A Kaposvár-Mocsolád-siófoki (HÉV) vasútvonal 100 éves évfordulójára hoztam létre ezt a topicot.1894.08.23-án a Kaposvár-Mocsolád,1906.10.19-én a Mocsolád-Siófok vonal megnyításának alkalmából.
Gábor! Utólagos engedelmeddel a mocsolád-siófoki vonal megnyításának időpontját a Te általad megszerzett dokomentum alapján megváltoztatom (az eddig ismeretes 1906. okt. 19-ről). A műtanrendőri bejárás 1906. október 22-én történt meg. A vonatforgalom 1906. október 23-án indult meg (Mellékelt okirat). Tehát ezúttal ezt az időpontot tartjuk hivatalosnak!
Na szóval! 1, Megnézegettem a volt fűtőházi maradványokat Tabon. A salakoló aknát csak ki kellene ásni. Talpfák is vannak még.... 2, A kaposvári fh. valóban 2 állásos hosszú épület volt. Közvetlen a mostani dombóvári (41) vonal mellett volt (még emlékszem rá). Vízdaru és a salakoló aknák (betemetve) még megvannak. 3, A mocsoládi fh-ból is találnánk maradványokat ha kicsit ásogatnánk!!! Ugyanis a korong betonozott oldalfalát sehol sem (!) bontották el. Az már költséges munka lett volna (szerintem). Betemetni egyszerűbb volt.
Valóban, a "vontatási telep" ott volt, ahol az üzemi épület. A fűtőházi leág, kb a vasbolt udvarának végénél kezdődhetett (nagy fehér folt). (igazából pontos fényképösszehasonlítás kellene, mert ez most memoryból ment...)
86-ban még meg volt a fűtőház és a magtár is (kicsit tovább bp felé, a Sziget u. bcsatlakozásánál (ott most egy felüljáró, ill. egy segédbetáp (?) van)
De Norbi, milyen maradványokról beszélsz? Nem radíroztak le anno mindent?
Kaposvári mozdonyszín: A MTS-hév megnyitásával kapcsolatosan a Kvári mozdonyszínnek csak a bővítését írták elő két állásnak megfelelően a meglévő tisztítógödrök részbeni felhasználásával, két új gödörrel a mozdonyszín előtt.
A tabi kétvágányú, hatállásos motorszínre, ill. a 10,0 m-es fordítókorongra pedig reméljük hamarosan fény derül. Mindenesetre most így néz ki:
Mocsoládon fűtőházra nem emlékszem, hogy lett volna, de vízdaru volt. Sőt PFT épület is volt ( még nem kizárt, hogy anno ez az épület nem lehetett vontatási célokra használva), de ennek után kell járnunk még.
Hányszor elmentem mellette Bogláron pedig..................... :))) Somogyi Hírlap (szerint) 1908 okt.15-én történt: UJ MENETREND... a kaposvár-mocsolád-siófoki vonalon. Mától kezdve motoros menetrend lesz..... Az 1908 jún.11-i újság szerint: Kaposvár-Mocsolád-Siófok. 1, KAPOSVÁRRÓL indul 4312. vegyesv. hajnalban 4.40 Siófokra érkezik délelőtt 10.35 ......4306. motorosvonat délután 4.05 Siófokra érkezik este 8.21. 2, SIÓFOKRÓL indul 4305. motorosv. hajnalban 3.20 Kaposvárra érkezik reggel 7.27 ......4313. vegyesvonat déli 12.41 Kaposvárra érkezik este 7.00. Ha érdekel majd elolvasod, mert az egészet nem tudom ide írni. Nagyon érdekes csatlakozások voltak a siófoki vonatokhoz!!!
Mocsoládon miért volt szükség fűtőházra ??? bocs, most nézem hogy a vonal két szakaszban épült, az első Kaposvártól Felsőmocsoládig, majd 12 év múlva a folytatás... hát ezért kellett az istálló...