Lehet regény, vers, bármilyen mű. Megadom az eső mondatokat. Ki kell találni, mi a mű címe, szerzője. A megfejtőnek meg kell várni a helyeslést.
Volt idő, amikor azt hittem, a visszatekintés optikája téveszt meg.
Szabó Magda Apám táncot jár
Csendes hely az a dobóruszkai kripta, alvásra való, körös-körül semmi zaj, az erdők is kipusztultak, még azok se zúgnak már. - Csak a békák brekegik néha a közeli mocsarakban:
„Nem mese az gyermek,” - így feddi az apja, Rátekint a vándor és tovább folytatja: Néma kegyelettel függenek a szaván Mind az egész háznép, de kivált a leány: Ez, mikor nem hallják, és mikor nem látják, Pirulva kérdezi tőle... testvérbátyját: Három éve múlik, hogy utána kérdez, Még egy esztendőt vár, nem megy addig férjhez.
Este van, este van... a tűz sem világit, Kezdi hunyorgatni hamvas szempilláit; A gyermek is álmos, - egy már alszik épen, Félrebillent fejjel, az anyja ölében. Gyéren szól a vendég s rá nagyokat gondol; Közbe-közbe csupán a macska dorombol. Majd a földre hintik a zizegő szalmát.. ........... xxx S átveszi egy tücsök csendes birodalmát.........xxx
""",,,A szabadságharc leverése után néhány hétig Orosházán rejtőzködött Kossuth Lajos felesége, fiai és húga. A Rákóczi utca 8. szám alatt Subkégel Mózes bújtatta a családot. Erre emlékeztetne a tábla,amelyet készittetek.s sztán mentek külföldre...""""
Arról nem tehetsz, hogy az ember az ország szolgálatában elég, mint a kicsiny gyertyaszál. Ebben mindnyájan osztályos társaid vagyunk e megtöretett hazában.
A éjjeliőr azt felelte: "Semmi" - és azonnal visszafordult. De a kísértet most már sokkal magasabb volt, óriási bajuszt viselt, valószínűleg az Obuhov-híd felé irányította lépteit, és eltűnt a koromsötét éjszakában.
Mint topikgazdát kérdezlek - ui. elgondolkodtam a topik címén -, hogy az nem lehetne, miszerint ne csak kezdő mondatokat, hanem éppen záró mondatokat idézzünk feladványképpen? Természetesen kinek-kinek kedve szerint, tehát vagy-vagy alapon. A régi honfis fórumon volt egy ilyen topik is, igaz sajnos csak a legvégén lett elkezdve, így nem élt meg hosszú időt.
"Összezsúfolt testek a vagonban, nyilalló fájdalom a jobb térdben. S a nappalok. Az éjszakák. Minden erőmet megfeszítem, próbálom megszámolni a nappalokat, számolni az éjszakákat."