Keresés

Részletes keresés

Doky586 Creative Commons License 2018.02.08 0 0 959

Szerintem kiköthetnéd (műanyag zsinórral) mielőtt eldöntené az első erős szél..  :)

Előzmény: Desert Rat (958)
Desert Rat Creative Commons License 2018.02.08 0 0 958

Az antenna következik.  Negyedhullámú - jellegű. Tripleg - jellegű. Egy "hogyishívják", egyelőre mindenféle mérés nélkül, egyrészt mert nincs mérő, másrészt úgyse segitene semmit ha megmérném. Vegyük úgy, hogy úgynevezett aperiodikus vertikál - ez jól is hangzik. 

 

Az alap egy kidobott üvegszálas pecabot, valamivel 2 méter hossz felett. Lepucoltam róla minden fölöslegest, marad az üvegszálas cső, de két egymásbatoldható darabban. Mindkét részbe került belülre rézdrót, az alsóba jó vastag (kb 5mm), a felsőbe véknyabb. Az alsó cső oldalán kivezettem lent és fent  a felsőn csak lent és egy gyűrűt képeztem a drót végéből, úgy hogy ettől még a csöveket össze lehetett dugni. Persze 25-30MHz-re ez rövid, ezért az alsó és felső részt egy rézdóttal kötöttem össze amit menetként feltekertem a két rész közötti kb 10 cm hosszú részre - talán ezt hivják hosszabbitó tekercsnek - majd ha egyszer jó kedvem lesz és SWR mérőm akkor méricskélem is és le vagy feltekerek még menetet. A többit fotón jobban meg tudom mutatni, egy fantasztikus fából készült szerkezetre van felerősitve (ez is bontásból van, még a facsavarok is, sőt a festék is elkoldult maradék)

 

A kicsit rozsdás tetőszellőzőn kijön a koax és a tető gerincére ültetett (szerényen is mondhatom zseniális megoldású:-) tartószerkezethez megy. A belső ér a pecabot-antennára, a külső az mindenféle összekötött drótokra van forrasztva ami eredetileg egy hangszórókábel volt amit szétbontva 4 db kb 2.5m-es drótot kaptam. Ezek az úgynevezett radiálok (azért "úgynevezett", mert vidékiesen csak nagyjából négyfelé vannak szétteritve, hozzárögzitve tetőszellőzőhöz és egyébb ott találatos valamikhez. Követi a tető esését ami kb 30 fokos a vizszinteshez képest, és ami bitumenzsindelyes OSB lapokból áll. Bőségesen használtam akril pasztát a rögzitéshez és az UV fény káros hatásainak kivédésére.

 

Legközelebb tényleg már a szoftveres megoldás következik meg egy video az eredményről.

 

Előzmény: Desert Rat (957)
Desert Rat Creative Commons License 2018.02.07 0 0 957

A válaszra nem kellett várni, de a részletekre és a fotókra igen. Néhány hozzászólásban megmutatom én hogyan csinálom. Lehetne profi módon is, de én úgy akartam, hogy szarból várat épiteni (1. számű alapelv!), tehát az SDR vevőn  kivül minden ingyen van hulladékból. Az RTL sticket akkor kértem a lányomtól karácsonyra amikor itt a fórumon elkezdtek róla irogatni - 6 angol font volt , ez a teljes költségvetése a távirányitott hallgatózásnak.

 

Tehát a lényeg:   a gardróbban egy számitógép. Ez egy kidobott darab, egy kórházi laborból selejtitették mert XP volt rajta és nem vacakolnak ilyesmivel - ráírták, hogy "szemétbe". 

Viszont 3.4GHz-es Pentium 4 van benne, igaz, hogy egymagos, de egy Intel ipari alaplapon. Windows 7-et dobtam fel rá 32 biteset, hát kevés is volt neki az 1GByte memoria, lassú volt, kellett bele még egy giga (nem volt több egyelőre).  Az alaplapi  video vezérlőnek nincs Win7-es drájvere, dehát stupid üzemmódban megy azaz lassan. Viszont a hálózati csatlakozása gigabites.

 

Itt van ni, mellette a cipőm. Monitor az nem kell mert úgyis távirányitott lesz, éppen azért se egér, se billentyűzet - a BIOS-ban lehet kapcsolni, hogy ezek hiánya miatt ne reklamáljon.

A gép felett egy polcon a router (kábeltévés), a falon az RTL stick. Az RTL-be megy egy 2m hosszú USB kábel a számitógépből, meg egy antenna kábel ami a plafononon (gipszkarton) fúrt lyukon jön be. RG58-as koax, ami nem a legjobb választás, de az 1.számú alapelv miatt csak ez volt egyelőre.

Az RG 58 hossza kb 3 méter, mivel  főleg 25-200MHz-re szántam az elrendezést ez elmegy, de hallok vele 450MHz-es adásokat is. Majd egyszer kicserélem jobbra. A számitógépet egy CAT5 kábel a routerhez csatlakoztatja ami kapcsolat az egész világgal.

 

Az egész összeállitás még asztalon (monitorral, billyentyűvel) be lett lőve és utána került a gép a sufniba - ne is lássam. A szoftveres vonatkozásokról később irok.

 

 

 

Előzmény: Firefighter83 (912)
Laci-bátyó Creative Commons License 2017.10.12 -2 0 956

Alkalomadtán "pingeljél" meg légy szíves privátban. Az e-mal címem publikus.
(Próbáltalak Twitteren elérni, de lehet, hogy ritkán nézed.)

Előzmény: LacekHUN (950)
XANTIi Creative Commons License 2017.09.20 0 0 955

Merre találom azt a Bakonyban?

Előzmény: Doky586 (952)
LacekHUN Creative Commons License 2017.09.20 0 0 954

leginkább a MiniWhip antennának a H Field verziója lenne jó :) Csak mivel SDR, fontos lenne, hogy átfogja a 0-30 mhz tartományt.

Előzmény: Törölt nick (953)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.19 0 0 953

Nem hiszem, hogy ne tudnád megcsinálni akér harmadából, negyedéből távhangolással együtt. Aztán lenne időd elgondolkozni azon, hogy a forgatást hogy oldod meg olcsón. A távvezérlést is meg lehet oldani vezetékesen. Csak vágj bele, biztos a siker! 

Előzmény: LacekHUN (946)
Doky586 Creative Commons License 2017.09.19 0 0 952

pl Olaszliszka külterületén vannak régi (kissé dülledező) megvásárolható ingatlanok..  :DD

Előzmény: XANTIi (951)
XANTIi Creative Commons License 2017.09.19 0 0 951

Inkább egy csendes bakonyi kis faluban gyűjtsél új kéglire........

Előzmény: LacekHUN (950)
LacekHUN Creative Commons License 2017.09.19 0 0 950

Hát nem áll fényes jövő előtt a városi SWL. 

Amit lentebb linkeltem loop antennát nagyon dícsérik mivel nem fogékony ezekre a zajokra. Volt akinál az longwire antennához képest az S8as zajból lett S1. Ha lenne rá keret gondolkodás nélkül megvenném, csak kéne akkor forgató is.

Előzmény: XANTIi (949)
XANTIi Creative Commons License 2017.09.19 0 0 949

Annak a fázisnak a vezetéke, amibe dugva van, viszi szét az egész házban.

Ha valóban ez okozza és nem valami más. De lehet egy gagyi LED táp, vagy bármi kapcsolóüzemű táppal dolgozó cucc. Ma már sok háztartási gépben is ilyen táp van. Mikrosütőben az óra és a "kumputere" is ilyenről mehet ma már.

Ezeknél az jellemző, hogy a frekvencia emelkedésével egyre kevesebbet zavar. A WiFi hosszabbító az a szükséges nagy sávszélesség miatt eleve magas vivőfrekit használ és jól mérhetően annak közelében a legerősebb.

Előzmény: LacekHUN (948)
LacekHUN Creative Commons License 2017.09.19 0 0 948

Na igen, itt sem lenne baj, ha lakáson belül maradna a zavar mert a vasbeton azért szépen árnyékol. Csak itt a tetőn futó kábeleket is megszórja.

Szerintem típusfüggő, hogy melyik milyen vivővel dolgozik.

Előzmény: XANTIi (947)
XANTIi Creative Commons License 2017.09.19 0 0 947

Ez egy valóban komoly loop. Ha csak vételre van, akkor már sok mindent lehet benne máshogy csinálni. Figyelemre méltó. De csak hallgatózásra profiknak fizethető meg sajnos.

A net hosszabbító ilyen hálózati kábeles változata szerencsére itthon nem terjedt el nagyon. A németeknél annál inkább.

Konteó nélkül is feltételezhető, hogy több embernek segít, mint amennyinek bosszúságot okoz.

Amit idáig láttam belülről, az 27 MHz körüli vivővel dolgozott. 20 mega felett okozott durva fröcskölést, de 144-en is rendesen termelte még a mocskot. A CB-t takarta be de teljesen.

Egy helyen láttam jó felhasználását, egy volt kolostor másfél méteres falain belül. Mert ott egy falat sem vitt át a WiFi. Furkálni sem nagyon lehetett. De az legalább jó távol volt minden mástól. "Tányéros" net volt, azt vitte szét a házban.

Előzmény: LacekHUN (946)
LacekHUN Creative Commons License 2017.09.19 0 1 946

Van szélessávú változat, méghozzá ez. Csak majdnem egy havi fizetésem az ára.

 

A net hosszabbító valóban nem tilos, de Angliában van már kezdeményezés a betiltására: https://www.ban-plt.org.uk

Itt az van kéremszépen, hogy a multi cégek megvették az ITU-t ezzel megfosztva sokunkat egy természet adta csodától, a rövidhullámtól.

Előzmény: XANTIi (945)
XANTIi Creative Commons License 2017.09.19 0 0 945

A magnetic loop azért nem jó, mert borzasztóan keskeny sávú. Azt állandóan távhangolni kéne. Sajnos a net hosszabbító adapter tudtommal nem tilos.

Előzmény: LacekHUN (944)
LacekHUN Creative Commons License 2017.09.18 0 0 944

Úgy ahogy sikerült az SDR-em gatyába rázni: http://sarloutca.ddns.net:8073/

Az antenna (MiniWhip) egy 10 emeletes tetején van a lifházhoz rögzitve egy plexi árbócon és kb 60 centire a ház fölött: https://s26.postimg.org/8eacilpex/Mini_Whip.jpg

 

A zajszintet leküzdöttem az S10-ről S7 szintre, a 3-4-5-6-7 mega meglepően zajmentes lett.

 

Valaki beüzemelt egy powerline (BPL) adaptert a házban, az fossa a zavart 8 MHz fölött. Kézirádióval az elektromos hálózat mellett a saját lakásomban és az egész tetőn a kábelek mentén is ott ez a tipikus zaj. Ha megtalálom hogy ki az, megfolytom. Egy 54 nm-es lakást luxus bekábelezni?

Lehet egy magnetic loop lenne a megoldás, de az drága. És én meg 2 éve mikor elkezdtem itt AM-en fülelni örültem mint majom a farkának, hogy város ellenére milyen tiszta a sáv...

Törölt nick Creative Commons License 2017.09.18 0 0 943

Egy érdekes websdr a műsorszóró sávokra, loop és whip antennával.

 

http://grimsbysdr.ddns.net:8073/

XANTIi Creative Commons License 2017.09.06 0 0 942

SDR de nem rádiós felhasználás:

GPS stick nagyon olcsón és nagyon jó van SDR alapon. U-blox7 néven 10 Hz felbontású, minden létező szabványú navigációs rendszerhez. GPS, GLONASS, a kínai, a majdani EU-s rendszerhez is, az RTL sticknél is kisebb. Hasonlóan érzékeny mint a mai mobiltelók belső cuccai. Jelenleg windows és már linux alapú driver van hozzá. 10 dolcsi körül.

Nán Creative Commons License 2017.09.05 0 0 941

Szervusztok !

 

Tud valaki bizonyosat, végleg, vagy ideiglenesen szünt meg a neten az Angyalföldről   (XIII. ker. Árpádhíd környékéről)  működtetett  pet.no - ip.biz  WebSDR  elérhetősége ?

 

kb. egy hónappal ezelött még "hallgatóztam" a 2m-es amatőrsávban ........

Nán

Doky586 Creative Commons License 2017.09.03 0 0 940

Te aztán tudsz értetlenkedni.. Javaslom olvasd el újra a kérdésem..

Előzmény: XANTIi (939)
XANTIi Creative Commons License 2017.09.03 0 0 939

De ha nincs S mode, nincs ICAO szám se. Keresni való sincs.

Előzmény: Doky586 (938)
Doky586 Creative Commons License 2017.09.03 0 0 938

Nos ugye ezért keresem az ICAO számok visszakereshetőségét.. (928-as hozzászólás)

Előzmény: XANTIi (937)
XANTIi Creative Commons License 2017.09.03 0 0 937

Akinek csak C módú van, az nem is tudja hova kötni. A kisgépesben 5% sincs az S módúak aránya. Még.

Előzmény: Doky586 (936)
Doky586 Creative Commons License 2017.09.03 0 0 936

Csak a transponderbe nincs bekötve..? ugyanaz

Előzmény: schlumberger (934)
XANTIi Creative Commons License 2017.09.03 0 0 935

Már a horgászok is úgy jegyzik meg a jó helyeket. Mellesleg már ott is SDR vevők dolgoznak, korábban elképzelhetetlen érzékenységgel.

Előzmény: schlumberger (934)
schlumberger Creative Commons License 2017.09.03 0 0 934

A szúnyogirtók GPS szerint repülnek!

Előzmény: Doky586 (931)
XANTIi Creative Commons License 2017.09.03 0 0 933

A GPS rákötése a transzponderre kis gépeknél nem is kötelező ráadásul. Ezeknél ha a "járatszám" helyére a lajstromjelet írják, akkor legalább azt láthatod. Abból meg már előbbre juthatsz. De ez sem kötelező opció.

Akinek a dolga az ellenőrzés, tudja enélkül is.

Előzmény: Doky586 (931)
XANTIi Creative Commons License 2017.09.03 0 0 932

Azokban meg még nem kötelező az S mode.........

 

Előzmény: Doky586 (931)
Doky586 Creative Commons License 2017.09.03 0 0 931

Kösz, de azt reméltem ennél azért van hatékonyabb megoldás (valami központi nyilvántartás), hogy megtudjam a gép típusát és üzemeltetőjét. 

 

Ez a guglizás jellemzően olyan gépeknél ad csak találatot amik megjelennek a flightradar24-en is, én meg pont azon gépekre akarom használni amik ott nem jelennek meg. Mert

- alacsonyan repülnek (max 1-2 vevő veszi őket, fr24 pedig csak 5+ felett mutat)

- nincs bennük GPS

 

pl szúnyogirtó, permetező repülőgépek, városnézés, déli határt védő gépek, építkezést végző helikopter, stb.. amik csak 30-100m magasan tevékenykednek, de nem látom őket csak hallom..

Előzmény: pmate955 (930)
pmate955 Creative Commons License 2017.09.02 0 0 930

Én direktben rá szoktam guglizni, hogy pl 473411 icao és általában kapok információt róla.

Előzmény: Doky586 (928)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!