Keresés

Részletes keresés

IsKol Creative Commons License 2022.06.15 0 0 1874

Nagy öröm ért hétvégén (a gondok mellett)

 

2020-ból kékfrankos, nem szerettem tavaly - nekem egy kicsit etil-acetátosnak tűnt meg vékony íz - szóval ott állt a pincében és várta a borpárlattá való átalakulást de mindig csak húztam a főzését.

 

A lustaságnak köszönhetően van 55 liter qrva jó kékfrankosom. Málnás, epres illat ami az ízben is visszaköszön, a tanin talán egy csöppet gyengébb is lehetne...

 

Palackozni kellene ;-)

lanide Creative Commons License 2022.03.04 0 0 1873

Cserére szeretném felajánlani a képen látható Kühne gyártmányú szőlődarálót.

Régi de, működik ahogy kell. Kézzel, és ékszíjas villanymotorral is hajtható. Nekem túl nagy, és nehéz, nehezen tudom tárolni. Elcserélném egy kisebbre. Budapesten van, én nem tudom szállítani.

erwett Creative Commons License 2021.12.25 0 0 1872

ahogy én tudom a magyar bortörvény 1g/l borkősavat engedélyez

1.honnan tudja hogy csak annyit tesz valaki?

2.  a legtöbb fajta teljes vagy túl érésben mikor magas a cukor és zamatanyag tartalma nem tartalmaz elég savat...

akkor ez hogy nem pótolhatjuk az kibaxás ?

3.a mediterrán országokban állítólag még annyi sava se marad de hagyják a savazást...

szervezkedő Creative Commons License 2021.12.11 0 0 1871

...és tényleg!

 

Akkor nem ajánlgatom így egy ilyen nyilvános fórumon.

Előzmény: van_Persil (1869)
nrb345 Creative Commons License 2021.12.11 0 0 1870

Gondolom a fogorvos állta használt kesztyűnek csak van élelmiszeripari minősítése. Nektek ez a kontrakció, dilatáció nem okoz problémát? Én hetente törlom azt ami így kijön a tartályból.

 

Lehet bepróbálkozok valamelyik megoldással, csak nehogy a végén eper ízű legyen a bor. 

Előzmény: van_Persil (1857)
van_Persil Creative Commons License 2021.12.11 -16 0 1869

"1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt
felhasználása:
Azonosított felhasználás: Tisztítószer kizárólag foglalkozásszerű felhasználásra."

"6.2 Környezetvédelmi óvintézkedések:
Ne engedjük, hogy a termék belekerüljön a felszíni- vagy talajvízbe, csatornahálózatba.
(lásd 13. szakasz). Kerítsük körbe, majd inert anyaggal (föld, homok) itassuk fel.
6.3 A területi elhatárolás és a szennyezésmentesítés módszerei és anyagai: A kiömlött
anyagot megfelelő, feliratozott gyűjtőedényzetbe kell szivattyúzni. Az anyagot és edényzetét
veszélyes hulladékként kell ártalmatlanítani (lásd 13. szakasz). Az érintett területet nagy
mennyiségű vízzel mossuk le"

Előzmény: szervezkedő (1867)
gombászok Creative Commons License 2021.12.11 0 0 1868

Aha!

Előzmény: IsKol (1864)
szervezkedő Creative Commons License 2021.12.11 0 0 1867

Esküszöm, én is ezt tettem, ahogy a hozzászólásodat elolvastam, lehet felületes voltam, de én ilyet nem olvastam a kiskőrösi cég oldalán.

Előzmény: van_Persil (1866)
van_Persil Creative Commons License 2021.12.11 -16 0 1866

Én elolvasom a kezelési utasítást...

Előzmény: szervezkedő (1865)
szervezkedő Creative Commons License 2021.12.11 0 0 1865

Jajj Te!!!

Hol találsz ilyeneket állandóan???

 

(Azt már el sem merem mondani, mit csinálunk jelenleg! Pedig nagyon jó!)

 

:-D)))

 

Előzmény: van_Persil (1851)
IsKol Creative Commons License 2021.12.11 0 0 1864

A forrásodra nem emlékszem csak mintha az rémlene, hogy buborékos rozéban is utaznál/próbálkoztál...

 

Szóval egy érésből/szüretből van a ZW csak külön van feldolgozva rozénak illetve "indigónak" ;-)

 

A Rozira majd még visszatérek...

Előzmény: gombászok (1863)
gombászok Creative Commons License 2021.12.10 0 0 1863

Lehet, hogy egyszer már írtam, de íme:

A ZW szőlőt(meg a Zenit-et is) egy baráti család mátraaljai kisparcellás, hagyományos művelésű, kb. 30 éves ültetvényéről vesszük évek óta. A terület neve Sárhegy, Gyöngyös, a főiskolával szemközti terület. Részben bio művelés.

Családi célú, kicsi "borászatunk" van, nem eladási célú. 3 éve csináljuk, kb. Zenitből 600 kg, Zw.-ből 700 kg/év. Nagyon egészséges volt a szőlő, első feldolgozáskor(első, zajos erjedésig) ként nem kapott egyik sem, a Zenit fajélesztőt igen, a Zw. még azt sem, bepróbálkoztam a tájfajélesztőkkel= spontán erjesztés, ahogy a Teremtő megadta(Szólt az Isten: édes fiam Noé: kóstoljuk meg, hogy az újbor jó-é!. Eddig jónak tűnik.)

A rosé mindíg a szívem csücske volt, de a "bóti" borok az utóbbi években ihatatlanul szarok. A saját elmegy.

Szőlő sk. szedve hazahoz, másnap a diófa alatt bogyózódik, zúzódik, a rosé a zúzás után áll átlagban 5 órát, utána gyengéden préselődik, a lé ülepítődik 2 órát, a tisztája megy a pincébe, saválló erjesztőedénybe(5 db söröshordó) .

A fele présmaradék ment a vörösborba színezőnek(idén "rettenetes" lett a vörösbor, kb. majdnem, mint a festőlevű szőlők), a másik fele a se nem szőlő, se nem törköly cefrébe, később a héjon erjesztett vörösbori törköly-jel együtt a főzdébe, éppen két napja rotyogott ki, jó lesz az ízlelőbimbóim szerint.

A "Rozi" már majdnem kész, tükrös, kissé még szénsavas, most is szopogatom írás közben, kell azért neki pár hónap finom seprőn tartás(az eddigi tapasztalatom szerint)

 

Előzmény: IsKol (1862)
IsKol Creative Commons License 2021.12.10 0 0 1862

A zweigelt rozéd hogy készült?

Korábbi szüretből vagy vettél el levet a vörösnek való cefréből?

Előzmény: gombászok (1861)
gombászok Creative Commons License 2021.12.10 0 0 1861

Kedves Borbarátaim!

 

Köszönöm mindnyájótoknak a hasznos hozzászólásait.

Megerősítettek abban, hogy paraffinolaj nélkül nem bor a bor. Mint írtam, az első fejtésen túl vagyok, Zenit a legkövesebb, még dolgozik, opálos, a Zweigelt rosé már majdnem tükrös, kissé még szénsavas, kevesebb borkő lerakódással. A zw. vörös már majdnem tükrös, nem köves.

Zenit-ből erjesztettem fahordóst, annyira tömény volt a szőlő leve, hogy még mindíg van cukor benne(tavaly száraz lett), a első fejtés  után a fahordós viszont már letisztult, de még dolgozik, ha felhozom a lakásba, gázbuborékos.

Tehát: átfejtés tiszta fedelesbe, éppen van még egy üresen, és így körbefejtegetem mindegyiket, gyengén megkénezem, aztán hadd pihenjen, paraffinolaj rá, remélem már több kristálykiválás nem lesz. Az a gond vele, hogy felakad a tető a hordóban, ha veszek ki belőle. Iszogatnivalót meg teszek félre üvegballonokban, a többi hadd érjen a finomseprőn.

IsKol Creative Commons License 2021.12.09 0 0 1860

Az atya nem használhat a rozéjához eperízű óvszert ;-) ezért az ötcombú asszonyra való védekezést preferálja ;-)

Előzmény: nrb345 (1855)
IsKol Creative Commons License 2021.12.09 0 0 1859

Lerakódások tartály falára...

 

Tegnap (nagy szerencsém volt az időjárással) fejtettem/alapkéneztem a "vörösöket" és így műa. tartály takarítás is volt. A le vagy fel-rakódások eltávolítására melegítettem kb. 5 liter vizet amibe raktam vagy 100 gr Sanaton-t, a megdöntött 700 literes tartályba beönt (nagyon lúgos, védőeszközök kellenek) azonnal bekékítette a vörösbarna kirakódásokat és fel is oldotta azokat majd kis tartályforgatás és a barnás lötty kiönt egy vödörbe (használtam kihűlve a másik tartályhoz).

Kiöblítés vízzel és Detersol oldat készült kb. az előző arányban. Ez savas, és semlegesíti a ki nem öblített lúgot.

És végül újabb vizes öblítés, kicsepegtetés és már mehet az újratöltés is...

Az úszófedél is ugyanígy lett kezelve.

 

Ha nem akarod "lezárni" a bort használj szárazjeget (bár ha jól tudom min. 10 kg a kiszerelés) vagy palackos CO2-ot...

 

De a legjobb lenne ha lezárnád...

Előzmény: gombászok (1848)
Falusi1 Creative Commons License 2021.12.09 0 0 1858

Az úszófedeles tartály, parafin nélkül, alkalmatlan a kierjedt bor tárolására, bármit is mondjon a gyártó.

Az ilyen gyártótól egyébként én őrizkednék, mert más kérdésben is mondhat hasonlókat.

 

A szomszédomnak így lett másfél hektó ecetje. Kölcsönkért egy úszófedeles tartályt, majd parafin nélkül tartotta benne a bort néhány hónapig, mondván van azon még egy másik fedél is, csak elég lesz. Hát nem lett.

van_Persil Creative Commons License 2021.12.09 -16 1 1857

Kétlem, hogy az a kesztyü élemiszeripari minöségü volna...

Előzmény: nrb345 (1855)
van_Persil Creative Commons License 2021.12.09 -16 0 1856

Igen, félreértetted, a kolléga a tömlö nélküli, paraffinos tartályról beszélt.

Előzmény: nrb345 (1854)
nrb345 Creative Commons License 2021.12.09 0 0 1855

Már ha ezeknél a tartályoknál tartunk, ez is egy megszívlendő megoldás:

https://www.youtube.com/watch?v=fInCgIR-DjU

Előzmény: nrb345 (1854)
nrb345 Creative Commons License 2021.12.09 0 0 1854

Félreértés történt, tömlős úszófedel tartályra gondoltam! Természetesen amihez parafin kell azt parafin nélkül semmi esetre se hasznáénám.

Egyébként az se mindegy milyen, erre céloztam, bár nem nagy szivárgásról van itt szó:

https://www.youtube.com/watch?v=dvvOTmmEJSQ

Előzmény: van_Persil (1853)
van_Persil Creative Commons License 2021.12.09 -16 0 1853

A finomsöprün hagyás az egész mást dolog, mint hogy kierjesztem és söprün hagyom, közben meg veszek ki belöle és megiszom.

 

Már hogy a fészkes fenébe lenne elég csak az úszófedél? amúgy pl. itt:

https://bi-bor.hu/termekek/rozsdamentes-uszofedelek-375

vagy itt:

https://www.prenker.hu/sor-boraszat-es-gyumolcs-feldolgozas-eszkozei/kiegeszitok/4

(de nyilván máshol is) lehet venni 70-töl 1000 l-esig  tömlös úszófedelet, ha valaki nem akar bíbelödni a paraffinnal.

Előzmény: nrb345 (1852)
nrb345 Creative Commons License 2021.12.09 0 0 1852

Van egy olyan technológia (bizonyára nem mondok újat) Sur Li-nek nevezik, aminek az a lényege, hogy hosszú hónapokig a seprűn hagyják a bort és néhány hetente alaposan fel is keverik. Fontos alapfeltétele, a teljesen egészséges seprő, aminek előfeltétele a szintén teljesen egészséges körülmények közt végbemenő erjedés (itt valószínűleg szintén szükség van a hűtés, fajélesztő, élesztőtáp, stb. dolokra). Bővebben a támáról:

https://morewinemaking.com/articles/Sur-lie_aging

 

Én is úgy tudom, hogy az úszófedeles tartálynak alapból elégnek kéne lennie ahhoz hogy megvédje a bort. Szerény tapasztalatom alapján, mintha néha észrevettem volna, hogy ez mégsincs így és mintha rémlene hogy mástól is olvastam volna már ezt. Ahogy azt is, hogy lehet hozzájuk venni egy komolyabb (gumi vagy szilikon tömlőt?) ami jobb védelmet nyújt. Van ezzel valakinek tapasztalata?

 

Forró vízzel, citromsóval nekem sose volt probléma lemosni a hordó oldalát. Fejtsd át mosd ki.

Ha már az átfejtésnél tartunk eddig úgy csináltam (ahogy valószínűleg itt a legtöbben), hogy kisebb kannákba fejtettem majd azokat kézzel megasabbra téve fejtettem átt a tiszta tartályba. Idén azzal kezdek kisérletezni, hogy egy csigasor, csőrlő (pl. Lidlben épp most volt) és textil körkötelek segítségével magasabbra emelem a hordót így rögtön átfejthető egy másikba.

 

Előzmény: van_Persil (1849)
van_Persil Creative Commons License 2021.12.09 -16 0 1851

"[...] Tisztítószer kizárólag foglalkozásszerű felhasználásra [...] Ne engedjük, hogy a termék belekerüljön a felszíni- vagy talajvízbe, csatornahálózatba. "

magyarul: kizárólag arra engedéllyel/képesítéssel rendelkezö takarítók használhatják, a keletkezett szennyvíz/mosóvíz veszélyes hulladékként kezelendö. nem tudom, ennyit megér-e a borkömentesítés. Az én módszeremmel is simán lejön, de ha marad még rajta, akkor pár napra tele kell tölteni hideg vízzel, utána garantáltan nem marad rajta borkö.

Előzmény: szervezkedő (1850)
szervezkedő Creative Commons License 2021.12.09 0 0 1850

https://vinartis.hu/sanaton-11-251-1364?keyword=sanaton

 

Ezzel rá tudsz erősíteni a tartály takarítás hatékonyságára. Szépen lehozza a borkősavat!

Előzmény: gombászok (1848)
van_Persil Creative Commons License 2021.12.09 -16 0 1849

"Mit szoktatok csinálni ilyenkor?"

Mikor? Mert több minden, egymástól független dologról beszélsz.

Ha nem használsz paraffinolajat a peremnél annak ellenére, hogy kellene, akkor elöbb-utóbb darabízü/erösen oxidált lesz a borod. Esetleg próbálkozz valami ilyesmivel:

https://bi-bor.hu/termek-reszletek/borviragosodast-gatlo-tabletta-kozepes-2-db-os-268

de csodát ne várj, mert eredendöen nem arra találták ki, amire neked kellene.

Miután kiforrt a borod, alap, hogy valamikor le kell fejtened a seprüröl, ha ugyanoda megy is vissza, akkor is a tartályt ki kell mosni, forró vízzel jó eséllyel le tudod szedni az oldaláról a borkövet. utána normál esetben deritesz, ezt legjobb úgy csinálni, hogy olyan védett helyre teszed a tartályt, ahol nagyjából kint hömérséklet van, de az esö nem veri (a mostani hömérséklet pont jó, egészen -3-4°-ig), amint tükrösre tisztult, lefejted, a kivált borkövet a tartály tisztításakor eltávolítod.

Ha a még zavaros, söprün lévö bort akarod inni úgy, hogy a tartályod oldalán ott a borkö, akkor nem tudok segíteni.

Előzmény: gombászok (1848)
gombászok Creative Commons License 2021.12.09 0 0 1848

Első fejtés után a boraim egy részét úszófedeles tartályba tettem. A fedél illeszkedése elég szoros, gyártója szerint akár paraffin nélkül is jó. Múlt évben paraffinoztam, utálatos dolog a maradék elválasztása, edények mosása, bepróbálkoztam nélküle.

Erős kristálykiválás(borkősav??) lerakódott a tartály falára, elakad benne a fedél, tehát levegőzhet a bor. Most még nincs gond, mert enyhén forrásban van még, gondolom a széndioxid még védi. Érdekes, hogy nem savanyú a kristály, szinte íztelen. Mit szoktatok csinálni ilyenkor?

emberevics Creative Commons License 2021.12.08 0 0 1847

Köszönöm az infókat.

Jut eszembe, hogy az 1. kovid hullám előtt kb. fél évvel néztük a Hétköznapi pár (2011) c. filmet , amiben terjed egy különös kór, amitől elmegy az ízlelés és a szaglás. Beszéltük, hogy hogy találhat ki valaki ekkora marhaságot? Aztán mégis.

Előzmény: Sancibácsika (1846)
Sancibácsika Creative Commons License 2021.12.07 0 0 1846

Én pont tavaly jártam így. Annyi szerencsém volt, hogy még a fertőzés előtt megéreztem, hogy probléma van és tudtam lépni. Majd semmi... az asszonyt zargattam mindig, hogy szagoljon :)

Amúgy Ő is elkapta de neki "csak" az ízlelése ment el pár napra.

Nekem 2 hónap volt mire azt mondtam, hogy olyan 90%-ra visszaállt...

Előzmény: emberevics (1845)
emberevics Creative Commons License 2021.12.06 0 0 1845

Nézd a jó oldalát: érzed az illatokat.

Én benyeltem a kovidot, és rendesen letompult az íz és szagérzékelésem. Nem tudom mi van a boraimmal.

A gond az, hogy nem íztelennek érzem, hanem harmóniátlannak. Az vigasztal, hogy nem csak a sajátom az, hanem a palackozott is. A cserszegi illata alig-alig átjön, de más nem nagyon. Érdekes a dolog, mert a banán illatát viszont érzem, ami nem egy túl illatos dolog. Meg az is érdekes, hogy az ételek ízét is érzem, olyan, mintha ami savas, ott lenne zavar.

 

Volt már valaki így? Mennyi időbe telt, míg visszaálltak az érzékszervek?

 

Előzmény: Sancibácsika (1839)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!