2020-ból kékfrankos, nem szerettem tavaly - nekem egy kicsit etil-acetátosnak tűnt meg vékony íz - szóval ott állt a pincében és várta a borpárlattá való átalakulást de mindig csak húztam a főzését.
A lustaságnak köszönhetően van 55 liter qrva jó kékfrankosom. Málnás, epres illat ami az ízben is visszaköszön, a tanin talán egy csöppet gyengébb is lehetne...
Cserére szeretném felajánlani a képen látható Kühne gyártmányú szőlődarálót.
Régi de, működik ahogy kell. Kézzel, és ékszíjas villanymotorral is hajtható. Nekem túl nagy, és nehéz, nehezen tudom tárolni. Elcserélném egy kisebbre. Budapesten van, én nem tudom szállítani.
Gondolom a fogorvos állta használt kesztyűnek csak van élelmiszeripari minősítése. Nektek ez a kontrakció, dilatáció nem okoz problémát? Én hetente törlom azt ami így kijön a tartályból.
Lehet bepróbálkozok valamelyik megoldással, csak nehogy a végén eper ízű legyen a bor.
"1.2Az anyag vagy keverék megfelelőazonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása: Azonosított felhasználás:Tisztítószer kizárólag foglalkozásszerűfelhasználásra."
"6.2Környezetvédelmi óvintézkedések: Ne engedjük, hogy a termék belekerüljön a felszíni- vagy talajvízbe, csatornahálózatba. (lásd 13. szakasz). Kerítsük körbe, majd inert anyaggal (föld, homok) itassuk fel. 6.3A területi elhatárolás és a szennyezésmentesítés módszerei és anyagai:A kiömlött anyagot megfelelő, feliratozott gyűjtőedényzetbe kell szivattyúzni. Az anyagot és edényzetét veszélyes hulladékként kell ártalmatlanítani (lásd 13. szakasz). Az érintett területet nagy mennyiségűvízzel mossuk le"
A ZW szőlőt(meg a Zenit-et is) egy baráti család mátraaljai kisparcellás, hagyományos művelésű, kb. 30 éves ültetvényéről vesszük évek óta. A terület neve Sárhegy, Gyöngyös, a főiskolával szemközti terület. Részben bio művelés.
Családi célú, kicsi "borászatunk" van, nem eladási célú. 3 éve csináljuk, kb. Zenitből 600 kg, Zw.-ből 700 kg/év. Nagyon egészséges volt a szőlő, első feldolgozáskor(első, zajos erjedésig) ként nem kapott egyik sem, a Zenit fajélesztőt igen, a Zw. még azt sem, bepróbálkoztam a tájfajélesztőkkel= spontán erjesztés, ahogy a Teremtő megadta(Szólt az Isten: édes fiam Noé: kóstoljuk meg, hogy az újbor jó-é!. Eddig jónak tűnik.)
A rosé mindíg a szívem csücske volt, de a "bóti" borok az utóbbi években ihatatlanul szarok. A saját elmegy.
Szőlő sk. szedve hazahoz, másnap a diófa alatt bogyózódik, zúzódik, a rosé a zúzás után áll átlagban 5 órát, utána gyengéden préselődik, a lé ülepítődik 2 órát, a tisztája megy a pincébe, saválló erjesztőedénybe(5 db söröshordó) .
A fele présmaradék ment a vörösborba színezőnek(idén "rettenetes" lett a vörösbor, kb. majdnem, mint a festőlevű szőlők), a másik fele a se nem szőlő, se nem törköly cefrébe, később a héjon erjesztett vörösbori törköly-jel együtt a főzdébe, éppen két napja rotyogott ki, jó lesz az ízlelőbimbóim szerint.
A "Rozi" már majdnem kész, tükrös, kissé még szénsavas, most is szopogatom írás közben, kell azért neki pár hónap finom seprőn tartás(az eddigi tapasztalatom szerint)
Köszönöm mindnyájótoknak a hasznos hozzászólásait.
Megerősítettek abban, hogy paraffinolaj nélkül nem bor a bor. Mint írtam, az első fejtésen túl vagyok, Zenit a legkövesebb, még dolgozik, opálos, a Zweigelt rosé már majdnem tükrös, kissé még szénsavas, kevesebb borkő lerakódással. A zw. vörös már majdnem tükrös, nem köves.
Zenit-ből erjesztettem fahordóst, annyira tömény volt a szőlő leve, hogy még mindíg van cukor benne(tavaly száraz lett), a első fejtés után a fahordós viszont már letisztult, de még dolgozik, ha felhozom a lakásba, gázbuborékos.
Tehát: átfejtés tiszta fedelesbe, éppen van még egy üresen, és így körbefejtegetem mindegyiket, gyengén megkénezem, aztán hadd pihenjen, paraffinolaj rá, remélem már több kristálykiválás nem lesz. Az a gond vele, hogy felakad a tető a hordóban, ha veszek ki belőle. Iszogatnivalót meg teszek félre üvegballonokban, a többi hadd érjen a finomseprőn.
Tegnap (nagy szerencsém volt az időjárással) fejtettem/alapkéneztem a "vörösöket" és így műa. tartály takarítás is volt. A le vagy fel-rakódások eltávolítására melegítettem kb. 5 liter vizet amibe raktam vagy 100 gr Sanaton-t, a megdöntött 700 literes tartályba beönt (nagyon lúgos, védőeszközök kellenek) azonnal bekékítette a vörösbarna kirakódásokat és fel is oldotta azokat majd kis tartályforgatás és a barnás lötty kiönt egy vödörbe (használtam kihűlve a másik tartályhoz).
Kiöblítés vízzel és Detersol oldat készült kb. az előző arányban. Ez savas, és semlegesíti a ki nem öblített lúgot.
És végül újabb vizes öblítés, kicsepegtetés és már mehet az újratöltés is...
Az úszófedél is ugyanígy lett kezelve.
Ha nem akarod "lezárni" a bort használj szárazjeget (bár ha jól tudom min. 10 kg a kiszerelés) vagy palackos CO2-ot...
Az úszófedeles tartály, parafin nélkül, alkalmatlan a kierjedt bor tárolására, bármit is mondjon a gyártó.
Az ilyen gyártótól egyébként én őrizkednék, mert más kérdésben is mondhat hasonlókat.
A szomszédomnak így lett másfél hektó ecetje. Kölcsönkért egy úszófedeles tartályt, majd parafin nélkül tartotta benne a bort néhány hónapig, mondván van azon még egy másik fedél is, csak elég lesz. Hát nem lett.
Van egy olyan technológia (bizonyára nem mondok újat) Sur Li-nek nevezik, aminek az a lényege, hogy hosszú hónapokig a seprűn hagyják a bort és néhány hetente alaposan fel is keverik. Fontos alapfeltétele, a teljesen egészséges seprő, aminek előfeltétele a szintén teljesen egészséges körülmények közt végbemenő erjedés (itt valószínűleg szintén szükség van a hűtés, fajélesztő, élesztőtáp, stb. dolokra). Bővebben a támáról:
Én is úgy tudom, hogy az úszófedeles tartálynak alapból elégnek kéne lennie ahhoz hogy megvédje a bort. Szerény tapasztalatom alapján, mintha néha észrevettem volna, hogy ez mégsincs így és mintha rémlene hogy mástól is olvastam volna már ezt. Ahogy azt is, hogy lehet hozzájuk venni egy komolyabb (gumi vagy szilikon tömlőt?) ami jobb védelmet nyújt. Van ezzel valakinek tapasztalata?
Forró vízzel, citromsóval nekem sose volt probléma lemosni a hordó oldalát. Fejtsd át mosd ki.
Ha már az átfejtésnél tartunk eddig úgy csináltam (ahogy valószínűleg itt a legtöbben), hogy kisebb kannákba fejtettem majd azokat kézzel megasabbra téve fejtettem átt a tiszta tartályba. Idén azzal kezdek kisérletezni, hogy egy csigasor, csőrlő (pl. Lidlben épp most volt) és textil körkötelek segítségével magasabbra emelem a hordót így rögtön átfejthető egy másikba.
"[...] Tisztítószer kizárólag foglalkozásszerű felhasználásra [...] Ne engedjük, hogy a termék belekerüljön a felszíni- vagy talajvízbe, csatornahálózatba. "
magyarul: kizárólag arra engedéllyel/képesítéssel rendelkezö takarítók használhatják, a keletkezett szennyvíz/mosóvíz veszélyes hulladékként kezelendö. nem tudom, ennyit megér-e a borkömentesítés. Az én módszeremmel is simán lejön, de ha marad még rajta, akkor pár napra tele kell tölteni hideg vízzel, utána garantáltan nem marad rajta borkö.
Mikor? Mert több minden, egymástól független dologról beszélsz.
Ha nem használsz paraffinolajat a peremnél annak ellenére, hogy kellene, akkor elöbb-utóbb darabízü/erösen oxidált lesz a borod. Esetleg próbálkozz valami ilyesmivel:
de csodát ne várj, mert eredendöen nem arra találták ki, amire neked kellene.
Miután kiforrt a borod, alap, hogy valamikor le kell fejtened a seprüröl, ha ugyanoda megy is vissza, akkor is a tartályt ki kell mosni, forró vízzel jó eséllyel le tudod szedni az oldaláról a borkövet. utána normál esetben deritesz, ezt legjobb úgy csinálni, hogy olyan védett helyre teszed a tartályt, ahol nagyjából kint hömérséklet van, de az esö nem veri (a mostani hömérséklet pont jó, egészen -3-4°-ig), amint tükrösre tisztult, lefejted, a kivált borkövet a tartály tisztításakor eltávolítod.
Ha a még zavaros, söprün lévö bort akarod inni úgy, hogy a tartályod oldalán ott a borkö, akkor nem tudok segíteni.
Első fejtés után a boraim egy részét úszófedeles tartályba tettem. A fedél illeszkedése elég szoros, gyártója szerint akár paraffin nélkül is jó. Múlt évben paraffinoztam, utálatos dolog a maradék elválasztása, edények mosása, bepróbálkoztam nélküle.
Erős kristálykiválás(borkősav??) lerakódott a tartály falára, elakad benne a fedél, tehát levegőzhet a bor. Most még nincs gond, mert enyhén forrásban van még, gondolom a széndioxid még védi. Érdekes, hogy nem savanyú a kristály, szinte íztelen. Mit szoktatok csinálni ilyenkor?
Jut eszembe, hogy az 1. kovid hullám előtt kb. fél évvel néztük a Hétköznapi pár (2011) c. filmet , amiben terjed egy különös kór, amitől elmegy az ízlelés és a szaglás. Beszéltük, hogy hogy találhat ki valaki ekkora marhaságot? Aztán mégis.
Én pont tavaly jártam így. Annyi szerencsém volt, hogy még a fertőzés előtt megéreztem, hogy probléma van és tudtam lépni. Majd semmi... az asszonyt zargattam mindig, hogy szagoljon :)
Amúgy Ő is elkapta de neki "csak" az ízlelése ment el pár napra.
Nekem 2 hónap volt mire azt mondtam, hogy olyan 90%-ra visszaállt...
Én benyeltem a kovidot, és rendesen letompult az íz és szagérzékelésem. Nem tudom mi van a boraimmal.
A gond az, hogy nem íztelennek érzem, hanem harmóniátlannak. Az vigasztal, hogy nem csak a sajátom az, hanem a palackozott is. A cserszegi illata alig-alig átjön, de más nem nagyon. Érdekes a dolog, mert a banán illatát viszont érzem, ami nem egy túl illatos dolog. Meg az is érdekes, hogy az ételek ízét is érzem, olyan, mintha ami savas, ott lenne zavar.
Volt már valaki így? Mennyi időbe telt, míg visszaálltak az érzékszervek?