Mivel a hasítógépek elég nagy nyomással mennek, általában 210 bar, ezért egy olyan kellene ami tud ennyit mérni.
Nem is az óra a gond, hanem a hidraulika cső. Abba kellene tenni egy órahelyet. Én nem tudok hidraulika csövet préselni, ezért hidraulikásokkal csináltattam, de az nem olcsó. Egy ilyen óra beszerelése többe kerül, mint maga a szivattyú.
Persze a későbbiekben ez maradhat a rendszerben, így látható, ha gyengül a szivattyú.
Van egy 4 tonnás hasítóm és az a problémám vele, hogy nagyon gyengén nyom.
Motor megy, olajat kicseréltem, sajnos semmi változás. Már így hibásan vettem, de sehol nem találtam szervizt, vagy aki ért hozzá. Tud valaki segíteni ebben?
Haver megkért szerezzek neki egy jó hasítógépet. Mátészalkán találtam elfogadható áron, hiányos gépet. /asztal hiányzott, meg folyt az olaj belőle/. 2 gép volt. A másik darabokban volt, munkahenger szétszakítva. Látszott, nem tudták, hogy kell szétszedni, rugógyűrűstől kitépték a zárókupakot.
Addig alkudoztam, hogy a darabokban lévő gépet/ az is asztalhiányos volt/ megvettem 25 ezerért. Váz motor hidraulika szivattyú vezértömb, szétcseszett munkahenger.
A rugógyűrű hiányzott, ezért kellett egyet beszerezni. Sajnos amit boltban találtam , / ugrasztógyűrűnek hívták/ az kisebb átmérőjű rugóacélból volt.
De Nagyszénáson, ahol az első gépet vettem ott halomra van, 1000 Ft-ért adtak egyet.
Mivel volt már tapasztalatom használt géppel, így tudom, ha megveszek egy használt gépet, az első szétszedni a munkahengert és kicserélni a tömítéseket. Meg az olajat.
Végül elvittem. Lehet ki birtam volna szenvedni, de még ott a profi lefogatópadban is nehezen akart kijönni a dugattyú. A fejet kiszedte gyorsan a srác, de a dugóval kinlódott - a rugógyűrű hornyában akadt. Vigasztalt, hogy az MTZ-ben is sima 'O' gyűrűs munka tömités van (és nem szoknyás, mint amit gondoltam, hogy lesz benne). Cseréltek minden tömitést és megpolirozták a rudat. Egyelőre faja.
A munkahenger javitása kapcsán 10 kHUF-t hozzá kell irnom a fafeldolgozás önköltségéhez :-(. Viszont határozottan egészségesebb lett a hasitó, erősebb is. Reménykedem, hogy ez alkalommal 2-3 évnél tovább fogja birni.