sikereken fellelkesülve főnököm másnap az önjárót és a BAT-ot is kiküldte a 8-asra, a hófúvás leállt, délre kész volt az út két sávban Veszprém és Székesfehérvár között. Szabó ezredes fehérvári raktüf azért csak lebaszta főnökömet nem kértetek engedélyt felkiáltással, amikor fülébe jutottak az önjáró kalandjai.
Várpalotán pár hete kaptuk meg kiképzésre az első Gvozgyikát. Egy hete esett a hó, hófúvással. Székesfehérvár és Veszprém között a 8-ason teljesen leállt a forgalom. Várpalota Északon az egyik lőszerraktárunk mellett a tüzérségi atrapp lőtér földmunkáit végeztük egy Tapolcáról kapott BAT-tal. Folyamatosan bujtogattam főnökömet, küldjük ki a lánctalpasokat a 8-asra. Nem lehet, a Gvozgyika titkos, a BAT meg nem a miénk. Vagy két nap telt el így tétlenül. 6táp főnökünk Árpád volt, ebéd után mindenki erre az Árpád napi hetek ünnepségre ment, én valami miatt lemaradtam. Jött a telefon, hogy egy szülő nőt le kellene hozni Tésről egyrészt, másrészt a tési vegyesbolt totálisan kifogyott árú készletéből. Kollégámat két Urallal kiküldtem a Füszérthez, a harmadik Urallal kivittem a BAT kezelőit a lőszerraktárnál lévő BAT-hoz. Kollégámmal azt beszéltem meg, hogy az 1-es őrhelynél találkozunk. A BAT beindult, a hó dűnék között jól lehetett manőverezni ha nem ragaszkodtunk az úthoz. Pillanatok alatt kiértünk az 1-es őrhelyhez. Kiderült, hogy az őrhely és Várpalota északi kijárata közt két méteres hófúvás van. Több mint egy órát dolgoztunk a BAT-tal, hogy ezt a 6-700 méteres távolságot megtisztítsuk. Ott egyesültünk a két "füszértes" Urallal, és megindultunk Tésnek. Közben ránk sötétedett. A hófalakat azzal a technológiával sikerült leküzdeni, hogy a hófúvás miatt szárazulatok és másfél méteres hófalak váltogatták egymást, a BAT-os őrmester a szárazulaton padlógázzal gyorsult, így át tudta törni a hófalat elsőre. Ha nem sikerült, újra és újra nekifutottunk. Felértünk a Tés-Királyszállás elágazáshoz. Kiderült, hogy ott egy a második világháborúban Magyarországra menekült lengyel csonttá fagyva várja a buszt. A lengyel a királyszállási erdészeten tengette életét, ma azt mondanánk "csicska" volt 1940 óta. Beemeltük a lengyelt a BAT-ba, a kollégának mondtam várjon, jövök vissza. Bevittem a lengyelt a királyszállási erdészházba, ott volt telefon, felhívtam nejemet, ne aggódjon. Mondta, hogy a fenébe ne aggódna, most járt itt a főnököd és megnyugtatott ne aggódj Lujza, 200 katonával indulok Gyula megmentésére, kinéztem az ablakon, és láttam hogy vagy 10 Urallal meg egy páncélossal Zsolt most viharzott el. Anya, nyugi, itt csipegetem Bárkányi Bélánál a disznótorost, Géza most hozta a hozzávaló borokat az Urallal, megvagyunk, de ne számíts korai érkezésre, mert itt van a hétházpusztai erdész is, náluk a víztárolóhoz vezető utat kel kiszabadítani, hogy holnap a honvédségi vizes kocsi fel tudja tölteni. Utána fel megyek még Tésre is. Onnét azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a régi tési úton lehozták a szülő nőt lovas szánon, időben érkeztek a kórházba. Fent Tésen főnökömmel cseréltünk, ő ült át a BAT-ba, hogy azzal áll az Uralok élére, én meg menjek haza. Az út lefelé olyan volt, mintha senki sem járt volna arra, órákkal korábban. A Gvozgyika viszont úszott a havon. Pillanatok alatt hazaértünk. Ágynak dőltem négy felé. Ötkor csörög a telefon, főnököm megérkezett, létszám ellenőrzést tartottak egy fő hiányzik, kutatni kellene. Újra beöltözés , be a Gvozgyikába, hajts! Tésen a tehenészek azzal fogadtak, meg van a bakka, ott alszik a tehenek közt a szalmában. Vissza. Utólag beosztottjaink nekünk ítélték a Tési Hős I. Tési Hős II címet, a zsűriben állítólag nagy vita volt, hogy kié legyen az I-es és a II fokozat.
Ez igaz. Ennek ellenére lehet vele vontatni, szép számú videót betettek ide.
A T-72 sem műszaki mentő, de azzal is lehet vontatni.
Nyilván nem a harckocsi a legjobb jármű, ha vontatásról van szó, de még csak nemis a szintén belinkelt harckocsik bázisán kialakított lánctalpas műszaki járművek, mindegyiknél van jobb. Persze az ilyen BAT-2 meg VT-55 és társai műszaki járműveket katonai alkalmazásra találták ki és tervezték, olyanra hogy harci körülmények között is lehessen alkalmazni. Emellett az alkatrészek csereszabatossága az alkalmazott harckocsikkal sem egy utolsó szempont, javíthatóság, meg ugye ezek nem csak vontatásra készültek.
Azon például kicsit mosolyogtam, hogy a harckocsiból kialakított műszaki járműnek biztos más a kuplungja meg az erőátvitele.
Elakadt jármű vontatásra a civil terület gépei közül a legjobb egy nagytömegű és nagy motorteljesítményű összekrékhajtású traktor, mint például az itthon még viszonylag nagy darabszámban megtalálható sárga-fehér győri gépezet.
Vagy egy kellően robosztus teherautóból kialakított műszaki mentő jármű, lehetőleg 3 tengelyes összkerékhajtású.
------------------
Követtem a mentés-vontatás témakört, a hozzászólásokat olvasva feltűnt egy dolog, egyesek nehezen fogadják el azt, hogy ma nagyon könnyű az információkhoz hozzáférni, és bizony így is lehet véleményt alkotni (méghozzá jó véleményt is), lehet vitázni. Persze azt senki nem vitatja, hogy youtube videók és műszaki leírások alapján senki nem lesz például tapasztalt harckocsivezető- De ha tegyük fel van az embernek egy műszaki előképzettsége és érzéke, akkor mellé nagyon sok mindent össze lehet szedni a netről különböző helyekről.
--------------------
Bocs, nem kimondottan csak neked szól amit írtam, hanem a vontatás témához, de nem akartam egyesével válaszokat írogatni, elég ez. :) :) :)
Szőlőszomszédom vagy 5 évvel ezelőtt átdobott a kerítésen egy profi 5,5-ös légpuskát, mondván, ezzel nem lehet célozni. Ma voltunk kint borért kutyástul, unokástul. 13 éves unoka érdeklődik miért nem lövöldözhet? berendeztük a 10 méteres lőteret, próbalövés. 10 méteren jobbra 30 centi, lejjebb 40cm. Ekkora eltérés irányzékon nem állítható. Satu, csőgörbítés. Magasság jó, oldalban már csak 10 cm. Ezt már irányzékon is lehet korrigálni. Unoka is, mami is eredményesen hajtja végre lőfeladatát. Én meg arra gondolok, hogy a cső satuzás miatt egy időben kellene visszaadnom tiszti és politechnikai tanári diplomámat.
Volt szerencsém pár éve lent lenni a Holt tengernél egy novemberi napon, mikor nagy eső esett. Az áradás buszt sodort el, mi is fél napot vártunk mire ki tudtunk jönni életveszély nélk a világ legmélyebb gödréből.
Mentettek. pont. Most kérdeztem rá IDFben maradt havernál, változott-e a dolog, vontatgatnak-e lerobbant teherautót, buszt, fagylaltoskocsit, harckocsival, lánctalpas műszaki mentővel.. Megkérdezte mennyit ittam, és hogy honnét szedtem-ezt.a dfdsgsgbvf- dolgot. (
A magadfajták következő fokozata - ha megunták, nem tudják vagy vagy nam akarják tényleges érvekkel folytatni a vitát - a hazaárulózás, a másik fél lejáratása vagy kriminalizálása.
Na álljunk meg egy szóra. Gyakorlati példákat mutattam, ahol harckocsival sikeresen metettek járműveket. Te mit tudtál felhozni állításaid alátámasztására? Ja semmit. És tudod a kettőnk között az a különbség, hogy te láttad, ahogyan vontatnak, én csináltam is! Én elhiszem neked, hogy megtörtént olyan eset, hogy szétszakította a teherautót a harckocsi, de teljesen egyértelmű, hogy kretén idióták voltak akik csinálták a dolgot. (vonószem helyett lehet, hogy a féltengelyre kötötték a kábelt) Kérdezd meg bármelyik kamionost, hogy ha rendesen a vonószemre kötik a kábelt, szét lehet e szakítani a járművet. Egyik sem fogja azt mondani, hogy igen. Az egyetlen kár amit okozni tudsz, hogy a vonószemet téped ki a helyéből, de annak valószínűsége is minimális még tengelyig süllyedt, megrakott teherautó esetén is.
Arra sem válaszoltál, hogy szerinted mi a megoldás ha a megrakott kamion keresztbefordul a behavazott úton. Mert nem is tudsz válaszolni.
Ja, elméletben. Egy kiterjedt káresemény elhárítását "törzskari irányítás" keretében "vezetési törzs" végzi. Aztán hogy azt ki vezeti (melyik minisztérium adja a vezetőjét), már erősen politikai döntés, lásd Kis hableány.
Még idevág 1956 január-március magasságában bombázó repülőgépekkel bombázták a Duna jegét.
"Dunaújváros - 1956-ban repülőgépek bombázták a pentelei Duna-szakaszt, hogy ne álljon be a folyó. Dunaföldváron ez sem segített: jött a jégdugó, és kiöntött a folyó."
"A légierők nagyméretű bombákkal rombolták, a nehéztüzérek lövegekkel verték, a robbantó alakulatok pedig aknákkal lazították a jeget, amely szinte egy tömbben állt Dunaföldvárnál. A hatalmas erőfeszítéseket vasárnap délelőtt fél tízkor siker koronázta; a jég megmozdult, s elindult."
Az URAL-ból van műszaki mentő, de 2013-ban pont egyetlen egy üzemképes sem volt. Pont.
Lehet, hogy a HX nem olyan jó terepen, mint egy URAL DAM mondjuk, de egy kisebb ráfutásos balesetnél nem fog benne megdögleni a katona és sokoldalúbb, értsd több dolgot tud, mint egy URAL (korszerű, modern). Pont.
Az, hogy valami idióta barom kiküldte 2013-ban a T-72-eseket menteni, a legnagyobb baromság, amit tehetett! (Miért mentek ki mégis? Mert nem volt más, ami kimenjen!!! Két perc alatt megmutatta a döntéshozó, hogy a HM gyakorlatilag nem képes egyetlen feladatát sem ellátni. :-D :-D) Pont...
...mert a T-72-es nem műszaki mentő! Pont.
A Magyar Honvédség egy hasonló helyzetet, ma, sokkal jobban tudna kezelni, mint akkor ez tény, de még mindig kevés a korszerű olyan eszköz, ami katasztrófák esetén sokat segíthetne. Pont.
Tóth András százados, a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár 11. Harckocsi-zászlóaljának megbízott törzsfőnöke, aki a katasztrófavédelmi munkálatokba az alakulattól elsőként bevetett VT-72 típusú harckocsi-vontató parancsnokaként több órán keresztül mentette a hóban elakadt autókat az M1-es autópályán. A vontató mellett később a zászlóalj hét harckocsiját is bevonták a feladatokba, amelyek több helyszínen hajtottak végre műszaki mentést.
Jemenben a lerobbant teherautós sofőr megkért egy arra járó tankot (???), hogy segítsen! A harckocsi lelkes személyzete neki is látott, hogy elvontassa a teherautót. De a végén csak nekiszorítottak egy embert a teherautónak. Valószínűleg a tank legnagyobb problémája vontatás terén, hogy nincs hátsó üvege, ahol ki lehet látni, és tolatóradar is hiánykellék!
de az igazi baj, hogy a mondókája mögött inkább a honvédség gyalázásának szándékát fedeztem fel.
A magadfajták következő fokozata - ha megunták, nem tudják vagy vagy nam akarják tényleges érvekkel folytatni a vitát - a hazaárulózás, a másik fél lejáratása vagy kriminalizálása.
Játssz tovább azokkal, akik megbíztak a topik szétverésével.
Tüzér irritáló stílusa még csak egy dolog, de az igazi baj, hogy a mondókája mögött inkább a honvédség gyalázásának szándékát fedeztem fel. Pedig valójában mindent megtettek amit tudtak 2013-ban, nagyon sok embernek segítettek tevékenységükkel. Tüzérből csak az irigység szól, az fáj neki, hogy nem az elvtársai voltak hatalmon akkor.
Na, a kedvedért tegnap megkérdeztem a sódereseket. Nagyon finoman fogalmazva: szamárság amiket állítasz. Amit meg valójában mondtak, azt inkább nem idézném. De a lényeg, hogy ők is pontosan azt mondták mint én. Tökmindegy mi vontatja a kocsit, csak ésszel. Azért lehetőleg legyen minél erősebb. A büdös életben nem fogja leszakítani az elejét még egy páncélos sem. Csak tudni kell bánni a kuplunggal. (Neked is megvan a lehetőség, hogy kipróbáld. http://tank.hu Nagyon korrekt csapat, csak jót tudok róluk mondani.)
Az sem elhanyagolható tény, hogy a vontató is legyen minél gyorsabb, érjen ki a helyszínre minél hamarabb. Amúgy arra kíváncsi lennék, a te logikád szerint mit kell csinálni akkor, ha egy megrakott kamion keresztbefordult a méteres hóval borított úton, és előtte valakinek szüksége lenne a mentőkre. Hogy távolítod el a kamiont ami eltorlaszolja az utat? Mi fogja elvontatni? Megvárod mígy kihoznak egy dózert vagy láncoskotrót a helyszínre, ami szintén csak kamionnal jut ki oda?
A MHTT tüzér szekciójának rendezésében tegnap láthattunk egy előadást a HM EI Zrt. kebelén belül működő kutató csoport vezetőjétől, Furján Attila nyá. alezredestől a tábori digitalizált vezetési és irányítási rendszer fejlesztésének állapotáról. A Hungária körúti kampuszban az érdeklődők megtöltöttek egy tantermet, öröm volt volt ETI-s, ZMKA-s tanáraimmal, volt tüzér kollégáimmal találkozni. A rendezvényre eljött Török Miklós nyá. vezérőrnagy az utolsó rakéta és tüzér szemlélő. A MHP tüzér referense tájékoztatott bennünket a Pzh 2000 projekt állásáról, a befejezés várható határidejéről. Bemutatkozott az új tanszékvezető. Furján Attilát kérdeztem a HM EI Zrt. tulajdonos váltásáról, azt mondta, hogy az ő munkájukat még nem érintette a tulajdonos váltás. Meghívta a résztvevőket egy őszi bemutatóra, ahol a rendszer élesben fog működni drón alkalmazásával végrehajtott tüzérségi éleslövészeten. Valami halovány fény az alagút végén.
Ügyes, profi munka. Megj. épp Abel ezredes ügyvédjének (bolt haditengerészeti hírszerző és OSS tiszt)emlékiratait olvasom a perről és az ezredesről. Ő is profi volt.
Paál István felvetette a kérdést, érdemes volt-e harcolni az utolsó csepp vérig? Nem. De a katonai eskü és becsület az ősmagyar gondolkodás mentén megkívánta a család és a haza végsőkig tartó védelmét adta meg a választ. Beszéde végén kiemelte, a náci katonák tettei nem moshatók össze a magyar katonák honvédő harcával.
Tankos neked nem fog nyilatkozni, mert itthon nem volt rendszeresítve a BREM-1. Nekem viszont megvan a T-72 és a BREM műszaki leírása is, és bizony megegyezik az erőátvitel!
Miután tankosék is nyilatkozatképtelenek, megállok, itt a vége. Igazad van, tévedtem, én vagyok a hülye. Nem a csóróság, hanem a tiszta ész okán küldtek T-72 -t menteni.
A torony elfogja a szelet, mögötte le lehet vezetni egy szülést. A csövet lehet emelőrúdnak használni, a haverod megtalálta rajta a csörlőt. Sőt, mindeközben a hóakadályt szét lehet lőni.
Mea culpa, mea maxima culpa.
Reménykedj, hogy ha vakbélgyulladásod vagy valami hasonlód lesz, az OMSZ nem fog hasonló logika alapján daruskocsit küldeni érted. Hiszen valamivel csak rá kell, hogy emeljenek a hordágyra.
Soha nem állítottam ilyet, azt viszont igen, hogy azok szerint, akik valóban hajtottak végre víziátkelést, rettenetesen rossznak találták a tulajdonságait vízen.
Ez valószínűleg így van, mert a Gvozgyika nem csatahajónak lett optimalizálva, és nem vízi ütközetre tervezték.
Ebből kiindulva, . pl a Bismarck csatahajó mozgási paraméterei elég rosszak lettek volna a várpalotai lőtéren.
Hát én kizártnak tartom, hogy u.a. a kuplung (az egyiket vontatásra méretezték), de erről jó lenne, ha egy tankos nyilatkozna.
Tankos neked nem fog nyilatkozni, mert itthon nem volt rendszeresítve a BREM-1. Nekem viszont megvan a T-72 és a BREM műszaki leírása is, és bizony megegyezik az erőátvitel!
A te logikád szerint a teherautónak szét kellene szakadnia 5:15-nél... Teljesen mindegy mi vontatja, a lényeg, hogy mekkora erők lépnek fel. Harckocsival is lehet finoman megindulni (tapasztalatból mondom), és teherautóval is lehet durván.
Ez mondjuk fel volt borulva, de miután talpra állították, kihúzták az útra. Ismét, a te logikád szerint szét kellett volna szakadnia...
Tudod, akik tervezték ezeket a kocsikat, nem olyan hülyék, hogy annyira gyengére méretezzék az alkatrészeket, hogy ne lehessen kivontatni őket rakománnyal együtt...
Persze szét lehet ezeket is szakítani, pl. ha a képzetlen harckocsizó hirtelen leugrik a kuplungról, de ilyen embert normális esetben nem alkalmaznak, ha a feladat megkívánja a precíz munkát. Vagy esetleg ha a vontatott kocsi alvázát már csak a rozsda tartja össze....
Egyszer régen autóztam a Bakonyban. Az a hülye ötletem támadt, hogy levágom az utat a 8-as felé, mert tudtam egy nagyon alsórendű csapást, kb. 5 számjegyű útjelöléssel a térképen, mert így ídőt spórolok.
Neki is vágtam, hólánccal, meg elsőkerék hajtással az ösvénynek.
Kb. 3- 4 kilométert mentem lendületből, míg egy enyhe emelkedőn elfogyott a szufla, és a kocsi hasa felült a jeges hóra, a kerekek elforogtak a levegőben.
Próbáltam mindent, de se előre ,se hátra.
Kik kellett gyalogolni a legközelebbi faluig, az önmagában tortúra volt, aztán keresni valakit, egy traktorost, és elmondani . hogy mi van.
Azt a megvető tekintetet, ne tudjátok meg...
A traktor is nagy nehezen jutott el hozzám, az autóig. Elkezdte húzni, de nem történt semmi, mert fogta a kocsi hasát a hó., recsegett-ropogott minden. A traktor kerekei elforogtak, nem történt semmi egy ideig. Már majdnem neki is mentést kellett hívni.
Végül nagy nehezen kiráncigált a faluig, de közben többször is elakadtunk.
Ez az egész kaland + 5 óra volt ,közben besötétedett, átáztam és fagytam, a többiről nem is beszélve.
Szóval ne próbáljátok ki, mert a hülyeségnek mindig ára van.
a., Kezdesz megint olyan lenni, mint múltkor. "nagytapasztalatú" volt katonaként görcsösen ragaszkodtál ahoz, hogy a Gvozgyika nem úszóképes...
Soha nem állítottam ilyet, azt viszont igen, hogy azok szerint, akik valóban hajtottak végre víziátkelést, rettenetesen rossznak találták a tulajdonságait vízen. Inkább nekik hiszek, mint youtubról kiokosodott bárkinek.
b.,Úgyhogy simán be lehet ezt helyettesíteni T-72-vel is. Ugyanaz a motor, ugyanaz az erőátvitel.
Hát én kizártnak tartom, hogy u.a. a kuplung (az egyiket vontatásra méretezték), de erről jó lenne, ha egy tankos nyilatkozna.
Ne terelj... Tudom, hogy ez egy BREM-1. De ha nem vetted volna észre, a vonószemekhez van kötve a drótkötél! Mindkét videón! Úgyhogy simán be lehet ezt helyettesíteni T-72-vel is. Ugyanaz a motor, ugyanaz az erőátvitel.
Kezdesz megint olyan lenni, mint múltkor. "nagytapasztalatú" volt katonaként görcsösen ragaszkodtál ahoz, hogy a Gvozgyika nem úszóképes...
Nagytapasztalatú vontatómester: a linkelt videókon melyik a harckocsi és melyik a felhasalt kamion?!
Megírnád hogy hanyadik másodpercben látsz ilyeneket felvillanni?
Segítek: amelyiken daru van, azt a seregben harckocsimentőnek, amelyiknek forgótoronyban egy q. hosszú csöve (v.ö.: ágyú), azt meg harckocsinak nevezik.
Ezek a nyugati katonai teherautók egy nyári zápor után is olyanok mint a partra vetett bálna. Száraz földutakon renkdívül jó teljesítményt nyújtanak, de ha terepre kell menni, sehol nincsenek a szovjet típusokhoz képest.
Ne aggódj, vontattam én is eleget. No nem harckocsival, hanem homlokrakodóval, de most az mindegy. Amúgy csak szólok, pont tavaly ősszel húzott ki a sárból a kolléga egy tengelyig süllyedt kamiont. Egyben. Ésszel kell csinálni, akkor nem lesz baj. Tökéletesen alkalmas a harckocsi bármiféle jármű vontatására. Sőt, a legalkalmasabb amit csak találhatsz. 2013-ban sem szakadt szét egyetlen kamion sem a T-72 vontatás után.
De csak hogy bemutassam, hogy is kell ezt csinálni normálisan:
Urológus barátom (aki katonaorvos is volt egyetem után Börgöndön) mondta nekem, tojózás előtt: ez egy kicsit kellemetlen lesz, de ha jó lenne, magunknak is csinálnánk.
"A tapasztalat meg azt mondatja velem, hogy részben igazad van. Lehet harckocsival tgk-t vontatni, részben. De csak az első részét, amit azon mód le is tép. Láttam.
Persze esetenként sikerülhet, jó úton, gurulóképes jármű esetén - ez lesz a véletlen siker. De sárban, hóban hasára ült vontatmány (kivéve az elakadt másik harckocsi) zöme ott is marad, ha hk-val akarod kihúzni."
Jó, ha az első, kisebbik részét letépi, a nagyját meg otthagyja, akkor ez van.
Az a helyzet, jóember, hogy én életem egy szakaszában igazi fekete szájpadlású csapattiszt voltam, majd később is az átlagos pesti nehéztisztnél jóval több időt szagoltam a puskaport terepen. Lehet, hogy te olvastál a dunántúli harckocsi útról, de én jó részén jártam is. Télen is. Gaz, UAZ, (háromféle), GAZ-66, CS-344, Ural, sőt, MAZ-543. Láttam és átéltem szenvedést téli és őszi-tavaszi viszonyok között egyéni és oszlopmenetben is. Tudom, hogy hogy néz ki KRAZ mögött vonórúdon tűzoltóautó.
És viszonlag korán, még a csapatnál az idősebb tiszthelyettesek ráébresztettek arra, hogy a hihetetlen nagy önbizalom nem mindig takar hihetetlen nagy tudást, magyarul könyvből lehet okosodni, de tapasztalatot szerezni nemigen. Ergo kávéházi stratégaként jó ötlet harckocsival vontatni, kamiont meg teherautót.
A tapasztalat meg azt mondatja velem, hogy részben igazad van. Lehet harckocsival tgk-t vontatni, részben. De csak az első részét, amit azon mód le is tép. Láttam.
Persze esetenként sikerülhet, jó úton, gurulóképes jármű esetén - ez lesz a véletlen siker. De sárban, hóban hasára ült vontatmány (kivéve az elakadt másik harckocsi) zöme ott is marad, ha hk-val akarod kihúzni.
Credo mihi experto Roberto.
Ilyen téren leszel szíves a kis pontyokat úszni tanítani, ott érhetsz még el némi sikert.
A propaganda az, amikor mentésre totálisan alkalmatlan T-72 -t küldenek bárhova segítségképpen, MERT NINCS MÁS.
Elmondanád akkor, hogy szerinted mi alkalmas elvontatni egy megrakott kamiont? Persze, dózer. Meg a láncoskotró. Ja hogy ezeknek a végsebessége alig több mint 10km/h... És ebből is csak a dózer lenne alkalmas, mert hosszabb távon leégeted a kotró hidromotorjait... Talán mégis rádférne egy kis okítás...
A világ egyik legnagyobb hedge fundjának alapítója szerint a kapitalizmus reformjára lenne szükség. Ray Dalio úgy véli, a profit utáni esztelen hajsza olyan strukturális problémát idézett elő, amely az egész rendszert maga alá döntheti.
Az oktatás, az egészségügy, az adórendszer, a politikai helyzet egy olyan helyzetet teremtett, amely egzisztenciális fenyegetettséget jelent az USA és általában a világ számára véli Dalio. Továbbá nyugtalanító jelenségnek tartja azt is, hogy a nacionalizmus egyre jobban teret nyer világszerte.
Úgy vélem a kapitalizmusnak reformokra van szüksége, elsősorban azért, mert nem igazságos, másodsorban azért, mert nem optimálisan produktív
állítja. Véleménye szerint a kapitalizmus már nem kecsegtet azzal, hogy bárkiből bármi lehet. A profit utáni esztelen hajsza olyan strukturális problémát idézett elő, amely azzal fenyeget, hogy az egész rendszert maga alá dönti.
+++ kinyírjuk vele saját bolygónkat.
A Föld meglesz az emberiség nélkül, sőt lehet hogy még jobb is lenne így.
Ezért minél rosszabb ,annál jobb. Még több csodabigyót, hipi-szupi lövegeket, legyen még efiizéharmincöt röpülő, még több pénzt a pusztításra, még több butaságot, anarchiát, nacionalizmust, irtsuk ki az erdőket, helyette legyen pláza és parkoló, minden pénzt a hadiiparba.
Ez lenne ( lesz ) többedik bukás ( a kozmikus törvényeket semmilyen emberi akarat nem képes felülírni ) , utána megint a nulláról ,a barlangokból kell elkezdeni a fejlődést. Megéri?
Én megfontolnám a hóágyuk bevetését a honvédség részéről, mert ha az új felsőközép elit nem tud síelni a Mátrában és Bánkúton, az nagyobb baj ,minthogy százvalahányan megfagytak az idén...
Bártfai-Mager Andrea nevét tessék tanulni, megjegyezni! Ő az a tárca nélküli miniszter aki a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter. Maróth Gáspár a HM kizárólagos tulajdonú gazdasági szervezeteit a hölgy fennhatósága alá szervezte. A HM EI Zrt színe-javából a hölgy alárendeltségében hozta létre a Védelmi Beszerzési Ügynökség Zrt.-t, amely diszponál minden HM-BM beszerzés felett. A VBÜ Zrt. felett a tulajdonosi jogokat Maróth Gáspár gyakorolja személyesen. Én ebből azt a következtetést vonom le, hogy a miniszterelnök Benkő Tibort cselekvőképességet kizáró gondnokság alá helyezte és a gondnokolt gyámjául Maróth Gáspárt jelölte ki. https://olkt.hu/az-allamot-szazmilliokkal-megkarosito-ceghalo-mukodott-a-vagyonert-felelos-miniszterno-lakasan/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook&fbclid=IwAR3j5PAkV2_Ijla8PbHrCXRzBeda-uDnkvY_fVBOCC0-chXe7VIB6vC1SlE
ÉN voltam hóban menteni, és láttam már mentőautót PTSZ-en és BAT-ot országutat takarítani, úgyhogy ne akarjál okítani, hogy mi a téli mentés.
A propaganda az, amikor mentésre totálisan alkalmatlan T-72 -t küldenek bárhova segítségképpen, MERT NINCS MÁS.
Nejedet deszantolnád esetleg szülőszobára T-72 n? Hány kiló kenyér fér egy T-72-re és mennyi egy KRAZ-ra?
A topik címe pont az ilyen esetekben használható esközökkel indult.
És nem állítom, hogy nem voltak az utóbbi 10 évben ilyen eszközök menteni. De állítom, hogy tizedannyi sincs, mint amennyire szükség lenne (fegyvernemi kultúra megőrzése, mi?), és akkor még a diszlokációról nem is csevegtünk.
Akkor dolga, ha a nem bacomnagy katasztrófahelyzetre méretezett katasztrófaelhárító szervezetek már nem bírnak vele. Katrina hurrikán, ausztrál tüzek, perui földrengés 1984-es havazás. Undsoweiter. .. aki szerint ha valki katonának áll, és szerinte a dolga csak a lődőzés, az egy lusta tróger. Szerintem.
Mert az MH tele van vele, mi? Röhejes volt az utolsó nagy hóban a 3 db T-72, mint segítség....
Röhejes? Azoknak akiken segítettek, rohadtul nem volt röhejes! Amúgy meg csak szólok, kint voltak a PTSz-ek és a BTR-ek is... Szóval jó lenne abbahagyni a propagandát.
A globalizacio alapvetö tulajdonsaga, hogy a "problemak/gondok" csiraja nem mindig az orszag hatarain belül keletkezik ... soxor mas portaja elött is köll kicsit sepregetni ...
Szerintem meg kéne határozni, hogy ki, mit ért katasztrófa helyzet alatt. Mert nagyon más egy nagyobb hóesés és nagyon más egy Tarpai gátszakadás. Utóbbinál a kétkezi munkára is szükség volt a speciális eszközökön túl, a hóesés meg nem hadsereg dolga.
Az állami szervek irtóznak a felelősség vállalásától, ezért sok a false positive riasztás.
Emiatt a népek nem veszik komolyan azokat (hiszen sokszor nem lesz belőle semmi), így fordul elő, hogy amikor tényleg gebasz van, sok embert kellet menteni.
Nemvolt még olyan régen az esemény, és emlékszem rá, hogy az időjárás előrejelzésekben idejében figyelmeztettek a***időre, mégissok *** útnak indult, jelentős részük még csak nem is téli gumival.
A népvándorlás okai elsősorban demográfiaiak, erre tesz rá a klímaváltozás (amit részben a túlnépesedés okoz).
A többivel egyetértek.
Amúgy a végén - ahogy már leírtam pár hónapja - a kelet-ázsiaiak fogják dominálni a világot, mert egyetlen lehetséges konkurenciájuk, a fehér ember kinyírja magát - bár a fehér ember még mindig nem késő visszafordulni, mert rendelkezik azzal a katonai/technológiai előnnyel, hogy egy éven belül évszázadokra megoldja ezt a problémát.
A kelet ázsiaiakat meg egy kicsit sem fogják érdekelni a színes népek jogai, ráadásul már tartaniuk sem kell a fehérek rosszallásának gazdasági-katonai következményeitől.
A tényleges teljesítményük a napi rutinban és a katasztrófákban nem "parasztvakítás" hanem emberek százezreinek(millióinak) és a komplett Magyarországnak fontos teljesítmények.
Ráadásul bírják a társadalom támogatását, megbecsülését, bizalmát is - töretlenül évtizedek óta.
Joggal.
Nem véletlenül akarnak a kisfiúk tűzoltók, katonák lenni.
Az, hogy vannak vezetők és irányítás, tárcaközi és nemzetközi kapcsolattartás, törvényalkotás, ellenőrzés, képzés, ellenőrzés, csak a hazugkovácsnak "vízfej"
"Rendkívüli hír: Orosz Bernadettet, a nőt, akit volt barátja, a nyugalmazott katona a felismerhetetlenségig összevert és majdnem megölt, beperelte a bántalmazója. Ötmillió forintot követel tőle, mert a nő nyilvános Facebook posztjában megnevezte őt, mint elkövetőt, és ezzel szerinte megsértette a személyiségi jogait tette közzé a Nem tehetsz róla, tehetsz ellen csoport Facebook-oldalán."
Én megadnám neki a személyiségi jogait.
Vannak a környéken felhagyott bányák, sötétek és mélyek, oda befalazva következő 70 évben nyugodtan kiteljesedhetne személyiség jogilag.
Érdemes kicsit utánaolvasni, hogy jobban megértse az ember, hogy a lengyelek elsősorban az oroszoktól félnek és a két ország jelenlegi kapcsolata sem felhőtlen.
Ez igy van! Pontosan ezert invesztalnak sokat a vedelmükbe (mar volt rola szo ... evente ~10 milliard $), mert nem szeretnek, ha sunnyogva (Donyeck, vagy Luhanszk modjara) elveszitenek azt, amit nagyon nem szeretnenek elbukni ...
Az hogy Sztálin grúz nemzetiségű volt és nem orosz, annak ehhez nem sok köze van, mondhatni semmi. Különben is, megítélés szempontjából egyre ment ill. megy hogy szovjet vagy orosz.
"Ne keverjük a Lengyel félelmet a Szovjet időszakban elkövetett sérelmekkel. Az Ukránokhoz csatoltak Lengyel területeket. Sztálin "tolta"arrébb a határokat az akkori Németország rovására. Sztálin nem Orosz volt!"
Nem keverem. Szerinted a lengyeleket Oroszország felől csak a szovjet időkben érték sérelmek, vagy ott baszták a rezet vagy 150 évig még a cári csapatok is, a szovjetek előtt? Leverve és vérbe fojtva számtalan lengyel függetlenségi háborút? Nem csak Ukrajna nyugati része volt lengyel, hanem Belorusszia nyugati része is. A lengyel határok tologatását az utóbbi 250+ évben elsősorban Moszkvából intézték és volt pár tologatás, nem csak a 2. világháború végén.
Lengyelország utolsó 250 évében kb 60 évet volt független, az idő többi részében nagyrészt orosz megszállás alatt voltak. Érdemes kicsit utánaolvasni, hogy jobban megértse az ember, hogy a lengyelek elsősorban az oroszoktól félnek és a két ország jelenlegi kapcsolata sem felhőtlen.
Lengyelország is, ahogy kishazánk és Csehország, Szlovákia is, elsősorban az EU központi területeitől, legfőképp Németországtól függ gazdaságilag.
Azon a bizonyos levelezős március 15-én a BHKK-nak volt garmadával LUG-ja a 0-ponti bázison, meg a bakkák bent Várpalotán a Kossuthban. Mire eldöntötték, hogy menni kéne, addigra behavazódott a 0-pont is, nem jutottak ki a tetthelyre, PTSZ-es beavatkozás elmaradt.
Annal a bizonyos havazasnal a polgik, meg a helyiek nagyjabol meg is oldottak a feladatukat, nem is naluk volt a fo gond, hanem az M1-esen, ami allami feladat.
Az meg sima komcsi tempo, hogy hergelsz a sielok ellen. Latni, hogy megsem volt haszontalan a Nephadseregnek dolgoznod.
Az biztos oriasi eredmeny, hogy torvenybe hoztak, hogy segits magadon Isten is megsegit.
"...pláne, hogy a lengyelek az oroszoktól félnek, szükségük van egy komoly erőt felvonultatni képes szövetségre..."
Ne keverjük a Lengyel félelmet a Szovjet időszakban elkövetett sérelmekkel. Az Ukránokhoz csatoltak Lengyel területeket. Sztálin "tolta"arrébb a határokat az akkori Németország rovására. Sztálin nem Orosz volt!
Lengyelország inkább USA-Angol barát, mint Német. Jelen pilanatban legalább annyira utálják az Ukránokat, ha nem jobban, mint mi a Románokat.
Nem a "szövetség" védené meg egy esetleges Orosz inváziótól, hanem az USA! Az, hogy a NATO egy szövetség - azon belül az USA érdekei a dominánsak.
A Német "védelem" a NATO égisze alatt kiveri a biztosítékot a Lengyeleknél!
A katasztrófavédelem nagyobb tudásbeli , szervezeti, műszaki képességet jelölne, mintha csak simán tűzoltók lennének.
Elvileg, gyakorlatilag nálunk nem sok minden változott, csak a fízetési és a vezetői névsor lett sokkal hosszabb.
Szóval ezt némileg parasztvakításnak érzem.
Az emberek segítenek magukon, és másokon is vészhelyzetben. Erre számos példa akad.
Na de a katasztrófásoknak ez lenne a munkájuk,és ezért közösen fizetjük őket, miközben tudjuk, hogy a színvonal erősen vegyes képet mutat.
( Azt, hogy Józsi bácsi a 86'-os nagy télben kiásta magát a házából és bakonyi falujából ,azt azért ne vegyék bele a portfóliójukba, mert hajlamosak erre,.)
"...nem alakulhat ki Europa közepen egy veszelyes "gennygoc". Mindenkinek az lenne az erdeke, hogy ilyesmit kezzel-labbal megakadalyozzon..."
Nagyon optimista megközelítés és vélemény. Sajna az emberiség egy része nem így gondolja. Nem kell "gennygócnak" kialakulnia európában. Van éppen elég lázas terület...
Az Angol kilépés az EU-ból magával hozhatja a Lengyel-Cseh lazítást a közösségen belül. Az USA egyre nagyobb gazdasági (katonai) befolyást szerez ebben a két országban(is) Az Angol kilépésben jelentős USA ügyködés volt/van. A Német gazdaságot kell gyengíteni, ami viszont nekünk lesz kellemetlen. Aztán a Franciák majd kit fognak támogatni? Angliát? Németeket? A múlt jelen van mindegyik országban...Az EU gazdasága nem annyira hatékony és egységes, hogy felvegye a versenyt az USA-val vagy a távolkelettel...
...tényleg nem alakul (t) ki gennygóc amit nem akarnak "gyógyítani" hanem még mindig a szőnyeg alá söpörnek...
Pontosan ezt próbálom itt leírni, hogy komoly országokban nem mindjárt a katonaságért kiabálnak, mert megvan az a szervezet, és felszerelés ami kell, elegendő az árvizek, erdőtüzek, ipari balesetek stb. elleni védekezéshez, vagy a következmények felszámolásához. Amikor látjuk a kanadai , vagy Ausztrál erdőtüzeket, vagy árvizeket, nem a hadseregeket látjuk védekezni, hanem a polgári szervezeteket, akiknek vannak ehez gépeik, repülő eszközeik, felszerelésük, és embereik. Nálunk ha leesik 5 cm hó már mindenki a Honvédséget akarja, mert egy nyamvadt hómarója sincs senkinek.
Azért a németeket is érdemes lenne erről megkérdezni a rendszeresen elárasztott Passauban, Regensburgban és a többi kies városukban a Duna és a Rajna mellett.
Nem úgy tűnik, hogy sikeresebbek lennének az eltelt 20-30 évben, mint mi, a csóró magyarok.
A polginak a falujában van traktora és kotrója, sok helyen dózere is.
Vannak a faluban falusiak is, akik már láttak telet az életükben és van otthon lapátjuk, ásójuk, seprőjük is - gyakran a saját kisebb nagyobb traktoruk mellett.
Nekik kell szólni, ha nagy a córesz.
Magyarországon homokbánya is van elég.
Közútfenntartók detto.
Ezért ha a hó esni kezd, nem a Katasztrófavédelemre, nem a honvédségre és nem a qrmányra kell mutogatni.
Ha meg akkora córesz, hogy már senki nem bír a széllel/hideggel/hóval, akkor otthon kell maradni arra két napra, mire a katonák, vagy a következő melegfront rendet tesznek, de semmiképp nem kell a két gyerekkel, vagy a cimborákkal sielni indulni a behavazott, hófúvással befújt utakon.
Én éhesló pontosan értem mit írtak, azért is kérdeztem tőled, hogy neked mi a hazugság abban az írásban. De természetesen nem fogod leírni, mert nem ez volt a célod a hazugozással.
Felesleges olyan infrastruktúrát, gépeket, anyagi készleteket beszerezni, és olyan személyi állományt toborozni, kiképezni, állandó jelleggel fenntartani, amire szökőévenként, vagy ritkábban lenne szükség.
Sehol nem így oldják meg, mert gazdaságtalan és szükségtelen is.
A katasztrófahelyzetekre vannak tervek, szakértők, és tartalékok, számos esetben pedig önkéntesek és civil erőforrások is bevonhatók a jelen törvények szerint.
A társadalmi/technikai fejlődéssel együtt változó hazai szabályozás és a rendszerek működése azon kevés területek közé tartozik, mely komoly sikereket ért el az eltelt 50 évben - minden anyagi és szervezeti hiátusa ellenére.
Az a kiképzésért, és a katonák egyéni felszereléséért felelős katonai vezető, aki még mindig ezt a málhazsáknak nevezett szart, és a combot verő tártáskát adja a katonákra, az elhúzhatna melegebb égtájakra. Bezzeg némelyik tábornok, ha néha kitéved a gyakorlótérre, úgy néz ki mintha harcoló katona lenne.
A katasztrófavédelem nálunk leginkább a szájkarate felturbózásából áll. A tűzoltóknak is elegük lett, van a rájuk erőltetett, ültetett smasszerokból.
A 2013-as hókatasztrófánál a polgit hivogatták, hogy "na ,minden rendben van?", közben a polginek a töke tele volt, hogy segítség helyett csak dumálnak.
Se pénzt ,se paripát nem kaptak hozzá, mármint a plussz feladathoz, csak megint lett egy csomó új vezető beosztás.
Példát lehetne venni a német Technisches Hilfswerk-ről, szervezetileg, hatékonyságban, műszaki eszközökban:
Nyilván nem mindegy mit értesz "egy-egy nagyobb természeti katasztrófa" és "felszámolás" alatt, de az ismert, hogy az MH résztvevője volt a Magyarországot érő katasztrófák során a védekezésnek, a mentésnek, és a kárfelszámolásnak is - nem a teljes állományát és képességeit felhasználva, hanem a szükségnek megfelelő erők, eszközök és anyagok rendelkezésre bocsátásával.
Szerencsére hazánkat nem érte még olyan katazstrófa, mely a teljes MH bevetését igényelte volna.
Nem is szeretnék ilyet megélni.
Magyarországot jellemzően időjárási-, ebből hol közvetlenül, hol áttételesen következő árvíz/belvíz-, és környezetszennyezési (ebből a Tisza kommunális és veszélyes hulladékkal való folyamatos elárasztás folyamatos környezeti agressziónak is minősíthető) katasztrófák érték az eltelt évtizedek során.
Ebből számos történelmi távlatokban is példátlan méretű, kiterjedtségű volt és a társadalom, az állam - bevonva az MH-t és a honvédelem területi szerveit - a mentést megtervezte, megszervezte, számos esetben sikeresen végrehajtotta (az MH bevonásával) és hajtja ma is, a katasztrófák következményeket pedig felszámolta, az újjáépítést és a védelmi rendszeren, eljárásokon történő változtatást, fejlesztést végrehajtotta és folytatja is.
A katonai és állami vezetők képzésének része a felkészítésük és a területi védelmi szervezetek működnek ma is - számos esetben jól képzett, nagy tapasztnyalatokkal rendelkező tartalékosok bevonásával, vezetésével.
Nem bánnám, ha a politikai gyűlöletedet, előítáleteidet nem vetítenéd ki a Magyar Honvédségre,Katasztrófavédelemre, a helyi védelmi szervezetekre és a vészhelyzetekben számos esetben önkéntesen, ingyen közreműködökre, mert nem szolgáltak rá az eltelt évtizedek során.
"Nem a Honvédségtől kellene elvárni azoknak a munkáknak az elvégzését, amik a civil szervezetek feladatkörébe tartoznak."
Igen, nem a hadseregtől kell elvárni, de vannak olyan feladatok, amikre a civil szervezeteknek nincsenek vagy a rendkívüli feladathoz mérten nincs elegendő eszközük. A kétkezi munkaerőn túl, amit a több ezer katona jelent, azért PTSZ-el, meg helikopterrel, meg hasonlóakkal mérsékelten vannak a civil szervezetek ellátva és nem is kell nekik. Minek két párhuzamos kapacitást létrehozni?
Másképp látjuk a világot, van ilyen, de ezt sosem értem:
"Kilépni az EU-ból, a lengyelekkel, csehekkel, szlovákokkal együtt, kialakítani egy gazdasági és katonai szövetséget,"
Ennek az ég világon semmi realitása nincs, pláne, hogy a lengyelek az oroszoktól félnek, szükségük van egy komoly erőt felvonultatni képes szövetségre.
Tökéletesen leírtad a liberális nyugat európában zajló folyamatokat...
- Éghajlat változás miatt felerősödő népvándorlás. - már folyamatban van, de nem csak az éghajlatváltozás miatt, bőven van ott külső segítség is.
- A befogadó országok gazdasága túlterhelődik és kialakul a hiánygazdálkodás. - a következő 15-20 évben várható.
- Társadalmi elégedetlenség miatt felelősök és ellenségkép keresése, majd anarchista csoportok megerősödése, kialakulása. - ellenség már most is megvan: fehér, keresztény, heteroszexuális "képződmények". Az anarchista csoportokkal (antifa mocsok) sokszor már a rendőrség sem bír ma sem.
- Eleinte verbális, majd tettlegességig fajuló erőszak. (Kereszt, félhold, csillagok letördelése, kinek mi tetszik) - keresztényüldözés már megvan. Antiszemita bűncselekmények száma folyamatosan emelkedik
- Polgárháborús hisztéria keltése, majd egyre erősödő zavargások, fosztogatások kialakulása. - 40-50 éven belül várható, és az iszlám teljes győzelmével zárul.
A maradék nem fog bekövetkezni, nem lesz senki aki ebbe beleszólna.
Csak most nem tudjuk hova fogunk menekülni?
Nem menekülni kell. Kilépni az EU-ból, a lengyelekkel, csehekkel, szlovákokkal együtt, kialakítani egy gazdasági és katonai szövetséget, majd amikor nyugaton kezdenek elfajulni a a dolgok, kétsoros kerítést nyugatra is. Aknamezővel.
A katasztrófavédelemnek, jóval izmosabbnak kellene lennie minden tekintetben, de ugyanezt lehet mondani vízügyre, vagy a közútkezelőre is. Nem a Honvédségtől kellene elvárni azoknak a munkáknak az elvégzését, amik a civil szervezetek feladatkörébe tartoznak.
Jól érzékeled, hogy a Honvédség nem véd meg téged, ugyanis nem az a feladata. A te, vagy a családod védelmére vannak az őrző-védő, és testőr vállalkozások, esetleg a rendőrség. A Honvédség, és úgy általában a hadseregek feladata az ország területi egységének, szabadságának, sértetlenségének biztosítása, a betolakodók megállítása. Még katasztrófa helyzetben sem elsődlegesen a Honvédség feladata a következmények elleni védelem.
A Honvédség azt hajtja végre, amire parancsot kap, és azokkal az eszközökkel, és lehetőségekkel, ami rendelkezésére áll.
"Azonban jelenleg már egy-egy nagyobb természeti katasztrófát sem tudnánk felszámolni a hadsereg segítségével."
Pedig erre nagyon is szükség van, kb ez a hadsereg egyetlen értelme békeidőben. Műszaki alakulatok és különleges járműveik pl az árvízvédelemhez, helikopterek és helikopterek rogyásig, amik felhasználását már számtalanszor láthattuk a legváltozatosabb szerepkörben baj esetén.
Egyébként is meggyőződésem, hogy nekünk egy erős légvédelem, logisztika és gyors reagálású különleges egységeken kívül, nincs szükségünk semmi más hadseregre.
Egy közössegben nem csak egy orszag "egyeni" velemenye szamit ... hanem a közössegi erdek is szerepet jatszik.
(Az erös legvedelem meg mit jelentsen? Kivel szemben legyen erös? Az ugyanis a legtökeigenyesebb terület. Ilyesmit csak akkor lenne ertelme megvalossitani, ha a feladvanyt elöbb pontosan rögziteni lehetne. Egy "erös" legvedelem fenntartasa (megfelelö radarok, rakettak, (vadasz/szallito/bombazo)repülö1segek, mühódok, cybervedelem ...) sokkal többe kerülnenek, mint a jelenlegi tervezet ...)
Addig, amig Europa van ... es az orszag a NATO tagja ... nem alakulhat ki Europa közepen egy veszelyes "gennygoc". Mindenkinek az lenne az erdeke, hogy ilyesmit kezzel-labbal megakadalyozzon.
Semmilyet. Egyébként is meggyőződésem, hogy nekünk egy erős légvédelem, logisztika és gyors reagálású különleges egységeken kívül, nincs szükségünk semmi más hadseregre. Azonban jelenleg már egy-egy nagyobb természeti katasztrófát sem tudnánk felszámolni a hadsereg segítségével. (Jól megmutatta, mit tudott a honvédség 2015-ben, mikor a migránskannibálok először támadtak.)
Hosszú évek óta dolgozom, katonákkal, honvédséggel, honvédelmi minisztériummal... stb. Nagyon jól ismerem a hozzáállásukat, felkészültségüket és az eszközeiket.
Ezért teljesen biztos vagyok abban, hogy ha bármilyen kis előszele is jön annak, hogy a hazai szerveknek kell megvédenie engem bármi elől, akkor én azonnal elmenekülnék innen a családommal együtt! Ha életben akarunk maradni, akkor bizony ez az egy opció áll fen csak!
Nézd, a nyugat folyamatosan hozza be ezeket a rendkívül jól képzett, intelligens (IQ60) szakembereket, de valami érthetetlen oknál fogva, amint megérkeznek, elvesztik az összes szakértelmüket... Biztosan a kulturális "sokk" :D Úgyhogy el kell nézni nekik a tömeges nemi erőszakot, a fosztogatást, gyilkosságokat, szegények nem tehetnek róla, új nekik a nyugati világ :D
"Elvesztette a nemzetbiztonsági kockázatot megállapító biztonsági szakvéleménnyel kapcsolatos közigazgatási jogvitáját a belügyminiszter ellen Demeter Márta LMP-s (új rövid nevén: Zöldek) országgyűlési képviselő, értesült róla a Magyar Nemzet. A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elutasította Demeter keresetét, egyben 30 ezer forint kereseti illeték megfizetésére kötelezte. Az ítélet ellen fellebbezésnek helye nincs. ..."
"..... tavaly novemberben hivatali visszaélés miatt vádat emelt a Központi Nyomozó Főügyészség Demeter Márta ellena Pesti Központi Kerületi Bíróságon.
A vádirat szerint Demeter 2018. szeptemberben országgyűlési képviselőként a Magyar Honvédség működésével kapcsolatos adatokról szerzett tudomást, majd azokat a közösségi oldalán közzétette azzal a megjegyzéssel, miszerint a Magyar Honvédség a miniszterelnök közvetlen hozzátartozóját törvénysértő módon szállította.Amellett, hogy ez a közlés valótlan volt, Demeter Márta a törvényi kötelezettségét megszegve, nem nyilvános adatokat adott ki."
Folyik még egy peres eljárás Demeter ellen, közérdekű adat kiadása érdekében, mert Demeter a bukása óta titkolni próbálja a "szakértői" nevét, akik alaposan átverték és akiket közpénzen fizetett meg ezért.
Jól húzza az időt az ügyvédje, de a végén kiderül majd ez is.
Egy fenét megfizethetők, anno feltettem az összehasonlítást hogy mennyi egy daeses ( pótlékokkal, rezsit nem fizet, zsákmányrész, stb-stb) zsoldja és mennyi volt akkoriban ( 2013-14) egy magyar honvéd fizetése. Na vajon kinek volt több, mit tippelsz?:)
Az olyan "szakemberek" mint a képen tökéletesek ráhozni a frászt a civil lakosságra:), de egyébként...:)
Hát, ez egy dolog de hogy mit tesznek a "befogadók" illetve hogy milyen a "kibocsátó " ország társadalmának vagy magának a szűk közösségnek a hozzáállása, na az is számít.
Példa: anno 90-es években az albán menekültek be illetve be nem fogadása ( lásd olaszok, kanadaiak hozzáállása), vagy éppen a horvát falvak "menekült visszafogadó":) módszere ( nem volt ott, lelépett amikor mások ott haltak meg, na utána nem volt biztos hogy hazamehet kellemetlen következmények nélkül:)).
Szírek megint érdekes világ, ott vannak a sima gazdaságiak mellett azok akik iszlamistáék elől léptek meg, aztán akik a kormány elől, stb-stb.
Milos Attila őrgy(jobb oldal) és Kovács Gyula ales (bal oldal) dezertált a magyar királyi haderőből 2004-ben, Lengyel elvtársaink rendfokozatunk meghagyásával azonnal átvettek.
A világban a történelem, történt események,háboruk igazolják ezt lásd pl. a Jugoszláviai konfliktus, vagy a Sziriai.Nagyon sok család és "behivó"elöl elmenükölő férfi volt/van.
Nézzünk pár figyelmemre méltó részletet a HM hivatalos álláspontjából:
"...Kovács szakértő úr az interjú elejétől a végéig felületességét, hozzá nem értését, politikai elkötelezettségét és ezzel összefüggő rosszindulatát bizonyítja. A tényeket, az adatokat nem veszi figyelembe, nem ismeri vagy meghamisítja. Egyetlen politikai cél vezérli: hogy minél rosszabb színben tüntesse fel a kormányt és a honvédséget. Ha egy nyugalmazott katona beszáll a pártpolitikai küzdelembe, legalább arra figyelhetne, hogy a hadsereget ne rángassa bele, a volt bajtársait ne ócsárolja, főleg ne minden alap nélkül. ..."
"...Az Országgyűlés minden jogszabályi feltételt megteremtett ahhoz a célhoz, hogy az évtized második felére harmincezer hivatásos és húszezer önkéntes tartalékos honvédünk legyen, illetve a honvédelmi alkalmazotti jogviszonyból és a hadkötelezettség ötven évre emeléséből, a hadkötelezettek dokumentálásából adódóan, egy esetleges különleges jogrend esetén készen álljunk hazánk függetlenségének és a magyarok biztonságának, szabadságának megvédésére. Kovács úr ezt a szándékot, ezt az alkotmányos kötelezettséget gúnyolja ki, ferdíti el. Szerinte GyurcsányVadai tizenhét tartalékosa többet ért, mint a mostani kilencezer. És közben Horthy-nosztalgiának nevezi a két világháború magyar katonai hőseiről és polgári áldozatairól való megemlékezéseket. Igazi kommunista-gyurcsányi tempó.
Véleményünk szerint a nemzeti emlékezet a honvéd hősök és az ártatlan áldozatok sírjánál kezdődik. Gyermekeink elé őket, a hazájukért életüket áldozókat kell példaként állítani. Büszkék lehetünk arra, hogy a kormány a Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakmai iránymutatása alapján kétmilliárd forinttal támogatta a Magyarországon fellelhető első világháborús hadisírok rendbehozatalát. A temetőket fenntartó önkormányzatok és egyházak 308 pályázat keretében 23 970 hadisírt, 148 emlékművet, hét emlékparkot, hat művészeti alkotást és tizenöt kriptát vagy mauzóleumot újítottak fel. Most, a 75. évfordulón pedig a második világháborús hadisírok méltó felújításának ügyével fog hasonló szellemben foglalkozni a katonai emlékezetpolitika...."
A végtelen önreklámod ezen a topikon már meglehetős rég unalmas.
Olvastuk már soktucatszor. Pont olyan unalmas, mint az avitt, lejárt szlogenjeid, amikkel hiába házalsz sok-sok éve a médiaspektrum teljes skáláján.
Az önfényezéseid hosszú sorában olvashattuk, hogy te mindenhatóként virítottál a mára már csak nyomokban létezővé pusztított tüzérség alakulatának élén.
Mindenhez is értettél, értesz, a határvédelemtől, a haditechnikai K+F-en és felsőoktatáson át, a haderőszervezésig.
Ja.
Nem.
Bocsi.
Sokezer hivatásos és pa. társaddal együtt elküldtek, sokan túlélték ezt ép ésszel, miközben te azóta is toporzékolsz, mert senki nem kíváncsi rád, de leginkább nem vevők a kiváló ötleteidre.
Ezt jelenti a kifejezésed, hogy levitézlettél.
Az, hogy egy szélbalra távozott Vadai, vagy nemzetbiztonsági kockázati okból szintén (pártjából is) elhajtott Demeter napi politikai performansza a híveik többségét sem érdekli, evidencia.
Azokat pedig, akik jól-rosszul de harcolnak a megsemmisült MH életre keltéséért még kevésbé érdeklik ezek a hölgyek és a nekik "szakértőik" által lediktált véleményük.
Az azonban tényként bátran rögzíthető, hogy fogalmad nincs róla mit olvasott és mit nem Német Szilárd. Ellenben nem kellene sem őt, sem a topiklakókat hülyének nézned, amikor azzal dicsekszel, hogy te Juhász, Szekeres urakkal vívtál a népszabadságban - a saját pártjuk által tulajdonolt és fizetett újságjukban - bármit is ellenük és nem értük.
Amikor vízfejezel, hazaffyzol, kosicézel, szakágakat, alakulatokat, intézményeket, személyeket becsmérelsz, hozzánemértőnek, károsnak, értéktelennek, feleslegesnek, felszámolandónak címkézel, akkor bizony sérted volt kollégáidat, a honvédséget, no meg azokat a magyarokat is, akik értik azt a szó és fogalomkészletet, amivel a szélsőségesen magyarellenesek operálnak 130 éve.
Politikailag durván elfogult szélsőbaloldali kommentjeid megtöltik a topikot ezért a politikai függetlenséged nyilván csak egy vicc.
Jogod van ilyennek lenned, mielőtt félremagyarázná bárki.
Németh Szilárd a 2020-as költségvetéssel és ezen belül a HM költségvetésével is joggal büszkélkedhet.
Magyarország a gengszterváltást követő időszak leghosszabb fellendülését éli, gyarapodik az állami vagyon, csökken az államadósság GDP-hez mért relatív mértéke, a költségvetési hiány alacsony, a külker mérleg pozitív, az ipar és a GDP durván nő évek óta, a lakossági fogyasztással és az állam bevételeivel együtt, miközben a foglakoztatottság csúcsokat dönt, a munkanélküliség pedig rekord alacsony.
Sokan akik támogatják a jelenlegi qrmány erőfeszítéseit, szintén büszkék lehetünk a 2017-2018-as költségvetésre is, mert annak a zárszámadásából kiderült, hogy nem két kézzel szórtak a pénzt, hanem felelősen és takarékosan gazdálkodtak.
A kedvenc közhelyeidet használva: nem "vízfej" élte fel, nem rossz, a nato struktúráit nem szolgaian másoló szervezetek pazarolták el, nem általad kipusztítandónak címkézett szakágakra, fegyvernemekre, szakcsapatokra és persze nem is az általad olyannyira gyűlölt honvédegészségügyre, NKSZE-re költötték.
Nem emésztette fel a HM Rt.-k feneketlen bendője sem és nem is lopták el.
De te nem tudsz értékelni semmit, még a saját deformált kettősmércéddel sem.
Németh Szilárd államtitkárként gyakrabban találkozik és tanácskozik a miniszterével, mint te valaha is tehetted, ezért nyilván nem tőled kell megtudnia, hogy a mostani fejlesztési program nem ér véget 2026-ban, hanem folytatódik, remélhetőleg még évtizedeken át.
Ezen persze lehet gúnyolódnod - de ha reálisan tekintünk a Z2026-ra, akkor ez az a program, aminek nem csak füstje van, hanem lángja is, minden bajával, hibájával együtt.
Ezekről folyt itt már vita is bőséggel - de sajnos nem sok konkrétumot ismerhettünk meg - jórészt nem nyilvános információk ezek sem.
A tatai tüzér osztály 12 lövegének hadrafoghatóságára a te szavaidon túl NULLA forrásod van, ezért ezzel ne akard (itt se) kinevettetni magadat ezzel.
Azt a rossz szokásodat, hogy az általad megvetett személy/személyek nevével majomkodsz, bátran mellőzheted, mert ezzel folyamatosan megcáfolod a saját önreklámodban magadról hazudott jóindulatot, kollégáid iránt tanúsított tiszteletet és politikailag független objektivitást.
Az ténykérdés és nem pedig a te "megítélésed" kérdése, hogy Németh Szilárd ismeri a tárca állománytábláját és a kormánya szervezeti felépítését.
Ráadásul sokkal alaposabban és naprakészebben mint te, mivel neked sok sok éve semmiféle hozzáférésed, jogosultságod nincs (szerencsére) ilyen titkos, vagy nem nyilvános adatokhoz.
Ezért az ekézése kontraproduktív, mert a te tájékozatlanségodra világít rá.
Szerencsére mára már nincs olyan ellenzéki, vagy qrmánypárti szakértői csoport, ahol megtűrnének.
A szaksajtóból is kikoptál, a mértékadó média pedig már nem tolja az unalomig ismert bornírt közhelyeidet egyik oldalon sem - főleg, hogy az eltelt években végigházaltad a katyvaszaiddal a teljes médiaspektrumot. Az aktiv állomány persona non gratanak tekint ütegparancsnoktól, tűzszerészeken át, az NKSZE tanárain keresztül, egészen volt kollégádig, a volt vezérkari főnökig, mai miniszterig.
PZH értekelése ezért pontos volt, ha nem is ilyen hosszú:
Amit technooptimistanak nevezel, az nem mas, mint a felgyorsult technologiai forradalom következteben elöallo NEMLINEARIS fejlödes. Az pedig azt jelenti, hogy pl. 2020-2030 között akkora valtozas törtenik a katonai rendszerek területen, mint amennyi mondjuk az elmult 60-70 evben törtent.
Hogy miert? Hat azert, mert bizonyos technologiai parameterek (felvezetök fejlödese, savszelesseg, rendszerintegracio, ...) evente 30-40%-ot fejlödik.
Ennek következmenye az, hogy ami informacioval függ össze ... azok a rendszerek föbb technologiai tulajdonsagai ~10 ev alatt ~30-40-szerezödnek.
Marpedig ilyen kepessegü "epitökockakkal" mar teljesen mas tipusu rendszerek epithetöek ... es ezeket meg is fogjak epiteni.
Nem kell csodat varni, hanem tudomasul kell venni, hogy ami "informaciova" tehetö (a katonai rendszereknel ez szinte korlatlanul növelhetö), az a rendszerek alapvetö tilajdonsagait döntö mertekben transzformalja az elkövetkezendö evekben.
A legtöbb katonai rendszer területen (ami radarokkal, vezerlesekkel, rakettakkal, informacioaramlassal ... függ össze) teljesen elörelathato es gyorsulo ütemben forradalmi valtozasok varhatoak.
Ha ket fel "összecsap", akkor a technologiai különbseg lesz a döntö (legalabbis a konfliktus elsö napjaiban ... marpedig egy fegyveres konfliktus az elsö nappal kezdödik). Ha egy kormany a sajat nepet kivanja hajkuraszni, ahhoz böven elegendö lenne pl. a T-34 is ...
Érdekesnek tartom ,hogy Japán benne van a top 10-ben.Azt tudtam ,hogy jól kiképzett és felszerelt a japán sereg csak azt nem hogy a top10-ben benne van.
Sajnos egyéb elfoglaltságok miatt nem tudok egyfolytában a fórumon lógni és ide írogatni, de ma van a szabad foglalkozásos napom:), szóval több hsz-re próbáltam egyszerre válaszolni. Elnézést ha valaki kimaradt a felsorolásból:)
De a lényeg remélem átment: leendő sorállomány szempontjából Európa szerte szar a helyzet, nem is annyira eü okok, létszám, stb-stb hanem a fejekben van a baj. Az hogy a MH -nek van egy plusz lehetősége sorozásra ilyen szempontból az szvsz pozitív dolog.
A támogatások ügyében nem értek egyet, az első linkedben le van írva mi a lényeg:
"legyen egzisztenciális, anyagi értelemben is megalapozott a kisebbségi lét, (...) és meg tudjuk haladni azt a súlyos kihívást, amely az elvándorlás formájában sújtja a határon túli területeket"
Most csak a MH szempontjából: lehet választani egy besorozható határon túl élő magyar állampolgár ( aki tudja mivel járna ha Magyarországot eltörölnék a térképről, kezdve az általad kifogásolt vállalkozói támogatástól az óvodával folytatva stb-stb szóval oda a hátországa) vagy pld. egy délvidéki aki a skandináv államokban él, na utóbbit szedd elő ha tudod.:).
Egy magyar állampolgársággal rendelkező még akkor is besorozható lenne ha menekültként érkezne ide ( Mo.):)
Szerintem nem kidobott pénz, de mindenki a maga véleményével:)
Ha az az eredeti feltevés , idézlek:
"Különben eredetileg az eredeti felvetés az volt, hogy minden magyar állampolgárnak, legyen az külhoni, vagy anyaországi, ugyanazok a jogai, és a kötelezettségei Magyarország védelmével kapcsolatosan."
Megmondanád milyen felmérésre, stb-stb alapozod ezt a véleményedet? Most nem a szokásos határon túl magyarok iránti "jóindulatodra" vagyok kíváncsi, mert azt már bemutattad:)
Érdemes megnézni mi is a helyzet a szövetségeseinknél, plusz hogy nem is arra vonatkozott a kérdés hogy hajlandók-e harcolni valamely keleti szövetségesükért- mert hát ugye ők is NATO tagok- hanem konkrétan a saját hazájukról volt szó.
Mielőtt nekifogtatok volna a kinti magyarokat cseszegtetni, érdemes lett volna elgondolkodni hogyan fogjátok hazahozni és besorozni a londoni mosogatókat és nápolyi pincéreket, izraeli mindeneseket , illetve a saját itteni állományt, mert itt sem valami rózsás a helyzet ilyen szempontból. Utána meg logikus a kérdés: miért kellene áldozatokat hozni a kintieknek ha az itteniek ( akik természetes jogként kezelik azt amit te felrósz hogy megadnak a kintieknek...) nem hajlandók megvédeni a sajátjukat?
Amit itt emlegettek "mint bármely ok" abban benne van az is hogy az ellen ( és/vagy a szövetségesei) egyből internálják a magyar állampolgárokat, illetve lezárják a határokat? Mert ha ezt belevetted, akkor az már az alattomosság kategória, pofátlan terelés...
Eddig is harcoltak erdélyiek magyar hadseregben ( láss csodát, még akkor is amikor nem kaptak " milliárdos támogatásokat":)), ezután csak annyi a kérdés hogy hányan - mert ez meg attól függ hogyan sikerül felhergelni ellenük az anyaországi közvéleményt párhuzamosan a kintiek elidegenítésével-pont ezt teszi most néhány párt, éljen az ellenzék:)
Mert pld. nagyon vagány lehet összevigyorogva szelfizni Bruxelles-ben egy ex-VR ( Vatra Romaneasca) góréval, csakhogy hosszú a memóriájuk a kintieknek és még emlékeznek mit hoztak össze vátrásék 90-ben Marosvásárhelyen. Aztán lehet sopánkodni hogy nem nyitottak a liberális eszmék iránt:), vagy miért is utálják annyira Fletóékat 2004 óta:)
A hsz az ufólátó és kosicézó fórumtársaknak is szólt:)
Másik: hogyan tudná fogadni a MH-ség minősített esetben nem csak a határon túlról besorozottakat és önkénteseket, mert addig ameddig nincsenek meg a feltételek ( felfegyverzés, kiképzés stb-stb) addig az egész kérdés csak elméleti, alkalom egy pártpolitikai termékbemutatóra:)
Szilárd úrhoz néhány megjegyzés. Egy volt tü dd pkh, aki 38 év szolgálat után egy olyan dandárból megy nyugdíjba amelyik kész volt az átfegyverzésre olyan szinten, ha kap új eszközt, egy hónap múlva vállalta volna a NATO kompatibilis rendszerbeállító lövészetet, az miért lenne levitézlett? Sem Vadai, sem Demeter nem nyilatkozott úgy hogy látta volna a Zrínyi 2026-ot. Politikailag elkötelezett a "szakértő". Szilárd úr nem olvasta azokat a csörtéket, amelyeket Juhász, Szekeres urakkal vívtam a Népszabadság hasábjain. Bántom volt kollégáimat, a honvédséget. Soha! Mindig az alkalmatlan vezetést, a felszámoló biztosi funkciókat betöltő minisztereket támadtam. Szilárd úr a 2020-as költségvetéssel büszkélkedik. Büszkék lehettünk a 2017-2018-as költségvetésre mindaddig, amíg be nem következett az igazság pillanata, a zárszámadás. A zárszámadásból 100 milliárdos maradványok derültek ki. Várjunk októberig a 2019-es zárszámadásra, megint az igazság pillanata lesz, nincs bennem semmi optimizmus. A térség meghatározó... Szilárd úr figyelt-e miniszterére, aki egy nagyköveti megbeszélésen már nem 2026-ról, hanem 2030-ról beszélt. Késünk elvtársak, késünk? A szocik a hibásak! A tatai tüzér osztály 12 lövege 2010-től 2019-ig amortizálódott 4 lövegre. (a St. Barbara napon már csak három volt!) Lassan Blazius Hautzinger von Jásdnak több működőképes lövege lesz mint Bartók Barnabás alezredesnek. Az megítélés kérdése, hogy Maróth Gáspár med. univ. kormánybiztos, vagy én értek jobban a hadügyekhez. A döntést a kollégákra bízom. Szilárd úr nem ismeri a tárca állománytábláját. A KNBSZ nem alárendeltje a MHP-nak. Ha a felderítő csoportfőnökség a KNBSZ alárendeltje, akkor nem alárendeltje a MHP-nak.
Az pont hét éve volt. Számokkal dobálózól úgy, hogy komolyan vehető vezérkari végzettséged nincs, törzsben nem szolgáltál, ezért vízfejezel. Talán magad sem tagadod Kobra ( negatív becenév , mert fonokot, beosztottat megmartál), hogy háborúra békében kell felkészülni. Törzset, parancsnokot nem akkor kell találni. Tüzér dandár pkh. szép beosztás volt, de nem hadműveleti stratégiai. Béka perspektíva zavarja a tisztánlátást. Tudod, ha tényleg érdekelne a hadsereg, akkor igazi vezetőként a volt beosztottjaidrol is szolnal néha. De csak te voltál és vagy az ász. Szánalmas! Fedező gerinc mérés szalaggal. Profi! Mi az oka, hogy volt parancsnokaid, beosztottjaid véleménye nem igazán pozitív rólad? Ha nem tudsz segíteni, miért ártasz? 160 cm tömény rosszindulat vagy, kár érted.
A HM részletes létszám adatai a 2013-as költségvetés zárszámadás indoklásából kihámozva:
A HM tárca részletes létszám adatai szervezetekre bontva Szervezet Tábla Tényleges Tiszt Altiszt Kormány Állami Közalk Szerződéses szerint létszám tisztviselő vezető legénység HM 511 488 334 6 146 2 HM egyéb 640 696 266 45 25 360 HM FHH 336 160 74 12 74 HVK közv 3962 4104 949/471 1135/59 958 532 ÖHP 15866 14835 2459 5296 2158 4922 KNSZ 815 791 MH Eü Közp 3369 3369 320 337 2693 19 Gábor Dénes 18
Összesen 25517 24461 4402/471 6825/59 31 146 5856 5907
A HVK közvetleneknél a törtjel alatt a hallgatói létszám van feltüntetve. A tényleges létszám nem igaz, nem tartalmazza a béke hiányokat. A béke hiány Hende 2014-es HRB meghallgatásán elmondottak szerint 5921 fő. Tételezzük fel, hogy ebből legalább 5000 Fehérvár alárendeltségében van. Akkor Fehérvár tényleges létszáma csak 9835 fő. Ebből legalább ezer fő biztosan központi szerv, amit Fehérvár alá szuszakoltak enyhítendő a vízfej létszámát. A végrehajtók létszáma ezek szerint 8835 fő szemben a vízfej 9608-as létszámával.
Nem megkapják, bár felmerül bennem a kérdés, hacsak ez nem egy vakulj paraszt, ne láss tót manőver, akkor hol tervezi a magyar honvédség katonái bevetését légimozgékonyságú csapatok ellen, ha egyszer ilyen Opfort állít fel. Asszem ilyen még az amcsiknak sincs Hohenfels-ben.
Kettő: ha csak most ismerkednek ezekkel az alapdolgokkal, az . Három, ha felszerelés és fegyvercsere, akkor ugye eu már a ahrci alakulatoknál megtörtént, vagy ez az egység az álcázott magyar rangerek?
A Vezérezredes (aka hadseregtábornok) - ugye a vezérkari főnök. Ez a rendfokozat azt feltéelezné, hogy legalább egy hadsereg méretű erőnek parancsnokol, de ez a 90-es évekközepe/vége óta nincs így.
Az indokolt az Altábornagy lenne.
Altábornagy (3)
Altábornagy - (aka hadtesttábornok). Ez feltételezi, hogy van három hadtest méretű erőnk. De az egész hadsereg (volt) kb. akkora, mintegy kisebb hadtest.
Az indokolt szám 1 vagy 0, a vezérkari főnök.
Vezérőrnagy 14
Vezérőrnagy (aka Hadosztálytábornok). Ez ugye 14 hadosztályt feltételez, vagy mondjuk 12-t + egy vezérkari törzs vezetőjeként 1 esetleg fegyvernemi vezető (légvédelem)
Az indokolt szám 1 vagy 0, a vezérkari főnök.
Dandártábornok (33)
Ez ugye 33 dandárt feltételez, vagy mondjuk 31-et + 1 fegyvernemi vezetőt (légierő vagy légvédelem) ill. vezérkari törzs vezetőjét.
Szóval szerintem az indokolt ma ez lenne:
VKF: vezérőrnagy, max altábornagy
2 v 3 dandártábornok (bár ugye a könnyű dandár legfeljebb ezred méretű), esetleg a katonai elhárítás, vezérkari törzs és légvédelem élére egy-egy dandártábornok.
Tehát összesen max 6 dandártábornok és 1 altábornagy.
Árpád Seprődi Kiss Kovács Gyula rendszeresen állít és ír le akkora baromságokat, hogy neki lehet dőlni, valamiért azonban mégis újra és újra megkérdezik meg platformot adnak neki.
mert azt mondja, amit hallani akarnak :D senki nem álltja hogy a Honvédségnél minden a legnagyobb rendben, de annyira nevetséges hogy egyesek (pl. a nyá. alezredes úr) minden egyes fűszálba belekapaszkodnak, ha úgy bele lehet kötni valamibe. :D
Három hete kezdődött az MH Bakony Harckiképző Központ Ellenerő Századának szakharcászat felkészítése a hajmáskéri kiképző bázison. Ennek során az alegység katonái arra készülnek fel, hogy szakaszkötelékben légi-mozgékonyságú műveletet hajtsanak végre.
.....
A felkészítés elméleti részében a híradó kiképzés keretein belül a HARRIS rádió kezelését sajátították el a katonák, emellett pedig az éjjellátó használata, illetve a CZ fegyverek ismerete is a tananyag része volt....
Latom, a minuszpontnyomkodoknak a fogvatarto intezet onallo 7veget engedelyezett ... es igy, elszabadult hajoagyukent szabadon kielhetik ilyen iranyu ösztöneiket (is). :-(
Ez 2005-ös adat, nem örültek neki, hogy az akkori KIAK kiadta nekem, én meg megjelentettem a Népszabadságban. Két évvel korábban is publikáltam ezt a táblázatot, akkor az alezredesek voltak legtöbben. Képzeld, ha ma szereznék egy ilyet, Németh Szilárd hogy lebirkózna a törvény erejénél fogva. Demeter Márta csak kérdezett, egyből nemzetbiztonsági kockázat lett belőle.
A Magyar Honvédség állománykategóriái és rendfokozati struktúrája
Állomány kategória
Rendfokozat Létszám
Vezérezredes 1
Altábornagy 3
Vezérőrnagy
14
Dandártábornok
44
Ezredes
389
Alezredes
1355
Őrnagy
1711
Százados
1509
főhadnagy
802
hadnagy
728
összesen
6556
Tiszthelyettes
főtörzszászlós
17
Törzszászlós
367
zászlós
1689
főtörzsőrmester
3159
Törzsőrmester
2347
Őrmester
1493
Összesen
9072
Legénység
Szakaszvezető
*
Tizedes
*
Őrvezető
*
Kiképzendő honvéd
307
Összesen
7776
Közszolgálati alkalmazott
Köztisztviselő
171
Közalkalmazott
6706
Összesen
6877
Tanintézeti hallgató
850
Mindösszesen
31131
(1.számú táblázat)
*nincs adat, mert napról napra változik, de minden illetékes véleménye megegyezik abban, hogy a kategórián belül a szakaszvezetők aránya meghaladja a 70%-ot, ez pedig nem egy örökölt torzulás.
Mindkét ország alapvetően monoetnikumú, a kelet-ázsiai országok pedig emellé kifejezetten kollektivisták, erős hagyománytisztelettel.***
A Dél-Koreai/Japán/Tajvani iskolákban elég komoly a fegyelem, a diákok maguk után takarítanak, számos cikk írta, hogy bizony előfordul, hogy reggel 6-tól este 8-ig az iskolában vannak. Nem egy liberális mennyország...
ON
Ez egyébként egy esetleges háborús vészhelyzetben is nagyban segítené őket
A Blackwater-es történetre van valamilyen hivatkozásod? Csak mert én olvastam a Blackwater-es fickó önéletrajzi könyvét, és nem látom, hogy boldog-boldogtalant
(3) Rendkívüli állapot idején vagy ha arról megelőző védelmi helyzetben az Országgyűlés határoz, a magyarországi lakóhellyel rendelkező, nagykorú, magyar állampolgárságú férfiak katonai szolgálatot teljesítenek.
Ergo ha ez a helyzet előáll, a katonanőket leszerelik?!
Felraktam régebben a honvédelmi törvény módosításával kapcsolatos egyéb módosítások 72 oldalas saláta törvényt, ebben volt benne pl. hogy a HM-HM EI Zrt szimbiózist(parazitizmust?) felszámolják, nemzeti vagyonkezelőhöz megy, mi több, lesz egy metamorphózisa védelmi beszerzési ügynökség Zrt.-vé. Ebben pl. lett volna lehetőség a behívhatók nyilvántartásával kapcsolatos résznél utalás arra, hogy a HM toborzó irodákat hoz létre Uzsgorodon, Kosicén, Cape Townban.
Némi különbség a jogok és kötelezettségek között magyar állampolgárok között, az ún. ALAPTÖRVÉNY szerint (már ha olvasta és értelmezte valaki), kifejezetten e topik témájában:
XXXI. cikk
(1) Minden magyar állampolgár köteles a haza védelmére.
(2) Magyarország önkéntes honvédelmi tartalékos rendszert tart fenn.
(3) Rendkívüli állapot idején vagy ha arról megelőző védelmi helyzetben az Országgyűlés határoz, a magyarországi lakóhellyel rendelkező, nagykorú, magyar állampolgárságú férfiak katonai szolgálatot teljesítenek. Ha a hadkötelezett lelkiismereti meggyőződésével a fegyveres szolgálat teljesítése összeegyeztethetetlen, fegyver nélküli szolgálatot teljesít. A katonai szolgálat teljesítésének formáit és részletes szabályait sarkalatos törvény határozza meg. *
(4) Magyarországi lakóhellyel rendelkező, nagykorú magyar állampolgárok számára rendkívüli állapot idejére - sarkalatos törvényben meghatározottak szerint - honvédelmi munkakötelezettség írható elő.
(5) Magyarországi lakóhellyel rendelkező, nagykorú magyar állampolgárok számára honvédelmi és katasztrófavédelmi feladatok ellátása érdekében - sarkalatos törvényben meghatározottak szerint - polgári védelmi kötelezettség írható elő. *
(6) Honvédelmi és katasztrófavédelmi feladatok ellátása érdekében - sarkalatos törvényben meghatározottak szerint - mindenki gazdasági és anyagi szolgáltatás teljesítésére kötelezhető. *
Gondolatkísérlet: Magyarország és Románia hadban áll. A legutolsó kötelezettséget (mindenki) a székely magyar állampolgárok hogy a rákban teljesítik? Na és Soros?
A délszláv háborúban valóban részt vettek magyarországi önkéntesek - védték az ottani magyarok földjét...
Egy korabeli értékelés szerint mintegy 300-350 magyar állampolgár állt be zsoldosnak; nagyobb részt a horvátok, kevesebben a szerbek oldalán. Az elemzés szóhasználatát idézve a "társadalom alsóbb rétegeiből" kerültek ki. Napidíjat kaptak illetve lehetőséget a zsákmányolásra. Ez utóbbi volt a motiváló erő.
Az elhíresült Edouardo Rosa Flores magyar többségű, nemzetközi különítménye privatizálta többek között a borovói cipőgyár több vagonnyi raktárkészletét is.
Ahogy az Első Világháború veteránjainak egy része is a Tanácsköztársaság, majd utána a Spanyol Polgárháború, szovjet-orosz vérengzések során élte ki hajlamait - a délszláv önkéntesek is folytatták a kalandozást. A volt Szovjetúnióból kikerülő hasonszőrű társakkal a Francia Idegenlégiót célozták meg, majd az ottani fegyelmet nehezményezve sokan közülük a CIA fennhatósága alatt működő Blackwater vállalkozásnál kötöttek ki.
Ez fegyveres magántársaság az őrzés-védésen túlmenően a gazda igényeit fenntartások nélkül, általában következmények nélkül teljesíti. Jó a fizetés, de mivel jelentős az amortizáció - igénylik a katonailag képzett munkatársak jelentkezését.
Ez is lehet egy perspektíva fegyveres polgártársaink számára.
Én el sem kezdtem volna ezt bevezetni, aki nem ebben az országban él/életvitel szerűen az ne/nem szavazhat. Pl. az USA-ban élők honnan tudnák hogy mi történik itt az országban napi szinten,csak a nagyobb eseményeket közvetiti az ottani média, és ez nagyban befolyásolja hogy kire,melyik pártra szavazzon stb.,de még a környező országokba se érkezik minden hirek hozzájuk.Ezen felül nem itt élnek,nem itt adóznak,természetesen már a kommunizmusnak vége ,és ha bármelyik külhoni magyar be akar jönni letelepedni az ajtó nyitva áll előttük és utánna szavazhatnak/szavazhatnának.És akkor hogy a honvédségnél maradjunk kutya kötelességük lenne bevonulni a seregbe ha azt a haza ugy kivánja.
"Es a legnagyobb strategiai erteket nem a harckocsi gyarak allitjak elo, hanem a tanarok, mert nehany evtized mulva az fogja meghatarozni az orszag erteket, hogy ok most mennyire jol dolgoznak."
Köszönöm, hogy ezt a mondatot itt , ezen a fórumon leírtad.
"Kis ország-kis hadsereg, nem lehet a francia-német-Usa haderővel összehasonlitani."
Ahogy Gyula is irta: de, osszehasonlithato.
Annak kellene lennie, sot nem csak osszehasonlithatonak, de az azonos nevu komponenseknek (ertsd: szakasz, szazad, zaszloalj) azonos ertekunek kellene lennie.
A jugoszláviai háború idején elég sok magyar lelépett onnan nyugat Európába, vagy ide Magyarországra, volt aki beült itt egyetemre hallgatónak, hogy ne minősüljön jugóban katonaszökevénynek. Akik eljöttek onnan, nem védték meg a szülőföldjüket. Helyettük mentek innen magyar önkéntesek megvédeni az eljött magyarok földjét. Na ez milyen dolog?
Akkor meg is érkeztünk a következő kérdéshez. Ha valamelyik okból nem lehet a külhoni magyarokra számítani az ország védelme érdekében, akkor miért ad a magyar állam a külhoni magyarok szavazati jogán keresztül beleszólási jogot Magyarország életébe, illetve a honos magyarok életébe? Nem kellene talán ezt a jogot megszüntetni?
Pontosítanám, nem méretben kell partnernek lenni, hanem az a kevés, amit létrehoztunk az minden körülmények közt(szimmetrikus hadviselés, béketámogató műveletek) súrlódás nélkül beilleszthető legyen egy szövetséges multinacionális kötelékbe.
A mostani korosztály már mind 2.3. generációs magyar(a nagymagyarország szétszabdalása után)akik ott nőttek fel ahol ,ott vannak a rokonai ahol, és keveredtek is a "helyi" nemzetekkel.
Válaszolva kérdésedre SZERINTEM csak esetleg akkor lehetne "rájuk" számitani ha pl. azért harcolnának hogy Mo-hoz csatoljuk a területüket.egyéb esetben nem és a jelenlegi politika szerint nem is kötelezhető rájuk ,hogy a hazáért(magyarországért)"ontsák" a vérüket,.független attól hogy az anyaországtól milyen pénzt, támogatást kaptak,kapnak.
Az imperalistákra mért döntő ellencsapásunk,támadásunk sikere(hadgyakorlat,tervezett stb.)javarészt mindig függött a szocialista testvéri hadseregek és a Szovjetuniótól,
hisz a VSZ a szocialista "védelmi koalició" amely a világpolitika legfontosabb térségében kivánja a békét és a biztonságot megteremteni,megóvni,garantálni..
Tehát nem tévedek nagyot, amikor azt mondom, hogy külhoni magyar nemzetiségű testvéreim az elsők a sorban, amikor több száz milliárd forintos támogatás átvételéről, vagy például ingyenes magyarországi utazgatásról van szó, de amikor sz-ban lesz a magyar haza, akkor ne számítsunk rájuk.
Természetesen vannak kötelességek is az ország adta lehetőségekhez képest.Kis ország-kis hadsereg, nem lehet a francia-német-Usa haderővel összehasonlitani.A megfelelő Nató erő felajánlást biztositani kell az ország nagysága,gazdasága,politikája,jóléte arányában.
Megjegyezném a VSZ-ben is voltak kötelezettségek és ha valamiből rosszul álltunk(katonai tervek,hadgyakorlatok,támadások szervezésekor),válasz:majd a szovjetek segitenek ,adnak stb.
sehogy,egy-két erdélyi emberrel beszéltem mikor nyaraltunk egyszer-kétszer erdélyben hasonlókról beszélgettünk, nekik az a szülő otthonuk nem fogják otthagyni hisz ott élnek(az más kérdés hogy nemzetiségük magyar).
Amit a 153427-ben leírtam, az arról szól, hogy lehet a vonakodó szövetséges, szegény rokon, vízhordó szerepből áttérni a partner szerepre. Ha egy partner felkiált, hogy help!, akkor mindenki önzetlenül rohan a segítségére. Ha egy vonakodó, stb. rimánkodik, akkor a segítségnyújtást megfontolás tárgyává teszik. A saját katonáink méltósága, tartása is fontos lenne, ha partnereink meglátnak minket négy D 20-szal Grafenwöhrben, akkor az ne az "analóg rendszerek diadala" legyen a hálózati hadviselés felett, mert a partnereink tisztán látják, hogy ez a jamaikai bobcsapat.
Ez annyit módosult most januárban, a minimálbér emelés miatt, hogy középfokú végzettséggel a kezdőnek és a 32 év elismert jogviszonnyal rendelkezőnek is 210600 Ft bruttó a fizetése. A 33 szolgálati év elérésekor kezd emelkedni 213150-re. A szakképzésben elég sok ilyen ember is van, ugyanis a szakmát szakemberek tudják megtanítani. A 30 év körüli gyakorlat az 50 év körüli szakembert jelent, ha egy ilyen ember úgy dönt, hogy elmegy szakoktatónak, ma ennyi pénzt fog kapni, illetve nem kap ennyit, mert ez a bruttója. És igazán jól a szakmát egy nagyon jó szakember tudja ill. tudná átadni. Ezert van ma az a legtöbb iskolában, hogyha valaki beesik hozzájuk hogy oda akarna menni, majdnem biztos hogy felveszik.
Főiskolai és egyetemi végzettséggel is ugyanezzel a 210160 Ft bruttóval kezd egy tanár. 20 év gyakorlattal egy főiskolát végzett 274ezer bruttó, egyetemet végzett 300400 Ft bruttó. A konkrét táblázatot nem szúrom be.
Ezt lassan be kellene fejezned! A leírtak alapján feltételezem, hogy nem vagy képben a tanitás, a tanulás, az ismeretszerzés tudományos hátterével. Azok az országok, akik az oktatási rendszerük, és módszerük segítségével lettek valakik, például Finnország, vagy Dél-Korea, rengeteg pénzt és energiát fektettek az oktatásba. Ez nem azt jelenti, hogy a szülök otthon a konyhaasztal mellett tanítgatják a gyereküket.
Magyarország ma elégtelen mértékben fordít erőforrásokat az oktatásra, mert bizonyos körök ki nem mondott igénye a minél nagyobb tömegű, alig iskolázott bérmunkások rendelkezésre állása.
De ez már kezd olyan károkat okozni Magyarországnak, amit évtizedekig nem lehet kiheverni.
10 évtől fölfelé ma olyan lehetőségei vannak a gyerekeknek/diákoknak a tudás ingyenes - oké, egy számítógép meg egy netes előfizetés kell hozzá - megszerzésére, amik az én korosztályomnak még nem voltak.
Ez a(z angol) nyelvtudásra is igaz.
10 év alatt pedig egy gondoskodó szülő tudja helyettesíteni a tanárt, elég sokan megtanítják írni/olvasni a gyereket még 6/7 éves kora előtt.
De persze ebbe időt és energiát kell feccölni.
Bármennyit költhetnek az oktatásra, aktív táblákra, tanári fizetésekre, csinálhatnak bármilyen tantervet, ha a dák sz*ik a tanulásra.
Ezt értem. Csakhogy van közben egy országhatár. A másik ország (amely hazája jelen alanyunknak) nem biztos, hogy kézbesíti a behívóparancsot, hisz ott is dolgoznak szakszolgálatok. Ezért aztán alanyunknak fogalma sincs róla, hogy őt hívták.
És ilyenkor melyik haza a haza egy kettős állampolgárnál?
Anya csak egy van... Haza lehet kettő?
Vagy az ilyen eset nemzetbiztonsági kockázat? Hogy van ez? Nálunk is egy rakás Erdélyből átjött ember lett államtitkár-miegymás. Simán. Van nekem véleményem erről, de most nem írom le, maradjunk az első kérdésnél.
Pedig nem bonyolult a kérdés. A magyar törvények értelmében minden 18. évét betöltött magyar állampolgárságú férfi, aki egészségileg alkalmas, sorkatonai, ennek letöltése után pedig tartalékos szolgálatra kötelezett. Ez a szolgálat 2004-ben nem szűnt meg, csak békeidőre vonatkozóan felfüggesztésre került. Minősített időszak, például háborús helyzet kihirdetésekor azonnal meg lehet kezdeni a fiatalok sorkatonai kiképzését, és a tartalékosok behívását.
A törvény magyar állampolgárságú férfit határoz meg, mit sorkatonai szolgálatra kötelezettet, de nem mond olyat, hogy a határon túli magyar állampolgárságú fiatalokra ez nem vonatkozik. Tehát-elméletileg-kaphatnak katonai behívót a külhoni magyar állampolgárok?
Törvényeink szerint minden magyar állampolgár kötelessége a haza védelme.
a határon túli magyar állampolgárságú fiatalok tízezreivel számolnának-e, mint sorkatonai szolgálatra kötelezettel?
Ezt hogyan lehetne megoldani? Hiszen ha másik országban él életvitelszerűen, hogyan fogod bevonultatni, ha esze ágában sincs átlépni a határt? Nem értem a jogi hátterét ennek. Ha meg mégis átjön, akkor az otthoni törvényeibe ütközik, nem jelenik meg a munkahelyén, stb. Hm?
Magyarorszag lakossaga az EU lakossaganak a ~2%-a. Az EU-nak semmi szüksege nincs ennek az ~50-szeresere, egy összesen ~4 millios hadseregre (plane nem a XXI. szazadban). Minek kellene ilyesmi? Oroszorszag fegyveres eröi is ennek csupan a töredeke ... ~1 millio alatt maradnak es nem kis területen oszlik el ez a szam ...
Tudni simán tudna, kétszer ekkorát is. Anyagilag. Abban már nem vagyok olyan biztos, hogy embert mennyire tudnának szerezni, bár ha jó a felszerelés nyilván vonzóbb a pálya.
OFF
Az egészségügy elsősorban az emberek egészsége miatt van padlón, amiről leginkább saját életmódjuk tehet.
Az oktatásba nem pénz kellene, hanem motiváció. A gyerekek/diákok többségét már nem érdekli amit az iskolában tanul és a szülők jelentős része sem partnere az iskoláknak.
A most felnövő fiatalabb generációk kis létszámúak, és ha jól csinálnák meg a sorkatonaságot - pl. Finnország - a többség akár még szerethetné is + társadalmi nevelőhatása is lenne.
A legtöbb gazdaság lassuló növekedési tendenciát mutat.
"Amit én írok, az 5 hadosztály (összesen 10 dandárral és 15 ezreddel), részben műveleti tartalékosokkal feltöltve, ez lenne tokkal-vonóval, katona-zenekarral együtt 80 ezer fő."
Jobb lenne, ha M.o. a nagyon is véges emberi ,szellemi és anyagi forrásait nem ilyen baromságokra pazarolná el ( mikor szó szerint ég a Föld ), és 128 fontosabb dolog lenne ennél ( az országban is ).
"Mondjuk inkább 5-6. Annyit ki tudnánk köhögni érdemi életszínvonal változás nélkül."
Szerinted. Ha még beleszámoljuk a foci+stadion százmilliárdokat, + az intézményesített korrupciót, akkor már egyszerűbb ha bevezetik a hadikommunizmust az országban.
Fizetés helyett egy marék rizs, + napi 12 óra közmunka a hadiüzemekben, a lőszergyárakban, mert az olyan jó + kijárási tilalom és statárium + efharmincötös farokhosszabbítók, vagy száz darab.
A Föld az Univerzum elmegyógyintézete, a bukott lelkek számára.
Ma Magyarország egy 25 ezer fős, lerottyant haderőt sem tud a kor színvonalán felszerelni, és működtetni. Tízezer tartalékost sem tudnak összekapirgálni, nemhogy 80 0000 fő, főállású katonát. A magyar gazdaság mérete, és teljesítménye nem fedezi egy nagyobb, jobban felszerelt hadsereg működési költségeit. Az ország más ágazatai is a padlón vannak pl. egészségügy, oktatás, és ha azokat is fejleszteni akarják, nem marad pénz a fegyverkezésre. Humán oldalt nézve, politikai öngyilkosság a sorkötelezettség visszaállítása, mert a most felnőtt fiatalabb generációk elsöpörnék a hatalmon lévőket-lásd internet adó tervezete. Az egy nagy kérdés lehet, hogy a határon túli magyar állampolgárságú fiatalok tízezreivel számolnának-e, mint sorkatonai szolgálatra kötelezettel?
A ma megjelent gazdasági elemzés, amihez a gazdaság vezetőinek véleményét is kikérték, már most lassuló tendenciát mutat a magyar gazdaság, és ez több évig így is marad. Tehát az adóbevételek nem igazán fognak növekedni, így miből is fejlesztenének-működtetnének egy nagyobb, és korszerűbb hadsereget? Elvenni se lehet más területektől, mert azok így is le vannak rabolva.
NATÓ tagok vagyunk ha valaki megtámad, nincs mitől félni mert csak egy telefon és a NATÓ gépezete beindul és jönnek a haverok.
És arra ébredsz, hogy a bilibe lóg a kezed.
Ama bizonyos 2011 után egy törpe (USA) tagállam kérte a -ha jól emlékszem - 7. cikkely életbe léptetését (egy tagállamot fegyveres támadás ért) úgy, hogy tényleges katonai segítséget nem kért. Namost sikerült is ezt a 6. hónap elmúltával életbe léptetni....
Ez a VSZ féle tömeghadsereg visszaállításának a koncepciója.
A VSZ féle tömeg hadsereg a végén ugye kb. 150 ezer fő volt + 400 ezer fő tartalékos.
87 előtt volt benne egy komplett hadsereg 4 hadosztállyal + egy külön hadtest két hadosztállyal + két légvédelmi hadosztály.
87 után 1 hadsereg (benne 3 hadtest) + 1 légvédelmi hadtest. Ezekben összesen 25 dandár + 17 önálló ezred + 7 önálló zászlóalj/osztály.
Amit én írok, az 5 hadosztály (összesen 10 dandárral és 15 ezreddel), részben műveleti tartalékosokkal feltöltve, ez lenne tokkal-vonóval, katona-zenekarral együtt 80 ezer fő. Ez amúgy kb. a 90-es évek közepi létszám.
Attól függően, hogy a tartalékosokat hogy számolom, ez mondjuk a harmada a 30-35 évvel ezelőtti számoknak.
Erre nem GDP 2%, hanem 10% kellene.
Szerintem hosszú távon nem kéne kéne annyi. Mondjuk inkább 5-6. Annyit ki tudnánk köhögni érdemi életszínvonal változás nélkül.
Amennyiben okosan történnének a beszerzések, még a gazdaságba is visszaszivárogna egy része.
A sorkatonaság visszaállítása pedig hamarosan amúgy is szükségszerű lesz, legalább alapkiképzési szinten.
Egy szövetségen belül szövetség keretein belüli alkalmazásra kell gondolni akár határokon belül, akár azon kívül is.
A Magyar Honvédség elsődleges feladata az ország fegyveres védelme. Nem pedig a missziózgatás meg ilyen-olyan viztisztító és egyéb cseléd képességek biztosítása (mondom ezt úgy, hogy tisztában vagyok a katonai logisztika kulcsfontosságú szerepével).
A 3 hadosztályos koncepció - amit lentebb részleteztem a NATO csatlakozáskori vállalás.
Ha nem lennénk szövetségben akkor az első komoly feladat lenne a veszélyeztetettség mértékének meghatározása, abból levezetni a szükséges haderőt, majd ebből kiszámítani, hogy mennyibe fáj ez nekünk.
A veszélyeztetettség hirtelen is növekedhet, gyorsabban, mint ahogy le lehet reagálni. Magyarország mindkét világháborúba letolt gatyával ment bele.
A 2% a minimum. De miért a minimum a cél?
A többivel, a lebontással egyetértek.
Azzal is, hogy a realitás mindenből egy szinttel kisebb - ezt azt hiszem írtam is - de az mindenképp fontos lenne, hogy katonai körzetek legyenek - a térképet nézegetve 5 lenn az ideális szám, és minden körzet azonos felszereltségű, összetételű alakulatokkal rendelkezzen.
Jómagam nem szimpatizálok ezzel az 1 nehéz dandár + 1 közepes dandár koncepcióval, inkább legyen 2 vegyes dandár azonos felszereltséggel.
Akkor nevezhetünk fenntarthatónak egy haderőt, ha meghatározott cikluson belül folyamatos a technikai eszközök modernizálása felújításokkal vagy cserékkel.
Ez is abszolút igaz.
Ezért kellene komoly magyar hadiipar, hogy legyen egy nemzetgazdasági presszió a fejlesztésekre.
Nagyobb GDP-nek arányosan nagyobb a 2%-a is, ugyanakkor egy századnyi harckocsi megvásárlása és üzemben tartása pont ugyanannyiba került minden államnak, GDP-től függetlenül.
Az MH "ujrakoncipialasa" nem zöld mezön törtenik, hanem egy meglevö környezetben (a jelenlegi katonai strukturak adottak, ... ugyhogy onnan kell elindulni, mint a tancban a kalyhatol). Ez a "framework" pedig 1ertelmüen definialja a mozgasteret ... ugyhogy annak megvalositasarol lehet csak szo. A strukturat (parancsnoki hierarchiat) szinten elöirjak (különben semmi nem lenne "massal" kompatibilis), ... ugyhogy nem mas a feladat, mint ezen a területen IS az elvarasok fokozatos teljesitese. Aztan az "uj", kezdeti hierarchia kialakitasa marad majd, mint "tarto csontvaz", ... mig a felesleg majd szepen idövel lemorzsolodik ... a csontvazra pedig lassan "uj hus" rakódik ... uj tartalommal, kepessegekkel (feature-ökkel) gazdagodik, nemesedik ... es az evtized vege fele mar egy magas szinten funkcionalo, integralt es elismert "egyseget" alkot majd.
Újra aktuális a "Csapd le csacsi " sztorija ,a földalatti munkásőrbázissal:
'1989-et írunk. Bea és Géza fiatal házasok, gürcöltek, amíg felépült a házuk. Egyik nap az asszony levelet kap a nemi gondozóból, ez csak annyit jelenthet, hogy a férj félrelépett. Megindul a harc a házasok között, mindketten ál-szeretőket hoznak a házhoz. Miközben folyik a harc azon, hogy a fiatalok hol tehetnek keresztbe egymásnak, a szomszéd ház pincéjében Béla szomszéd vezetésével bevetésre készül egy szupertitkos munkásőr kommandós csoport, akiket ugyan már feloszlattak, de ők ezt nem hagyják annyiban, és a visszarendeződésre készülnek."
Ha a részletek is érdekelnének kellő kidolgozottságban, akkor olvashatók a fakerekestuzer.blogger.hu-n. Juhász idejéből való írások, sajnos ma is aktuálisak.
Ez a VSZ féle tömeghadsereg visszaállításának a koncepciója. Erre nem GDP 2%, hanem 10% kellene. Nem nagyon értem a stratégia körüli vitákat. Egy szövetségen belül szövetség keretein belüli alkalmazásra kell gondolni akár határokon belül, akár azon kívül is. Ha nem lennénk szövetségben akkor az első komoly feladat lenne a veszélyeztetettség mértékének meghatározása, abból levezetni a szükséges haderőt, majd ebből kiszámítani, hogy mennyibe fáj ez nekünk. Ezen a gondolatmeneten kell végig mennie Izraelnek, hiszen veszélyeztetettsége vitathatatlan. Nekünk, mint a szövetség tagjának nincs szükségünk ilyen sorrendű probléma megoldásra. Helyettünk megmondta a NATO, de leginkább Trump, költsön GDP 2%-ot a védelemre. Akkor innét hogyan tovább? Egyszerű. Mennyi a GDP 2%-a forintban, dollárban. kiszámoltam. Következő mozzanatban megnézem a NATO évkönyvét a tagállamok költségvetéséről. Benne vannak a létszámok és a költségvetések dollárra átszámolva. Ebből ki lehet számolni menni az egy katonára jutó költségvetés dollárban. Néhány éve tettem fel ide ilyen táblázatot. Ha a térség meghatározó hadereje akarok lenni, akkor nem a NATO átlagot veszem alapul, hanem a fejlettebb európaiak átlagát. Ezzel egyszerű osztással (GDP2% dollárban osztva az egy katonára jutó dollárral és megkapom a létszámot amit a GDP 2%-ából minőségi módon el tudok tartani. A kiszámított létszámon belül meg kell határozni a vezető szervek és a végrehajtók arányát. Ez nem lehet rosszabb az 1:5-nél. Meg kell határozni az állománykategóriák közötti arányokat. Ez nem lehet rosszabb a Ti 10%, Alti 25%, Szerz 50%, Hka 15%. Ki kell alakítani a rendfokozati piramist. Ebben kettőnél nagyobb hatványtényezőt kell alkalmazni, az indításnál a három a legjobb. A NATO beazonosítási táblázatnak megfelelően az összlétszámnak megfelelően kell meghatározni a legmagasabb rendfokozatot és attól lefelé a többit. Nálunk ez vélhetően az alábbi: 1 altábornagy, 3 vezérőrnagy, 9 dandártábornok, 27 ezredes, 81 alezredes, és így tovább a hadnagyig. Meg kell határozni a szárazföldi és a légi haderőnem arányát, ez nem lehet rosszabb 1:3-nál. Ezt követően ki kell alakítani a szárazföldi szervezetet,(vélhetően egy hadosztály) szigorúan betartva a harcolók,(a NATO-ban manőver erőknek hívják) harci támogatók, harci kiszolgáló támogatók arányát. A rendfokozati piramisnak megfelelően ki kell dolgozni egy bértáblát és a rendfokozathoz kötött életkori határokat.(Életpálya modell ezzel máris adott) A kiszámított bérköltségekből kiindulva meg kell határozni a költségvetésen belül a bér jellegű kiadások, dologi kiadások és beszerzésre, fejlesztésre fordítható kiadások arányát. Ez nem lehet rosszabb 30:30:40-es aránynál. Ezt követően meg kell kezdeni a tervezett szervezetekhez szükséges beszerzéseket, átképzéseket, rendszerbe állító gyakorlatokat alulról építkezve, A 10 éves reform első éveiben zászlóaljakkal kell kezdeni, amikor kellő számú alegység megalakult, azokból a harmadik évtől kezdve lehet összeállítani az ezredeket, vagy dandárokat. Ugyanígy ütemezni kell a harci támogatók, harci kiszolgáló támogatók megalakítását. A reform utolsó két évében kell megalakítani az egységekből a szárazföldi magasabb egységet. Ezt követően lehet gondolkodni a tartalék képzésen, kigondolni azt, hogy lesznek az ezredekből dandárok, a hadosztályból hadtest. Ekkor lehet elkezdeni elgondolkodni azon, hogy a reform elején átfegyverzett zászlóaljak fegyverzete megérett-e a korszerűsítésre, hogyan lehet a cserék következtében felszabadult fegyvereket átadni a tartalék szervezeteknek.Akkor nevezhetünk fenntarthatónak egy haderőt, ha meghatározott cikluson belül folyamatos a technikai eszközök modernizálása felújításokkal vagy cserékkel.
Szerinted egy (nagy)varosi komoly "konfliktus" megoldasahoz ilyen felallasra lenne szükseg? A legierö feladatait (hiszen egy szervezett es hodito "ellen" alapfeladata lenne a legiföleny gyors biztositasa) ki latna el?
A hírek szerint a Védelmi Beszerzési Ügynökség Zrt. felett az állam nevében a tulajdonosi jogokat Maróth Gáspár, a nemzeti védelmi ipari és védelmi célú fejlesztésekért, valamint a haderő-modernizációért felelős kormánybiztos gyakorolja, azonban a cég képviseletét önállóan jelenleg még a HSSC Szolgáltató Központ Korlátolt Felelősségű Társaságon keresztül Kastély László gyakorolja (igaz, ez a bejegyzés törlés alatt áll).
Bejegyzés alatt van azonban Dezső Sándor és dr. Török Péter együttes képviseleti joga. Sőt, lényegében még a névváltozás is bejegyzés alatt van, ugyanis a módosításról szóló döntés előtt egy hónappal még MNV Üzletviteli és Tanácsadó Zártkörűen Működő Részvénytársaság néven jegyezték be a társaságot.
Ugyancsak módosul a cég székhelye: a társaság a 1133 Budapest, Pozsonyi út 56-ról, vagyis az MNV-ből, a 1118 Budapest, Schweidel utca 2-4. szám alá költözik, ahol jelenleg a Magyar Honvédség Modernizációs Intézet, korábban pedig a Magyar Köztársaság Katonai Biztonsági Hivatala működött.
Itt a rendelet. Azt sem nagyon értem, hogy mitől lesz a továbbiakban VBÜ
(1) A Kormány központi beszerző szervként az MNV Üzletviteli és Tanácsadó Zártkörűen Működő Részvénytársaságot (a továbbiakban: VBÜ) jelöli ki. (2) A védelmi és biztonsági feladatokkal összefüggő beszerzések engedélyezése és végrehajtása során e rendelet előírásai szerint jár el: a) az államháztartásról szóló törvény szerinti, a Kormány irányítása vagy felügyelete alá tartozó költségvetési szerv, b) az a) pont szerinti költségvetési szerv irányítása vagy felügyelete alá tartozó központi, területi és helyi költségvetési szerv vagy intézmény, c) a Kormány által alapított, valamint a Kormány vagy a Kormány tagja alapítói joggyakorlása alá tartozó alapítvány és közalapítvány, d) a Magyar Nemzeti Bank, valamint a Magyar Nemzeti Banknak a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.) 8:2. §-a szerinti többségi befolyása vagy közvetett befolyása alatt álló gazdasági társaság kivételével azon gazdasági társaság, amely felett az állam a Ptk. 8:2. §-a szerinti többségi befolyással vagy közvetett befolyással rendelkezik, e) az a)d) pontba nem tartozó olyan szervezet, amely a csatlakozást önként vállalja. (3) A (2) bekezdés e) pontja szerinti önkéntes csatlakozásra akkor van lehetőség, ha az nem veszélyezteti a (2) bekezdés a)d) pontjában meghatározott szervezet e rendelet szerinti védelmi és biztonsági feladatokkal összefüggő beszerzései engedélyezését és azok végrehajtását. (4) A (2) bekezdés e) pontja szerinti önkéntes csatlakozásra irányuló megkeresést, a VBÜ a (3) bekezdésben meghatározott szempont mérlegelésével a) jóváhagyja, b) feltételhez köti és jóváhagyja, vagy c) megtagadja. (5) A VBÜ az önkéntes csatlakozással kapcsolatos döntését nem köteles megindokolni. 10094 M A G YA R K Ö Z L Ö N Y 2019. évi 214. szám (6) E rendelet alkalmazásában a) beszerzési terv: a VBÜ által meghatározott tervezési szempontoknak megfelelő időtartamra vonatkozó, tervezhető és összesített, az érintett szervezet védelmi képessége fenntartásához beszerezni szükséges az e rendelet hatálya alá tartozó beszerzési tárgyakat, valamint az ezekhez kapcsolódó szolgáltatásokat a VBÜ által meghatározott struktúra és adattartalom szerint részletezve felsoroló dokumentáció; b) érintett szervezet: az 1. § (2) bekezdés a)e) pontja szerinti szervezet; c) nem tervezett beszerzés: a beszerzési tervben nem szereplő, az érintett szervezet védelmi képességének fenntartásához szükséges rendkívüli védelmi és biztonsági feladatokkal összefüggő beszerzés; d) Portál: a VBÜ által működtetett, az e rendeletben meghatározott kapcsolattartásra és az e rendeletben meghatározott adatszolgáltatási és tájékoztatási kötelezettség teljesítésére alkalmas, informatikai rendszeren keresztül elérhető alkalmazások és az azokat támogató adatforrások összessége; e) tervezett beszerzés: a beszerzési tervben szereplő védelmi és biztonsági feladatokkal összefüggő beszerzés; f ) védelmi és biztonsági feladatokkal összefüggő beszerzés: mindazon a haditechnikai tevékenység engedélyezésének és a vállalkozások tanúsításának részletes szabályairól szóló 156/2017. (VI. 16.) Korm. rendelet 1. mellékletébe tartozó beszerzési tárgy beszerzésére irányuló igény, amelynek kielégítése fa) honvédelmi, fb) rendvédelmi, fc) bűnüldözési, fd) bűnmegelőzési, fe) büntetőeljárási, ff) büntetés-végrehajtási, fg) nemzetbiztonsági, fh) határőrizeti és határforgalmi, fi) katasztrófavédelmi, fj) adóhatósági és vámhatósági, fk) őrzési, védelmi, illetve fl) önvédelmi célt szolgál.
Tavaly megvalósult a Honvédelmi Minisztérium és a Honvéd Vezérkar dezintegrációja. Ezzel a honvédelmi ágazati és a katonai feladatok különváltak. A minisztériumnak három feladata van: meg kell fogalmaznia mit vár el a katonáktól, a Magyar Honvédségtől, a feladathoz hozzá kell rendelni az erőforrásokat, a harmadik pedig a szigorú ellenőrzés és kontroll. A Magyar Honvédség Parancsnokságának létrehozásával arra törekedtek, hogy "a pénzt, paripát, fegyvert oda kell adni a katona kezébe". Ez kell ahhoz, hogy a katona törvényben rögzített feladatainak eleget tegyen. Ennek felhasználását viszont szigorúan ellenőrizni kell - jegyezte meg az MTI szerint a miniszter.
Nem tudom miről beszél a miniszter. A védelmi beszerzési ügynökség Zrt megalakításával kivettek minden fejlesztésre, beszerzésre fordítható pénzt a HM és a BM kezéből és odaadták a honvédséghez képest vadidegen idegen civileknek ld. Maróth Gáspár nevű általános orvosi végzettséggel zéró katonai ismerettel bíró miniszteri biztosnak. Ezzel megszűnt minden felelőssége a HM-nek és a MHP-nek a Zrínyi 2026 menedzselése a továbbiakban attól függ, miben egyezik meg lévaianikóférje és Maróth Gáspár.
1 légvédelmi ezred (tartalékosokkal együtt dandár)
- vadászrepülő század
- 2 honi légvédelmi osztály (MEADS vagy NASAMS ESSM-el)
- 2 tartalékos honi légvédelmi osztály (CRAM + rövid hatótávolságú légvédelem, esetleg modernizált KUB-ok)
- rádiótechnika osztály
- tartalékos rádiótechnikai osztály
- karbantartó század/zászlóalj
- hadtáp század/zászlóalj
1 hadtáp ezred
(tartalékosokkal együtt dandár)
Ez a tartalékosokkal együtt 15-18 ezer fő, összesen a vezérkarral együtt 80 - 100 ezer közt lenne,
**
Ebben 10 harckocsi század lenne, ami darabra 10*16 lenne + 40db (25%) tartalék, vagyis 200db.
Ezek mellé lenne 640(800) db láncos IFV +ugyanezek a számok tartalékos dandárban.
A gumikerekeseknél főleg APC-k lennének, ill. a harkocsik szerepét valamilyen nehéz gépágyús, esetleg löveges verzió látná el.
**
Persze tudom, ezek irreális számok, nemigen lehetne feltölteni, de mondjuk ha mindent egy szinttel lekicsinyítünk, akkor 5 kövér dandár, benne ezredekkel már megvalósítható lenne.
Ebben az esetben az összlétszám 60 ezer fő körül jönne ki.
Csak emlékeztetőül:
95-97 körül a NATO csatlakozáskor a Keleti Györgyék féle NATO vállalás tudtommal 3 komplett hadosztály volt, egy olyan 75-90 ezer fős sereg, tehát kb. az én első verzióm.
Ha jól tudom konkrétan valami ilyesmi volt a terv***:
"A honvédség létszáma folyamatosan nő, de nem kellő mértékben - mondta mai évértékelőjén az MTI szerint Benkő Tibor honvédelmi miniszter, aki szerint ki kell bővíteni honvédkadét programot, 2030-ig 8-10 katonai középiskolára van szükség."
És akkor mennyi kellene? Nekem a 11. Hunyadi Mátyás Harckocsizászlóaljnál volt 58 db T-72-es. Most a 11. Harckocsizászlóaljnak van 22 db. 1989-ben meg volt 1000 harckocsink. Ebbe beleszámolva a T-34-sek, T-54-ek, T-55-ök, és az a 95 db T-72-es. Egy ekkora ország megvédéséhez, mert támadó hadműveletről beszélni sem merek, mennyi kellene? Ki mondaná meg az optimális számot?
Többször téma volt ez a kérdés a "Harckocsi és tankmániások" oldalon is. Felmerült, hogy mire elég a 40 db. Leopard és a PzH 2000, Gripen technika.
Gyakorlatilag nem lehet rájuk stratégiát építeni, mert a Don kanyarhoz szánalmasan kevés. A "baráti" és az új (régi) szövetségeseinknek nagyságrendekkel több technikájuk és háttériparuk van és a T-xx páncélosok elavultságuk ellenére előbb-utóbb felmorzsolnák a Leókat. Vagy megvárnák míg elfogy az üzemanyag és vontatókötéllel "legyőznének" bennünket.
Gyanítom, hogy a NATO "szétszórja" a technikát és a költségeket a társult tagok között, majd ha kell összevonja egy ütőképes hadseregbe...
Mi meg majd adunk egy hangzatos nevet a "stratégiának" Pl:....32.Jászkarajenői fogatolt páncélos intervenciós kisegítő hadtest, ezred, szakasz stb...:-)))
Nincs itt egy kicsit megkeverve a műveleti sorrend? A miniszter azt mondja, hogy terv szerint érkeznek az eszközök, de a katonai stratégia, amiből meg lehet határozni a szükséges anyagi, és humán összetevőket, és a mennyiséget, az még nem is létezik. Köznapira fordítva, veszünk harckocsikat, de katonai stratégia hijján majd valamikor később tudjuk megmondani, hogy milyen célra, és hogyan használjuk fel őket.
Vagy talán összevásárolnak mindenféle cuccot, és ahhoz gyártanak egy katonai stratégiát?
Apropó tereptarka! Egy súlyos közlekedési baleset után összeraktak a Honvédban 2018 novemberében, utánna mentem rehabilitációra a kórházhoz tartozó budakeszi rehabilitációs részlegbe. Az egyik nap megjelentek hárman a kórterem ajtajában. Egy nő aki utcai ruhában volt, megállt az ajtónyílásban, és lesett. Egy munkaruhás férfi szerszámosládával, és egy tereptarka ruhás százados bejöttek a kórterembe és a szds. közölte, hogy jöttek elemet cserélni a szekrényekbe beszerelt széfecskékben. A munkás szerelte a széfet, a szds. adogatta neki a széf kulcsokat, amik a nyakában lógtak, és adogatta a z új elemeket, és időnként a szerszámokat. Mikor megjegyzést tettem arra, hogy ezt a segédmunkát talán nem egy századosnak kellene végezni, pláne nem hadiruházatban egy kórteremben sértődötten közölte, hogy milyen vezető beosztást tölt be az intézetben, majd mindhárman távoztak, és folytatták a többi kórteremben.
"A nemzetbiztonsági kabinet elfogadta az új nemzeti biztonsági stratégiát jelentette be a honvédelmi miniszter éves értékelő- és feladatszabó vezetői értekezletén kedden, Budapesten.
Benkő Tibor közlése szerint, ezzel párhuzamosan megkezdték a katonai stratégia kidolgozását. Program és terv szerint haladunk mondta a miniszter, hozzátéve erre bizonyítékul szolgálnak például az új technikai eszközök, az anyagi készletek, a megkezdett fejlesztések. Benkő Tibor 2020 kiemelt feladatai között említette a szervezeti átalakítás folytatását, a nemzetközi vezetőszervek létrehozását, a Magyar Honvédség Parancsnokságának Székesfehérvárra költöztetésének folytatását, a hadkiegészítési rendszer átalakítását, a 2020-as Zrínyi Miklós emlékévre, valamint a jövő nyárra tervezett repülőnapra való felkészülést. Az idei év várható fejlesztéseit bemutatva azt mondta, hogy az eszközök ütemterv szerint érkeznek.
Az F-35-böl olyan ~2500-3000 darab keszül majd összesen (Lengyelorszag eseteben az F-35A-rol van szo, amely az "összes" talan ~70%-a lesz). Most tartanak olyan ~400-450 elkeszült repülö körül. Az iden talan ~200-250 db keszülhet el ... A sorbanallas ezert eleg nagy. Minden megrendelönek a sorrakerülesere varni kell ... Jelenleg meg mindig LRIP (Low Rate Industrial Production) van. Most skalazzak fel igazi sorozatgyartas szintjere.
Betolják a beteget a műtőbe, ahol már az orvos beöltözve várja. Mivel a beteg nagyon idegesnek tűnik, az orvos megkérdi: - Mondja, mitől ilyen zaklatott? - Doktor úr, ez lesz az első műtétem! - Ugyan már, uralkodjon magán! Nekem is ez lesz az első műtétem, mégsem csapok ilyen patáliát!
Ez eléggé rossz fényt vet a kórházra,gondolom egy vitatott szakmai kérdésben ő dönthet,nincs meg a megfelelő szakmai végzettsége, multja , háttere.(mindig is utáltam oda menni ,asszonynak mindig mondtam megyek a mészárszékbe he.he.)
Még valami eszembe jutott. Egy kórházban, ami ráadásul katonai kórház, és elméletben a legmagasabb szintű ellátást kellene nyújtania az egyenruhások részére, az orvos igazgató egy általános orvos-ami az orvosoknál az alapszint, helyette pedig jön vissza orvos igazgatónak egy fogorvos. Na most ezzel a végzettséggel főnöke tudományos fokozattal, és szakvizsgával rendelkező orvosoknak.
Az alábbi kép janiár 20-án készült. Itt még jól megvoltak, gondolom Kun Szabó még nem tudta hogy igazgató asszonynak 8 éve le van járva az orvoslási engedélye. Na de egy repülőmérnöknek aki kórház parancsnok, miért is kellene érteni a személyügyi munkához?
Jól csinálták.Csak azt kérdezném aki tud válaszoljon rá ,miért csak 4 év mulva érkeznek meg?
miért nem lehet megvenni mint pl. egy uj autót, megnézem, kiválasztom a szint és 1-2 hónap után megjön.Vagy csak pézügyi problémák végett vann ez a 4 év.
... harminc évvel a közép- és kelet-európai államok rendszerváltása után és húsz évvel több volt Varsói Szerződésben részt vevő tagállam NATO-csatlakozása után még mindig jelentős azon országok száma, amelyek szovjet fegyverrendszerekkel rendelkeznek, és/vagy dacára az állomány részbeni kicserélődésének, továbbra is erős az örökölt normák lenyomata az intézményrendszeren. HSz 2019/6.146Szemle
A fejlödes/alkalmazkodas helyetti stagnalas (elhanyagolas) nyilvan komoly visszalepest jelentett ...
Lett volna böven mit "megfpgni", de az itt-ott "fogdosas" nem vezethetett eredmenyre.
Ugyanabból a recenzióból:Az oktatással kapcsolatban a nemzeti szintű katonai képzésről Young megjegyzi: a rendszerváltás utáni magyar katonai felsőoktatás több egykori Varsói Szerződésben részt vevő állammal együtt annyira szerény és elhanyagolt volt, hogy egyáltalán nem találta meglepőnek a NATO-alapelvek hiányos átvételét a szakképzett, nemzetközi szinten is elismert oktatók alacsony számáról már nem is beszélve.Kritika éri a térséget a modernizáció elmaradása, illetve akadozása miatt is, amellyel összefüggésben mindenképp figyelemre méltó tény, hogy harminc évvel a közép- és kelet-európai államok rendszerváltása után és húsz évvel több volt Varsói Szerződésben részt vevő tagállam NATO-csatlakozása után még mindig jelentős azon országok száma, amelyek szovjet fegyverrendszerekkel rendelkeznek, és/vagy dacára az állomány részbeni kicserélődésének, továbbra is erős az örökölt normák lenyomata az intézményrendszeren. HSz 2019/6.146Szemle
Régebben már idéztem egy könyvismertetőből egy részletet, amit én számtalanszor úgy fogalmaztam, hogy a VSZ-ben felejtett haderő:A szerző is az 1990-es évekkel veszi fel a téma fonalát, és erős felütéssel kezd, amikor rögtön a mű elején rámutat arra, hogy a térség sok országában félreértelmezték a Varsói Szerződés felbomlásával szükségessé váló katonai reformokat, és ennek ürügyén inkább képességvesztést okozó átalakításokat végeztek, mintsem valóban professzionalizálták volna a védelmi erőket. Évtizedes, elmulasztott fejlesztések voltak jellemzők nemcsak a technikai háttér, hanem a szervezeti kultúra terén is.A könyvben többször előkerülő kifejezés a homo sovieticus. Ennek kapcsán egy idézett német dandártábornok fogalmaz nagyon érzékletesen, amikor úgy írja le ezt az embertípust, mint aki soha nem mond ellent, nem gondolkozik, képtelen újító megoldások kitalálására vagy kritikus gondolkozásra, nem kezdeményez, és eleve úgy lett kiképezve, hogy egyetlen helyes megfejtést ismerjen egy adott problémára .Erre az embertípusra és a hozzá tartozó szervezeti kultúrára építi Young az örökölt normák elméletet, ami összefoglalja mindazon kulturális ismérveket, amelyek a posztkommunista országok védelmi intézményrendszereiben a Varsói Szerződés időszakából maradtak.
Volt itt egy Klebelsberg nevű kultuszminiszter, a brit és angol kutatók közös kutatási eredményeit messze megelőzve az 1920-as években ugyanezt mondta.
Szimbiózis. HM HM EI Zrt együttélése sokak szerint szimbiózis. Szerintem meg parazitizmus. Ez csak fokozódik, ha a Zrt átváltozik védelmi beruházási ügynökséggé.
Különben pont a fogorvosi terület az, amely mar vagy 20-30 evvel ezelött is igen magas szinten digitalizalhato lett volna. Csak eppen a különbözö lobbik megakadalyoztak az elterjedeset, kezzel-labbal hadakoztak ellene (nem csak Magyarorszagon).
Lányom fogtechnikusként kezdete az ezredfordulón. A modellezés gipsz öntéssel működött. Én jártas lévén a térinformatikában, mondtam neki, hogy ma már digitálisan modellezünk. Közben fogorvos lett, a szakma totálisan digitalizálódott. Magánklinikákon képesek voltak követni az idők szavát. Hol nem, na hol nem? A zegyetemen. Apa! megyek szakvizsgázni a magánklinikai világszínvonalról az egyetemre, és baromira vigyáznom kell, hogy meg ne sértsem amalgám tömésnél leragadt professzoraimat. Láttok haderős analógiát?
Fejlödes mindig is volt. Csak eppen mostanaban fordul olyannyira viharossa, hogy aki nem tud az integralt rendszerek szintjen lepest tartani (ezek nem csak fegyverrendszerek, hanem logisztika, automatizalas ...), az lemarad mint a borravalo.
A munkahelyek területen pl. az elkövetkezendö ~10 evben nagyobb valtozasok lesznek, mint az elmult ~150-200-ban összesen törtentek. Gondolod, hogy ilyesmitöl pont egy feleledes elött allo MH mentesül?
Kulturavaltas nagy valoszinüseggel es belathato idön belül nem lesz. Szervezeti valtas, atalakitas valszeg lesz. Mar csak az a kerdes, hogy a szervezeti "atallas" es az adott mentalitas "szimbiozusa" hova vezet. mit eredmenyez ... ~30 szükös ev utan nehez megtaksalni ...
Közben meg gyön a technologiai robbanasok sora, közel minden területen ... IR 4.0, AI, fegyverrendszerek forradalma ... ilyen körülmenyek között nem lesz könnyü lepest tartani az elvonallal ...
Ezzé mondom asztat , hogy puskák és raketták helyett inkább az embörökbe invesztíting mani, dollár, mert az idő , így is úgy is eltöllik, asztán itt állunk megint letolt gatyával , surranóban , egy csomó lekonyult lövegcsővel a placcon ( ami a kutyának sem fog kölleni ).
Brit tudósok kiszámolták két tea között a délutánon, egy dollármani befektetés az emberi fejekbe hozza a legtöbbet, nem csak anyagi szempontból.
M.o. miért pont éppen a haderőt tudná hatékonyan és sikeresen üzemeltetni, mikor annyi más mindent sem tud jól csinálni?
( Ami legalább olyan fontos lenne, ha nem fontosabb, az oktatást is egyre jobban szét-Qrják.)
Itt nem egy szerencsétlen kivételről van szó, hanem főszabályról. Ez is, mint annyi más, eldöcög így-úgy, toldozgatják-foltozgatják ad-hoc alapon , aki éppen rá ér a minisztériumban két kávé között, az foglakozik vele. Meg a marketingesek.
Tiszteletre méltó az erőfeszítésed, de sajnos túl nagy az ellenérdekeltség, és a megszokás a jelenlegi pocsolyában.
Egy általános kultúra váltás lenne kívánatos az országban, a félbalkánitól inkább a nyugati-euróatlanti mentalitáshoz lenne érdemes közelíteni.
Nem kell megijedni, ez sem holnap lesz.
" - Képzelőerő, szisztematikus cselekvés és kooperáció helyett álmodozás ,nagyotmondás, konfliktus- menedzsment. Felelősségvállalás helyett önfelmentési stratégiák. Tanulni vágyás helyett uralkodni vágyás. Közjó helyett a magánjavak egyensúlytalansága. - Kollektív cselekvési problémák megoldása helyett a problémák eltolása , elmélyítése , vagy újrateremtése. Inspiráltság helyett irigység. Gyenge szociális kompetenciák és politikai kultúra miatt nagyon torz politikai értékrend és visszatérően sikertelen politikai döntések társadalmi méretekben , ennek következtében nagyon gyenge , országrontó politikai elit újratermelése már legalább száz éve. "
( Béndek Péter után )
Még annyi: a ( köz ) pénzt könnyű elszórni "látványpékségre", utána lehet vele vírítani vele, hogy mennyi mindent tettünk látszólag.
Tudnék rá nem katonai példát írni , hogy a gyorsan gyarapodott cégtulajdonosok hogyan költötték el az összes nyereségüket hirtelen , hogy aztán utána csődbe menjenek, ( de már egyszer moderálták ). Az ilyenhez is fel kell nőni.
A cikkben szerintem tulzottan le lettek az esemenyek bontva az MH/állam belsö szervezeti lepeseire (ill. azok hianyara), valamint szemelyekre.
Valojaban pedig Europaban a többi hadsereg is (mondjuk a környezöek ... de beleertve valamennyire a Bundeswehr-t is) elegge lepukkantak. Ez nyilvan az elmult evtizedben "uralkodo" remenynek, esetleg nemtörödömsegenek is következmenye (remeny az enyhülesre, meg arra, hogy Europaban mar nem kell tulzottan erös hadsereg, hiszen nincs es nem is lesz ujabb "területfoglalo hobort") ... ahol Magyarorszag is büszken sodrodott a konkret lepesek hianya menten. :-)
Aztan jöttek az ukran/krimi esemenyek, majd ~2016-2017-ben (valamennyire) a fordulat (legalabbis az elvarasok szintjen).
Most vannak, inkabb jönnek azok a "kulcsevek", amikor kiderül, hogy az MH megreformalhato-e, vagy a lemerevedett strukturak (es human faktorok) ezt csak minimalis mertekben teszik lehetöve ... valamint kepes lesz-e az MH az EU kötelekeben feladatok ellatasara?
A ´10-es evekben valszeg az volt a motto, hogy "ne fokozzuk tulzottan a tempot akkor, ha rossz iranyba haladunk ... es remenyünk van a konfliktusok nyomasa alol bekesen, nagyobb összetüzesek nelkül kikerülni". Most ugy tünik, hogy valamennyire, de folyik a "visszaevezes". Mindez azzal a technologiai robbanassal parosul, amelyben mar nem lehet nehany frappans "huszarvagassal" pontokat gyüjteni, hanem bele kell illeszkedni azokba a folyamatokba, amelyek egy kis orszag szamara minden bizonnyal kikerülhetetlenek ...
F-35 hóttziher hogy nem fog magyar felségjellel repülni, de ott északon javában zajlanak a Gripen-E tesztjei. Van képem, felszerelve két Meteor légiharc-rakétával, EW-konténer, póttank. Szeinter ez se, de talán a fejlesztésből juthat valami a kecskeméti gépkre pár év múlva.
Szerencsére marginális vélemény, mert a világot - többségében - ma is "izolalt nemzetallamok" alkotják.
Sőt.
Szűkebb pátriánkban Európában is marginális.
Sőt.
Jelenleg még az eu.-t alkotó államok is "szeparált nemzetállamok", annak ellenére, hogy számos területen közös politikákat gyakorolnak és kiemelt területeken: személyek és tőke, áruk szabad áramlása - a nemzeti határokat meg is nyitják (bár az illegális bevándorlás bűnözéshulláma mára Skandináviában és Közép-Európában is visszahozta a személyek határellenőrzését).
Az angolok népszavazásával 3,5 éve világossá lettek azok az akadályok, melyek a brüsszelita komisszárok által tolt további nemzettelenítés útjában állnak.
Ebből ma még a komisszárok nem sokat tanultak, de nyilván csak idő kérdése, hogy az angolok példáját mások is kövessék, ha nem lesz változás a közös piacot birodalommá deformálni vágyóknál.
A területi revízió pedig 45 éve nincs politikai programban Magyarországon, sem a kommunista terror idején, sem a gengszterváltást követően.
A határon átnyúló nemzetegyesítés pedig korlátozott hatókörű, nem képes megfordítani a rablóállamok magyarpusztítását.
A jogállamiság európai követelményei az őshonos nemzetiségek jogfosztása, vagyonuk ellopása, a restitúció elszabotálása, a benesi kollektív megbélyegzés és jogfosztás kapcsán érvénytelenek, a kettősmérce durván működik.
Ez pedig nem marad(hat) örökké így, ahogy nem is maradt a történelmünk során soha.
A török hódoltság alatt a hódoltatott területek gyakorlatilag pusztákká váltak, az eredeti lakosság a 150 év alatt eltűnt. A török alóli felszabadulás után főleg északról, és német nyelvterületről inkább szervezett formában telepítették be lakókkal a pusztákat. Vegyesen, magyarok, szlávok, délszlávok, németek, és svábok jöttek. Románokról nem igazán írnak, ők ott maradtak ahol előtte is voltak, a Kárpátokban, és Erdélyben.
Pár hónapja volt egy konferencia Magyarországon, ahol a tudósok ismertették a legutóbbi, népességeredettel kapcsolatos genetikai vizsgálatok eredményét, és a következőt mondták: A történelmi Magyarország területén végzett DNS vizsgálat nem talált olyan népességet, akik köthetőek a honfoglaló magyarokhoz, mert a vizsgálati eredmények a mai észak, és nyugat Európához köti őket, nem pedig Ázsiához. Egy kivételt találtak, az erdélyi székelyek 7%-ánál kimutatható az ázsiai eredet.
Még a kunok/jászok esetén is kötelező volt áttérni a római keresztény hitre, de a böszörmények se maguktól adták fel az iszmaelita hitet, hanem királyi utasításra.
Nem véletlen, hogy egyesesetben egyes betelepítettek - jellemzően szászok - külön királyi engedéllyel alapíthattak saját városokat ill. rendelkeztek bizonyos fokú önkormányzatisággal.
A 30 éves háború végéig abszolút természetes volt a dolog, Svédországban sem azért lett minden katolikus rekordsebességgel evangélikus, mert hirtelen az akart lenne, hanem mert különben megölték volna őket.
200 éve Franciaországban sem volt nagyobb az etnikai franciák aránya, mint nálunk a magyaroké, csak ott a 19. században lezajlott egy komoly erőszakos franciásítás - pár kisebb népirtással egybekötve - így a 20 - század hajnalára nagyjából - de csak nagyjából - franciává vált az ország.
2 - Esetünkben nem elfoglalt területen élő románokról/szerbekről van szó, hanem ide pár száz éve tömegesen betelpült szerbekről meg románokról.
3 -a magyar kisembert leginkább a fosztogató mongol, majd török/rác/tatár martalócok irtották, és sajnos a protestáns/kuruc martalócok.
4 - Zápolya soha nemvolt törvényes magyar király.
5 - a Mohácsi csatában a megjelentek 1/3-a azért nem volt magyar, mert volt némi katolikus összefogás/segítség külföldről.
6 -amikor a magyarok honfoglalni jöttek, akkor javarészt a korábbi avar kaganátus megmaradt lakosságát találták itt. Semmiképp nem szerbeket meg románokat.
A horvátok is csak a 9.században érkeztek lakóhelyükre a mai lengyel területekről. Az első magyarok kmár előttük megjelentek.
A románok meg az albánoktól származnak, és tatárjárás után népesítették be Havasalföldet meg Moldovát is.
Azért nem OFF, mert egyrészt, ha ez kijárási tilalomig fajul, akkor annak fenntartásában az MH-nak is részt kellene vennie, másrészt az MH állománya fokozatosan ki van téve a veszélynek részben a missziózgatás, külföldi kapcsolatok miatt, részben mert szolgálat közben mégiscsak ott van egy csomó ember egy rakáson.
Olvasom, hogy tegnap nagy büszkén bejelentették, hogy tegnap már 320 ezer darabos maszk készlet volt az országban, és Pintér feleségének a cége a rabokkal további napi 20 ezret tud gyártani.
Na most az a helyzet, hogy ha a helyzet bedurvul - márpedig napról-napra durvul - , és nem lesz kijárási tilalom, meg iskolaszünet akkor ezekből a sz*okból napi szinten 15-20 millió darabra lenne szükség (alapból 9 millióra, de ugye elvileg célszerű lenne az iskolában/munkahelyen maszkot cserélni).
Kijárási tilalom esetén is lenen elég sok ember, akinek rész kellene vennie a kijárási tilalom fenntartásában, ami ugye még ekkor is napi 500 ezer - 1 millió maszkos szükségletet jelent.
És mi van nálunk?
Ez pont ugyanaz a bal*szkodás, ami a határzárnál ment.
Ott is mi volt? Elkezdték nagy arccal, hogy most aztán lesz kerítés, de hónapokba telt amíg a dolog, mert ahelyett, hogy a gyors megvalósítás lett volna szem előtt, az volt a lényeg, hogy lophassanak belőle. Persze volt balf*szkodás is - nem véletlenül kellett mennie Hendének - plusz ugye a határőrizet ellátók élelmezésének ismert problémái, + határőrizeti tákolmányok.
Most is talán az utolsók közt függesztettük fel a kínai repjáratokat, és ha jól gondom először csak Wuhan tartományra vonatkozólag (vagy talán még most is).
Nincs kétségem, hogy belebegtetett beszerzések ellenére a jelenlegi MH logisztikákja is kb. ilyen hatékonyságú lenne egy esetleges fegyveres konfliktusban a csapatok ellátása szempontjából.
Sajnos a leghatékonyabb reális védekezési opció tényleg a nagymise...
... csak egy diktatórikus hatalom tudná kordában, összekovácsolni pl. nagymagyarországot, hisz a kisebbség több lenne mint a magyar.
Ezert nem is kell vele probalkozni ... hiszen nem müködik ... Pl. vagy 15 eve probaltak a szlovakokat Magyarorszaghoz kötni. Aztan aszontak, hogy nem tamogatjak a többszörös allampolgarsagot. Aztan annyiban is maradt a mutatvany. Akkor mar nem ohajtottak a szlovakok Magyarorszaghoz tartozni ... ha ez a szlovak allampolgarsag elvesztesevel jar ...
csak egy diktatórikus hatalom tudná kordában,összekovácsolni pl. nagymagyarországot,hisz a kisebbség több lenne mint a magyar.(Tito ezt meg tudta csinálni Jugoszláviával-milyen változatos kulturák,népek kovácsolódtak össze-voltam egy-két déli országukban)
"Egy elfuseralt szervezetet (topikcim) nem tudnak azok (ugyanazon szemelyek) talpraallitani, akik elfuseraltak." Ebböl az következik, hogy a szemelycsereket nem lehet kikerülni. Ez ugyan szükseges, ... de nem mindig elegseges elöfeltetel ...
Ahhoz, hogy az ember egy legegyszerűbb vállalkozást megnyisson, pl. kerékpárjavítás, több tucat igazolás, okirat, dokumentum szükséges, rengeteg hatóságtól.
( Valahol olvastam, hogy valaki mozgó boltot akart csinálni egy Németországból behozott kisbuszban, huszonvalahány hatósági engedélyt kellett összeszedni neki. )
Ö ezzel "csak" pár ügyfél életére van hatással naponta, ha rosszul csinálja, az elég hamar kiderül.
De viszont államtitkár bárkiből lehet, szinte mindegy, hogy milyen emberi-szellemi szinten van.( Az alkalmasságát legfőképpen a lojalitásával mérik. )
Korunk rákfenéje, hogy a politikus foglalkozás, akiknek a munkájuk és döntéseik a jövőnkre, és a legtöbb ember életére van jó-rossz hatással, többszörösen kontraszelektált ( tisztelet a nagyon kevés kivételnek)
A legtehetségesebb és legnívósabb egyének óvakodnak a közt szolgálni tudásukkal, munkájukkal, mert egyszerűen nem éri meg nekik. ( ezért nem lehet őket hibáztatni)
Meg is látszik a ( köz ) állapotokon, az intézményeken, és úgy általában mindenen.
A civilizáció ( és Magyarország ) többszörös és hatványozott árat fizet ezért a hibáért.
Sajnos a politikában a dilettánsok egymásnak adják a kilincset politikai oldaltól függetlenül, mert kicsiny országunk öntudatos vezetői úgy gondolják, hogy ők iskolázottság nélkül is tudorai bármely szakterületnek.
Lampert asszony is mint kerületi jegyző tengette életét a legutóbbi időkig-gondolom az volt a nekivaló szint.
Mivel államtitkár helyettesnek lenni kell, ezért levettek egyet a fogyóanyag raktárból. Majd ha elhasználódik, vesznek helyette újat a raktárból. Annyi volt már belőlük, a nevüket sem érdemes megtanulni.
Lehet, hogy ez a Korom lyány 160-as I/Q-val rendelkezik, de hogy a hadügyekhez lövése sincs az szinte biztos. Honnét veszi az önbizalmat, hogy ezt a helyettes államtitkári funkciót ilyen üde hamvasan képes ellátni, honnét veszi ugyanezt az aki megbízza ezzel a funkcióval?
Menjünk vissza egy kicsit az alapokhoz. Szolnokon volt egy mélységi felderítő zászlóalj. A zászlóalj mélységbe kijuttatásához rendelkezésre álltak Mi 8 helikopterek, Ancsák. Mára a szervezet dandárrá nőtte ki magát, nem tudok olyan mennyiségű repülő eszközről, amellyel liftezni lehetne őket járművek nélkül a szükséges méretben. Főleg nem tudok olyan légi szállító eszközről (még perspektívában sem) amellyel Hummerestül, homokfutóstul lehetne emelni őket. Akkor mit villogunk?https://honvedelem.hu/cikk/szolnokon-mukodik-majd-a-regionalis-kulonleges-muveleti-komponens-parancsnoksag/
Lengyelorszag a mai napon irta ala 32 db F-35 megrendeleset ~4,6 milliard $ ertekben ...
WARSAW, Poland Polish Defence Minister Mariusz Blaszczak has signed a contract worth $4.6 billion under which the country will acquire 32 F-35A Lightning II fighter jets from the United States.
Mivel Magyarorszagon ~140-szer kevesebbenn elnek ... ezert eleg lenne egy 7-8 szemelyes (sator)korhaz is. :-)
Különben a munkalatok ... (ez a masodik, 1600 fös ...):
Wuhan's SECOND coronavirus hospital springs from the ground in time-lapse video as officials say it will be open in a week and global death toll hits 170
Azért van rajta katonai kabát, mert a jószívű katonák ráadtak egyet, nehogy megfagyjon az államtitkár asszony azon a hideg, és huzatos laktanya udvaron. Egy jó meleg, légkondis irodából elég nehéz ám megítélni, hogy kint milyen hideg van.
Az egyébként általam csinosnak ítélt szőke hölgynek miért kellett egy katonai zubbonyt felvennie, a láthatóan civil öltözékére? Helyette államtitkárként gondolom civil, akkor menjen civilben! HA meg katona, akkor teljesen katonai öltözékben. Ha meg fázott, akkor miért nem öltözött fel rendesen, hiszen tél van.
Mi "csak" zászlóalj voltunk, a negyedik emelet üres volt, talán le is volt rácsozva a lépcső. Azt az emeletet már az őrsi szolgálat alatt használtuk egyszer, a párnapos lovaskiképzés alatt ott voltunk elszállásolva - ménküre tudtunk csattogni a patkolt lovaglócsizmákkal, amiket erre az időre kaptunk. Tényleg érdekes így visszagondolva, hogy a kiképzés emlékei egészen máshogyan jönnek elő, mint az őrsi életé. Talán azért, mert Siklóson volt szivatás (bár nem túl durva) bőven ?
Nos, Siklóson 1969. novemberben kezdődött az első hőr. alap kiképzés az új laktanyában. 1 ezred, 1 tőrzs (őrség, hadtáp, műszakik), 4 század, 4 - 4 szakasz, 4 - 4 raj 9 - 9 fővel. Konyha szolgálatot adtunk, de, mint képzetlen bár esküt tett kopaszok szoha nem adtunk fegyveres őrséget. Egyszer történt az is, hogy részt vettünk éles zárásban, de lőszer nélkül.
Mint a "szomszéd" topikokban már megbeszéltük, én is örsellátó kiképzést kaptam, Siklóson, '73 márciustól. Az emlékeimben úgy él - lehet, hogy ez már kezd elhalványulni... - hogy az eskü után már adtunk őrszolgálatot (3 újoncszázad volt akkoriban ott, 3-3 szakasszal, azon belül 3-3 rajjal. Így elég ritkán került egy-egy rajra őrszolgálat. A tiszteskiképzés alatt már csak századonként egy-egy szakasz maradt, és ha jól rémlik, a siklósi tartalékőrs (ott voltak a "szomszédban"), adták a laktanya őrszolgálatát. De lehet, hogy ezek az emlékek már kopottabbak, mint az őrsi dolgok...
Nem vitatom, 78-ban már nagyon puha volt sereg.Hőr., a szakképzés csak az alapképzés után történt. Vonatkozott a gk.-tól, lovászon át a őrsellátóig. A HM életet nem ismerem.
Határőrként nem így volt 1966-69. években. A járőr 3 tárat, 1 a fegyverben, 2 a tártáskában, 20 - 20 skúlóval. Megszoktuk, nem volt igazán súly.
Mi is azért szenderegtünk, nem aludtunk, a legkisebb idegen neszre ébredtünk. Kezdetben a segített a töltőkar. A tárat kivettük és töltésre húztuk, de nem engedtük el. Elalváskor az vissza csapódott, persze hogy felébtedtünk. Gyorsan tanult a szervezetünk, tudtunk szenderedve "figyelni". Soha nem volt bukta.
Vitázni sokat nem szeretnék, de az alap és tisztes kiképzést külön kell választani. Az alap kiképzéskor egyáltalán nem volt őrszolgálat, azt a tőrzs század látta el, tehát fel sem merült az éles lőszert kérdés. Persze kivétel az éles lövészet. Na akkor nem kaptunk rengeteget, emlékem szerint maximum 5 db- ot.
Tisztes kiképzéskor már volt őrszolgálat is (én őrsellátó képzést kaptam Ady-ligeten, ott párszor az OP-n adtunk bakter szolit) Na de akkor már kiképzett lövészek voltunk, a szakkiképzés csak ráadás.
Szívás volt 5 töltött tárat cipelni, akkor még a pihenő se vehette le a tártáskát. Bőre eresztett derékszíjjal magunk mellé tettük, úgy próbáltunk aludni.'71-'74, Eger, Sztendre.
Bár nem jelent semmit, de én is megerősítem a 3*20 lőszert járőrszolgálatban, mind a végrehajtó-, mind az ellenőrző járőröknél. A mindennapos ki-és betárazás legalábbis nem volt általános - egy razziariadó esetén lassította volna a reakcióidőt. Lehet, hogy eltűrt/megtűrt szabálytalanság volt. Az viszont biztos, hogy a riadócsoport tárai töltöttek voltak.
Az alap- és tiszteskiképzés során, az eskü után a "friss" állomány is adott már őrszolgálatot. Arra már nem emlékszem, hogy ott kaptunk-e (Siklós) éles lőszert.
Az összenyomott rugó gyengül (megrövidül) ami növeli az adogatási probléma előfordulásának esélyét. Persze ha belefér hogy az utolsó lőszer keresztbe áll, és van idő "akadály"-t kiabálni jó lesz az a tár...
Ezt annak mondd, aki kitalálta. A határőrségnél 60 lőszer volt a járőrnél. Kétszer voltam felállított őr Nyírbátorban. Arra nem emlékszem, hogy hány lőszer volt ott kiadva, de ha 150 lett volna, az maradandó élmény lett volna. A határon a járőröknél biztos, hogy 60 volt három 30-ás tárban, bár járőrben is csak egyszer voltam a két év alatt.
Mivel a tárrugó kevésbé kerül összenyomásra, a többszöri ki-betárazások (ui. az őrség nem töltött tárat hanem lőszert vesz fel és táraz be majd a szolgálat leadásakor ki) hatására kevésbé fárad.
Amit írtam az esküvel kapcsolatban, csak elméleti kérdés. Valóságban érdekelt volna az eskü utolsó sora. Nyilván ha azt elkövetem, nem hiszem, hogy másnap bemondta volna a Kossuth rádió. Habár ki tudja...
Ja 2007-es. Akkor jött le Szekeres közölni velem a jó hírt. Sajnáltam a dolgot, mert nagyon jó csapat volt. 14-en örültünk, mert átléptük a 25 évet. Jogutód nélkül szűntünk meg. A mostani 25-ös dandár harckocsi zászlóalja csak örökölte a 11-es számot.
Sok europai orszaghoz hasonloan a magyar ujraelosztas is ugy müködik, hogy a megtermelt javak es szolgaltatasok (GDP) kb. felet nem azok kapjak, akik megtermelik, hanem MÁSOK. Az atcsoportositott javakbol a katonasagra szant összeg merete kb. az ujraelosztott összeg ~3-4%-a (persze ehhez jön meg minden mas allami szervezet, intezmeny ... is).
Mivel ujraelosztasrol van szo, ezert abba MINDENKI belekotyog6. Es igy tovabb.
A dolgozó nép túl általános. Egy katonai esküben illene katonai pontossággal felsorolni, hogy kikről van szó.
( Igen, az adófizetőket és Soros Györgyöt kihagytam,)
És mi van a nemdolgozók megvetésével, az már smafu?!
Én mint adófizető, jegelném a Leopárd tankokat és egyéb huncutságokat, helyette egy csoportos regisztrációt vásárolnák a Honvédségnek a "Tank of word" online játékra.
( A virtuális világban nyugodtan háborúzhatnak, lőhetnek, meghalhatnak, stb. Akinek ez kevés ,az elmehet a Közel-Keletre valódi vért látni. )
Ezeket az összegeket ( is ) inkább oktatásra, a dolgozó nép szellemi-tudati fejlesztésére fordítanám, fegyverek helyett.
Ez ennel sokkal egyszerübb. Akik adot fizetnek (gyakorlatilag mindenki) a "közösbe" dobjak a lovet. A katonasag, rendörseg ... pedig a befizetett ado egy reszet elkölti. Nem mindig ugy, ahogyan azt a befizetök gondoljak, ... attol függetlenül, hogy jol gondoljak-e, vagy csak az irigyseg beszel belölük ...
Természetesen a békeidős, értelmét erősen megkérdőjelezhető őrség (harcfeladatnak csúfolva) és egy konfliktuszónában lévő őrség között ég és föld a különbség, mint értelmét, mint a feladat komolyságát és következményeit tekintve.
Nem én voltam az érintett. Én nem voltam határőr, se őrkatona, ennek ellenére adtam kilencszer őrséget. Nagy felhajtás a semmiért, illetve azért mert gyakorlatilag kiképzetlen emberek kezébe fegyvert meg éleslőszert adtak.
A laktanyában eleve nem volt körben, végig őrség, kb a kerítés 1/3-n nem volt őrtorony, illetve nem lehetett belátni, de ennek ellenére veszettül komolyan vették. Bevallom őszintén, én este, borult/felhős időben nem látok a töksötétben, kerítés világítás nem volt, az mászott be aki akart a toronytól kicsit messzebb, de az ellenőrzést/váltást vedd észre időbe, mert ha túl közel engeded őket, akkor lebasznak. A torony reflektorát meg nem lehet felkapcsolni, csak akkor, ha látsz valamit, amit meg akarsz világítani...
Ezt megteszed amikor a totalis nagy semmi tortenik a 24 honapod alatt de nem akkor amikor par szaz meterredorognek a fegyverek es megy a harc. Nagyon faradtnak kell ahoz lenni hogy az ember ilyen korulmenyek kozott elaludjon.
A "dolgozó nép megvetése", egy frappáns kifejezés, szófordulat, de nem hiszem hogy ezt magyarázni kell egy hivatásos katonának.
A "dolgozó népet" pontosítanám:
a dolgozók, a szabadságon lévők, munkanélküliek, járadékosok, nyugdíjasok, rokkantnyugdíjasok, vendégmunkások, migránsok, bevándorlók, közmunkások, az eltartottak, a háztartásbeliek, a szabadúszók, a fixidejű szerződésesek, bedolgozók, külsősök, belsősök, a pékek, a postások, a mamahotel lakóinak, a turisták, szabadkőművesek, segédmunkások, operátorok, portások, örömlányok, hivatásosok, műkedvelők, államtitkárok, polgármesterek, vajdák és gádzsók
1990-ig az MN-ben az őrök 90 db éles lőszerrel teljesítettek szolgálatot. A rendszerváltás után lett egy tár, az első lőszer vaklőszer. Pedig a Szolgálati Szabályzat leírta, az őrszolgálat kötött formájú harcfeladat!