Itt egyszerűen arról van szó, hogy van egy intervallum, amit a fortéból vesz át, és van egy intervallum, amit automatikusan generál. Na ezt a kettőt kéne valahogy szétszedni.
Ezek megrendelt menetek, csak a meghirdetésből maradnak ki, mivel így nem szükséges ezeket a meneteket pótolni, amennyiben a telephely (jelen esetben az Arriva) nem pótolja le saját magának.
ForTéban létezik a Nagytétény Leányka utcai ltp. vonal (S724 talán), amin nincs hivatalosan meghirdetve az utasszállítás (megerősítésre szoruló információ).
Azt, hogy az Arriva mi alapján szállít mégis utast, mert szállít, nem tudom sajnos. Megpróbálok utánajárni konkrétabban. A andoros diszpécserrel beszélve annyira jutottunk, hogy minden olyan menetet teljesítenek, amit FUTÁR-on keresztül kapnak (akkor is, ha esetleg eltér a menetlevelüktől).
A lényeg: GTFS-ben azért nem található ez a csonkamenet, mert nincs meghirdetve, viszont létezik a háttérben, van hozzá kijelzőkép meg minden.
A maradék kérdés az, hogy miért szállít utasokat az Arriva utasforgalmi szempontból nem létező járatokon (megrendelői kérdés, ők kérték esetleg stb).
Az, hogy hétköznap alap- vagy tanszünetes menetrend van, illetve vasárnap ünnepnap van-e vagy nem, már jó előre benne van a rendszerben.
Ez alapján nem értem, hogy miért nem bírt bekerülni a GTFS-be a nov. 3-tól érvényes valós menetrend, amikor jórészt nem fog változni semmi az eddigiekhez képest (de ha mégis változna valami, még mindig reálisabb egy elavult alapmenetrend, mint egy tanszünetes).
De láthatod (sőt, amennyi ideje foglalkozol vele, tudhatnád is), hogy az operatív és tervezett folyamatok is gyakorlatilag tűzoltás jelleggel kerülnek rögzítésre a ForTe-ban és kiadásra a munkavállalók felé különböző írások formájában.
Egyszerűen a jelenlegi folyamat nem alkalmas a kérésed teljesítésére. Két kiút van: vagy a kérésed felesleges, a folyamat jó; vagy a folyamaton kell változtatni, hogy egy tömegesen jelentkező igényt kielégítsen.
Fogalmam sincs, hogy hogyan lenne jobb (azaz te vársz el túl sokat, vagy a cég lépjen).
Nem azt várom el, hogy előre legyen menetrend, csak annyit, hogy legalább azt lehessen tudni, hogy egy rendkívüli menetrend meddig tart. Tehát legalább a menetrend típusa stimmeljen az adott napra.
Az elvárás jogos, a címzés nem az. Ha az lenne a felelős a GTFS-ért, aki a menetrendért, akkor tudjátok jól: a holnaputáni GTFS adatok is már hiányosak lennének. Nyár végén volt egy kis javulás, egy hétre előre elkészültek új menetrendek, de aztán nagyon hamar újra a régi a kerékvágás és egy-két nappal készül el korábban. Vagy aznap. A sors fintora, hogy még az egy hetes adat sem tud időben frissülni Google-nél, ahhoz tíz napra kellene előre látni...
Amikor az előző napokban (akár hétvégén is) készülnek Intézkedési Tervek, esetleg adnak ki Fődiszpécseri Rendelkezést egy-egy nem operatív pótlásról, akkor ne várd el, hogy hetekre előre legyen menetrend, indítási jegyzékkel és mindennel..
Mindenképp érdekes adat lenne, hogy hányan tervezik meg két hétre előre a helyi utazásukat, majd kelnek útra úgy, hogy addig egyszer sem nézik meg, nem-e változott valami... esetleg vannak ilyen jellegű információid?
Az azért nem igazán korrekt ha az útvonaltervező tervez mondjuk két hét múlva szombatra egy Széchenyi téri átszállást, mert a GTFS szerint megáll, valójában meg holnaptól újra az eredeti útvonalon megy a Boráros felé, így kuka az egész útiterv. Szóval arra azért figyelni kéne, hogy ha van egy rendkívüli/ünnepi menetrend, akkor legyen feltöltve az utána érvénybe lévő / újra érvénybe lépő alapmenetrend.
Nem lehetne ezt beszüntetni, hogy a GTFS-t véletlenszerűen egészítitek ki két hónapra? Baromi zavaró, hogy fals menetrendet mutat. Inkább írja azt, hogy erre a napra nincs elérhető menetrend. Így az utas keres más forrást, míg ha a fals infót kapja, akkor elhiszi, és szív.
Nekem az az érzésem, hogy ez valami FUTÁR-magic. :) Pont most olvastam, hogy elvileg képes olyanra is, hogy elhúzza a követési időket, ha túl nagy a lemaradás (ez persze nem egy olyan nagyon extra feature, de azért mutatja, hogy néha többet tud a FUTÁR, mint látszik).
A legjobb persze az lenne, ha térben is élőben látnánk, hogy mi történik ilyenkor kint :)
Ne is mondd! Már most is úgy buszozom/villamosozom sokszor, hogy egyik kezemen az óra, másikban a telefon, és próbálom felmérni, hogy a FUTÁR-ban látott adatok milyen viszonyban vannak a valósággal. A jó mérnök mér. :)
A VT biztos tud róla, másként nem így közlekedne. Arra gondolok, hogy a BKK két különböző GTFS AB-t tesz ki és csak az egyik van ugye publikus helyre linkelve (/apps/gtfs/).
Itthon nem tudom megnézni, bent pedig nincs ForTe a gépemen, de majd utánanézünk. Biztos van valami ésszerű magyarázata ennek a két(?) szellemjáratnak. :-)
Nekem az is furcsa, hogy másodpercre megadott indulási idők vannak. A legjobb persze az lenne, ha térben is élőben látnánk, hogy mi történik ilyenkor kint :)
Már előbb is akartam írni, hogy nem ez az egyetlen ilyen 33-as. Itt látható a többi, de ami az igazán érdekes az az, hogy előbb még nem látszódott a nickneved menete :), most már viszont igen. Mivel holnapra sem látszódnak ezek a csonka menetek, nagyon úgy tűnik, hogy dinamikusan kerülnek be valahogy a rendszerbe, vagy legalábbis ezen az interface-en dinamikusan jelennek meg. Ez történhetne amiatt, hogy a diszpécser veszi fel kézzel őket, de kétlem, hogy ez esetben erről lenne szó. Érdekes.
Azt mondod, hogy a VT-s belső adatbázisban sincs benne? Mert az tényleg elég fura. :o
Elsőre én azt gondoltam volna, hogy ez egy garázsmenet, ami nincs publikusan meghirdetve, de ettől még benne van a Fortéban, hogy legyen például utastájékoztatás. De ez ugye elvileg a VT-nél nem játszik, mert ha meg van rendelve a menet (azaz a BKK fizet utána), akkor illene hogy meg is legyen hirdetve.
Igen, ezt láttam én is. Rendszeresen nézem az oldalad. A kérdés az, hogy honnan szerezte ezt a menetet a gkv. Végig utasokat szállított a Leányka utcáig, aztán kiállt az Andor utcába. Fura.