Akkor már eltünt volna ! Ez már legalább 10 éve volt . Mindenkútból csak a homokos réteg ad vizet másban nem közlekedik a víz . Olyan helyen melóztam ahol 100 méteres lyukakat fúrtunk ,vagy ami épp a domborzatnak megfelelt . De mélységi korrekciók mind 100 méteres volt . URB nevű ZIL fúróval . Az én ásott kutam is homokon van már 30 éve ,igaz tavaly egy agyagrétegig leszivattyúztam az egész kutat ,de onnan tovább már csak a kzepébe fúrt lyukkal tudok további vizet nyerni mert anyugalmi vízszintje jelenleg 3 méter körül lehet és nyáron meg lemegy 4,5 méter mélyre is az öntözések miatt . Az agyag réteg alatt is homok lesz csak az lehet még rosszabb mint ez amiben van . Ez is azért ad ilyen kevéske vizet mert félig már a réteg cementálódott jórészét lapátolni nem tudod csak ásózni annyira tömör és a víz ettől csak lassan közlekedik benne . Abban reménykedek én is hogy lentebb csak jobb vízvezetésű lesz a homok abba nem szivárgott még olyan anyag ami gátolná a víz közlekedését . Egy kis beton gyűrűs kút van a mellettem lévő telken azok amikor fúrták átmentek vagy 6 agyagrétegen de még sincs benne víz nem jön utánna és kifogy . Volt hogy én adtam a kútba vizet hogy onnan tudjon szivattyúzni a gazda .
"Ezt jó sokáig játszottam vele de ki is jött belőle vagy 2m3 is talán....addig kell folytatni amíg ki nem fogy.... Ha sokat ál akkor megint ismételni kell mert újra elhomokosodik"
Hát azért a finom homok nem olyan vészes dolog ! Tavaly télen én az ásott kútból a Makita búvár azért lett volna ,de venem kellett egy kínai búvárt az már kivitte némi módosítással a föveny-egyhe sódert is . Kiszívtam némi módosítással a kb 5mm méretű homokot a kútból totál az agyagig . a kínai búvárnak a szellőzője a tetején van énéha a kompresszorral ki kellett azt is fújnom mert eldugította . A kútat amikor csinálták tettek szűrőket a cső aljára ,vagy csak flexel bevagdalták ? Egyszer fúrtam egy csőkutat na abban olyan futóhomok van ha száraz el lehet fújni a markomból olyan apró . Azt megkompresszoroztam vagy 3 napig nyomtam bele e levegőt és köpködte kifelé a homokot ,de maradt ,vagy jött új bele . Akkor bajai szivattyúval meghúzattam ,úgy hogy kézzel befogtam a rövid slag végét és csak olyan újnyi tempóban engedtem avizet jönni ,közben a másik kezemmben néztem hordja-e a homokot kifelé amikor lecsökkent a homok akkor nagyobb sugárban engedtem a kifolyását . Ezt jó sokáig játszottam vele de ki is jött belőle vagy 2m3 is talán ,jó nagy folt lett a fűben amit kihordott a víz . Ezt egyre jobban lehet olyankor engedni kifelé egyre nagyobb sugárban . Egy fél nap után már szabad kifolyással kitettem az utcára az árokba és hagytam hehy termelődjön kifelé a vízzel . néha megnéztem egy műanyag tányérban mennyit hoz ki . Et addig kell folytatni amíg ki nem fogy úgy egy csipetnyi mennyiségig . Aztán érdemes megállni hagy nyugodjon a vízszint és álljon vissza nyugalmi szintje . Majd ismételgetni megint . Ha sokat ál akkor megint ismételni kell mert újra elhomokosodik ,d egy tavaszi tisztító szívással megint kitermelődik belőle . De ez csak az apró homokkal igaz . Porhomokkal .
A héten kimegyek a birtokra, és leengedek kötélen egy kis gyerekvödröt és megnézem milyen a viz. Ha tiszta akkor örülünk és aztán gőzerővel majd szétnézek a szivattyúk világában. Tegnap a praktikerben egy eladó a csiga(orsós) szivattyút ajánlotta homokos kúthoz.
Támpontnak saváléló acél belsők ,legalább 1000W motor 1colos csatlakozások . Esetleg még a réz járókerekesek is jók lehetnek . Ha javítani kell legyen hozzá alkatrész . Nézegettem az előbb a szivattyúkat hát nehezen tudnék választani a kínálatból . 30g az átlag homoktűrés egy felszíni szivattyúnál . Búvárban még láttam olyat ami elérte a 160g-ot . IBO ami még árban nem olyan vészes áron van, csak azok meg nem férnek bele a kutadba . Csőszivattyúban is léteznek .
Volna de az nem lesz jó neked az még az én kutamat is szárazra szívja . Jó volna tudni mennyit és mere akarod használni . Milyen mély a kút ,van-e elég víz utánpótlása . Egy jobb szivattyú gyorsan talpra rántja és az újabb homokbetörést okoz . Régen az Alkók jók voltak, a kis búvárjaik sok évet kibírtak a kútba dobva, azok forgó motorosak . Újabban elég kevés jó szivattyú van ,még a Makita sem garancia rá . A homokos víz eléggé hamar tönkre tette kb 3 órát bírt az új szenyvíz búvár aminek mindent kéne bírnia de még sem alaklmas arra amire tervezték ,vízhűtéses motorja van hőkapcsolóval és egy eldugott golyósszelep a légtelenítője . Na ezt én sem tudtam és ez telement homokkal és eldugult és a motor meg egy légbuborékban futott és ez a hőérzékelője meghalt . Nagyon nehéz bármit is ajánlani látatlanban . Amúgy ha a szivattyú homoktűtő az oda lesz írva . Jobb ha így is keresed . a búvárokban is vannak mostmár naygobb nyomású szivattyúk ,naomáskapcsolóval ezek is kb úgy tudnak működni mint egy hirofor .
Kissé drága de már minden benne van ami kelhet ! Sajnos ilyet még belülről nem láttam de azt írja belső szűrője van homok ellen ,majd erre figyelni kell . Ha most a homok sok, érdemes volna megkompresszorozni a kutadat hogy temelné ki a homokot belőle . az nem egy bonyolult dolog csak a nagy átmérő miatt érdemes egy kisebb átmérőjű csövet bele tenni és azon keresztül kopresszorozni a kutat . Ez lassúbb folyamt lesz de nem lesz olyan intenzív feláramlása a víznek hogy a kútban kárt tegyen a szívása ,és elég egy kis kopresszor is hozzá . Nem is kell sok levegő mennyiség 2 bár bőven elég és inkább tovább kell menjen a kompresszor mint hogy kevés ideig szívjon . Meg is lehet állni néha és pihentetni a kutat . ugyanezt egy egyszerű szivattyúval is lehet csinálni csak nem kell nagy átmérőt engedni ki a szivattyú nyomó ágán csak ahogy látjuk hogy hordja a homokot kifelé . a kezedet elé téve a markodban látható hogy a homokot hordja-e vagy sem kifelé . De ezzel csak az apró homokot tudod termeltetni ki ha durva fövenyes ,sóderos azt csak a kompresszor tudja kihozni belőle . Ha kialakúl a kráter lent azután már elmarad a homokolás ,vagy minimális lesz . Tavaszonta viszont vannak olyan területek visszatérhet a homok . De akkor ismételni kell valamelyik műveletet .
Annyiról bármelyik felszíni szivattyú alkalmas a felszívásra . Apró homok nem teszi tönkre max a lapátokat ha műanyag akkor elég sokat kibír ,de a réz lapátos szivattyúk meg még többet is talán . Megnézem mi az amit szeretnél és írok rá valamit .
Szakmai tanácsot kérnék. Van egy kis telkem, amin van egy fúrt kút azt hiszem 110-es (de lehet 160-as) átmérőjü narancssárga műanyagcső van belehelyezve. Eddig búvárszivattyút (tesco gazdaságos ) használtam de most váltani szeretnék valami kevésbé rezgősre és automatára. A Gardena Classic 3500/4E tipussal szemezgetek. Van valakinek ezzel a tipussal tapasztalata ? A kút vize enyhén homokos volt gondolom ebbe a búvárszivattyú rezgő módja is belejátszott. Ha plusz szürőt kellene betenni nem gond beleteszem csak legyen tisztább a vizem. Kb. 4,5 méterről kell neki felszivni a vizet. Köszönöm a segitséget. Legyen szép napotok.
Az a baj hogy ebben még egy kis olaj is volt ,csak ha lemosnám valami fék tisztítóval esetleg akkor lenne értelme a szigetelés lakkozásának . . Van itthon szigetelő lakkom .
Nincs azzal semmi baj, hogy évekig a kútban van a szivattyú, ha naponta használják. Az enyém is évek óta lent van.
Ha viszont ritkán van indítva és nem rozsdamentes a tengelye, akkor a rozsda kirágja a külső szimeringet és az erősebb súrlódás miatt a szimeringek közé beszivárgó pici víz felforr, amitől aztán megkeményedik a műgumi, így a 2. és 3. szimering is megkeményedik és beereszti a vizet a tekercshez. Persze a kínai műgumi szimeringek alapból ilyenek. (A fűkaszákban is azok mennek tönkre a hőtől, kőkemények lesznek)...
Ha rendesen kiszárad a tekercselés akkor elvileg még működik a motor, de nem egy életbiztosítás mert valahol már megrepedt a rézhuzalon a lakkszigetelés és ott már szárazon is bármikor átüthet.
Sokat javít ha száradás után valami híg lakkot csepegtet az ember a tekercselésre ami be tud folyni a huzalok közé és ezután a lakkot ismét rendesen kiszárítja...
Ez egy éves csak még kb ! benne hagyták a kútban és megrohadt mindene . a gumi tömítés helyén műanyag tömítés van mert a kondijánál is víz volt ,az is csoda nem lett baj belőle ! Lecsapkodta a z automatát . . A benne lévő víz zárlatolt már .
El szokott kopni a tengely a szimeringnél. Van aki fölhegeszti, van aki letakarítás után műgyantával föltölti és leszabályozza, de van olyan is, aki edzött kis csődarabot húz a tengelyre futógyűrűként. Ez utóbbit könnyen lehet cserélni szimeringgel együtt.
Ki tudja ha a buvárba bele megy a motorjába a víz az mekkora probléma ,egyenlőre szétszedés alatt van de már vagy 1 decit kiöntöttem belőle . Ha kiszárítom és újra tömítem jó lehet még ?