Keresés

Részletes keresés

pingui Creative Commons License 2006.11.05 0 0 54
ha a tapétaragasztó rámegy a tapéta festendő felületére, akkor azt hogyan kell letakarítani? Le kell egyáltalán?
Előzmény: leslie_hu (53)
leslie_hu Creative Commons License 2006.11.05 0 0 53
Szia!
1-2mm elég ráfedésnek. Azért kell betépkedni, mert jobban eltűnik a javítás, ha elvágod ollóval élesen, látszódna egy vonal. Bár össze is lehet vágni sniccerrel, csak a beázott tapéta könnyen elszakad. Egymás fölé teszed a két tapétát, rányomsz egy spaklit, és a spakli pengéje mellett közvetlenül összevágod a két tapétát. Ha régi a fal, és nagyon megkarcolod alatta a glettet, vakolatot, félő hogy kinyílik a tapéta. Amikor megázik a tapéta akkor nyúlik, amikor szárad akkor eléggé feszül a szélein. Ezért kell a makulatúra a tapéta összeillesztéseihez.
Előzmény: pingui (52)
pingui Creative Commons License 2006.11.04 0 0 52
leslie hu:
Thx a tanácsokat. A tapéta szélét miért kell megtépkedni, és miért kell picit ráfedni? Össze fog zsugorodni? És mennyi az a pici? 1mm? 1cm?
Ezt a tépkedés dolgot viszont nem értem...
Előzmény: leslie_hu (51)
leslie_hu Creative Commons License 2006.11.03 0 0 51
Szia pingui!
1.
Konyhában le kell szigetelni az olajos zsíros foltokat. Mi valamilyen alapozóval szoktuk, ami éppen van, pl: Trinát alapozó, vagy walkyd falfesték. Beázási foltoknál is ugyanez a teendő. Tőbbi helyiségben nem kell sikálni a falakat, ha nem ugrik szét a festék akkor eltakarja a foltokat a falon. Ha akarod ott is rákenhetsz az alapozóval.

2.
Beáztatsz kevés cmc-t, és bekened a tapétát. Miután beázott akkor levágsz hasonló darabokat mint amiket pótolni kell, csak kicsit nagyobbakat. Utánna letépkedsz a a bekent tapétadarabok széléből egy kicsit, és úgy ragasztod fel, hogy a tépett rész ráfedjen kicsit a régi tapéta szélére, és jól lesimítod, a cmc-és ecsettel jól oda nyomod, csak nemozduljon el a pótolt darab. Elég jól lehet így javítani a fűrészporos tapétát. Száradás után lefested egybe az egész falat.

3.
Lehet keverni a festékbe penészesedés gátlót, festékbe lehet belekeverni. Festékboltban lehet kapni. Jobb mint a penészeltávolitó sprék, vagy penészesedést gátló festékek, mert azokban van egy kis hipó, és kész. A foltokat töröld át domestosszal.
A fal leghidegebb pontjain (hőhíd) kicsapódik a pára a levegőből és ott lesz penészes a fal. Megoldás sokat kell szellőztetni, vagy valamilyen hőszigetelés. Van hőszigetelő tapéta, kb. 1cm vastag, vagy hongarocel lapokat felragasztani, arra dryvit hálót csemperagasztóval felragasztani, arra lehet glettelni,festeni tapétázni.

Üdv.
Laci.
Előzmény: pingui (50)
pingui Creative Commons License 2006.11.03 0 0 50
Hello!

Festés előtt álok, és lenne 3 kérdésem:

1: Adott a fal, szépen le van tapétázva évek óta, és csak át akarom festeni. Veszek festéket, henger, eddig ok. De mivel "takarítsam" le a tapétát, hogy a festék rajta is maradjon? A konyhában is ilyen a tapéta, ott viszont még az olajgőzök is lecsapódtak a tapétára, azt mivel kell letakarítani?

2: A tapéta 1-2 helyen feljött a faltól (pl szegélylécek mentén 5cm magasságban) némi vakolattal együtt.  Gondolom kihúzom a fal síkját valami gipszes glett cuccal, de a tapétát hogyan lehet "toldozni" szépen? 

3: Egy nedvesebb helységben pici foltokban elkezdett a penész kijönni a tapétán. Festés előtt milyen szert használjak, ill. keverjek-e valamit a festékbe?

A tapéta mindhárom esetben fűrészporos tapéta Hérával festve.
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.02 0 0 49
Tud vki nagy választékú tapétaboltot?
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.30 0 0 48

a fehér glett az bóvli, nagyon porózus, ameddig csiszolod addig jön le

a gipsz alapú a jó, mert az kemény, nem olyan egyszerű lekapni

egyébként falfixel át kell kenni, hogy ne maradjon poros a felülete és akkor normálisan le lehet festeni, nem vagyok festő, de mi így csináltuk és eddig jó :)

Előzmény: -cc- (42)
leslie_hu Creative Commons License 2006.10.25 0 0 47
Kimaradt: Ha jól megvan csinálva, akkor hosszú évekig csak át kell festeni, nem reped a fal, tűzálló.
Előzmény: karlo10 (45)
leslie_hu Creative Commons License 2006.10.25 0 0 46
Üvegszövet tapéta alá sem árt sima felület, 1x elég glettelni az új vakolatot, (glettre jobban tapad) vagy ki kell flekkelni a fal hibáit. A megpattogzott részeket ki kell kaparni, persze nem kell szét vésni a falat. A nagyon finom szövésü üvegszövet tapétával nehéz dolgozni, azt inkább kerüld, + 2rtg festés és eltünik a minta.
Előzmény: karlo10 (45)
karlo10 Creative Commons License 2006.10.25 0 0 45
Sziasztok! Üvegszálas tapétával kapcsolatosan van valakinek tapasztalata? Mennyire strapabíró, mekkora falhibákat lehet vele eltüntetni?
leslie_hu Creative Commons License 2006.10.24 0 0 44
Szia!
Vannak speciális vakolatok, (Terranova. stb) amik direkt az ilyen sókiválások és nedves párásodó falak vakolására találták ki. Viszont erre csak meszelni vagy szilikát festéket lehet festeni, hogy a fal tudjoon szellőzni.
Előzmény: kan-dalló (40)
leslie_hu Creative Commons License 2006.10.24 0 0 43
szia!

Falfixel vagy glett fixel kell beereszteni a glettelt falat, főleg latex festék előtt.
Más : a cmc pár hét alatt elfojósodig, tönkre megy.
Előzmény: -cc- (42)
-cc- Creative Commons License 2006.09.30 0 0 42
Szerintem bármeddig, ha úgy zárod le, hogy folyékony marad. Nekem van kis befőttesüvegben, és ha valahol még észreveszek problémákat, illetve ha elereszt a tapéta széle, akkor van mivel ragasztani.

Lenne viszont egy festős kérdésem. Alapvetően tudom, hogy rosszul csináltam, de már nincs visszaút:) A panellakás-erkély falai elég lyukacsosak voltak, igy a belső felújítás során megmaradt kikevert gipsszel, glettanylaggal időről időre glettelgettem kicsit, hogy fogyjanak a lyukak. A gipsz és a glett azonban beltééri volt természetesen:) Az erkélyre eső nem esik be amúgy.

Namármost múltkorában gondoltam, hogy lefestem, maradt még jócskán Dulux (beltéri persze:), így lecsiszoltam a falat és teddyvel festeni kezdtem. Sok helyen azonban szinte azonnal lemállott (gondolom a poros felület ledobta magáról a festéket).

Mivel gyakorlatilag a teljes fal glettelve lett (ergo az egész szinte tiszta fehér), így elég nehéz lefesteni, mindenfelé málik festéskor. Ahol meg nem, ott száradás után repedezik és esik le a festék. MIT TEGYEK? CSizológéppel gyaluljam vissza az "eredeti" zöld színig, vagy lehet a glettes felületet valamivel előkezelni és utána festeni?????

Már bánom, hogy legletteltem. Ha ezt nem teszem, akkor most ugyan lyukacsos a fal, mint a sajt, viszont egyenletesen szépen fed a festék rajta. Valakinek tapasztalat-tudása e tárgykörben?

Előre is köszi
Előzmény: k-pal (41)
k-pal Creative Commons License 2006.09.22 0 0 41

Sziasztok!

 

Tapétázással kapcsolatban lenne kérdésem. A bekevert CMC tapétaragasztó meddig használható fel?

 

Üdv. Pál

kan-dalló Creative Commons License 2006.09.14 0 0 40

 

 Sziasztok.

 

 TAnácsot kérnék, a problémám, hogy bontott téglából építettem fel néhány falat, és

 sajnos hónapokra derült ki, hogy a tégla salétromos. A vakolati réteg van rejta jelenleg, és olyan foltos néhány helyen, mintha még nem széradt volna meg a vakolat. Volt ahol Stopsóval lekentem, de kiütött ismét.

 Hallottam, hogy van valamiféle német anyag, ami a vakolaton keresztül is meggátolja a sókiválást, de a nevét nem tudom.

 Mi lehet a megoldás a problémára. Köszi

 

 S

mtamas28 Creative Commons License 2006.09.13 0 0 39
köszi a tanácsot. remélem a festék tényleg inkább eltüntet majd, mint kiemeli a hibákat..
Előzmény: remote access (38)
remote access Creative Commons License 2006.09.13 0 0 38
Én mindig kézzel átsimítom csiszolás után. Ha egy-két kisebb hibát találsz, érdemes egyedileg áthúzni, nem kell a teljes felületet. Egyébként két-három réteg festék teljesen képes elfedni a kisebb hibákat.  Festés csak hengerrel történjen.
Előzmény: mtamas28 (37)
mtamas28 Creative Commons License 2006.09.13 0 0 37
Szép napot mindenkinek!

Egy szobát újítok fel, ehhez leszedtem a tapétát, lecsiszoltam a falakat, majd elkezdtem glettelni. Most tartok a második rétegnél (a glettelések közt csiszoltam), de úgy látom, még mindig vannak hibák, és ezért elbizonytalanodtam.
Kérdésem az lenne a tapasztaltabbakhoz, hogy mikor, vagy miből látszik, hogy már megfelelően sima a fal festés előtt?
zsuzsu001 Creative Commons License 2006.07.27 0 0 36

Köszi, mi is erre gondoltunk, hogy minek annyi pénzt költeni a festésre, ha két év múlva fel kell újítani a repedések miatt. Mert az első fűtési szezonban állítólag fognak ilyenek keletkezni. Csak gondoltam, hogy egy kis vajszin, vagy világoskék a fiamnak, hogy ne legyen olyan steril a fal kinézete.

Meg aztán abban sem vagyok biztos hoy 100 %-ig kiszáradt, és nagyon sok penészes lakást láttam, amit végképp nem szeretnék.

Előzmény: Törölt nick (35)
remote access Creative Commons License 2006.07.26 0 0 34

Azt nem tudom van-e előírás új falak esetén, én mindenesetre glettelném majd festeném. Az azonban biztos, hogy ha olyan réteg kerül a falra ami a későbbiekben nem passzol a majdani festékhez, azt igen nagy munka eltávolítani. Enélkül az új festékréteg hatalmas darabokban képes felválni.

Előzmény: zsuzsu001 (33)
zsuzsu001 Creative Commons License 2006.07.26 0 0 33

Festett valaki mostanában mésszel falat. Most készülünk arra hogy új építésű házunk vakolt falait lemeszeljük. Tud -e valaki segíteni?

Szinezni lehet a meszet, erősebb árnyalatokat el lahat érni Várom a válaszokat SOS. Köszi

 

mammamija Creative Commons License 2006.07.18 0 0 32
Nem baj ha az egyik fal más szinű - válassz egy karaktereset ami megy a a régihez, ha nem akarod átkenni az egészet:)
Előzmény: Törölt nick (31)
Törölt nick Creative Commons License 2006.07.18 0 0 31
Köszike, sokat segitettél...

Mindenképpen lemostam volna én is, de nem volt ötletem a szerrel kapcsolatban, de gondolom tutti zsiroldónak kell lennie...

Ja, az a baj hogy a régi festéknél valami kikevert szinárnyalatot raktak fel, azt biztos nem tudom leutánozni.

Előzmény: mammamija (29)
mammamija Creative Commons License 2006.07.18 0 0 30
Mennyezetre még nem vállalkoztam, de a festőfiú úgy csinálta, hogy erősen rányomta a plafonra a hengert, jól kidolgozta belőle a festéket, tehát az oda-vissza módszert alkalmazta.
Előzmény: hkrisz1 (28)
mammamija Creative Commons License 2006.07.18 0 0 29
Hali:)
Mindeképpen kell előzetes tisztító kezelés - pláne ott, ahol zsíros a fal, mert különben a legjobb festéket is ledobja az alatta lévő kosz.
Nem akarok belekontárkodni az igazi festők szakmájába, de én már mostam le konyhafalat sima flóraszeptes vízzel - utána lefestette és jó lett.

Festékben én a készrekevert PLATINUM nevű trombitavirág-sárga színűt vettem 2.300.-valamennyiért - 1 liter 15-20 nm-re elég - első alkalomra befedte a falat, nagyon szép lett. A festék amúgy 2.5 literes a fenti összegért.
Az okosok azt mondják, hogy mindíg a szükséges mennyiséget kell bekeverni, mert soha nem lehet eltalálni kétszerre ugyanazt az árnyalatot.
A fenti festéknél ez a probléma nincs, persze nem tudom megy-e az eredeti sárga faladhoz - én lefesteném az egészet, hogy egyforma szinű legyen.
Előzmény: Törölt nick (27)
hkrisz1 Creative Commons License 2006.07.17 0 0 28

Hy

 

Kéne egy gyors HELP!!

 

Teddyhengerrel hogy a picsba kell festeni..???

Vettem Héra falfestéket.. amikor belemártom lehúzom el kezdem görgetni a falon utána nem lesz szép egyenletes a mennyezet...ilyen rücskös marad a festés a falon...

MI a hiba?? mit csinálok rosszul??

 

Köszi a helpet...

Törölt nick Creative Commons License 2006.07.17 0 0 27
Hali

Segitség kellene az alábbi munkafolyamatokhoz.

Adott lenne egy olyan fal ami 5 éve volt lefestve rendesen. Nem pereg, nem repedezett. Butor átrendezés miatt kellene átfesteni. Van rajta egykét biciklikormány által okozott fémszinü csik, a butorok nyoma, illetve a konyhában zsiros-poros foltok.

A kérdés:
- kell-e bármilyen alapozás, előzetes lemosás, tisztitás, smirglis dörzsölés?
- milyen festéket ajánlotok? Most enyhe napszinű sárga szine van. Mennyire kell figyelni, hogy ugyanolyan szint keverjünk ki?

Köszike
Adept
hkrisz1 Creative Commons License 2006.07.06 0 0 26

:-) Köszi a tanácsot majd még kérdezek ám..

Most go le a boltba veszek szivacsot és lemosom az egész szobát..

Ha végeztem majd jelentkezem.. 

 

remote access Creative Commons License 2006.07.06 0 0 25
Pontosítok , 20 : 1 az előkészítés- festés idejének aránya, jó felület esetén azonban nem ilyen rossz a helyzet
Előzmény: remote access (24)
remote access Creative Commons License 2006.07.06 0 0 24
Valamikor el kell kezdeni.  A ragasztó maradékát vizes szivaccsal és kefével szoktam eltüntetni, lemosni. Az utána maradó felület minősége határozza meg, hogy mi a következő lépés. Ha repedezett, egyenetlen a falad mindenképpen glettelni kell, rimano 0-3-mal szoktam, rozsdamentes glettvassal. A repedések eltüntetéséhez, áthidalásához a festékboltban árulnak többek között kb 5-6 cm széles nagyon vékony üvegszövetet. Ezt a vékonyan felhordott glettbe bele kell nyomni, elsimítani. Ha az összes felület glettelve van át kell csiszolni szintén a boltban kapható különböző finomságú csiszolószivaccsal. Ez a glettvas sarka által húzott csíkokat eltünteti. A glettelést, csiszolást eddig mindig duplán csináltam, ha nagyon jó a fal elég egyszer. Ezután jöhet a festés hengerrel és olyan festékkel amilyet csak akarsz. Fehérként én tilatex akva-t használok. A felület előkészítés ideje nálam eddig 20 : 1 arányban volt, mivel a fal olyan volt amilyen 
Előzmény: hkrisz1 (23)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!